29 Αυγούστου 2016

Η ΤΡΙΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ – 2

http://en.hawarnews.com/wp-content/uploads/2016/08/MINBIC-GUNDE-DENDENI-ARTESA-TIRK-KOMKUJI-1-620x364.jpgΤο Συριακό δράμα βαίνει προς την κορύφωση του και ταυτόχρονα μεταλλάσσεται και περιπλέκεται.Τρία γεγονότα που συνέβησαν πολύ πρόσφατα και περιέπλεξαν και όξυναν το πρόβλημα.Το πρώτο είναι ότι για πρώτη φορά Συριακά αεροπλάνα βομβάρδισαν τις επελαύνουσες προς την Δύση και την Μεσόγειο κουρδικές δυνάμεις πού έχουν την αμερικανική στήριξη σε υλικό και άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Οι Αμερικανοί απογείωσαν δικά τους μαχητικά για να εμπλακούν με τα συριακά και να υποστηρίξουν τις κούρδο-αμερικανικές δυνάμεις. Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανικές Δυνάμεις απογειώνονται με πρόθεση την αερομαχία με Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις, ανεξάρτητα αν αυτό δεν συνέβη, διότι τα Συριακά βομβαρδιστικά είχαν ολοκληρώσει το έργο τους και είχαν φύγει.

ΟΦΘΑΛΜΟΝ ΑΝΤΙ ΟΦΘΑΛΜΟΥ

http://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2016/08/28/erdogan-putin.jpgΟ Πούτιν είναι ένας ψυχρός υπολογιστής και ένας μνησίκακος πολιτικός με αποδεδειγμένες τις ικανότητες του και στα δύο αυτά.Η «συγχώρεση» και μετέπειτα η βοήθεια προς τον Ερντογάν δεν πρέπει παρ’ όλα αυτά  να μας εκπλήττουν. Για αρκετό καιρό πριν, ακόμη και προς το τέλος της Κυβέρνησης Νταβούτογλου η Τουρκία προσπαθούσε να επαναπροσεγγίσει την Ρωσία αλλά ο Πούτιν ήταν σκληρός. Δεν ήταν η Τουρκία αυτή που επέτυχε την επαναπροσέγγιση αλλά η Ρωσία που την απεδέχθη.Ο Πούτιν είχε πληροφορηθεί για το προετοιμαζόμενο πραξικόπημα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Υπολόγισε ότι αν το κίνημα πετύχαινε θα ήταν προς το συμφέρον των Αμερικανών και εις βάρος της Ρωσίας.Έχοντας αντιληφθεί καλά τον Ερντογάν, ο οποίος είναι μια πρωτόγονη μορφή του Πούτιν, αποφάσισε να εκμεταλλευθεί εις βάθος την ευκαιρία που του παρουσιάζονταν. Γι’ αυτό δέχτηκε την χλιαρή συγγνώμη του Ερντογάν για την κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού.

Καμπάνια αλληλεγγύης στην κρατούμενη συγγραφέα Ασλί Ερντογάν

campaign-in-support-of-arrested-author-asli-erdogan-178279-5
Μια εκστρατεία αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας έχει ξεκινήσει από τα τουρκικά social media για τη σύλληψη της βραβευμένης μυθιστοριογράφου και αρθρογράφου της εφημερίδας «Özgür Gundem», Ασλί Ερντογάν, η οποία καταγγέλλει άθλιες συνθήκες κράτησης με τους δεσμοφύλακες να της αρνούνται τη λήψη των φαρμάκων της.
«Κανείς από εμάς δεν είναι έξω, αν η Ασλί Ερντογάν είναι μέσα» γράφουν τα πανό διαμαρτυρίας, αλλά και αφίσες που κρατούν και μαζί τους φωτογραφίζονται πολλές γνωστές προσωπικότητες της Τουρκίας.

Συντονιστής της καμπάνιας αλληλεγγύης στην Ασλί Ερντογάν είναι το περιοδικό «Karakarga» το οποίο μεταφέρει και το μήνυμα απόγνωσης της 49χρονης συγγραφέως προειδοποιώντας ότι «η συνεχής κακοποίηση που υφίσταται στη φυλακή μπορεί να της προκαλέσει μόνιμη βλάβη».

Κάτι δεν πάει καλά ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία; Ακύρωση επίσκεψης Πούτιν στην Αττάλεια

FILE PICTURE. Russian President Vladimir Putin (R) and Turkey's President Recep Tayyip Erdogan. EPA, YURI KOCHETKOVΠερίεργα πράγματα συμβαίνουν μετά των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, καθώς φαίνεται πως το ξαφνικό φλερτ ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, κυκλώνεται πάλι από σύννεφα. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, μετά την ακύρωση της συνάντησης των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δυο χωρών, στρατηγών Χουλούσι Ακάρ και Βαλερί Γερασίμοφ, έρχεται να προστεθεί και η ακύρωση της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αττάλεια της Τουρκίας, για να παρακολουθήσει φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα στις δυο χώρες.

