13 Ιουλίου 2015

Τρία διδάγματα από τη νέα ελληνική συμφωνία

Η μικροδιαχείριση από τους πολιτικούς της ευρωζώνης, η μέχρι τώρα αδράνεια της Γαλλίας και ο πολιτικοποιημένος ρόλος της ΕΚΤ θα έπρεπε να ανησυχούν τους πάντες στην ευρωζώνη, όχι μόνο την Ελλάδα. Τι προέκυψε από τη χθεσινή συμφωνία.
Τρία διδάγματα από τη νέα ελληνική συμφωνία
Τουλάχιστον ο Αλέξης Τσίπρας δε χρειάστηκε να στείλει τις 100 πιο όμορφες παρθένες για θυσία στο Βερολίνο. Αν εξαιρέσει κανείς αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάστηκε να υποχωρήσει σχεδόν σε ό,τι άλλο του ζήτησαν τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.
Ακόμα διαρρέουν οι λεπτομέρειες της πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε χτες μετά από μία ολονύχτια σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης και υπάρχουν πολλές ακόμα αποφάσεις που εκκρεμούν για τις επόμενες μέρες. Αλλά μπορούμε ήδη να αντλήσουμε τρία διδάγματα. Και κανένα δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό.Πρώτον, οι αποφάσεις που οι όλο και πιο απασχολημένοι πολιτικοί της Ευρώπης θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να λαμβάνουν είναι εντελώς παρανοϊκές. Το σχέδιο εγγράφου που προετοίμασε το Eurogroup για τους ηγέτες περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια συγκεκριμένη απαίτηση για τηβελτίωση του ανταγωνισμού μεταξύ των ... αρτοποιείων.

Χαιρετίζουν ΗΠΑ-ΔΝΤ, αλλά δικαιολογείται αυτή η αισιοδοξία; Το Ταμείο προτείνει επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων

Χαιρετίζουν ΗΠΑ-ΔΝΤ, αλλά δικαιολογείται αυτή η αισιοδοξία; Το Ταμείο προτείνει επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων
Παρά το γεγονός ότι η επικρατούσα άποψη στην Ουάσιγκτον, σε κύκλους αναλυτών και διπλωματών, είναι ότι η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές της «δεν είναι υλοποιήσιμη ή εφικτή» (feasible), στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην αμερικανική κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι η κατάσταση για τη χώρα μας θα αλλάξει.Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα και τους εταίρους της στην Ευρώπη, αναφερόμενος στην προσπάθεια, όπως τονίζει, που ανέλαβε η Ε.Ε. μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τη χώρα μας.Ο κ. Ράις δήλωσε ότι η κ. Λαγκάρντ ενημέρωσε ήδη τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της αδιαλλαξίας Σόιμπλε

Λόγω της τρέχουσας επικαιρότητας το tvxs.gr αναδημοσιεύει σήμερα Κυριακή το άρθρο του Μιχάλη Γιαννεσκή για τους λόγους που επιτείνουν την αδιαλλαξία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - θεσμών (Πρώτη δημοσίευση: 18 Ιουνίου 2015).

Παράπλευρες ζημιές

Eυρω-θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής
Oποια και αν είναι η κατάληξη της ελληνικής κρίσης, η ακραία κλιμάκωση της πίεσης από το Βερολίνο στην Αθήνα έχει ήδη δύο σημαντικές παράπλευρες ζημιές:• Πρώτον τις μέρες αυτές γνωρίσαμε τη σοβαρότερη από τη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας τον Δεκέμβριο του 2000, όταν Σιράκ και Σρέντερ παραλίγο να έλθουν στα χέρια δημόσια, σύγκρουση Γαλλίας - Γερμανίας. Αν μάλιστα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, το ότι δηλαδή η ελληνική πρόταση συνδιαμορφώθηκε με τη βαρύνουσα συμβολή της Γαλλίας και της Επιτροπής, τότε επί της ουσίας ο Σόιμπλε αμφισβητεί την αξιοπιστία όχι μόνον της Αθήνας αλλά και του Παρισιού και των Βρυξελλών.

Σημείο καμπής

Σημείο καμπής

Με την άκρη του ματιού. Κι εν αναμονή εξελίξεων. Η κυβέρνηση δεν έπρεπε να είχε φθάσει ως εδώ. Διαπραγματεύθηκε σαν να είχε άγνοια κινδύνου και με πατέντες ερασιτεχνών εντός ενός στενού αρχηγικού κύκλου. Ο ορισμός του μεζέ των θηρίων. Ταυτοχρόνως, ως τώρα και πλην ολίγων εξαιρέσεων η κυβέρνηση κυβέρνησε υποτυπωδώς. Και βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο. Οι Έλληνες. Η χώρα. Παρά ταύτα και παρά τη θηριώδη προπαγάνδα εναντίον του, ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του και έδωσε όπλο το 62% στην κυβέρνηση. Τη φιλολαϊκή κυβέρνηση. Η οποία όμως δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει, διότι είχε ήδη φθάσει στο απροχώρητο. Δεν είχε πιά παρά μόνον ένα δρόμο, τον δρόμο που είχαν ακολουθήσει και οι άλλοι, ο δικομματικός μονοκομματισμός. Και ακολούθησε αυτόν τον δρόμο, απλώς χρησιμοποιώντας μια άλλη ρητορική.

