24 Μαΐου 2016

Τουρκία: «Η 'ενός ανδρός αρχή' είναι ήδη εδώ»

Αυστριακή ψευδαίσθηση

http://img.agoravox.fr/local/cache-vignettes/L240xH240/_ywaldheim138-14743.jpgkapopoulos@pegasus.gr-Εκτός συνόρων η δύναμη της Ακροδεξιάς στην Αυστρία εκπλήττει και αιφνιδιάζει: Το 2000 όταν η Δεξιά (Λαϊκό Κόμμα) του Καγκελαρίου Σούσελ επέλεξε το Ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χάιντερ για ήσσονα κυβερνητικό εταίρο και τους τελευταίους πέντε μήνες όταν οι δημοσκοπήσεις έφεραν στην πρώτη θέση την Ακροδεξιά και παρ’ ολίγον τον υποψήφιο Πρόεδρό της Χόφερ στο Ανάκτορο του Χόφμπουργκ.Η Αυστρία από το 1955 που έληξε το Μεταπολεμικό Κατοχικό Καθεστώς (από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και ΕΣΣΔ ήταν το υπόδειγμα της πολιτικής ορθότητας: Ουδέτερη με βάση τη Συνθήκη που υπέγραψε με τους Τέσσερις Μεγάλους το 1955, ήταν η χώρα της συναίνεσης, όπου για δεκαετίες Σοσιαλδημοκράτες και Λαϊκό Κόμμα κυριαρχούσαν και συγκυβερνούσαν με την Ακροδεξιά στο περιθώριο.

Η Γαλλία στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης

Η Γαλλία βρίσκεται στο χείλος μιας άνευ προηγουμένου κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Διαδηλώσεις σαρώνουν τη χώρα εναντίον της εργασιακής μεταρρύθμισης. Εδώ και μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν βγει στους δρόμους, ενώ δεν λείπουν τα βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.Οι τελευταίοι που πήραν τη σκυτάλη των διαμαρτυριών ήταν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς. Οι κινητοποιήσεις τους υπήρξαν εξαιρετικά δυναμικές απέναντι σε αυτό που οι περισσότεροι ονομάζουν «ο νόμος των αφεντικών». Όπως λένε, δεν είναι μόνο οι απολαβές τους που πλήττονται, αλλά συνολικά η ποιότητα ζωής τους.«Στόχος μας είναι να παραλύσουμε την κυκλοφορία, να μπλοκάρουμε την οικονομία. Εν τέλει, να οργανωθούμε, ώστε να περάσουμε το μήνυμα ότι η κινητοποίησή μας μεγαλώνει», σύμφωνα με τον Λοράν Καζανοβά, επικεφαλής του συνδικάτου Μεταφορών.

Ερευνα κατά δημοσιογράφου στην Τουρκία γιατί άσκησε κριτική στην κυβέρνηση

ereuna-kata-dimosiografou-stin-tourkia-giati-askise-kritiki-stin-kubernisiΗ εισαγγελία διέταξε έρευνα εις βάρος παρουσιαστή διότι απευθυνόμενος στην κυβέρνηση αναφώνησε «Ποιος στο διάβολο είσαστε;». Ποινική έρευνα εις βάρος ενός παρουσιαστή ιδιωτικού καναλιού της Τουρκίας διέταξε η εισαγγελία στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος θέλησε να επικρίνει την κυβέρνηση.

Η Τουρκία απαγορεύει σε εκπαιδευμένους Σύρους να εγκαταλείψουν την χώρα


πρόσφυγες ΤουρκίαΤο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» ανέφερε το Σάββατο ότι αρκετές κυβερνήσεις στην ΕΕ έχουν επικρίνει τον «εντυπωσιακό αριθμό» περιπτώσεων κακουχιών ανάμεσα στους πρόσφυγες που έρχονται στην ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας που εφαρμόστηκε πρόσφατα με την Άγκυρα.Ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου της ΕΕ σε μια εσωτερική σύσκεψη της ΕΕ, δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες ότι υπήρξαν «πολλές σοβαρές ιατρικές περιπτώσεις ή πρόσφυγες με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο» μεταξύ των ανθρώπων που αποστέλλονται από την Τουρκία.Ένας Γερμανός πολιτικός, ο Ole Schröder (CDU), ο οποίος είναι Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός στο Υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε επίσης παρόμοιες περιπτώσεις στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, είπε το περιοδικό.

Οι Σύροι Κούρδοι κατηγορούν την αντιπολίτευση που υποστηρίζει η Δύση

Η αξιωματική αντιπολίτευση της Συρίας η οποία υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει οφεληθεί από την απαίτησή της για την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πέρα από το να τροφοδοτήσει δολοφονίες και την προσφυγική κρίση, είπε χθες ένα υψηλόβαθμό στέλεχος από την βόρεια κουρδική περιοχή της Συρίας. Οι Σύροι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους ολοκληρώνουν τον σχεδιασμό μιας αυτόνομης πολιτικής ομοσπονδίας στη βόρεια Συρία. Συνεχίζουν τις προσπάθειές τους παρά τις αντιρρήσεις των ξένων κυβερνήσεων οι οποίες φοβούνται την διάλυση της αραβικής χώρας και παρά τις ανησυχίες της γειτονικής Τουρκίας για την αυξανόμενη κουρδική επιρροή που πυροδοτεί αποσχιστικές τάσεις μεταξύ της δικής της μειοψηφίας των Κούρδων.

Από τις «ανοιχτές θάλασσες» στη realpolitik Η «στροφή» της κυβέρνησης προς τη Δύση, η ατζέντα της επίσκεψης Πούτιν στην Αθήνα


Από τις «ανοιχτές θάλασσες» στη realpolitik
Δεν έχει κλείσει ακόμη ένας χρόνος από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη, τον Ιούνιο του 2015. Ηταν τότε που ο Πρωθυπουργός, σε μια δήλωση στην οποία πολλοί είχαν φροντίσει να αποδώσουν ισχυρή συμβολική σημασία, είχε σπεύσει, ενώ η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές κορυφωνόταν, να πει ότι οι Ελληνες δεν φοβούνται. Και ότι ως λαός της θάλασσας δεν φοβούνται να ανοιχθούν σε ανοιχτές θάλασσες για να αναζητήσουν ασφαλή λιμάνια. Η δήλωση εκείνη είχε ακολουθήσει τη συνάντησή του, στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Πολλοί την είχαν ερμηνεύσει ως στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ολοι φυσικά θυμούνται τι ακολούθησε τον επόμενο μήνα και το πόσο κοντά έφθασε η Ελλάδα στην καταστροφή. Ουδείς επίσης μπορεί με ασφάλεια να γνωρίζει τι ειπώθηκε στο περίφημο τηλεφώνημα που φέρεται να έγινε προς τον ρώσο πρόεδρο τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, μία ημέρα μετά το «Οχι» στο δημοψήφισμα, από το Προεδρικό Μέγαρο όπου διεξαγόταν Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο. Αυτά αποτελούν πλέον ιστορία και ο κ. Πούτιν καταφθάνει στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο.

Στροφή σε μια παραγωγική, εξωστρεφή και καινοτόμο οικονομία

Adtech Ad
Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά στο αποψινό Eurogroup και θα ολοκληρωθεί, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κύκλος της αβεβαιότητας που ταλανίζει εδώ και μήνες τη χώρα. Τα δύσκολα βέβαια είναι ακόμα μπροστά, δεδομένου ότι τα μέτρα είναι πολύ σκληρά και συχνά αντι-αναπτυξιακά, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτηματικά ως προς την αποδοτικότητά τους.
AdTech Ad
Ωστόσο η άρση της αβεβαιότητας είναι από μόνη της ένα καλό νέο και μια εξέλιξη θετική.
Δεν έχει νόημα να εξουδετερώνουμε a priori την όποια  ευεργετική της  επίδραση, ανακυκλώνοντας μια άγονη συζήτηση επικεντρωμένη στις (αδιαμφισβήτητες) αρνητικές επιπτώσεις  του πρόσφατα ψηφισθέντος πακέτου μέτρων.

Η αντιπαράθεση κοσμικότητας-θρησκείας στην Τουρκία


ismail-kahraman

Ποια η σημασία της δήλωσης Καχραμάν για ένα «ισλαμικό σύνταγμα»;
«Η κοσμικότητα δε θα πρέπει να υπάρχει στο νέο Σύνταγμα. Μόνο σε τρία Συντάγματα σε όλο τον κόσμο υπάρχει η αρχή της κοσμικότητας. Στη Γαλλία, Ιρλανδία και στην Τουρκία. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει περιγραφή του όρου. Όποιος θέλει αντιλαμβάνεται όπως θέλει την κοσμικότητα. Δε θα πρέπει να αποφύγουμε το θέμα ενός θρησκευόμενου Συντάγματος. Θα πρέπει να γίνεται αναφορά στη θρησκεία». Το προαναφερθέν αποτελεί απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Ισμαήλ Καχραμάν, κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα «η νέα Τουρκία και το νέο Σύνταγμα» που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 25 Απριλίου 2016.