10 Ιουλίου 2015

Οι αγορές δείχνουν συμφωνία

Σήμα αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας - πιστωτών και αποφυγή του Grexit εκπέμπουν οι αγορές μετά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης.

ΔΝΤ: Όλο το επίμαχο άρθρο του Ολιβιέ Μπλανσάρ για την Ελλάδα

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2015/07/IMF-Olivier-Blanchard.jpgΤου Olivier Blanchard (IMF)
Καθώς όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα σημεία επί των οποίων ασκείται κριτική.
Η βασική κριτική αναφέρει πως:
1) Το πρόγραμμα του 2010 απλώς αύξηση το χρέος και απαίτησε πολύ υψηλή δημοσιονομική προσαρμογή.
2) Η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή ξένων τραπεζών.
3) Απαιτήθηκαν μεταρρυθμίσεις που «σκότωσαν» την ανάπτυξη και σε συνδυασμό με τη λιτότητα οδήγησαν σε ύφεση.
4) Οι δανειστές δεν έμαθαν τίποτα από λάθη τους και συνεχίζουν να τα επαναλαμβάνουν.

Καθ’ οδόν, κάθοδος...

http://www.enikos.gr/images/resized/485_36264f5f2f1beac977011cd56ea07453.jpg
Πέντε σημειώσεις. 1: Κι αφού ο Σταύρος ο Συφωνίας κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για προδοσία, συναντήθηκε ύστερα μαζί του για να ενημερωθεί απ’ τον προδότη. Παράκλησις προς τον κ. Πρωθυπουργό: σύντροφε Τσίπρα, κάνε τον Σταύρο τον Συφωνία Υπουργό Ανευ Προσόντων και Ειδικότητος και σου υπόσχομαι ότι την επόμενη κρεατόπιτα που θα μου φτιάξει η θεία Φωτούλα θα σ’ τη φέρω πεσκέσι. Να την πας στη Μέρκελ, να γευθεί, να ευφρανθεί και να μαλακώσει η ψυχή της. (ΥΓ.: Διαβάζω στον Τύπο εκκλήσεις πολιτών στον κ. Μπαμπινιώτη να προσφέρει στον Σταύρο τον Συφωνία μαθήματα ταχύρρυθμης εκμάθησης των ελληνικών. Διαφωνώ καθέτως. Ή μάλλον δεν συφωνώ! Δεν αξίζει τέτοια άγρια δοκιμασία στον σοφό καθηγητή. Αλλωστε, ώσπου να μάθει ο Σταύρος τι εστί ρατσισμός -όπως όταν αποκαλεί τους μισούς συμπατριώτες του «λαϊκιστές» και «ψεκασμένους»- θα έχει έρθει η Δευτέρα Παρουσία, θα έχει εγκαθιδρύσει ο Πανάγαθος τον σοσιαλισμό επί της Γης και δεν θα υπάρχει πλέον βασιλεύς ή στρατιώτης, Ιουδαίος ή Ελλην, δυνάστης ή δούλος και πάνω απ’ όλα δεν θα υπάρχουν «οι φτωχοί που αποφασίζουν λάθος»...)

Η στρατηγική διάσταση της ελληνικής κρίσης: Πιθανός γεωπολιτικός «Αρμαγεδδών» ή μικρός λόγος ανησυχίας;


tsipras
Το γεωπολιτικό «χαρτί» έχει παιχτεί ιδιαιτέρως στο πλαίσιο της ελληνικής κρίσης: Η άποψη ότι μια αποσταθεροποιημένη Ελλάδα (είτε υπό σκληρά μέτρα, είτε ως μια χώρα που έχει εξέλθει από την Ευρωζώνη), στη θέση όπου βρίσκεται, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός φαίνεται να αποτελεί κοινή αντίληψη πολλών, και σημαντικό διαπραγματευτικό «όπλο» στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις διαπραγματεύσεις της με τους εταίρους.

Πως έμειναν εκτός διαπραγμάτευσης Σόιμπλε, ΔΝΤ και Eurogroup

GREECE BAILOUT EUROGROUP
Τους τρεις «προβληματικούς» παράγοντες (Σόιμπλε, ΔΝΤ και Eurogroup) άφησε έξω από την διαπραγμάτευση για τους όρους του δανείου από τον ESM ο Αλέξης Τσίπρας. Το «κόλπο» ήταν η αξιοποίηση του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), αμέσως μόλις η Σύνοδος Κορυφής διαπίστωσε ότι το μνημόνιο τελείωσε στις 30 Ιουνίου και αποδέχθηκε ότι «το πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε».

