17 Φεβρουαρίου 2016

Η Τουρκία κρατά τα «κλειδιά» και του Brexit

davutoglu cameronΑν η Τουρκία δεν αρχίσει να στοχεύει τη μαφία που βοηθά τους μετανάστες να περνούν στην Ευρώπη, η ολοένα επιδεινούμενη προσφυγική κρίση θα μπορούσε να ωθήσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., επιφέροντας έτσι και άλλες καταστροφικές συνέπειες. Αυτό υποστηρίζουν, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Euractiv, Eυρωπαίοι πολιτικοί εμπειρογνώμονες που αναλύουν τις ενδεχόμενες πολιτικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στο ευρωπαικό οικοδόμημα.Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για δημοσιογράφους, ο διευθυντής του Carnegie Europe, Γιάν Τεχάου ανέφερε ότι υπήρξε μία φημολογία στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο ότι μπορεί η κρίση του ευρώ να ήταν αρκετά άσχημη, αλλά η προσφυγική κρίση είναι αυτή που έχει σχεδόν πείσει το βρετανικό κοινό ότι σήμανε η ώρα για το Brexit.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ελικόπτερα στα σύνορα με την πΓΔΜ

Ελικόπτερα στα σύνορα με την πΓΔΜ
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μία τέτοια πτήση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα.
Το ελικόπτερο πέταξε χαμηλά πάνω από τα φυλάκια επιτήρησης και προσγειώθηκε σε ακριτικά χωριά της μεθορίου. Στο ελικόπτερο της αεροπορίας στρατού επέβαιναν στελέχη της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, τα οποία συναντήθηκαν με τους κατοίκους.

Ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τελευταίας τεχνολογίας στη Συρία

http://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2016/02/Tu-214R-735x400.jpgΗ ιστοσελίδα Flightradar24 δείχνει ότι το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου, 2016, στη αεροπορική βάση Hmeymim στη Συρία η οποία χρησιμοποιείται από τη ρωσική αεροπορία αφίχθη ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος μακράς επιτήρησης Tu-214R που ανήκει στις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (RF-64514). Κρίνοντας από το ίχνος πτήσης, έφτασε από το Αεροναυπηγικό Εργοστάσιο του Καζάν, το οποίο συνδέεται με την εταιρία Tupolev Aircraft Corporation.Αυτή είναι το δεύτερο αεροσκάφος του τύπου Tu-214R σειρά, από το εργοστάσιο Καζάν, από το 2014. Είχε παραδοθεί στην ρωσική αεροπορία στα τέλη του 2015.Τα δύο Tu-214R κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο σύμβασης 2002 με την Tupolev, ενώ ο εποχούμενος εξοπλισμό σχεδιάστηκε από την Vega Radio Instruments.

Οι Κουρδοι απαντάνε στην Τουρκία με επίθεση Ανταπόδωσαν για πρώτη φορά στα πυρά του τουρκικού στρατού Του Νίκου Στέλγια


Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο, από τις 16.45, οι εξελίξεις στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας ενδέχεται να έχουν λάβει μια νέα τροπή.
Το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό δίκτυο IMC μεταδίδει την πληροφορία ότι εδώ και λίγη ώρα, τα τουρκικά εδάφη δέχονται επίθεση από τη Συρία. Στα περίχωρα του Κίλις, σε απόσταση αναπνοής από τις θέσεις των Κούρδων ανταρτών και του τουρκικού στρατού, πέφτουν σφαίρες και οβίδες από τη Συρία. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η κουρδική πλευρά ανταποδίδει για πρώτη φορά ύστερα από πέντε ημέρες συνεχόμενων βομβαρδισμών, στα τουρκικά πυρά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η κουρδική πλευρά και η Άγκυρα δεν έχουν επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Το ευνοϊκό μομέντουμ του αυτοκτονικού συνδρόμου


 ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ

Η σημερινή πραγματικότητα σοβαρής κρίσης συνοχής διδάσκει πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ηγεσία της Ευρώπης στο επίπεδο των Βρυξελλών δεν έχουν καταφέρει να παντρέψουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ευρωπαϊκή πολιτική ενοποίησης με το εθνικό συμφέρον των κρατών

Ελπιδοφόρα η ρωσοαμερικανική συμφωνία αλλά υπάρχει και η Τουρκία

Patrick Cockburn-Η ρωσο-αμερικανική συμφωνία αποτελεί κρίσιμο βήμα για τον τερματισμό του 5ετούς εμφυλίου στη Συρία, εκτός αν οι Τούρκοι εισβάλουν στη γειτονική χώρα και αναζωπυρώσουν τον πόλεμο σε όλη του την έκταση.Ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ έχει φτάσει σε ένα αποφασιστικό σημείο καμπής με την ανακοίνωση εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας , στο Μόναχο, ότι συμφώνησαν στην παράδοση τροφίμων και άλλης βοήθειας στις πολιορκούμενες κοινότητες της Συρίας. Η συνέχεια θα είναι μια “παύση των εχθροπραξιών” ως προετοιμασία για μια επίσημη εκεχειρία.

