27 Οκτωβρίου 2016

Έκκληση Ντουντάρ σε ΕΕ για αποφυλάκιση των διωκόμενων στην Τουρκία δημοσιογράφων

Ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, ο Τζαν Ντουντάρ, απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους να κινητοποιηθούν για την αποφυλάκιση των δημοσιογράφων που κρατούνται στις φυλακές της χώρας του, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο έχει γίνει «η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων» στον κόσμο. «Μην αφήνετε την καταπίεση να υπερισχύσει και να καταστρέφει τα ελεύθερα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιας χώρας μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης» δήλωσε ο Ντουντάρ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μια απόφαση του ΣτΕ για τα κανάλια (2010) που κάποιοι...ξεχνούν



Οι πρώτες άδειες είχαν χορηγηθεί το 1993 και το 1995 θεσμοθετήθηκε το συγκεκριμένο καθεστώς εν όψει της προκήρυξης των αδειών. Στη συνέχεια εφαρμόστηκε τον Οκτώβριο του 1998, λίγο μετά την πρώτη απόπειρα να δοθούν τηλεοπτικές άδειες, και επαναλήφθηκε με την κατάργηση του τηλεοπτικού διαγωνισμού το 2002.

Χωρίς τηλέφωνα και διαδίκτυο αρκετές περιοχές στην Ανατολική Τουρκία Τα αντιπολιτευόμενα μέσα της δυτικής Τουρκίας κάνουν λόγο για χαοτική κατάσταση Του Νίκου Στέλγια

Δεκάδες πόλεις της Ανατολικής Τουρκίας παραμένουν εδώ και ώρες δίχως τηλέφωνο, πρόσβαση στο διαδίκτυο και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Στο Ντιγιάρμπακιρ και σε άλλες κουρδικές πόλεις επικρατούν εικόνες χάους.
Πριν από λίγες ώρες, η τουρκική αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει με βίαιο τρόπο τα πλήθη που κατέβηκαν στους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ για να διαμαρτυρηθούν για την σύλληψη της Δημάρχου της Πόλης, Γκιουλτέν Κισάνακ. Στο κέντρο της πόλης, η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές. Αντλίες νερού και οχήματα της αστυνομίας επιστρατεύτηκαν για την διάλυση του πλήθους. Σε κάποιες περιπτώσεις, βουλευτές και εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού δέχθηκαν την επίθεση των δυνάμεων της καταστολής.

Επικίνδυνη κορύφωση της έντασης στο Κουρδικό ζήτημα Η σύλληψη της κουρδικής καταγωγής, Γκιουλτέν Κισάνακ δυναμιτίζει το κλίμα Του Νίκου Στέλγια

Νέα εξέλιξη έρχεται να δώσει διαστάσεις στην μεγάλη ένταση που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα το Κουρδικό Ζήτημα της Τουρκίας. Χθες την νύχτα, οι τουρκικές διωκτικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη του Δημάρχου του Ντιγιάρμπακιρ, Γκιουλτέν Κισάνακ. Μαζί με την κ. Κισάνακ, υπό κράτηση τέθηκε και ο συνδήμαρχος της μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Τουρκίας.
Η κουρδικής καταγωγής ακτιβίστρια και πρώην βουλευτίνα, λίγο πριν την σύλληψη της στο Αεροδρόμιο του Ντιγιάρμπακιρ, είχε μιλήσει σε ειδική επιτροπή της τουρκικής εθνοσυνέλευσης σχετικά με το πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία. Οι Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι η σύλληψη της κ. Κισάνακ, η οποία μετά την λήξη της θητείας της στην τουρκική βουλή, ανέλαβε καθήκοντα Δημάρχου του Νιτιγάρμπακιρ με ποσοστά ρεκόρ, ενδέχεται να οδηγήσει την ένταση στο Κουρδικό Ζήτημα σε επικίνδυνα επίπεδα.

Μυστική συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν Του Νίκου Στέλγια

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής και στο ξένο τύπο κυκλοφόρησε μια είδηση-κλασικό παράδειγμα παραπληροφόρησης. Ένα πρωτοεμφανιζόμενο ενημερωτικό site αναφερόταν στο υποτιθέμενο περιεχόμενο της τελευταίας τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου της Ρωσίας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Το αμφιλεγόμενο δημοσίευμα έφερνε στο προσκήνιο έναν σημαντικό ισχυρισμό, ο οποίος προκάλεσε «μίνι αναστάτωση» στα δημοσιογραφικά «πηγαδάκια» της τ/κ κοινότητας.

