03 Ιουλίου 2015

«Όχι με λόγια, μ' έργα τ' Άδικο πολέμα!»

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20150703/low/imerisia_LARGE_t_1061_44122045.JPG

Η Δευτέρα του κ. Τσίπρα

http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/comics/pavlopoulos_128.jpg?itok=PU2ofbos
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας από Δευτέρα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα χρειαστεί, εκτός εάν έχουμε άλλου είδους εξελίξεις, να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθεί. Εάν η κάλπη βγάλει ένα «βροντερό Οχι», τότε τα πράγματα στον δρόμο προς την άβυσσο θα είναι απλά. Ο κ. Τσίπρας θα ταξιδέψει με το ακατανίκητο όπλο της «ανανεωμένης λαϊκής εντολής» στις αποσκευές του και με αυτό, τουλάχιστον όπως διακηρύσσει, θα επιβάλει τους όρους του στους ηγέτες των υπόλοιπων 18 χωρών -αυτοί δεν έχουν πίσω τους λαϊκές εντολές, βρίσκονται στις κυβερνήσεις τους με πραξικοπήματα;- τους οποίους εννοείται θα περάσει, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση σε όλον τον πλανήτη, μέσα από τα «καυδιανά δίκρανα».

Suddeutsche Zeitung: ΝΑΙ στη βοήθεια με λογικούς όρους και λόγο στο πως χρησιμοποιούνται

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2015/04/S%C3%BCddeutsche-Zeitung.jpg
«Τι οφείλει η Ευρώπη στους Έλληνες», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται ότι ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από το πόσο θα εμείνει η ελληνική κυβέρνηση στις θέσεις της, η Ευρώπη πρέπει να εμποδίσει με κάθε τρόπο να βυθιστούν στη φτώχεια και τη μιζέρια.

Άρθρο-έκκληση για μετριοπάθεια απέναντι στην Ελλάδα από τη Die Zeit

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2015/07/Die-Zeit.jpg
Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σχολιάζει σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύει σήμερα πόσο περίπλοκα είναι τα πράγματα στην ελληνική κρίση. Συγγνώμη στους φίλους των ξεκάθαρων απαντήσεων: στην ελληνική κρίση δεν θα μάθει κανείς σύντομα τι έχει προταθεί, πότε και από ποιον, τι έχει απορριφθεί και ποιος φταίει, ξεκινά το άρθρο.

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις ΕΕ-ΔΝΤ

Τι κρύβει η δημοσίευση της έκθεσης για το χρέος λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα. Γιατί ενδέχεται να προκαλέσει τριγμούς στην Ευρώπη. Η πίεση για το «ναι» στο δημοψήφισμα και οι σχεδιασμοί των Βρυξελλών που τορπιλίστηκαν από την... Ουάσιγκτον.
Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις ΕΕ-ΔΝΤ για το χρέος-Το μήνυμα του ΤαμείουΗ έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες, τέσσερις μέρες πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, έχει τη σημασία της και ας επισκιάζεται από την ένταση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας..Το Ταμείο εγκαταλείπει με τον πιο πανηγυρικό τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΕ τις περασμένες εβδομάδες, σύμφωνα με τον οποίο το ΔΝΤ έκανε υποχωρήσεις και αποδέχθηκε να συζητήσει για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά την λήξη της πεντάμηνης παράτασης, ώστε να μην φέρει σε δύσκολη θέση την ΕΕ και δη την Γερμανία. Ως αντάλλαγμα το ΔΝΤ πήρε τις σκληρότερες θέσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, αλλά και τον ΦΠΑ. Κάπως έτσι εγκαταλείφθηκαν σε μια νύχτα οι συμβιβαστικές προσπάθειες της Κομισιόν και η ελληνική πρόταση από καλή «βάση» για συζήτηση, κατέληξε στα αζήτητα.

