02 Φεβρουαρίου 2017

Πρώην στέλεχος του ΜΗΡ: Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει τον Μπαχτσελί για την σύμπραξη με Ερντογάν

Η ιστορία δεν θα είναι ευγενική με τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή αρχηγό του κόμματος ο οποίος εκδιώχθηκε από το κόμμα, λόγω διαφωνίας με τον Μπαχτσελί.
«Αντί να προστατεύει το σύνταγμα που ορκίστηκε να προστατεύσει, ο Μπαχτσελί θα συμμορφωθεί με το πρόσωπο που το παραβιάζει συνεχώς και ανοίγει το δρόμο για μια αλλαγή που θα μπορούσε να αποτελέσει ενός ανδρός καθεστώς. Η ιστορία δεν θα τον συγχωρήσει,» είπε ο Ουμίτ Οζντάγκ στην εφημερίδα Cumhuriyet, προσθέτοντας ότι δεν ήταην σίγουρος γιατί ο Μπαχτσελί είχε επιλέξει να υποστηρίξει ένα προεδρικό σύστημα με λίγους ελέγχους και ισορροπίες υπό τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν νομίζω ότι ο λόγος έχει τόσο πολύ σημασία. Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι το αποτέλεσμα. Αν για 10 χρόνια λέγατε, ‘το προεδρικό σύστημα θα φέρει πιο κοντά μια διχοτόμηση της Τουρκίας, αν το υπερασπιζόσαστε σε κάθε πλατφόρμα και κάθε ευκαιρία, και αν λέγατε στο τουρκικό έθνος ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ως στόχο να μετατρέψει την Τουρκία σε ομοσπονδία μέσω της Προεδρίας, στη συνέχεια, όταν θα υπερασπιζόσαστε το προεδρικό σύστημα, οι άνθρωποι θα σας ρωτήσουν: Μήπως ψευδόσουν για 10 χρόνια ή ψεύδεσαι τώρα», είπε.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας άρχισε συζήτηση σε δύο στάδια για τις συνταγματικές τροποποιήσεις που συνέταξε η κυβέρνηση και που θα εγκαινιάσουν μια σημαντική αλλαγή στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας για μια εκτελεστική προεδρία, παρά τις αντιπολιτευτικές ανησυχίες ότι αυτό θα οδηγήσει σε αυταρχική διακυβέρνηση.

Το μπλοκ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το MHP με το οποίο η κυβέρνηση συνέταξε την πρόταση τροποποίησης καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να αποφευχθεί οποιεσδήποτε αποσκιρτήσεις από τα κόμματά τους σε μια προσπάθεια να φθάσουν τις 330 ψήφους που απαιτούνται για να φέρει τις τροπολογίες για δημοψήφισμα. Ο συνολικός αριθμός των ψήφων των δύο κομμάτων φτάνει τις 355, αλλά επτά νομοθέτες από το MHP έχουν δηλώσει ήδη δημοσίως την αντίθεσή τους στο πακέτο.

«Περισσότερο από το 95 τοις εκατό της βάσης και της κορυφής του MHP, εκτός από μια μικρή ομάδα στην έδρα του, απορρίπτουν ανοιχτά την τροποποίηση, λέγοντας ότι θα οδηγήσει την Τουρκία στην απομόνωση και την ενός ανδρός αρχή. Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ένα σύνολο 330 ψήφων. Δεν είναι μόνο το MHP. Νομίζω ότι απώλειες θα υπάρξουν και στο ΑΚΡ. Υπάρχουν μέλη του AKP που μου λένε ότι θα πουν όχι», είπε ο Οζντάγκ.Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Οζντάγκ είπε επίσης ότι ο Μπαχτσελί οδηγούσε το MHP στην αυτοκτονία παραμένοντας ως επικεφαλής του κόμματος.

«Ένα MHP που έχει τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί ως επικεφαλής του κόμματος δεν έχει καμία πιθανότητα στις προεδρικές ή βουλευτικές εκλογές. Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει ο Μπαχτσελί, αν θέλει να κάνει κάτι καλό για το κόμμα, είναι να αφήσει τη θέση του και να πάει το κόμμα σε ένα δημοκρατικό γενικό συνέδριο», πρόσθεσε.

Θύμης Τσιλιόπουλος