Στον δρόμο του Ομπάμα


Τι αντίκρισμα έχει ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι η Κλίντον στον Λευκό Οίκο ισοδυναμεί με κίνδυνο Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου με επίκεντρο τη Συρία; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το παρελθόν το απώτερο (περίοδος Μπιλ Κλίντον 1992-2000) όπως και το πιο πρόσφατο (περίοδος Χίλαρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ 2008-2012) δείχνουν μια εμμονή στον μονομερή παρεμβατισμό και μια ταλάντευση ανάμεσα στην υποτίμηση ή τη δαιμονοποίηση της Ρωσίας. Σήμερα όμως βρισκόμαστε στο 2016 και, όποια και αν ήταν η προεκλογική της ρητορική, η Κλίντον στον Λευκό Οίκο θα κινηθεί στα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση Ομπάμα.

Στις δυο ακτιβίστριες κατά του ISIS το βραβείο Ζαχάρωφ

Πρόκειται για δύο ακτιβίστριες της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ, μιας θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του ISIS έχου εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας.
Οι δύο γυναίκες που υπήρξαν θύματα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους, επέζησαν όμως και έγιναν εκπρόσωποι των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από τον ISIS.Σύμφωνα με την ιστορία της ζωής τους που συνόδευε την υποψηφιότητα τους για το Βραβείο, στις 3 Αυγούστου 2014, ο ISIS δολοφόνησε όλους τους άρρενες του χωρίου Kocho του Ιράκ απ' όπου κατάγονται οι δύο γυναίκες.Μετά τη σφαγή αυτή, ο ISIS προχώρησε στην υποδούλωση γυναικών και παιδιών. Όλες οι γυναίκες, μεταξύ αυτών η Aji Bashar, η Murad και οι αδελφές τους, απήχθησαν, αγοράστηκαν και πουλήθηκαν επανειλημμένα, και χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ. Στη σφαγή στο Kocho, η Murad έχασε έξι από τους αδερφούς και τη μητέρα της, η οποία δολοφονήθηκε μαζί με άλλες ογδόντα μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που κρίθηκε ότι δεν είχαν σεξουαλική αξία. Θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης έπεσε και η Aji Bashar μαζί με τις έξι αδελφές της. Πουλήθηκε πέντε φορές σε μαχητές και αναγκάστηκε να κατασκευάσει βόμβες και γιλέκα αυτοκτονίας στη Μοσούλη μετά την εκτέλεση των αδερφών και του πατέρα της από μαχητές του ISIS.

Ρ. Γουάιντ: “Για ποιο λόγο η Δύση χρειάζεται μια «επιθετική» Ρωσία;”

Η εφημερίδα Financial Times δημοσίευσε τις απόψεις του καθηγητή Ρόμπερτ Γουάιντ στο LSE (London School of Economics), ο οποίος σχολίασε τις αιτιάσεις περί «περιορισμού» της Ρωσίας, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.Ο Γουάιντ — σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Ria Novosti- απαντά στο άρθρο του πρώην μονίμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ίβο Ντααλντέρ στους Financial Times. Ο Ντααλντέρ, στο άρθρο του, ζητούσε να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις της συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα είναι εκείνη που «χρειάζεται την αντιπαράθεση με τη Δύση» για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Ο Ρόμπερτ Γουάιντ υπογραμμίζει ότι ''στην πραγματικότητα, την αντιπαράθεση με τη Ρωσία τη χρειάζεται περισσότερο η κατακερματισμένη Δύση''. Σύμφωνα με τον Bρετανό καθηγητή, ''το να ανακηρύσσεις τη Μόσχα ως «επιδρομέα», σημαίνει ότι ζητάς να ενισχυθεί η εύθραυστη δυτική συμμαχία, όπως και ότι ανταποκρίνεσαι στις αιτιάσεις της πολεμικής βιομηχανίας''.

Αργύρης Μπακιρτζής: «…Να ψάξουμε τον χαρακτήρα των Ελλήνων…;

Αναλογιζόμενος τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, τι μας έφερε σε αυτό το σημείο;
Τι να πω κι εγώ σε αυτό το θέμα. Να ψάξουμε τον χαρακτήρα των Ελλήνων, την γκρίνια και την αδυναμία συνεννόησης ακόμη και σε καθόλου ζωτικά θέματα, το χούι μας να βγάζουμε ο ένας τα μάτια του άλλου, την κυριαρχία της ατομικότητας - κυρίως ευλογία και λιγότερο κατάρα - που στηρίζει και η Ορθοδοξία, τις πόλεις - κράτη της αρχαιότητας που αδυνατούσαν να συνεννοηθούν και άφησαν τους Πέρσες να ρυθμίζουν της κατάσταση για τόσα χρόνια; Χωρίς τα λεφτά των Περσών, θα είχαν κερδίσει οι Σπαρτιάτες τον Πελοποννησιακό Πόλεμο; Την επανάσταση του ’21, όταν οι σύμμαχοι του Ναυαρίνου που, με τα δάνειά τους, που δεν εισπράξαμε ποτέ, μας έκαναν μόνιμα έρμαια του παιχνιδιού τους;