To CNBC έφτιαξε το... χάρτη της Ελλάδας: Βήμα βήμα τι θα γίνει μετά το δημοψήφισμα

Ο δρόμος του Grexit δεν θα είναι σπαρμένος με τριαντάφυλλα. Το CNBC σημειώνει πως για να φτάσει η Ελλάδα στο τέρμα του δρόμου και στην πόρτα της εξόδου θα έχουν προηγηθεί άλλες ενδιάμεσες στάσεις.Έτσι, με αρχή το δημοψήφισμα έφτιαξε τον... οδικό χάρτη της Ελλάδας που μπορεί να έχει δύο κεντρικές οδούς (η Ελλάδα μένει ή φεύγει από το ευρώ), αλλά στο ενδιάμεσο υπάρχουν διάφοροι παράδρομοι που αν τους ακολουθήσει, θα αναγκαστεί να υποστεί και τις συνέπειες.
Το άρθρο σημειώνει ότι μπορεί επιφανειακά το δημοψήφισμα να διεξάγεται για το αν η Ελλάδα θα αποδεχθεί την πρόταση των δανειστών ή όχι, ωστόσο οι περισσότεροι θεωρούν πως θα κρίνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Κάτι που αποδέχεται ακόμη και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το «Όχι» θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη συνύπαρξη της Ελλάδας με τους εταίρους της κάτω από την ομπρέλα του κοινού νομίσματος.Το «Ναι», από μόνο του, δεν λύνει τα δομικά προβλήματα της Ελλάδας, καθώς θα εξακολουθήσει να μην μπορεί να πληρώσει τα χρέη της και να έχει ανάγκη «κουρέματος». Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και αν επικράτησει το «Ναι», τίποτα δεν εγγυάται ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Η πορεία της Ελλάδας ξεκινάει από το δημοψήφισμα και πηγαίνει κάπως έτσι:

Οι "τρεις μεγάλοι" της Ε.Ε. απέναντι στο ελληνικό θρίλερ

http://cdn.static-economist.com/sites/default/files/imagecache/full-width/images/print-edition/20150704_LDP001_0.jpg
Του Κώστα Ράπτη Καθώς το "ελληνικόν δράμα” φτάνει στην κλιμάκωσή του, οι οικονομικές επιπτώσεις βρίσκονται στο νού όλων των ενδιαφερομένων στην Ευρώπη. Δεν είναι όμως λιγότερο σοβαρές, έστω και αν δεν πρόκειται να εκδηλωθούν από τη Δευτέρα, οι πολιτικές επιπτώσεις του σε ό,τι αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ήδη πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, τρία ζητήματα έρχονται επιτακτικά στο προσκήνιο: η φιλοδοξία της "ολοένα και στενότερης” ένωσης, ο ρόλος του γαλλο-γερμανικού άξονα και η θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη.

Πολ Μέισον: Το είπε και ο Σουλτς "η ΕΕ ρίχνει τον ΣΥΡΙΖΑ"

Για μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούνται στη μάχη για το ελληνικό δημοψήφισμα κάνει σχόλιο με ένα tweet ο Πολ Mέισον δημοσιογράφος στο Channel 4. "Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Αλλαγή καθεστώτος χρησιμοποιώντας τις τράπεζες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως οι βόμβες διασποράς. Το διατύπωσε ανοιχτά ο Μάρτιν Σουλτς  - η ΕΕ ανατρέπει το ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρει το tweet του Πολ Μέισον.http://www.enikos.gr/

«Απογοητευμένος» από την κατάσταση στην Ελλάδα

http://www.enikos.gr/data/photos/e54a4f2a930913d1f54b0ec4f3ab2a1e.jpg«Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα ήταν σε έναν σωστό δρόμο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τα εργασιακά και πολλές μεταρρυθμίσεις προχωρούσαν καλά»..Πρώην επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ

Τι θα γίνει μετά το «όχι»

http://www.enikos.gr/images/resized/485_a65ef66a724d7f19597a10f301411d26.jpg
Αν το «όχι» επικρατήσει στο μεθαυριανό δημοψήφισμα, τι πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα; Τίποτα δραματικό, είναι η απάντηση. Ο πρωθυπουργός, έχοντας πάρει το «όχι» που ζήτησε από τον ελληνικό λαό, θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί με τους Γερμανούς μια νέα συμφωνία. Μια συμφωνία που θα είναι σε κάποια σημεία κάπως λιγότερο κακή από την αποκρουστική τελευταία πρόταση των δανειστών. Τίποτα περισσότερο. Ανεκτή δεν πρόκειται να είναι για τον λαό μας η συμφωνία αυτή, αφού έτσι κι αλλιώς θα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ήδη άθλια οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών. Ο πρωθυπουργός υπήρξε σαφής ως προς το ότι ερμηνεύει το «όχι» ως βήμα συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Στο διάγγελμά του της Τετάρτης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Το "όχι" δεν αποτελεί απλώς ένα σύνθημα. Είναι αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη συμφωνία που στοχεύουμε να υπογραφεί αμέσως μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής» δήλωσε ευθέως με ιδιαίτερη έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Τουρκία απέναντι στον πειρασμό πολεμικών περιπετειών

http://image.almanar.com.lb/english/edimg/2011/MiddleEast/Syria/military/turkey_border_map.jpg
Του Κώστα Ράπτη Θα εμπλακεί η Τουρκία σε μια πολεμική περιπέτεια στα νότια σύνορά της, προτού αποκτήσει τη νέα κυβέρνησή της; Το ερώτημα αυτό βρίσκεται σε όλα τα στόματα, ιδίως μετά την συνεδρίαση την Δευτέρα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, υπό την προεδρία του Tayyip Erdoğan, την ίδια ώρα που σε παραμεθόριες επαρχίες όπως του Mardin, του Kilis και του Gaziantep μεταφέρονταν δυνάμεις της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και συστοιχίες πυραύλων.Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας İbrahim Kalın έσπευσε να τονίσει ότι πρόκειται για μέτρα που αποβλέπουν στην ασφάλεια των συνόρων και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κινηθεί μονομερώς, παρά βρίσκεται σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και δη τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Τουρκία και Ιορδανία θα εγκαθιδρύσουν ουδέτερες ζώνες στη Συρία

Τουρκία και Ιορδανία θα εγκαθιδρύσουν ουδέτερες ζώνες στη Συρία Με τον πόλεμο στη Συρία να συμπληρώνει τέσσερα χρόνια, οι ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι ανακυκλώνονται. Αυτή την εβδομάδα ήρθαν πάλι στην επιφάνεια οι «ουδέτερες ζώνες»...Με τον πόλεμο στη Συρία να συμπληρώνει τέσσερα χρόνια, οι ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι ανακυκλώνονται. Αυτή την εβδομάδα ήρθαν πάλι στην επιφάνεια οι «ουδέτερες ζώνες» (buffer zones), μια ιδέα που είχε προταθεί και το 2012 προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι από το καθεστώς του Ασαντ. Η στιγμή κατά την οποία όμως επανήλθαν στη συζήτηση τώρα αυτές οι ζώνες - πρώτα από την πλευρά της Τουρκίας και στη συνέχεια από την πλευρά της Ιορδανίας - δείχνει ότι οι περιφερειακές δυνάμεις θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον: «Με ή χωρίς τις ΗΠΑ, ήρθε η ώρα να παρέμβουμε στη σύγκρουση».

Αποκαλύψεις Wikileaks Στο στόχαστρο μαζικών υποκλοπών Ελλάδα και Κύπρος

Στο στόχαστρο μαζικών υποκλοπών Ελλάδα και Κύπρος
Λευκωσία: Από τα νέα εμπιστευτικά έγγραφα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας (www.wikileaks.org/tisa/) ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την Κύπρο έχει εκείνο που αφορά στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, στο οποίο αποκαλύπτεται πως η διαπραγματευτική ομάδα των ΗΠΑ πιέζει για πρόσβαση στα υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνιών. Τα έγγραφα δημοσιεύει το αθηναϊκό Έθνος σε συνεργασία με το Wikileaks (www.wikileaks.org).Υπενθυμίζεται ότι από τα στοιχεία που απέσπασε ο πρώην υπάλληλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, αποδεικνύεται χωρίς καμία αμφιβολία πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχουν αναπτύξει προγράμματα μαζικής παρακολούθησης των επικοινωνιών, τα οποία υποκλέπτουν τις πληροφορίες που διακινούνται στις υποθαλάσσιες οπτικές ίνες.Οι υποκλοπές που πραγματοποιούνται με την εφαρμογή των προγραμμάτων παρακολούθησης αφορούν από δεδομένα ηλεκτρονικών μηνυμάτων και αρχείων που αποστέλλονται μέσω Ίντερνετ έως τηλεφωνικές επικοινωνίες και βίντεο.

