29 Δεκεμβρίου 2015

Ξεκίνησε η επιχείρηση Ποσειδών – Τουρκία: Επέκταση της παρουσίας της Frontex

Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, από χθες Δευτέρα, στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο στον απόηχο των δηλώσεων του Μάνφρεντ Βέμπερ που έθεσε θέμα προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τον χώρο του Σένγκεν

Ντιγιάρμπακιρ : Νέο βίαιο ξέσπασμα της τουρκικής αστυνομίας κατά των Κούρδων

Ντιγιάρμπακιρ : Νέο βίαιο ξέσπασμα της τουρκικής αστυνομίας κατά των Κούρδων (Video) Νέα επεισόδια ξέσπασαν στο Ντιγιάρμπακιρ, την πρωτεύουσα των Κούρδων στην Τουρκία, όταν οι ειδικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα προσπάθησαν να καταστείλουν διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της αυταρχικής πολιτικής της Άγκυρας.Χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν στο κέντρο της πόλης παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί εδώ και έναν μήνα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της νοτιανατολικής Τουρκίας όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι.Σύμφωνα με το φιλοκουρδικό κόμμα περισσότεροι από 350 Κούρδοι έχουν χάσει την ζωή τους από τις σφαίρες των Τούρκων αστυνομικών από το καλοκαίρι.http://www.avgi.gr/article/6145248/neo-biaio-xespasma-tis-tourkikis-astunomias-sto-ntigiarmpakir-video-

Η Οθωμανική κουτοπονηριά, βαρόμετρο για την Τουρκία του 2016

http://i.huffpost.com/gen/3829868/images/n-TURKEY-2016-large570.jpg
Το 2016 που καλωσορίζουμε σε λίγες ημέρες, ίσως αποδειχθεί έτος με κομβική σημασία για την ίδια τη γεωπολιτική αυθυπαρξία της Τουρκίας. Η γειτονική μας χώρα αποχαιρετά το 2015 ευρισκόμενη σε ένα κυκεώνα διεθνών εξελίξεων που ενδέχεται να μην καταφέρει να διαχειριστεί με την επιτυχία και τη μαεστρία που έχει επιδείξει σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν.Οι συνθήκες ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, η αμφίσημη στάση που έχει κρατήσει στον πόλεμο ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος» αλλά και η διαχείριση του κουρδικού ζητήματος θα αποτελέσουν ίσως παραμέτρους που θα διαμορφώσουν την ιδιοστασία του Τουρκικού κράτους για τις επόμενες δεκαετίες.

Στρατηγική συνεργασία αποφάσισαν Τουρκία και Σαουδική Αραβία Συστήνουν σχετικό συμβούλιο


Στρατηγική συνεργασία αποφάσισαν Τουρκία και Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο αραβικό βασίλειο.Οι δύο χώρες, μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν και στη σύσταση σχετικού συμβουλίου, όπως ανέφερε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ.Η απόφαση ελήφθη μετά τις συνομιλίες του κ. Ερντογάν με τον βασιλιά της Σ. Αραβίας Σαλμάν.Το συμβούλιο θα αφορά ζητήματα ασφαλείας, στρατού, οικονομικής πολιτικής, εμπορίου, ενέργειας και επενδύνσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.http://www.naftemporiki.gr

Η ιερότητα του διαβάσματος

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/99/9a/47/999a470bee92f86cc299eed4907cfd11.jpgΤου Νίκου Τσούλια-Το διάβασμα είναι τέχνη (έχει τους νοητικούς και φαντασιακούς αυτοσχεδιασμούς και τις στοχαστικές πινελιές του κάθε αναζητητή / αναγνώστη) και επιστήμη (έχει συγκροτημένη μεθοδολογία και διαρκή έρευνα). Είναι πάθος και λατρεία. Δεν είναι μια ουδέτερη λειτουργία. Απαιτεί πρόσφορη ψυχική διάθεση, σφοδρή επιθυμία, συνεχή προσμονή και παραμένει πάντα σε εκκρεμότητα  ανικανοποίητου. Αν δεν υπάρχει θέρμη και ζήλος, πάθος και έρωτας για το διάβασμα, δεν μπορεί να επιτελεσθεί η τελετουργία του.

