14 Ιανουαρίου 2016

Νομιμοποίηση και δυνατότητα

Μια χώρα που δέχεται τρομοκρατικό πλήγμα των τζιχαντιστών, είτε πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο είτε για ενέργεια «μοναχικού λύκου», νομιμοποιείται να παρέμβει στο έδαφος της Συρίας για να πλήξει το Ισλαμικό Κράτος στην καρδιά του. Από προχθές Τρίτη η Αγκυρα έχει τη νομιμοποίηση, μετά το αιματηρό τρομοκρατικό πλήγμα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, ένα επιχείρημα πιο αξιόπιστο από την προστασία των Τουρκμένων στη Συρία και στο Ιράκ. Εχει όμως τη δυνατότητα επέμβασης;
Η απάντηση είναι αρνητική, καθώς μετά την άφρονα κίνηση κατάρριψης του Σουχόι η Μόσχα με την ανοχή, αν όχι τη σιωπηρή συνενοχή, των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει χώρος στη Συρία για εναέρια και χερσαία πολεμική δράση της Τουρκίας. Επιπλέον με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε πλήρη υποχώρηση και τους Κούρδους της Βορειοανατολικής Συρίας να αποτελούν τον κύριο όγκο της δύναμης που τους απωθεί στα δυτικά του ποταμού Ευφράτη, η όποιας μορφής επιχειρησιακή εμπλοκή της Αγκυρας θα πρόβαλλε ως μέρος της αντικουρδικής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν. Μετά το τουριστικό μποϊκοτάζ της Ρωσίας το πλήγμα στην πλατεία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης προμηνύει συρρίκνωση των ξένων τουριστών για το 2016. Η νευρικότητα όμως στην Αγκυρα έχει και άλλες συνιστώσες.

Η Μέρκελ στον δρόμο του Ολάντ;

Πώς θα αντιδράσει η Μέρκελ μετά την Κολονία, όπου πλέον μικρή σημασία έχει τι ακριβώς συνέβη, καθώς μια πλειοψηφική μερίδα της κοινής γνώμης πιστεύει ότι οι βάρβαροι είναι εντός των τειχών; Ο πειρασμός να βαδίσει στον δρόμο του Ολάντ, που έχει πλέον ως λάβαρο την απειλή αφαίρεσης ιθαγένειας από γηγενείς Γάλλους με προφανή στόχο τους μουσουλμάνους δεύτερης και τρίτης γενιάς, είναι μεγάλος και νομοθετικά πιο εύκολος, καθώς πρόκειται στην περίπτωση της Γερμανίας για πρόσφυγες: Δεν μένει παρά να ορισθεί το πλαφόν της παραβατικότητας που θα οδηγεί σε αυτόματη απέλαση, μια επιλογή όπου μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ετσι η γερμανική Δικαιοσύνη λιγότερο θα αποφαίνεται επί μιας συγκεκριμένης παραβατικής συμπεριφοράς και περισσότερο θα καλείται να αυξομειώνει τον όγκο των απελάσεων. Είναι αμφίβολο αν η μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα των προσφύγων θα επιτρέψει στην καγκελάριο και τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση να αντεπιτεθούν και να βελτιώσουν το δημοσκοπικό ναδίρ του 35% και να συγκρατήσουν τη διόγκωση της ευρωσκεπτικιστικής και ξενόφοβης Εναλλακτικής για τη Γερμανία ( AfD), που βρίσκεται στο ποσοστό του 11,5%.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Πιέζει για την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία

http://aftovi.27210.gr/mediafiles/2015/09/glypto.jpgΠιέσεις προς την Τουρκία για την επανεισδοχή μεταναστών ασκεί η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει βρει ανάλογη ανταπόκριση.Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να χορηγήσει στη χώρα μας έκτακτη επιχορήγηση ύψους 1,36 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση 90 συσκευών λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, με το κονδύλι να προέρχεται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.Στόχος της συγκεκριμένης απόφασης είναι να υπάρξουν πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στα σημεία διέλευσης των ελληνικών συνόρων και ιδιαίτερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Λέρος, Κως, Σάμος).

