29 Σεπτεμβρίου 2016

Λουκάς Αξελός – Στη σκιά της μεγάλης εφόδου

Λουκάς Αξελός – Στη σκιά της μεγάλης εφόδουΣιάχος Μιχάλης-Δημοσίευση: Φύλλο 326 - 24/9/2016-Συνέντευξη στον Μιχάλη Σιάχο
 Με αφορμή την επανέκδοση δύο κορυφαίων ντοκουμέντων της Ελληνικής Αντίστασης, Το τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ του Δημήτρη Γληνού και τον Λόγο στη Λαμία του Άρη Βελουχιώτη, από τις Εκδόσεις Στοχαστής, περίπου 75 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία τους, ο Δρόμος συνομίλησε με τον Λουκά Αξελό, ο οποίος επιμελήθηκε και προλόγισε το βιβλίο.

Και χωρίς τον Ερντογάν, τα ίδια θα ζούσαμε


Και χωρίς τον Ερντογάν, τα ίδια θα ζούσαμε
Δημοσίευση: Φύλλο 326 - 24/9/2016-Διαχρονικό πρόβλημα η φιλοσοφία της συγκρότησης του τουρκικού κράτους-Του Ομέρ Ασάν*

Η τελευταία ερώτηση που μου υποβλήθηκε στην πρόσφατη συνέντευξή μου στον φιλόξενο Δρόμο της Αριστεράς αφορούσε την Τραπεζούντα. Και μ’ αυτήν θέλω να ξεκινήσω το κείμενο τούτο. Ακριβώς επειδή η Τραπεζούντα όπως των παππούδων μας, των παραμυθιών της γιαγιάς, δεν υπάρχει πια. Είναι μια χαμένη πόλη, όπως τα αδέλφια μου, τα οποία έχασα με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Κατά καιρούς πηγαίνω στο χωριό μου, στα παρχάρια και στα βουνά της Τραπεζούντας για να θυμηθώ, να ψάξω, να ξαναβρώ τα παιδικά μου χρόνια… και γυρίζω πάντα με μεγάλη θλίψη. Τα χωριά είναι σχεδόν έρημα. Και η μυθική Τραπεζούντα, που άρχισε να χάνει την ταυτότητά της μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, μεταμορφώνεται με μεγάλη ταχύτητα με μια άχρωμη πόλη από μπετόν, χωρίς δυνατότητα γυρισμού στη φυσική και ιστορική της κατάσταση.

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ


Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι ότι κάθε σώφρων ηγέτης αλλά κι εμείς, οι κοινοί θνητοί, έχουμε σοβαρούς λόγους να φοβόμαστε την Αμερική, σήμερα, όπως και χθες. Οι ΗΠΑ για όλο τον Κόσμο παραμένουν επίφοβες. Μπορούν και σήμερα να επιτρέπουν στον εαυτό τους «ατοπήματα» όπως το πρόσφατο στη Συρία όπου βομβάρδισαν «κατά λάθος» μια, στρατηγικής σημασίας, πόλη (Deir el Ezzor), σκότωσαν καμιά κατοσταριά κυβερνητικούς στρατιώτες και κάμποσους Ρώσους «συμβούλους», (αντί να χτυπήσουν τους τζιχαντιστές), και προσπέρασαν το γεγονός με ένα «ω! τι κρίμα, κάναμε λάθος!», χωρίς να υπάρξουν κανενός είδους αντίποινα. Χαρακτηριστικό κάθε Υπερδύναμης είναι η αυθαιρεσία, το μάθαμε από τον Θουκυδίδη όταν απαθανάτισε την Αθηναϊκή αλαζονεία προς τους Μήλιους: θα σας σφάξουμε επειδή μπορούμε να το κάνουμεατιμώρητα – είπαν. Η συγνώμη των ΗΠΑ προσθέτει στην οδύνη του θανάτου τον χλευασμό στους αδύναμους, νεκρούς και ζωντανούς.

ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΜΠΙΝ


ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ (61,8%), ΑΛΛΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ
ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Με το εντυπωσιακό ποσοστό 61,8%, ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανεξελέγη ηγέτης των Εργατικών από την οργανωμένη βάση του κόμματος, πετυχαίνοντας συντριπτική νίκη επί του Μπλερικού ανθυποψηφίου του, Όουεν Σμιθ. Ο τελευταίος περιορίστηκε στο 38,2% παρότι υποστηριζόταν από τη μεγάλη πλειονότητα της κοινοβουλευτικής ομάδαςπρόταση μομφής κατά του Κόρμπιν πέρασε, τον Ιούνιο, με τις ψήφους 172 βουλευτών έναντι 40), τη γραφειοκρατία του κόμματος και το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με τους Εργατικούς.
Η εξέλιξη αυτή ακυρώνει το σχέδιο ισχυρών μερίδων του βρετανικού κεφαλαίου να χρησιμοποιήσουν ένα απαλλαγμένο από τον Κόρμπιν, Μπλερικό Εργατικό Κόμμα ως πολιορκητικό κριό στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την ετυμηγορία του βρετανικού λαού υπέρ του Brexit. (Ο Σμιθ και οι υποστηρικτές του κατηγορούσαν τον Κόρμπιν ότι δεν έδωσε πραγματική μάχη υπέρ του Remain και δεσμεύονταν ότι θα προκαλέσουν δεύτερο δημοψήφισμα για την ανατροπή του πρώτου αν έρχονταν στην εξουσία).