Η Ελλάδα και η πυριδαποθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Πηγή αστάθειας στις αγορές χαρακτηρίζει η ΕΚΤ την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί ότι η διαμάχη σχετικά με μια συμφωνία για την Ελλάδα αποτελεί πηγή αστάθειας για τις χρηματοοικονομικές αγορές, σύμφωνα με τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Η Ελλάς στον πυρήνα του δυτικού κόσμου

Εικόνα: Σπύρος ΛίτσαςΣπύρος ΛίτσαςΣε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα, για εμάς και τα παιδιά μας, βρίσκομαι στις ΗΠΑ. Σε αυτή την τόσο μεγάλη και όμορφη χώρα, που αποτελεί το κέντρο βάρους του δυτικού κόσμου εδώ και αιώνες· από το 1898, όταν ο πολεμικός στόλος των ΗΠΑ κερδίζει τη σύγκρουση στον Ειρηνικό Ωκεανό και αναγκάζει την Ισπανία να εγκαταλείψει οριστικά τις υπερπόντιες στρατηγικές θέσεις στην αμερικανική ήπειρο.Αν υφίσταται η ψευδαίσθηση σε κάποιους ότι οι ΗΠΑ δεν ασχολούνται με το συγκαιρινό ελληνικό ζήτημα, καλό θα ήταν να αναθεωρήσει. Οποιον έχω συναντήσει μέχρι σήμερα, όλοι έχουν έναν λόγο καλό να πουν για την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν γνήσιο ενδιαφέρον για το μέλλον της χώρας μας και για τη δυνατότητά της να σταθεί ξανά γρήγορα στα πόδια της. Ρωτούν να μάθουν για το ελληνικό ζήτημα, τα πολυεπίπεδα ζητήματα που προκάλεσαν την κρίση, πώς διαμορφώνεται η καθημερινότητα όλων μας μέσα σε αυτή κ.λπ.

Kαληνύχτα Ελλάδα, Καλή τύχη Ελληνες

Αυτή είναι η  επόμενη μέρα για την κυβέρνηση, την Ελλάδα και τον Ελληνισμό

http://www.enikos.gr/images/resized/485_eb028ac1f6e5d2b66f02701e621d44d1.jpg
..Πολύ απλά, στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «ναι», θα επικυρώσουν ανύπαρκτη συμφωνία με τους Ευρωπαίους, άρα στην ουσία θα νομιμοποιήσουν «ανοιχτή ατζέντα» μέτρων στη διάθεση των δανειστών, του Eurogroup και του «σκληροπυρηνικού» Σόιμπλε, στερώντας από τις ελληνικές κυβερνήσεις τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται στη βάση του διακυβεύματος εκλογών ή των συσχετισμών στο εθνικό Κοινοβούλιο. Αντίστοιχα, στην περίπτωση που οι Ελληνες υποστηρίξουν το «όχι», αυτό θα θεωρηθεί εκδήλωση ευρωσκεπτικισμού και διάθεση να βρεθούν εκτός ευρώ.Μενέλαος Τασιόπουλος

ΟΥΤΕ «ΝΑΙ» ΟΥΤΕ «ΟΧΙ» ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ... GREXIT