Ο Λαφαζάνης εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΛΑΕ προς τους Κούρδους, σε Τουρκία και Συρία

Ο Λαφαζάνης εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΛΑΕ προς τους Κούρδους, σε Τουρκία και Συρία
Οι εξελίξεις που αφορούν «τον εντεινόμενο αυταρχισμό του καθεστώτος Ερντογάν και τις διώξεις εναντίον των Κούρδων και των δημοκρατικών προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στην Τουρκία αλλά και τις επιθέσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε βάρος των Κούρδων της Συρίας», συζητήθηκαν στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον Selahettin Demirtaş, συμπρόεδρο του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών της Τουρκίας (HDP) και στη συνέχεια με τον Saleh M. Mohammed, συμπρόεδρο του κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) στη Ροτζαβά της Συρίας.

Προαναγγελθείσα και οριοθετημένη


https://3a09223b3cd53870eeaa-7f75e5eb51943043279413a54aaa858a.ssl.cf3.rackcdn.com//894f3daa7c8d0d99a9e3a1d6f7e416ff-1986907512-1300938239-4d8abdff-620x348.jpgΗ εφ' όλης της ύλης εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ που προανήγγειλε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος από την Κωνσταντινούπολη δεν αποτελεί έκπληξη. Πρόκειται για μια εξέλιξη που σε καμία περίπτωση δεν αποκαθιστά την ειδική σχέση του παρελθόντος ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά για μια ρεαλιστική προσαρμογή σε έναν πολύ πιο περιορισμένο κοινό παρονομαστή συμφερόντων στη Μέση Ανατολή με βαρύνουσες διαφορές να παραμένουν.
Ισραήλ και Τουρκία δεν θέλουν την πλήρη επικράτηση του Ασαντ και του Ιράν και των συμμάχων του στη Συρία, και είναι για διαφορετικούς λόγους και σε διαφορετικό βαθμό δυσαρεστημένοι από την πολιτική Ομπάμα στην ευρύτερη περιοχή, στη βάση αυτή διαμορφώθηκε η εξομάλυνση. Τούτων λεχθέντων το Ισραήλ είναι απέναντι στους Ερντογάν - Νταβούτογλου σε δύο μέτωπα:

«Αν δεν είχε παραδοθεί ο Οτσαλάν στην Τουρκία, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα στην περιοχή»

Σελαχατίν Ντεμιρτάς
Μπροστά σε ένα πολυπληθές και ετερόκλητο κοινό, από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, το οποίο γέμισε ασφυκτικά χθες το απόγευμα την αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, μίλησε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Η εκδήλωση, που οργανώθηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, είχε ως αφορμή τη συμπλήρωση 17 χρόνων από την παράδοση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία, την επικείμενη εκδίκαση της αγωγής που έχει ο ίδιος ασκήσει ενάντια στο Ελληνικό Δημόσιο, τις απόψεις του φυλακισμένου Από για τη Μέση Ανατολή και κυρίως τον ρόλο του κουρδικού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή.

«Ο Ερντογάν ούτε θέλει ούτε μπορεί να λύσει το προσφυγικό»

Σελαχατίν Ντεμιρτάς
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, ήρθε στην Αθήνα προσκεκλημένος του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν, για να μιλήσει σε εκδήλωση για τον ρόλο του κουρδικού κινήματος στη Μέση Ανατολή.Ο ηγέτης των Κούρδων της Τουρκίας στηλιτεύει τη σιωπή της Ευρώπης για την καταπάτηση των δικαιωμάτων στη χώρα του. Μιλάει για τον πόλεμο στη Συρία και τον Ερντογάν.

Ντεμιρτάς: «Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και παγκόσμιο πόλεμο» Συνέντευξη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς στην «Κ»

Ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία θα μπορούσε να προκαλέσει μία γενικευμένη σύγκρουση, παγκοσμίων διαστάσεων και εντελώς απρόβλεπτων επιπτώσεων. Την προειδοποίηση αυτή διατύπωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του τουρκικού φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ».Συναντήσαμε τον κ. Ντεμιρτάς την επομένη της ομιλίας του στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν με αφορμή τη συμπλήρωση 17 χρόνων από την παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία. Ρωτήσαμε τον συνομιλητή μας εάν παίρνει στα σοβαρά τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, για επέμβαση στη βόρεια Συρία, όπου οι Κούρδοι μάχονται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.