28 Δεκεμβρίου 2015

Νταβούτογλου από Σερβία: Τα Βαλκάνια αποτελούν για την Τουρκία γευστική σούπα

Η «τελεία» για το 2015, Μιράι Του Νίκου Στέλγια

https://olympiada.files.wordpress.com/2015/12/20151222093915.png
Άνοιξε τα μικρά του πανέμορφα, ματάκια πριν από περίπου τρεις μήνες στο Τζιζίρε (Τζίζρε στα Τουρκικά) της επαρχίας Σίρνακ, στην νοτιοανατολική Τουρκία. Ένα πανέμορφο κοριτσάκι, ένα θαύμα της φύσης, η ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο, η ομορφιά της Ανατολίας, ήρθε σε έναν κόσμο γεμάτο μίσος, σφαίρες και οβίδες. «Ήταν τόσο όμορφο το χαμόγελο αυτού του βρέφους, που όταν το αντίκριζες δάκρυζες από την χαρά», αναφέρει σε αυτή την στήλη ένα συγγενικό πρόσωπο, το οποίο τώρα τρέχει να βρει καταφύγιο για να προφυλάξει τα δικά του παιδιά. Το κορίτσι δεν γνώρισε ποτέ τον «κανονικό» έξω κόσμο. Από την στιγμή της γέννησής του παρέμεινε εγκλωβισμένο στην οικία του. Δεν είχε την τύχη να βγει με τους δικούς του για έναν περίπατο με το καροτσάκι του στο δημοτικό πάρκο. Η μητέρα του επιχειρούσε συνεχώς να το κοιμίσει την στιγμή που έπεφταν βροχή οι βόμβες στην γειτονιά του. Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο: Μετά την οπισθοχώρηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές του 2015 κάποιοι κύριοι στην Άγκυρα μετά από πολλή σκέψη αποφάνθηκαν ότι η βία και το εθνικιστικό μίσος αποτελούσε την κατάλληλη λύση για τα πολλά άλυτα προβλήματα της Τουρκίας. Έτσι ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στο μέτωπο του Κουρδικού Ζητήματος. Και με αυτό τον τρόπο ξέφυγαν από κάθε είδους έλεγχο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τουρκία: Και δεύτερη δολοφονία ανήλικου στο Τζίζρε Δεν έχει τέλος το δράμα και το μαρτύριο των πολιτών στην νοτιοανατολική Τουρκία Του Νίκου Στέλγια


http://cdncms.zaman.com.tr/2015/12/27/taybet.jpgΤο ένα δράμα ακολουθεί το άλλο τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, αφού λίγο μετά τη δολοφονία ενός τρίμηνου βρέφους στην αγκαλιά της θείας του, πληροφορίες που έρχονται από τη νοτιοανατολική Τουρκία, κάνουν λόγο για μια νέα δολοφονία ανήλικου αγοριού στο Τζίζρε.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πεντάχρονο αγόρι δέχθηκε σφαίρα στο σβέρκο του, καθώς αυτό έπαιζε στην αυλή του σπιτιού του. Οι συγγενείς του επιχείρησαν να μεταφέρουν το αγοράκι στο νοσοκομείο, ωστόσο ήταν ήδη πολύ αργά, αφού αυτό υπέκυψε στο τραύμα του μέσα σε λίγα λεπτά.  Οι Κούρδοι αγνοούν την προειδοποίηση της ΆγκυραςΤην ώρα που συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στην Τουρκία, οι Κούρδοι αγνοούν τις προειδοποιήσεις του τουρκικού κράτους. Εδώ και λίγες μάλιστα ώρες, οι κουρδικές απελευθερωτικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πέρασαν στο δυτικό κομμάτι του Ευφράτη, προκειμένου να απελευθερώσουν την περιοχή από την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους.Πριν από λίγο καιρό, η τουρκική πλευρά ανέφερε πως η ανάπτυξη των κουρδικών δυνάμεων στο δυτικό κομμάτι του Ευφράτη αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για την Άγκυρα.

Η εκδίκηση των S-300 και η αλλαγή των ισοζύγιων δυνάμεων

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη- ΟΙ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ Η «ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
Πώς οι S-400 ανακατεύουν την τράπουλα ισχύος, πώς Βρετανοί και Τούρκοι βρίσκονται εντός του ρωσικού βεληνεκούς και ποια η σημασία της Βάσης Α. Παπανδρέου - ΣΠΟΤΑΚΙΑ
· Τι αναφέρει το ηχητικό υλικό για την κατάρριψη του Su-24
· Πώς περιορίζεται η τουρκική αεροπορία και ο ζωτικός χώρος της Τουρκίας από Μόσχα και Ισραήλ
· Πώς οι ΗΠΑ κάλυψαν αλλά και χρησιμοποίησαν την Άγκυρα στην κρίση με τη Ρωσία
· Πώς το τουρκικό βέτο για ένταξη στο ΝΑΤΟ φέρνει τις ΗΠΑ σε διλήμματα και νομιμοποιεί στροφή προς Μόσχα υπό όρους
· Πώς κερδίζουν οι Γερμανοί από το πάγωμα του «Turkish Stream»
· Οι εναλλακτικές επιλογές της Λευκωσίας μέσω της αλλαγής των ισοζύγιων δυνάμεων


Είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Francis Underwood της Μέσης Ανατολής;

Όσοι έχουν δει την εκπληκτική σειρά House of Cards που προβάλλεται στις ΗΠΑ από το Netflix σίγουρα έχουν εντυπωσιαστεί, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο από τον πρωταγωνιστή, Kevin Spacey, που ενσαρκώνει εξαιρετικά, κάτι που καταμαρτυρά και ο μεγάλος αριθμός βραβείων στα EMMY και Golden Globe Awards, τον Αμερικανό πολιτικό Francis J. "Frank" Underwood. Ο Francis λοιπόν, όπως τον αποκαλεί η αγαπημένη(;) του Claire, για όσους δεν τον γνωρίζουν, στο βωμό της πολιτικής θυσιάζει τα πάντα, χωρίς να έχει κανένα ηθικό ή δεοντολογικό φραγμό (οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα της Ελληνικής πολιτικής ζωής, τρέχουσας ή παρελθούσας είναι τυχαία!). Έτσι, μέσα από δολοπλοκίες, παρασκηνιακές και αντικρουόμενες συμφωνίες, μέχρι και δολοφονίες έχει φτάσει ψηλά! Δεν γράφουμε περισσότερα για να μην σας το χαλάσουμε (spoileralert)!

Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος: «Επανέρχεται πάντα το σύνδρομο της μικράς αλλά εντίμου Ελλάδος»

Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος: «Επανέρχεται πάντα το σύνδρομο της μικράς αλλά εντίμου Ελλάδος»Μπέκος Γρηγόρης  -«Από την πολλή κατάχρηση, ο όρος "χαρισματικός" κατέληξε να σημαίνει απλώς δημοφιλής» μας έλεγε τις προάλλες ο ιστορικός Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος. Αφορμή για τη συνάντησή μας στάθηκε η έκδοση του βιβλίου του υπό τον τίτλο «1915 - Ο Εθνικός Διχασμός» (εκδόσεις Πατάκη) όπου καταθέτει «την τελική σύνθεση όσων έμαθα, ανακάλυψα, στοχάστηκα, δίδαξα και έγραψα επί σαράντα χρόνια». Η συνομιλία μας ήταν μακρά και πηγαινοερχόμασταν από το παρόν στο παρελθόν. «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ο τελευταίος χαρισματικός ηγέτης που, σαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, άφησε κυρίως θετικό έργο, διότι ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε μεν χαρισματικός αλλά το έργο που άφησε είναι κυρίως αρνητικό. Ενας χαρισματικός ηγέτης μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα, να βγάλει μια χώρα από το αδιέξοδο, όπως έκαναν ο Βενιζέλος το 1910 και ο Καραμανλής το 1974. Αλλά ο χαρισματικός ηγέτης δεν εμφανίζεται κατά παραγγελία. Και εκτός από ευλογία είναι και κατάρα. Και είναι κατάρα επειδή ακριβώς τον χρειαζόμαστε. Διότι σε ένα κανονικό δημοκρατικό κράτος θα έπρεπε να λειτουργούμε με απλούς ανθρώπους στην εξουσία, ικανότατους μεν αλλά χωρίς κάτι το υπερφυσικό» υπογράμμισε ο ίδιος. Ο Εθνικός Διχασμός στο βιβλίο του δεν ερμηνεύεται μόνο ως οιονεί θρησκευτικό «σχίσμα»

Η δολοφονία ενός βρέφους συγκλονίζει την Τουρκία Το άτυχο μωρό δεν βρήκε ησυχία ούτε μετά τον θάνατο


http://www.hurriyetdailynews.com/images/news/201512/n_93053_1.jpgΓεννήθηκε περίπου πριν από τρεις μήνες σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου. Σε μια περίοδο που η Τουρκία βυθιζόταν σε χάος και στις νοτιοανατολικές επαρχίες επικρατούσε μεγάλη ένταση, το μωρό άνοιξε τα μάτια του και έδωσε χαρά στην οικογένεια του. 89 ημέρες μετά το πρώτο χαμόγελό του, το νήμα της ζωής του κόπηκε στην αγκαλιά της θείας του από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Η γιαγιά και ο παππούς του βρέφους επιχείρησαν να το μεταφέρουν στο ασθενοφόρο, το οποίο κλήθηκε στο σπίτι, αγνοώντας το πολεμικό σκηνικό. Με μια λευκή σημαία στο χέρι τους επιχείρησαν να προσεγγίσουν την πόρτα του ασθενοφόρου όμως αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για ένα άκρως επικίνδυνο και μοιραίο εγχείρημα στους δρόμους του Τζίζρε. Ένας ελεύθερος σκοπευτής τους γάζωσε στην κυριολεξία για δεύτερη φορά.

Οι Κούρδοι, οι Τατάροι και το ρωσο-τουρκικό chicken game


Οι Κούρδοι, οι Τατάροι και το ρωσο-τουρκικό chicken gameΤου Αλέξανδρου Δρίβα *-Η κατάρριψη του Su-24 από τις τουρκικές δυνάμεις δε γίνεται να μην τοποθετείται πλέον ως το «σημείο 0» των ρωσο-τουρκικών σχέσεων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Τα οικονομικά αντίμετρα που επέβαλε η Μόσχα στην Τουρκία δεν μπορούσαν να είναι αρκετά για να θεωρηθεί η ρωσική αντίδραση ανάλογη με την τουρκική πρόκληση. Η Μόσχα επιθυμεί να δείξει πως η ευκαιρία που της δόθηκε για να δείξει ότι μπορεί να παίξει κάποιον διεθνή ρόλο δεν μπορεί να πάει χαμένη. Κάπως έτσι άλλωστε η έννοια του «κύρους» συναντά τον ρεαλισμό στις διεθνείς σχέσεις. Οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει –σταδιακή μεν– κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών η οποία και χρήζει προσεκτικής παρατήρησης.

