18 Ιανουαρίου 2018

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το καντόνι της Αφρίν;

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατέχουν το 1/3 της Συρίας.Πρόκειται για μια γεωγραφική ζώνη ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας, υψηλής δε γεωστρατηγικής αξίας .Η Αμερικανική παρουσία (Αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις) στην περιοχή αυτή, αλλά και γενικότερα σε Συρία και Ιράκ λαμβάνει χαρακτηριστικά μονιμότητας.Η συνεργασία ΗΠΑ-Κούρδων-Αράβων κινείται πλέον σε  επίπεδο στρατηγικής συμμαχίας.Η στρατηγική αυτή συμμαχία αποτυπώθηκε σε πρώτο επίπεδο με τον συνεχώς αναβαθμισμένο στρατιωτικό εξοπλισμό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG)-παρακλάδι του PKK. Αποτυπώθηκε επίσης και με την αεροπορική κάλυψη που προσέφερε η Διεθνής Συμμαχία στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Οργή του Ευφράτη" κατά του ΙSIS στην Συρία.


Στα πλαίσια αυτά η ανακοίνωση του διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους πως θα συγκροτήσει μόνιμη συνοριακή δύναμη αποτελούμενη από 30.000 μαχητές στο βόρειο τμήμα της Συρίας (Ροζάβα) -βάση της οποίας θα αποτελέσουν οι Κουρδικές δυνάμεις πλαισιωμένες απο μαχητές Αραβικής καταγωγής- αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.Είναι ένα ακόμα βήμα στην παγίωση της Κουρδικής Κυριαρχίας στο Βόρειο τμήμα της Συρίας, και στα νότια σύνορα της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και προάγγελο της διεθνούς αναγνώρισης της.

Φυσικά δεν δύναται να παραγνωριστούν τα όσα αναφέρουν μια σειρά απο αναλυτές -αρθρογράφους. Πως δηλαδή η έξοδος των Κούρδων σε Μεσόγειο Θάλασσα μέσω του καντονίου της Αφρίν πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Πως η πραγμάτωση Κουρδικού διαδρόμου Καντίλ-Αφρίν είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.  Πως η μόνιμη-διεθνώς αναγνωρισμένη στρατιωτική παρουσία του PKK στα τουρκικά σύνορα δημιουργεί συνθήκες μεταφοράς του Κουρδικού Ντόμινο στην Νοτιο-Ανατολική Τουρκία. Πως το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας (ως ορίζεται απο το φασιστικό ιδεολόγημα της τουρκικής δεξιάς) μετατρέπεται σε στρατηγική ρηχότητα της με την πλήρη απομόνωση της στην Μ.Ανατολή και όχι μόνο.