Εικόνα: Μενέλαος ΤασιόπουλοςΜενέλαος ΤασιόπουλοςΟι Ελληνες δικαιούντο σε κρίσιμες, στρατηγικού ορίζοντα, επιλογές για τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους να αποφασίσουν με δημοψήφισμα από το 1975 και μετά. Ομως, το σύνολο των πολιτικών ηγεσιών και κατ' επέκταση το θεσμικό σύστημα της χώρας δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο. Προτίμησαν, αν και μυθώδεις μετριότητες στην πλειονότητά τους, όπως απεδείχθη από το έργο που άφησαν πίσω, να κυβερνήσουν ως «φωτισμένη Δεσποτεία», χωρίς να δώσουν την ευχέρεια δημοψηφίσματος στους πολίτες, και να οδηγήσουν τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια σε μια προαναγγελθείσα δομική χρεοκοπία. Αυτή που συνέβη κατ' εντολή της Ευρώπης και υπό την επιτροπεία της Eurostat το 2010.Οι Ελληνες δικαιούντο με άμεσο τρόπο να αποφασίσουν για τη ζωή, την περιουσία και τη χώρα τους κατά την είσοδο στην ΕΟΚ, πολύ περισσότερο δύο δεκαετίες μετά με την επιλογή ένταξης στην ΟΝΕ και αντικατάσταση του εθνικού τους νομίσματος από το ευρωμάρκο, αλλά και σε κάποιες σημαντικές αποφάσεις, όπως η συμφωνία 4+2 στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπου συμφωνούσε η Ελλάδα για δεύτερη φορά μετά το 1953 να χαρισθούν οι υποχρεώσεις της Γερμανίας, κρίσιμα ποσά και κεφάλαια για την οικονομική συγκρότηση της Ελλάδας, ή η υπογραφή στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που άλλαζε τη δομή και τη λειτουργία της ενωμένης Ευρώπης ή σε διάφορους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που επηρέασαν με άμεσο και διαρκή τρόπο την παραγωγή στην Ελλάδα, ειδικά στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Αλλά και σε όλες τις συνταγματικές αναθεωρήσεις που οδήγησαν τη χώρα στο θεσμικό αδιέξοδο που βρίσκεται τις τελευταίες δεκαετίες.

Του Ναιναίκου το Απαύγασμα

http://www.enikos.gr/images/resized/485_379c5b6073e4c85ffbb08b766c6fbbed.jpg
...Φοβούμαι ότι το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, εάν επισυμβεί, θα αποδειχθεί ΟΧΙΑ ΔΙΜΟΥΤΣΟΥΝΗ, το διπλό πρόσωπο του Ιανού το σμιλεμένο δόλια κάτω από το ερυθρόμορφο κομμουνιστικό και το μελανόμορφο ναζιστικό προσωπείο του, το έτοιμο να μας θανατώσει με το δηλητήριό του, από το αποτρόπαιο δικέφαλο φίδι που βάλαμε, χωρίς να αντιληφθούμε τη φύση του, στον δικό μας κόρφο. Το εάν η τελική κατάληξη μιας απόβλητης από την Ευρώπη τριτοκοσμικής Ελλάδας θα είναι το πέλμα μιας κόκκινης ή μαύρης δικτατορίας, ουδείς γνωρίζει. Με την επικράτηση ενός ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, ίσως μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα μπορούσε να αποτραπεί...Χρίστος Γούδης

Ο (ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ) ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΥΜΝΟΣ

Εικόνα: Αλέξανδρος ΤάρκαςΑλέξανδρος Τάρκας Ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ευτύχησε, από τον Μάιο του 2010 ως και τον Ιανουάριο φέτος, να βρεθεί ενώπιον μιας συγκυρίας σπανιότατης όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα παγκόσμια χρονικά. Γιατί όποιος είχε την εμπειρία αξιοποίησης της δυστυχίας ευρύτατων στρωμάτων του λαού (που η Αριστερά πάντοτε διέθετε) και την ετοιμότητα παρουσίασης ενός νέου πολιτικού προϊόντος (που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυσσε και τελειοποιούσε από τη μαθητική του ηλικία) ήταν πασιφανές ότι, αργά ή γρήγορα, θα επικρατούσε στο εκλογικό σώμα.Ομως ακόμα και το πιο φρέσκο πολιτικό προϊόν χρειάζεται να έχει ικανότητα αντίληψης των διαφοροποιημένων συνθηκών, προσαρμογής στις καινούργιες απαιτήσεις και, κυρίως, ανταπόκρισης στις ανάγκες της χώρας. Το «προϊόν Τσίπρας» όχι μόνο δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην ευθύνη αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης και προώθησης των συμφερόντων της χώρας, αλλά παγιδεύτηκε και στην πλάνη ότι, με την ίδια νοοτροπία, θα έστρεφε το ένα μέλος της Ε.Ε. κατά του άλλου με ταυτόχρονη αξιοποίηση των διαφορών τους με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ωραίο σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά αδύνατο στις διεθνείς σχέσεις.

