17 Μαρτίου 2015

Υποστήριξη Γερμανών πολιτικών για “διευθέτηση” αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου

Υποστήριξη Γερμανών πολιτικών για “διευθέτηση” αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου
Υπέρ της διευθέτησης του ζητήματος των ελληνικών διεκδικήσεων για πολεμικές επανορθώσεις τάσσονται πολιτικοί των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, με δηλώσεις τους στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel. «Πολιτικά, κατά τη γνώμη μου η υπόθεση είναι σαφής: θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα θύματα και τους συγγενείς τους οικονομικά. Πιστεύω ότι θα ήταν καλό από την γερμανικής πλευράς να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας σε ό,τι αφορά το παρελθόν. Το θέμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε διαπράξει μεγάλη αδικία στην Ελλάδα» δηλώνει η επικεφαλής της Επιτροπής Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του SPD Γκεζίνε Σβαν και επισημαίνει ότι οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν καλά τις δυστυχίες των Ελλήνων υπό τους Ναζί. «Αλλά τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους δράστες και τους απογόνους τους» λέει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι το αναγκαστικό δάνειο πρέπει αναμφισβήτητα να εξοφληθεί, ενώ χαρακτηρίζει λογική την πρόταση για τη δημιουργία ιδρύματος για την έρευνα και τη συμφιλίωση, στο οποίο θα διατεθούν περαιτέρω αποζημιώσεις.

«Ο Στρατός θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, όχι τον λαό»

Συντάκτης: Μάνος Τσαλδάρης
Με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με τη χρήση του Στρατού ως αστυνομικής δύναμης και για την αντιμετώπιση «εσωτερικών κινδύνων», ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας, ως υπεύθυνος για τη δομή του στρατεύματος και απόστρατος αξιωματικός των τεθωρακισμένων, το ενδεχόμενο αυτό το αποκλείει κατηγορηματικά. Προαναγγέλλει ακόμη ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενιαίου φορέα ιπτάμενων μέσων μαζί με το ΕΚΑΒ και το Λιμενικό για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των ασθενέστερων και απομονωμένων κοινωνικών ομάδων.
• Πρόσφατα δημοσιεύματα και συνεντεύξεις επανέφεραν στην επιφάνεια το θέμα της χρήσης του Στρατού ως μηχανισμού καταστολής, και μάλιστα ορισμένοι κατηγόρησαν την ηγεσία ότι όσο σιωπά τόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «βγει ο Στρατός στον δρόμο». Εσείς τι απαντάτε;

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΛΕΠΕΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ


Tου ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τη Γαλλία, το φάντασμα του Εθνικού Μετώπου! Μια βδομάδα πριν από τις τοπικές εκλογές της 22 ας Μαρτίου ουδείς ασχολείται με τα προβλήματα των διαμερισμάτων και τους φόρους για την αυτοδιοίκηση. Η αναμέτρηση έχει πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος, υπέρ ή κατά του ξενοφοβικού σχηματισμού. Μια ψήφος – πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές του 2017. «Αυτή την εντύπωση σχηματίζει κανείς ακούγοντας τους πολιτικούς ηγέτες τόσο της Αριστεράς, όσο και της Δεξιάς. Το κόμμα της Μαρί Λεπέν έχει γίνει η εμμονή τους», σχολίαζε την περασμένη Δευτέρα, στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα LE FIGARO.
Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτέλεσαν ψυχρολουσία για τις δυο παρατάξεις που εναλλάσσονται στην εξουσία επί Πέμπτης Δημοκρατίας. Τα ο εθνικό Μέτωπο έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό γύρω στο 31%, αφήνοντας πίσω του το κεντροδεξιό UMP του Νικόλα Σαρκοζί με 29% και απελπιστικά τρίτο το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ με μόλις 215. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι τάσεις, η Μαρίν Λεπέν θα έχει κάνει ένα ακόμη βήμα στη δύσκολη προσπαθεία της να βγάλει από την πολιτική καραντίνα το ακροδεξιό κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας τη και να το εμφανίσει, μετά το αποτελεσματικό κατά τα φαινόμενα πολιτικό «λίφτινγκ» που επιχείρησε ως κόμμα της εξουσίας.

Περιχαράκωση ή προσαρμογή;

Tel Aviv
Ο Νετανιάχου είναι πλέον βαριά υποθήκη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ισραήλ. Αφού έχασε μια παρατεταμένη περίοδο χάριτος, μετά την έκρηξη της Αραβικής Ανοιξης, για μια συνολική διευθέτηση με τους Παλαιστινίους και τη Συρία, σήμερα βρίσκεται σε μετωπική αντιπαράθεση με τον Λευκό Οίκο, καθώς ο Ομπάμα προχωρά σε συνολική προσέγγιση με την Τεχεράνη. Ολες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη Σιωνιστική Ενωση των Χέρτζογκ - Τζίπι Λίβνι να προηγείται 2-4 έδρες από τη Λικούντ του Νετανιάχου. Η απλή αναλογική, όμως, καθιστά ρυθμιστές τα μικρά, κεντρώα και ορθόδοξα εξτρεμιστικά θρησκευτικά κόμματα αλλά και για πρώτη φορά την Κοινή Λίστα που περιλαμβάνει όλα τα κόμματα που εκπροσωπούν Παλαιστίνιους Ισραηλινούς πολίτες, που είναι το 20% των 6 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Ανατολική Συμμαχία

Γιατί η Μέρκελ κάλεσε τώρα τον ΤσίπραΑφήνοντας προς στιγμή στην άκρη το μεγάλο ζήτημα της κρίσης, μπορεί κανείς να δει ότι αν διαμορφώθηκε μία κορυφαία ελληνική γεωπολιτική επιλογή τα τελευταία δύσκολα χρόνια, επιλογή που παραμένει, ευτυχώς, ισχυρή ανεξαρτήτως των κυβερνητικών μεταβολών, αυτή είναι η όλο και πιο στενή στρατηγική, πλέον, σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ.
Στις συνθήκες αστάθειας που διευρύνονται διαρκώς τόσο γύρω από την Ελλάδα όσο και μέσα στην ευρωζώνη με την πορεία των τελευταίων ετών που αντί να εκτονώνεται εξακολουθεί να υφίσταται απειλητικά, η Ελλάδα έχει ένα πολύ ισχυρό «χαρτί»: είναι η σημασία της ως χώρας ως το νοτιοανατολικό σύνορο του δυτικού κόσμου, μπροστά ακριβώς στη γραμμή που χωρίζει τη Δύση από το χάος. «Χαρτί» που κάθε άλλο παρά δευτερεύον είναι: αποτελεί την κορυφαία διάσταση επί της οποία πρέπει και μπορεί να οικοδομηθεί η ελληνική πολιτική των επόμενων δεκαετιών. Η γεωπολιτική θέση, ειδικά από τη στιγμή που η Δύση βρίσκεται σε πόλεμο με το ISIS είναι ακόμα σημαντικότερη σήμερα και από αυτή την πολιτική των κοιτασμάτων που επίσης πρόσφατα έχει αρχίσει να αποκτά κεντρικό ρόλο, όπως είναι αυτονόητο. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία, που συστηματικά πλέον ρέπει προς τον ακραίο ισλαμισμό, αποτελεί μια σταθερή και διαρκώς αυξανόμενη απειλή και για τις τρεις χώρες – και όχι μόνον γι αυτές.

"Γιατί Σοσιαλισμός"

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRsCMRPBrLfVZmys7Sya-taercJ6lNavJWgWFrt40lx4rj2VcHS
Το Σάββατο που μας πέρασε συμπληρώθηκαν 136 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου φυσικού και θεμελιωτή της θεωρίας της σχετικότητας, του Αλμπερτ Αϊνστάιν, στις 14 Μαρτίου 1879.
    Η σκέψη του Αϊνστάιν δεν «περιοριζόταν» στη φυσική επιστήμη.
    Τα αποσπάσματα που παραθέτουμε είναι από το άρθρο του Αϊνστάιν με τίτλο «ΓΙΑΤΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ» που δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 1o τεύχος του αμερικανικού περιοδικού Monthly Review, το 1949.
    «Υπάρχει διέξοδος;Είναι εύκολο να θέτεις τέτοια ερωτήματα, αλλά είναι δύσκολο να τα απαντήσεις με κάποιο βαθμό βεβαιότητας. Εντούτοις, πρέπει να προσπαθήσω όσο καλύτερα μπορώ, αν και είναι εν γνώσει μου το γεγονός ότιτα συναισθήματα και οι επιδιώξεις μας βρίσκονται πολύ συχνά σε αντίθεση και δεν μπορούν να εκφραστούν με εύκολες και απλές φόρμουλες.    Ο άνθρωπος είναι ταυτόχρονα μοναχικό και κοινωνικό ον.Σαν μοναχικό ον προσπαθεί να προστατέψει την ύπαρξή του καθώς και την ύπαρξη αυτών που είναι κοντά του, να ικανοποιήσει τις προσωπικές του επιθυμίες και να αναπτύξει τις έμφυτες ικανότητές του.    Σαν κοινωνικό ον προσπαθεί να κερδίσει την αναγνώριση και τη στοργή των συνανθρώπων του, να μοιραστεί τις χαρές τους, να τους παρηγορήσει στη θλίψη τους και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Δυσαρέσκεια ή ρεαλπολιτίκ;

