19 Δεκεμβρίου 2014

ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ


Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Αλήθεια είναι ότι η εκλογή ΠτΔ εξελίσσεται στη «μητέρα των μαχών», για να χρησιμοποιήσουμε το γνωστό κλισέ. Αν τελικά και παρά τα θεμιτά και αθέμιτα που συμβαίνουν και θα συμβούν, πάμε σε εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αποδείξει (στα μάτια του κόσμου) ότι μπορεί να νικήσει τις κατεστημένες μνημονιακές δυνάμεις. Και θα εκτοξευθεί, όπως συμβαίνει με τους νικητές. Οι υποψήφιοι χορευτές, σήμερα παρών αύριο Σταύρος Δήμας (ή άλλος), θα πνιγούν στο φτύσιμο. Και μόνο όσοι πιάνονται από τα μαλλιά τους, όπως οι πνιγμένοι, μπορεί να σκέπτονται ανατροπή του Σαμαρά, και νέα κομματικά συνονθυλεύματα για την εκλογική τους διάσωση. Της ήττας τα καμώματα. Ντοροκαμένοι λογαριασμοί. Όπως και ότι θα αδειάσουν οι Τράπεζες. Άδεια μυαλά τα λένε. Οι ξένοι έχουν άλλους τρόπους (πολύ σκληρούς) για να στριμώξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, νομιμοποιημένους στα μάτια της δικής τους Κοινής Γνώμης. Και άραγε ο Σαμαράς πιστεύει ότι οι ντόπιοι ολιγάρχες θα πέσουν ηρωικά μαζί του, αντί να κοιτάξουν να προσεγγίσουν τον νικητή; Πριν από μισό αιώνα ο Γεώργιος Παπανδρέου, ηγέτης του Κέντρου, αντέταξε στην οικονομική (και αστυνομική) τρομοκρατία το περίφημο: τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες.

Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας μετά τον Τίτο

«Όλοι μας κλαίγαμε, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι κηδεύαμε την ίδια τη Γιουγκοσλαβία». Τα λόγια αυτά τού πρώην κομμουνιστή ηγέτη του Κοσόβου Μαχμούτ Μπακάλι για τον θάνατο μιας «αξεπέραστης – κατά τον Τζίμι Κάρτερ - μορφής της παγκόσμιας σκηνής», τού Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, αποτυπώνουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο μια ιστορικά αποδεδειγμένη αλήθεια…Ότι με τον θάνατο τού αδιαμφισβήτητου ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, στις 4 Μαΐου του 1980, άρχισε ο επιθανάτιος ρόγχος της χώρας, που θα «έσβηνε» 11 χρόνια μετά, αφήνοντας πίσω νεκρούς, τραυματίες – στο σώμα και την ψυχή - και ερείπια.

Την πορεία… θανάτου μιας άλλοτε «πολυεθνικής χώρας που πέτυχε να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο συνασπισμούς, έχοντας οφέλη ως ηγέτιδα δύναμη των Αδεσμεύτων»- όπως την περιγράφει στον πρόλογο ο Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης- καταγράφει ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας στο βιβλίο του «Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις» (εκδ. Επίκεντρο).

Με απόφαση δικαστηρίου Τουρκία: Ένταλμα σύλληψης για τον Γκιουλέν, υπό κράτηση επικεφαλής ομίλου ΜΜΕ

Τουρκία: Ένταλμα σύλληψης για τον Γκιουλέν, υπό κράτηση επικεφαλής ομίλου ΜΜΕΆγκυρα: Τουρκικό δικαστήριο έθεσε υπό κράτηση τον επικεφαλής του τουρκικού ομίλου ΜΜΕ Samanyoglu, Χινταγέτ Καρατζά με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.Ο Καρατζά είχε συλληφθεί στη διάρκεια των εφόδων που πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία σε γραφεία ΜΜΕ που συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.«Είναι εικόνα ντροπής αυτή για την Τουρκία. Δυστυχώς, στην Τουρκία του 21ου αιώνα αυτή είναι η αντιμετώπιση που έχει ένας όμιλος ΜΜΕ με δεκάδες τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και περιοδικά» είχε δηλώσει πριν τη σύλληψή του ο Καρατζά.

Οι Κούρδοι έσπασαν τον κλοιό των τζιχαντιστών στο όρος Σιντζάρ Με τη βοήθεια των επιδρομών που διεξάγει ο ξένος συνασπισμός


Αρμπίλ Δίοδο που σπάει τον κλοιό των τζιχαντιστών που είχαν αποκλείσει το όρος Σιντζάρ κατάφεραν να ανοίξουν οι δυνάμεις των Κούρδων, σε μία σημαντική επιτυχία εναντίον της ISIS στην ευρύτερη περιοχή της ιρακο-συριακής μεθορίου. Παράλληλα, το Πεντάγωνο αναφέρει πως οι επιδρομές κατά των τζιχαντιστών έχουν καταλήξει στο θάνατο αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών της οργάνωσης.

Τουσκ: Η Ρωσία είναι το στρατηγικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ζητά ανάπτυξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής λέει ο ευρωπαίος αξιωματούχος
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναπτύξει μια «μακροπρόθεσμη στρατηγική» σχετικά με τη Ρωσία, δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στην πραγματικότητα, η Ρωσία είναι σήμερα το στρατηγικό μας πρόβλημα, όχι η Ουκρανία». Δίνοντας το σήμα πως η ΕΕ κρατά σταθερή γραμμή, είπε πως οι κυρώσεις αποφασίστηκαν εξαιτίας συγκεκριμένων συνθηκών, οι οποίες θα πρέπει να εκλείψουν για να αρθούν και οι κυρώσεις. «Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική», δήλωσε ο Πολωνός πολιτικός μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής που διεξήχθη στις Βρυξέλλες «Αυτό θα απαιτήσει σχέδια για χρόνια, όχι μόνο εβδομάδες ή μήνες», είπε ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ελλάδα, Ρωσία και Ισραήλ. Κτίζουν Γέφυρες με Προσεγγιστική Στρατηγική. Του Σταύρου Μαλά

energymalas
Μετά την κίνηση της Ρωσίας προς Τουρκία, αλλά και την αναθέρμανση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, τα δεδομένα αλλάζουν άρδην και για την Κύπρο.  
Η οικονομική πίεση που δέχεται η Ρωσία από την Δύση την οδήγησε σε κίνηση πρόσδεσης της Τουρκία, μιας μεγάλης στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, στα δικά της οικονομικά συμφέροντα μετατρέποντας την σε εναλλακτικό ενεργειακό κόμβο διοχέτευσης φυσικού αερίου (ΦΑ) προς την Ευρώπη. Μια απόφαση ορόσημο με κέρδος και για τους δύο.

WIKILEAKS «Περιορισμένο» το αποτέλεσμα των αμερικανικών στοχευμένων επιθέσεων στο Αφγανιστάν

«Περιορισμένο» το αποτέλεσμα των αμερικανικών στοχευμένων επιθέσεων στο Αφγανιστάν
Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά "στόχων υψηλής αξίας", όπως οι επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον στελεχών της Αλ Κάιντα, είχαν περιορισμένο αποτέλεσμα στην καταπολέμηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με έκθεση της CIA που φέρει ημερομηνία 7 Ιουλίου 2009 και δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη από τον ιστότοπο Wikileaks.
"Μέτρια" ήταν η συμβολή των επιχειρήσεων αυτών στην καταπολέμηση των ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, πρόσθετε η υπηρεσία πληροφοριών στον συνοπτικό πίνακα της έκθεσής της υπό τον τίτλο "Πώς οι επιχειρήσεις εναντίον 'στόχων υψηλής αξίας' γίνονται δραστικό εργαλείο κατά της ένοπλης δράσης".

Κορυφώνεται η ένταση στην Τουρκία Με αφορμή το ενδεχόμενο προφυλάκισης των 12 στελεχών του Γκιουλέν

Του Νίκου Στέλγια Την στιγμή που η τουρκική κοινή γνώμη αναμένει την προφυλάκιση 12 κορυφαίων στελεχών του Κινήματος Γκιουλέν, η κορύφωση της πολτιικής έντασης στο τουρκικό πολιτικό πεδίο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες, οι δικαστές θα αποφασίσουν για το αν τα 12 μέλη του Κινήματος Γκιουλέν θα προφυλακιστούν ή όχι. Τα 12 μέλη ανακρίνονται στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης από την Κυριακή. Οι συνήγοροι των 12 μελών δηλώνουν ότι αναμένουν την προφυλάκιση των πελατών τους. Οι ίδιοι τονίζουν ότι πλέον έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην τουρκική δικαιοσύνη. Το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ομίλου «Σαμάνγιλου», Χινταγιέτ Καρατζά αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον του εισαγγελέα. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε ένα «στημένο» δικαστήριο, το οποίο διευθύνεται από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ντογούζ Ντεριά: «Με απειλούν, όμως δεν τα παρατώ»

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗ ΒΙΑΣΟΥΝ

Σωρεία απειλών από Τούρκους εθνικιστές, ακόμη και για βιασμό της ίδιας, δέχθηκε η Τουρκοκύπρια ακτιβίστρια και λεγόμενη βουλευτής Ντογούς Ντεριά, η οποία τόλμησε και όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στον τουρκικό στρατό, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ενώπιον της ψευδοβουλής, ότι το 1974 οι Τούρκοι στρατιώτες βίασαν Ελληνοκύπριες. Η κ. Ντεριά μίλησε αποκλειστικά στο Sigmalive, περιγράφοντας τις απειλές που δέχθηκε από Τούρκους εθνικιστές και εθνικιστικές οργανώσεις στα κατεχόμενα, μετά την ομιλία της στη «βουλή», στο πλαίσιο της οποίας άσκησε έντονη κριτική στην Τουρκία, εξαπολύοντας τα πυρά της κατά του τουρκικού στρατού. Τόνισε ότι δεν πρόκειται να σιωπήσει και κάλεσε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε ενότητα.

Μπλόκαρε την επόμενη δόση για την Κύπρο το ΔΝΤ

Sigmalive- Σε περιπέτειες οδηγεί το κυπριακό Πρόγραμμα Στήριξης η χθεσινή απόφαση της Βουλής  να προχωρήσει, σε αναστολή της ισχύος του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.Μόλις τρία 24ωρα μετά την εκταμίευση της δόσης των 350 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, το Κοινοβούλιο προχώρησε σε αναστολή ενός νόμου, ο οποίος ήταν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης, η οποία, μάλιστα καθυστέρησε να εκταμιευθεί δυο ολόκληρους μήνες.Η συνεδρίαση της Ολομέλειας πραγματοποιήθηκε εν μέσω των προειδοποιήσεων των διεθνών πιστωτών ότι τυχόν παρεκτροπή των συμφωνηθέντων με τις κυπριακές αρχές στο επίμαχο ζήτημα, θα προκαλέσει ρήγμα στην εφαρμογή του προγράμματος.

Το ρούβλι απειλεί την Τουρκία και ο Πούτιν κάνει "δώρο" την "βόρεια Κύπρο" στην Άγκυρα

Image


“Καμπανάκι κινδύνου” για την έτσι κι αλλιώς ευάλωτη τουρκική οικονομία από την νομισματική κρίση που αντιμετωπίζει η Ρωσία. Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει το χατήρι της Άγκυρας και μιλά για πρώτη φορά για “βόρεια” και “νότια Κύπρο.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η νομισματική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Μόσχα. Μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Τουρκίας μετά τη Γερμανία. Η Άγκυρα εξαρτάται ήδη σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Παραδέχτηκε βέβαια ότι «η ρευστότητα που επικρατεί στις αγορές της Ρωσίας αναμένεται να έχει έναν αντίκτυπο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας … Όμως εμείς δεν βλέπουμε έναν ενδεχόμενο κίνδυνο», δήλωσε .

Σκληρές απαιτήσεις του Βερολίνου έναντι όλων

Αλέξανδρος ΤάρκαςΟι κωμικοτραγικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί εύκολης επιβολής του στις αγορές και στους σκληρότερους εκ των δανειστών, αλλά και η αποτυχία της κυβερνητικής αποστολής στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα από τον Σεπτέμβριο έως πρόσφατα προοιωνίζονται δύσκολες ημέρες: ανεξάρτητα από την έκβαση της προεδρικής εκλογής ή των -ο μη γένοιτο- πρόωρων βουλευτικών εκλογών, η Αθήνα εισέρχεται εκ νέου σε περίοδο δύσκολων σχέσεων με τους ισχυρούς της ευρωζώνης. Χωρίς καμία διάθεση δικαιολόγησης λαθών ή παραλείψεων της σημερινής κυβέρνησης και χωρίς προκαταλήψεις έναντι του ρόλου που διαδραματίζει η Γερμανία στην Ε.Ε., το γεγονός είναι ότι το Βερολίνο αποστέλλει, τις τελευταίες εβδομάδες, σκληρότατα μηνύματα όχι μόνον προς την Αθήνα, αλλά και προς άλλους εταίρους. Ο διαπραγματευτικός πήχης έχει ανέβει τόσο ψηλά, ώστε, αν η σημερινή φιλοευρωπαϊκή συγκυβέρνηση συναντά αδιαλλαξία και κλειστές πόρτες, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι (δεν) μπορεί να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ που συναναστρέφεται μόνον νοσταλγούς της Stasi στη Γερμανία και τους γραφικούς κουλτουριάρηδες Podemos στην Ισπανία.

Η κοινωνική συνοχή και οι πέντε «πυλώνες»!

