28 Ιουλίου 2016

Αναχώρησαν εσπευσμένα οι Τούρκοι παρατηρητές από τα ελληνικά νησιά


Αναχώρησαν εσπευσμένα οι Τούρκοι παρατηρητές από τα ελληνικά νησιά Εντολή να επιστρέψουν στην Τουρκία έλαβαν οι Τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονταν στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι Τούρκοι παρατηρητές που είχαν έρθει στη Χίο για να συμμετάσχουν στη διαδικασία καταγραφής και επαναπροώθησης προσφύγων, αναχώρησαν εσπευσμένα την Δευτέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ανολοκλήρωτη ενσωμάτωση

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη-ΟΤΑΝ Η ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΛΟΝΙΣΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Το Ισλάμ αποτελεί ένα άλλο κόσμο, ο οποίος δεν συναντάται ούτε θεσμικά, ούτε πολιτικά, ούτε πολιτιστικά με τον κόσμο της Δύσης. Αυτή όμως η αδυναμία συνεννόησης και προσέγγισης δεν επιτρέπει σε κανένα υπέρμαχο του Ισλάμ να αισθάνεται πως μπορεί να ασκεί τρομοκρατία έναντι εκείνων που θεωρεί αντιπάλους του…Η Δύση και η Ευρώπη οφείλουν να εγκύψουν με σοβαρότητα στο πρόβλημα της τρομοκρατικής βίας, που εκδηλώνεται στις δυτικές κοινωνίες από νέους μουσουλμάνους, που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν στον κόσμο του δυτικού πολιτικού πολιτισμού και που προδήλως ουδέποτε ενσωματώθηκαν

Ρεαλισμός ή τακτικισμός;


https://si.wsj.net/public/resources/images/BN-PA336_lew072_P_20160721043527.jpgΗ έκπληξη χθες ήταν διπλή: Οχι μόνο δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα σε Ισπανία-Πορτογαλία για υπερβολικά ελλείμματα όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά το επιεικές αποτέλεσμα οφείλεται σε παρασκηνιακή δραστηριοποίηση του Σόιμπλε! Προφανώς υπάρχει έντονο παρασκήνιο, καθώς πέραν της εμμονής στην εφαρμογή των Συνθηκών το Βερολίνο δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να προκαλέσει μια συσπείρωση των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης και να διαρρήξει την ανοικτή γραμμή Μέρκελ-Ραχόι.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΕΩΣ


http://tourkikanea.gr/wp-content/uploads/2016/07/13814617_10154280807880675_1379009314_n.jpg
Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Σαντάμ, Νοριέγκα και πρόσφατα Μουμπάρακ, όλοι πρώην «φίλοι» των Αμερικανών, θυσιάστηκαν στον βωμό της Γεωπολιτικής αναγκαιότητας.
Ο Ερντογάν θεώρησε ότι η ισχύς του ήταν τέτοια πού μπορούσε να αγνοήσει τις πολιτικές κατευθύνσεις των ΗΠΑ και να παίξει το δικό του Γεωπολιτικό παιχνίδι.
Όταν ο Ερντογάν αποφάσισε να αγοράσει πυραύλους από την Κίνα, να αρνηθεί βάσεις στις ΗΠΑ, και να αντιπαρατεθεί δημόσια με τον Πρόεδρο Ομπάμα έπρεπε να ξέρει ότι υπάρχει αντίτιμο για τις πράξεις αυτές.Αποπειράθηκε να συνεχίσει την δική του διαφορετική πολιτική στην Συρία όπου Ρώσοι και Αμερικανοί συνεννοούνται.Συνέχισε να συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος παρ’ όλο που είχε ληφθεί η απόφαση για την λήξη αυτού του μορφώματος για το οποίο και η Σαουδική Αραβία πληρώνει τώρα βαρύ τίμημα.Τον τελευταίο ελιγμό τον έκανε πρόσφατα συντασσόμενος με την Ρωσία, για την συγγνώμη της οποίας ευθυγραμμίστηκε με την πολιτική της στην Μαύρη Θάλασσα και στην Κριμαία. Αυτό είναι  αντίθετο με την πολιτική των ΗΠΑ, η οποία τοποθετεί αντιβαλλιστική ασπίδα στα κράτη της Μαύρης Θάλασσας για την εκεί απομόνωση της Ρωσίας.