http://www.habilian.ir/en/images/stories/parcham/us%20iserael%20and%20saudi%20arabia.jpg
Σήμερα οι πολίτες του Ισραήλ στην ουσία ψηφίζουν για το αν η χώρα τους θα υποθηκεύσει το μέλλον της σε ένα ετερόκλητο μέτωπο δυσαρεστημένων για την προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν δίπλα στην Αγκυρα και το Ριάντ ή αν θα αναζητήσει νέα σύμπτωση συμφερόντων με την Ουάσιγκτον. Χθες οι New York Times στο κύριο άρθρο τους έθεσαν σε αμφισβήτηση τη φερεγγυότητα της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, τόσο για την έλλειψη βούλησης ελέγχου της ενίσχυσης των τζιχαντιστών στη Συρία μέσω της τουρκικής μεθορίου, όσο και για την επιμονή των Ερντογάν-Νταβούτογλου να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αγοράς αντιπυραυλικού συστήματος από την Κίνα.
Χθες εξάλλου μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στο BBC ότι το Ριάντ θα επιδιώξει από τη Διεθνή Κοινότητα ό,τι παραχωρηθεί στο Ιράν για τη συνέχιση του πυρηνικού του προγράμματος. Με άλλα λόγια είπε, μόλις κρατώντας τα προσχήματα, ότι η Σαουδική Αραβία θα επιδιώξει την κατοχύρωση δυνατότητας κατασκευής πυρηνικών όπλων, έναν δρόμο, να σημειώσουμε, που θα ακολουθήσει μοιραία και η Τουρκία.

Οταν ο Μαρξ συνιστά Κέυνς (και ο Κέυνς δεν είναι εκεί)

Οταν ο Μαρξ συνιστά Κέυνς (και ο Κέυνς δεν είναι εκεί)
Προσπαθούν ορισμένα καλά νέα να σκάσουν μύτη στην αγορά. Επί παραδείγματι η διερεύνηση των ευθυνών για την υπαγωγή στο Μνημόνιο, η προσπάθεια για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Πολεμικών Αποζημιώσεων. Ταυτοχρόνως η Πρόεδρος της Βουλής, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξαγγέλλει τη δημιουργία επιτροπής που θα εξετάσει τη νομιμότητα του χρέους. Καλά νέα που σκάνε μύτη έστω κάνοντας δυο βήματα μπρος και ένα πίσω, ώσπου να βρουν την περπατησιά τους, όπως η προσπάθεια της κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη για τις 100 δόσεις. Καλά νέα όπως -επιτέλους- ότι η υπόθεση Ζήμενς παίρνει την άγουσα για τη Δικαιοσύνη: Οπως ότι αρχίζει η ιχνηλασία των φοροφυγάδων από τον κ. Νικολούδη. Και σε άλλο μέτωπο από τον κ. Στρατούλη.

Κακά σκυλιά, τρόμο γεμάτα, γαβγίζουν...

