06 Φεβρουαρίου 2015

Τουρκία: Προσφυγή στη δικαιοσύνη για την παύση τους

Οι επικεφαλής μιας τουρκικής τράπεζας που πρόσκειται στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, αντίπαλο του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσαν σήμερα ότι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της "παράνομης", όπως την χαρακτηρίζουν, απόφασης με την οποία παύθηκαν από τις θέσεις τους."Η απόφαση της BDDK (η αρχή που επιβλέπει τις τράπεζες) είναι παράνομη (...) προσφεύγουμε ενώπιον της δικαιοσύνης και όλοι θα μπορέσουν να διαπιστώσουν ότι (αυτή η διαδικασία) δεν είναι νόμιμη", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Bank Asya, ο Αχμέτ Μπεγιάζ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Cavusoglu δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια

Foreigners run caliphate’s capital
Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε —την ύστατη στιγμή— να μην λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, διότι δεν θέλει να πάρει μέρος σε μια εκδήλωση στο πλαίσιο της Διάσκεψης στην οποία θα συμμετέχει επίσης μια αντιπροσωπεία από το Ισραήλ.«Σκόπευα να παραστώ στη Διάσκεψη αλλά, εξαιτίας της πρόσκλησης στους Ισραηλινούς αντιπροσώπους να συμμετάσχουν στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη Μέση Ανατολή, αποφασίσαμε να μη λάβουμε μέρος», είπε ο Cavusoglu σε μια συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο έπειτα από συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές της Τουρκίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.Ο Cavusoglu επρόκειτο να κάνει μια παρουσίαση στη Διάσκεψη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ειρηνική συνύπαρξη το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη σε ιστορική λειτουργία στην Σμύρνη

Την σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, τόνισε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την τέλεση της πρώτης, έπειτα από σχεδόν ένα αιώνα, πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, στην Σμύρνη με την ευκαιρία της μνήμης του πρώτου Επισκόπου της, το αγίου Βουκόλου. «Σε πολλά μέρη του πλανήτη, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί κι Εβραίοι ζουν αρμονικά. Η διαφορετικότητα στη θρησκεία είναι πλέον αποδεκτή σε πολλές χώρες. Εμείς είμαστε αυτοί που θα δώσουμε το παράδειγμα της καλής συνύπαρξης. Αυτό το παράδειγμα έδωσαν σήμερα και οι Σμυρνιοί που μας υποδέχτηκαν με τόση αγάπη και φροντίδα. Παρακαλούμε συνεχίστε να φροντίζετε και να μεριμνάτε για τις μικρές διαφορετικές κοινότητες και μειονότητες της Σμύρνης. Οι αδελφοί μας στην Κωνσταντινούπολη μας έχουν αγκαλιάσει και το ίδιο αποζητούμε κι εδώ», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Το ΝΑΤΟ στηρίζει την ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ «στηρίζει πλήρως» την ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία που ανέλαβαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, καθώς η κατάσταση στη χώρα είναι «κρίσιμη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, είναι κρίσιμη», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, κατά την άφιξή του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Στηρίζω πλήρως τις νέες προσπάθειες της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Ολάντ για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης» στη σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 5.300 ανθρώπους μέσα σε 10 μήνες, πρόσθεσε. Ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγκελα Μέρκελ αναμένονται το βράδυ στο Κρεμλίνο, όπου θα επιχειρήσουν να πείσουν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αποδεχτεί το νέο ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο προτάθηκε λόγω της εντατικοποίησης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία από τις αρχές του έτους. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, εκατοντάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και «οι αυτονομιστές προωθήθηκαν πέρα από την αρχική γραμμή επαφής», συνέχισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Υεμένη: Οι φιλοϊρανοί αντάρτες διέλυσαν τη Βουλή, θα διορίσουν νέα μεταβατική Εθνοσυνέλευση

Οι φιλοϊρανοί σιίτες αντάρτες Χούδι οι οποίοι έχουν αναλάβει τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, ανακοίνωσαν με δήλωσή τους στην κρατική τηλεόραση τη διάλυση της Βουλής. Στη θέση της, το κίνημα των Χούδι θα διορίσει νέα, μεταβατικού χαρακτήρα Εθνοσυνέλευση. Η τελευταία θα εκλέξει πενταμελές προεδρικό συμβούλιο, το οποίο θα χειρίζεται τις κρατικές υποθέσεις. Η χώρα της αραβικής χερσονήσου βρίσκεται σε πολιτικό χάος, αφού δεν υπάρχει ούτε πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε κυβέρνηση, μετά την παραίτησή τους, τον Ιανουάριο.