Νεκρός από σφαίρα ο Νάτζι Τζερφ Τουρκία: Δολοφονήθηκε Σύρος σκηνοθέτης που κατέγραφε τις σφαγές της ISIS

http://assets.philenews.com/data/2015/12/28/tourkia-dolofonithike-syros-skinothetis-pou-kategrafe-tis-sfages-tis-isis.jpgΟ 37χρονος Σύρος σκηνοθέτης Νάτζι Τζερφ, γνωστός πολέμιος του καθεστώτος Άσαντ που κατέγραφε παράλληλα τα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους, έπεσε νεκρός από σφαίρα στο Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σύμφωνα με την οργάνωση «Η Ράκα σφαγιάζεται σιωπηλά» με την οποία συνεργαζόταν.Η οργάνωση ανέφερε την Κυριακή μέσω Twitter ότι «ο σκηνοθέτης μας Νάτζι Τζερφ, πατέρας δύο παιδιών, δολοφονήθηκε» στο Γκαζιαντέπ, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με όπλο με σιγαστήρα.Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο 37χρονος σκηνοθέτης γύριζε ντοκιμαντέρ για τις σφαγές που διαπράττουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.«Δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι ενώ έκανε τον περίπατό του στον δρόμο. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή» μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος T24.Υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους υποστήριξε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η οργάνωση δολοφόνησε τον «αιρετικό» Νάτζι Τζερφ.

Κλιμάκωση συγκρούσεων στρατού- PKK Μωρό και παππούς νεκροί στην εμπόλεμη νοτιοανατολική Τουρκία

Μωρό και παππούς νεκροί στην εμπόλεμη νοτιοανατολική Τουρκία Μωρό τριών μηνών και ο παππούς του σκοτώθηκαν από αδέσποτες σφαίρες στην πόλη Τζίζρε της νοτιανατολικής Τουρκίας, θέατρο συγκρούσεων μεταξύ στρατιωτών και Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών του PKK. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι πολίτες στη ΝΑ Τουρκία που έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στις μάχες που λαμβάνουν πλέον διαστάσεις αστικού πολέμου.

Εν μέσω των κλιμακούμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων, τρεις Τούρκοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί από έκρηξη βόμβας την Κυριακή, ενώ 200 είναι οι αντάρτες έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου σύμφωνα με το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.Το σπίτι της οικογένειας στο Τζίζρε βρέθηκε στο επίκεντρο ανταλλαγής πυρών μεταξύ στρατιωτών και ανταρτών. Το μωρό χτυπήθηκε στο κεφάλι και η οικογένειά του, βλέποντας ότι ανάσαινε ακόμη, κάλεσε ασθενοφόρο. Ο 73χρονος παππούς ανέλαβε να το μεταφέρει μέχρι το ασθενοφόρο, αλλά δέχτηκε και ο ίδιος πυρά.

Νέα ενεργειακά σενάρια στη Χουριέτ μετά την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ




Stratfor: «Ήρθε η ώρα της Τουρκίας»: Όλο το παρασκήνιο της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού – Η «μάχη» για την ενέργεια και τον Βόσπορο

αναδημοσίευση από: eyro2day.gr
Έχοντας ακόμα «φρέσκια» την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε να πει μερικά «λογάκια» στον πάλαι ποτέ σύμμαχό του, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους.
Ο Πούτιν, εξοργισμένος, παραπονέθηκε ότι «είμασταν έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα και να προχωρήσουμε πιο πέρα από τους συμμάχους τους. Ο Αλάχ ξέρει μόνο γιατί το έκαναν. Προφανώς ο Αλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την κυβερνώσα ελίτ στην Τουρκία αφαιρώντας τη λογική τους».Αν και ο Πούτιν μπορεί να ακούστηκε λίγο δραματικός, ωστόσο πίσω από το σοκ και την ανησυχία έναντι της Τουρκίας, υπάρχει μια σκληρή γεωπολιτική αλήθεια.

Αμετανόητος ο Τούρκος δολοφόνος του Ρώσου πιλότου

Ο Αλπαρσλάν Τσελίκ, τον οποίο η Μόσχα κατηγορεί ως τον Τούρκο δολοφόνο του Ρώσου πιλότου. Φωτογραφία www.hurriyetdailynews.com Ο Αλπαρσλάν Τσελίκ, ο Τούρκος δολοφόνος του Ρώσου πιλότου επανήλθε. ‘Οχι μόνο δεν μετανιώνει για την πράξη του αλλά τη θεωρεί απόλυτα φυσική ενέργεια αντιποίνων, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ . «Ο πιλότος είχε μόλις πριν πέντε λεπτά βομβαρδίσει, σκοτώσει και τραυματίσει τα αδέρφια μας. Δεν υπάρχει θέση για κάποιον που βομβαρδίζει κάθε μέρα Τουρκομάνους αμάχους στην συνείδησή μου», είπε ο Τσελίκ, τον οποίο ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ έχει καταγγείλει ως τον δολοφόνο του Ρώσου χειριστή οπλικών συστημάτων του καταρριφθέντος Su-24, αντισμήναρχο Όλεγκ Πεσκόφ.

Εκτροχιάζεται η συμφωνία με το Ισραήλ; Η Τουρκία ζητά τα πάντα δίνοντας ελάχιστα

A handout picture provided by Turkish President Press office shows Hamas political chief, Khalid Mash'al, (L) shake hands with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R), during their meeting in Ankara, Turkey. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE Εδώ και μερικές ημέρες γίνεται λόγος για τις μυστικές συνομιλίες Ισραηλινών και Τούρκων με σκοπό την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Μυστικές μεν αλλά δημοσιοποιημένες με κάθε επισημότητα από αρμόδιους Ισραηλινούς και Τούρκους αξιωματούχους.
Έχοντας ήδη εξασφαλίσει, όπως η ίδια θεωρεί, την επίσημη συγνώμη του Ισραήλ για το επεισόδιο του Μαβί Μαρμαρά το 2010, η Τουρκία αναμένει εδώ και καιρό από το Τελ Αβίβ να εκπληρώσει τους δύο ακόμα όρους που έχει θέσει στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου. Οι όροι αυτοί είναι η καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων και την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Ο δεύτερος όρος απορρίπτεται, πάντως, από το Ισραήλ και είναι σχεδόν αδύνατο να τον δεχθεί.