Έπεσε προπύργιο των ανταρτών κοντά στα σύνορα με την Τουρκία


Έπεσε προπύργιο των ανταρτών κοντά στα σύνορα με την Τουρκία
Στρατηγικής σημασίας νίκη στη βόρεια Συρία πέτυχαν τα κυβερνητικά στρατεύματα με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και ανακατέλαβαν την πόλη Σάλμα, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών για πάνω από τρία χρόνια.Οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ κατέλαβαν την πόλη, στην ορεινή περιοχή της Λαττάκειας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, μετά από σφοδρές μάχες με τους αντάρτες της οργάνωσης Τζαμπχάτ Αλ Νόσρα. Προηγήθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί από τη ρωσική αεροπορία με 120 επιδρομές μέσα σε 48 ώρες, ενώ στη χερσαία επίθεση συμμετείχαν επίσης δυνάμεις της οργάνωσης Χεζμπολά του γειτονικού Λιβάνου, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Δαμασκό πανηγυρίζουν για την πτώση της πόλης, ενώ πηγές των αντικαθεστωτικών έλεγαν χθες το απόγευμα ότι οι μάχες συνεχίζονται. Το παράκτιο τμήμα της Λαττάκειας είναι προπύργιο του καθεστώτος και γενέτειρα της οικογένειας του προέδρου Άσαντ.

Γιατί το Ισραήλ οφείλει να έχει άριστες σχέσεις με τη Ρωσία;



Russian President Vladimir Putin spent Monday in Jerusalem for talks with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu. Φωτογραφία Ria-Novosti, EPA
Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Συρία άλλαξε την πολιτική στη Μέση Ανατολή. Ο Πούτιν υποστήριξε τον Άσαντ, δημιούργησε αρκετές στρατιωτικές βάσεις στην Συρία, σχημάτισε έναν ρωσικό-σιιτικό άξονα εκεί, αντιμετώπισε την Τουρκία και υποχρέωσε τη Δύση να συνομιλήσει και πάλι μαζί του.
Η ρωσική επέμβαση επηρέασε ιδιαίτερα και το Ισραήλ. Η ιστορία των διμερών σχέσεων Μόσχας-Ιερουσαλήμ είναι αρκετά περίπλοκη. Το 1948 η ΕΣΣΔ υποστήριξε τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, αλλά κατόπιν στράφηκε υπέρ των Αράβων και ακόμα-ακόμα απείλησε το Ισραήλ το 1967 και το 1973.

Ο Σουλεϊμάν και τα τουρκικά τηλεοπτικά σκουπίδια αφήνουν και κέρδη



Τα τουρκικά τηλεοπτικά σκουπίδια όχι μόνο ενισχύουν την τουρκική πολιτιστική διείσδυση, αλλά χάρη σε αυτά οι Τούρκοι θησαυρίζουν. Φωτογραφία Yeni Safak
H Τουρκία, εδώ και καιρό, έχει καταφέρει να διεισδύσει και πολιτιστικά σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, μέσου του όπλου των σήριαλ.
Και οι Τούρκοι όχι μόνο πωλούν, με τον τρόπο αυτό, μια εικόνα της χώρας τους που, εν πολλοίς, δεν υπάρχει, αλλά θησαυρίζουν κι από πάνω διασπείροντας μια υποκουλτούρα τύπου σαπουνόπερας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου Καλίνος, που πουλά τηλεοπτικά προγράμματα, Μπεσίρ Τατλί, το 2015, ο όμιλος κέρδισε 250 εκ. δολάρια από την «εξαγωγή» 15 σήριαλ σε πάνω από 70 χώρες, ειδικά στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τις τουρκόφωνες χώρες και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Κούρδοι αντάρτες ισοπέδωσαν το αρχηγείο της τουρκικής στρατοχωροφυλακής!

ImageΚούρδοι αντάρτες του PKK ισοπέδωσαν το αρχηγείο της στρατοχωροφυλακής στην πόλη Τσινάρ (Çınar) νοτίως του Ντιγιάρμπακιρ στην νοτιονατολική Τουρκία.Η επίθεση έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα με πυροβόλα όπλα, ρουκέτες και ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο.Η ΧΟΥΡΙΕΤ κάνει λόγο για επίθεση από αντάρτες του PKK .Οι εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές ώστε κατέρρευσε και διώροφη οικοδομή που βρισκόταν δίπλα στο αρχηγείο της στρατοχωροφυλακής. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, έχουν καταγραφεί 5 νεκροί και 39 τραυματίες.Ωστόσο ανεπισημες πληροφορίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν λόγο ακόμη και για 31 νεκρούς.