Πάνω από 60.000 αιτήσεις για έκδοση σερβικού διαβατηρίου έχουν κατατεθεί από Αλβανούς του Κοσόβου

Πάνω από 60.000 αιτήσεις για έκδοση σερβικού διαβατηρίου έχουν κατατεθεί από Αλβανούς του Κοσόβου, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς. «Έχουμε πάνω από 60.000 αιτήσεις Αλβανών από το Κόσοβο για έκδοση διαβατηρίου Σερβίας», είπε κ. Στεφάνοβιτς, μετά την τελετή υπογραφής με τον πρέσβη της Σουηδίας Κρίστερ Άσπα, πρωτοκόλλου για την εφαρμογή της συμφωνίας Σερβίας και Ε.Ε. για την επανεισδοχή ατόμων που παράνομα διαμένουν σε χώρες της Ένωσης.

Όλα βοούν: ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ!

Κλόουν από θάνατο

    Η κυρία Μέρκελ απαιτεί τελεσιγραφικά την παραίτηση του ελληνικού λαού ακόμα και από τα ψίχουλα. Η κυρία Μέρκελ αρνείται (!) στους Έλληνες να έχουν τρεις δεκάρες ακόμα και για πετρέλαιο θέρμανσης. Αρνείται  στους Έλληνες γέροντες των 700 ευρώ να προστεθούν στην σφαγιασμένη τους σύνταξη ακόμα κι αυτά τα 2 ευρώ την ημέρα της 13ης σύνταξης. Η κυρία Μέρκελ – η εκπρόσωπος της ηγεμονεύουσας στην ΕΕ ιμπεριαλιστικής Γερμανίας, της Γερμανίας των μονοπωλίων, της Γερμανίας της «Ζήμενς», της «Χόχτιφ», της «Τίσεν», της «Ντόιτσε Μπανκ» και των υποβρυχίων που γέρνουν – είναι «εταίρος»; Είναι «φίλη»; Είναι «σύμμαχος»;
    Ο κ.Ντράγκι – ο πρώην αντιπρόεδρος της «Goldman Sachs» και νυν διοικητής της EKT – αφού μετέτρεψε τις μαύρες τρύπες των τραπεζών σε χρέος που μαζί  με τους εγχώριους «πατριώτες» το φόρτωσε στην καμπούρα του ελληνικού λαού, τώρα εκβιάζει τους Έλληνες με οικονομική ασφυξία. Ο κ.Ντράγκι, ο κεντρικός τραπεζίτης της ΕΕ,  είναι «εταίρος»; Είναι «φίλος»; Είναι «σύμμαχος»;

Ο Σόιμπλε από τα μαύρα δάση

  • Ο Σόιμπλε από τα μαύρα δάσηΣυμφωνία-γέφυρα
  • Ή η γέφυρα των στεναγμών;
  • Ή της Αρτας το γιοφύρι;

«Pacta sunt servanda»

http://www.topontiki.gr/photos/600x/ipografi1423157603.jpg
0 «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». Αρκεί να είναι δίκαιες, αμοιβαία επωφελείς και η τήρησή τους να είναι εφικτή. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι συμφωνίες είναι καταδικασμένες να καταρρεύσουν προκαλώντας καταστροφές...

