04 Ιανουαρίου 2015

Όλον το έθνος αδικείται, όταν αδικείται ένας μόνος πολίτης.

Ανοιξη τον Γενάρη
Ιστορικά καταγεγραμμένο το βολικό της κολοβής μνήμης, ισως αναγκαίο χαρακτηριστικό σκέψεων που επιζητούν άλλοθι σε ένα αφήγημα ξεπερασμένο. Πολλοί εντρυφοώντας στο πολίτευμα της Δημοκρατίας και δη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας της Αρχαίας Ελλάδας για λόγους ανεξήγητους, αδυνατούν να εντοπίσουν το κομβικό σημείο της λειτουργίας της, η εξισορρόπηστη της  στρατευμένης σκέψης από τον Κοινό Νού.Οι δεσμεύσεις παράγουν πάντα καθεστώς εξάρτησης , κατά συνέπεια έχει εγκαταλειφθεί από πολύ νωρίς η βασική αρχή της Δημοκρατίας που εύστοχα διατυπώθηκε από τον Ρήγα Φεραίο "Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά". Όμως ο Ρήγας διατύπωσε και μια άλλη θέση " Όλον το έθνος αδικείται, όταν αδικείται ένας μόνος πολίτης."

Να μείνει πίσω η εποχή της ασημαντότητας

Σπύρος ΛίτσαςΕίναι η ώρα της αποτίμησης του έτους που πέρασε. Quo vadis, γαλανόλευκο καραβάκι, με τέτοιο καιρό; Το διεθνοπολιτικό περιβάλλον γίνεται ολοένα περισσότερο ασταθές και η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωγραφική συνισταμένη που οι μεταβολές σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο στον πυρήνα του Ισλάμ δημιουργούν σωρεία αδιεξόδων για το σύνολο των δρώντων. Επιπρόσθετα, ο ναρκισσισμός της τουρκικής κυβέρνησης παράγει δομικό αναθεωρητισμό που δείχνει ότι θα κλιμακωθεί τη νέα χρονιά κυρίως κυρίως εις βάρος Ελλάδας και Κύπρου. Ασφαλώς και η χώρα μας δεν είναι ανοχύρωτη. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι του δυτικού κόσμου και κομβικό μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Επίσης, η συμμαχία με το Ισραήλ δίνει στην Ελλάδα μια επιπρόσθετη πηγή ισχύος που μέσα στο 2014 ορθώς έτυχε περαιτέρω εμβάθυνσης και από τα δυο μητροπολιτικά κέντρα. Επομένως, η ηττοπάθεια και η απογοήτευση οφείλουν να δώσουν τη θέση της στην εθνική αυτοπεποίθηση και στον διεξοδικό προγραμματισμό.

Ο υπόγειος οικονομικός πόλεμος

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Το ρούβλι σε ελεύθερη πτώση και η σημασία της ισχύος
  • Ποιες οι επιπτώσεις για την Κύπρο από τη διολίσθηση του ρωσικού νομίσματος, πώς κινδυνεύουν να ζημιωθούν οι ΗΠΑ και ποιο παιγνίδι παίζουν οι Σαουδάραβες κατά του Ιράν
  • ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ της ρωσικής οικονομίας και το όφελος των Γερμανών

Το διεθνές σύστημα δεν πάσχει μόνο από καταστροφικές συγκρούσεις με τη χρήση όπλων, αλλά και από έναν πολύπλοκο οικονομικό πόλεμο. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά γύρω μας, στη μεν Αθήνα ερίζουν για την εξουσία, στη δε Κύπρο η μακαριότητα συνεχίζεται…

Πολιτικών λαθών μοιραίες επαναλήψεις

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη

  • Η Τουρκία επιδιώκει τον ηγεμονικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου και όχι μόνο
  • Θα συνεχίσει το Μπαρμπαρός τις έρευνές του, που σημαίνουν εμπέδωση της στρατηγικής της Τουρκίας να προβάλλει διεθνώς την εικόνα του δικαιούχου και «συγκυρίαρχου» στην Κύπρο, στο σύνολο της επικράτειας
  • Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ας παύσει να εφησυχάζει και η πολιτική ηγεσία της χώρας να συνομιλεί κάνοντας κύκλους γύρω από το ίδιο σημείο των δικοινοτικών συνομιλιών και να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός κατεπείγοντος στρατηγικού πλάνου
Η Τουρκία δεν ανακόπτει την παρουσία της στην Κύπρο και στις θάλασσες νοτίως της Κύπρου. Θα συνεχίσει το Μπαρμπαρός τις έρευνές του, που σημαίνουν εμπέδωση της στρατηγικής της Τουρκίας να προβάλλει διεθνώς την εικόνα του δικαιούχου και «συγκυρίαρχου» στην Κύπρο, στο σύνολο της επικράτειας εδαφικής, εναέριας και θαλάσσιας εν προκειμένω. Τον όρο «συγκυρίαρχος» τον αναφέρουμε γιατί είναι και η επίσημη τουρκική θέση, κατά την αυθαίρετη από την Τουρκία ερμηνεία των Συνθηκών και των απορρεόντων, σύμφωνα με την τουρκική άποψη, διεκδικήσεών της εις βάρος της Κύπρου.

Η δημοκρατία ως απειλή

http://www.avgi.gr/documents/10179/894560/ANASTASIOU_5_11_13.jpg/216fc617-cdfc-4362-b037-acaae7ba0753?t=1383609707735&imageThumbnail=3
Πελεγρίνης Ν. Θεοδόσης Ουδέποτε, ύστερα από τη Μεταπολίτευση, η Δημοκρατία στον τόπο μας περιήλθε σε τόσο δεινή θέση όσο στον καιρό μας. Όπου και να κοιτάξεις, είτε πέρα από τα σύνορα του τόπου μας είτε στο εσωτερικό της επικράτειας, θα δεις να απειλείται η Δημοκρατία μας.Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο συνασπισμός των κρατών της Ευρώπης στον οποίο εντάχθηκε η χώρα μας χάριν της ευημερίας των πολιτών της, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από ευαισθησία προς τη Δημοκρατία, η οποία εκφράζεται μέσω του Κοινοβουλίου και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Η Ε.Ε. προτιμά να συνεργάζεται με κλειστά κέντρα εξουσίας, όπως οι κυβερνήσεις. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, φροντίζει, ώστε οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της, στα οποία θέλει να επιβάλει τη βούλησή της, να μην είναι εκλεγμένες από τον λαό, όπως η κυβέρνηση Μόντι στην Ιταλία και η κυβέρνηση Παπαδήμου στην Ελλάδα.

Με κοινωνική και εθνική ευθύνη

Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου
  • Χρήστου Δημήτρη - Τι θα πουλήσει ο Σαμαράς, στις μέρες που απομένουν έως την ημέρα της κρίσεως; Τα κλασικά επιχειρήματα, που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, όταν οι λαοί νιώθουν ότι έχουν εξαπατηθεί και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν. Αράχνες, ταραντούλες, κατσαρίδες και άδεια ΑΤΜ συσκευάζονται προς σερβίρισμα. Το γεγονός ότι αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα με τη λάθος συνταγή χρησιμοποιούν ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε δεν τους ενοχλεί! Ίσως γιατί έχουν ακόμα εκβιάσιμα ΜΜΕ, όπως, για παράδειγμα, "Τα Νέα" του κ. Ψυχάρη, που έβγαλε (ο αθεόφοβος) στην πρώτη σελίδα αρκούδες να μας φάνε ζωντανούς, μπερδεύουν κάπως την αλήθεια. Έτσι τουλάχιστον νομίζουν.

"Πόλεμος" στη Μόσχα με όπλο το φθηνό πετρέλαιο

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στις τελευταίες ειδήσεις του 2014, υπάρχουν δύο γεγονότα που ξεχωρίζουν. Καταρχάς ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε για το 2015 από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και κατά δεύτερον η απόφαση της Ουάσιγκτον να διακόψει τις εμπόλεμες επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Η πρώτη είδηση σχετίζεται σαφέστατα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ψυχροπολεμική αντιπαράθεση μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας. Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ικανοποιήσει το ανεπίσημο αίτημα της Ουάσιγκτον για διατήρηση της παραγωγής και της τροφοδοσίας της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, έστω κι αν αυτό επιβαρύνει τη σαουδαραβική οικονομία, αποτυπώθηκε ήδη στον προϋπολογισμό του 2015.

Γερμανία: Νέες κυρώσεις θα αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία

EPA/MIGUEL A. LOPES-«Ο στόχος (των κυρώσεων) ουδέποτε ήταν να σπρώξουμε τη Ρωσία προς το πολιτικό και οικονομικό χάος», δήλωσε ο Γκάμπριελ (φωτ. αρχείου) στην εφημερίδα Μπιλντ αμ Ζόνταγκ. 
Τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας με μία νέα ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κάτι που θα ήταν αντίθετο στα συμφέροντα της Ευρώπης επισημαίνει ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.«Ο στόχος (των κυρώσεων) ουδέποτε ήταν να σπρώξουμε τη Ρωσία προς το πολιτικό και οικονομικό χάος», δήλωσε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Μπιλντ αμ Ζόνταγκ.
«Αυτοί που το θέλουν αυτό, θα προκαλέσουν μια κατάσταση πολύ πιο επικίνδυνη για όλους εμάς στην Ευρώπη», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία είναι μια πυρηνική δύναμη.
Ο στόχος των κυρώσεων είναι να επιστρέψει η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ουκρανική κρίση.

Λίβανος: Περιορισμοί στη θεώρηση εισόδου για τους Σύρους



Περιορισμούς στη θεώρηση εισόδου (visa) θα επιβάλει στους Σύρους ο Λίβανος για πρώτη φορά σε μία προσπάθεια ελέγχου της εισροής προσφύγων στην επικράτειά του από τη γειτονική χώρα, σύμφωνα με λιβανέζους αξιωματούχους.Ο Λίβανος φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία κι έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν συγκέντρωση προσφύγων στον κόσμο. Από τον περασμένο χρόνο ήδη ξεκίνησε τον περιορισμό την υποδοχής ατόμων που εγκατέλειπαν τη Συρία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο.

Παύλος Αποστολίδης: Είναι δυνατή η «χρυσή τομή» μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ Ο «Λόρδος» της ελληνικής διπλωματίας είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά με ισχυρή θέληση και επιμονή. Σε μια πολύ ευαίσθητη αλλά και επικίνδυνη φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά το φιάσκο της υπόθεσης Οτσαλάν, όπου η διπλωματία συνάντησε τον γκρίζο κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης επελέγη να ηγηθεί της ΕΥΠ και να αποκαταστήσει την τραυματισμένη εικόνα της. Το μειλίχιο ύφος, οι γνώσεις, η εμπειρία και οι επαφές επέτρεψαν στον πρώτο διπλωμάτη αρχηγό της υπηρεσίας να φέρει εις πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Ελλάδα κέρδισε δύο από τα σημαντικότερα στοιχήματα της πρόσφατης Ιστορίας της: εξάρθρωσε τη «17 Νοέμβρη» και διοργάνωσε ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Γερμανία με το βλέμμα προς την Ανατολή

Η σχέση της Γερμανίας με τη Δύση υπήρξε ανέκαθεν περιπλεγμένη. Από τη μία, πολλές από τις θεμελιώδεις φιλοσοφικές αρχές της Δύσης προήλθαν από τη Γερμανία, ενώ από την άλλη, ο ιδιότυπος γερμανικός εθνικισμός απείλησε επανειλημμένως τα δυτικά πολιτικά πρότυπα. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Δυτική Γερμανία συμμετείχε ενεργά στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, φθάνοντας στο σημείο να αναπτύξει στρατό στα ΝΑΤΟϊκά πεδία μαχών των Βαλκανίων και του Αφγανιστάν, όπως επισημαίνει σε άρθρο στην επιθεώρηση Foreign Affairs ο Χανς Κουντάνι.

Την τελευταία δεκαετία, όμως, η στάση της Γερμανίας απέναντι στη Δύση έχει αλλάξει. Ο τότε καγκελάριος Σρέντερ έκανε μάλιστα λόγο για «γερμανική οδό», καταγγέλλοντας την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Η καθεστωτική ανατροπή στο Ιράκ

Ιανουάριος 1960. Ο συνταγματάρχης Αμπντούλ Σαλάμ Αρεφ (όρθιος στην άκρη αριστερά) και δίπλα του δεξιά ο ταξίαρχος Αμπντ ελ-Καρίμ Κάσεμ συναντώνται με στελέχη του κόμματος Μπάαθ.ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΕΤΗΣ Η 14η Ιουλίου δεν γιορτάζεται μόνο στο Παρίσι για την πτώση της Βαστίλης αλλά και στο Ιράκ για τη σοσιαλιστική επανάσταση του 1958. Τότε εκδηλώθηκε το στρατιωτικό κίνημα το οποίο οδήγησε στην πτώση του βασιλιά Φάιζαλ της δυναστείας των Χασεμιτών στο Ιράκ από τους συνταγματάρχες Κάσεμ και Αρεφ. Η δυναστεία είχε έλθει στον θρόνο με βρετανική υποστήριξη το 1921. Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος δολοφονήθηκαν ο βασιλιάς Φάιζαλ, ο Διάδοχος Αμπντ αλ-Ιλα και ο πρωθυπουργός Νουρί Σαΐντ.

Το ΝΑΤΟ φεύγει, ο πόλεμος μένει στο Αφγανιστάν

SUNE ENGEL RASMUSSEN / THE GUARDIAN Μετά 13 χρόνια πολέμου, το ΝΑΤΟ τερμάτισε επισήμως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν την περασμένη Κυριακή, παραδίδοντας στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις την ευθύνη για την ασφάλεια μιας χώρας που συνεχίζει να μαστίζεται από την εμφύλια σύρραξη, τη θηριώδη εξέγερση των Ταλιμπάν και τις αυξανόμενες απώλειες στις γραμμές τόσο των ενόπλων όσο και των αμάχων.

Τη στιγμή που μαίνονταν οι βίαιες συγκρούσεις σε σειρά επαρχιών και ενώ είχαν προηγηθεί, τις τελευταίες εβδομάδες, επιθέσεις των Ταλιμπάν στην ίδια την πρωτεύουσα Καμπούλ, οι στρατιωτικοί διοικητές του ΝΑΤΟ υπέστειλαν τη σημαία της αποστολής (ISAF) που ξεκίνησε το 2001, μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο. Στη θέση της, υψώθηκε η σημαία της νέας στρατιωτικής αποστολής, στο πλαίσιο της οποίας το ΝΑΤΟ θα περιοριστεί σε καθήκοντα εκπαίδευσης, συντονισμού και υποβοήθησης του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας. Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε μέσα στο αρχηγείο των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, στην Καμπούλ. Η τοποθεσία είχε κρατηθεί μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή λόγω φόβων για ενδεχόμενη επίθεση των Ταλιμπάν.

Ερντογάν: Πρόεδρος Δημοκρατίας... και πασών των εξουσιών

Ο Ταγίπ Ερντογάν, που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας μία και πλέον δεκαετία, αρχικά ως πρωθυπουργός και τώρα ως πρόεδρος, δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου αλλάζοντας το Σύνταγμα της χώρας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας μία και πλέον δεκαετία, αρχικά ως πρωθυπουργός και τώρα ως πρόεδρος, δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου αλλάζοντας το Σύνταγμα της χώρας.Σε μια πρωτοφανή ενέργεια, ενδεικτική των προθέσεών του για τον νέο του ρόλο στην προεδρία της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου στις 19 Ιανουαρίου. Τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για ένταση στις σχέσεις μεταξύ του επιτελείου Ερντογάν και του γραφείου του πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, αφότου οι στενοί συνεργάτες του τελευταίου διέψευσαν την πληροφορία ότι ο Τούρκος πρόεδρος επρόκειτο να συντονίσει το υπουργικό συμβούλιο της προσεχούς Κυριακής. «Συζήτησα το θέμα με τον πρωθυπουργό και θα προεδρεύσω του υπουργικού συμβουλίου στις 19 Ιανουαρίου», ήταν η διευκρινιστική δήλωση του Ερντογάν.

Γραφειοκρατικός χριστιανισμός

22 Δεκεμβρίου 2014, ο Πάπας απευθύνει λόγο στην Κουρία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣΣτη βαρυσήμαντη αυτή ομιλία ο Πάπας απαρίθμησε δεκαπέντε νοσήματα που έχουν προσβάλει την Κουρία (και από τα οποία βέβαια κανείς μας δεν είναι απαλλαγμένος). Σοφά ο Πάπας ξεκινάει την απαρίθμησή του με το αίσθημα των ανθρώπων της Κουρίας πως είναι αθάνατοι, απρόσβλητοι, απαραίτητοι. Μια βόλτα σε ένα νεκροταφείο, προτρέπει ο Πάπας, μπορεί να τους λυτρώσει από αυτόν τον πειρασμό. Τα νεκροταφεία είναι πράγματι γεμάτα από αναντικατάστατους. Τον πυρήνα ωστόσο της πνευματικής νοσογραφίας, όπως την αποτύπωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, αποτελεί ο γραφειοκρατικός ακτιβισμός μέσα στην Εκκλησία. Το δεύτερο νόσημα του παπικού καταλόγου καλείται μαρθισμός, ενώ στην τέταρτη θέση τοποθετείται ο υπερβολικός προγραμματισμός και ο υπαλληλισμός. Μαρθισμός είναι η ασταμάτητη δραστηριότητα, μέρα νύχτα, γεμάτη άγχος και ταραχή. Οσοι πάσχουν από το νόσημα αυτό στριφογυρίζουν αδιάκοπα, χωρίς να κάθονται λεπτό «παρά τους πόδας του Ιησού» να ακούσουν τον λόγο του. Δεν ξεκουράζονται ποτέ, ούτε σωματικά ούτε ψυχικά, γεγονός που ήδη αποτελεί αμαρτία, αφού στον άνθρωπο έχει δοθεί, με τον Δεκάλογο, η θεϊκή εντολή να ξεκουράζεται.

Πολιτικό θρίλερ οι εκλογές στη Βρετανία

Ουδείς σοβαρός αναλυτής διανοείται να στοιχηματίσει αν οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον (δεξιά) ή οι Εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ κερδίσουν την πρώτη θέση.ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ουδείς σοβαρός αναλυτής διανοείται να στοιχηματίσει αν οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον (δεξιά) ή οι Εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ κερδίσουν την πρώτη θέση.Φορτωμένη με εκλογικές αναμετρήσεις που μπορεί να επηρεάσουν καταλυτικά την πορεία της Ε.Ε., για το καλύτερο ή το χειρότερο, είναι η ατζέντα του 2015. Τον χορό –σφακιανό πεντοζάλη ή βαυαρικό βαλς, θα δείξει– ανοίγει η Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου και κλείνει, πιθανόν τον Νοέμβριο, η Ισπανία, όπου το νεοσύστατο κόμμα Podemos απειλεί να ανατρέψει το σκηνικό. Ενδιάμεσα θα κληθούν στις κάλπες οι Φινλαδοί, οι Εσθονοί, οι Πολωνοί και οι Πορτογάλοι. Δεν αποκλείεται, όμως, η πιο σημαντική, ως προς τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της, εκλογική αναμέτρηση να αποδειχθεί εκείνη που θα διεξαχθεί στις αρχές Μαΐου, στη Βρετανία.

Τζιχαντιστές χωρίς γυρισμό

Δεκάχρονοι και δωδεκάχρονοι «πιονιέροι» της Τζιχάντ υποβάλλονται στη βάρβαρη «διαπαιδαγώγηση» των όπλων.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ Ηταν έξι το πρωί τοπική ώρα όταν την περασμένη εβδομάδα χτύπησε το τηλέφωνο του Ουρίμ Κοτσολάρι στην ορεινή Κράπα, στα περίχωρα των Τιράνων. Στην άλλη άκρη της γραμμής, κάποιος του είπε ότι ο αδερφός του έγινε «μάρτυρας» και πως πρέπει να είναι περήφανος γι’ αυτόν. Ο Αρτούρ Κοτσολάρι είχε σκοτωθεί κάπου στη Συρία και ένας συμπολεμιστής του, Αλβανός και εκείνος πιθανότατα, ανέλαβε να ενημερώσει την οικογένειά του. Ο Ουρίμ κατέθεσε στην αστυνομία ότι ρώτησε τον άγνωστο για την τύχη της συζύγου και των τριών ανήλικων παιδιών που είχε πάρει φεύγοντας μαζί του ο αδερφός του και έλαβε την απάντηση ότι η ίδια δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην πατρίδα.

ΠΩΣ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΥΡΕΜΑ FAZ: Το ελληνικό χρέος είναι σχετικά φθηνό

Το ελληνικό χρέος ανέρχεται στα 322 δισ. και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά δεύτερο κούρεμα. Όμως η Ελλάδα καταβάλλει σήμερα για την αποπληρωμή, χαμηλότερα επιτόκια από ότι η Γερμανία για το δικό της χρέος, υποστηρίζει η εφημερίδα FAZ.
FAZ: Το ελληνικό χρέος είναι σχετικά φθηνό
Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές στην Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθο με τίτλο «Το ελληνικό χρέος είναι σχετικά φθηνό», επιδιώκει να καταρρίψει το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για δεύτερο κούρεμα και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και συγκρίνει το επιτόκιο που πληρώνουν Ελλάδα και Γερμανία για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους τους.
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης γράφει: «…Ο Αλέξης Τσίπρας απαιτεί τη μείωση του χρέους, που επωμίζεται η Ελλάδα, σε πιο ανεκτά επίπεδα. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι τα αιτήματά του είναι μια λαϊκιστική πολεμική ενόψει εκλογών. Διότι τα βάρη που επωμίζεται η Ελλάδα με τα επιτόκια και την αποπληρωμή έχουν μειωθεί εδώ και καιρό σε ανεκτά επίπεδα. Παρά το δυσθεώρητο χρέος των 322 δισεκατομμυρίων ευρώ (175% του ΑΕΠ) η Ελλάδα πληρώνει το χρόνο περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους (3% του ΑΕΠ). Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της τρόικας σημειώνεται ότι η χώρα καλείται να καταβάλλει 2,4% τόκους για την αποπληρωμή του χρέους, μιας και το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται στο μεταξύ από πιστώσεις (στήριξης) διεθνών πιστωτών. Σε αντίθεση η Γερμανία καταβάλλει επιτόκιο περίπου 2,7% για την αποπληρωμή του χρέους της.

Εκλογές νέας Μεταπολίτευσης

Oπως οι εκλογές του 1974 καθόρισαν τη χώρα για 35 ολόκληρα χρόνια, έτσι σε τρεις εβδομάδες θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας, ίσως για δεκαετίες ολόκληρες
 Εκλογές αποφάσισε η Βουλή. Επραξε ορθότατα. Μια νεοεκλεγμένη Βουλή, προφα­νώς με ριζικά διαφορετική σύνθεση, θα αντανακλά τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα της ρημαγμένης μνημονιακής Ελλάδας. Θα πάψει να υπάρχει το αβυσσαλέο χάσμα μεταξύ λαού και Κοινοβου­λίου, το οποίο όλοι παρατηρούμε. Οι ψηφοφόροι πρέπει πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν ποιο κόμμα θέλουν να τους κυβερνά - η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ.Ριζικές αλλαγές στην κοινοβου­λευτική εκπροσώπηση των κομμά­των θα φέρουν οι εκλογές. Πολύ σωστά θα κάνουν. Το επονείδιστο Μνημόνιο άλλαξε δια παντός την οικονομική και κοινωνική πραγμα­τικότητα της πατρίδας μας. Αυτό είναι αδύνατον να μην έχει και πολιτικές συνέπειες! Αυτοί που υλοποίησαν τη μνημονιακή πολιτική πρέπει να κριθούν από τον λαό και είτε να επικροτηθούν είτε να απορριφθούν.

Η μοναξιά του Ντράγκι

Ηπολιτική ελίτ των εταίρων της Γερμανίας στην Ευρωζώνη έχει από ό,τι φαίνεται προσδοκίες θαύματος από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Ντράγκι. Προσδοκίες που θα ταίριαζαν σε Καθολικούς που επισκέπτονται την Παναγία της Λούρδης και που απαλλάσσουν συνειδητά ή ασυνείδητα τον πιστό από κάθε ατομική προσπάθεια και ευθύνη. Μια πρόγευση αυτής της πρωτοφανούς μετάθεσης ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας του Νότου της Ευρωζώνης είχαμε και με την εντυπωσιακή και φιλόδοξη αρχή της θητείας Γιούνκερ, που κράτησε λίγες μέρες, πριν ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φωτιστεί ως προαγωγός φοροδιαφυγής και τραπεζικής ανομίας στη μακρά θητεία του ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Μαζί με τον αέρα του Γιούνκερ που κόπηκε απότομα, ξεφούσκωσε και σαν μπαλόνι που σκάει και το αναπτυξιακό πακέτο των 500 δισ. που φέρει το όνομά του, ένα ποσό που είναι ζητούμενο μέσω μιας με αβέβαιη έκβαση μόχλευσης. ΟΝτράγκι δεν κινδυνεύει να κατηγορηθεί για παιχνίδια με CDS και SWAPS όσο ήταν ηγετικό στέλεχος στην Goldman Sachs. Κινδυνεύει από κάτι χειρότερο ακόμη και στην περίπτωση που αγνοήσει τον πόλεμο φθοράς της Μπούντεσμπανκ και προχωρήσει στην ποσοτική χαλάρωση (τύπωμα χρήματος) στις 22.1, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους.

Ο λαός ίσως εκδικηθεί στις κάλπες


Οι Ελληνες πολιτικοί τα κατάφεραν και πάλι. Δεν περιμέναμε, βεβαίως, να μη συνεχίσουν να είναι κατώτεροι των περιστάσεων, αλλά είχαμε μία ελπίδα ότι, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, θα είχαν επιδείξει την ελάχιστη ευαισθησία και θα είχαν επιλέξει τη συναίνεση από τον... εκλογικό πόλεμο, που θα μπορούσε να εκτροχιάσει εντελώς τη χώρα.
Δεν το έπραξαν και οδηγούν τη χώρα σε δύσκολα μονοπάτια. Αντί της εξόδου στη μετα-μνημονιακή περίοδο, η Ελλάδα αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ της παραμονής στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας για πέντε συνεχή χρόνια. Σαν να ήταν χθες όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επέβαλε στην Ελλάδα τα δεσμά του Μνημονίου χωρίς να ρωτήσει τους Ελληνες πολίτες. Διότι αν έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα, αυτό έπρεπε να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2010 και να αφορά την ένταξη στον μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ. Και η πράξη του εκείνη και η μη συναίνεση που ετάφη με την αποτυχία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αποδείξουν στους πολίτες ότι οι πολιτικοί μόνο την ψήφο τους κλέβουν. Δεν αφουγκράζονται ποτέ τα «θέλω» τους.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Κόμβος ο Πειραιάς στον νότιο ‘Δρόμο του Μεταξιού’

Αποφασισμένη να κερδίσει ένα από τα πιο σημαντικά στρατηγικού χαρακτήρα στοιχήματα της ιστορίας της είναι η Κίνα, η οποία πλέον στρέφεται με όλες τις δυνάμεις της προς τη Δύση, με στόχο να εμπεδώσει την παρουσία της σε νέες γεωγραφικές περιοχές, να εμβαθύνει την επιρροή της και να δώσει διέξοδο στη δυναμική οικονομία της στην αγορά της Ευρώπης.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάπτυξη μιας «ταχείας διαδρομής χερσαίας και θαλάσσιας», η οποία φυσικά θα έχει ως αφετηρία τουλάχιστον αρχικά το λιμάνι του Πειραιά.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάπτυξη μιας «ταχείας διαδρομής χερσαίας και θαλάσσιας», η οποία φυσικά θα έχει ως αφετηρία τουλάχιστον αρχικά το λιμάνι του Πειραιά.Μετά μία περίοδο μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης, η κινεζική ηγεσία έστρεψε το βλέμμα της στη θάλασσα, επιλογή που επιβεβαιώθηκε με την έγκριση από το 18ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας της «Θαλάσσιας Στρατηγικής», η οποία προέβλεπε και την ανάπτυξη της «Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού» («Silk Road Economic Belt») και του «Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα» («21st century Maritime Silk Road»).

Το Ισραήλ «παγώνει» την μεταφορά φορολογικών εσόδων στους Παλαιστίνιους



O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού του συμβουλίου, να παγώσει την προγραμματισμένη μηνιαία μεταφορά περίπου 500 εκατομμυρίων ισραηλινών σέκελ (σχεδόν 106 εκατ. ευρώ), στα οποία βασίζονται οι Παλαιστίνιοι, μεταξύ άλλων, για την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
Το Ισραήλ αποφάσισε να παγώσει τη μηνιαία μεταφορά φορολογικών εσόδων στους Παλαιστίνιους ως αντίποινα στις κινήσεις του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για την ένταξη της Παλαιστινιακής Αρχής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.Σύμφωνα με δηλώσεις ενός Ισραηλινού αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν  Νετανιάχου αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού του συμβουλίου, να παγώσει την προγραμματισμένη μηνιαία μεταφορά περίπου 500 εκατομμυρίων ισραηλινών σέκελ (σχεδόν 106 εκατ. ευρώ), στα οποία βασίζονται οι Παλαιστίνιοι, μεταξύ άλλων, για την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.Το Ισραήλ καταδίκασε την πρωτοβουλία του Αμπάς την περασμένη Τετάρτη χαρακτηρίζοντάς την μονομερές βήμα που υπονομεύει τις προοπτικές για μία ειρηνευτική συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης.

Η New York Times επιτίθεται στη λιτότητα και σημειώνει πως οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα φωνάζουν για αλλαγή

Η New York Times επιτίθεται στη λιτότητα και σημειώνει πως οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα φωνάζουν για αλλαγή
Μία πιο πραγματιστική προσέγγιση έναντι της Ελλάδα και αναβολή αποπληρωμής των δόσεων του χρέους για το 2015, ζητά από την Τρόικα η εφημερίδα New York Times, σε κύριο άρθρο της με τίτλο “Μία κουρασμένη Ελλάδα εξετάζει τις επιλογές της” (A Weary Greece Considers Its Options).Η εφημερίδα επιτίθεται στη λιτότητα που επέβαλαν οι δανειστές, αναφέρει πως αυξήθηκε το χρέος αντί να μειωθεί και τονίζει ότι “ο πόνος που προκαλείται από τις πολιτικές (των δανειστών) ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την απογοήτευση που αισθάνονται οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και αλλού στην Ευρώπη για τα βασικά πολιτικά κόμματα”.  Σημειώνει επίσης ότι οι ψηφοφόροι φωνάζουν για αλλαγή…Το κύριο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας ακολουθεί:

«Τριγμοί» στην Γερμανία για το Grexit


Αναταραχή στη Γερμανία προκάλεσε το δημοσίευμα του Spiegel. Αντιδρούν σοσιαλδημοκράτες, Ντι Λίνκε αλλά και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις συμφωνίες διαμηνύει το Βερολίνο. Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ.
«Τριγμοί» στην Γερμανία για το GrexitΗ καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προκαλεί σήμερα αντιδράσεις στη Γερμανία, ακόμη και στους κόλπους της πλειοψηφίας της, έπειτα από ένα δημοσίευμα στον ιστότοπο του περιοδικού "Ντερ Σπίγκελ" σύμφωνα με το οποίο είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση που στη χώρα ανέβει στην εξουσία η ριζοσπαστική αριστερά.Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ, ο Κρίστιαν Μπόιμλερ, απηύθυνε σήμερα προειδοποίηση: "Σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τα χρέη (της Ελλάδας) δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν και η Γερμανία θα επιβαρυνθεί σημαντικά".
Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), μέλη του "μεγάλου συνασπισμού" που βρίσκεται στην εξουσία στο Βερολίνο, αμφισβήτησαν δημόσια τη θέση περί Grexit που αποδίδεται στη Μέρκελ.

Ικόνιο: Το άντρο του τουρκικού ισλαμισμού και ρατσισμού…

Ικόνιο: Το άντρο του τουρκικού ισλαμισμού και ρατσισμού…
Του Μπουράκ Μπεγκντίλ, GATESTONE Institute
Τον Αύγουστο του 1980 ο Νετσμεντίν Ερμπακάν, ηγέτης του τότε Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας και πατέρας του πολιτικού Ισλάμ της Τουρκίας, είχε δημοσιεύσει δύο άρθρα. Το ένα είχε τίτλο «Ιερουσαλήμ και Σιωνισμός» και το άλλο «Αναρχία και Σιωνισμός». Στο δεύτερο έγραφε πως ο σιωνισμός είναι ένα χταπόδι με αμέτρητα πλοκάμια. Μερικά από τα πλοκάμια αυτά είναι «ο κομμουνισμός, ο καπιταλισμός, η μασονία και ο ρατσισμός», έγραφε.Στη δεκαετία του 1970 η Τουρκία ζούσε στη δίνη της πολιτικής βίας, με 12 άτομα, κατά μέσο όρο, να πεθαίνουν κάθε μέρα σε συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και ακροαριστερών. Για το χάος αυτό, έγραφε ο Ερμπακάν, έφταιγε, φυσικά, ο σιωνισμός.

Ο Ερντογάν ετοιμάζει την κόρη του για την πολιτική

Όλα δείχνουν ότι δεύτερο μέλος της οικογένειας Ερντογάν βρίσκεται ένα βήμα πριν την είσοδο στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Η ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εκπέμπει το μήνυμα ότι η Σουμεγγιέ Ερντογάν ενδέχεται να κατεβεί στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της χώρας.
Η δημοσιοποίηση της νέας πληροφορίας έρχεται από τον αντιπρόεδρο του ΑΚΡ, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Μιλώντας στον τουρκικό τύπο, ο κ. Σοϊλού δεν αποκλείει την είσοδο της κόρης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στην ενεργό πολιτική από τις τάξεις του κόμματος του. Τα τελευταία χρόνια, η Σουμεγγιέ Ερντογάν έχει αναλάβει καθήκοντα συμβούλου του πατέρα της. Η ίδια διατηρεί στενή συνεργασία με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον ακολουθεί στα ταξίδια του. Επίσης, λαμβάνει μέρος στον στενό κύκλο συνεργατών του Τούρκου Προέδρου.

Τουρκία: Συνεχίζεται «η δίκη για τους κοριούς» Θα συμμετάσχει και ο Ταγίπ Ερτογάν στη διαδικασία ακρόασης


Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει στη `δίκη για τους κοριούς`, όπως αποκαλείται η υπόθεση παρακολούθησης του γραφείου του κ. Ερντογάν κατά την περίοδο που εκτελούσε χρέη Πρωθυπουργού.Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου στη σημερινή πρώτη ακρόαση της δίκης, δεν αφέθηκαν ελεύθεροι οι 13 αστυνομικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία. Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία συμμετείχαν και οι δικηγόροι του Ταγίπ Ερντογάν. Με βάση το κατηγορητήριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2011 έγιναν παρακολουθήσεις στο γραφείο του Πρωθυπουργού με ειδικά μηχανήματα τα οποία ανακάλυψε η ΜΙΤ έπειτα από έρευνα.

Ισραηλινοί έποικοι έριξαν πέτρες σε Αμερικανούς


Αμερικανοί διπλωμάτες δέχτηκαν την Παρασκευή βροχή από πέτρες που "κατά τα φαινόμενα" εκτοξεύτηκαν από Εβραίους εποίκους κοντά σε έναν παράνομο οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε μια εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.Σύμφωνα με την εφημερίδα Χααρέτζ, οι διπλωμάτες πήγαν στην περιοχή για να ερευνήσουν τις καταγγελίες Παλαιστίνιων ότι οι έποικοι ξερίζωσαν την Πέμπτη 5.000 ελαιόδεντρα που φυτεύτηκαν πρόσφατα σε μια έκταση που καλλιεργείται και πάλι μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη.Η εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε ότι "με βάση τα πρώτα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας, οι έποικοι έριξαν πέτρες στα οχήματα του αμερικανικού προξενείου κοντά στον παράνομο οικισμό Αντέι Αντ που βρίσκεται πλησίον του παλαιστινιακού χωριού Τουμούς Αγια".

Οι αντιφάσεις του Αλέξη Τσίπρα

Photo: Nick Paleologos / SOOC Τάσος Τέλλογλου
«Θα διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους...» είπε στην πρώτη του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα μια φορά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά όταν μπήκε στις λεπτομέρειες της «διαγραφής» είπε οτι το «χρέος χρειάζεται αναδιάρθρωση, με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους πολίτες της Ευρώπης αλλά μέσω ευρωπαϊκών συλλογικών μηχανισμών». Στη συνέχεια ανέφερε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι το άλλο όνομα της πολιτικής της λιτότητας, αλλά δεσμεύθηκε οτι θα υλοποιούνται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. Ζήτησε την εξαίρεση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων από τον στόχο του συμφώνου σταθερότητας, το 3% στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη πρόταση δεν εγγυάται πλέον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό καθώς αυτός δεν θα έχει απλά έλλειμμα 3% αλλά και λίγο πάνω από αυτό.

Η Ε.Ε. συγκροτεί ομάδα εμπειρογνωμόνων κατά της τζιχαντιστικής προπαγάνδας

Η Ε.Ε. σχεδιάζει να συγκροτήσει ομάδα συμβούλων όπου θα μπορούν να καταφεύγουν οι κυβερνήσεις των χωρών μελών για την αντιμετώπισης της προπαγάνδας των τζιχαντιστών.


i-ee-sugkrotei-omada-empeirognwmonwn-kata-tis-tzixantistikis-propagandasΟ Ζιλ Ντε Κερκόβ, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Ε.Ε. δήλωσε, σήμερα, στην εφημερίδα Le Soir: «Η ιδέα είναι το Βέλγιο να συστήσει μία ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα μπορούν να δίνουν στις ευρωπαϊκές χώρες άμεσα απαντήσεις σε κάποιο πολύ σοβαρό επικοινωνιακό ζήτημα».
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στρατολόγησης στα χέρια των τζιχαντιστών με το Ισλαμικό Κράτος να αναρτά στο Διαδίκτυο πολλά βίντεο που δείχνουν αποκεφαλισμούς δυτικών ομήρων.

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο της Ρωσίας


Snowfall on Red Square in Moscow last week
Στη Ρωσία, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι πολύ πιο σημαντική από τα Χριστούγεννα. Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη γιορτή της χώρας σηματοδοτεί την αλλαγή του ημερολογίου δείχνει την ιδιαίτερη σχέση που έχουν οι Ρώσοι - και ιδιαίτερα οι κυβερνήτες τους - με τον χρόνο.
Ιστορικά, μπορούμε να πούμε ότι πολλοί Ρώσοι ηγέτες ανήκουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: σε εκείνους που προσπάθησαν να παγώσουν τον χρόνο (Τσάρος Νικόλαος Α' και Λεονίντ Μπρέζνιεφ, για παράδειγμα), και σε εκείνους που ήθελαν να τον επιταχύνουν (Πέτρος ο Μέγας, Αλέξανδρος Β', Νικίτα Χρουστσόφ). Η πρώτη ομάδα λάτρευε την παράδοση, η δεύτερη έδινε έμφαση στην αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, οι προσπάθειες να γυρίσει πίσω το ρολόι εναλλάσσονταν με ξεσπάσματα ξέφρενης δραστηριότητας. «Η επιλογή είναι είτε θάνατος ή να καλύψουμε την υστέρησή μας και να ξεπεράσουμε τις προηγμένες καπιταλιστικές χώρες», προειδοποίησε ο Λένιν. Και ο Στάλιν, υπερασπιζόμενος το πρόγραμμα της εξαναγκαστικής εκβιομηχάνισης δήλωσε: «Είμαστε 50 ή 100 χρόνια πίσω από τις προηγμένες χώρες. Θα πρέπει να διανύσουμε την ίδια απόσταση σε 10 χρόνια. Είτε θα το κάνουμε ή θα μας συντρίψουν».

Στόχοι σε πεδία βολής: τα «πρόσωπα» των εχθρών Οι στρατιώτες διδάσκονται να είναι δολοφόνοι

Ενας άνθρωπος χωρίς πρόσωπο, με κόκκινο χρώμα στο μέρος της καρδιάς: ένας από τους στόχους στους οποίους εξασκούνται στρατιώτες στις ΗΠΑ.
Στόχοι σε πεδία βολής: τα «πρόσωπα» των εχθρών
Οι στρατιώτες διδάσκονται να είναι δολοφόνοι - είναι μέρος της δουλειάς τους - και εκπαιδεύονται να σκοτώνουν πυροβολώντας σε στόχους με την εικόνα του εχθρού. Αλλά πώς απεικονίζεται αυτός ο εχθρός; Είναι μια αφηρημένη εικόνα, ή έχει πρόσωπο; Και αν ναι, τι είδους; Το ερώτημα έθεσε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το βρετανικό BBC.
«Στόχος μας όταν ρίχναμε εκπαιδευτικές βολές ήταν κάποτε ο «Ιβάν», έτσι τον λέγαμε: η πράσινη φιγούρα ενός άνδρα που είχε ένα κόκκινο αστέρι στο κράνος», λέει ένας εκπαιδευτής σε πεδίο βολής του στρατού των ΗΠΑ. Ο εχθρός τότε ήταν η Σοβιετική Ενωση. Σήμερα, το κόκκινο αστέρι έχει εξαφανιστεί. Οι νέοι στόχοι είναι ντυμένοι σαν ισλαμιστές, με σκούρο δέρμα και αραβικές μαντήλες στο κεφάλι.

Όλο και πιο οπισθοδρομική η τουρκική κοινωνία σύμφωνα με έρευνα

Η άδεια του συζύγου είναι απαραίτητη για να εργαστεί η σύζυγος, δηλώνουν το 69% των ανδρών και το 57% των γυναικών στην Τουρκία


Η άδεια του συζύγου είναι απαραίτητη για να εργαστεί η σύζυγος, δηλώνουν το 69% των ανδρών και το 57% των γυναικών στην Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με τον τίτλο «Οδηγός για την Κατανόηση της Τουρκίας».Η τουρκική εφημερίδα «Πόστα» δημοσιεύει σήμερα την έρευνα την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία «Ipsos KGM» σε δείγμα 15.953 ατόμων στην Τουρκία.Έξι στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ότι μπορεί να επιβάλλεται λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.Το 20% των ανδρών και το 18% των γυναικών θεωρούν ότι, «αν χρειαστεί, ο άνδρας μπορεί να χαστουκίσει τη γυναίκα».Το 46% των ανδρών θεωρεί σημαντικό να φοράει μαντίλα η σύζυγος.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΑΝΟΙΧΤΑ Γιατί ο παντοδύναμος Ερντογάν φοβάται το 2015...

Γιατί ο παντοδύναμος Ερντογάν φοβάται το 2015...
Ο σύγχρονος «σουλτάνος» της Τουρκίας αποχαιρέτησε το 2014 με δύο συμβολικές κινήσεις, που μαρτυρούν τις προθέσεις του για το νέο έτος. Αφενός, «καρατόμησε» τέσσερις εισαγγελείς οι οποίοι είχαν πρωταγωνιστήσει στις έρευνες για διαφθορά που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2013 και είχαν φτάσει μέχρι το πολύ στενό περιβάλλον του. Αφετέρου, διεμήνυσε στον διάδοχό του στην πρωθυπουργία, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι θα προεδρεύσει αυτοπροσώπως στην πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στις 19 Ιανουαρίου. Ο Ερντογάν παίρνει όλο το παιχνίδι στα χέρια του. Αν αποτύχει, θα πληρώσει και όλο το κόστος.

Η Σαουδική Αραβία θέλει να ανοίξει πάλι την πρεσβεία της στο Ιράκ

Σαουδαραβική αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει αυτή την εβδομάδα στη Βαγδάτη για να αρχίσει προετοιμασίες-Μια σαουδαραβική αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει αυτή την εβδομάδα στη Βαγδάτη για να αρχίσει προετοιμασίες για να ανοίξει και πάλι μια σαουδαραβική πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα, μετέδωσε σήμερα το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SPA) επικαλούμενο μια επίσημη πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών.


Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει επίσης να ιδρύσει ένα γενικό προξενείο στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.Μια τεχνική επιτροπή από το υπουργείο Εξωτερικών θα αναχωρήσει αυτή την εβδομάδα για την ιρακινή πρωτεύουσα Βαγδάτη για να συντονισθεί με το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις απαραίτητες διευθετήσεις για να επιλεγούν και να ετοιμασθούν τα κατάλληλα κτίρια και για τις δύο αποστολές, ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν το ταχύτερο στη Δημοκρατία του Ιράκ", μετέδωσε το SPA.

Τούρκοι διοικητές για 2η φορά επιθεωρούν στην κυπριακή ΑΟΖ


Τα τουρκικά πολεμικά πλοία τα οποία ναυλοχούν στην Ανατολική Μεσόγειο επισκέφθηκαν ο Διοικητής του Ναυτικού Ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου και ο Διοικητής του Στόλου Αντιναύαρχος Βεϊσέλ Κιοσελέ.
Οι Μποστάνογλου και Κιοσελέ, κατά την επίσκεψή τους στο πλοίο που παρακολουθεί την γεώτρηση στο οικόπεδο Ονασαγόρας από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων, ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις.

Τουρκία: «Πράσινο» για κατασκευή της πρώτης εκκλησίας από το 1923

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας ενέκρινε την κατασκευή στην Κωνσταντινούπολη μιας εκκλησίας για τη μικρή συριακή μειονότητα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, έγινε σήμερα γνωστό από κυβερνητική πηγή."Θα γίνει για πρώτη φορά από την ίδρυση της Δημοκρατίας. Εκκλησίες είχαν ανακαινισθεί ή είχαν ανοίξει και πάλι για το κοινό, αλλά ως τώρα δεν είχε κατασκευασθεί καμιά καινούρια εκκλησία", εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.Οι χριστιανοί αποτελούν μικρή μειονότητα και μερικές φορές πέφτουν θύματα επιθέσεων στην Τουρκία, χώρα με κοσμικό καθεστώς, ο πληθυσμός της οποίας είναι μουσουλμανικός σε ποσοστό 99% και το καθεστώς της κατηγορείται από τους επικριτές του για "ισλαμιστική παρέκκλιση".