09 Δεκεμβρίου 2015

Οι Γερμανοί ξανάρχονται (ένοπλοι)

Οι Γερμανοί ξανάρχονται (ένοπλοι)
Κατηγορείται ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι ότι υπερασπίζονται τις απόψεις του κ. Χανς Ρίχτερ. Αν έχω καταλάβει καλά (και υπάρχει πιθανότης να μην έχω καταλάβει), ο κ. Σ. Θεοδωράκης δεν υπερασπίζεται τις απόψεις του κ. Ρίχτερ, αλλά το δικαίωμά του να μη δικάζεται για αυτές. Και, αν είναι έτσι, ο κ. Σ. Θεοδωράκης πράττει καλώς.

Aριστερά και Ιστορία

Aριστερά και Ιστορία
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο σημερινός μας τίτλος είναι βαρύγδουπος! πιθανόν! αποτελεί όμως μια απόπειρα επισήμανσης του θεμελιώδους, κατά τη γνώμη μου, προβλήματος της εποχής μας: της αδυναμίας της Αριστεράς, της επί μακρόν αδυναμίας της Αριστεράς, να αποκτήσει εκ νέου την πρωτοβουλία στην κίνηση της Ιστορίας.

Ελληνοτουρκική συνδιαχείριση του Aιγαίου με "αφεντικό" την Frontex

Της Κύρας Αδάμ  Με μία εξαιρετικά ασυνήθιστη, για τα διμερή και διεθνή δεδομένα, κίνηση, η Ελλάδα και η Τουρκία με τρόπο ξαφνικό, ταυτόχρονο και απολύτως συντονισμένο, απέσυραν στα μουλωχτά προχθές από τη διεθνή κυκλοφορία τις πλήρως αντιτιθέμενες διεθνείς αγγελίες τους (ΝΟΤΑΜ) που είχαν εκδώσει στις 3 Δεκεμβρίου για την τουρκική θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο, χωρίς να εκδώσουν νέες ΝΟΤΑΜ, ακυρωτικές των προηγουμένων, και χωρίς να εξηγήσουν δημοσίως την αναγκαιότητα αυτών των κινήσεων.

Συνελήφθη ο προμηθευτής όπλων της Χεζμπολάχ

sunelaban-ston-aspropurgo-amerikano-lathremporo-oplwnΣυνελήφθη στην Αθήνα 49χρονος Αμερικανός προμηθευτής της Χεζμπολάχ και ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος όπλων παγκοσμίως.Συνελήφθη στην περιοχή του Ασπρόπυργου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής και τη συνεργασία υπαλλήλων του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών - Όπλων του ΣΔΟΕ, ένας 49χρονος υπήκοος ΗΠΑ και Ιορδανίας, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τις αμερικανικές Αρχές.Ο 49χρονος περιγράφεται ως ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος όπλων στον κόσμο και ήταν προμηθευτής της Χεζμπολάχ και άλλων οργανώσεων. Ο ίδιος είναι μόνιμος κάτοικος Αιγύπτου και διέμενε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εικάζεται ότι είχε έρθει στην Αθήνα πριν από τρεις ημέρες για κάποιο μεγάλο deal. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις ελληνικές αρχές που τον παρακολουθούσαν.

Ένταση σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Έντι Ράμα


http://s.kathimerini.gr/resources/2015-12/enti1-thumb-large.jpgΟγκώδη και μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα πραγματοποίησε χθες η αντιπολίτευση στα Τίρανα, με την ευκαιρία των 25 χρόνων από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Η συγκέντρωση, που οργανώθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, σημαδεύτηκε από επιθέσεις διαδηλωτών σε υπουργεία και την καταστροφή ενός υπό κατασκευήν μπούνκερ που θα συμβόλιζε τις αγριότητες του καθεστώτος Χότζα. Οι διαδηλωτές έσπασαν τζάμια και προκάλεσαν φθορές σε κτήρια υπουργείων, δίχως, πάντως, τα επεισόδια να γενικευθούν. Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητάει την απομάκρυνση της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί για διαφθορά, ενώ θεωρεί «βία κατά των πολιτών» τα σκληρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που έχει λάβει και τα οποία προβλέπουν φυλάκιση μέχρι και πέντε ετών σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις.

Τουρκική αντεπίθεση στο Ιράκ

Αν η Ρωσία διαμηνύει με κάθε δυνατό τρόπο ότι δεν υπάρχει χώρος για εμπλοκή της Αγκυρας στη Συρία, το πράττει με τη βεβαιότητα ότι η τουρκική πλευρά έχει κληθεί να δείξει αυτοσυγκράτηση από ΗΠΑ και Ευρώπη μετά την κατάρριψη του Σουχόι. Η απάντηση των Ερντογάν - Νταβούτογλου ήρθε με μια αθόρυβη εισβολή στο Ιράκ με ισχυρές δυνάμεις κοντά στην ελεγχόμενη από τους τζιχαντιστές Μοσούλη, μια παρακινδυνευμένη κίνηση που προφανώς βασίζεται στην εκτίμηση ότι η Μόσχα δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά στην ίδια περιοχή για να μη θέσει εν κινδύνω την προσπάθεια σύγκλισης με την Ουάσιγκτον.Η λογική της εμπλοκής στο Ιράκ είναι η ίδια με αυτήν της εμπλοκής στη Συρία: Με πρόσχημα την προστασία των Τουρκμένιων και τη στήριξη δυνάμεων που υποτίθεται ότι μάχονται τους τζιχαντιστές, η Τουρκία επιχειρεί να θέσει απευθείας η δι' αντιπροσώπων υπό τον έλεγχό της τις περιοχές που ελέγχει σήμερα το Ισλαμικό Κράτος για να πλαγιοκοπεί τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ και να κρατά εκτός του ελέγχου της Βαγδάτης και της Δαμασκού αλλά και της επιρροής της Τεχεράνης περιοχές που κατοικούνται από σουνίτες.

Μόνιμος τριμερής μηχανισμός συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου Τα επόμενα βήματα εδραίωσης της τριμερούς συνεργασίας αποφάσισαν στην Αθήνα Της Μέλανης Αντωνίου


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201512/226258/images/det_CNA_F4e50ff2d1507460c89e7cc290c4bbf8b.jpgΙσχυρά μηνύματα φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των χωρών τους και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και μετεξέλιξης και αναβάθμισης της τριμερούς συνεργασίας εξέπεμψε η τρίτη Σύνοδος Κορυφής Ελλάδα, Κύπρου Αιγύπτου. Από την Αθήνα όπου και φιλοξενήθηκε η σύνοδος κορυφής, οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν την επιδίωξη τους για την περαιτέρω εμβάθυνση, εμπέδωση και διεύρυνση του τριμερούς μηχανισμού με στόχο να αποτελέσει ένα πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας.

Στην ρωσοτουρκική κρίση η Τουρκία στρέφει την προσοχή της στην Κύπρο Τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα στην Άγκυρα και πως μεταφράζουν Του Νίκου Στέλγια


Η Τουρκία, αναλύοντας με μεγάλη προσοχή την μετεξέλιξη της ρωσοτουρκικής κρίσης, στρέφει την προσοχή της στην Κύπρο. Τα σημερινά τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Ρωσία ενισχύει την στρατιωτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η Ρωσία παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον για τον στρατηγικό και στρατιωτικό ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η Ρωσία, η οποία επιχειρεί να διευρύνει την κυριαρχία της στην περιοχή, εκμεταλλευόμενη την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, πρόσφατα έχει έρθει σε συνεννόηση με την Αρμενία και την Κύπρο. Συγκεκριμένα, η Μόσχα έχει ζητήσει από την Λευκωσία το πράσινο φως για την ίδρυση στρατιωτικής βάσης στην Πάφο καθώς και την χρήση του λιμανιού της Λεμεσού, αναφέρεται σχετικά. 

Σεμίχ Ιντίζ : Παντελώς αποτυχημένη η πολιτική της Τουρκίας στη Μ. Ανατολή

Ερντογάν-Νταβούτογλου εβγαλαν μάτι ενώ προσπαθούσαν να ψαλιδίσουν βλεφαρίδα
Σεμίχ Ιντίζ : Παντελώς αποτυχημένη η πολιτική της Τουρκίας στη Μ. Ανατολή«Ποιος νοιάζεται για το αν θα αγοράζουν από εμάς ή όχι, άλλες πόρτες θα ανοίξουν για μας, όπως έχουν ήδη ανοίξει», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, γεγονός που επιδείνωσε την εύθραυστη αλλά ισορροπημένη σχέση μεταξύ της Άγκυρας και του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τον τούρκο Πρόεδρο, η Τουρκία θα ξεπεράσει τα όποια προβλήματα προκύψουν μεταξύ των δύο χωρών, όσον αφορά και τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και την προμήθεια ενέργειας, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις.Την ίδια ώρα, ωστόσο, και ενώ τα προσκείμενα στην τουρκική κυβέρνηση Μέσα βρίθουν αναφορών σχετικά με τις «επιτυχημένες» προσπάθειες της Άγκυρας να βρει άλλες πηγές ενέργειας, κυρίως από το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ, αναλυτές των αγορών και ειδικοί σε ενεργειακά ζητήματα θεωρούν αβάσιμη την αυτοπεποίθηση του Ερντογάν, επισημαίνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Χουριέτ» ο πολιτικός αναλυτής Σεμίχ Ιντίζ.

Γαλλία: Δεν υπογράφει λευκή επιταγή στην Τουρκία

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSObpuJa8-tAsiprGEWrlnq3Aw6b0f7_hZsN0dgIK0OKJlwQKSwΤου Manuel Lafont Rapnouil -Σε αντίθεση με οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, η γαλλική συζήτηση στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, δεν εστίασαν στο εάν η Ευρώπη είχε ξεπουληθεί στην Άγκυρα, στο πλαίσιο μιας ανησυχητικής αυταρχικής διοίκησης υπό την κυβέρνηση Erdogan. Αντίθετα περιστράφηκε γύρω από την προοπτική της ένταξης στην ΕΕ για την Τουρκία, και παρά την ευαισθησία που υπάρχει στον γαλλικό πολιτικό διάλογο για αυτό το ζήτημα, ήταν μια πιο νηφάλια συζήτηση από ό,τι θα αναμενόταν.
Η Τουρκία και οι σχέσεις της με την ΕΕ ήταν ένα ζήτημα για περισσότερο από μία δεκαετία στη Γαλλία. Έχει διχάσει και τις δύο πλευρές του πολιτικού τοπίου και αποτελεί μια καυτή πατάτα για διάφορες εκλογικές εκστρατείας. Έχει τελικά μεταμορφωθεί σε μια ισχυρή αντιπολίτευση από τη γαλλική κοινή γνώμη σε μια τέτοια ένταξη: οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μέχρι και 80% αντίθεση στην ένταξη, που είναι από τα μεγαλύτερα επίπεδα εντός της ΕΕ.

«Πάγωσε» η Ρωσία τις εργασίες κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία

Τουρκία: Κατηγορεί για απόπειρα εθνοκάθαρσης την Ρωσία στην Λαττάκεια

Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η ρωσο-τουρκική αντιπαράθεση με τις εκατέρωθεν βολές να εκτοξεύονται από την Άγκυρα και τη Μόσχα.
tourkia-katigorei-gia-apopeira-ethnokatharsis-tin-rwsia-stin-lattakeia
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η ρωσο-τουρκική αντιπαράθεση με τις εκατέρωθεν βολές να εκτοξεύονται από την Άγκυρα και τη Μόσχα.
Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου κατηγόρησε τη Ρωσία για απόπειρα εθνοκάθαρσης της βόρειας συριακής επαρχίας της Λαττάκειας.
Σημειώνεται πως στη συγκρεκριμένη περιοχή στην οποία κατοικεί η αλαουϊτική μουσουλμανική μειονότητα ζουν επίσης και χιλιάδες Σύροι Τουρκομάνοι, φύλο συγγενές προς τους Τούρκους.

Πισώπλατα Μαχαιρώματα Με τη Σώτη Τριανταφύλλου

https://undercoverinfo.files.wordpress.com/2015/11/124c7ac17ca25293ea76b025a3c7299112eb64d9_1448187396.jpegΟι πολιτικοί και οι διπλωμάτες μπορούν και πρέπει να καλοπιάνουν την Τουρκία, αλλά εγώ, ως πτωχός συγγραφέας, ελπίζω ότι δικαιούμαι να εκφράζω αυτό που σκέφτομαι. Φοβάμαι τον ρωσικό μεγαλοϊδεατισμό και το απολυταρχικό ύφος διακυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά περισσότερο φοβάμαι τους Τούρκους και τη φιλοτουρκική πολιτική των ΗΠΑ. Πριν από τρία χρόνια, ο Ερντογάν είχε πει ότι «μια σύντομη παραβίαση συνόρων δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόσχημα για επίθεση» - ίσως αναφερόταν στις παραβιάσεις του εναέριου ελλαδικού χώρου από την τουρκική αεροπορία. Τη φράση θυμήθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που πιστεύει, και με το δίκιο του, ότι η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού ήταν προμελετημένη πρόκληση. Επιβεβαιώνεται η φρικτή υποψία: σε δελτίο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται σαφώς ότι αυτή η κίνηση της Τουρκίας αποδεικνύει τη συστράτευσή της με το Ισλαμικό Κράτος.

Ιταλικό φρένο στην παράταση των κυρώσεων προς την Μόσχα

Ο Ματέο Ρέντσι
Ετσι όπως γράφει ο Euobserver, ενώ οι αξιωματούχοι του Συμβουλίου Κορυφής είχαν ετοιμάσει το νομικό προσχέδιο, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είχαν δώσει την έγκριση τους και οι πρεσβευτές των 28 ήταν έτοιμοι στη σημερινή τους συνάντηση να παρατείνουν, χωρίς άλλη συζήτηση τις κυρώσεις προς την Μόσχα, η Ρώμη έβαλε φρένο. «Ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα» είναι η εκπρόσωπος της ιταλικής αποστολής στις Βρυξέλλες Τιτζιάνα ντ'Αντζελο.

Τι συμβαίνει πραγματικά με τους πρόσφυγες στην Τουρκία;

Πρόσφυγες στην Τουρκία περιμένουν να περάσουν τα σύνορα με την Ελλάδα

180.000 ανήλικα κορίτσια έχουν γίνει νύφες στην Τουρκία

http://www.lifo.gr/icache/500/360/2/921868_dfgbdfgb.jpgΥπάρχουν περισσότερες από 180.000 νύφες-παιδιά στην Τουρκία, όπως μεταδίδει ο Independent επικαλούμενος τα στοιχεία δικηγόρου για τα δικαιώματα των γυναικών. Περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των γάμων στη χώρα είναι ανάμεσα σε ηλικιωμένους άντρες και ανήλικες, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την έρευνα του ινστιτούτου Υγείας του πληθυσμού στη χώρα, κάτι που έρχεται να συμπληρώσει τις εκτιμήσεις της δικηγόρου που συγκεκριμένα έχει καταγράψει 181,036 ανήλικες νύφες. Το 2002, η νόμιμη ηλικία γάμου για τα κορίτσια οριοθετήθηκε σε άνω των 17 ετών, αλλά ο Αστικός Κώδικας επιτρέπει το γάμο στην ηλικία κάτω των 16, με τη συγκατάθεση του δικαστηρίου σε "εξαιρετικές περιστάσεις". Μιλώντας σε συνέδριο για την αντιμετώπιση του ζητήματος της Κυριακής, η Kadan είπε: "Σχεδόν 20.000 οι γονείς κατέθεσαν αιτήσεις για να παντρέψουν τα κάτω των 16 κορίτσια τους το 2012." Οι γάμοι παιδιών στην Τουρκία αποτέλεσαν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, αλλά τα αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία γύρω από το θέμα είναι λίγα