Τουρκικές ενέργειες κατά της Ρωσίας στην Κριμαία;

Crimean Tatars with flags at the Crimean city of Simferopol. EPA/Sergey DOLZHENKO
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ενισχύει αντιρωσικές ενέργειες στην Κριμαία, παραδέχτηκε ο ηγέτης των προστατευόμενων της Άγκυρας Τατάρων. Ο ίδιος είπε ότι με τουρκικά χρήματα συγκροτήθηκε ένα τάγμα Τατάρων το οποίο συμβάλει στον αποκλεισμό της Κριμαίας και στη διενέργεια σαμποτάζ αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για τη δολιοφθορά στο ηλεκτρικό δίκτυο της χερσονήσου.Σε συνέντευξή του, ο Λενούρ Ισλιαμόφ ο οποίος εκπροσωπεί την οργάνωση Majils των Τατάρων της Κριμαίας, δήλωσε σε ουκρανικά μέσα πως η Τουρκία έχει ενεργό ρόλο στον σχηματισμό του ταταρικού τάγματος με σκοπό τη διενέργεια επιχειρήσεων στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία.

Συρία: Εξοπλισμό για χημικά όπλα κατάσχεσαν οι αρχές στη Λαττάκεια Σε «βάση τρομοκρατών»

Συρία: Εξοπλισμό για χημικά όπλα κατάσχεσαν οι αρχές στη Λαττάκεια
Εξοπλισμό για τη χρήση χημικών όπλων και ξένης κατασκευής ιατρικό εξοπλισμό και εφόδια κατάσχεσαν οι αρχές στη Λαττάκεια της Συρίας σε «στρατόπεδο τρομοκρατών».«Έπειτα από ειδική επιχείρηση, οι αρχές στην επαρχία Λαττάκεια κατάσχεσαν εξοπλισμό για την κατασκευή χημικών όπλων καθώς και ιατρικά εφόδια και εξοπλισμό τουρκικής και σαουδαραβικής προέλευσης, αλλά και από το Κατάρ, που βρίσκονταν στην κατοχή τρομοκρατικών οργανώσεων σε περιοχή στο βόρειο τμήμα της Λαττάκειας» μετέδωσε το πρακτορείο SANA, επικαλούμενο αξιωματικό ο οποίος ηγήθηκε της επιχείρησης.

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στην Τουρκία


Το ενεργειακό τρένο της Αν. Μεσογείου ξεκινά χωρίς την Τουρκία

Η Ρωσία μαζί με το Ιράν διαθέτουν περίπου τη μισή ποσότητα των αποθεμάτων φυσικού αερίου (ΦΑ) παγκοσμίως. Η Ρωσία από το 1984 χρησιμοποιεί αγωγό για προμήθεια ΦΑ στην Ευρώπη ο οποίος περνά  μέσα από την Ουκρανία. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης άρχισαν προβλήματα μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σχετικά με τον αγωγό και την προμήθεια ΦΑ.

Oι Ισραηλινοί, οι Τούρκοι και εμείς

http://www.worldtribune.com/wp-content/uploads/2015/12/ErdoganObama-300x169.jpg
Μάριος Ευρυβιάδης-mariosle@yahoo.com-Κάθε φορά που σηκώνεται μεγάλος κουρνιαχτός γύρω από τις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας και, μαζί, διαρρέουν πληροφορίες ή ανακοινώνεται η οσονούπω υλοποίηση μεγαλεπήβολων σχεδίων για έργα που παρουσιάζονται ότι θα αλλάξουν ριζικά τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή, θυμάμαι και ξαναδιαβάζω τη διαχρονική, πλέον, αξιολόγηση του Ισραηλινού επιτετραμμένου στην Τουρκία Μορίς Φίσερ για τις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις.

Τουρκία: Σοβαρά προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές μετά από νέες κυβερνοεπιθέσεις

http://cdncms.todayszaman.com/todayszaman/2015/12/24/236497.jpgΣοβαρά προβλήματα παρατηρήθηκαν την Παρασκευή στην Τουρκία στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες αλλά και στις αναλήψεις μετρητών από τα μηχανήματα των τραπεζών.Αιτία η κορύφωση των κυβερνοεπιθέσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες δύο εβδομάδες και οι οποίες θεωρούνται οι μεγαλύτερες στην τουρκική ιστορία.Τοπικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι οι επιθέσεις αυτές προέρχονται από την Ρωσία, ωστόσο ο τούρκος υπουργός Επικοινωνιών Μπιναλι Γιλντιρίμ σχολίασε:«Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί από που προέρχονται αυτές οι επιθέσεις. Με λεπτομερή ωστόσο έρευνα θα διαλευκανθεί αν αυτές οι επιθέσεις εξαπολύονται από χάκερς ή από συγκεκριμένες ομάδες που βρίσκονται σε μία χώρα».

Να σταματήσει η διείσδυση ανταρτών στη Συρία από Τουρκία και Ιορδανία

Να σταματήσει η διείσδυση ανταρτών στη Συρία από Τουρκία και ΙορδανίαΟι διεθνείς προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να εμποδίζονται οι αντάρτες να διεισδύουν στη Συρία από την Τουρκία και την Ιορδανία...Οι διεθνείς προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να εμποδίζονται οι αντάρτες να διεισδύουν στη Συρία από την Τουρκία και την Ιορδανία ώστε να επιτευχθεί πρόοδος προς μια πολιτική λύση στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ.

