28 Ιανουαρίου 2015

"Όποιος λέει πολλά ψέματα πρέπει να έχει πολύ καλή μνήμη."

http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/comics/kountouris_26-01-15.jpg?itok=_wQgsL2cΔεν πρέπει να προσκολλάται κανείς ειδωλολατρικά σε πρόσωπα , πράγματα και καταστάσεις και να ταυτίζει την ύπαρξη του με την όποια μορφής αλήθεια. Ήταν ιδιαίτερα πικρό όταν διαπίστωσα πως η αλήθεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με συσχετισμούς και όχι με την ελευθερία του Πνεύματος άλλωστε " Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά" .  To Ελεύθερο Πνεύμα υπάρχει για να διαφωνεί όχι για να λογοκρίνεται, ούτε να στοχοποιείται, πόσο δε να του προσάπτονται κατηγορίες περί Δούρειου Ιππου. Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που κατοχυρώνει την διαφωνία γιατί απλά κατοχυρώνεται ΜΈΣΩ ΑΥΤΗΣ και η ελευθερία, και κατά συνέπεια και η εξέλιξη του πνεύματος σε αντιδιαστολή με τον δογματισμό που παράγει αγκυλώσεις και παράλυση. 

Πολιτισμός ή βαρβαρότητα!

http://www.e-dromos.gr/wp-content/uploads/2014/10/28_paris_athenes-600x250.jpg
Θέλω να πετύχει. Πάντα ήθελαν όλοι να πετύχουν. Αναξέρτητα από την ψήφο μου. Γιατί είμαι έλληνας. Και γιατί θέλω, πάση θυσία, να μετακινηθεί η χώρα μου λίγα εκατοστά προς την Ευρώπη Δεν ψήφισα ΠΑΣΟΚ αλλά ήθελα να πετύχει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν πέτυχε Δεν ψήφισα Νέα Δημοκρατία αλλά ήθελα να πετύχει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Αυτός όμως έφυγε νωρίς. Δεν πέτυχε

Απλώσαμεν τον Τραχανά Δεν Επροκάμαμεν και Μούσγωσε

http://www.paraskhnio.gr/wp-content/uploads/%CE%93%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%9A%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B4%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BD2.jpg
Να μου επιτραπεί να επισημάνω προς πολλούς συναδέλφους που εκφέρουν δημόσιο λόγο απο καθήκον πως η διαπραγματευτική διαδικασία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Στην διαδικασία αυτή υπάρχει χώρος απο την κάθε πλευρά να ξεδιπλώσει την ατζέντα της και να μεταχειριστεί κάθε μέσο προκειμένου να επιτύχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, κυρίως δε  σε ζήτημα το οποίο και θεωρεί κομβικής σημασίας για την ίδια.Κατανοώ την αναγκαιότητα της υπεράσπισης της μέχρι πρότινος κυβερνητικής γραμμής του σχήματος συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ως και στο τι αποσκοπεί, ποιό το βάθος της δηλαδή. Κατανοητό και το γιατί πρέπει να ανασυρθεί ο όρος "σταλινικά κατάλοιπα"  πάλι καλά γιατί πεφωτισμένα μυαλά της δεξιάς μέχρι πριν λίγο καιρό μιλούσαν για "κατσαπλιάδες" και για Έλληνες που δεν είναι Έλληνες επειδή ψήφιζαν ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ.

Απολογισμός διετίας

Ηνωμένες Πολιτείες
27049
Ελλάδα
24531
Ρωσία
9584
Γερμανία
8189
Γαλλία
1234
Σερβία
1179
Ουκρανία
781
Σιγκαπούρη
738
Μαλαισία
442
Κύπρος
424

Μπαταχτσήδες οι Σκοπιανοί στον ΟΗΕ


ΟΗΕΑνακλήθηκε το δικαίωμα ψήφου στις γενικές συνελεύσεις του ΟΗΕ για το κράτος των Σκοπίων, μετά την μη καταβολή του απαραίτητου τέλους συνδρομήςύψους 24.606 δολαρίων.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ  Μπαν Κι Μουν, με επιστολή του ενημέρωσε τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι 9 χώρες μεταξύ των οποίων και τα Σκόπια, δεν κατέβαλαν τη συνδρομή τους και ως εκ τούτου, χάνουν προσωρινά το δικαίωμα ψήφου.