Πρόεδρος τουρκικού Κοινοβουλίου: Δολοφόνος και ληστής ο Τσε Γκεβάρα

Πρόεδρος τουρκικού Κοινοβουλίου: Δολοφόνος και ληστής ο Τσε Γκεβάρα
«Δολοφόνο» και «ληστή» χαρακτήρισε τον Τσε Γκεβάρα ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Ισμαίλ Καχραμάν, κατακρίνοντας τη νεολαία της χώρας και την επιλογή της να ντύνεται με μπλούζες που απεικονίζουν τον Αργεντινό επαναστάτη.

Το δυσανάγνωστο γεωπολιτικό παίγνιο στη Συρία.


Λυγερός Σταύροςτου Σταύρου Λυγερού - Η προς το παρόν μετρημένη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία εκ των πραγμάτων περιπλέκει και καθιστά ακόμα πιο ασταθείς τις ισορροπίες στην περιοχή. Μέχρι πρότινος, οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσσαντ, με τη βοήθεια της Ρωσίας, ανακαταλάμβαναν εδάφη, εκτοπίζοντας αφενός αντικαθεστωτικούς αντάρτες που υποστηρίζουν η Τουρκία και η Δύση, αφετέρου μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και άλλους τζιχαντιστές.Παραλλήλως, οι κουρδικές δυνάμεις, με τη βοήθεια και των Αμερικανών και των Ρώσων, εκτόπιζαν κυρίως το Ισλαμικό Κράτος, παγιώνοντας τον έλεγχό τους σε μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας. Στρατηγικός στόχος των Κούρδων ήταν και παραμένει να ενώσουν εδαφικά το δυτικό κουρδικό καντόνι του Αφρίν με τα δύο άλλα κουρδικά καντόνια που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη.

Βασική συνθήκη επιβίωσης

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου-Το τουρκικό αναπτυξιακό μοντέλο έφτασε στα όριά του και απειλεί τον Ταγίπ Ερντογάν.Το τουρκικό οικονομικό «θαύμα» που πέτυχε το AKP είναι η αιτία της μεγάλης «αγάπης» που κερδίζει ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση σήμερα δημιουργεί νέα δεδομένα, που μπορεί να επηρεάσουν και το Κυπριακό.ΑΠΟ ΤΗΝ εποχή των διαμαντιών… στην εποχή του χαλκού;

Τα θεμέλια της «μικρής» Κίνας φαίνεται ότι τρίζουν επικίνδυνα. Η Τουρκία, μια χώρα που εντυπωσίασε τη δεκαετία 2002 - 2012 ακόμη και τους Αμερικανούς για το οικονομικό μοντέλο που έστησε, φαίνεται πως φτάνει στα όριά της. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το κουκούλωμα των μεγάλων κοινωνικοπολιτικών αντιθέσεων, που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, πια δεν μπορεί να καλυφθεί από την ίδια την ιδεολογική ομπρέλα.

Πλήγμα του τουρκικού στρατού στη Συρία Νέο θερμό επεισόδιο στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας Του Νίκου Στέλγια

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό ειδησοεγραφικό πρακτορείο Ντογάν, πριν από λίγη ώρα, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας έλαβε χώρα ένα νέο θερμό επεισόδιο.Συγκεκριμένα, πριν από λίγο, ένα όλμος που εκτοξεύτηκε από την Συρία έπληξε πόστο του τουρκικού στρατού στην περιοχή Γαϊλάνταγ της Αντιόχειας. Το τουρκικό πρακτορείο μεταδίδει την πληροφορία ότι υπάρχουν τρεις τραυματίες στρατιώτες. Στην περιοχή που συνέβη το νέο συμβάν, ο στρατός της Συρίας δίνει μάχες σώμα με σώμα με τους αντάρτες για να ελέγξει τα περίχωρα του Χαλεπιού. Επίσης, πολύ κοντά στην Αντιόχεια βρίσκεται και το κουρδικό καντόνι του Άφριν. http://www.kathimerini.com.cy/

Οι Σύροι και οι Κούρδοι έχουν μάθει ότι ο Πούτιν στηρίζει τη “μικρή εισβολή” της Τουρκίας