Σπύρος ΛίτσαςΑς δούμε προσεκτικά ποια είναι τα ωφέλιμα υλικά επιστροφής της Ελλάδας στην εποχή της διεθνοπολιτικής κανονικότητας. Ως ωφέλιμα υλικά ορίζω τους παράγοντες αυτούς, που θα βρεθούν στην πρωτοπορία της τιτάνιας προσπάθειας, ώστε να επιστρέψουμε ξανά σε επίπεδο διεθνούς κανονικότητας.    Αρχικά, ο πολιτικός κόσμος. Εκτός από θεματοφύλακας της πολύτιμης δημοκρατίας, ο πολιτικός κόσμος οφείλει να αποδεικνύει με τη στάση του, μια στάση ευθύνης και νηφαλιότητας, ότι οι σημερινές δυσκολίες αλλά κι αυτές που μας περιμένουν στην επόμενη στροφή της εθνικής πορείας μας δεν θα μας οδηγήσουν στις στενωπούς μιας κοινωνικοδαρβινικής ύβρεως. Η κοινωνία πρέπει να συναισθανθεί την κρισιμότητα του ρόλου του πολιτικού κόσμου και στις επόμενες εκλογές να στείλει στη Βουλή τους αρίστους και τους επιφανείς - με τη θουκυδίδεια απόδοση του όρου.

ΠΕΡΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΩΝ - Δηλώσεις της καθηγήτριας και βουλευτού του CHP Μπιργκιούν Αϊμάν Γκιουλέρ

chp-izmir-milletvekili-prof-dr-birgul-ayman-guler-6775636_2539_400http://tourkikanea.gr/2014/12/soyk/

H Γκιουλέρ δήλωσε πως η Ελλάδα στις 9/9 –ημέρα απελευθέρωσης της Σμύρνης-ψήφισε νόμο που αναγνωρίζει τον αγώνα ανεξαρτησίας που έδωσε η Τουρκία ως γενοκτονία και είπε : ¨ Διάφορες και σταδιακά βαριές κατηγορίες για γενοκτονία απευθύνονται κατά της Τουρκίας. Όλες οι κατηγορίες για γενοκτονίες είναι ένα ιμπεριαλιστικό ψέμα. Εμείς έναντι αυτών των κατηγοριών δεν έχουμε κανένα λεκέ που να μας κάνει να σκύβουμε το κεφάλι. Και ενώ η κατάσταση έχει έτσι, η στάση υπεκφυγών και ανοησιών που υιοθετούν έναντι αυτών των κατηγοριών η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, δεν είναι τίποτε άλλο από μια προδοσία ενάντια σε αυτή τη χώρα.

H ¨ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ¨ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ¨Μέχρι σήμερα δεν μίλησα γιατί φοβήθηκα


Έγινε γνωστό πως ο Ογούν Σαμάστ-δράστης της δολοφονίας του Χραντ Ντινκ υπέβαλε επτασέλιδη κατάθεση στον εισαγγελέα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος Γιουσούφ Χακί Ντογάν, που ερευνά την υπόθεση.
091220142033407711183

Στην κατάθεση του λέει πως στις 17/1/2007 αγόρασε εισιτήριο με την επωνυμία ¨κ. Ογούν¨ και ξεκίνησε για την Κωνσταντινούπολη : ¨Ο Γιασίν μου είπε «Θα τον πυροβολήσεις απευθείας, με αυτό τον τρόπο θα περάσει η υπογραφή μας». Μου έδωσε μια σημαία και μου είπε «Επιστρέφοντας με το λεωφορείο στην Τραπεζούντα θα σε συλλάβουν στην Σαμψούντα. Εάν σε συλλάβουν εδώ, (σχ : εννοεί την Τραπεζούντα) τότε ο διευθυντής Ραμαζάν (σχ : Ραμαζάν Ακγιουρέκ, ο τότε αστυνομικός διευθυντής Τραπεζούντας) θα αποκαλυφθεί». Μετά το μεσημέρι ανέβηκα στο λεωφορείο και ξεκίνησα για Κωνσταντινούπολη. Ήξερα πως θα με συλλάβουν στην Σαμψούντα διότι μου το είχε πει ο Γιασίν. Μα δεν είχα πρόθεση να διαφύγω. Απλά δεν ήθελα να συλληφθώ επιτόπου στον τόπο του περιστατικού¨.