Διαμαρτυρία Δερυνειωτών για βολές κατοχικού στρατού

sigmaliveΦόβο, αναστάτωση, ανασφάλεια και πανικό προκαλούν στους δημότες Δερύνειας και των γύρω Κοινοτήτων οι ασκήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα στη περιοχή ο κατοχικός στρατός με αντιαρματικά όπλα.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δερύνειας ο κατοχικός στρατός δεν ενημερώνει για τις ασκήσεις αυτές τα Ηνωμένα Έθνη ενώ δημιουργούνται πολλά ερωτήματα αναφορικά με το που πέφτουν οι κάλυκες των όπλων και τι γίνεται σε περίπτωση που ένας στρατιώτης με αντιαρματικό όπλο δεν βρει τα στόχο του.Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης «το τελευταίο διάστημα ο τουρκικός κατοχικός στρατός διενεργεί ασκήσεις κοντά στη κατεχόμενη παραλία του Δήμου και σε απόσταση αναπνοής από το συρματόπλεγμα.

Γ. Δραγασάκης σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν οι αγορές: Θα έχουμε διάλογο, ούτε τσαμπουκάδες, ούτε εκβιασμούς

Γ. Δραγασάκης σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν οι αγορές: Θα έχουμε διάλογο, ούτε τσαμπουκάδες, ούτε εκβιασμούς
Η στάση της κυβέρνησης στις συναντήσεις που θα έχει αύριο και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο με τους Μάρτιν Σούλτς και Γερούν Ντάισελμπλουμ αντίστοιχα, συζητήθηκε στην σύσκεψη που είχαν σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στη συνάντηση της Παρασκευής με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου επισήμανε ότι «θα του παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για το πώς η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο καθώς και πως θα απεμπλακεί η Ευρώπη από αυτή την κατάσταση».

"Μάχη" γύρω από τον Αβραμόπουλο, την Προεδρία και την Κομισιόν

Όσο διαφαίνεται όλο και πιθανότερη μία υποψηφιότητα του νυν Επιτρόπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τόσο αυξάνονται οι πιέσεις στο παρασκήνιο με αιχμή το ΕΛΚ και πραγματικό λόγο το ότι ο Γιούνκερ δεν επιθυμεί να παραδώσει το χαρτοφυλάκιο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247
Καθώς ώρα με την ώρα διαφαίνεται όλο και πιθανότερη η υποψηφιότητα του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αντώνη Σαμαρά να ακολουθεί έκων άκων, στο παρασκήνιο διεξάγεται πόλεμος πιέσεων από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα. Ο λόγος; Η απροθυμία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να παραδώσει ειδικά το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, που έχει ως αρμοδιότητα τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής στο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ΗΠΑ στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης ενάντια στην λιτότητα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν αρωγός στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ξεφύγει από την πολιτική της λιτότητας διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τηλεφώνησε πριν από λίγη ώρα στον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη.Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ομπάμα είπε στον κ. Τσίπρα ότι η στήριξη αυτή θα εκφραστεί και στην πράξη μέσω της συνεργασίας των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών.Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι και η Ευρώπη πρέπει να ξεφύγει από την πολιτική λιτότητας, κάτι που έκαναν και οι ΗΠΑ, και να υιοθετήσει μια ισχυρή αναπτυξιακή ατζέντα.