H ανάγκη του φόβου


Eιρηνικές ρήξεις πρώτα με τον εαυτό μας


http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2015/06/maximou03-28JUNE2015.jpgΤου Σάμη Γαβριηλίδη *
Πριν από πεντέμιση περίπου μήνες άλλαξε το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Και δεν άλλαξε ως απλή εναλλαγή όπως συνέβαινε μετά τη Χούντα (Νέα Δημοκρατία – Πασοκ, Πασοκ – Νέα Δημοκρατία) αλλά δραστικά: Για πρώτη φορά ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, όπως αυτοπροσδιορίζεται, ανέλαβε την εξουσία.
Ένα μη συστημικό κόμμα, όπως και πάλι αυτοπροσδιορίζεται. Χάρηκα παρότι δεν ήμουν από τους ψηφοφόρους του. Και χάρηκα διότι αισθάνθηκα πως θα αλλάξει αυτή η πελατειακή σχέση ψηφοφόρων και κομμάτων που υποχρεώνει την εξουσία να είναι δέσμια συμφερόντων, συνδικάτων, φιλοδοξιών κ.λπ. Δυστυχώς σήμερα νιώθω πως δεν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες μου.

Wikileaks: Στο φως απόρρητες συνομιλίες Γερμανών αξιωματούχων για το ελληνικό χρέος

Wikileaks: Στο φως απόρρητες συνομιλίες Γερμανών αξιωματούχων για το ελληνικό χρέος
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για την κρίση στην Ευρωζώνη και τις αποφάσεις που αφορούσαν την Ελλάδα φανερώνουν διαβαθμισμένα έγγραφα που δημοσίευσε χθες στην ιστοσελίδα της η οργάνωση Wikileaks. Οι νέες αποκαλύψεις προκάλεσαν την αντίδραση του Βερολίνου, με τον επικεφαλής της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ να καλεί πριν από λίγη ώρα τον Αμερικανό πρέσβη Τζον Έμερσον «για συνομιλία». Σύμφωνα με τα έγγραφα, η NSA παρακολουθούσε τηλεφωνικές συνομιλίες της Καγκελαρίου της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ, του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο , του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σε απόρρητο έγγραφο που αφορά συνομιλία από τον Οκτώβριο του 2011, φαίνεται ότι η κυρία Μέρκελ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο ούτε έπειτα από μια νέα διαγραφή και δεν μπορούσε να αποφασίσει αν ένα επιπλέον «κούρεμα» ή μια «ένωση εμβασμάτων» μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν η καλύτερη λύση για το ελληνικό πρόβλημα.

Η πείνα στην Κατοχή έγινε όργανο προπαγάνδας

*Η εΕλληνική Κοινωνία και δη η Αριστερά ποτέ δεν διδάχθησαν απο την Ιστορία. Πολύ απλά η εξάρτηση ενός λαού απο την ξένη βοήθεια προκειμένου να επιβιώσει παρήγαγε πλήθος άλλων εξαρτήσεων. Στην προκειμένη περίπτωση ο Ξένος παράγοντας κέρδισε τον πόλεμο πολύ πρίν ξεκινήσουν οι μάχες.
Η πείνα στην Κατοχή έγινε  όργανο προπαγάνδας
Ο λιμός στην Ελλάδα μέσα από τα αρχεία του Διεθνούς Κομιτάτου του Ερυθρού Σταυρού. Οι επιχειρήσεις αρωγής και πώς εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση η βρετανική και η ελληνική κυβέρνηση και οι δυνάμεις Κατοχής