Η ιστορία υπενθυμίζει ότι υπάρχουν καλές (επωφελείς) και κακές συμφωνίες, συμφωνίες που τηρήθηκαν (μέχρι τελικής πτώσης) και άλλες που στον δρόμο άλλαξαν προσφέροντας διεξόδους και νέες προοπτικές.Για παράδειγμα, οι συνθήκες (Σεβρών και Λωζάννης) που επιβλήθηκαν σε βάρος της ηττημένης στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο Γερμανίας τηρήθηκαν (διά πυρός και σιδήρου) κατά γράμμα. Όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν «επωφελείς» συμφωνίες ούτε για τους νικητές που τις επέβαλαν ούτε για τους ηττημένους που κλήθηκαν να τις υποστούν. Αυτές οι συνθήκες:

Και όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ασκέρι

http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC4yMDEuMTAuMjMwL3Byd2ViZGF0YS9maWxlcy8xLzIwMTUvMDEvMzAvdmFyb3UxLmpwZw%3d%3d&t=0&w=820&h=457&a=CenterΠροεκλογικά, εγχώριοι και ξένοι αναλυτές, απέδιδαν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα «ασκέρι συνιστωσών», τον παρουσίαζαν ως κόμμα χωρίς συνοχή και σχέδιο, χωρίς εκπροσωπήσεις ξεχωριστές πέρα από εκείνη του χαρισματικού για ορισμένους κ. Τσίπρα.Οι ξένοι ιδιαίτερα που δεν έχουν πολλές παραστάσεις της ελληνικής πολιτικής τον συνέκριναν με το κόμμα Πέντε Αστέρων του ιταλού Μπεμπέ Γκρίλο ή με το αμερικανικό κίνημα κατά της Γουόλ Στρήτ.
Η ταχεία ωστόσο συγκρότηση της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως η δομή, το σχήμα της και οι επιλογές των προσώπων πολλούς εξέπληξαν. Η κυβέρνηση που παρουσίασε ο κ.Τσίπρας είναι σχεδιασμένη με χαρτί και με μολύβι, το πυραμιδικό της σχήμα δεν προέκυψε τυχαία, προφανώς απαίτησε πολλές εργατοώρες και προετοιμασία σε ανύποπτο χρόνο.

Σε ψευδοδικαστήριο οι 4 ψαράδες που συνελήφθησαν χθες από τους Τούρκους


Σε λεγόμενο δικαστήριο στην κατεχόμενη Μόρφου αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα από τις κατοχικές δυνάμεις ο 33χρονος Ελληνοκύπριος ψαράς και οι τρεις Αιγύπτιοι βοηθοί του που είχαν συλληφθεί παράνομα χθες στην θαλάσσια περιοχή του θύλακα των Κοκκίνων με το πρόσχημα ότι εισήλθαν στα ούτω καλούμενα "χωρικά ύδατα" του ψευδοκράτους.Στο σκάφος με το όνομα "Άγιος Ραφαήλ" με βάση το λιμανάκι του Πωμού επέβαινε ο 33χρονος Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης του και τρεις Αιγύπτιοι βοηθοί του.

Στρατιώτες σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς  στην περιοχή του Παχυάμμου διαπίστωσαν χθες στις 10:30 το πρωί ότι ένα φουσκωτό σκάφος του κατοχικού στρατού και δεύτερο μικρό σκάφος προσέγγισαν ψαρόβαρκα Ελληνοκύπριου που βρισκόταν στα ανοιχτά για ψάρεμα ακριβώς απέναντι από το φυλάκιο τους και κοντά στο θύλακα των Κοκκίνων.

Εξι νέες βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη Πρόκειται για απάντηση στις επιθετικές κινήσεις από πλευράς της Ρωσίας

http://www.thetimes.co.uk/tto/multimedia/archive/00782/8196103__782341c.jpg
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε χθες να ενισχύσει δραματικά την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη, με τη δημιουργία έξι νέων βάσεων στην Εσθονία, τη Λεττονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε από τον γ.γ. της Συμμαχίας, Γιενς Στόλτεμπεργκ, «η ισχυρότερη ενδυνάμωση της συλλογικής μας ασφάλειας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου». Ο Στόλτεμπεργκ είπε ότι πρόκειται για «απάντηση στις επιθετικές κινήσεις που έχουμε δει από τη Ρωσία, η οποία παραβίασε το διεθνές δίκαιο προσαρτώντας την Κριμαία».Τα στρατεύματα στις βάσεις αυτές θα προέρχονται κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Βρετανία. Οι έξι χώρες που θα φιλοξενήσουν τις νέες νατοϊκές βάσεις ήταν μέλη του πρώην ανατολικού συνασπισμού, και η προώθηση νατοϊκών στρατευμάτων στα εδάφη τους θα ενοχλούσε, υπό φυσιολογικές συνθήκες, τη Ρωσία.