Ενέκρινε ο ΟΗΕ ψήφισμα για το Δίκαιο της Θάλασσας. Καταψήφισε η Τουρκία


Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε στον ΟΗΕ ψήφισμα για το Δίκαιο της Θάλασσας. EPA/JASON SZENES
Με 143 ψήφους υπέρ, μία κατά (Τουρκία) και τέσσερις αποχές (Βενεζουέλα, Ελ Σαλβαδόρ, Μαλί και Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία), η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 70/235 για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το ψήφισμα συγκηδεμόνευσαν 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου (Ιαπωνία, Μικρονησία, Μονακό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Τρινιδάδ – Τομπάγκο).Το 55σέλιδο ψήφισμα ασχολείται με όλες τις πτυχές των θεμάτων του δικαίου της θάλασσας και των ωκεανών και καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ να παρουσιάσει νέα έκθεση για τα ζητήματα αυτά στην προσεχή 71η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

«ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ, ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΟ ΔΙΚΑΙΟ» Βέμπερ: Να εξεταστεί προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν

Βέμπερ: Να εξεταστεί προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν
Ζήτημα προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τον χώρο του Σένγκεν θέτει ο αρχηγός της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο και αναπληρωτής πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η Ελλάδα στο νέο κόσμο που ανατέλλει

Η  Ελλάδα στο νέο κόσμο που ανατέλλει
Καρακούσης ΑντώνηςΟι κινήσεις στη σκακιέρα της γεωπολιτικής παραπέμπουν σε μεγάλα γεγονότα προσεχώς - Νέες συμμαχίες στο προσκήνιο - Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι , Ρώσοι, Κινέζοι, Ιρανοί, Ινδοί , Πακιστανοί παλεύουν για την ενίσχυση της παγκοσμιοποίησης - Όλα θα κριθούν στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής
Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις πολλές, τελευταίως, επαφές στο επίπεδο της γεωπολιτικής αντιλαμβάνονται την κινητικότητα των διεθνικών συμφερόντων και εν γένει την προετοιμασία για την επικράτηση, χωρίς εμπόδιά, του μεγάλου κύματος της παγκοσμιοποίησης, που εμφανίσθηκε στη δεκαετία του 1990, γιγαντώθηκε στην αυγή του νέου αιώνα και πιέσθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της υπερανάπτυξης των ισλαμιστικών κινημάτων.

DW: Oι Κούρδοι της Τουρκίας ζητούν αυτονομία

Εκπρόσωποι των Κούρδων συνυπέγραψαν την Κυριακή ψήφισμα υπέρ της δημιουργίας αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντονων συγκρούσεων.

"Βοσνιακό σενάριο" για τη Συρία

"Βοσνιακό σενάριο" για τη ΣυρίαΤου Κώστα Ράπτη-Στα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου σχετικά με την ρωσική επέμβαση στη Συρία η συχνότερα επαναλαμβανόμενη λέξη είναι ο "βάλτος” (quagmire), στον οποίο κινδυνεύει να παγιδευτεί η Μόσχα επί μακρόν. Άλλωστε, πρώτος ο Barack Obama έχει πολλές φορές τονίσει δημοσίως, π.χ. την 1η Δεκεμβρίου, ότι, χωρίς αλλαγή στάσης, η Ρωσία πρόκειται να καθηλωθεί σε μιαν "ατέρμονη και παραλυτική εμφύλια διαμάχη”.
Ωστόσο, η αντικειμενική ανάλυση της κατάστασης δείχνει ότι το στοίχημα του Vladimir Putin αποδίδει. Τρεις μήνες μετά την έναρξη των αεροπορικών της επιδρομών στη Συρία, η Ρωσία έχει επιτύχει με μια μικρή στρατιωτική δύναμη, με ελάχιστες ανθρώπινες απώλειες, χωρίς πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της και με οικονομικό κόστος της τάξης του ενός έως δύο δισ. δολαρίων ετησίως (έναντι αμυντικού προϋπολογισμού 54 δισ.) τον κυριότερο στόχο της: να αποτρέψει την κατάρρευση του καθεστώτος Assad, η οποία το καλοκαίρι έμοιαζε πολύ πιθανή, να κατοχυρώσει τον δικό της ρόλο ως "παίκτη” στη Μέση Ανατολή και να προκαλέσει μια διπλωματική κινητικότητα που, όσο περνά ο χρόνος, ενισχύει περαιτέρω τα δύο προηγούμενα αποτελέσματα.