Στην «πυρά» πανεπιστημιακοί που ζητούν τέλος στη «σφαγή» στη ΝΑ Τουρκία Δικαστική έρευνα, οργή Ερντογάν

Στην «πυρά» πανεπιστημιακοί που ζητούν τέλος στη «σφαγή» στη ΝΑ Τουρκία
Έρευνα για «τρομοκρατική προπαγάνδα» αρχίζει η τουρκική Δικαιοσύνη σε βάρος πανεπιστημιακών που υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για τον τερματισμό της επιχείρησης κατά του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία υπό τον τίτλο «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα».Περίπου 1.128 Τούρκοι και ξένοι ακαδημαϊκοί από 89 πανεπιστήμια, ανάμεσά τους ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, υπογράφουν τη διακήρυξη που καλεί την Άγκυρα να τερματίσει τη «σφαγή» στη νοτιοανατολική Τουρκία.Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης άρχισε εις βάρος των Τούρκων ακαδημαϊκών έρευνα με τις κατηγορίες της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», «υποκίνησης σε παράβαση του νόμου» και «προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας», σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Διάσωση ναυαγών έξω από τις ακτές της… Σάμου διεκδίκησε η Τουρκία

Διάσωση ναυαγών έξω από τις ακτές της… Σάμου διεκδίκησε η Τουρκία
Κλιμακώνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο η Τουρκία καθώς, με αφορμή το ναυάγιο μιας ακόμη βάρκας που μετέφερε μετανάστες, αξίωσε να αναλάβει η ίδια την αρμοδιότητα Έρευνας και Διάσωσης, παρά το γεγονός ότι το περιστατικό συνέβη εντός της ελληνικής επικράτειας.Το νέο επεισόδιο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης μετά από σήμα για ναυάγιο βάρκας νότια της Σάμου, με την Τουρκία να σπεύδει να αμφισβητήσει την ελληνική ΝΟΤΑΜ που ανέθετε την επιχείρηση διάσωσης στις ελληνικές αρχές καθώς το περιστατικό είχε συμβεί εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και του ελληνικού εναέριου χώρου, σε απόσταση μικρότερη των 5 μιλίων από την ακτή της Σάμου.Αυτή η κίνηση της Άγκυρας προκαλεί προβληματισμό για το πως και υπό ποιους όρους θα μπορούσε να προχωρήσει αυτή η συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού και Τουρκικού Λιμενικού, για την όποια πιέζουν ασφυκτικά οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Μεγάλο χτύπημα στην Τουρκία με πολλά μηνύματα Τι σημαίνει για τη χώρα σε ανθρώπινο και οικονομικό επίπεδο βάσει των τελευταίων εξελίξεων Του Νίκου Στέλγια


Η επίθεση στην καρδιά του τουριστικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης, στην πλατεία Σουλταναχμέτ, στο σημείο όπου κατά τη βυζαντινή περίοδο βρισκόταν ο περίφημος ρωμαίικος ιππόδρομος, περνά στην σύγχρονη τουρκική ιστορία σαν μια από τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων χρόνων στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Η επίθεση αφήνει πίσω της τουλάχιστον 10 νεκρούς και 16 τραυματίες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, οι 11 τραυματίες είναι ξένοι υπήκοοι. Επίσης, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η κατάσταση κάποιων από αυτούς είναι σοβαρή. Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, οι τουρκικές αρχές δεν είχαν δώσει στη δημοσιότητα το όνομα της οργάνωσης, η οποία κρύβεται πίσω από την επίθεση. Ωστόσο, νωρίτερα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και ο κ. Κουρτουλμούς δήλωσαν ότι την επίθεση, την πραγματοποίησε ένας 28χρονος, πολίτης της Συρίας.