H Gazprom ακύρωσε την κατασκευή αγωγού στην Τουρκία

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
GAZPROM
Στην ακύρωση της συμφωνίας που είχε υπογράψει με την ιταλική εταιρία Saipem, σχετικά με την κατασκευή του πρώτου σκέλους του αγωγού φυσικού αερίου, προχώρησε ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ.

«Κακέκτυπο του Χιτλερισμού - Ναζισμού».

Μίκης Θεοδωράκης: Κακέκτυπο του Χιτλερισμού-Ναζισμού η Χρυσή Αυγή
«ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ»- Μίκης Θεοδωράκης: Κακέκτυπο του Χιτλερισμού-Ναζισμού η Χρυσή Αυγή

Γερμανικό «παρών» στα Βαλκάνια

Η Γερμανία δεν έχει εγκαταλείψει τα Δυτικά Βαλκάνια και θα προωθήσει την πλήρη ένταξή τους στην Ε.Ε. όταν συντρέξουν οι προϋποθέσεις και από τις δύο πλευρές. Αυτό είναι το μήνυμα της περιοδείας Μέρκελ σε Αλβανία, Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την πρώτη ουσιαστική επανεργοποίηση του ενδιαφέροντος της Γερμανίας για την περιοχή από το 1999, όταν μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ο καγκελάριος Σρέντερ είχε εξαγγείλει το μεγαλεπήβολο Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια με φιλοδοξίες περιφερειακού Σχεδίου Μάρσαλ και έθεσε επικεφαλής τον στενό του συνεργάτη και προϊστάμενο των υπηρεσιών της Καγκελαρίας Μπόντο Χόμπαχ.Μετά από λίγους μήνες το ενδιαφέρον του Βερολίνου έσβησε και όλα έμοιαζαν να έχουν επιστρέψει στο 1876-77 την εποχή του Ρωσοτουρκικού Πολέμου, όταν ο καγκελάριος Μπίσμαρκ είχε αποφανθεί ότι «τα Βαλκάνια δεν αξίζουν ούτε τα κόκαλα ενός Πομερανού Γρεναδιέρου».

«Ιεροκήρυκες και πυρομανείς»-Πιέρ Μοσκοβισί

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20150221/engine/newego_LARGE_t_1101_54438237_type13031.jpg
«Η Ευρωζώνη επιθυμεί μόνο ένα σενάριο για την Ελλάδα, την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη». Αυτό αναφέρει ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σε κείμενό του, με τίτλο "Ιεροκήρυκες και πυρομανείς", το οποίο ανήρτησε σήμερα στην προσωπική του ιστοσελίδα.
Ένα κείμενο με το οποίο επιτίθεται τόσο στους "ιεροκήρυκες" που όπως χαρακτηριστικά λέει θέλουν "να αφορίσουν την Ελλάδα", όσο και στους "πυρομανείς" που όπως αναφέρει θέλουν να την κάνουν "πεδίο πειραματισμού για την οικονομική και δημοσιονομική ανευθυνότητα".

Politico: Το πολιτικό ρίσκο που παίρνουν Τσίπρας και Μέρκελ ΑΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

http://im1ns5.27210.gr/sites/default/files/imagecache/620x320/article/2015/28/179932-merkel-tsipras-cartoon-reduced-version_2.jpgΑκόμα κι αν η συμφωνία επιτευχθεί και η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη, η επόμενη ημέρα θα αναδείξει το πολιτικό ρίσκο που παίρνουν Αγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας.
Το Politico αναφέρει πως μπορεί αμφότεροι να έχουν καταδείξει τους κινδύνους μιας... μη συμφωνίας, άρα και την ανάγκη να προχωρήσουν άπαντες σε ένα κοινό δρόμο, εντούτοις τα κομματικά τους ακροατήρια δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη.

Χαμένη ευκαιρία

http://www.komistes.gr/wp-content/uploads/2015/07/die-linke-finanz-oxi.pngΑν το Κυπριακό αποκαλείται «Ιστορία Χαμένων Ευκαιριών» -και πριν από την έκδοση του ομώνυμου δίτομου χρονικού του Ευ. Αβέρωφ το 1981-, η πεντάμηνη διαπραγμάτευση Αθήνας - Ευρωζώνης δικαίως διεκδικεί και αυτή τον τίτλο «Χαμένη Ευκαιρία». Στις αρχές του χρόνου όλα έμοιαζαν να χαμογελούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 22.1, τρεις μόλις μέρες πριν από τις εκλογές, ο Ντράγκι εξήγγειλε την υλοποίηση από την ΕΚΤ της ποσοτικής χαλάρωσης στην οποία είχε δεσμευθεί από τα τέλη Ιουλίου του 2012. Μια κίνηση που έγινε με το «πράσινο φως» αλλά και τους περιοριστικούς όρους που είχε επιβάλει το Βερολίνο που δεν ήθελε αμοιβαιοποίηση του κινδύνου.

