12 Οκτωβρίου 2016

Επικίνδυνη κλιμάκωση


Κάθε μέρα που περνά, το βραχυκύκλωμα στη συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία παράγει πρόσθετει ένταση, εμπλέκει πρόσθετους παίκτες και αλληλοεπηρεάζεται με άλλα μέτωπα έντασης όπως την Ουκρανία και την κορεατική χερσόνησο, αλλά και τον ανταγωνισμό για κατασκευή δικτύων μεταφοράς ενέργειας από την πρώην ΕΣΣΔ στην παγκόσμια αγορά. Είμαστε στο παρά πέντε ή στο και πέντε; Με άλλα λόγια, αν χάθηκε η ευκαιρία κοινής στάσης ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία που θα επηρέαζε και την αντιπαράθεση Δύσης-Μόσχας στην Ουκρανία και τώρα πλέον είμαστε μπροστά σε έναν αγώνα δρόμου διαμόρφωσης δύο στρατοπέδων ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

Δυσαρέσκεια Άγκυρας για την Χίλαρι Κλίντον Αναφορικά με δηλώσεις της Κλίντον για στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων στη Συρία Του Νίκου Στέλγια

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζεται τις τελευταίες ώρες στην τουρκική πρωτεύουσα για την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία.Μια νέα δήλωση της Χίλαρι Κλίντον, στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας της, προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στην Άγκυρα, η οποία στηρίζει τις ελπίδες της στην εκλογή της τέως Υπουργού Εξωτερικών στο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ.Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τύπου, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι θα μπορούσε να μελετήσει σχέδια που αφορούν την στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας. Η συγκεκριμένη πληροφορία κάνει τον γύρω των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.Η τουρκική κυβέρνηση δεν κρύβει την δυσαρέσκεια της απέναντι στην νέα κίνηση της κ. Κλίντον. Πρώτος, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιν Αλί Γιλντιρίμ εξωτερικεύει την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης του. Ο κ. Γιλντιρίμ αναρωτιέται για το τι είδους σύμμαχος της χώρας του είναι οι ΗΠΑ.

Πολεμικό κλίμα στα σύνορα Τουρκίας- Ιράκ Μετωπική επίθεση Ερντογάν κατά του Πρωθυπουργού του Ιράκ Του Νίκου Στέλγια

«(Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ) μου επιτίθεται. Δεν συνομιλώ μαζί σου. Δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο και δεν έχουμε την ίδια ποιότητα. (Στην Μοσούλη) θα πράξουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι ορθό. Ποιος είναι αυτός ο Πρωθυπουργός του Ιράκ; Να γνωρίζεις τα όρια σου». Με αυτά τα σκληρά λόγια, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξαπολύει μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού του Ιράκ.
Στα πλαίσια νέας δημόσιας τοποθέτησης του, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα της χώρας του για την Μοσούλη. Ο κ. Ερντογάν επαναλαμβάνει τον τουρκικό ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση του Ιράκ ήταν αυτή που ζήτηση από την Τουρκία να αναπτύξει στρατιωτική δύναμη στα περίχωρα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, η οποία ελέγχεται από το Καλοκαίρι του 2014 από το Ισλαμικό Κράτος.

Σχέδιο ανατροπής του Ερντογάν «πέρασε» από τη Λευκωσία Τι δήλωσε ο πρώην ευρωβουλευτής της Γερμανίας, με τουρκική καταγωγή, Οζάν Τζεϊχούν Του Νίκου Στέλγια

Ερωτηματικά προκάλεσαν οι αναφορές και οι ισχυρισμοί που ακούστηκαν από τις συχνότητες του TVNET, και δια στόματος του τουρκικής καταγωγής, πρώην ευρωβουλευτή της Γερμανίας, Οζάν Τζεϊχούν, που μίλησε για σχέδιο ανατροπής του Προέδρου της Τουρκίας, το οποίο αφορά και την Κύπρο. Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Τζεϊχούν, ο οποίος μετά το τέλος της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με το τουρκικό κυβερνών κόμμα, αφήνει να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν έρθει σε συνεννόηση εδώ και καιρό για την ανατροπή του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Δίνοντας μεγάλη έμφαση στον προαναφερόμενο ισχυρισμό, ο παρουσιαστής της εκπομπής, στην οποία συμμετείχε ο κ. Τζεϊχούν, άφησε πολλά υπονοούμενα για τον ρόλο του τέως Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου και του τέως Υπουργού Ε.Ε., Βολκάν Μποζκίρ.

Ο άγριος παρασκηνιακός πόλεμος Μητσοτάκη - Σαμαρά

Έντονο παρασκήνιο εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες και ώρες στη Νέα Δημοκρατία μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού  και προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά και του νυν προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη με επίκεντρο την ιστοσελίδα antinews η οποία πρόσκεινται φιλικά στον ίδιον τον Αντώνη Σαμαρά και σε πολύ στενούς του συνεργάτες. 
Βεβαίως, «το antinews ήταν η αφορμή και όχι η αιτία», όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές από τη ΝΔ.Εδώ και καιρό ο Αντώνης Σαμαράς δίνει τη δική του μάχη στο παρασκήνιο καθώς θεωρεί ότι η πολιτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι τόσο επιτυχημένη ώστε να πετύχει αυτό που ίδιος επιδιώκει: To κεφάλι επί πίνακι του Αλέξη Τσίπρα.

Η ιστορία κάνει πλάκα στον Ερντογάν! Αρχαιολογική ανακάλυψη στη Σμύρνη

euripidisΤην ώρα που ο Ερντογάν παριστάνει τον σουλτάνο διεκδικώντας ελληνικό έδαφος,μια ακόμη αρχαιολογική ανακάλυψη έρχεται σαν …σφαλιάρα να τον τιμωρήσει για όσες ανοησίες λέει.Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ  “απεικόνιση σταυρόλεξου με ελληνική γραμματοσειρά ανακαλύφθηκε στα τοιχώματα μίας βασιλικής στην Αγορά της Σμύρνης, κοντά στην περιοχή Ικίτζεσμελικ.“Μοιάζει με ακροστιχίδα. Οι ίδιες λέξεις υπάρχουν και στις δύο πλευρές, σε πέντε στήλες από αριστερά προς τα δεξιά. Η λέξη “λόγος” στο κέντρο του σταυρόλεξου εικάζεται οτι χρησιμοποιήθηκε από τους Χριστιανούς για να επικοινωνούν μεταξύ τους την εποχή των μεγάλων διωγμών. Πιστεύουμε οτι πρόκειται για ένα παζλ γιατί υπάρχουν διαχωριστικά μπροστά από τις τοιχογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν τις ζωές των ανθρώπων που εργάζονταν εδώ, ενώ οι απεικονίσεις αυτές είναι παρόμοιες με εκείνες της Πομπηίας”, δήλωσε ο επικεφαλής των ανασκαφών, Ακίν Ερσόϊ.