23 Αυγούστου 2017

Ο Ερντογάν έβαλε φωτιά στην κάλπη

Σαν βραδυφλεγής βόμβα έχει αρχίσει να λειτουργεί στη Γερμανία η παρέμβαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου, με τη δήλωση προς τους συμπατριώτες του που έχουν τη γερμανική υπηκοότητα να μην ψηφίσουν τα κυβερνητικά κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, ούτε τους Πράσινους, κάνοντας λόγο για εχθρούς της Τουρκίας.
Η επίδραση που θα έχει η «γραμμή Ερντογάν» στους Τούρκους μετανάστες είναι αμφίβολη, καθώς έχει φέρει σε αμηχανία τις περισσότερες τουρκικές κοινότητες, όμως στη γερμανική κοινή γνώμη έχει βαρύνει πολύ το κλίμα για τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις και κατ' επέκταση για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Αγκυρα.Πριν κοπάσουν οι αντιδράσεις για την υπόθεση του Ντογάν Ακανλί, που συνελήφθη στην Ισπανία ύστερα από σήμα των τουρκικών υπηρεσιών στην Interpol, αλλά έχει αφεθεί ελεύθερος υπό όρους μέχρις ότου τελειώσει η διαδικασία του αιτήματος έκδοσης, που προεξοφλείται ότι θα απορριφθεί από τις ισπανικές αρχές, αναζωπυρώθηκαν οι αντιδράσεις για τη σφήνα Ερντογάν στις ομοσπονδιακές εκλογές.

Ισλαμικότερα τα σχολεία της Τουρκίας-Αντιδράσεις προκαλούν οι αλλαγές Δρομολογούνται στο νέο πρόγραμμα Θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια

Η «εισαγωγή στην έννοια του τζιχάντ» στο πρόγραμμα των θρησκευτικών στα τουρκικά σχολεία προκαλεί αντιδράσεις
Εξω ο Δαρβίνος και ο Κεμάλ, μέσα ο... τζιχάντ στο νέο πρόγραμμα Θρησκευτικών που θα διδάσκεται από τον Σεπτέμβριο στα δημοτικά σχολεία της Τουρκίας. Μεγάλες ανησυχίες και αντιδράσεις προκαλούν οι αλλαγές που δρομολογούνται προς το ισλαμικότερο, με στόχο τη λεγόμενη «δεύτερη επανάσταση» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμη και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.Αν πετύχει το σχέδιό του, λένε οι επικριτές του προέδρου, ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1923 θα έχει πάψει να υπάρχει στην επέτειο των 100 ετών της σύγχρονης Τουρκίας. Στη θέση του ο «εσαεί ηγέτης», όπως τον λέει η αντιπολίτευση, θέλει να επιβάλει ένα νεο-οθωμανικό, ισλαμιστικό και αυταρχικό καθεστώς, με τη σχολική εκπαίδευση ψηλά στην ατζέντα της προπαγάνδας του.«Στην Τουρκία, η εκπαίδευση δεν ήταν ποτέ κοσμική, το μάθημα των Θρησκευτικών ήταν ήδη υποχρεωτικό, αλλά τώρα η εισαγωγή της έννοιας του τζιχάντ είναι απλά φρικτή» λέει μια 38χρονη μητέρα, εκφράζοντας τις ανησυχίες πολλών γονιών οι οποίοι μιλούν για σκοταδισμό και οπισθοδρόμηση.