Ο παράγων Γερμανία-΄Οταν η Φράου Μέρκελ αφουγκράζεται τον Φον Μπίσμαρκ…


http://www.hellasforce.com/wp-content/uploads/2014/12/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%8C%CF%84%CF%84%CE%BF-%CE%A6%CE%BF%CE%BD-%CE%9C%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BA-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%86%CE%BD%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B1-%CE%9C%CE%AD%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%BB....jpg
Ο παράγων Γερμανία- Ουδείς αμφισβητεί ότι η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Αγκελα Μέρκελ είναι η μόνη ηγετική μορφή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Αλλά εδώ και δύο χρόνια έχει αρχίσει εδραιώνεται η πεποίθηση -και εκτός ορίων του ασυναρτήτου ελληνικού κράτους- ότι η οικονομική και πληθυσμιακή ισχύς δεν αρκούν προκειμένου να καταστήσουν έναν ηγέτη αποδεκτό και κυρίως αποτελεσματικό.Είναι σαφές ότι η Γερμανία δεν είχε αυτοκρατορική εμπειρία. Συγκροτούσε βεβαίως τον κύριο κορμό της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της οποίας όμως ηγείτο σχεδόν αδιαλείπτως επί μισή χιλιετία ένας Αυστριακός Οίκος, προερχόμενος από το γερμανόφωνο τμήμα της σημερινής Ελβετίας - ο Οίκος των Αψβούργων, που όντως διαχειρίσθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ένα πολυεθνές αμάλγαμα εθνών.Πέραν των Αψβούργων, υπήρχε και η Αυτοκρατορία των Τσάρων της Ρωσίας και των Οθωμανών, που αποδείχθηκε η μακροβιότερη αν και εκτός από τη διαφορετική εθνική προέλευση του πληθυσμού έπρεπε να διαχειρισθεί μία τερατώδη θρησκευτική και πολιτιστική διαφορετικότητα, χριστιανών και μουσουλμάνων. Οι Αυτοκρατορίες της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας ήταν υπερπόντιες και ως εκ τούτου διαφορετικής ποιότητος.

«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΦΩΣ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ Ψυχρή υποδοχή στο σχέδιο Γιούνκερ για επενδύσεις 300 δισ. ευρώ

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του ταμείου που σκοπό έχει να κινητοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα στην ΕΕ, παρά τις εκκλήσεις που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το σχέδιο εγκρίθηκε τελικά αργά το βράδυ της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Ψυχρή υποδοχή στο σχέδιο Γιούνκερ για επενδύσεις 300 δισ. ευρώ
Παρά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν το νέο επενδυτικό πρόγραμμα του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που έχει ως στόχο να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη.«Συμφωνήσαμε σε τρία πράγματα: πρώτον, υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου στρατηγικών επενδύσεων· δεύτερον, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να εντείνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις· τρίτον, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να διασφαλίσουμε την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών» ανέφερε ο κ. Τουσκ, επισημαίνοντας ότι «αυτά τα τρία στοιχεία από κοινού συγκροτούν τη στρατηγική μας για την επιτάχυνση της ανάκαμψης».Δεν διευκρίνισε πάντως εάν έγιναν αλλαγές στα προσχέδια των συμφωνιών.

2014 όπως 1812 και 1941;

Οταν ο Ναπολέων εισέβαλε στη Ρωσία το 1812, ο τσάρος Αλέξανδρος ο πρώτος επένδυσε στο στρατηγικό βάθος τής ήδη από τότε αχανούς χώρας του, που νομοτελειακά θα εξαντλούσε τον αντίπαλο. Το ίδιο στοίχημα έβαλε και κέρδισε και ο Στάλιν μετά την εισβολή της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1941.Χθες ο Πούτιν δεν παρουσίασε σχέδιο θωράκισης του ρουβλίου από την κατάρρευση και ευρύτερα προστασίας της οικονομίας, αλλά κατέστησε σαφές ότι υπολογίζει και αυτός σε ένα διαφορετικό, άυλο στρατηγικό βάθος, που θα εξαντλήσει και στη συνέχεια θα αποσαθρώσει τις πιέσεις που εξασκούνται στη Ρωσία, τις αλληλεξαρτήσεις μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας.«Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχιστεί και η οικονομία μας θα ανακάμψει από τη σημερινή κατάσταση» είπε επί λέξει, ένα μήνυμα ότι παρατεταμένη πίεση στη χώρα του και παγκόσμια οικονομική σταθερότητα είναι ασύμβατες στοχεύσεις. Ο ένοικος του Κρεμλίνου στη συνέχεια τόνισε ότι ο βαρύς χειμώνας της Ρωσίας στη χειρότερη των περιπτώσεων έχει ορίζοντα διετίας, χωρίς να αποκλείει απαρχή βελτίωσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Η εθνική αυτοδιάθεση του παλαιστινιακού λαού