Το ελληνικό χρέος φοβίζει την Τράπεζα της Αγγλίας

Το ελληνικό χρέος φοβίζει την Τράπεζα της Αγγλίας Συντάκτης: Ισαάκ Καριπίδης
«Η όλο και βαθύτερη κρίση στην Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος». Αυτό αναφέρει η Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας. Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι η προοπτική έχει επιδεινωθεί, καθώς «οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την Ελλάδα άρχισαν να αποκρυσταλλώνονται τις τελευταίες ημέρες, ενώ και η προοπτική έχει επιδεινωθεί».

Το πραγματικό νόημα και οι συνέπειες του «ναι» ή του «όχι»


Europa delenda est (Η Ευρώπη πρέπει να καταστραφεί)


Αλέξανδρος Σακελλαρίου Η αυξανόμενη ισχύς της Καρχηδόνας οδήγησε τον Κάτωνα να προτρέπει διαρκώς τους συγκλητικούς στη Ρώμη ότι πρέπει να καταστραφεί (Carthago delenda est). Η σημερινή κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μας προτρέπει να πούμε το ίδιο παραφρασμένο: «Europa delenda est», η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να καταστραφεί.
Αλλά για ποια Ευρώπη και Ένωση μιλάμε; Για την Ευρώπη της οποίας ο μη εκλεγμένος πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέντευξή του για την Ελλάδα, υπέδειξε σαφώς τι θα πρέπει να ψηφίσουν οι Έλληνες; Από την άλλη μεριά ακούστηκε ότι δεν υπάρχει αλληλεγγύη χωρίς ανταλλάγματα. Κατ’ αρχάς, ας υπενθυμίσουμε ότι αλληλεγγύη με ανταλλάγματα δεν είναι αλληλεγγύη, για να γνωρίζουμε το νόημα των λέξεων που χρησιμοποιούμε. Η αλληλεγγύη δίνεται χωρίς προαπαιτούμενα, αλλιώς κάνουμε λόγο για μνημόνια, δάνεια, κτλ. Ο Σάιλοκ του Σέξπηρ δεν ήταν αλληλέγγυος, ήταν δανειστής, τοκογλύφος.

ΝΑΙ

http://im1ns5.27210.gr/sites/default/files/imagecache/620x320/article/2015/27/179220-15496052.jpgΤελικά εγκλωβίστηκαν οι μικροκαταθέτες. Οι μεγαλοφοροφυγάδες είχαν τακτοποιηθεί έγκαιρα, οι ολιγάρχες ακόμη νωρίτερα. Το οξύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν μπορούσαν να έχουν αποταμιεύσεις στο σπίτι.

Βαρύτατο τίμημα

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20150511/engine/newego_LARGE_t_1101_54475131_type12713.jpgΒαρύτατο τίμημα για άγνωστο χρονικό διάστημα θα πληρώσει η χώρα από τη σπασμωδική απόφαση προκήρυξης δημοψηφίσματος και όχι μόνον. Πριν κορυφωθεί η κρίση, την Παρασκευή 26/6, η ΕΕ - Ευρωζώνη ήταν βαθιά διαιρεμένη: απέναντι στη διαχείριση του κύματος μεταναστών - προσφύγων, απέναντι στη θεσμική εμβάθυνση της Ευρωζώνης, απέναντι στη Ρωσία, αλλά και στις πιέσεις του Κάμερον για επιπλέον εξαιρέσεις για τη Βρετανία. Κυρίως, όμως, Ολάντ και Ρέντσι, παρά τις όποιες ad hoc παραχωρήσεις του Βερολίνου, δυσφορούσαν για την εμμονή της γερμανικής πλευράς στη μονομερή δημοσιονομική λιτότητα. Παρά τα παραπάνω, οι 18 εταίροι μας στην Ευρωζώνη βρήκαν κοινό παρονομαστή ενότητας απέναντι στην Αθήνα, μια οδυνηρή διαπίστωση που κάνει ακόμη πιο βαριές τις κυβερνητικές ευθύνες.