Η Τουρκία και η “Νέα” Ανατολική Μεσόγειος


H Τουρκία και η «Νέα» Ανατολική ΜεσόγειοςΟι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων και τη διαδικασία εξομάλυνσης των αντίστοιχων ρωσο-τουρκικών, έδωσαν αναπόφευκτα έναυσμα για συζητήσεις αναφορικά με το «νέο» γεωστρατηγικό περιβάλλον που αναδύεται στην περιοχή. Πόσο «νέο», όμως, μπορεί να είναι; Δυστυχώς, συχνά βιαζόμαστε να χαρακτηρίσουμε ως «νέο» κάποιο φαινόμενο που αποτελεί επανάληψη της ιστορίας, συνέχεια ή επί μέρους διαφοροποίηση κάποιου άλλου φαινομένου. Περίπου αυτό συμβαίνει και με τις συζητήσεις περί «νέων πολέμων», «νέας τρομοκρατίας», «νέου Ψυχρού Πολέμου» κτλ. Παρόμοιες συζητήσεις είχαμε την περασμένη δεκαετία ή πριν μερικά χρόνια για τη «νέα» τουρκική εξωτερική πολιτική, τη «νέα» Μέση Ανατολή κ.ο.κ. Αλλαγές υπάρχουν. Πόσο βαθιές είναι όμως;

Η Άγκυρα προειδοποιεί και αντεπιτίθεται Κυβέρνηση και πολιτικοί προειδοποιούν για νέο πραξικόπημα Του Νίκου Στέλγια

Η απειλή την οποία αντιμετωπίζει η Τουρκία από τις 15 Ιουλίου δεν φαίνεται να έχει εξαφανιστεί. Πυρήνες του Κινήματος Γκιουλέν ενδέχεται να κρατούν χαμηλό προφίλ και να αναμένουν μια δεύτερη ευκαιρία για να πλήξουν την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.
Την εν λόγω άποψη συμμερίζονται διάφοροι παράγοντες της τουρκικής κυβέρνησης και των τουρκικών πολιτικών σχηματισμών. Ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μπόζνταγ, καθώς και άλλα στελέχη της κυβέρνησης προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος ενός ακόμη πραξικοπήματος εξακολουθεί να ελλοχεύει στο άμεσο μέλλον της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή οι συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας στην Τουρκία καλά κρατούν με αποτέλεσμα να καθιστούν πιθανότερο τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής παρέμβασης.

Τούρκος πρέσβης: Οι εκκαθαρίσεις θα γίνονταν ούτως ή άλλως H αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος απλώς επιτάχυνε τις εξελίξεις

Την άποψη ότι οι εκκαθαρίσεις στο τουρκικό κράτος θα γίνονταν ούτως η άλλως και ότι η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος απλώς επιτάχυνε τις εξελίξεις υποστηρίζει σε συνέντευξη του στη βελγική εφημεριδα Libre Belgique ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βέλγιο Μεχμέτ Χακάν Ολτσάι.«Πρόκειται για μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε βάρος του κράτους, όχι εναντίον του λαού», δηλώνει ο Τούρκος πρέσβης ο οποίος υπεραμύνεται των πρακτικών της τουρκικής κυβέρνησης σε συνέχεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, σημειώνοντας ότι σκοπός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, «η οποία δεν είναι εναντίον του λαού, αλλά εναντίον του ίδιου του κράτους», είναι «η εκκαθάριση του συστήματος» από μια τρομοκρατική οργάνωση - το κίνημα Γκιουλέν - που «προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο της χώρας και να ανατρέψει το δημοκρατικό της σύστημα». Αυτή η «υπόγεια οργάνωση έχει διεισδύσει», σύμφωνα με τον ίδιο, στο τουρκικό κράτος επί τριάντα έτη και έχει δημιουργήσει μια πραγματική «παράλληλη δομή».