Τι προβλέπουν & φοβούνται γερμανικοί φορείς για την ΕΕ

ti-problepoun--fobountai-germanikoi-foreis-gia-tin-eeΟ εθνικισμός, το προσφυγικό και ο διχασμός αναφορικά με τη διαχείρισή τους θα μπορούσαν να διαλύσουν την Ευρώπη, εκτιμούν γερμανικοί φορείς, σύμφωνα με το Reuters.Ο εθνικισμός και το προσφυγικό αλλά και ο διχασμός αναφορικά με τη διαχείρισή τους θα μπορούσαν να διαλύσουν την Ευρώπη. Αυτό υποστηρίζουν οι επικεφαλής μεγάλων γερμανικών φορέων και οργανώσεων, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Η άφιξη χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο στις χώρες τους όπως τη Συρία και το Ιράκ, έχει δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών που ήταν ήδη τεταμένες λόγω της οικονομικής κρίσης, αναφέρει το Reuters. Όπως προσθέτει, η άνοδος του εθνικισμού θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο τον ευρωπαϊκή οικονομική επιτυχία και ασφάλεια.

Εξαπλώνονται οι συγκρούσεις στην Τουρκία Επιβατικό αεροπλάνο δέχτηκε πυρά κατά τη διάρκεια προσγείωσής του στο Ντιγιάρμπακιρ Του Νίκου Στέλγια


Σε κοινωνικό και πολιτικό χάος, βυθίζεται λίγες ημέρες πριν από το τέλος του 2015 η Τουρκία, το οποίο πλέον απειλεί ολόκληρη τη χώρα. Στο νοτιοανατολικό κομμάτι, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και τους Κούρδους αρχίζουν πλέον να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, ενώ στο Ντιγιάρμπακιρ, ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει απειλεί πλέον και τα πολεμικά αεροπλάνα. Το απόγευμα, η φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ» μετέδωσε πως κατά την διάρκεια της προσγείωσής του στο αεροδρόμιο του Ντιγιάρμπακιρ, επιβατικό αεροσκάφος δέχθηκε επίθεση από μέλη του ΡΚΚ αρχικά με λέιζερ και στη συνέχεια με σφαίρες. Αστυνομικοί που βρίσκονταν σε υπηρεσία ενημέρωσαν αμέσως τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες με τη σειρά τους ήρθαν σε επαφή με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου.

ΡΚΚ: Την τύχη των Αμερικανών στο Βιετνάμ θα έχει η Τουρκία Νέα απειλή προς την Άγκυρα Του Νίκου Στέλγια

Ούτε λίγο ούτε πολύ, με την επανάληψη των όσων διαδραματίστηκαν πριν από μερικές δεκαετίες στην γειτονική Τουρκία απειλεί το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα την Άγκυρα.Με ένα άρθρο γνώμης, το οποίο δημοσιεύεται στην κουρδική εφημερίδα Azadiya Welat, το υψηλόβαθμο στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού κινήματος, Τζεμίλ Μπαγίκ στέλνει σημαντικά μηνύματα στην Άγκυρα.Ο κ. Μπαγίκ τονίζει ότι στην νέα περίοδο οι Κούρδοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αντισταθούν με κάθε διαθέσιμο μέσο στα σχέδια της Άγκυρας.Σύμφωνα με τον κ. Μπαγίκ, τα προηγούμενα δυο χρόνια, η τουρκική πλευρά επωφελήθηκε από τις συνομιλίες με τους Κούρδους για να εξασφαλίσει πολύτιμο χρόνο στο εσωτερικό της χώρας.

Κούρδοι ανέλαβαν την ευθύνη για την έκρηξη στο αεροδρόμιο Κων/πολης Συνέπεια ο θάνατος μιας γυναίκας και ο τραυματισμός άλλης


Μια ένοπλη κουρδική οργάνωση που κάποτε συνδεόταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), τα "Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν" (TAK), ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την έκρηξη στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν, που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, από την οποία σκοτώθηκε μια γυναίκα που εργαζόταν στην υπηρεσία καθαρισμού και τραυματίστηκε άλλη μία.Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση TAK δηλώνει ότι αυτή πραγματοποίησε την επίθεση με όλμο την Τετάρτη στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν, από την οποία προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε πέντε αεροσκάφη.Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε δηλώσει το βράδυ της Τετάρτης πως ακόμη ήταν πολύ νωρίς για να καταλήξουν οι αρχές σε κάποιο συμπέρασμα για τα αίτια της έκρηξης στο αεροδρόμιο αυτό.

Συρία: Νεκρός ο ηγέτης της «Τζάις αλ Ισλάμ» μετά από αεροπορική επιδρομή


Νεκρός έπεσε μετά από αεροπορική επιδρομή ο Ζαχράν Αλούς, ηγέτης της «Τζάις αλ Ισλάμ», μιας από τις ισχυρότερες ανταρτικές οργανώσεις που δρουν στα προάστια της Δαμασκού, σύμφωνα με πηγές των ανταρτών.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η μυστική έδρα της οργάνωσης στοχοθετήθηκε από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη.Τον θάνατο του Αλούς επιβεβαίωσαν και πηγές του στρατού της Συρίας, αλλά και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία, ανέφερε από την πλευρά του ότι πολλά μέλη και ηγετικά στελέχη της Τζάις αλ Ισλάμ σκοτώθηκαν.

Κυρώσεις στη δυτική αξιοπιστία

Αν ανατρέξουμε προσεκτικά στα όσα δήλωσε ή στα όσα άφησε να διαρρεύσουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κέρι λίγο πριν, στη διάρκεια και αμέσως μετά την τελευταία επίσκεψή του στη Μόσχα, η παράταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την Ουκρανία αποτυπώνει την αμηχανία της αμερικανικής πλευράς. Αμηχανία όχι για το αν πρέπει να τερματισθούν οι κυρώσεις που είναι πλέον παραφωνία στην ολοένα και στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Ακυβέρνητη πολιτεία η ΕΕ