Eρντογάν: Πλατφόρμα από την Τουρκία για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

"Η Τουρκία θα αποκτήσει την δική της πλατφόρμα. Ή θα την παράξει μόνη της ή θα την αγοράσει", φέρεται να δήλωσε ο Τ. Ερντογάν. Η αξία της πλατφόρμας εκτιμάται στα 1,5 δισ. δολάρια.
Eρντογάν: Πλατφόρμα από την Τουρκία για γεωτρήσεις στην ανατολική ΜεσόγειοΟδηγίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΕΑ) για πλατφόρμα γεώτρησης για την Ανατολική Μεσόγειο έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα αποφασίστηκε όπως η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αποκτήσει πλατφόρμα γεώτρησης 1,5 δισ. δολαρίων και να αυξήσει τη δραστηριότητά της στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ο Φιλελεύθερος.Ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να δήλωσε: "Η Τουρκία θα αποκτήσει την δική της πλατφόρμα. Ή θα την παράξει μόνη της ή θα την αγοράσει". Σύμφωνα με την "Σαμπάχ", ο Ερντογάν έθεσε ενώπιον του ΣΕΑ τα βήματα που θα κάνει η Τουρκία "για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο".
Ανέφερε ότι θα επιστρατευτούν όλα τα μέσα για να προστατευτούν αυτά τα "δικαιώματα". "Με το ερευνητικό μας πλοίο διανύσαμε σημαντική απόσταση. Ας κάνουμε το αναγκαίο βήμα και για την πλατφόρμα γεώτρησης", φέρεται να είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αντιδρά και η Κύπρος στις προτεινόμενες κυρώσεις προς τη Ρωσία


Έντονη δυσαρέσκεια και ενόχληση προκάλεσε και στη Λευκωσία η σύνταξη δήλωσης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για προτεινόμενες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και εύλογος χρόνος στα κράτη-μέλη να τοποθετηθούν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι η Λευκωσία διαχώρισε τη θέση της και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας. Πρόσθεσε ότι δυσαρέσκεια εξέφρασαν, εκτός από την Ελλάδα, και άλλες χώρες.

Νέα κυβέρνηση, νέα εξωτερική πολιτική;

Δημόσιος καβγάς Βενιζέλου - Κοτζιά
ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ* Την τελευταία πενταετία η εξωτερική πολιτική δεν αποτελούσε υψηλή προτεραιότητα για τις ελληνικές κυβερνήσεις, παρά τη διεθνή και περιφερειακή κοσμογονία. Πρόκειται άραγε αυτό να αλλάξει με τη νέα κυβέρνηση και σε ποια ακριβώς κατεύθυνση; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει σε αρκετές περιπτώσεις ότι θα επιδιώξει μια σύσφιγξη των σχέσεων με τις χώρες BRICS, και ιδιαίτερα με τη Ρωσία. Οι πρώτες συναντήσεις του πρωθυπουργού ήταν με τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας και αυτό αποτελεί ασφαλώς ένα ενδιαφέρον μήνυμα. Οπως σημειώνεται στη «Λευκή Βίβλο για εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια» η ετοιμασία της οποίας μόλις ολοκληρώθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, «η Αθήνα οφείλει να προσπαθήσει να αξιοποιήσει πρόσθετα "χαρτιά" στην εξωτερική της πολιτική, αναπτύσσοντας περαιτέρω τις σχέσεις της με μη δυτικές μεγάλες δυνάμεις, χωρίς βεβαίως αυτό να γίνει σε βάρος των ελληνο-ευρωπαϊκών και ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, ενώ η Ελλάδα -σε αντιστοιχία με το ειδικό βάρος και την επιρροή της- ίσως μπορέσει να παίξει μελλοντικά ένα χρήσιμο [συμπληρωματικό] διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας».

BLOOMBERG «Γιατί η Ευρώπη θα τα βρει τελικά με την Ελλάδα»

Την πρόβλεψη ότι Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθουν σε συμβιβασμό σχετικά με το χρέος κάνει το πρακτορείο Bloomberg με σημερινό του δημοσίευμα γνώμης, υποστηρίζοντας πως το αντίθετο σενάριο θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές.
«Γιατί η Ευρώπη θα τα βρει τελικά με την Ελλάδα» «Μια πρόβλεψη για εσάς: Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μοιραστούν τη διαφορά στη διένεξή τους για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι πώς οι αξιοσέβαστες κυβερνήσεις τους θα δικαιολογήσουν τη νέα συμφωνία και πόση ζημιά θα κάνουν ο ένας στον άλλον προτού αποδεκτούν το αναπόφευκτο», ξεκινά το δημοσίευμα που υπογράφει ο Κλάιβ Κρουκ.Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με επικεφαλής τη γερμανική, επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος χρέους. Τα χρέη είναι χρέη. Ωστόσο ο νέος πρωθυπουργός της χώρας αποκαλεί τον ισχύοντα διακανονισμό «εικονικό πνιγμό» υποστηρίζοντας ότι η χώρα υποφέρει από ανθρωπιστική κρίση και αρνείται να αποπληρώσει το χρέος.Καμία από τις δύο πλευρές δεν κάνει πίσω, αναφέρει το δημοσίευμα.

ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΕ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Διεθνής Τύπος: Το επικίνδυνο «παιχνίδι» του κ. Τσίπρα με τη Μόσχα

Στην «έκδηλη ανησυχία» της Ευρώπης για τη φιλορωσική στροφή της Αθήνας και στο ενδεχόμενο η τριβή να επεκταθεί και στην εξωτερική πολιτική αναφέρονται αμερικανικά δημοσίευματα. Αντίθετα, ως καλή αρχή υποδέχθηκε την πρώτη διαφωνία της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες ο ρωσικός τύπος.
Διεθνής Τύπος: Το επικίνδυνο «παιχνίδι» του κ. Τσίπρα με τη Μόσχα
«Η νέα ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας δείχνει ότι οι τριβές με τους Ευρωπαίους εταίρους μπορεί να μην περιοριστούν στην οικονομική πολιτική, αλλά και να επεκταθούν και στην εξωτερική πολιτική, καθώς αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση της Ε.Ε. να εξετάσει διεύρυνση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας» ξεκινά το δημοσίευμα της εφημερίδας που έρχεται μετά την έκφραση της δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης για την ανακοίνωσης των επικεφαλής των κυβερνήσεων της ΕΕ για επέκταση των κυρώσεων στη Μόσχα για το θέμα της Ουκρανίας.

Απειλή επέκτασης συριακού εμφυλίου σε ισραηλινά εδάφη


Ενταση στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου με αντιαρματικά πυρά
Για δεύτερη φορά κατά το τελευταίο δεκαήμερο η απειλή διάχυσης του συριακού εμφυλίου πολέμου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν επέστρεψε στην ημερήσια διάταξη. Δύο ρουκέτες που προέρχονταν από τη Συρία έπληξαν χθες εδάφη που κατέχονται από το Ισραήλ, ενώ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν με πυρά πυροβολικού. Μέχρι χθες βράδυ δεν είχαν αναφερθεί απώλειες από τις δύο πλευρές, ενώ ουδείς είχε αναλάβει την ευθύνη για την εκτόξευση των ρουκετών εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.
Στις 18 Ιανουαρίου, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομή κοντά στα Υψώματα του Γκολάν με στόχο αυτοκινητοπομπή της φιλοϊρανικής και φιλοσυριακής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ. Αποτέλεσμα της επιδρομής ήταν να σκοτωθεί ο στρατηγός των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης –επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης του Ιράν– Μοχάμεντ Αλαχνταντί, ένας στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ και ο γιος του εκλιπόντος στρατιωτικού ηγέτη της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης, Ιμάντ Μουνγίγε.

ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Guardian: «Ανυπότακτοι και οραματιστές» στην κυβέρνηση Τσίπρα

Guardian: «Ανυπότακτοι και οραματιστές» στην κυβέρνηση Τσίπρα
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τα διεθνή μέσα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, την οποία υποδέχτηκαν με ποικίλα σχόλια.
Για ένα υπουργικό συμβούλιο απαρτισμένο από «ανυπότακτους και οραματιστές» κάνει λόγο η βρετανική Guardian:«Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει παρατάξει μια μεγάλη κλίκα ακαδημαϊκών, προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανυπότακτων και οραματιστών να συμμετάσχουν στην πρώτη κυβέρνηση κατά της λιτότητας στην Ευρώπη. Λίγες είναι οι ενδείξεις υποχώρησης από τις δεσμεύσεις της να διαλύσει τα κατασταλτικά μέτρα λιτότητας στην καρδιά του προγράμματος διάσωσης της βυθισμένης στο χρέος χώρας».

Το φθηνό πετρέλαιο «σύμμαχος» της Τουρκίας

Study reveals black economy 27.2 percent of GDP in 2014, down from 32.2 percent in 2003
Επιμέλεια Συμέλα ΤουχτίδουΗ οικονομία της Τουρκίας είναι από τους μεγάλους κερδισμένους των χαμηλών τιμών πετρελαίου.Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα πέσει στο 5,5%, φέτος, από 8,2% στο οποίο «έκλεισε» το Δεκέμβριο του 2014.Θα είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών.Επίσης, ευεργετικές είναι οι επιδράσεις στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (έκλεισε στο 5,6% το 2014), καθώς η Τουρκία εισάγει κάθε χρόνο πετρέλαιο αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, οι εισαγωγές ενέργειας το 2013 κόστισαν $56 δισεκατομμύρια στα κρατικά ταμεία, ενώ το πρώτο οκτάμηνο του 2014 το κόστος έπεσε σε $37 δισεκατομμύρια.

…ΑΝΤΙΛΑΛΕΙ. ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΦΩΝΗ


https://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/syriza_aristera_4.jpg?itok=qEt_TN2h(Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν είναι μια απλή νίκη, είναι άθλος ανατροπής των δυνάμεων που υπηρέτησαν τα Μνημόνια, υπόκυψαν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες (Β-Β) σε βάρος των ανθρώπων και της χώρας. Είναι άθλος επειδή για πρώτη φορά στην Ευρώπη μετά τον Πόλεμο ανεβαίνει στην κυβέρνηση, με τον πιο δημοκρατικό τρόπο, ένας απόγονος της Αριστεράς της Αντίστασης, του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου.Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Τσίπρας, ηγέτης και πρωθυπουργός πλέον, τίμησε τη μνήμη εκείνων που θυσιάστηκαν στην Καισαριανή, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι ο λαός αλλά και η κυβέρνηση τιμούν τα θύματα και δεν λησμονούν τους θύτες.

Το 2015 δεν είναι 2012

Το 2012 και το 2015 δεν είναι μόνο χρονιές κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα. Εχουν ήδη καταγραφεί και ως ορόσημα αποφασιστικών εξελίξεων στην ΕΕ που δίχως αμφιβολία επηρέασαν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας τα τελευταία δυόμισι χρόνια και δίχως αμφιβολία θα σφραγίσουν τις ισορροπίες Αθήνας - ΕΕ που θα διαμορφωθούν στο άμεσο μέλλον. Το 2012 για την Ευρωζώνη ήταν η χρονιά της μεγάλης μπλόφας του Βερολίνου: Στα μέσα της χρονιάς υπήρχε η ψευδαίσθηση μιας αποφασιστικής στροφής την οποία η ίδια η γερμανική ηγεσία αποδόμησε το φθινόπωρο.Τον Ιούνιο του 2012 στη Σύνοδο Κορυφής Μόντι και Ραχόι απειλούν να βάλουν βέτο στα συμπεράσματα αν δεν διασφαλισθεί η απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τον προσωρινό μηχανισμό (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF). Η Σύνοδος εγκρίνει ομόφωνα την πρόταση που χαρακτηρίζεται ως ιστορική γιατί σπάει τον φαύλο κύκλο δημόσιου και τραπεζικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα εγκρίνεται μια ευρείας κλίμακας τραπεζική ένωση (Εποπτεία του Τραπεζικού Συστήματος από την ΕΚΤ). Εναν μήνα μετά καταγράφεται η δήλωση Ντράγκι θα κάνω ό,τι μπορώ, οι αγορές ηρεμούν και όλοι στην Ευρωζώνη ζουν στην ψευδαίσθηση ότι το φως στο τέρμα του τούνελ είναι ορατό.