Γιατί η Τουρκία πυροδοτεί αστάθεια στην περιοχή

Stratfor: Γιατί η Τουρκία πυροδοτεί αστάθεια στην περιοχή Οι ηγέτες χωρών του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας «κρύβουν» την προσπάθεια αύξησης των εξουσιών τους και της συντριβής των πολιτικών τους αντιπάλων πίσω από την τζιχαντιστική απειλή. Πώς επηρεάζει το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα τις εξελίξεις.
Καθώς συνεχίζονται οι διώξεις σε όλη την Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, οι ηγέτες ορισμένων χωρών επιχειρούν να υπερασπιστούν και να εδραιώσουν την εξουσία τους. Ο παρατηρητής δεν χρειάζεται να κοιτάξει πολύ πιο μακριά από την άμεση περιφέρεια της Τουρκίας στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία, για να βρει αποδείξεις.Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλαμ Αλίγιεφ, παρουσίασε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα προκειμένου να παρατείνει τις προεδρικές θητείες από τα πέντε στα επτά χρόνια. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμεντόφ όρισε ημερομηνία για την εφαρμογή παρόμοιας επέκτασης της προεδρικής θητείας στη χώρα του.

Ξαφνικός (αμερικανικός) έρωτας...

Ξαφνικός (αμερικανικός) έρωτας... - MediaΜετά την αποτυχία του πραξικοπήματος το καθεστώς Ερντογάν, σαν έτοιμο από καιρό, δεν δίστασε ούτε στιγμή να υποδείξει τους ηθικούς αυτουργούς: τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και την αμερικανική κυβέρνηση -σύμφωνα με όσα λένε ευθέως Τούρκοι αξιωματούχοι- που τον προστατεύει.
 Μετά την αποτυχημένη έκβαση του πραξικοπήματος και κυρίως μετά τον τρόπο που το καθεστώς Ερντογάν επέλεξε να αντιδράσει -βγάζοντας στη «σέντρα» τους Αμερικανούς-, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις οδηγούνται σε «αχαρτογράφητα νερά». Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επαναπροσέγγισης ΗΠΑ - Τουρκίας όσο υπάρχει κυρίαρχος στην τουρκική πολιτική σκηνή ο Ερντογάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ. ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ «ΖΑΜΑΝ» Κυνήγι δημοσιογράφων για ένοχη προϋπηρεσία

Η Σεβγκί Ακάρτσεσμε με το σύνθημα «τα ελεύθερα ΜΜΕ δεν μπορούν να φιμωθούν»
«Η μητέρα μου ανησυχεί. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βρεθώ στο στόχαστρο των Αρχών και να καταλήξω στη φυλακή. Εάν αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για τη δημοκρατία, είμαι διατεθειμένη να το αναλάβω», δήλωνε η Τουρκάλα δημοσιογράφος Σεβγκί Ακάρτσεσμε στο «Εθνος» τον μακρινό Δεκέμβριο του 2014, αποφασισμένη τότε η ίδια να συνεχίσει να δίνει τον αγώνα για «τη διάσωση της ψυχής της τουρκικής δημοκρατίας».Πίσω στο παρόν ωστόσο, τα λόγια εκείνα έρχονται να αποδειχθούν προφητικά, καθώς η Σεβγκί Ακάρτσεσμε βρίσκεται μεταξύ των 47 πρώην δημοσιογράφων της τουρκικής εφημερίδας «Zaman» σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν μόλις χθες εντάλματα σύλληψης.
Η αντιπολιτευόμενη «Zaman», η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Τουρκίας, και η αγγλόφωνη έκδοση «Today’s Zaman» έχουν βέβαια εν τω μεταξύ πάψει να υπάρχουν... ως αντιπολιτευόμενες. Εγιναν φιλοκυβερνητικές τον περασμένο Μάρτιο, όταν το καθεστώς Ερντογάν τις έθεσε υπό αναγκαστική διαχείριση με το αιτιολογικό ότι αποτελούν «προέκταση του τρομοκρατικού δικτύου» του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Τούρκου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι διοικήσεις τους άλλαξαν και οι «ενοχλητικοί» δημοσιογράφοι απολύθηκαν μαζικά, μεταξύ αυτών και η Σεβγκί Ακάρτσεσμε, που είχε θέση αρχισυντάκτη στην «Today's Zaman».