Tο ένα σοκ διαδέχεται το άλλο στην ΕΕ και την αναδεικνύει συνολικά ως ακυβέρνητη πολιτεία που νομιμοποιεί ερωτηματικά όχι πλέον για την ικανότητα προσαρμογής της αλλά και για την ίδια την επιβίωσή της και μάλιστα σε ορίζοντα διετίας, όπως γράφει αρθρογράφος των «Financial Times» στις 22.12. Το Προσφυγικό, αντί να προκαλέσει συσπείρωση και να διαμορφώσει μια συνολική αλληλεγγύη, όπως επεχείρησε αρχικά το Βερολίνο, απειλεί με θρυμματισμό και ακύρωση τη Συμφωνία Σένγκεν.
Η αποδοκιμασία της δημοσιονομικής λιτότητας σε όλες τις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και ο κίνδυνος εγκλωβισμού της Ευρωζώνης σε σπιράλ αποπληθωρισμού, παρά την ποσοτική επέκταση της ΕΚΤ και την αναγγελία της παράτασής της και της διεύρυνσής της από τον Ντράγκι, δεν φαίνεται να επηρεάζει τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής του Βερολίνου, που δεν είναι άλλος από την αποφυγή αμοιβαιοποίησης του κινδύνου. Τελευταίο δείγμα γραφής τής παραπάνω προσέγγισης το σθεναρό «όχι» της Γερμανίας στο σχέδιο για κοινή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρωζώνη, στο οποίο είχαν συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και μια πλειοψηφία κρατών-μελών.

ΑΝΕΜΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο Νότος προκαλεί ρωγμές στο τείχος της λιτότητας

Φρανσουά Ολάντ, Αλέξης Τσίπρας και Ματέο Ρέντσι έχουν, όπως φάνηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, κοινή οπτική για μια σειρά ζητημάτων.

Στον άνεμο αλλαγής που «φυσάει» στον ευρωπαϊκό Νότο εστιάζει την προσοχή της η ελληνική κυβέρνηση, καθώς νέες συμμαχίες ξεπροβάλλουν. Δέκα μήνες πριν, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε Σύνοδο Κορυφής και διαπιστώνει πως το «ταξίδι» που έχει στο μυαλό του μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα μοναχικό.

Φετφάς από το ISIS για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων



Το ISIS έχει εγκρίνει το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, βάσει θρησκευτικής γνωμοδότησης, γεγονός που εγείρει φόβους ότι ενδέχεται να επιδίδεται σε λαθρεμπόριο οργάνων, μεταδίδει το Reuters.Ειδικότερα, στη γνωμοδότηση που περιέχεται σε έγγραφο με ημερομηνία 31η Ιανουαρίου 2015, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου, αναφέρεται πως η αφαίρεση οργάνων από οποιονδήποτε ζωντανό αιχμάλωτο για να σωθεί η ζωή ενός μουσουλμάνου, ακόμη κι αν είναι μοιραία για τον δότη, επιτρέπεται.Όπως σημειώνει το πρακτορείο, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του εγγράφου, ωστόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι βρισκόταν ανάμεσα σε έναν τεράστιο όγκο εγγράφων και πληροφοριών που απέσπασαν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του αμερικάνικου στρατού σε επιδρομή που έκαναν τον Μάιο στην ανατολική Συρία.

Το κυνήγι του ISIS στα Βαλκάνια

Στο κυνήγι πυρήνων φανατικών σαλαφιστων που συνδέονται  με το ISIS  και την Αλ Κάιντα και επιχειρούν να δημιουργήσουν θύλακες  στα Βαλκάνια είναι οι αρχές της Βοσνίας και του Κοσσόβου  σε συνεργασία με τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι πλέον οι τζιχαντιστές προσπαθούν να εξαπλωθούν πέραν της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.Η Βοσνία, το Κόσσοβο, η Αλβανία και η πΓΔΜ αποτέλεσαν τις πρώτες χώρες προέλευσης ξένων μαχητών που έφτασαν στην Συρία και πολέμησαν  στο πλευρό των ανταρτών της Αλ Κάιντα και των μικρών ομάδων που μετεξελίχθησαν στο ISIS.

ΚΟΤΖΙΑΣ:"Ενεργειακό κέντρο της περιοχής η Ελλάδα"

Image Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει τη χώρα ενεργειακό κέντρο της περιοχής, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι «αυτό θα αναβαθμίσει τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές δυνατότητές μας», «θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε ενέργεια σε ανταγωνιστικό κόστος και τιμές», και «θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Η Αυγή”, στην οποία αναφέρεται στην έντονη και πολυσχιδή διπλωματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται με έμφαση στη Μέση Ανατολή και τη ΝΑ Μεσόγειο, ο κ. Κοτζιάς, προσθέτει επίσης, ότι η Αθήνα προσβλέπει «σε τροφοδοσία των σταθμών και των αγωγών από το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, την Ανατολική Μεσόγειο, το Ιράκ και τις κουρδικές περιοχές, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ» και τονίζει: «Η ενεργητική εξωτερική πολυδιάστατη πολιτική μας εκφράζεται και στο πεδίο της ενεργειακής διπλωματίας».

Προκαλούν εκ νέου οι Τουρκοκύπριοι



Με μια ακόμη επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη (3 Δεκεμβρίου), οι τουρκοκύπριοι καθοδηγούμενοι από την Άγκυρα, υπονομεύουν την διαδικασία των συνομιλιών.

Η Αθήνα απάντησε με NOTAM στην προσπάθεια της Τουρκίας να "κλείσει" το Αιγαίο για 1 χρόνο

Image
Η Αθήνα απάντησε στην απαράδεκτη και προκλητική τουρκική NAVTEX με την οποία “κλείδωνε” το Αιγαίο για έναν ολόκληρο χρόνο,με NOTAM.Σύμφωνα με τις τρεις NOTAM οι τουρκικές δεσμεύσεις περιοχών σε βόρειο,κεντρικό και νότιο Αιγαίο κρίνονται παράνομες. Επισημαίνεται πως για το FIR Αθηνών μόνες αρμόδιες είναι οι ελληνικές αρχές για την έκδοση ΝΟΤΑΜ , ενώ οι συντεταγμένες που έχει δώσει η Αγκυρα επικαλύπτουν και «περιοχές εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας».Τονίζεται επίσης ότι οι περιοχές που προσπάθησαν να δεσμεύσουν οι Τούρκοι επηρεάζουν τους διεθνείς αεροδιάδρομους R19 και L995 καθώς και την εσωτερική εναέρια κυκλοφορία.

Δύο νέοι παράγοντες στο κουρδικό ζήτημα


http://kurdishquestion.com/media/k2/items/cache/thumbs/97b9afb5c27269ae8ecdce79202f6e32_L_602x298.jpg
Του Κώστα Ράπτη-Η Τουρκική ηγεσία νομίζει ότι έχει ακόμη καιρό: τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, οπότε σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει την "αντιτρομοκρατική επιχείρηση” που διεξάγει στις νοτιοανατολικές επαρχίες. Αυτός, σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, είναι ο προγραμματισμός που εκπονήθηκε στις συνεδριάσεις του ανώτατου ηγετικού οργάνου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις 20 Δεκεμβρίου και του υπουργικού συμβουλίου την επομένη.

Οι αυταπάτες της Τουρκίας για την κυριαρχία


Οι αυταπάτες της Τουρκίας για την κυριαρχίατου Marc Pierini-Η τουρκική ηγεσία φαίνεται να βρίσκεται στην κορυφή του παιχνιδιού της. Η χώρα κυβερνάται από μια ισχυρή ηγεσία: ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan εξελέγη τον Αύγουστο του 2014 με 52% των ψήφων, ενώ το κόμμα του, ΑΚΡ -αφού έχασε τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 7 Ιουνίου φέτος- έκανε μια δυναμική επιστροφή στις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Επίσης το Νοέμβριο, η Τουρκία προήδρευσε της συνόδου της G20 για πρώτη φορά και φάνηκε να ανοίγει μια νέα εποχή με την ΕΕ μετά από τη σύναψη της αποκαλούμενης "συμφωνίας για το προσφυγικό”.

Να σταματήσουν να διεισδύουν τρομοκράτες απο την Τουρκία ζητάει ο Σύριος ΥΠΕΞ

Να σταματήσουν να διεισδύουν τρομοκράτες απο την Τουρκία ζητάει ο Σύριος ΥΠΕΞ
Οι διεθνείς προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να εμποδίζονται οι αντάρτες να διεισδύουν στη Συρία από την Τουρκία και την Ιορδανία ώστε να επιτευχθεί πρόοδος προς μια πολιτική λύση στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ.Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τα σχόλια αυτά που έκανε ο Μουάλεμ έπειτα από συνάντηση που είχε με υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο.

Πόλεμος στη Νοτιοανατολική Τουρκία Εκτός Ελέγχου

Τρεις Κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν την Πέμπτη από πυρά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία. Οι συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων και των τουρκικών δυνάμεων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, που κατοικούν Κούρδοι, έχουν λάβει διαστάσεις πολέμου, ενώ οι επιχειρήσεις κλιμακώνονται και οι νεκροί, μεταξύ αυτών και πολλοί άμαχοι, αυξάνονται.

Αυτονομία των Κούρδων της Τουρκίας ζητά, τώρα, ο Ντεμιρτάς μετά τη Μόσχα


Το ζήτημα της αυτονομίας των κουρδικών περιοχών της Τουρκίας έθεσε ανοιχτά το κουρδικό κόμμα HDP, μετά την άρνηση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου να συναντηθεί με την ηγεσία του, γράφει η εφημερίδα Χουριέτ.Το κουρδικό Δημοκρατικό Κοινωνικό Κογκρέσο DTK, μέλος του οποίου είναι και το HDP, ζήτησε την αυτονομία των κουρδικών περιοχών ως λύση στο κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία. Επίσης το DTK απαίτησε την απελευθέρωση του Αμπτουλάχ Οτσαλάν.Λαϊκές συνελεύσεις στις πόλεις Σιλόπι, Τσιρζέ και Νουσαϊμπίν, αλλά και στην επαρχία Σιρνάκ ανακήρυξαν την αυτοδιοίκησή τους μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις εκεί μεταξύ των τουρκικών και των δυνάμεων του ΡΚΚ.

Οι Κούρδοι του Ιράκ υπέρ Τουρκίας, κατά Ρωσίας, για το πετρέλαιο των τζιχαντιστών


Οι Κούρδοι του Ιράκ στηρίζουν την τουρκική άποψη και καταγγέλλουν ως αβάσιμες τις ρωσικές αιτιάσεις περί λαθρεμπορίου πετρελαίου μεταξύ Τουρκίας και Ισλαμικού Κράτους σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν Μπαρτζανί, Κιφάχ Μαχμούτ. Ο Μαχμούτ είπε πως τα βυτιοφόρα που εικονίζονται σε ρωσικές δορυφορικές φωτογραφίες δεν είναι του ΙΚ αλλά κουρδικά που μεταφέρουν πετρέλαιο στο Σεϊχάν της Τουρκίας.Λίγες ημέρες πριν η Μόσχα είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες 12.000 βυτιοφόρων, στο βόρειο Ιράκ, δηλώνοντας πως αυτά μεταφέρουν το λαθραίο πετρέλαιο του ΙΚ.