Μια κλωτσιά που … ταρακούνησε την Τουρκία

maxresdefault
Μια νεαρή νοσοκόμα, η 23χρονη Αϊσεγκιούλ Τερζή, δέχθηκε βίαιη επίθεση από έναν άνδρα μέσα σε λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη, στις αρχές του μήνα, επειδή φορούσε σορτς. Ο Αμπντουλάχ Τσακιρόγκλου την κλώτσησε στο πρόσωπο φωνάζοντας: «Είσαι ο σατανάς».Την σκηνή της αποτρόπαιας επίθεσης κατέγραψε κάμερα ασφαλείας, που έδειξε πως τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες παρέμειναν ακίνητοι και σιωπηλοί στις θέσεις τους ενώ η κοπέλα τραυματισμένη κατέβηκε στην επόμενη στάση, πήγε στο νοσοκομείο και στη συνέχεια υπέβαλε μήνυση.Ο δράστης συνελήφθη για πρόκληση «βαριάς σωματικής βλάβης» αλλά αφέθηκε, λίγο αργότερα, ελεύθερος ξεσηκώνοντας την κατακραυγή του κόσμου της Πόλης, που ανάγκασε τις αρχές να τον συλλάβουν, εκ νέου.

Τούρκος διεθνολόγος επιτίθεται στον Ερντογάν: «Είναι σε πανικό. Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα από το 1913»

 «Ο Ερντογάν μπροστά στον πανικό του, άρχισε τις εθνικιστικές προκλήσεις» υποστηρίζει ο Τούρκος διεθνολόγος καθηγητής Μπασκίν Οράν αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις Συνθήκη της Λωζάννης.Σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Τ24» ο Οράν λέει ότι ο Ερντογάν «στην πρώτη φάση των εθνικιστικών προκλήσεων κάνει λόγο περί Λωζάννης. Αυτό είναι κλασική περίπτωση. Όλοι οι δεξιοί στην Τουρκία επικρίνουν τη Λωζάννη. Και το κάνουν αυτό όχι σε σχέση με τα νησιά, αλλά σε σχέση με το Κουρδικό πρόβλημα και τη Μοσούλη.

Ανταρσία και μακιγιάζ!


http://www.cartoonmovement.com/depot/cartoons/2015/11/12/wolfgang_schuble_and_the_refugee_avalanche__marian_kamensky.jpegΤο Σύμφωνο Σταθερότητας, που έχει αποκληθεί «ζουρλομανδύας», είναι ανεφάρμοστο στον Νότο και στη Γαλλία και ή παραβιάζεται με επιλογές μετωπικής αντιπαράθεσης με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ή αντιμετωπίζεται με μακιγιάζ-δημιουργική λογιστική, με τη δέσμευση δηλαδή μιας συμμόρφωσης με το πλαφόν του 3% για τα δημοσιονομικά ελλείμματα χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις που να της δίνουν αξιοπιστία...
Προχθές είδαμε τη σκληρή και αποκαρδιωτική αυτή πραγματικότητα σε όλο της το μεγαλείο:
• Στη Ρώμη η κυβέρνηση Ρέντσι μείωσε την πρόβλεψη για το ποσοστό ανάπτυξης, ανέβασε το προβλεπόμενο έλλειμμα για το 2017, με δυο λόγια ακύρωσε τη δέσμευσή της να κινηθεί προς περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή. Γνωστός για τη ρητορική του δεινότητα ο Ρέντσι αποκάλεσε το Σύμφωνο Σταθερότητας «παλαιό και παράλογο» και επιφύλαξε στον εαυτό του το δικαίωμα να χαλαρώσει περαιτέρω τη δημοσιονομική πειθαρχία ερμηνεύοντας κατά το δοκούν μια ρήτρα Εκτάκτων Περιστάσεων, το πλαίσιο της οποίας ο ίδιος θα προσδιορίσει, από τη διαχείριση του Προσφυγικού μέχρι την περίθαλψη των σεισμοπαθών!

Εμειναν όλοι… μετεξεταστέοι!

Στη χώρα που τα φροντιστήρια κοντεύουν να ξεκινούν από το… δημοτικό, στη χώρα που ακόμη και οι μαθητές πανάκριβων ιδιωτικών σχολείων, κάνουν κι αυτοί έξτρα φροντιστήρια (!), άλλη μια συζήτηση στη Βουλή, για την Παιδεία, αναλώθηκε χωρίς ουσιαστικές προτάσεις, για την αλλαγή αυτού του εξαιρετικά δυσάρεστου σκηνικού.