Αλλαγή τοπίου για τα ενεργειακά της περιοχής με ExxonMobil, Qatar Petroleum, Statoil Κολοσσοί θωρακίζουν την ΑΟΖ

Κολοσσοί θωρακίζουν την ΑΟΖΛευκωσία: Τρεις ιδιαίτερα θετικές εκπλήξεις επιβεβαίωσε η επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων εταιρειών και κοινοπραξιών που διεκδικούν τα δικαιώματα για τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε χθες και επίσημα τους οκτώ μνηστήρες, που αποτελούν τις τρεις κοινοπραξίες και τη μία εταιρεία που με έξι προτάσεις διεκδικούν τα τεμάχια «6», «8» και «10» της κυπριακής ΑΟΖ.Η πρώτη κοινοπραξία είναι αυτή των ExxonMobil και Qatar Petroleum, η δεύτερη αυτή των ΕΝΙ και Total. H τρίτη κοινοπραξία είναι αυτή των Cairn με την Delek και την Avner. Μόνη της ήρθε να διεκδικήσει τεμάχιο της ΑΟΖ η Statoil, ενώ και η ΕΝΙ ξεχωριστά και πέραν της κοινοπραξίας διεκδικεί ένα τεμάχιο από μόνη της.

Όργιο θεωριών συνωμοσίας με στόχο τις Ην. Πολιτείες για το πραξικόπημα στην Τουρκία

http://image.yenisafak.com/resim/imagecrop/2016/07/25/01/10/resized_43d16-3c75285dcampbell.jpgΗ αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική CIA και τη διηύθυνε απόστρατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού με τη βοήθεια πυρήνα στο Αφγανιστάν, διατείνεται μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα στην Τουρκία. Πράκτορες της CIA χρησιμοποίησαν ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται σε ένα νησί ανοικτά της Κωνσταντινούπολης ως νευραλγικό κέντρο οργάνωσης του πραξικοπήματος, υποστηρίζει μια δεύτερη τουρκική εφημερίδα. Στην Τουρκία οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα πρόσωπα που συνέβαλαν στο να ενορχηστρωθεί η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος μαζί με τις ΗΠΑ – κράτος στενό σύμμαχο στους κόλπους του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται ωστόσο στην κορυφή του καταλόγου των υπόπτων. «Το πραξικόπημα διευθύνθηκε από αυτόν τον άνδρα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak, ενώ παρατίθεται και η φωτογραφία του στρατηγού εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού Τζον Φ. Κάμπελ, τελευταίου διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων υπό το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και προηγουμένως 34ου υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ.

Τι συμβαίνει με τον «γάμο» Τουρκίας - Ε.Ε. GABRIEL FELBERMAYR, RACHEL AICHELE, ERDAN YALCIN

https://4.bp.blogspot.com/-vHPwDDKU478/VrkfrB-7fmI/AAAAAAAAU3I/ko-ve3CIzqc/s640/-turkey-erdogan-joining_the_eu-cartoons--knin120_low.jpg
Τον Μάιο του 2015 η τουρκική κυβέρνηση και εκπρόσωποι της Ε.Ε. είχαν υπογράψει μνημόνιο με στόχο να εκσυγχρονίσουν και να επεκτείνουν την υπάρχουσα τελωνειακή τους ένωση. Η επιλογή για επέκταση της συνεργασίας εκτός του πλαισίου ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. μπορεί να προκαλεί κατάπληξη, ωστόσο αποτελεί μια πιθανή λύση ώστε να αποτραπεί η επαπειλούμενη διακοπή των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο εταίρων.Σε αντίθεση με τις πολιτικές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις έχουν προοδεύσει παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στην τελωνειακή ένωση έχει αρχικά περιοριστεί στα βιομηχανικά και στα επεξεργασμένα αγροτικά προϊόντα. Από το 1996, οπότε και είχε τεθεί σε ισχύ η τελωνειακή ένωση, οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ε.Ε. έχουν αυξηθεί σημαντικά: από τα περίπου 10 δισ. δολάρια στα περίπου 60 δισ. δολάρια το 2014.