Ρωσία και Τουρκία σε φόντο συριακό


Εικόνα: Σπύρος ΛίτσαςΣπύρος Λίτσας-Ποια θα πρέπει να είναι η (διττή) στόχευση της Ελλάδας στη σημερινή συγκυρίαΟ συριακός εμφύλιος ήταν αναμενόμενο ότι θα αύξανε κατακόρυφα τις στρατηγικές τριβές μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Ακόμα κι αν δεν λάμβανε χώρα η κατάρριψη του SU-24 από τα τουρκικά F-16, αργά ή γρήγορα οι δύο χώρες θα βρίσκονταν εμπρός στη διαδικασία αντιμετώπισης ισχυρών αναταράξεων κι αυτό γιατί ο συριακός εμφύλιος επαναχαράσσει μεγάλο μέρος των γεωστρατηγικών δεδομένων της Μέσης Ανατολής. Eίναι εμφανής η στρατηγική της Τουρκίας περί εφαρμογής μιας ενεργητικής πολιτικής που στέλνει μηνύματα ισχύος -προσωπικά θα τα χαρακτήριζα μηνύματα ναρκισσισμού-, ώστε να καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε λύση για την περιοχή οφείλει να τη συμπεριλάβει στο τραπέζι των συνομιλιών.

«Πόλεμος» με ντοκουμέντα... «Βγάζουν στη σέντρα» οι Ρώσοι τους Τούρκους για λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές


«Βγάζουν στη σέντρα» οι Ρώσοι τους Τούρκους για λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές

Περίπου 12.000 βυτία και φορτηγά με πετρέλαιο καταγράφονται σε αεροφωτογραφίες του ρωσικού στρατού, που καταγγέλλει ότι οι συναλλαγές της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζονται

Συνεχίζεται ο πόλεμος Μόσχας - Άγκυρας μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού τύπου Σουκχόι από τουρκικά μαχητικά, που πυροδότησε εντάσεις μεταξύ των δύο… αυτοκρατόρων, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ-HDP

  1. Τι θαυμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο HDP(KK) ;Μάθαμε πως αυτή την εβδομάδα μια επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το κόμμα HDP στην Άγκυρα. Σύμφωνα με αυτά που γράφτηκαν στον τύπο ο Σελαχαττίν Ντεμιρτάς-αναπληρωτής πρόεδρος του HDP-πολιτικής προέκτασης του ΠΚΚ, δέχτηκε τα συριζαίικα ¨καρντάσια¨ του στην βουλή.Ο Σελαχαττίν Ντεμιρτάς ανέφερε πως αισθάνεται χαρά για το ότι βλέπει στην Τουρκία στελέχη του κόμματος του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και είπε πως ¨Ο ελληνικός λαός όπως κι εμείς περνά δύσκολες στιγμές. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις δύσκολες μέρες ανέλαβε την ευθύνη και προκάλεσε έναν μεγάλο ενθουσιασμό όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα σε όλο τον κόσμο. Εξ ονόματος της αριστεράς και των φτωχών επιθυμούμε η ελπίδα που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει σε επιτυχία. Είναι ανάγκη οι κοινωνίες Ελλάδας και Τουρκίας να στήσουν ακόμη καλύτερες σχέσεις. Και φαίνεται ότι για αυτό ακριβώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα…..¨

Τουρκία: Συναντήσεις Κούρδων με Ερντογάν και επικεφαλής MIT


Ο πρωθυπουργός της Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ, Νετσιρβάν Μπαρζανί είχε συνομιλίες το Σάββατο με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη (φωτό).

Σύμφωνα με τις πηγές – γράφει η Σαμπάχ- οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την οικονομία και άλλες περιφερειακές εξελίξεις. Οι συναντήσεις της ηγεσίας των Κούρδων της Κουρδικής Περιφέρειας έχουν ενταθεί τον τελευταίο καιρό με την ηγεσία της Τουρκίας.

Πολιτική αστάθεια στον μεσογειακό Νότο


ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ο Μαριάνο Ραχόι μπορεί να ελπίζει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με αποχή των Σοσιαλιστών. Για τον ηγέτη των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσες, όμως, ανάλογη στάση θα ισοδυναμούσε με πολιτικό χαρακίρι.
Ο Μαριάνο Ραχόι μπορεί να ελπίζει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με αποχή των Σοσιαλιστών. Για τον ηγέτη των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσες, όμως, ανάλογη στάση θα ισοδυναμούσε με πολιτικό χαρακίρι.
Πριν από μία εβδομάδα, ο Ματέο Ρέντσι κάλεσε τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Μεσογείου να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο για να εξισορροπήσουν την, κατά τη γνώμη του, υπερβολική γερμανική επιρροή στην Ε.Ε. Την περασμένη Τρίτη, δύο ημέρες μετά τις ισπανικές εκλογές που ανέτρεψαν το παραδοσιακό δικομματικό σύστημα και αφαίρεσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τον κεντροδεξιό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι, ο Ρέντσι επανήλθε δριμύτερος. «Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί στον φίλο μου τον Μαριάνο, γνωρίζω όμως ότι όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, ως υπερασπιστές μιας πολιτικής λιτότητας χωρίς ανάπτυξη, έχασαν τα αξιώματά τους», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός στους Financial Times, για να προσθέσει, απευθυνόμενος στην Αγκελα Μέρκελ: «Η Ε.Ε. οφείλει να υπηρετεί και τα 28 κράτη–μέλη και όχι μόνο ένα εξ αυτών».

Ο "ψευδοπόλεµος" του Οµπάµα ενάντια στον ισλαμικό εξτρεμισμό



Ο "ψευδοπόλεµος" του Οµπάµα  ενάντια στον ισλαμικό εξτρεμισμόΤου Steve Forbes 
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αποδεικνύουν µε τον πιο δραµατικό τρόπο την αιµατηρή χρεοκοπία της αµερικανικής εξωτερικής και στρατιωτικής πολιτικής. Η στρατηγική των ΗΠΑ για την καταπολέµηση του ισλαµικού εξτρεµισµού έχει αποτύχει. Και, παρά τη ρητορική του Μπαράκ Οµπάµα περί ενίσχυσης των προσπαθειών για την καταπολέµηση του Ισλαµικού Κράτους σε στενή συνεργασία µε τη Ρωσία και τη Γαλλία, εκείνος αρνείται να αλλάξει θεµελιωδώς την καταστροφική του πορεία.