Τα 'βρώμικα' χέρια του Σόιμπλε, ένα σκάνδαλο και μία αυτοκτονία

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο "τσάρος" της Γερμανικής οικονομίας και ο άνθρωπος που κρατά σε συνοχή το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Παρότι μιλάει για "αξιοπιστία" όμως, τα χέρια του δεν είναι και τόσο καθαρά...

ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ



Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Είναι ακατανόητο πως κατέληξε η κυβέρνηση να φέρει αυτή τη συμφωνία στη Βουλή, μετά το δημοψήφισμα. Συμφωνία που περιλαμβάνει όλα όσα απέρριπτε σθεναρά… ως τη στιγμή που συμφώνησε να τα αποδεχθεί. Χωρίς την παραμικρή αναφορά για το χρέος, ούτε, για τα προσχήματα, διάσωση μισθών και συντάξεων.Είναι ακατανόητο γιατί έγινε το δημοψήφισμα. Εκτός του ότι ενίσχυσε (προσωρινά;) το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού. Είναι απίθανο, παράλογο, λογικά άτοπο να έγιναν αποδεκτά μετά το δημοψήφισμα όσα αναφέρει η συμφωνία. Στοιχειώδης λογική υπαγορεύει ότι οι όροι της συμφωνίας, τα άρθρα, οι λεπτομέρειες, οι λεπτές ή χοντροκομμένες διατυπώσεις είχαν καταγραφεί, ήταν γνωστά στις πλευρές πριν από το δημοψήφισμα και είχαν γίνει αποδεκτά. Γιατί, λοιπόν, κλήθηκε ο κόσμος να ψηφίσει;

Νέα Εποχή

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι τόσο πυκνές το επόμενο διάστημα, που σε συνδυασμό με την συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση θα αλλάξουν τα πάντα στην Ελλάδα, τόσο στην οικονομία, όσο και στην πολιτική σφαίρα.Πρώτον, η συμφωνία συνιστά ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων, που κοινό τόπο έχουν την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου και την αλλαγή της φύσης του ελληνικού κράτους. Οι αλλαγές που θα γίνουν θα οδηγήσουν σε ένα κράτος μικρότερο, πιο αποτελεσματικό, χωρίς ισχυρές εξαρτήσεις από την πολιτική, ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξει πλήρως το καθεστώς προστασίας όλων των επαγγελμάτων. Είναι ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, το οποίο όμως στην δική μας περίπτωση μπορεί να έχει σοβαρά οικονομικά αποτελέσματα, καθώς έρχεται να αντιμετωπίσει την πλήρη κατάρρευση του ελληνικού δημοσίου.

Επίθεση με πέτρες δέχθηκε ο πρωθυπουργός της Σερβίας στη Σρεμπρένιτσα


Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δέχθηκε επίθεση στο μνημειακό κέντρο Πότοτσαρι, στη Σρεμπρένιτσα, όπου βρέθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στους χιλιάδες μουσουλμάνους που εκτελέστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις το 1995.


«Πραξικόπημα – Μόλις σκότωσαν την Ευρώπη»

Πολ Κρούγκμαν Με σκληρά λόγια καταφέρεται κατά της Ευρώπης και της Γερμανίας ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν χαρακτηρίζοντας την πρόταση του Eurogroup ως «θανάσιμο χτύπημα» στην Ευρώπη.
Αναλυτικά το κείμενο του Πολ Κρούγκμαν:
«Ας υποθέσουμε ότι θεωρείτε τον Τσίπρα έναν ανίκανο ενοχλητικό. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε οπωσδήποτε να δείτε τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός εξουσίας. Ας υποθέσουμε, ακόμη, ότι δεν έχετε πρόβλημα να διώξετε τους ενοχλητικούς Έλληνες από το ευρώ.Ακόμη και έτσι, αυτή η λίστα με τις απαιτήσεις του Eurogroup είναι μια τρέλα. Το hashtag #ThisIsACoup που είναι στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως είναι απόλυτα σωστό. Αυτό πάει παραπέρα από σκληρότητα σε πλήρη εκδικητικότητα, απόλυτη καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας και καμία ελπίδα για ανακούφιση. Πιθανόν να είναι μια προσφορά που στοχεύει ακριβώς στο να μην τη δεχθεί η Ελλάδα, αλλά ακόμη και έτσι, είναι μια αηδιαστική προδοσία απέναντι σε οτιδήποτε υποτίθεται ότι αντιπροσώπευε.