Τουρκικές ανησυχίες από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ - ΗΠΑ Φοβάται για σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από τη μη συμμετοχή της στη συμφωνία

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201502/197415/images/det_tourkia_ee2.jpg
Η Τουρκία κινδυνεύει να χάσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σε άμεσες οικονομικές απώλειες μόνο,  σε περίπτωση που δεν συμπεριληφθεί στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε, δήλωσε ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.
Μιλώντας σε συγκέντρωση στο Γερμανικό Ταμείο Marshall (German Marshall Fund) στην Ουάσινγκτον, ο κ.  Μποζκίρ είπε  ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να αντέξει τη ζημιά που θα προκληθεί" στην οικονομία της, όχι μόνο λόγω των άμεσα οικονομικών απωλειών αλλά  και από την αύξηση της ανεργίας και άλλων οικονομικών επιπτώσεων.Η Τουρκία υπέγραψε, το 1995, Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης με την Ε.Ε, ωστόσο, επειδή η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, δεν συμμετέχει στις συνομιλίες για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Νέες εντάσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις Το Αμερικανικό Κογκρέσο κινητοποιείται υπέρ του Φετχουλλάχ Γκιουλέν


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201502/197351/images/det_det_kerry423%5B1%5D.jpg
Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Μια νέα εστία έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις έρχεται να αφήσει την σκιά της στις λεπτές διπλωματικές ισορροπίες της περιοχής μας. Το Αμερικανικό Κογκρέσο κινητοποιείται και λαμβάνει «θέση μάχης» στο πλευρό του Φετχουλλάχ Γκιουλέν. Η Άγκυρα υψώνει το ανάστημα της και ετοιμάζεται να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για το Γκιουλέν.Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, λίγες ώρες πριν την εισβολή των κλιμακίων της τουρκικής κυβέρνησης στην τράπεζα του Γκιουλέν, Μπάνκ Άσια, 89 μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου απευθύνθηκαν με μια επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry.

Καθυστερημένη μεσολάβηση

Ο γαλλογερμανικός άξονας δηλώνει παρών με τη μετάβαση χθες στο Κίεβο και σήμερα στη Μόσχα των Μέρκελ-Ολάντ. Η προηγούμενη άξια του ονόματος της ευρωπαϊκής μεσολάβησης ήταν η μετάβαση ακριβώς πριν από έναν χρόνο στο Κίεβο της τρόικας των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας, Σταϊνμάγιερ, Φαμπιούς και Σικόρσκι, που πέτυχαν συμβιβασμό του τότε προέδρου Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση, τον οποίο τίναξε στον αέρα η Ουάσιγκτον, η οποία στήριξε την ανατροπή έναντι της ήπιας μετάβασης.Σήμερα η κατάσταση των πραγμάτων είναι οριακή: Οι ΗΠΑ μελετούν την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ένα βήμα κλιμάκωσης χωρίς επιστροφή στο ορατό μέλλον, ενώ Βερολίνο και Παρίσι απορρίπτουν ευθέως μια παρόμοια εξέλιξη.

Σκοπευτήριο Καισαριανής

http://static.in.gr/webstatic/0FCDC191DC23B5E9A5F2CF38D741FDB6.jpg
Από το Φλεβάρη του 1937 άρχισε η συγκέντρωση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών κατά της δικτατορίας του Μεταξά στο φρούριο της Ακροναυπλίας, στις φυλακές της Κέρκυρας και σε μικρά νησιά του Αιγαίου. Μετά από την συνθηκολόγηση της Ελλάδας τον Απρίλη του 1941 έγινε και η τυπική παράδοση των 600 κρατουμένων της Ακροναυπλίας στους κατακτητές. Από αυτούς οι 200 στάλθηκαν στα στρατόπεδα Κατούνας, Βόνιτσας, Λαζαρέτο και Κέρκυρας. Άλλους 300 έστειλαν στο στρατόπεδο Λάρισας- Τρικάλων. Από το στρατόπεδο της Λάρισας 54 εκτελέστηκαν για αντίποινα στο Κούρνοβο στις 6 Ιουνίου του 1943. Με την συνθηκολόγηση των Ιταλών στις 8 Σεπτέμβρη 1943 οι Γερμανοί μετέφεραν τους Ακροναυπλιώτες της Λάρισας στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου.