FILE PHOTO: Turkish soldiers stand on tanks at the Syrian border as part of their offensive against the so-called Islamic State (ISIS or IS) militant group in Syria, in Karkamis district of Gaziantep, Turkey, 24 August 2016. EPA, SEDAT SUNA
Του Ρόμπερτ Φισκ Στην ηλεκτρονική εφημερίδα Independent Πόσο θα ήθελε η Δύση να πιστέψει ότι ο τουρκικός στρατός στη Συρία (και τα 10 άρματα μάχης του) χτυπούν επιτέλους τον κοινό εχθρό, την αιματοβαμμένη αίρεση του Ισλαμικού Κράτους. Ομως λίγοι στη Συρία και την Τουρκία ξεγελιούνται. Το ISIS βρίσκεται στην Τζαραμπλούς εδώ και πολλούς μήνες, είναι η προέλαση των εξοπλισμένων από τις ΗΠΑ Κούρδων του YPG στα τουρκικά σύνορα προς την Τζαραμπλούς που ανησυχεί τον σουλτάνο Ερντογάν. Κι όμως ενώ τα τουρκικά στρατεύματα προχωρούσαν, έβαλε στο ίδιο καλάθι το YPG με το ISIS. Με άλλα λόγια χαρακτηρίζει ως εχθρούς της Τουρκίας και το αντι-Ασαντ ISIS και τους αντι-ISIS Κούρδους. Ο καινούργιος σύμμαχος του Ερντογάν, τσάρος Βλαδίμηρος, δεν θα έχει ενστάσεις.

Ο «νέος στρατός» του Έρντογαν

karargah_erdogan_necdet_ozel_873Πως τα κυβερνητικά διατάγματα αλλάζουν το «θεματοφύλακα του κεμαλισμού»
«Σύμφωνα με το Σύνταγμα εγώ είμαι ο αρχιστράτηγος, αλλά το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων είναι υπό τον Πρωθυπουργό. Το ίδιο και η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (ΜΙΤ). Εγώ έχω μόνο εβδομαδιαίες συναντήσεις μαζί τους». Οι αναφορές αυτές ανήκουν στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Έρντογαν. Έγιναν στις 5 Μαΐου 2016 σε συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με μια ομάδα βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Περισσότερο από ένα μήνα πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Έρντογαν προσπαθούσε με αυτά τα λόγια να εξηγήσει τη σημασία για κορύφωση των διεργασιών υιοθέτησης του προεδρικού συστήματος. Κατά τον ίδιο, ήταν μεγάλη η ανάγκη μεταφοράς της ηγεσίας του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών στον πολιτικό έλεγχο του Προέδρου του κράτους εάν επρόκειτο η χώρα να κάνει ακόμα ένα βήμα αλλαγής του πολιτειακού συστήματος.

Ζητείται στρατηγική για τις επανορθώσεις

Ζητείται  στρατηγική για τις επανορθώσεις - MediaΠοιόν οδικό χάρτη προτείνει η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής
Το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών ανακίνησε η κυβέρνηση στις αρχές Αυγούστου, γεγονός που σηματοδοτήθηκε με την παρουσία του πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή στο Κομμένο Άρτας (όπου στις 16.8.1943 δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής 318 πολίτες).Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής (εγκρίθηκε στις 27 Ιουλίου) ως οδηγό της εθνικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και δήλωσε ότι η Ελληνική Δημοκρατία «θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό επίπεδο πρωτίστως, αλλά, αν χρειαστεί, και σε δικαστικό επίπεδο». 
Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής (πρόεδρός της ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης) θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε συνεδρίαση προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. 

Η τουρκική εισβολή στη Συρία και η τύχη των Κούρδων - ΑΝΑΛΥΣΗ

Image Γράφει ο υποστράτηγος εα Ιπποκράτης Δασκαλάκης*
 Τις μεταμεσονύκτιες ώρες της 24 Αυγούστου ξεκίνησε η περιορισμένης έκτασης αναμενόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Τουρκικά στρατιωτικά μέσα και τμήματα των ειδικών δυνάμεων παρείχαν κάλυψη σε μαχητές των «μετριοπαθών» αντιπάλων του Assad για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του ISIS από τη συνοριακή συριακή πόλη Jarablus. Ο στόχος είχε επιτευχθεί μέχρι το τέλος της ημέρας, υπό την κάλυψη και αμερικανικών αεροσκαφών και χωρίς να προβληθεί ισχυρή αντίσταση από τους τζιχαντιστές.
Πρωταρχικός στόχος της τουρκικής επέμβασης, όπως και απροκάλυπτα δηλώθηκε, είναι η αναχαίτιση της κουρδικής προέλασης δυτικά του ποταμού Ευφράτη.
Δευτερεύων στόχος, η εξουδετέρωση των μαχητών του ISIS που με ορμητήριο τα τουρκικοσυριακά σύνορα προβαίνουν σε σειρά τρομοκρατικών πράξεων στην Τουρκία. Η τουρκική ενέργεια έτυχε της αμερικανικής αποδοχής, της ρωσικής σιωπηράς συγκατάθεσης, της απόλυτης σιωπής της Τεχεράνης και μιας χλιαρής αντίδρασης της Δαμασκού. Αναπόφευκτα, νέες θεωρίες συνωμοσίας, νέες συμμαχίες και νέα σενάρια εμφανίστηκαν για να εξηγήσουν τις εξελίξεις.