10 Σεπτεμβρίου 2015

Με αφορμή τα ντιμπέιτ

http://images.watchit.gr/?h=370&w=600&src=http://www.newsit.gr/files/Image/2014/06/23/XRYSIAVGI/xa8.jpg
Παρενθετικά: Αν θα υπήρχε ένα ντιμπέιτ με γαργαλιστικό ενδιαφέρον, θα ήταν εκείνο ανάμεσα στον Τσίπρα (των εκλογών του Γενάρη) και στον σημερινό Τσίπρα (του τρίτου Μνημονίου). Πέρα από τους… τεχνικούς λόγους που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίησή του, υπάρχουν και κάποιοι κακεντρεχείς που υποστηρίζουν απίθανα πράγματα. Λένε, επί παραδείγματι, ότι για να δραπετεύσει από ένα τέτοιο ντιμπέιτ ο σημερινός Τσίπρας, λίγο πριν την έναρξή του και αναζητώντας αληθοφανείς λόγους για την μη προσέλευσή του, θα επέλεγε ακόμα και να σπάσει το αριστερό του χέρι…
***

Κριστόφ Αγιάντ: Ο Ερντογάν είναι πιο μόνος από ποτέ στο τεράστιο παλάτι του…

Κριστόφ Αγιάντ: Ο Ερντογάν είναι πιο μόνος από ποτέ στο τεράστιο παλάτι του…
Το πρόβλημα που έχουν οι πολιτικές διάνοιες δεν είναι οι εχθροί τους, αλλά οι ίδιοι. Δεν πέφτουν εξαιτίας ελιγμών των αντιπάλων τους, αλλά εξαιτίας δικών τους λαθών. Έχουν κερδίσει τα πάντα, έχουν πηδήξει όλα τα εμπόδια, κι αρχίζουν να βαριούνται. Αυτό που έχουν δεν τους είναι αρκετό. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.

Να κυβερνήσει το 51%!

Να κυβερνήσει το 51%!Το γνωμικό λέει πως «αν δεν πληρώσεις, δεν μαθαίνεις». Εμείς ωστόσο, παρόλο που πληρώσαμε πολλές φορές μέχρι σήμερα, ως πολίτες και ως χώρα, δεν διδαχθήκαμε τίποτα ούτε αλλάξαμε σε τίποτα. Κι ίσως αποδειχθεί ότι βρισκόμαστε, για μία ακόμα φορά, μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επί επτά συναπτούς μήνες η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία της πληρώνουν τα σπασμένα μιας συλλογικής φαντασίωσης που θα μας οδηγούσε ξανά στους χαμένους παραδείσους μας.Επί επτά συναπτούς μήνες μια ισχυρή -από την κάλπη- κυβέρνηση κατάφερε να σπαταλήσει τον χρόνο, να εξαντλήσει τα τελευταία αποθέματα αντοχής και να διαψεύσει, με τραγικό μάλιστα τρόπο, όποια ελπίδα είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει. Τη μεθεπόμενη Κυριακή δεν θα μάθουμε μόνο τον νικητή των εκλογών. Θα μάθουμε και το αν γίναμε τουλάχιστον σοφότεροι μετά από όλα όσα έγιναν.

Αναζητώντας άλλοθι για τις υποχωρήσεις

http://assets.philenews.com/data/2015/09/08/skitso-08092015.jpgΚώστας Βενιζέλος- Σε αυτή τη χώρα, η όποια υποχώρηση έγινε στο παρελθόν -και δεν απέδωσε κιόλας- θεωρείται δεδομένο και «κεκτημένο» σε μια διαδικασία που φορτώθηκε διαχρονικά με τις εκπτώσεις των εκάστοτε διαχειριστών στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Οι πρόσφατες συζητήσεις, εντός και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου, επιβεβαιώνουν πως οι πρωταγωνιστές αναζητούν άλλοθι για τη διαχείρισή τους, ψάχνοντας τι έπραξαν ή δεν έπραξαν οι προκάτοχοί τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προετοιμαστεί στην προχθεσινή σύσκεψη με τους Αρχηγούς να παρουσιάσει επιστολές του πρώην Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, για να οχυρωθεί πίσω από τις πολιτικές που ασκεί σήμερα. Ήθελε να είναι, προφανώς, έτοιμος για απαντήσεις «που έπρεπε να δοθούν».

Χωρίς ιδιοκτήτη!

Η φράση «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γίνει ''ιδιοκτήτης'' του προγράμματος προσαρμογής» επαναλαμβάνεται σταθερά από εταίρους-δανειστές από την άνοιξη του 2010 μέχρι και σήμερα. Μια πιο προσεκτική ματιά στην Ευρωζώνη μάς επιτρέπει να διαπιστώσουμε ότι πουθενά, σε καμιά χώρα που με ή χωρίς μνημόνιο υποχρεώθηκε να ακολουθήσει περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, καμιά κυβέρνηση, σοσιαλιστική ή δεξιά, δεν διεκδίκησε ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, που απλά παρουσιάζονταν ως το μικρότερο κακό...Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γαλλία, όπου στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Ολάντ υπερασπίσθηκε τις συνεχείς δημοσιονομικές περικοπές ως υποχρεωτικά μέτρα για να περιφρουρηθεί η εθνική κυριαρχία της χώρας απέναντι στις Βρυξέλλες!

Να καταπολεμηθούν οι διακινητές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Σε ομιλία της στη γερμανική βουλή η Αγκελα Μέρκελ τόνισε αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα ότι θα πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο η έκρυθμη κατάσταση στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο πόλεμος "καταπίνει" και την Τουρκία

Ο πόλεμος "καταπίνει" και την Τουρκία
Οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή "απορροφούν" όλο και περισσότερο την Τουρκία, που από χθες διεξάγει και χερσαίες επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ. Στην ίδια τη χώρα, η ένταση κλιμακώνεται καθημερινά, με το ΡΚΚ να εξαπολύει πολύνεκρες επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας και τους Τούρκους εθνικιστές να εξαπολύουν πογκρόμ εναντίον των Κούρδων.Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν χθες το απόγευμα ότι τουρκικά στρατεύματα "διέσχισαν τα ιρακινά σύνορα καταδιώκοντας τρομοκράτες του PKK που οργάνωσαν τις πρόσφατες επιθέσεις" και έκαναν λόγο για επιχειρήσεις "μικρής διάρκειας". Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, δύο τάγματα των ειδικών δυνάμεων συμμετέχουν στην επιχείρηση.

DW: Παίζει με τη φωτιά ο Εrdogan


DW: Παίζει με τη φωτιά ο Εrdogan
Η κλιμάκωση της βίας εναντίον των Κούρδων αποσταθεροποιεί την Τουρκία σε μια κρίσιμη εσωτερική και γεωπολιτική συγκυρία. Πιέζοντας τους Κούρδους να ψηφίσουν το κόμμα του ο Ερντογάν παραβιάζει την ίδια την πολιτική του.

Άρση της ασυλίας του Ντεμιρτάς επιχειρεί ο Ταγίτ Ερντογάν μέσω του Τούρκου εισαγγελέα

Άρση της ασυλίας του Ντεμιρτάς επιχειρεί ο Ταγίτ Ερντογάν μέσω του Τούρκου εισαγγελέαΤην άρση της ασυλίας του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς ζήτησε εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ με το δικαιολογητικό ότι οι δηλώσεις του κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο ηγέτης του HDP περιείχαν ποινικά στοιχεία.Σύμφωνα με ανακοίνωση του εισαγγελέα ο Σελαχατίν, ο Ντεμιρτάς κατηγορείται για προσβολή του τουρκικού κράτους και των κρατικών θεσμών. Κατηγορείται επίσης για προσβολή του Προέδρου της Τουρκίας και για διεξαγωγή προπαγάνδας της τρομοκρατικής οργάνωσης.Στο μεταξύ χθες το βράδυ μια ομάδα μπήκε στα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος στη συνοικία Ατάσεχιρ της Κωνσταντινούπολης και αφού άρχισαν να ρίχνουν τις καρέκλες και τους υπολογιστές από τον τέταρτο όροφο, έβαλαν φωτιά. Η ομάδα των εθνικιστών διαμαρτυρόταν για τις επιθέσεις του ΡΚΚ στο δρόμο και μπήκαν στα γραφεία του κόμματος όταν είδαν τις σημαίες του. Στα γραφεία δεν υπήρχε κανένας από το κόμμα.Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για το επεισόδιο.

Υπάρχει ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία;


https://pbs.twimg.com/media/COfUJFfWoAA9u9y.jpg
Του Κώστα Ράπτη-Υποβαθμίζει η Ρωσία το ζήτημα της στρατιωτικής εμπλοκής της στη συριακή κρίση ή το διογκώνει η Ουάσιγκτον; Ή κάτι ενδιάμεσο; Αυτό είναι το ερώτημα που προκύπτει καθώς οι πληροφορίες που αρχικά δημοσιεύθηκαν στην ισραηλινή ιστοσελίδα Ynet, περί ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της Λατάκειας, υιοθετούνται πλέον από την αμερικανική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ που εκφράζουν ανησυχία και ζητούν διευκρινίσεις.Πρόκειται για το κουβάρι πληροφοριών στο οποίο βρέθηκε να εμπλέκεται και η δική μας χώρα με το "σίριαλ” των υπερπτήσεων ρωσικών μεταγωγικών προς Συρία μέσω του FIR Αθηνών.

Στο χάος βυθίζει ο Ερντογαν την Τουρκία, ανοίγωντας πόλεμο με το PKK. Σφαγή στην πόλη Cizre καταγγέλουν οι Κούρδοι

Στο χάος βυθίζει ο Ερντογαν την Τουρκία, ανοίγωντας πόλεμο με το PKK. Σφαγή στην πόλη Cizre καταγγέλουν οι Κούρδοιεπιμέλεια: Ματθαίος Τσιμιτάκης
Πορεία με τα πόδια στα βουνά της Ανατολικής Τουρκίας, πραγματοποιούν ο ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχεντίν Ντεμιρτάς και τριάντα βουλευτές του κόμματος του, προκειμένου να φτάσουν στην πόλη Cizre, η οποία βρίσκεται υπό στρατιωτικό αποκλεισμό. Εδώ και μια εβδομάδα ο Τουρκικός στρατος διεξάγει εκεί επιχειρήσεις ενάντια στο PKK, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλοί απλοί πολίτες έχουν πέσει θύματα των επιχειρήσεων αυτών. Ο Ντεμιρτάς και οι βουλευτές του HDP αποκλείστηκαν από μπλόκο του στρατού, στην προσπάθεια τους να πλησιάσουν. 

Συνειδητή ρήξη της Τουρκίας με το PKK

Κλιμακώνονται οι μάχες μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και του PKK. Ο Γκίντο Στάινμπεργκ από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική επισημαίνει πως οι μάχες αυτές αποδυναμώνουν τον αγώνα κατά του IS.

ΑΠΙΘΑΝΑ «ΔΩΡΑ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ - ΤΣΙΠΡΑ - ΓΑΒΡΙΗΛ!

Εικόνα: Αλέξανδρος ΤάρκαςΑλέξανδρος Τάρκας Οι ασχολούμενοι επί μακρόν με θέματα εθνικής ασφάλειας θυμούνται, λίγες ημέρες πριν από την κλιμάκωση της κρίσης των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996, τους Ελληνες διπλωμάτες να αναφωνούν ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί τους θα πρέπει να έψαξαν πολύ βαθιά στα αρχεία τους και να έδειξαν μεγάλη εφευρετικότητα ανοίγοντας «από το πουθενά» θέμα βραχονησίδων.
Η Αγκυρα, μαζί με την ως τότε τακτική αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας των νησιών του Αιγαίου και του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων, προχωρούσε και στους ισχυρισμούς περί μη καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας και περί αδιευκρίνιστης κυριαρχίας σε δεκάδες νησίδες και βραχονησίδες. Η τουρκική τακτική μετατράπηκε σύντομα στη θεωρία των γκρίζων ζωνών σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος, δημιουργώντας νέα δεδομένα και δυσχεραίνοντας την ελληνική τακτική.

Νεκρές ζώνες τύπου «τράνζιτ» ετοιμάζει η Ουγγαρία

Η Πέτρα Λάζλο λίγο πριν «καλωσορίσει» με τρικλοποδιά τον πρόσφυγα με το παιδί στην αγκαλιά.
Η Πέτρα Λάζλο λίγο πριν «καλωσορίσει» με τρικλοποδιά τον πρόσφυγα με το παιδί στην αγκαλιά.
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Σε νεκρές ζώνες, στις οποίες θα ισχύει νομικό καθεστώς παρόμοιο με αυτό στις ζώνες τράνζιτ των αεροδρομίων, σκοπεύει να εγκλωβίζει στο εξής η Ουγγαρία τους πρόσφυγες που θα φθάνουν στα σύνορά της για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρις ότου γίνει η επεξεργασία της αίτησης ασύλου τους. Τα σχέδια της Ουγγαρίας επικρίθηκαν από τον ΟΗΕ και από οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.«Εχοντας χαρακτηρίσει τη Σερβία "ασφαλή χώρα", όλες οι αιτήσεις ασύλου προς την Ουγγαρία θα παίρνουν με συνοπτικές διαδικασίες σφραγίδα "απορρίπτεται" χωρίς να εξετάζονται επί της ουσίας», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Σερβικού Κέντρου Προστασίας Προσφύγων, Ράντος Τζούροβιτς. «Πρόκειται για έναν δόλιο χειρισμό που έχει σκοπό να στερήσει τους ανθρώπους από το άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι ακροδεξιοί του Κιέβου;


Αν και αντιπροσωπεύουν μικρό κλάσμα του εκλογικού σώματος, ασκούν επιρροή στην ουκρανική πολιτική και απειλούν να εκτροχιάσουν την εκεχειρία

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι ακροδεξιοί του Κιέβου;
Σε διασταυρούμενα πυρά βρίσκεται ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Από τη μια πλευρά έχει τους φιλορώσους αυτονομιστές και τον εμφύλιο που μπορεί να ξεσπάσει πάλι, ανά πάσα στιγμή, στην Ανατολική Ουκρανία.Και από την άλλη τους ακροδεξιούς εθνικιστές του Κιέβου, που έχουν εξαγριωθεί από την αυτονομία που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση σε αυτά τα ανατολικά εδάφη (Ντονέτσκ και Λουχάνσκ). Αυτή η «αποκέντρωση» είναι βασική προϋπόθεση για την εκεχειρία, που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας, Δύσης και Ουκρανίας.

Θα ’θελα να σε κάνω να μοιραστείς

Θα ’θελα να σε κάνω να μοιραστείς Συντάκτης: Πέπη Ρηγοπούλου
Θα ’θελα να μπορούσα να σε κάνω να μοιραστείς το «όχι» που έχω μέσα μου. Που με κυριαρχεί, αλλά μάλλον που δεν μπορώ να σε πείσω πως είναι ακριβώς το ίδιο με το «όχι» που μας ζήτησαν να ψηφίσουμε πριν από πολύ λίγο καιρό. Για την ακρίβεια, δεν ξέρω αν ψήφισες «ναι» ή «όχι» ή λευκό ή άκυρο και δεν είμαι καθόλου έτοιμη να σε καταδικάσω αν δεν ψήφισες ό,τι και εγώ.Βλέπεις, αν δεν έχω δει το πρόσωπό σου, αν δεν έχουμε κοιταχτεί πρόσωπο με πρόσωπο, δεν μπορώ να είμαι βέβαιη για την ποιότητα της όποιας πράξης ή παράλειψής μας. Και το μόνο «όχι» που μπορώ να πω με σιγουριά είναι αυτό που αρνείται την έλλειψη προσώπου, την έλλειψη ποιότητας, μνήμης, σώματος.

Χάνουν έδαφος οι συριακές δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ

Πόλη Χομς
Σε έκτακτο δελτίο, το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας ανέφερε ότι οι στρατιωτικές μονάδες που υπερασπίζονταν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της επαρχίας Ιντλίμπ αποσύρθηκε από τη θέση αυτή.Το αεροδρόμιο αυτό το πολιορκούσαν για περισσότερα από δύο χρόνια οι αντάρτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει εξάλλου το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας αυτής.Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ιντλίμπ κατέλαβαν οι εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα στη Συρία και οι ισλαμιστές σύμμαχοί τους έπειτα από σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν τη Δευτέρα.

Ξανά στο στόχαστρο οι Κούρδοι του PKK

Τούρκοι εθνικιστές
Συντάκτης: Νικόλας Ζηργάνος  Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών στρατευμάτων και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), καθώς, χθες, δύο τάγματα των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού εισέβαλαν στο ιρακινό Κουρδιστάν με στόχο τους Κούρδους αυτονομιστές.Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας διέσχισαν τα σύνορα καταδιώκοντας τρομοκράτες του ΡΚΚ που οργάνωσαν τις πρόσφατες επιθέσεις» και πως «η επιχείρηση θα είναι μικρής διάρκειας». Ηταν μια αναφορά (αλλά και αντίποινα) στην προχθεσινή βομβιστική επίθεση ανταρτών κατά φάλαγγας του τουρκικού στρατού στην περιοχή Νταγκλίτσα, της μεθοριακής επαρχίας Χακάρι, με απολογισμό 16 νεκρούς στρατιώτες και έξι σοβαρά τραυματίες.

Το ναυάγιο ενός ντιμπέιτ

Νικόλ Λειβαδάρη-Tvxs Το ντιμπέιτ ναυάγησε στα αβαθή της πολιτικής άμυνας και των διακομματικών «κανόνων», οι επτά αρχηγοί απεμπόλησαν την μοναδική – ατελή έστω – ευκαιρία για απ’ ευθείας διάλογο μεταξύ τους κι η ιστορία καταδικάζεται να γράψει ως κορυφαίες στιγμές της χθεσινής τηλεοπτικής, και καθόλου πολιτικής, βραδιάς το… δώρο του Mega προς τον Αλέξη Τσίπρα και την κορόνα Καμμένου περί «υπόδικου» Μεϊμαράκη.

Επιβεβαιώνει η Μόσχα ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία


https://pbs.twimg.com/media/COfUJFfWoAA9u9y.jpg Επιβεβαίωσε η Μόσχα ότι εμπειρογνώμονες του ρωσικού στρατού βρέθηκαν στη Συρία, την ώρα που είχε φουντώσει η συζήτηση για αύξηση της παρουσίας τη Ρωσίας στη χώρα αυτή.
Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες συνέδραμαν στις παραδόσεις ρωσικών όπλων, τα οποία -σύμφωνα με τη Μόσχα- αποτελούν προμήθειες με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. H συριακή κυβέρνηση διέψευσε αυτήν την εβδομάδα την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων ή το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο συριακό έδαφος, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ουάσιγκτον σχετικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή της Μόσχας στη χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο.
«Δεν υπάρχει τίποτα το αληθινό σε όσα αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες. Δεν υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις, δεν υπάρχει καμία ρωσική δραστηριότητα ούτε χερσαία, ούτε ναυτική, ούτε αεροπορική», επεσήμανε ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Όμραν αλ Ζούμπι.