Κακά σκυλιά, τρόμο γεμάτα, γαβγίζουν...
Πάνω στους καθεδρικούς γοτθικούς ναούς είναι σκαλισμένες δεκάδες τερατώδεις μορφές - διαβολικές, σαν το κακό να φρουρεί το καλό. Στις πλατείες των αρχαίων πόλεων, στις αγορές και τα φόρα, έστεκαν πάνω στα βάθρα τους οι θεοί-θεσμοί κι επόπτευαν τα φερσίματα των ανθρώπων, στη συνέχεια πέτρινοι αυτοκράτορες αφ’ υψηλού, οβελίσκοι και αψίδες του θριάμβου ιστορούσαν το συναξάρι της εξουσίας και υπέβαλλαν στους λαϊκούς το δέος απέναντί της. Στα νεότερα χρόνια, πρώτος ο Χίτλερ με τη χρήση του ραδιοφώνου άνοιξε τον δρόμο για την υποταγή των ΜΜΕ, των εφημερίδων και της τηλεόρασης, στην προπαγάνδα που καθηλώνει τις εργαζόμενες τάξεις στην εξουσία της αστικής τάξης. Με την εξαίρεση λίγων ΜΜΕ που πάνω τους και κατά μέρος ανακλάται η ταξική πάλη, η «τέταρτη» λεγόμενη εξουσία, αντί να ελέγχει τις άλλες τρεις, συμπλέκεται μαζί τους, όπως άλλωστε συμπλέκονται αντί να διακρίνονται μεταξύ τους και οι ίδιες. Κατ’ αντίθεσιν προς τις φιλοσοφικές αποκαλύψεις (τον υλιστικό ορθολογισμό αλλά και τις μεταφυσικές υποθέσεις), κατ’ αντίθεσιν επίσης προς τις ηθικές υπαγορεύσεις των θρησκειών και το αίσθημα δικαιοσύνης των ανθρώπων, όσον «προοδεύει» η ανθρωπότητα τόσον και πιο ολοκληρωτικές γίνονται οι δομές της εξουσίας που τη διέπουν.

Στη σίγουρη ήττα βλέπει συνωμοσίες

Η εφημερίδα «Haaretz» έδωσε στη δημοσιότητα τον μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων, πριν αρχίσει η απαγόρευση δημοσιοποίησης, σύμφωνα με την οποία η Σιωνιστική Ενωση λαμβάνει 24 έδρες, έναντι 21 του Λικούντ | AP Photo/ Ariel Schalit 
Το Ισραήλ προετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα, καθώς το κόμμα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Λικούντ, έρχεται σαφώς δεύτερο σε όλες τις δημοσκοπήσεις, πίσω από τη Σιωνιστική Ενωση, τη συμμαχία της Κεντρο-αριστεράς μεταξύ των Εργατικών του Ισαάκ Χέρτζογκ και του Φιλελεύθερου Χατνούα της Τζίπι Λίβνι. Στις αυριανές εκλογές για την Κνεσέτ, την ισραηλινή Βουλή, αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις στη δύναμη των κομμάτων, καθώς ενισχύεται το κέντρο, ενώ περνάει στην τρίτη θέση, για πρώτη φορά στην ιστορία, η Κοινή Λίστα του συνασπισμού των Ισραηλινών Αράβων.

Γερμανοραγιάδες


Γερμανοραγιάδες
Είμαι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Και πιο συγκεκριμένα στα 8δραχμα όπως εκείνο (του 480 π. Χ) που βρέθηκε στη Σικελία κι αξίζει σήμερα 120.000 ευρώ! Αυτό είναι επιστροφή στη δραχμή – να του ‘ρθει του Σόιμπλε ο ουρανός σφοντύλι. Διότι ως γνωστόν, όταν εμείς φυσάγαμε τη δραχμή, το τάλαντο (τους δαρεικούς οι γραικύλοι) και τα υπέρπυρα, οι πρόγονοι του Σόιμπλε συναλλάσσονταν με βελανίδια – Καλημέρα σας! Κατά τα άλλα πέρασα μαύρο Σαββατοκύριακο, έβλεπα στον ύπνο μου ότι είχα πάει εκδρομή με την κυρία Παναρίτη και μαζεύαμε λουλουδάκια, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, αν μάλιστα νομίζει κι ότι είναι αριστερός, χάος, το ‘χει το χούι μας. Ισως να φταίει που κατ’ αυτάς παλεύει η άνοιξη με τον χειμώνα με αποτέλεσμα μιαν κάποια αμφιθυμία για την αμφισημία των πραγμάτων.

Κυβερνητική «παρέλαση» στη Μόσχα

Κυβερνητική «παρέλαση» στη Μόσχα
Το Σάββατο 9 Μαΐου, ημέρα που εορτάζεται η μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρακολουθήσει τη μεγαλειώδη παρέλαση στη Μόσχα από το πόντιουμ των επίσημων προσκεκλημένων της ρωσικής ηγεσίας.Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως είχε διατυπωθεί στην πρώτη επίσημη τηλεφωνική τους συνομιλία μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, και πλέον ετοιμάζονται οι λεπτομέρειες του ταξιδιού, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα περιοριστεί στο τυπικό μέρος του εορτασμού.Προς τούτο, αύριο το απόγευμα αναχωρεί για τη ρωσική πρωτεύουσα ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κ. Ησυχος, με μια διαφορετική από την επίσημη ιδιότητά του, εκείνη του συμπροέδρου της διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας. Ιδιότητα η οποία επιτρέπει στον Ελληνα υπουργό να κινηθεί εκτός του αυστηρού πλαισίου το οποίο καθορίζει εθυμοτυπικά «τακτική και συμπεριφορές», επιτρέποντάς του ουσιαστικά να προετοιμάσει την «υποδοχή» και να ανοίξει τον δρόμο για κρίσιμες συνομιλίες του πρωθυπουργού με τη ρωσική ηγεσία.

ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ-Οι λαϊκές δυνάμεις ηττήθηκαν ολοκληρωτικά μετά τον Πόλεμο και η Ελλάδα έκτοτε είχε το «στάτους» προτεκτοράτου. Οι νικητές επικράτησαν με τη βοήθεια ξένων, των αμερικανών επικυρίαρχων. Συνέπεια ήταν η δουλοφροσύνη και η διαφθορά της άρχουσας ομάδας εξουσίας. Σταδιακά η διαφθορά διάβρωσε ευρύτατα στρώματα, αστικά και λαϊκά. Η δουλοφροσύνη για να επικρατήσει χρειάστηκαν πλάγιοι τρόποι. Ο πιο πρόσφατος ήταν η «ιδεολογία» του μονόδρομου, ότι δηλαδή δεν υπήρχε άλλη λύση από αυτήν που πρότεινε η εκάστοτε ελίτ στην εξουσία, εν προκειμένω τα Μνημόνια.
Χρειάστηκε να ισοπεδωθούν προλετάριοι αλλά και αστοί, κυρίως αυτοί, ώστε, από ένα μαζικό ένστικτο επιβίωσης, να υπάρξει ανατροπή, εκλογική. Ο φόβος, ωστόσο, δεν έχει εξαλειφθεί. Ακόμα και η κατακόρυφη μαζική υποστήριξη στην κυβέρνηση υποδηλώνει μια μάλλον τυφλή «φυγή προς τα εμπρός» παρά μια λελογισμένη, στοιχειωδώς ψύχραιμη αντίδραση, σε αναζήτηση διεξόδου. Η στήριξη στην κυβέρνηση εκφράζει ένα ξέσπασμα οργής, συναίσθημα ευάλωτο στην αλλαγή των «καιρικών» συνθηκών.

Η γεωστρατηγική αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης

«Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας αποτελεί το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί του Τσίπρα», έγραφε προ μηνός το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη έχει να χάσει κάτι περισσότερο από χρήματα, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα καταλήξουν σε αδιέξοδο.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά φέρεται αποφασισμένη να παίξει αυτό το χαρτί, καθώς, απ' ό,τι φαίνεται, θεσμικοί παράγοντες τόσο της Ε.Ε. όσο και της Γερμανίας αρχίζουν να συνειδητοποιούν τους κινδύνους από μια πιθανή αποσταθεροποίηση της Ελλάδας σε ένα ρευστό περιφερειακό περιβάλλον.Την ίδια ώρα, ανώτατοι παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική αντιλαμβάνεται καλύτερα από κάποιους εταίρους εντός Ε.Ε. τα ζητήματα της γεωστρατηγικής σταθερότητας και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται τα κράτη με μοναδικό κριτήριο τις δημοσιονομικές τους επιδόσεις, όσο, κυρίως, με την εν δυνάμει συνεισφορά τους σε επίπεδο σταθερότητας και ασφάλειας.

Το Βερολίνο ζητά "ευπρέπεια" και η Αθήνα απαντήσεις για τους εξοπλισμούς

Image
Οι Γερμανοί απαιτούν “ευπρέπεια” από την Ελλάδα, η οποία όμως απαιτεί πλέον απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον ρόλο που έπαιξαν συγκεκριμένες γερανικές εταιρείες στους ελληνικούς εξοπλισμούς και κατά συνέπεια στη διόγκωση του χρέους μας. Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζητά σεβασμό για τη Γερμανία και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μέσω της εφημερίδας Bild επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά περιμένει «σεβασμό και ευπρεπείς τόνους συμπεριφοράς».
Ο Γκάμπριελ υποστηρίζει ότι έχει κάθε κατανόηση για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει δικές της προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης, αλλά «δεν έχω πλέον καμία απολύτως κατανόηση για τις συνεχείς επιθέσεις στην Γερμανία και τις προσωπικές επιθέσεις και προσβολές προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης».