01 Νοεμβρίου 2015

Stratfor: Η Γερμανία επαναξιολογεί τη σχέση της με τη Ρωσία

Stratfor: Η Γερμανία επαναξιολογεί τη σχέση της με τη ΡωσίαΜήνυμα για την επανεξέταση της σχέσης της με τη Ρωσία απέστειλε η Γερμανία την Τετάρτη, όταν ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, συναντήθηκε με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα. Επισήμως ο σκοπός της επίσκεψης ήταν η συζήτηση για το διμερές εμπόριο. Ωστόσο, δεδομένου ότι το εμπόριο συνδέεται με τις κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας, η συνάντηση δείχνει ότι το Βερολίνο αναζητά τρόπους να τροποποιήσει ή ακόμη και να άρει τα μέτρα που είναι σε ισχύ εναντίον της Μόσχας. Μια τέτοια, όμως, απόφαση πιθανόν να δημιουργήσει τριβές ανάμεσα στη Γερμανία και τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει ότι το Βερολίνο δεν είναι ακόμη έτοιμο για μια επίσημη αλλαγή κατεύθυνσης.

Ο "Π" ΑΝΑΛΥΕΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Σε περίοδο εύθραστων ισορροπιών

http://www.politis-news.com/polpictures/epialinsdlaskjd.jpgΤην έναρξη νέας περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας αλλά και τεκτονικών αλλαγών στο πολιτικό και κομματικό σκηνικό αναμένεται να πυροδοτήσουν οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο η Αγκυρα να καταστεί ασταθής παράγοντας στο Κυπριακό και στην ευρύτερη διεθνή σκηνή για τους επόμενους δώδεκα με δεκαοχτώ μήνες.
Και αυτό διότι παρά το αποτέλεσμα των εκλογών, η Τουρκία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε μια φάση κατά την οποία η διακυβέρνηση της χώρας γίνεται κάτω από εξαιρετικά εύθραυστες πολιτικές αλλά και κοινωνικές ισορροπίες που κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με έγκριτους αναλυτές, θα οδηγήσουν σε νέες εκλογές μέσα στον επόμενο ένα ή ενάμιση χρόνο.

Άνοιξε ο δρόμος για συμφωνία Ισραήλ -Noble για το Φ.Α. Παραιτήθηκε την Κυριακή ο Υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ


http://www.oilandgaspeople.com/news/images/newsimage-1-403060207.jpg
Παραιτήθηκε την Κυριακή ο Υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, ανοίγοντας το δρόμο στην ισραηλινή Κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως για συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για το φυσικό αέριο της χώρας με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό Noble Energy, αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού."Ο Υπουργός (Aryeh) Deri ανακοίνωσε σε μένα την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Για να προχωρήσει η συμφωνία (φυσικού αερίου) το Υπουργείο θα μεταφερθεί στην αρμοδιότητα μου και θα δώσω το πράσινο φως”, τονίζει σε γραπτή δήλωση ο Πρωθυπουργός της Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΡ.ΣΩΤΟΥ ΚΤΩΡΗ Γι' αυτούς του λόγους επικράτησε το ΑΚΡ

http://static.in.gr/webstatic/B5EAC8BED819B713ED00988699B5C2B0.jpg
Φωτογραφία που αποτυπώνει  την "απόλυτη αστάθεια"  της νοτιοανατολικής Τουρκίας και όχι την βία του παρανοικού και ματαιόδοξου Ταγίπ Ερντογάν. 
Τους λόγους που οδήγησαν στην σαρωτική εκλογική επιτυχία του ΑΚΡ στις Τουρκικές εκλογές αναλύει το μέλος της Ομάδας Κύπρος και Δόκτωρ τουρκικών και μεσανατολικών σπουδών Σώτος Κτωρής. Η εκλογική επιτυχία του ΑΚΡ εδράστηκε στους εξής παράγοντες.

Απέδωσε το στοίχημα του Erdogan

Απέδωσε το στοίχημα του Erdogan

Του Κώστα Ράπτη-Οι δημοσκόποι ηττήθηκαν, ο Erdoğan ενίκησε. Η επιμονή του Τούρκου προέδρου, μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τον Ιούνιο, να προκαλέσει νέες εκλογές, παρά να συγκατατεθεί στην προοπτική να μοιραστεί την εξουσία με κάποια άλλη πολιτική δύναμη, απέδωσε - ιδίως στο φόντο της ανασφάλειας που προκάλεσε η αναζωπύρωση της ένοπλης αντιπαράθεσης με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) τον Ιούλιο.

Στόχος δεύτερος: η ελληνική Παιδεία

Σπύρος Λίτσας-Ο πανεπιστημιακός οφείλει να διδάσκει αλλά και να παράγει έργο και πρωτογενείς ιδέες Η Παιδεία είναι το αποφασιστικό βήμα της Ελλάδας για να σταθεί στα πόδια της. Δίχως μια σύγχρονη Παιδεία οι θυσίες και οι κόποι των Ελλήνων εξαφανίζονται με αστραπιαίους ρυθμούς, χωρίς να παράγουν αποτέλεσμα.Για να βγούμε από το τέλμα οφείλουμε να υιοθετήσουμε επιτυχημένα μοντέλα άλλων κρατών. Για το νηπιαγωγείο λοιπόν, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο ας αντιγράψουμε δημιουργικά το μοντέλο των σκανδιναβικών κρατών που έχει επιτύχει να δημιουργεί ευτυχισμένα παιδιά.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ Επίσκεψη-έκπληξη Τσίπρα στην Τουρκία

Επίσκεψη-έκπληξη Τσίπρα στην Τουρκία
Η επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα τις επόμενες ημέρες είναι -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- αποφασισμένη.

Μια Μεγάλη Ελβετία...

Στη διάρκεια του Εθνικού Διχασμού της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όσοι θεωρούσαν ότι το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας που προωθούσε ο Βενιζέλος μέσω της εμπλοκής της Αθήνας στο πλευρό της Αντάντ (Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) ήταν μια υψηλού κινδύνου φυγή προς τα εμπρός, συμπύκνωσαν τη θέση τους στη φράση: «Μικρά πλην έντιμος Ελλάς». Σήμερα στη Γερμανία μια βαρύνουσα όλο και περισσότερο μερίδα κοινής γνώμης και ελίτ φαντασιώνεται τη χώρα ως «Μεγάλη Ελβετία», αυτάρκη, εσωστρεφή, ευτυχισμένη με το status quo.Οταν κατέρρευσε το Τείχος του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 1989, τότε προέβαλε το δίλημμα γερμανική Ευρώπη ή ευρωπαϊκή Γερμανία. Μέχρι την κρίση της Ευρωζώνης όλοι είχαν πειστεί ότι η απάντηση ήταν ευρωπαϊκή Γερμανία. Στη συνέχεια, η υπό δρακόντειους και ταπεινωτικούς όρους συνδρομή του Βερολίνου στις χώρες που έχαναν την πρόσβαση στις αγορές έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι είχε φτάσει η ώρα της γερμανικής Ευρώπης.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ Αρχιεπισκοπή Αλβανίας: Ο Ν. Μάρκου δεν έχει καμία σχέση με την εκκλησία μας

Αρχιεπισκοπή Αλβανίας: Ο Ν. Μάρκου δεν έχει καμία σχέση με την εκκλησία μας
Σε ανακοίνωση σχετικά με τις νέες προκλήσεις από πλευράς του Νικόλα Μάρκου, ο οποίος εμφανίζεται ως «ορθόδοξος ιερέας», προβαίνει η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας, τον οποίο καταγγέλλει ότι προ ημερών, 27 – 28 Οκτωβρίου 2015, επανήλθε σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς με νέο κατασκεύασμα ασυνάρτητων συκοφαντικών δυσφημήσεων ακόμη και αναιδών απειλών εναντίον της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας και του Προκαθημένου της.

«Οδοιπορικό» στη φυλακή του Οτσαλάν

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το 1992, σε στρατόπεδο του PKK στον Λίβανο
Oμάδα Κούρδων δικηγόρων, ακτιβιστών που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και μελών της ομάδας δικαστικής υποστήριξης του φυλακισμένου στο νησί-φυλακή Ιμραλί, ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.Η «Εφ.Συν.» μίλησε με τη δικηγόρο Εμπρού Γκιουνάι για τις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν, ο οποίος παραμένει έγκλειστος και απομονωμένος τα τελευταία χρόνια χωρίς καμία επαφή με τους δικηγόρους του.Η Εμπρού Γκιουνάι γεννήθηκε στο Τουρκικό Κουρδιστάν, στο Μπινγκόλ, και ήδη από το Λύκειο, στρατεύτηκε στον αγώνα των Κούρδων.Αποφάσισε να γίνει δικηγόρος, ευαισθητοποιημένη από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κρατική πολιτική που κατατάσσει τους Κούρδους, αλλά και τους αριστερούς Τούρκους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Ντιγιάρμπακιρ και εντάχθηκε στην ομάδα δικηγόρων που υπερασπίζεται τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

"Ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια";

http://kourdistoportocali.com/storage/photos/c_858px_470px/201310/otsalan93.jpgΚαι μια λεπτομέρεια που έως σήμερα δεν έχει αναδειχθεί: Ο Οτσαλάν στις 2 Φεβρουαρίου ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Κένυα με πλαστό κυπριακό διαβατήριο (C015918), «το οποίο φυσικά μου προμήθευσαν οι ελληνικές Αρχές», ως Λάζαρος Μαύρου. Στη γλώσσα της κατασκοπείας «Μαύρος» είναι ο επικίνδυνος αλλοδαπός και «Λάζαρος» ο εντοπισθείς καταζητούμενος.
http://www.parapolitika.gr/article/327293/o-otsalan-kanei-agogi-stin-ellada-kai-zitaei-apozimiosi