Ηχηρή παρέμβαση 300 διανοουμένων υπέρ της Ελλάδας!

Ηχηρή παρέμβαση 300 διανοουμένων υπέρ της Ελλάδας!
Με μια επιστολή που φέρει τις υπογραφές τους και δημοσιεύεται στον γνωστό ιστοτόπο «Mediapart», του οποίου ιδρυτής είναι ο πρώην διευθυντής της «Μοντ» Έντι Πλενέλ, 300 διανοούμενοι από όλο τον κόσμο, παρεμβαίνουν υπέρ της Ελλάδας και της Ευρώπης, σε μια πρωτοβουλία, η οποία είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί…Με την επιστολή που αναπαράγει – μεταφράζει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», καλούνται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ «να σεβασθούν την απόφαση του ελληνικού λαού και να ξεκινήσουν με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος του χρέους».
Με υπέρτιτλο στον πρόλογο της ιστοσελίδας: «Και ζήτω η Ελλάδα… Είμαστε όλοι μαζί με την Ελλάδα και την Ευρώπη» υπογραμμίζεται ότι οι υπογράφοντες είναι οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί από όλον τον κόσμο, ονόματα διάσημα όπως οι: Τζέιμις Γκαλμπρέιθ, Στέφανι Γκρίφιθ Τζόουνς, Ζακ Σαπίρ, Ντομινίκ Μεντά κ.α.

Yπό τη στενή παρακολούθηση της Τουρκίας τα Ίμια

Η τουρκική εφημερίδα «Aksam», στην πρώτη σελίδα, με τον τίτλο «Δεν είναι Ίμια, αλλά σπίτι Big Brother», γράφει ότι τα Ίμια, που ήρθαν πάλι στο επίκεντρο με την επιθυμία του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνου Καμένου, να μνημονεύσει μετά από 19 χρόνια τους αξιωματικούς που είχαν χάσει τη ζωή τους, παρακολουθούνται από την Τουρκία συνεχώς. Στρατιωτικές πηγές εφιστούν την προσοχή στο ότι ακόμα και οι Έλληνες ψαράδες δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις βραχονησίδες. Από τότε που βιώθηκε η κρίση μέχρι σήμερα, οι βραχονησίδες αυτές παρακολουθούνται συνεχώς με συστήματα από κάμερες και δεν γίνονται υποχωρήσεις ούτε και στους Έλληνες ψαράδες που έρχονται στην περιοχή για να ψαρέψουν τσιπούρες.

"Η καρδιά πολλών Ελλήνων χτυπάει αριστερά"

Ένα είδος αναδρομής στην μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας κάνει η αυστριακή "Κουρίρ", σε  δημοσίευμά της με τίτλο "Η πολιτική καρδιά πολλών Ελλήνων χτυπάει αριστερά" και υπότιτλο "Παραδοσιακά βαθιά ριζωμένη η οργή κατά της κατεστημένης εξουσίας - Ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα μπορούσε να το αλλάξει". Εισαγωγικά σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε περιοδεία στην Ευρώπη και «οι μεγάλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει πρώτα να γνωρίσουν όλα τα καινούρια που φέρνει ο νεαρός Έλληνας πρωθυπουργός, από τις αποφασιστικές αιτιάσεις του, το άνετο στιλ του ντυσίματος του -πάντα χωρίς γραβάτα- και ακόμη το γεγονός πως με την ηλικία του των 40 χρόνων είναι ο νεαρότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας και υποστηρίζει μια αλλαγή στη χώρα, στο πλαίσιο της οποίας τίποτε δεν θα βρίσκεται πλέον στη θέση του όπως πριν την έναρξη της κρίσης».

Ο λαλίστατος Σόιμπλε αποκαλύπτει το περιεχόμενο της συζήτησης του με το Γιάνη και προειδοποιεί


Ο λαλίστατος Σόιμπλε αποκαλύπτει το περιεχόμενο της συζήτησης του με το Γιάνη και προειδοποιεί«Δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη χθεσινή του συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη και απέρριψε την ιδέα ενός προγράμματος που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο από το Βερολίνο.Τόνισε δε, ότι δεν τον απασχολεί πώς θα ονομάζεται ο μηχανισμός ελέγχου του προγράμματος, αλλά διευκρίνισε ότι μόνο με τους τρεις θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να καταστραφούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, αν ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Oλα είναι στα χέρια του

Oλα είναι στα χέρια του  Θα ανέμενε κανείς πως την επομένη της σαρωτικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα υπήρχε μόνο αισιοδοξία. Λίγοι άλλωστε θα κλάψουν για τα φθαρμένα κυρίαρχα κόμματα της μεταπολίτευσης. Αυτά συνετρίβησαν με αθροιστικά ποσοστά κάτω από εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ!Ενώ οι αρχηγοί τους επιδίδονται πλέον σε αλχημείες για μικρά παιδιά. Ούτως ή άλλως, από την επομένη των εκλογών του 2012, η πορεία τους ήταν προδιαγεγραμμένη. Αυτό κατέγραφα στο «Eθνος».Ενώ πριν από οκτώ μήνες, άρχισα να γράφω το νέο βιβλίο μου με το ανάλογο φινάλε, που θα κυκλοφορήσει σε λίγες εβδομάδες.Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε το όχημα αποδοκιμασίας τους λόγω της φρεσκάδας του Τσίπρα. Ομως, αυτή δεν αρκεί. Τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης φέρνουν μαζί τους πυκνή ομίχλη. Αυτή σκιάζει κυρίως το πώς θα διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη μεγαλύτερη πρόκληση της χώρας, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Αμετροεπείς δηλώσεις με άκριτη έπαρση έκαναν διεθνή ζημιά στην κυβέρνηση και προκάλεσαν ανησυχία στην εγχώρια κοινή γνώμη. Ετσι, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προσπαθήσει να σβήσει τη φωτιά των επιπολαιοτήτων αυτών.
Είναι κατανοητό τα πρώτα βήματα να είναι ασταθή. Αλλωστε, οι πολίτες επέλεξαν τους άπειρους και αδοκίμαστους έχοντας δοκιμάσει τους «έμπειρους».

Ο Τσίπρας, ο Ομπάμα, η ΑΟΖ και το “μεγάλο δώρο”

Ο Τσίπρας, ο Ομπάμα, η ΑΟΖ και το “μεγάλο δώρο”Του Θεόδωρου Καρυώτη*
Εάν οι ΗΠΑ ήταν κράτος-μέλος της ΕΕ θα είχαν καταστραφεί οικονομικά. Ο Μπάρακ Ομπάμα, όταν έγινε Πρόεδρος, βρέθηκε μπροστά στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην αμερικανική ιστορία, και η παρέμβασή του έσωσε την χώρα του γιατί δεν ακολούθησε λιτότητα. Έκανε τρία πράγματα που δεν θα μπορούσε να τα κάνει εάν ανήκε στην Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ. Τύπωσε χρήμα, δανείστηκε τεράστια ποσά και έκανε δημόσιες επενδύσεις.
Τώρα, θέλει να βοηθήσει τον Αλέξη Τσίπρα γιατί προτιμά μια πιο αδύνατη Ευρώπη και για να τον απομακρύνει από τον εναγκαλισμό του με την Ρωσία. Επίσης επιθυμεί να βρεθεί σύντομα λύση στο Κυπριακό και μετά να λύσει την ελληνοτουρκική διαφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ Στις 9 Μαΐου στη Μόσχα ο Τσίπρας

Στη Ρωσία προσκάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Ο κ.Τσίπρας θα μεταβεί στη Μόσχα στις 9 Μαΐου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι κύριοι Πούτιν και Τσίπρας συζήτησαν για την κατάσταση στην οικονομία και άλλα διεθνή ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι αγωγοί South Stream και Turkish Stream».