Ο συμπλεγματικός Μάνφρεντ Βέμπερ


 


 
http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC4yMDEuMTAuMjMwL3Byd2ViZGF0YS9maWxlcy8xLzIwMTUvMDcvMDgvb3hpaS5qcGc%3d&t=0&w=820&h=457&a=CenterΕίναι Βαυαρός και προεδρεύει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (αδελφό κόμμα με τη Ν.Δ.). Ονομάζεται Μάνφρεντ Βέμπερ. Τυγχάνει και προσωπικός φίλος με τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Ισως αυτή η φιλία του να τον έχει οδηγήσει σε κατάσταση σύγχυσης. Ισως έχει πιστέψει ότι πολιτεύεται στην Ελλάδα και προσπαθεί να κάνει «δομική» αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.Δεν μπορεί να εξηγηθούν διαφορετικά η ένταση και η έκταση της επίθεσης που έκανε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ο τόνος του καθώς και οι «παρατηρήσεις» του παρέπεμψαν στις τις πιο ακραίες αντιπολιτευτικές πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί στην Ελλάδα.

Γκι Φερχόφστατ: Λέμε ότι σώσαμε την Ελλάδα, αλλά τη φορτώσαμε με πολύ μη βιώσιμο χρέος!

Γκι Φερχόφστατ: Λέμε ότι σώσαμε την Ελλάδα, αλλά τη φορτώσαμε με πολύ μη βιώσιμο χρέος!Του Γκι Φερχόφστατ*
Ας παραδεχτούμε ότι η ελληνική «σπαζοκεφαλιά» είναι αποτέλεσμα κοινής ευθύνης. Βρισκόμαστε σε αυτό το χάλι διότι οι Έλληνες δεν έκαναν ποτέ ένα πραγματικό μεταρρυθμιστικό πακέτο ή δεν έκαναν ποτέ τη ρήξη με τα λάθη του παρελθόντος. Αλλά επίσης διότι η Ευρώπη ακολούθησε εσφαλμένες πολιτικές – πολιτικές που συνοψίζονται στην εφαρμογή κοινής λογιστικής, η οποία αργά και σταθερά έπνιξε την ελληνική οικονομία.
Όλοι μπορούν να κάνουν εσφαλμένες πολιτικές επιλογές, αλλά εμείς έχουμε κολλήσει σε τέτοιες επιλογές για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι η σημερινή στρατηγική δεν θα μπορούσε ποτέ να δώσει μία μακροπρόθεσμη λύση. Αντί να κάνουμε σαν παιδιά στην παιδική χαρά, πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη των αποτυχιών μας.

Αριστερή Συμφωνία

http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/tsip_plati.jpg?itok=0ZbLXaqS
Συμβιβασμός λοιπόν εν όψει; Ο πρωθυπουργός είχε μπροστά του δύο επιλογές. Πρώτον να αρνηθεί τη νέα συμφωνία. Στην περίπτωση αυτή θα παρέδιδε την πρωθυπουργία σε άλλον, θα έδινε ανοχή, θα υπογράφονταν η συμφωνία από μια νέα κυβέρνηση και στο τέλος θα πηγαίναμε σε εκλογές με τον ίδιο όμως να έχει διατηρήσει την αντιμνημονιακή του θέση.Φυσικά, σε τέτοιες εκλογές, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα κέρδιζε άνετα και ο Συριζα θα πέρναγε στην αντιπολίτευση. Εναλλακτικό σενάριο απόλυτης ρήξης, υπό την καθοδήγηση του Συριζα δεν υφίσταται, παρότι έγιναν τέτοιες προτάσεις στον Τσίπρα που ορθώς απορρίφθηκαν. Το σενάριο προέβλεπε μονομερή διαγραφή του χρέους, διπλό νόμισμα για κάποιους μήνες και δραχμή, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα ανακτούσε την κυριαρχία της πάνω στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Οι Έλληνες δεν ζητούν να μην πληρώσουν – Ζητούν δίκαιη συμφωνία»