Stratfor: Οι επιλογές της Αγκυρας απέναντι στο ISIS

Η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και η καταγγελία για εμπλοκή του ISIS μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη συριακή κρίση. Η διάθεση μεγαλύτερης εμπλοκής της Τουρκίας, το stop της Ρωσίας και ο ρόλος των Κούρδων.
Stratfor: Οι επιλογές της Αγκυρας απέναντι στο ISISΜια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Ιανουαρίου, δίπλα στα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό έξι ξένων τουριστών.Η επίθεση, που έγινε μπροστά από τον αρχαίο αιγυπτιακό οβελίσκο του Θεοδόσιου και κοντά στο Μπλε Τζαμί στην περιοχή Σουλτάν Αχμέτ, φέρεται πως πραγματοποιήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας. Αν και η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ανοιχτή σύγκρουση με πολυάριθμες τρομοκρατικές και παρακρατικές οργανώσεις, η τοποθεσία, ο στόχος και η μέθοδος της επίθεσης δείχνουν το Ισλαμικό Κράτος ως τον βασικό ύποπτο πίσω από την επιχείρηση.

Το «μεγάλο κόλπο» της Σ. Αραβίας με το Ιράν είναι «πυρηνικό»

Του Ζαχαρία Μίχα*-Κι ενώ η κόντρα σε όλα τα μέτωπα μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ένα ταξίδι του αναπληρωτή βασιλιά και υπουργού Άμυνας του βασιλείου των Σαούντ στο Πακιστάν προκαλεί εύλογο ενδιαφέρον, καθώς οι συνειρμοί που δημιουργεί είναι πολλοί και η αναγωγή τους στο πεδίο της διεθνούς ασφάλειας εφιαλτικοί.Το ταξίδι του Mohammad bin Salman Al Saud πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου, σε μια σουνιτική ισλαμική χώρα που θεωρείται στενός σύμμαχος του Ριάντ επί τη βάση του κοινού δόγματος (Σουνίτες) και της απειλής που ενδεχομένως αισθάνεται και το Ισλαμαμπάντ από ενδεχόμενη ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου από την Τεχεράνη.

Η ΜΙΤ προειδοποιεί για νέα χτυπήματα στην Τουρκία 19 μέλη του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται ότι έχουν εισέλθει στα εδάφη της Τουρκίας Του Νίκου Στέλγια


Τη στιγμή που η τουρκική κοινή γνώμη και η διεθνής κοινότητα συζητούν τη βομβιστική επίθεση στο τουριστικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, οι τουρκικές αρχές προβληματίζονται για την επανάληψη παρόμοιων επιθέσεων σε διάφορα αστικά κέντρα της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) έχουν ήδη προειδοποιήσει τις τουρκικές αρχές για το ενδεχόμενο νέων βομβιστικών επιθέσεων. Η ΜΙΤ έστειλε στις 17 Δεκεμβρίου και στις 4 Ιανουαρίου δύο διαφορετικές προειδοποιήσεις σε όλες τις αρμόδιες αρχές.

Παραβίαση του FIR Αθηνών από τουρκικό ελικόπτερο

Παραβίαση του FIR Αθηνών από τουρκικό ελικόπτεροΤουρκικό ελικόπτερο S-70 πέταξε πάνω από τη βραχονησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, σε ύψος 600 ποδιών στις 10:40 το πρωί.Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό ελικόπτερο που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών στις 10:32 το πρωί, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 10:42 και αναγνωρίσθηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.
Ο τουρκικός στόλος εκτελεί επιχειρησιακή εκπαίδευση α” τριμήνου στον κόλπο του Ξηρού, όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΜΙΛΙΑ Το φιλόδοξο όραμα του Ομπάμα για το μέλλον των ΗΠΑ

Το φιλόδοξο όραμα του Ομπάμα για το μέλλον των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος Ομπάμα έθεσε το φιλόδοξο όραμά του για το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών και παραδέχθηκε την δική του αποτυχία στην αντιμετώπιση της πολιτικής διαίρεσης που αναστέλλει την πρόοδο, κατά την τελευταία του ομιλία προς το Κογκρέσο για την Κατάσταση της Ενωσης, περιγράφοντάς την ως διαρκή απογοήτευση της προεδρικής του θητείας.
Ο Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποίησε την τελευταία του αυτή ομιλία από το βήμα του Κογκρέσου για να σκιαγραφήσει ένα αισιόδοξο πορτρέτο της χώρας έπειτα από τα επτά χρόνια της προεδρίας του, με την ανασύσταση της οικονομίας και τη βελτίωση της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο, παρά τις συνθήκες ανισότητας στο εσωτερικό της χώρας και το φάσμα της τρομοκρατίας στο εξωτερικό.

