01 Φεβρουαρίου 2017

Η Νότια Συρία και το Μέτωπο Southern Front

H “μονομερής” απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ για την δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην Συρία για τους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις. έγινε δεκτή με επιφυλάξεις τόσο απο την διεθνή κοινότητα όσο και απο τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Συριακή κρίση (Ρωσία,Τουρκία) . Οπως αναφέρει σχετικό έγγραφο το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς “Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας, καλείται σε διάστημα 90 ημερών μετά την υπογραφή αυτού του διατάγματος να καταρτίσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία και στη γύρω περιοχή στην οποία οι Σύροι εκτοπισμένοι θα μπορούν να αναμένουν τη μετεγκατάστασή τους σε τρίτη χώρα είτε τον επαναπατρισμό τους”
Η δημιουργία ασφαλών ζωνών θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. Υποκρύπτει την κλιμάκωση της αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής στο Συριακό ζήτημα καθώς θα απαιτηθεί:
 1) ανάπτυξη χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφος για την διασφάλιση της προστασίας των αμάχων,
 2) επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων κάτι που θα φέρει τις ΗΠΑ ενώπιον πολεμικής αναμέτρησης με την Συρία και τη Ρωσία καταρρίποντας τα όποια αεροσκάφη την παραβιάζουν
 3) Πρόσθετους πόρους-μέσα απο αυτά που ήδη δαπανούν-χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS
 4)Ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάμεσα στους πρόσφυγες να παρεισφρήσουν ακραία ισλαμικά ριζοσπαστικά στοιχεία.

 Χρήζει επισήμανσης το γεγονός πως σε ανύποπτο χρόνο κατά την προεκλογική περίοδο ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε αναφέρει πως θα υπάρξει χρηματοδότηση της δράσης αυτής απο τους Συμμάχους των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή (Χώρες Κόλπου). Η άγνοια για το ακριβές περιεχόμενο της πρότασης Τραμπ περί «ζωνών ασφαλείας» στη Συρία ως ήταν φυσικό προκάλεσε πλήθος εικασιών.

Ένα από τα σενάρια αυτά (ως αναφέρει ο ιστότοπος Almonitor.com) το οποίο και συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες φέρει ως πιθανή περιοχή για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας την Νότια Συρία και τούτο για τρεις λόγους: 1) Η οργάνωση των σύρων αντικαθεστωτικών  Southern Front ελέγχει ένα σημαντικό κομμάτι της .Η οργάνωση αυτή διακρίνεται για την συνοχή της, θεωρείται όχι άδικα η καλύτερα οργανωμένη ομάδα της Συριακής Αντιπολίτευσης, χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, δεν έχει υιοθετήσει τον ακραίο ριζοσπαστικό ισλαμισμό, και ελέγχεται από Κέντρο Στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αμμάν της Ιορδανίας το οποίο και επανδρώνουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι δυτικών και αραβικών χωρών 2) Η σταθεροποίηση της περιοχής αυτής της Νοτιοδυτικής Συρίας την οποία κατέχει η οργάνωση Southern Front θα σημάνει αυτόματα αύξηση της προστασίας των εταίρων των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή, βλ. Ιορδανία,Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Ισραήλ. 3)Ιδιαίτερα για την Ιορδανία οποία έχει πλημμυρίσει από πρόσφυγες από το ξεκίνημα του συριακού εμφύλιου πολέμου η. αναγκαιότητα αυτή έχει λάβει επιτακτικό χαρακτήρα.

Η Ιορδανία συμμετέχει στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ και διαδραματίζει επίσης σημαίνοντα ρόλο στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτύχουν μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' ολοκλήρωσε πρόσφατα την επίσκεψη του στη Ρωσία, όπου ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν φέρεται να τον ευχαρίστησε για τη στήριξη της χώρας του στην ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία Δημοσιεύματα φέρουν επίσης το καθεστώς Ασαντ να βλέπει θετικά την διπλωματική δραστηριότητα της Ιορδανίας. Αναμένεται δε να πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στις ΗΠΑ τη Δευτέρα κατά την οποία όπως ανέφερε η πρεσβεία της Ιορδανίας στην Ουάσιγκτον σε ανάρτησή της στο Twitter, θα συναντηθεί με τη νέα κυβέρνηση και το Κογκρέσο, χωρίς να διευκρινίσει εάν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

 Η επίσκεψη του βασιλιά της Ιορδανίας λαμβάνει χώρα την ώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να υπογράψει προεδρικό διάταγμα το οποίο θα προβλέπει μια προσωρινή απαγόρευση εισόδου σε όλους τους πρόσφυγες, καθώς και την αναστολή χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων για υπηκόους του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης. Συνέπεσε δε με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία,