01 Φεβρουαρίου 2017

Roj Peshmerga σε άξονα Azaz- Jarablus-Cobanbey ;

Μια είδηση η οποία αν όντως ευσταθεί και η οποία αν πραγματοποιηθεί θα αποτελέσει θρυαλλίδα σοβαρών εξελίξεων στο Κουρδικό ζήτημα και την κρίση στην Συρία.
 Δημοσίευμα του Κουρδικού ιστότοπου kurdpress.com φέρει τους Roj Peshmerga να συνιστούν την στρατιωτική δύναμη η οποία θα προστατεύσει την δημιουργηθείσα ζώνη ασφαλείας στον άξονα  Azaz- Jarablus-Cobanbey στην βόρεια Συρία (Ροζάβα) κοντά στα τουρκικά σύνορα, σε υλοποίηση του σχεδιασμού του Αμερικάνου Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ.


Να σημειωθεί πως η Κουρδική πολιτοφυλακή YPG και το  Κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) έχουν ταχθεί κατά της παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων Peshmerga του καθεστώτος Μπαρζανί (Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP). 

Οι Roj Peshmerga αποτελούνται από Κούρδους μαχητές της Συρίας,ανέρχονται σε 10.000 άνδρες,εκπαιδευμένους απο τους Αμερικανούς στο Νότιο Κουρδιστάν,φίλα προσκείμενους στο Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας, έναν συνασπισμό δηλ. Κουρδικών Κομμάτων της Συρίας ο οποίος σχηματίστηκε υπο την αιγίδα του καθεστώτος Μπαρζανί. Ο συνασπισμός αυτός βρίσκεται σε ανιπαλότητα με το  Κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) Επισημαίνεται δε πως το καθεστώς Ασαντ έχει δηλώσει την αντίθεση του στους αμερικανικούς σχεδιασμούς για την δημιουργία ασφαλών ζωνών στη Συρία