Στόχος της Τουρκίας λύση βοσνιακής κοπής λέει ο Αξελός: Υπό τον έλεγχο της το νησί


Ο Λουκάς Αξελός. Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-Το δεσπόζον στοιχείο της τουρκικής πολιτικής, ήταν, είναι και θα είναι η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δημιουργία ενός φρανκενσταϊνικής κατασκευής μεταμοντέρνου υβριδιακού κρατικού μορφώματος, με προεξάρχοντα στοιχεία τον συνομοσπονδιακό (βοσνιακής κοπής) χαρακτήρα.Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο «Φιλελευθερο», ο Λουκάς Αξελός συγγραφέας, διανοούμενος της ελληνικής αριστεράς, διευθυντής των εκδόσεων Στοχαστής και του περιοδικού Τετράδια, πρώην μέλος της Κ.Ε. και της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως στόχος της Άγκυρας είναι   η επιβολή ενός θεσμικού πλαισίου, που θα λειτουργεί νομιμοποιημένο όμως  αφετηριακά με διεθνείς όρους και συμβάσεις κατ’ εξαίρεσιν παντός διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, και στο οποίο επικυρίαρχος αλλά και άμεσος εκτελεστής των παραπάνω θα είναι η Τουρκία.

Σενέρ Λεβέντ: Η Τουρκία είναι μια σκέτη κόλαση, δεν πρέπει να πεθάνει η Κυπριακή Δημοκρατία


Διαδηλωτής συμμετέχει σε διαδήλωση απόρριψης του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό. ΑΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Του Σενέρ Λεβέντ-www.politis-news.com
Εμείς χρειαζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία περισσότερο από τους Ελληνοκύπριους. Εμείς. Οι Τουρκοκύπριοι. Αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για όλους εμάς η διάλυση και η κατάλυση της δημοκρατίας αυτής. Και αυτός ο κίνδυνος είναι η Τουρκία.Αυτό θα σήμαινε ότι θα συμβούν και εδώ όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. Τι συμβαίνει στην Τουρκία; Βλέπετε και εσείς τι συμβαίνει. Πρόκειται για μια ταινία τρόμου. Μια ταινία τρόμου κατά την οποία οι άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν ακόμα και στο τηλέφωνο. Συλλήψεις. Επιδρομές. Εγκλήματα. Εκτελέσεις χωρίς ανακρίσεις και έρευνες. Μια αστυνομική δύναμη στην οποία δόθηκαν υπερβολικές εξουσίες. Δικαστές που κοιτάζουν τι θα πει ο δικτάτορας. Δημοσιογράφοι που φυλακίζονται επειδή έγραψαν την αλήθεια. Και άλλα πολλά. Δεν έχει τελειωμό το να τα απαριθμείς.

Να ΜΗΝ φτάσεις εκεί που σε οδηγούν Πρόεδρε


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον κ. Αιντα. Φωτογραφία Στ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Τελικά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένας άτυχος και δυστυχισμένος άνθρωπος. Και αναφέρομαι στις γνήσιες, πιστεύω, προσπάθειές του να επιλύσει το Κυπριακό και να επανενώσει την Κύπρο…Βέβαια, η επανένωση του νησιού δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που προωθείται από τους Βρετανούς και δυστυχώς αποδέχονται ο κ. Αναστασιάδης και τα δύο μεγάλα κόμματα, οι δεξιοί του ΔΗΣΥ και οι κομμουνιστές του ΑΚΕΛ, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.Ο Πρόεδρος, λοιπόν, στην προσπάθειά του να τερματίσει το δράμα της Κύπρου, έχει την ατυχία να βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο ανθρώπους, που σκέφτονται εντελώς διαφορετικά από αυτόν:

Φοβού τους… Γερμανούς και δώρα φέροντας

Δέσποινα Ράπτη Είθισται στο τέλος κάθε χρονιάς να κάνουμε την καθιερωμένη ανασκόπηση προκειμένου να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη στην επόμενη. Όπως και να’ χει, η χρονιά που σε λίγο μας αφήνει, ήταν πλούσια σε επιθέσεις « φιλίας»  προς τη χώρα μας… Μια από τις τελευταίες που δεχθήκαμε, αν θυμάστε, ήταν κατά την  επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών της Γερμανίας, Σταϊνμάγιερ, ο οποίος δήλωσε πως ήρθε βέβαια σα « φίλος » για να αποκαταστήσει το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης που κλονίστηκε από λεκτικές υπερβολές  το προηγούμενο διάστημα.  Έτσι ακριβώς τα είπε…

Είδα στον ύπνο μου τον Όμηρο

http://www.enikos.gr/images/resized/485_904ea03e03487a6602c5b18a535ef8c7.jpgΟνειρο χειμερινής νυκτός με κατέλαβε, καθώς ο έναστρος ουρανός πάνω απ’ το κλεινόν άστυ σχεδίαζε τα μέλλοντα μεταξύ Αλδεβαράν και Αλφα Κένταυρου. Λένε οι γνωρίζοντες ότι τα όνειρα διαρκούν ελάχιστα δευτερόλεπτα, πριν το ένα να διαδεχθεί το άλλο, αλλά μας φαίνεται σαν να κρατούν πολύ, ενίοτε σαν μια αιωνιότητα ή σαν ένα μνημόνιο. Το δικό μου όνειρο κράτησε μια Ιλιάδα και κάτι λίγο από Οδύσσεια. Οπως και στην Ιλιάδα όλα άρχισαν με την μήνιν του Αχιλλέως. Ο «μικρός», όπως λέγαμε όλοι χαϊδευτικά τον Αλέξη, πήρε πάνω του τον θυμό του λαού που κακοπάθαινε απ’ τους Λαιστρυγόνες και βγήκε η Ελλάδα στο κλαρί, στον Τρωικό τον Πόλεμο, για ένα φιλότιμο και μια αξιοπρέπεια. Μέγας αχός, γκόου μπακ Μέρκελ, και με ούριο άνεμο φθάσαμε στην Τροία. Εκεί, δεν θυμάμαι στο όνειρο αν κάψαμε τα καράβια πίσω μας,ή αν τα κάναμε μακρά τείχη παρά θίν’ αλός - ξέρετε, στα όνειρα όλα γίνονται ανάκατα και μπερδεμένα. Ετσι και στο δικό μου. Σαν φθάσαμε λοιπόν, ο Πολύφημος έταξε στον Αχιλλέα ότι θα τον φάει τελευταίον και κείνος αναμετρήθηκε 17 ώρες με τις σκέψεις του στα μαρμαρένια αλώνια, λούφαξε και δήλωσε ότι «δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς», παρά να μεταμορφωθεί σε Αγαμέμνονα.

"Τορπίλη" στο Κυπριακό από τον Ακιντζί


\"Τορπίλη\" στο Κυπριακό από τον ΑκιντζίΤορπίλη στις συνομιλίες για το Κυπριακό ρίχνει ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και μάλιστα παρουσία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, και ενώ ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μ. Αϊντα, μεθοδεύει πολυμερή συνάντηση στο Νταβός προκειμένου να δρομολογήσει στα πρότυπα του 2004 και του Σχεδίου Ανάν, τη διαμόρφωση νέου σχεδίου που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις αρχές της Άνοιξης.Οι δυο ηγέτες μετά την επικοινωνιακή φιέστα που έστησε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, με την ανταλλαγή ευχών στην μητρική γλώσσα της άλλης κοινότητας, παραχώρησαν μεγάλη συνέντευξη στο CNN TURK όπου ο τουρκοκύπριος ηγέτης με πρωτοφανή κυνισμό επικαλείται ευθέως την απειλή του Barbaros και διατυπώνει μια σειρά θέσεις και προτάσεις οι οποίες υπονομεύουν κάθε προσπάθεια διάλογου.

Οι επικοινωνιακές φανφάρες Καμμένου και ο θολός λόγος της αντιπολίτευσης!


Οι επικοινωνιακές φανφάρες Καμμένου και ο θολός λόγος της αντιπολίτευσης!Ειδικού Συνεργάτη-Το χρόνιο έλλειμμα ορθολογισμού και η απουσία σοβαρού πολιτικού λόγου είναι δυστυχώς δύο από τα κύρια συμπτώματα της πολιτικής νοσηρότητας των καιρών μας. Εκτρωματική παραφυάδα που προσπαθεί να καλύψει τις προαναφερθείσες παθογένειες είναι και οι επικοινωνιακές φανφάρες που εκτοξεύονται συχνά πυκνά από τους βασικούς παίκτες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.Πιστός λοιπόν σε αυτήν την πρακτική, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, με μία κίνηση πρόσκαιρου επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, μιας και δεν είχε κάτι άλλο σοβαρό να μας πει, μας αποκάλυψε χριστουγεννιάτικα σε μία… «χαριτωμένη» συνέντευξη, τα… σχέδια του για θεσμοθέτηση υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών που θα διεκδικούν θέση στα Σώματα Ασφαλείας και στο Λιμενικό Σώμα και προαιρετική στράτευση για όλες τις υπόλοιπες, με «κερασάκι στην τούρτα» τη δημιουργία στρατιωτικών λυκείων.

Η Ελλάδα στο «δίχτυ» προστασίας των ισραηλινών γεωτρήσεων


Η Ελλάδα στο «δίχτυ» προστασίας των ισραηλινών γεωτρήσεωνΑγώνα δρόμου για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών που καθιστούν ευάλωτες τις υπό κατασκευή υπεράκτιες εγκαταστάσεις στην Ισραηλινή ΑΟΖ, έχει ξεκινήσει το Ισραήλ καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, έχει ήδη εκδηλωθεί μια πρώτη προσπάθεια επίθεσης σε πλατφόρμα φυσικού αερίου.Καθώς την επόμενη τριετία θα υπάρξει πραγματικός «οργασμός» σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η εξασφάλιση των κατάλληλων μέσων και δυνατοτήτων σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και η δημιουργία πλαισίου συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χώρων της περιοχής, αποκτά κρίσιμη σημασία για την προστασία των εγκαταστάσεων άντλησης των τεράστιων ποσοστών του φυσικού αερίου.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ Στρατό στη Σαουδική Αραβία στέλνει το Κουβέιτ

<p>(φωτογραφία αρχείου)</p>
Στρατό ξηράς στέλνει το Κουβέιτ,στη Σαουδική Αραβί, προκειμένου να συνδράμει στον πόλεμο της Υεμένης, όπου αραβικός συνασπισμός υπό το Ριάντ πολεμά τους σιίτες αντάρτες Χούτι οι οποίοι πρόσκεινται στο Ιράν.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Οι αρχαίοι Ιρλανδοί κατάγονταν από τον Πόντο

Οι αρχαίοι Ιρλανδοί κατάγονταν από τον Πόντο
Ιστορικοί και αρχαιολόγοι το υποπτεύονταν και έρχονται πλέον οι γενετιστές να το επιβεβαιώσουν: οι αρχαίοι Ιρλανδοί, που αποίκησαν το νησί τους και αποτέλεσαν τους προπάτορες του έθνους τους, προέρχονταν από τη Μέση Ανατολή και τον Ποντιακό Καύκασο, φθάνοντας στην Ιρλανδία μετά από μια περιπετειώδη μετανάστευση μέσω της Νότιας Ευρώπης (και της Ελλάδας).

ΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο Ερντογάν κηρύσσει πόλεμο στους Κούρδους

Στις συγκρούσεις, στις οποίες παίρνουν μέρος και τανκς του τουρκικού στρατού, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άτομα
Ερντογάν και Νταβούτογλου είχαν σπεύσει να πανηγυρίσουν την «αυτοδύναμη» νίκη της παράταξής τους στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου ως... επιστροφή της Τουρκίας στη σταθερότητα.


Σκούριασε το μπαζούκας;

Πριν από έναν χρόνο αναλυτές, αγορές αλλά και πολλές κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη, σιωπηλά, έπλεαν σε πελάγη αισιοδοξίας: Το βλέμμα τους ήταν προσηλωμένο στην Πέμπτη 22-1, οπότε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ντράγκι θα προχωρούσε στην ποσοτική χαλάρωση, απαλλάσσοντας τις πολιτικές ηγεσίες από μιά σκληρή σύγκρουση για την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας. Ολοι τότε ή σχεδόν όλοι πίστευαν ότι η λιτότητα θα παρακαμφθεί, θα απονευρωθεί από την υλοποίηση της υπόσχεσης που είχε δώσει ο Ντράγκι στα τέλη του Ιουλίου του 2012 ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για τη συνολική θωράκιση του ευρώ.

Τουρκία: Ερευνα κατά του Ντεμιρτάς άρχισε εισαγγελέας Για δηλώσεις του περί της αυτονομίας των Κούρδων

Τουρκία: Ερευνα κατά του Ντεμιρτάς άρχισε εισαγγελέαςΤούρκος εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του αρχηγού του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς σχετικά με δηλώσεις για την αυτονομία των Κούρδων που φέρεται ότι έκανε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Χθες, Κυριακή, έπειτα από μια διήμερη συνεδρίαση κουρδικών οργανώσεων στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ, συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε το HDP, ο Ντεμιρτάς διατύπωσε έκκληση για την αυτονομία των Κούρδων.«Η δίκαιη αντίσταση του λαού μας έναντι των πολιτικών που υποβαθμίζουν το κουρδικό πρόβλημα, είναι ουσιαστικά αίτημα και αγώνας για τοπική αυτοδιακυβέρνηση και τοπική δημοκρατία» αναφέρουν οι οργανώσεις στην τελική ανακοίνωσή τους.