Ο κρυφός πόλεμος της Τουρκίας και η φίμωση του Τύπου

Κούρδοι και Κούρδισες υψώνουν οδοφράγματα ενάντια στο τουρκικό κράτος

Η κρίση Ιράν - Σαουδικής Αραβίας ταράζει το Ιράκ Η νέα ένταση στην περιοχή φέρνει σε δύσκολη θέση τη Βαγδάτη

Η κρίση Ιράν - Σαουδικής Αραβίας ταράζει το Ιράκ
Μόλις μερικές ώρες μετά την εκτέλεση διά αποκεφαλισμού του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ Νιμρ από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας, η ανώτατη θρησκευτική αρχή των σιιτών του Ιράκ, ο αγιατολάχ  Αλί αλ Σιστανί, εξέφρασε την οργή του δηλώνοντας πως ο Νιμρ αλ Νιμρ «είναι ένας μάρτυρας».Η αντίδραση του Σιστανί είναι ενδεικτική της εκτίμησης που έτρεφαν οι σιίτες του Ιράκ για έναν κληρικό ο οποίος αποτελούσε σύμβολο της αντίστασης των σιιτών της (σουνιτικής) Σαουδικής Αραβίας εναντίον της κυβέρνησης της χώρας. Το γεγονός ότι μετά την εκτέλεσή του μαζί με ακόμη 46 ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία χιλιάδες σιίτες του Ιράκ κατέλαβαν τους δρόμους της Βαγδάτης κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί.

Διαχωριστικές γραμμές και γενικευμένη σύγχυση


AdTech Ad

Στη μεγάλη της εικόνα συνδέεται προφανώς με την παγκοσμιοποίηση και με τα νέα προβλήματα που αυτή παράγει ενώ οι θεσμοί εκπροσώπησης, σε εθνικό αλλά και υπερεθνικό επίπεδο, παραμένουν αγκυλωμένοι στο παρελθόν. Αδυνατούν να παίξουν το ρόλο τους, να ανταποκριθούν στις σύγχρονες συνθήκες και να διαχειριστούν τα σύγχρονα προβλήματα αποτελεσματικά.Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η κρίση της ευρωζώνης που ακολούθησε ήταν μια πολύ πρόσφατη οδυνηρή εμπειρία για εκατοντάδες εκατομμυρίων πολιτών και στις δυο όχθες του Ατλαντικού. Ο θρησκευτικός εξτρεμισμός, η διάχυση της τρομοκρατική απειλής και η εξελισσόμενη προσφυγική κρίση είναι μερικά ακόμη παραδείγματα που υπογραμμίζουν την αδυναμία του συστήματος να διαχειριστεί σύνθετα προβλήματα που υπερβαίνουν τις παραδοσιακές δομές, την παραδοσιακή διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς, τα όρια εθνικού-υπερεθνικού.

Βρομάει μπαρούτι η κόντρα της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες

Ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης, Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Ολλανδό αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, για «αριστερή» προκατάληψη (!) εναντίον της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), με δηκτική επιστολή-απάντηση στις δύο πρότερες επιστολές του Ευρωπαίου αξιωματούχου, με τις οποίες ζητούσε εξηγήσεις για την πρόσφατη ψήφιση-εξπρές δύο νόμων που θέτουν σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και του Τύπου:

Στόχος η Γερμανία στην «καρδιά» της Τουρκίας;

Ξεπλαίνοντας το αιμόλουτρο Συντάκτης: efsyn.gr-Μια μέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο τουριστικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης με τουλάχιστον 8 νεκρούς Γερμανούς τουρίστες, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα.
Επιδίωξή του είναι να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Εφκάν Αλά και να σχηματίσει ιδία εικόνα της κατάστασης, όπως ανέφερε χθες βράδυ εκπρόσωπος του υπουργείου στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA.
Σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, η γερμανική κυβέρνηση δεν διέθετε μέχρι αργά χθες το βράδυ κανένα στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο δράστης επέλεξε τον στόχο του. Ωστόσο, ο θάνατος Γερμανών τουριστών την ώρα που από την Παρασκευή γερμανικά μαχητικά έχουν αρχίσει να συμμετέχουν σε βομβαρδισμούς κατά του «Ισλαμικού κράτους» δημιουργεί ερωτήματα.

Ο «πανικός» της Τουρκίας θα εκτραπεί στο Αιγαίο;

Ο «πανικός» της Τουρκίας θα εκτραπεί στο Αιγαίο;
(Φωτ.: Μια κρίση όπως αυτή των Ιμίων του 1996 θα μπορούσε να βάλει την Τουρκία ξανά στο παιχνίδι της Μέσης Ανατολής, εγείροντας διλήμματα στις εμπλεκόμενες πλευρές για το αν η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να δοθεί ως αντάλλαγμα στην Τουρκία προκειμένου να πάψει να αποζητά ρόλο στη Συρία και στη Μέση Ανατολή.)
Του Αλέξανδρου Δρίβα*
Στις διεθνείς σχέσεις, οι χώρες που έχουν συνοριακές διαφορές τηρούν πάντα ένα προφίλ φόβου και καχυποψίας η μία για την άλλη. Στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αρκετοί πρόεδροι των ΗΠΑ άφηναν να εννοηθεί στην αμερικανική κοινή γνώμη πως η ΕΣΣΔ (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών) είναι «πιο ισχυρή, πιο πανούργα και επαρκέστερα προετοιμασμένη». Αυτή η έννοια που περιγράφει αυτού του είδους την καχυποψία αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως «hostility».

Σαουδική Αραβία - Ιράν: Τιτανομαχία στη Μέση Ανατολή Αισθάνονται καυτή την ανάσα της σύγκρουσης η Συρία, η Υεμένη και το Ιράκ

Σαουδική Αραβία - Ιράν: Τιτανομαχία στη Μέση Ανατολή
Μποζανίνου Τάνια -Ενα νέο, πολύ επικίνδυνο κεφάλαιο άνοιξε στη Μέση Ανατολή με την εκτέλεση του σιίτη κληρικού που επιδείνωσε ραγδαία τις ήδη κακές σχέσεις ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Ολόκληρη η περιοχή συντάσσεται με τη μία ή την άλλη πλευρά, βαθαίνοντας το χάσμα ανάμεσα στους σουνίτες, των οποίων ηγείται η Σαουδική Αραβία, και τους σιίτες που συσπειρώνονται γύρω από το Ιράν.Ο δύο πόλοι είναι αντιμέτωποι στη Συρία - όπου η Τεχεράνη υποστηρίζει τον Μπασάρ αλ Ασαντ και το Ριάντ τους αντάρτες που θέλουν να τον ανατρέψουν - και, από τον περασμένο Μάρτιο στην Υεμένη όπου το Ριάντ πολεμάει τους σιίτες αντάρτες Χούθι. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο «ψυχρός πόλεμος» ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις του μουσουλμανικού κόσμου κινδυνεύει να προκαλέσει ανάφλεξη και σε άλλες χώρες παρασύροντας στη δίνη όλη τη Μέση Ανατολή.

Περιφερειακές γεωπολιτικές ισορροπίες: Το ΟΧΙ της Σ. Αραβίας στον Ερντογάν

Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaking. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE Του Στέφανου Κωνσταντινίδη
Μολονότι η διεθνής κοινή γνώμη έδειξε έκπληξη για την πρόσφατη κρίση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, πολλοί είναι οι πολιτικοί αναλυτές που πιστεύουν πως πρόκειται για μια καλά μελετημένη στρατηγική κρίσης από μέρους της Σαουδικής βασιλικής οικογένειας για να αντιμετωπίσει τα δικά της έντονα εσωτερικά κοινωνικο-πολιτικά προβλήματα.