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου
«Οι Έλληνες δεν ζητούν να μην πληρωθεί το χρέος. Δεν θέλουν λύση σε βάρος άλλων λαών. Θέλουν μια δίκαιη συμφωνία» επισημαίνει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε επιστολή της προς τους ομολόγους της στην Ε.Ε.
Στην παρέμβασή της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου ξεκαθαρίζει ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν ήταν η έξοδος από το ευρώ, όπως «επέμεναν ορισμένοι από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και ορισμένοι ευρωπαίοι πολιτικοί».
Παράλληλα, διευκρινίζει ότι «Οι Έλληνες ψήφισαν "όχι" σε ποσοστό 61,3% για τα νέα μέτρα λιτότητας. Οι Έλληνες δεν ζητούν να μην πληρωθεί το χρέος παρ' ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την τρόικα αποδείχτηκαν ανεπιτυχή».
«Οι Έλληνες δεν επιθυμούν μια λύση σε βάρος των λαών των άλλων χωρών-μελών της ευρωζώνης... Αναμένουν από τους ευρωπαίους εταίρους να επιτευχθεί με την ελληνική κυβέρνηση μια συμφωνία και να σκεφτούν όχι μόνο τους αριθμούς αλλά και τις ηθικές αξίες που επιβάλλει η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Οι Έλληνες περιμένουν να εφαρμοστεί μια δίκαιη συμφωνία» τονίζει η Βασιλική Θάνου.

Ο γερμανικός ιμπεριαλισμός και η αλήθεια

Το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας
Η σχέση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με την αλήθεια είναι ανύπαρκτη. Γι αυτές αλήθεια είναι ό,τι εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους κι ας είναι σε ευθεία αντίθεση με την πραγματικότητα, κι ας σκοντάφτει στη λογική, κι ας χλευάζει διεθνώς αναγνωρισμένες συνθήκες και συμφωνίες που έχουν και οι ίδιες υπογράψει. Πλήθος τα παραδείγματα από την ιστορία. Ας αρκεστούμε σε δύο πρόσφατα που αφορούν τη σύγχρονη Γερμανία, ο οικονομικός ιμπεριαλισμός της οποίας είναι εξίσου ωμός και επεκτατικός με τον στρατιωτικό ιμπεριαλισμό των αποικιοκρατικών χωρών την εποχή της ακμής τους. Απλώς εκδηλώνεται με άλλα μέσα.
-Ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν δήλωσε ότι «κατά την άποψή μου, οι κεντρικές τράπεζες, παρόλο που έχουν τα μέσα, δεν έχουν την εντολή να προστατεύουν την φερεγγυότητα τραπεζών και κυβερνήσεων». Μάλιστα. Το ανάποδο όμως μπορεί να συμβαίνει άνετα και να μην τρέχει τίποτε. Ποιο είναι το ανάποδο; Να σώζουν τα κράτη τις τράπεζες και να φορτώνουν το κόστος με τη μορφή χρέους στις πλάτες των πολιτών, αφήνοντας στις διοικήσεις τους τα ίδια πρόσωπα, δίνοντας παχυλές αμοιβές και θηριώδη bonus προφανώς για να τα επιβραβεύσουν για τις σπουδαίες επιδόσεις τους.

H Γερμανία «κλείνει το μάτι» για την μείωση του χρέους

Δια της πλαγίας οδού Σόιμπλε και Μέρκελ δείχνουν να αποδέχονται την ανάγκη για ανακούφιση του ελληνικού χρέους. Η «κάθετη» άρνηση για κούρεμα και οι αναφορές σε reprofiling.
H Γερμανία «κλείνει το μάτι» για την μείωση του χρέους Με τα χρονικά περιθώρια για την αποτροπή μιας οικονομικής κατάρρευσης να είναι ασφυκτικά και τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ να ασκούν συνεχείς πιέσεις για μια αναδιάρθρωση, η Γερμανία αποδέχτηκε την Πέμπτη ότι μια κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να είναι μέρος ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Η παραδοχή από τα χείλη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έγινε λίγες ώρες πριν λήξει η διορία για την αποστολή της ελληνικής πρότασης στους θεσμούς.Λίγη ώρα νωρίτερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε αποκλείσει ένα «κλασσικό» κούρεμα, αλλά δεν ανέφερε ότι δεν θα δεχτεί και κάποια άλλη ρύθμιση για το χρέος. Σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς ένα κούρεμα και πιστεύω ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο σε αυτό». Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε αμέσως μετά ότι δεν μπορεί να υπάρξει