Στις 9 Μαΐου στη Μόσχα ο Τσίπρας
Όπως ανακοίνωσε ο βοηθός, επί διεθνών ζητημάτων, του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, ο κ. Πούτιν συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων του.
«Η συζήτηση ήταν πολύ θερμή και εποικοδομητική. Ο κ. Πούτιν προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ρωσία σε οποιονδήποτε πρόσφορο χρόνο», είπε ο κ. Ουσακόφ και υπογράμμισε ότι «επιβεβαιώθηκε η διάθεση για την πλέον δραστήρια ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».

«ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΟΙΝΙ» Stratfor: Απώλειες και για τη Γερμανία αν η Ελλάδα πέσει στο γκρεμό

Δεμένες με το ίδιο σκοινί είναι η Ελλάδα και η Γερμανία υποστηρίζει το αμερικανικό think tank Stratfor, το οποίο κάνει λόγο για σοβαρές απώλειες για την ισχυρή πιστώτρια χώρα, σε περίπτωση που η Ελλάδα εκδιωχθεί από την ευρώζώνη.
Stratfor: Απώλειες και για τη Γερμανία αν η Ελλάδα πέσει στο γκρεμό
Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση της Stratfor, «μολονότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωζώνη κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αυτή που διαθέτει τη δύναμη να οδηγήσει σε κατάρρευση την ελληνική οικονομία κόβοντας τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες», χαρακτηρίζοντας «πολύ πιο καθοριστικής σημασίας» τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με την ανάλυση, «είναι γνωστή η τακτική της ΕΚΤ να απειλεί τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης με οικονομική κατάρρευση εάν δεν συμμορφώνονται με τα προγράμματα διάσωσης. Τόσο η Ιρλανδία, όπως και η Ισπανία και η Κύπρος έχουν δεχτεί επιστολές γι' αυτόν τον σκοπό σε κρίσιμες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας τους. Ξεχνάμε, ωστόσο, μερικές φορές ότι η Τράπεζα δεν δρα μονομερώς.

ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ Βαρβαρότητα χωρίς σύνορα

Σε αέναο κύκλο βίας, ανείπωτης βαρβαρότητας και εμφύλιου σπαραγμού βυθίζεται η Μέση Ανατολή μετά τη συνοπτική εκτέλεση από την Ιορδανία δύο καταδικασμένων σε τρομοκρατία ως απάντηση στη δολοφονία του Ιορδανού πιλότου Μοάζ αλ Κασάεσμπεχ και την απόφασή της να διεξαγάγει «αμείλικτο πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους εντός των εδαφών του».

Οργή και αγανάκτηση επικρατούν στην Ιορδανία για τη βάρβαρη δολοφονία του πιλότου από το Ισλαμικό Κράτος
Οργή και αγανάκτηση επικρατούν στην Ιορδανία για τη βάρβαρη δολοφονία του πιλότου από το Ισλαμικό Κράτος
Στο μεταξύ, ο μεγάλος ιμάμης, σεΐχης Αχμεντ αλ-Τάγεμπ του Πανεπιστημίου Αλ-Αζχαρ, ενός από τους εγκυρότερους θεσμούς του σουνιτικού Ισλάμ με έδρα την Αίγυπτο, δήλωσε πως «αξίζει στους δολοφόνους να σκοτωθούν, να σταυρωθούν ή να ακρωτηριαστούν».
Οι εκτελέσεις έγιναν χθες τα ξημερώματα με απαγχονισμό στη φυλακή Σουαγκά, έξω από την πρωτεύουσα. Πρόκειται για την Ιρακινή Σατζίντα αλ Ρισάουι, η οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τον ρόλο της σε τρομοκρατική επίθεση το 2005, και τον Ζαΐντ αλ Καρμπουλί ο οποίος είχε καταδικαστεί σε υπόθεση που είχε σύνδεση με την Αλ Κάιντα.