http://web.cut.ac.cy/fetepak/wp-content/uploads/sites/24/2014/08/14067127901005074368.jpg
Το Παλαιστινιακό αποτελεί το πιο περιπλεγμένο και δισεπίλυτο πρόβλημα διεθνούς πολιτικής. Στο ζήτημα υπεισέρχονται διαχρονικά τοπικές, περιφερειακές και διεθνείς παράμετροι, οι οποίες καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την επίλυσή του. Δεν αποτελεί σκοπό του άρθρου αυτού μια πλήρης ιστορική αποτίμηση της πολιτικής εξέλιξης του προβλήματος, αλλά η παράθεση κάποιων χρονικών οροσήμων.Το Εθνικό Κίνημα των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση είχε την ατυχία να περιπλακεί στα γρανάζια του βρετανικού ιμπεριαλισμού όταν, στις αρχές του 20ού αιώνα, η Βρετανία επιχείρησε να προβεί στην εκπλήρωση δύο κύριων στρατηγικών αντικειμενικών σκοπών και ενός δευτερεύοντος: Από τη μια να εξευμενίσει σημαίνοντες Εβραίους που διαβιούσαν στις ΗΠΑ, οι οποίοι με τη σειρά τους θα έπειθαν την αμερικανική κυβέρνηση να εισέλθει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και από την από την άλλη να πείσει του Εβραίους της Ρωσίας να κινηθούν διπλωματικά για να μην αποχωρήσει η χώρα από τον πόλεμο.Επιπρόσθετα, η βρετανική κυβέρνηση του Λόιντ Τζορτζ κατέληξε στο συμπέρασμα πως ένα προτεκτοράτο υπό απόλυτη σιωνιστική κυριαρχία στην Παλαιστίνη θα λειτουργούσε ως γεωπολιτικός προφυλακτήρας των ανατολικών διόδων της διώρυγας του Σουέζ, διασφαλίζοντας παράλληλα τις θαλάσσιες συγκοινωνίες προς την Ινδία.

Ποντάροντας στις ενοχές της Δύσης

Την ίδια στιγμή το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε να αφαιρεθεί, έστω και για τεχνικούς λόγους, η οργάνωση της Χαμάς από τη μαύρη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο κλοιός γύρω από την κυβέρνηση του Ισραήλ σφίγγει -ακόμη και η διοίκηση Ομπάμα εκφράζει τη δυσφορία της για την τακτική που ακολουθεί έναντι των Παλαιστινίων-, ωστόσο ο επικεφαλής της, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιμένει στην άκαμπτη στάση του και μετέρχεται όλα τα μέσα προκειμένου να μπλοκάρει τη λύση του προβλήματος, ποντάροντας στις ενοχές της Δύσης.

Η παρέμβαση του κ. Μενέντεζ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, είναι γνωστός για τη στήριξη που παρέχει στην Κύπρο. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι ο άνθρωπος στον οποίο μπορεί να βρει στήριξη η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς αντιμάχεται το άδικο. Και η Κύπρος, από το 1974 και εντεύθεν, είναι θύμα της αδικίας, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματός της από την επιδρομική Τουρκία. Μιλώντας στην ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας, κι έχοντας πίσω του το χάρτη που δείχνει τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» και των τουρκικών πολεμικών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων έκανε αναφορά σε εισβολή της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε μία περίοδο κατά την οποία κανείς σχεδόν δεν καταδικάζει την Τουρκία (οι εταίροι μας στην Ε.Ε. τη χαϊδεύουν, έστω κι εάν τους «φτύνει» η Άγκυρα), ο Αμερικανός αξιωματούχος έθεσε το θέμα ενώπιον της Γερουσίας, για να καταγγείλει την Τουρκία για τις μαξιμαλιστικές τις θέσεις αλλά και να ενημερώσει τους συναδέλφους του.

Ο Σενέρ, η Ντοούς και οι μισές μας Ιστορίες Με τον Κώστα Κωνσταντίνου

Αντιγράφω τη δήλωσή της από το χθεσινό κείμενο του Σενέρ, με τίτλο «Βιασμός»: «Δεν είναι μόνο οι Τ/Κ που έχασαν στην Κύπρο. Έχασαν και οι Ε/Κ, οι Αρμένιοι και οι Μαρωνίτες. Εκδιώχθηκαν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, βιάστηκαν. Πρώτη φορά το 1974 η Εκκλησία επέτρεψε τις εκτρώσεις. Υπήρχαν τόσες πολλές Ελληνοκύπριες που βιάστηκαν…».Ήταν η Ντοούς Ντεριά. Για όσους ξέχασαν ποια είναι, είναι η Τ/Κ «βουλευτής» η οποία το 2013 είχε προκαλέσει αίσθηση αρνούμενη να πάρει τον νενομισμένο όρκο ο οποίος μιλούσε για τ/κ «κράτος», «λαό» κτλ.

Αντί εκείνου, έφτιαξε έναν δικό της.Και είπε το εξής: «Ορκίζομαι στην ανθρώπινή μου τιμή ότι θα εργαστώ για τον οποιονδήποτε ζει στην Κύπρο με στόχο να μην θυματοποιηθεί εξαιτίας της γλώσσας, της θρησκείας, της φυλής, του τόπου γέννησης, της κοινωνικής τάξης, της ηλικίας, της φυσικής ικανότητας, του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού, ότι θα προσπαθήσω για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος δικαιοσύνης και ισότητας όπου η εργασία δεν θα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, ότι θα επιδιώξω την αντικατάσταση της κουλτούρας της σύγκρουσης και της βίας με τη θεμελίωση των αξιών της ειρήνης και της συναίνεσης, ότι θα μείνω αφοσιωμένη στις αξίες του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, ότι δεν θα παραιτηθώ από το όραμα της εγκαθίδρυσης μιας ομοσπονδιακής Κύπρου».

Το αμερικανικό όνειρο, εφιάλτης για εκατομμύρια παιδιά

Το 19,9% των παιδιών ζει σε συνθήκες φτώχειας ενώ το ποσοστόεκτινάσσεται στο 38% μεταξύ των μαύρων και στο 30% μεταξύτων ισπανόφωνων παιδιών
Η αυξανόμενη κοινωνικο-οικονομική ανισότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες βάζει σε κίνδυνο τα πιο ευάλωτα μέλη της, τα παιδιά, αναφέρει σε άρθρο του στο «Project Syndicate» ο διάσημος οικονομολόγος, βραβευμένος με Νομπέλ Οικονομίας, Τζόζεφ Στίγκλιτζ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την εικόνα της γης της επαγγελίας που φυλάσσουν σαν κόρη οφθαλμού, θα έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τη δίκαιη και ανοιχτόμυαλη μεταχείριση των παιδιών. Αντίθετα, είναι ένας φάρος αποτυχίας - που συμβάλλει στην επιδείνωση των δικαιωμάτων των παιδιών σε διεθνές επίπεδο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι τροπολογίες της ντροπής

18 Σημεία και 3.000 ΤέραταΤον πιο θλιβερό τρόπο βρήκαν τα κόμματα που κυβερνούν την Ελλάδα για να επιβεβαιώσουν την παλιά ρήση του καθηγητή Μάνεση ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».Βλέποντας ότι η κυβέρνηση τους είναι ήδη παρελθόν, προχώρησαν στη μαζική κατάθεση τροπολογιών στη Βουλή, που ήδη κοντεύουν να φτάσουν τις 100, από μόλις προχθές όταν ο Σταύρος Δήμας έλαβε τους 160 ψήφους.Η μία όψη αυτής της εξέλιξης είναι ότι πιστοποιεί πώς η συγκυβέρνηση και οι βουλευτές της, παρά τη ρητορική τους, διαθέτουν τον κοινό νου να αντιληφθούν ότι πρόεδρος δεν εκλέγεται και η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Αυτή είναι η «καλή» πλευρά.Η «κακή» είναι η ντροπή που σημαίνουν όλα αυτά για τη δημοκρατία. Είναι δυνατόν μια αποχωρούσα κυβέρνηση να νομοθετεί με αυτό τον τρόπο, ποιος ξέρει τι, σε μία τέτοια στιγμή; Τι εξυπηρετεί;Η απάντηση είναι προφανής: τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από όλες αυτές τις τροπολογίες της ντροπής.Όλα αυτά πιστοποιούν ένα πράγμα: ότι οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι αλλάζουν την Ελλάδα επιλέγοντας την πλήρη και τυφλή υποταγή στη γερμανική πολιτική, δεν έχουν αλλάξει πρώτα οι ίδιοι. Είναι εκείνοι που ξέραμε, εκείνοι που πάντοτε ήταν και οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.

"Τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να γίνουν εργαλείο για τους τρομοκράτες" Αυστραλία: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί και να υπονομεύσουν τις αστυνομικές επιχειρήσεις

Ένα από τα μελλοντικά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η αστυνομία κατά τη διάρκεια τρομοκρατικών ενεργειών, όπως αυτής που έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα στο Σίδνεϊ, είναι να ελέγξει τη διακίνηση των πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Αναφερόμενος στο θέμα, ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας δήλωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook και το tweeter, είναι πλέον σε θέση να υπονομεύσουν τις επιχειρήσεις της αστυνομίας, όπως έγινε έως ένα βαθμό και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του Σίδνεϊ.Παρά το γεγονός ότι την περασμένη Δευτέρα η αστυνομία ήλθε σε συνεννόηση με τα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης για το τι θα μεταδώσουν και τι όχι απ' όσα διαδραματίζονταν μέσα και έξω από το ζαχαροπλαστείο του Martin Place, όπου οπλοφόρος Ιρανός πρόσφυγας κρατούσε τους ομήρους, τα social media μετέδιδαν πληροφορίες για το τι συνέβαινε.

Γνώμη: Ο Πούτιν και οι άλλοι

Ο πρόεδρος Πούτιν βρίσκεται αντιμέτωπος με τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει έως τώρα αντιμετωπίσει στη 15ετή θητεία του ως ηγέτης της Ρωσίας. Η νομισματική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Ρωσία αφήνει ήδη βαθιές «ουλές» στην οικονομία, επηρεάζοντας το πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά και τις σχέσεις της Μόσχας με τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.Οι κυβερνήσεις της Δύσης επέλεξαν τις κυρώσεις ως «τιμωρία» της Ρωσίας για την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως είχε θεωρήσει αρχικά ότι ο κόσμος θα αποδεχθεί κάποια στιγμή το τολμηρό του εγχείρημα. Το Κρεμλίνο είχε θεωρήσει ότι το οικονομικό κόστος από τις κυρώσεις της Δύσης, αν και σημαντικό, θα ήταν διαχειρίσιμο.

Τσόμσκι εναντίον Ερντογάν: Η Τουρκία γίνεται αυταρχική κοινωνία Ο παγκοσμίου φήμης φιλόσοφος προειδοποιεί

Τσόμσκι εναντίον Ερντογάν: Η Τουρκία γίνεται αυταρχική κοινωνία
Ο παγκοσμίου φήμης φιλόσοφος και γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι άνοιξε πυρ εναντίον του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις συλλήψεις δημοσιογράφων, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία γίνεται μία όλο και πιο «αυταρχική και κατασταλτική κοινωνία».«Οι ενέργειες του Ερντογάν είναι άλλο ένα πολύ σοβαρό πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου, και άλλο ένα ατυχές σημάδι της παλινδρόμησης προς μια πιο αυταρχική και κατασταλτική κοινωνία, αντιστρέφοντας τις δημοκρατικές κατακτήσεις των περασμένων ετών αυτής της χιλιετίας», δήλωσε ο Τσόμσκι στην εφημερίδα Zaman.Οι συλλήψεις Τούρκων δημοσιογράφων προκάλεσαν σκληρές αντιδράσεις από όλο τον κόσμο. Η ΕΕ καταδίκασε την καταστολή των μέσων ενημέρωσης ως «απαράδεκτη», ενώ ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις διώξεις δημοσιογράφων.

Ματωμένα χρήματα Πώς το ISIS γεμίζει τις τσέπες του

mazothattıLouise Shelley Ένα βασικό στοιχείο τής στρατηγικής τού Ομπάμα έναντι του ISIS είναι να χτυπά τις πετρελαιοπηγές που καταλήφθηκαν από την οργάνωση για να υπονομεύσει τα οικονομικά της. Αλλά το ISIS είναι μια διαφοροποιημένη εγκληματική επιχείρηση, και το πετρέλαιο είναι μόνο μια από τις πολλές πηγές εσόδων του. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αγνοούν αυτό το γεγονός παίρνοντας το δικό τους ρίσκο.Είναι αλήθεια ότι το πετρέλαιο είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης του ISIS τώρα. Η τρομοκρατική ομάδα έχει γίνει η πλουσιότερη του κόσμου ακριβώς επειδή έχει καταλάβει μερικά από τα πιο επικερδή κοιτάσματα πετρελαίου τού κόσμου, στο Ιράκ και την Συρία. Ακόμη και με αυτά τα κοιτάσματα να λειτουργούν κάτω από τις δυνατότητές τους λόγω έλλειψης τεχνολογίας και προσωπικού, το ISIS εκτιμάται ότι παράγει περίπου 44.000 βαρέλια την ημέρα στην Συρία και 4.000 βαρέλια την ημέρα στο Ιράκ. Το ISIS πωλεί αργό με έκπτωση (περίπου 20 με 35 δολάρια ανά βαρέλι) είτε σε φορτηγατζήδες είτε σε μεσάζοντες. Το ακατέργαστο πηγαίνει στα διυλιστήρια γύρω στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, κάτι που επίσης βρίσκεται κάτω από τις τιμές τής αγοράς. Οι λαθρέμποροι πληρώνουν περίπου 5.000 δολάρια σε δωροδοκίες στα σημεία ελέγχου για να βγάλουν το αργό πετρέλαιο έξω από τα εδάφη που ελέγχει το ISIS. Ακόμη και με την πώληση του πετρελαίου με έκπτωση μέσω διόδων λαθρεμπορίου τής προ-εισβολής εποχής από το Ιράκ, το ISIS εξακολουθεί να περιμένει έσοδα πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια κάθε μέρα.