Σπατάλη χρόνου

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140510/engine/newego_LARGE_t_420_54346503_type12681.jpg
Ετη φωτός μοιάζουν να μας χωρίζουν από την πανευρωπαϊκή ατμόσφαιρα ευφορίας και ενθουσιασμού που κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα ο συμπιεσμένος από τη γερμανική λιτότητα Νότος της Ευρωζώνης έβλεπε την ελπίδα που αναζητούσε. Το κλίμα αυτό καθιστούσε πολιτικά απαγορευτική κάθε επιλογή πίεσης, κάθε είδους πόλεμο φθοράς από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Υπό μια προϋπόθεση, μια πανέτοιμη με επεξεργασμένες προτάσεις Αθήνα -στο πλαίσιο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των πιο αξιόπιστων ισοδύναμων για τα οποία ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δεσμευθεί στις επαφές τους με Ντράγκι και Σόιμπλε πολύ πριν από τις εκλογές- να πίεζε για έναν άμεσο συμβιβασμό.

Αλλο πάλι αυτό… Λάθος η περικοπή των ελληνικών αμυντικών δαπανών, λέει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Αλλο πάλι αυτό… Λάθος η περικοπή των ελληνικών αμυντικών δαπανών, λέει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ
H Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε περιστολή των αμυντικών της δαπανών, καθώς διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη νότια Ευρώπη ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε ένα γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ στην περίπτωση που εξέλθει από την ευρωζώνη, ο ίδιος τόνισε, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ZDF: «Η ελληνική κυβέρνηση πάντα επισημαίνει ότι επιθυμεί να παραμείνει ένα αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ».Ο γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τόνισε ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα.

ΔΝΤ: Ελάφρυνση χρέους και νέο δάνειο 51,9 δισ. έως το τέλος του 2018

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ Νέο δάνειο 51,9 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018 και ρύθμιση του χρέους που μπορεί να αφορά ακόμα και σε «κούρεμα» κατά 53 δισ. ευρώ, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα (DSA) του ελληνικού χρέους, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες η βιωσιμότητά του. Επί της ουσίας το Ταμείο «βλέπει» ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Κομισιόν για το χρέος, αναδεικνύοντας τις διαφορές μεταξύ των δύο οργανισμών. Πάντως, το Ταμείο επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις του δεν έχουν λάβει υπόψη το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή μέτρων ελέγχου της κίνησης των κεφαλαίων. Παράγοντες που επιδεινώνουν τις συνθήκες τόσο για το χρέος, όσο και για τη χρηματοδότηση της χώρας.

Παραμύθι, τέλος

Ο κ.Τσίπρας στην επιστολή του προς τον Ντάισελμπλουμ και προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM (σσ: πρόκειται για τον λεγόμενο «ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας»), στην επιστολή με την οποία αιτείται νέο δάνειο για την Ελλάδα, μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας με το παρόν σας υποβάλλουμε το αίτημά μας για την στήριξη της σταθερότητας όπως αυτή περιγράφεται στα Αρθρα 12 και 16 της συνθήκης του ESM».
    Στην ίδια επιστολή, λίγο παρακάτω, ο κ.Τσίπρας σημειώνει:
«Η Ελλάδα αιτείται χρηματοπιστωτική βοήθεια για την σταθερότητα από τον ESM στη μορφή διετούς Δανείου ("Δάνειο") εφόσον όλες οι συνθήκες που περιλαμβάνονται στο Άρθρο 13 της συνθήκης του ESM και στο άρθρο 2 των Οδηγιών καλύπτονται. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να καλυφθεί η εξυπηρέτηση των ελληνικών χρεών στο εξωτερικό και τις υποχρεώσεις κάλυψης χρέους στο εσωτερικό της χώρας».
    Όπως βλέπουμε στην επιστολή του πρωθυπουργού, το αίτημα της συγκυβέρνησης βασίζεται στα άρθρα 12, 13 και 16 της Συνθήκης για την Ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).