Νέο-Οθωμανικές Μεθοδεύσεις

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20141021/engine/newego_LARGE_t_1101_54412266_type12128.jpg
Γιώργος ΛεβέντηςΔεν πρόφτασε να εκπνεύσει η πρώτη NAVTEX η οποία σηματοδότησε την έναρξη ενός συντονισμένου σχεδίου προκλήσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και η Άγκυρα εξέδωσε μια δεύτερη οδηγία προς ναυτιλλόμενους στα νότια της Κύπρου, μπροστά στα απαθή βλέμματα της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένου και αυτού τούτου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα έπρεπε να είναι φύση και θέση θεματοφύλακας της διασφάλισης της διεθνούς έννομης τάξης. Επιπλέον η Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη προφανώς την μέχρι πρότινος, κυβερνητική αστάθεια στην Ελλάδα, και έχοντας κατά νουν να δοκιμάσει την νέα κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα έχει δεσμεύσει για εκπαιδευτικές ασκήσεις μεγάλες περιοχές στο Αιγαίο για χρονικές περιόδους του νέου έτους.

Νέα μέτωπα μετά το Κομπανί

  Οι Κούρδοι μαχητές ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν μάχες για απελευθέρωση και άλλων περιοχών
Μετά τους εορτασμούς στην πλειονότητα των κουρδικών περιοχών της Συρίας, οι πρώτοι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στο Κομπανί, το οποίο μετρούσε 50.000 κατοίκους πριν από τις μάχες


Οι Κούρδοι κάτοικοι του Κομπανί ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη συριακή αυτή πόλη μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους, με τη μάχη να έχει πλέον μεταφερθεί στα γύρω χωριά, που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Η ανακατάληψη του Κομπανί, το οποίο το ΙΚ επιθυμούσε να θέσει υπό τον έλεγχό του για να εδραιώσει την επιρροή του σε ένα μεγάλο μέρος των τουρκοσυριακών συνόρων, επετεύχθη έπειτα από περισσότερους από τέσσερις μήνες μαχών, που μετέτρεψαν την πόλη αυτή σε σύμβολο της αντίστασης κατά των τζιχαντιστών.

Βλ. Πούτιν: Πάνω από 15 δισ. δολάρια οι πωλήσεις ρωσικών όπλων το 2014

Βλ. Πούτιν: Πάνω από 15 δισ. δολάρια οι πωλήσεις ρωσικών όπλων το 2014
Η Ρωσία πώλησε όπλα αξίας που ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν και πρόσθεσε ότι οι νέες παραγγελίες που έχει εξασφαλίσει η ρωσική στρατιωτική βιομηχανία ανέρχονται σε μια αξία άλλων σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ρωσία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές όπλων, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η χώρα του εξήγαγε στρατιωτικό εξοπλισμό σε πάνω από 60 κράτη πέρυσι, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση γνώρισαν την πιο σοβαρή επιδείνωσή τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία.

Ευρώπη: φωνές διαφοροποίησης από την πολιτική Μέρκελ

Υπέρ της συζήτησης για το ελληνικό χρέος τάχθηκε τόσο ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν όσο και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πάντοαν
Καγκελάριος Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν«Όποιος αγαπά τη Δημοκρατία και τον άνθρωπο πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί, ούτως ώστε η ζωή στην Ελλάδα να είναι με ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία. Μετά το υπουργικό συμβούλιο το μεσημέρι, ο Βέρνερ Φάιμαν ζήτησε να σταματήσουν οι δηλώσεις που φέρνουν τον κατακλυσμό με το αποκαλούμενο Grexit, το οποίο, όπως σημείωσε, δεν αποτελεί «λεπτομέρεια», αλλά θα είχε ως συνέπεια μια όξυνση της φτώχειας και της ανεργίας στην Ελλάδα, ενώ επιπλέον οι επενδύσεις που έχουν γίνει σε ευρώ δεν θα μπορούσαν να υπολογιστούν σε μια μαζικά υποτιμημένη νέα δραχμή.

Γυαλιά-καρφιά και αίμα από εθνικιστές Αλβανούς στο Κόσοβο


Γυαλιά-καρφιά και αίμα από εθνικιστές Αλβανούς στο Κόσοβο
Συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, όταν χιλιάδες υποστηρικτών εθνικιστικού κινήματος, επιχείρησαν να εισβάλουν στο κεντρικό κτίριο της κυβέρνησης, πετώντας βόμβες μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα να προκληθούν συγκρούσεις και οδομαχίες, στις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον 80 άτομα, εκ των οποίων 50 αστυνομικοί και συνελήφθησαν πάρα πολλά.

Bloomberg: Οι τρελοί της ελληνικής Αριστεράς έχουν μία καλή ιδέα

Bloomberg: Οι τρελοί της ελληνικής Αριστεράς έχουν μία καλή ιδέα
Οι τρελοί Έλληνες αριστεροί έχουν μια καλή ιδέα, υποστηρίζει το BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Greece’s Crazy Leftists Have a Good Idea», σημειώνοντας ότι μέσα στη λαϊκιστική ρητορική που οδήγησε το ακροαριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ στη νίκη στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές υπάρχει μια ιδέα την οποία κυρίως η Γερμανία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της: Να τονωθεί δηλαδή η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μέσα από την ελάφρυνση του χρέους των πιο έντονα πληττόμενων χωρών.Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που ορκίστηκε χθες ως ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ζητάει εδώ και καιρό μια «ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος», μια σύνοδο κορυφής δηλαδή όπου οι ηγέτες της Ευρώπης θα μείωναν τις εξουθενωτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας και των άλλων προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης. Σε αντίθεση με το υπόλοιπο πρόγραμμα του κόμματος αυτή η ιδέα αυτή έχει νόημα.

FT: «Φλερτάρει» η Ελλάδα με τη Ρωσία;

Συντάκτης: efsyn.gr Η «ως επί το πλείστον ριζοσπαστική αριστερά» νέα κυβέρνηση της Ελλάδας- γράφουν οι Financial Times- έστειλε μήνυμα σήμερα ότι η αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους εταίρους της μπορεί να επεκταθεί από την οικονομία στην εξωτερική πολιτική, κρατώντας αποστάσεις από την έκκληση της Ε.Ε. για διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Παραθέτοντας την ιστορία όπως εξελίχθηκε, με την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για να ληφθεί απόφαση περαιτέρω μέτρων κατά της Μόσχας για την Ουκρανία, οι Financial Times αναφέρουν ότι η αντίδραση των ελληνικών αρχών εγείρει ερωτήματα για το εάν η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει τη συνέχιση των  κυρώσεων που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ -μεταξύ αυτών απαγορεύσεις στη χορήγηση βίζας και πάγωμα καταθέσεων Ρώσων αξιωματούχων- όταν οι χώρες μέλη κληθούν να αποφασίσουν την ανανέωσή τους τον Μάρτιο.

Προσοχή στον στρατηγό Πάνο...

Photo: Nikos Libertas / SOOC Γιώργος Καρελιάς
Το υπουργείο Άμυνας σε ομαλές περιόδους είναι το πιο ανώδυνο -και συνάμα πιο αβανταδόρικο- υπουργείο για έναν πολιτικό. Όποιος το παίρνει πάει σε παρελάσεις, φωτογραφίζεται με στρατιωτικούς σε ασκήσεις, κάνει και ρουσφέτια με μεταθέσεις και τα παρόμοια.Εκτός αν αυτός που θα το πάρει λέγεται Πάνος Καμμένος. Ο ανεξάρτητος αυτός Ελληνας μπορεί να γίνει ο πρώτος, από την Μεταπολίτευση, επικίνδυνος υπουργός Αμυνας, αν εννοεί αυτά που έχει πει κατά καιρούς. Τα υπενθυμίζουμε:
1. Ο κ. Καμμένος έχει ζητήσει πολλές φορές (ένα παράδειγμα εδώ) να ανακηρύξει η Ελλάδα αμέσως και μονομερώς την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Κι αν για την περιοχή της Δυτικής ή της Νότιας Ελλάδας δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα (έχουμε να κάνουμε με την Αλβανία, την Ιταλία και την Αίγυπτο), δεν συμβαίνει το ίδιο και για το Αιγαίο, όπου έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία. Και χωρίς συνεννόηση με την Τουρκία είναι δύσκολο έως αδύνατο να προχωρήσουμε. Γι’ αυτό καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα. Ούτε καν ο Αντώνης Σαμαράς, που έλεγε τα ίδια με τον Καμένο παλιότερα, τόλμησε να κάνει μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ. Τι θα κάνει ο παλικαράς Καμμένος τώρα που θα έχει την εξουσία;

Ο Ελληνας Μέρκελ

H γελοιογραφία της Telegraph για τις ελληνικές εκλογές: Οι Ελληνες έδωσαν κλωτσιά στην Μέρκελ [εικόνα]
Δημήτρης Δανίκας Από τις πρώτες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Και από μερικά ονόματα των υπουργών του που γνωρίζω πολύ καλά. Εχω την υποψία ότι ο νέος πρωθυπουργός μπορεί (υπογραμμίζω το «μπορεί») να αποδειχθεί ο πιο αίλουρος «γάτος» της μεταπολιτευτικής Ελλάδας!Αυτή την υποψία την τεκμηριώνω ως εξής:

Ενα Η οικονομική, αστική ελίτ που προέκυψε από την γέννηση του κράτους μέχρι σήμερα, ήταν και εξακολουθεί να είναι όμηρος μιας παρασιτικής, κρατικοδίαιτης «παρέας». Γι αυτό οι απαραίτητες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμιστικές αλλαγές έμεναν πάντα εξαγγελίες προεκλογικές!

Η ανάγκη δεν έκανε ποτέ καλά παζαρέματα.

Μετά την πρώτη μέρα
Η κρίση η οποία ταλανίζει τον τόπο μας, είναι κρίση πολύμορφη , πολυεπίπεδη και κάκιστα η ματιά μας παγιδεύεται μόνο στο οικονομικό της σκέλος. Εχει καταρρεύσει ένα ολάκερο μοντέλο ανάπτυξης της Ελληνικής κοινωνίας το οποίο και βασίστηκε κύρια στους άξονες Ελλάδα-αποικία χρέους,Ελλάδα-προτεκτοράτο,Κράτος-Παραρακράτος και Σύνταγμα-ΠαραΣύνταγμα.Η μη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, οι μνημονιακές συμβάσεις αποτέλεσαν απλά μια νομοτελειακή εξέλιξη 
Κατά συνέπεια η εκλογική διαδικασία είχε ως ηττημένους αυτούς που πίστεψαν πως μέσα από λογικές διαχείρισης του καχεκτικού γίγνεσθαι, χωρίς δομικές ανατροπές,χωρίς Εθνική Στρατηγική στην βάση εθνικού σχεδίου και χωρίς το μέγιστο της κοινωνικής συνοχής και το βέλτιστο της κοινωνικής συναίνεσης μπορούν να παράγουν θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια αναστροφής της κρίσης.Το ηθικό πλεονέκτημα , το οποίο και διασφαλίζει την ηγεμονία επι της κοινωνίας δια της πειθούς άγνωστη παράμετρος για τις λογικές αυτές,Η Εκτροπή της λαικής εντολής, η νόθευση της λαϊκής θέλησης ,η αλλοίωση της  μέσω της υφαρπαγής, ήσαν οι πραγματικές στοχεύσεις .