10 Δεκεμβρίου 2014

Ανιστόρητες παρομοιώσεις

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ- Ο κόσμος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι από ό,τι φαίνεται ένα παράλληλο σύμπαν: Σαν να μην αρκούσε η ερμηνεία της κριτικής που δέχεται το Βερολίνο για την πολιτική του στην κρίση της Ευρωζώνης ως ζήλια των συμμαθητών προς τον πρώτο μαθητή, προχθές είχαμε την ανακήρυξη της Μέρκελ σε «Θηλυκό Ναπολέοντα»!
Για όσους γνωρίζουν το παρελθόν της σχέσης των δύο πολιτικών, τη σφαγή και αποπομπή του Σόιμπλε από την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατίας, στη σκιά μιας ταπεινωτικής κατακραυγής για μαύρα ταμεία και διαπλοκή με πρωταγωνίστρια τον διαρροών στον Τύπο τη Μέρκελ, το εργαλείο ερμηνείας μάλλον βρίσκεται στην ψυχανάλυση και όχι στην πολιτική ανάλυση: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μάλλον είναι κλασική περίπτωση «ταύτισης με τον επιτιθέμενο».

Η Μαρί Λεπέν δεν Βιάζεται..

http://en.harunyahya.net/resimleri/sites/4/6/the-pkk-is-a-marxistleninist-and-stalinist-communist.jpegΤο να είσαι πνευματικά άοπλος δεν αποτελεί μομφή, το να μην μπορείς να αρθρώσεις δικό σου λόγο και δικές σου σκέψεις κατανοητό,  το να διαφημίζεις  τον αρχοντοχωριατισμό σου και αυτό φυσικό μπορεί να θεωρηθεί ως νομοτελειακή εξέλιξη των ανωτέρω ,  όμως το να ισχυρίζεσαι  ότι ο προγραμματικός λόγος των Κούρδων του ΠΚΚ( ενός μαρξιστικού-λενινιστικού κόμματος) δια χειρός του Κούρδου Εθνικού Ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτζαλάν   βρίσκει την ακριβή εφαρμογή του και στο Πρόγραμμα του ακροδεξιού Γαλλικού  Μετώπου χρίζει ψυχιατρικής παρακολούθησης και σίγουρα προκαλεί ανατριχίλα.
Παρατίθενται λοιπόν δύο θέσεις της Κας Μαρίν Λεπέν, ηγέτης του ακροδεξιού γαλλικού μετώπου αναφορικά με ανακριτικές μεθόδους που χρησιμοποιούσε η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών αλλά αναφορικά και με την Συρία.

Ποιος θα "πληρώσει" τη σχέση Ρωσίας-Τουρκίας;

Putin in Turkey amid Syria differences...του Pavel Shlykov


Πηγή:www.capital.gr
Το νέο στάδιο στις ρωσό-τουρκικές σχέσεις και η υλοποίηση των συμφωνιών που υπογράφηκαν προσφάτως -ιδιαίτερα αυτές που συνδέονται με την κατασκευή ενός νέου αγωγού- θα ενισχύσουν την γεωπολιτική και οικονομική θέση της Τουρκίας. Αυτό θέτει το ερώτημα του πόσο μακριά είναι η Ρωσία πρόθυμη να πάει για να διευκολύνει το ανοδικό προφίλ της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή.
Άλλο ένα ερώτημα στο πλαίσιο των νέων ρωσό-τουρκικών πρωτοβουλιών και συμφωνιών, είναι πως θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών. Οι πρόσφατες επισκέψεις αξιωματούχων-εκπροσώπων της ΕΕ στην Τουρκία, έρχονται ύστερα από τη συνάντηση μεταξύ Putin και Erdogan, αποδεικνύουν μόνο τη σημασία της άποψης αυτής. Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια ενάντια στην αξιοπιστία της πολιτικής προϋποθέσεων  μαζί με την τρέχουσα στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση, δημιούργησε μια εντύπως ότι οι δεσμοί της ΕΕ και η επιρροή στην Τουρκία και την οικονομία της, έχει μειωθεί.

Τουρκία: σε κλοιό ισχυρών πιέσεων η οικονομία

http://cdncms.todayszaman.com/todayszaman/2014/12/06/198769_newsdetail.JPG
Επιμέλεια Συμέλα Τουχτίδου Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται η οικονομία της Τουρκίας. Αποτέλεσμα, το τρίτο τρίμηνο, να καταγράψει την χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών, μόλις 1,7%, αισθητά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η στάσιμη ζήτηση αγαθών από την Ευρώπη και οι ένοπλες συγκρούσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής περιορίζουν τις αγορές για τα τουρκικά προϊόντα. Η είδηση αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση Νταβούτογλου, που έχει στηρίξει τη δημοφιλία της στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης των περασμένων ετών και η οποία οδεύει σε εκλογές τον Ιούνιο.

Κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου

Και στον τομέα της άμυνας αποδίδει η συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες νότια της Κρήτης κοινή άσκηση των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών. Η άσκηση, που θα διαρκέσει έως τις 13 Δεκεμβρίου, αφορά τη συνεκπαίδευση των δύο Σωμάτων και γίνεται εν όρμω, στον ναύσταθμο της Κρήτης, αλλά και εν πλω, νοτίως του νησιού.Εν τω μεταξύ την άποψη ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, εξέφρασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης. Η αναφορά έγινε με αφορμή τις δηλώσεις Νταβούτογλου περί δημιουργίας κοινής επιτροπής ελέγχου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για το θέμα των υδρογονανθράκων, σε περίπτωση που δεν θα προχωρήσει η λύση του Κυπριακού.

Τουρκικά τεχνάσματα προς Αθήνα- Λευκωσία

Αλέξανδρος ΤάρκαςΤο Γ’ Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας συνεισέφερε στην αποκλιμάκωση, έστω προσωρινή, της έντασης στο Αιγαίο και επέτρεψε την αλληλοκατανόηση θέσεων ως προς τη ΝΑ Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, χωρίς να προσφέρει και όσα φημολογούνται για το Κυπριακό.
Εκτενής συζήτηση για το φυσικό αέριο πραγματοποιήθηκε μεν, αλλά σε αντίθεση με τις δηλώσεις Νταβούτογλου και τις διαρροές της τουρκικής αντιπροσωπίας (σ.σ.: συνήθης και αποτελεσματική τακτική, αφού η ελληνική πλευρά, παραδοσιακά και αδικαιολόγητα, σιωπά) δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία. Η θεωρητική εξέταση ποικίλων λύσεων απέχει από τη διπλωματική, νομική και οικονομική εφαρμογή τους.
Για την Αθήνα και τη Λευκωσία το ζητούμενο δεν είναι μόνον η αποχώρηση του Barbaros, αλλά και η άρση αμφισβήτησης της κυπριακής ΑΟΖ μέσω της ναυτιλιακής οδηγίας NAVTEX. Για την Αγκυρα το επιθυμητό δεν είναι μόνον η αναγνώριση δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες, που άλλωστε δεν απορρίπτει (με την ορθή αναλογία και μετά τη λύση) η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και η άμεση δημιουργία μηχανισμού συναποφάσεων και ταχείας κοινής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Κατόπιν αυτών, το συμπέρασμα του ΟΗΕ καθώς και της αμερικανικής και της βρετανικής διπλωματίας είναι ότι οι παρούσες συμβιβαστικές προτάσεις είναι «too much» για τους Ελληνοκυπρίους και «too little» για τους Τουρκοκυπρίους.

Ως πότε θα ακούμε τέτοιες ανακρίβειες από τον Αχμέτ, αναπάντητα;

Σε μια εξαιρετικά ορθή επισήμανση προέβη σε επικοινωνία του με το «defence-point.gr» ο γνωστός καθηγητής διεθνών σχέσεων, Μάριος Ευρυβιάδης, άρθρα και αναλύσεις του οποίου συχνά φιλοξενούμε στον παρόντα ιστοχώρο.
Η «διαμαρτυρία» αφορά τη σιωπή όλων μας, πολιτικών (Μαξίμου και ΥΠΕΞ κυρίως…) και δημοσιογράφων απέναντι στις απίθανες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Αθήνα και όχι μόνο. Η αιτία της οργής του Ευρυβιάδη όμως επικεντρώθηκε στο ακόλουθο…
Ο Νταβούτογλου (γνωστός και ως «κύριος μηδενικά προβλήματα», έστω κι αν… ατύχησε, καθότι έθετε ως προϋπόθεση την απόλυτη υιοθέτηση των τουρκικών θέσεων και την προσαρμογή των πάντων στην τουρκική σκανδαλωδώς βολική ερμηνεία της πραγματικότητας) στις δηλώσεις του ανέφερε το απίθανο «η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην αν. Μεσόγειο και κατά συνέπεια δικαιούται περισσότερα από τους υπόλοιπους» στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων της περιοχής.

Η χωριατοποίηση των αστών

image
Η απώλεια της αστικής συνείδησης της ελληνικής κοινωνίας είναι πια γεγονός. Επιταχύνεται με ταχύτατο ρυθμό σαν αποτέλεσμα κι αυτή της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα και την μεταμορφώνει από κοινωνία νεόπλουτων σε κοινωνία νεόπτωχων. Σύμπτωμα της κακοδαιμονίας των σύγχρονων καιρών.Όχι ότι η αστική τάξη είχε ποτέ ισχυρές καταβολές στην Ελλάδα. Κάθε σκίρτημα Αναγέννησης, για παράδειγμα στην Κρήτη και τα Επτάνησα τον 17ο αιώνα, φιμώθηκε από τον οθωμανικό σκοταδισμό και ο ελληνικός Διαφωτισμός υπήρξε κυρίως παροικιακός. Η ελληνική κοινωνία όδευσε σε διαφορετικές ατραπούς από τις άλλες ευρωπαϊκές. Πάντως στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, την εποχή του Τρικούπη κυρίως και πιο πρόσφατα τα χρόνια του Βενιζέλου, η αστικοποίηση της νέας Ελλάδας προχώρησε δειλά μεν, σταθερά δε. Ήταν όμως οι ραγδαίες εξελίξεις μετά τον Β´ ΠΠ που σήμαναν τη μαζική κάθοδο των Ελλήνων χωρικών στις πόλεις και οδήγησαν στη γιγάντωσή τους.Η ύπαιθρος που μετακόμισε στις νέες εστίες έφερε το δικό της τρόπο ζωής μαζί. Τόσο παραδοσιακές αξίες με ήθος, όσο και αδυναμίες.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΚΟΥΓΙΟΥ

Πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού θα πει θάνατος

2
Η εξουσία του ΑΚΡ παρά τις έντονες αντιδράσει και του λαού της Τουρκίας και των λαών της περιοχής, πέρασε από την βουλή την έγκριση για τον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού στην Μερσίνα !Η Ένωση Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Τουρκίας και το Επιμελητήριο Μηχανικών Περιβάλλοντος υποστηρίζουν πως ο πυρηνικός σταθμός συνοδεύεται από πολύ μεγάλα ρίσκα για περιβαλλοντικές καταστροφές, ετοιμάζεται να μεταφέρει το θέμα στα δικαστήρια.
Πάντως όταν κάπου κατηγορούμενος και δικαστής είναι τα ίδια πρόσωπα, είναι γνωστό πια το σε ποιο βαθμό η δικαστική απόφαση θα καλύπτει την ευαισθησία και τις ανησυχίες του κόσμου. Ειδικοί αναφέρουν πως σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, η Κύπρος θα είναι μεταξύ των περιοχών που θα επηρεαστούν πολύ. Αναφέρεται πως ο κίνδυνος για ένα τέτοιο ατύχημα, πάντα είναι υπαρκτός και ότι οι πληγές που θα ανοίξει κάτι τέτοιο, θα απαιτήσουν μεγάλες αποζημιώσεις και μακροχρόνια νοσηλεία.

Η Τουρκία πιέζει τις γειτονικές χώρες για το Κυπριακό Η τουρκική πλευρά οραματιζόταν την δημιουργία μια οικονομικής ένωσης


Του Νίκου Στέλγια-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ
Μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό στο πεδίο της διπλωματίας λαμβάνει η Άγκυρα. Στον απόηχο της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα, η Άγκυρα αυξάνει την πίεση την οποία ασκεί στις γειτονικές χώρες για το Κυπριακό.  Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην νέα περίοδο, η Άγκυρα ζητά από χώρες όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και άλλες αραβικές χώρες όπως αναθεωρήσουν άμεσα την πολιτική γραμμή, την οποία ακολουθούν στο Κυπριακό και στις διμερείς σχέσεις τους με την Λευκωσία.  Το πρώτο βήμα στα πλαίσια της νέας στρατηγικής έρχεται στα πλαίσια της επίσκεψης του Προέδρου της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Τζεμίλ Τσιτσέκ στην Ιορδανία.
 

Οι Κούρδοι ζήτησαν αυτονομία από την Άγκυρα Σε ιστορική καμπή το Κουρδικό Ζήτημα της Τουρκίας

Του Νίκου Στέλγια-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ
Την αυτονόμηση τους από την Τουρκία ετοιμάζονται να ζητήσουν επισήμως οι Κούρδοι στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων τους με το τουρκικό κράτος.
Πριν από λίγη ώρα, η διαπραγματευτική ομάδα των Κούρδων ανακοίνωσε ότι η κουρδική πλευρά, υπό την καθοδήγηση του φυλακισμένου ηγέτη του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, Αμντουλλάχ Οτζαλάν ετοιμάζει έναν οδικό χάρτη για την τελική, ειρηνική λύση του Κουρδικού Ζητήματος. Σύμφωνα με τον βουλευτή, Σιρρί Σουρεγγιά Οντέρ, στην λίστα των αιτημάτων των Κούρδων ξεχωρίζει το αίτημα περί αυτονόμησης.Η κουρδική πλευρά προτείνει την αποκέντρωση της Τουρκίας. Σύμφωνα με το κουρδικό σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία 20 αυτόνομων περιοχών και η μετεξέλιξη του συγκεντρωτικού τουρκικού κράτους σε ένα είδος ομοσπονδίας.Οι Κούρδοι προτείνουν την δημιουργία του αυτόνομου βόρειου Κουρδιστάν στα νοτιοανατολικά εδάφη της Τουρκίας. Η σχεδιαζόμενη αυτόνομη κουρδική επαρχία θα έχει την δική της σημαία, τον δικό της στρατό και το δικό της κοινοβούλιο.

Δ. Όχθη: Σκοτώθηκε Παλαιστίνιος υπουργός σε σύγκρουση με Ισραηλινούς στρατιώτες Εξέπνευσε στο ασθενοφόρο προς τη Ραμάλα


Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης του Κράτους της Παλαιστίνης Ζίαντ Αμπού Έιν έχασε τη ζωή του την Τετάρτη στη Δυτική Όχθη, μετά από χτύπημα που δέχθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες και πτώση, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, ανέφερε φωτογράφος του πρακτορείου Reuters ο οποίος ήταν παρών στο σημείο και ιατρικές πηγές.Ο Έιν απομακρύνθηκε από το σημείο, στο χωριό Τουρμουσίγια, με ασθενοφόρο, ωστόσο έχασε τη ζωή του ενώ το όχημα κατευθυνόταν προς την πόλη της Ραμάλα.http://www.naftemporiki.gr

Πολιτική ζαριά


Μοιάζει με ειρωνεία της Ιστορίας. Η διαμάχη για τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό -με το αυταπόδεικτο, τεράστιο συμβολικό βάρος, αλλά με απισχνασμένο πολιτικό περιεχόμενο- και την εκλογή του προσώπου που θα τον σαρκώσει συνιστά μείζονα απειλή για την πορεία της χώρας και το μέλλον των πολιτών της.Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, των δύο πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, να επιταχύνουν τις εξελίξεις, αξιώνοντας την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας πολύ νωρίτερα από το χρονικό σημείο που έχει προβλέψει ο συνταγματικός νομοθέτης, εξηγήθηκε πολιτικά ως αποσκοπούσα στην άρση της αβεβαιότητας και της πολιτικής ρευστότητας και αστάθειας, την οποία προκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση -όπως εγκαλείται- με την άρνησή της να στέρξει σε μια συναινετική εκλογή στον πρέποντα χρόνο, αλλά και τη ρητορική της η οποία δεν συνάδει με τις προτεραιότητες των εταίρων της χώρας και των δανειστών της.

Ιράκ: 727 Κούρδοι Πεσμεργκά έχουν σκοτωθεί στις μάχες με τζιχαντιστές Από τον Ιούνιο

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσαν ότι 727 από τους μαχητές τους έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις συγκρούσεις με το Ισλαμικό Κράτος από τον Ιούνιο, οπότε και άρχισαν οι επιθέσεις των τζιχαντιστών.Ανακοίνωση των στρατιωτικών δυνάμεων της περιοχής, Πεσμεργκά, αναφέρει ότι 3.564 κούρδοι μαχητές έχουν τραυματιστεί το τελευταίο εξάμηνο. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται «αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, μέλη των μυστικών υπηρεσιών, αστυνομικοί και ορισμένοι βετεράνοι Πεσμεργκά», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ραντεβού τον Μάρτιο

Το πιο κρίσιμο τρίμηνο από την έναρξη της κρίσης της Ευρωζώνης την άνοιξη του 2010 είναι μπροστά μας. Εκτός από τη δυνατότητα εκλογής ή όχι Προέδρου από την παρούσα Βουλή και το όποιο αποτέλεσμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη τρέχουν. Εντός του Ιανουαρίου -στο τελευταίο ΔΣ της ΕΚΤ οι υποστηρικτές του τυπώματος προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κλειδώσουν την 22.1- αναμένεται και η εξαγγελία τυπώματος χρήματος από τον Ντράγκι με τη σύγκρουση να μαίνεται στο ΔΣ της ΕΚΤ τόσο για τις προϋποθέσεις αγοράς ομολόγων όσο και για το συνολικό πλαφόν της «Ποσοτικής Επέκτασης», με το Βερολίνο να έχει διαμηνύσει ότι αν ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης ξεπεράσει την οροφή του ενός τρισ. ευρώ, τότε θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Εφτιαξαν έναν Φράνκενσταϊν»

«Εφτιαξαν έναν Φράνκενσταϊν»
Την «Επιστροφή των τζιχαντιστών» (εκδόσεις Μεταίχμιο), το τέταρτο και πολύ επίκαιρο βιβλίο του για το Ιράκ, παρουσίασε χθες, στο φιλόξενο πατάρι του βιβλιοπωλείου «Ιανός», σε Ελληνες δημοσιογράφους ο Ιρλανδός ανταποκριτής του «Independent» στη Μέση Ανατολή, Πάτρικ Κόκμπερν.Ο ρεπόρτερ που κάλυψε καλύτερα και πληρέστερα από κάθε άλλον τις περίπλοκες συγκρούσεις στο Ιράκ, εμφανίστηκε απλός, προσιτός και ξεκάθαρος στις απόψεις του και ήταν απαισιόδοξος τόσο για το μέλλον της Συρίας όσο και για τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία και το Ιράκ. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από τη συνομιλία μας με τον Κόκμπερν, ένα μόνο ψήγμα από τον ποταμό ανάλυσης και πληροφορίας που περιέχει το βιβλίο του:

ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΙΘΑΝΗ FT: Τα πιόνια στη σκακιέρα κινούνται αυτοβούλως

Οι πολιτικοί αναλυτές χρησιμοποιούν συχνά το σκάκι ως μεταφορά για να περιγράψουν παγκόσμια ζητήματα. Κράτη και άνθρωποι κινούνται γύρω από τη σκακιέρα προσπαθώντας να αποκομίσουν στοιχειώδη κέρδη. Κάθε τόσο, φτάνει ένας μεγάλος δάσκαλος και αλλάζει το παιχνίδι με μια εντυπωσιακή κίνηση – όπως έκαναν ο Νίξον και ο Κίσινγκερ το 1972 με το άνοιγμα στην Κίνα.
FT: Τα πιόνια στη σκακιέρα κινούνται αυτοβούλως –Οι 4 τολμηρές κινήσεις για αλλαγή πολιτικής παγκοσμίως
Αυτή την περίοδο, γράφει ο Γκίντεον Ράχμαν στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η διεθνής πολιτική δείχνει να έχει ανάγκη από έναν λαμπρό νέο τρόπο σκέψης. Πολλές από τις μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται σε διπλωματική σύγχυση. Η Αμερική έχει εμπλακεί ξανά σε πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία είναι απομονωμένη. Η Κίνα ανταγωνίζεται όλους της τους γείτονες. Η Βρετανία οδηγείται προς το περιθώριο της Ευρώπης. Η γεωπολιτική σκακιέρα σχεδόν κραυγάζει για τολμηρές νέες κινήσεις. Ποιες μπορεί να είναι αυτές;

Οι κυρώσεις για την Ουκρανία οδηγούν τον Πούτιν στην Ινδία

Μετά το άνοιγμα στην Κίνα και την υπογραφή πετρελαϊκής συμφωνίας ύψους 400 δισ. δολαρίων, η Ρωσία επιχειρεί τώρα ενεργειακό άνοιγμα και στην Ινδία για να αντιμετωπίσει το δυτικό εμπάργκο. Αύριο ο Βλαντιμίρ Πούτιν μεταβαίνει στο Νέο Δελχί για να συζητήσει με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι γύρω από την κατασκευή ενός ρωσικού αγωγού που θα μεταφέρει απευθείας σιβηρικό πετρέλαιο στην Ινδία. Το σχέδιο αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες, καθώς θα πρέπει να διέλθει από τους ορεινούς όγκους της Κίνας ή από τις εμπόλεμες ζώνες του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Ωστόσο, Ινδοί πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν στο Reuters πως οι δύο ηγέτες έχουν την πολιτική βούληση να το φέρουν εις πέρας, δεδομένων των παραδοσιακά καλών σχέσεων Μόσχας και Νέου Δελχί.Η στρατηγική διακήρυξη που θα υπογράψουν Πούτιν και Μόντι θα αφορά ακόμη τη συνεργασία στον αμυντικό και τον πυρηνικό τομέα, όπως και στο εμπόριο διαμαντιών.

Επέκταση του πολέμου κατά του Ισλαμικού κράτους και εκτός Συρίας-Ιράκ ζητεί ο Τζον Κέρι

Οποιαδήποτε εξουσιοδότηση εγκρίνει το αμερικανικό κογκρέσο για τη χρήση στρατιωτικής βίας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους θα πρέπει να είναι ευέλικτη και να μην περιορίζει τον αγώνα μόνο στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.Οι εξουσιοδοτήσεις δεν θα πρέπει επίσης να περιορίζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ από το είναι σε θέση να διατάσσει την ανάπτυξη στρατευμάτων μάχης εναντίον της μαχητικής ομάδας, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο, δήλωσε ο Κέρι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποίησε επιτροπή της Γερουσίας με θέμα την ανάγκη χορήγησης Εξουσιοδότησης για τη Χρήση Στρατιωτικής Δύναμης (AUMF).Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει ότι οι τρέχουσα εκστρατεία της με αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι νόμιμη, βάσει της εξουσιοδότησης που είχε εγκριθεί στις αρχές της περασμένης δεκαετίας σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της αλ Κάιντα και άλλων προσκείμενων σε αυτή οργανώσεων. Ωστόσο ο Κέρι δήλωσε πως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνει ανανέωση των εξουσιοδοτήσεων ώστε αυτές να καλύπτουν και την εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ενδοαραβικός πόλεμος για τη σαρία


Thomas L. Friedman -Νεαροί μουσουλμάνοι δηλώνουν την αντίθεσή τους στο IS και στον ισλαμικό νόμο, μερικοί μιλώντας με υπερηφάνεια ακόμη και για τον αθεϊσμό τους
Το Ισλαμικό Κράτος (IS) έχει εμφανώς προσελκύσει νεαρούς μουσουλμάνους από όλον τον κόσμο στο βίαιο κίνημά του για τη δημιουργία ενός χαλιφάτου στο Ιράκ και στη Συρία. Αλλά ιδού κάτι λιγότερο εμφανές: νεαροί μουσουλμάνοι δηλώνουν στο Ιnternet την αντίθεσή τους στο IS και στον ισλαμικό νόμο της σαρίας, μερικοί μιλώντας με υπερηφάνεια ακόμη και για τον αθεϊσμό τους.Η Νάντια Ογουεϊντάτ, ερευνήτρια στο New America Foundation, η οποία παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί η αραβική νεολαία το Διαδίκτυο, λέει ότι «το φαινόμενο διογκώνεται, η βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους επιδεινώνει το πρόβλημα και αποκακρύνει αρκετούς νεαρούς μουσουλμάνους από το σκληροπυρηνικό Ισλάμ».

Η "επιστροφή" Γάλλων και Βρετανών στη Μέση Ανατολή

Του Κώστα Ράπτη-Για τη Μέση Ανατολή, η εποχή των παλαιών αποικιακών αυτοκρατοριών έληξε άδοξα το 1956 όταν η επίθεση που εξαπέλυσαν η Βρετανία και η Γαλλία, με τη σύμπραξη του Ισραήλ, εναντίον της Αιγύπτου του Nasser για την εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ προσέκρουσε στην αντίδραση τόσο των ΗΠΑ όσο και της Σοβιετικής Ένωσης. Οι μονομάχοι του Ψυχρού Πολέμου επιβεβαίωσαν ότι το διεθνές σκηνικό είχε νέους πρωταγωνιστές και ότι η απο-αποικιοποίηση ήταν μια διαδικασία που δεν μπορούσε να αντιστραφεί. Και όμως: έξι δεκαετίες αργότερα, Βρετανία και Γαλλία επιχειρούν μια θεαματική “επιστροφή” - αξιοποιώντας την αναταραχή που εγκαινίασε η λεγόμενη “Αραβική Άνοιξη”. Οι δύο ευρωπαϊκές δυνάμεις είχαν καταλυτικό ρόλο στην ανατροπή του Qaddhafi στη Λιβύη (οπότε οι ΗΠΑ δοκίμασαν το σχήμα της “οδήγησης από το πίσω κάθισμα”, αφήνοντας την πρωτοβουλία στους συμμάχους τους), ενώ η Γαλλία ειδικότερα είχε τον πλέον τυχοδιωκτικό ρόλο στη συριακή κρίση, των 200.000 νεκρών και εκατομμυρίων προσφύγων, πιέζοντας μέχρι σήμερα για “αλλαγή καθεστώτος” στη Δαμασκό, την ώρα που η Ουάσιγκτον επιφυλάσσεται.

Τουρκία: Εφημερίδα κατά του Ερντογάν στην Οθωμανική – Καταργεί το μάθημα του μπαρτέντερ‎

Ενδεικτική της οργής των “κοσμικών” ήταν η στάση της τουρκικής εφημερίδας BirGün, που η οποία την Τρίτη, ανέγραφε στον πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο της "Κλέφτη", απευθυνόμενη στον Ερντογάν στα... Οθωμανικά Τουρκικά!

Το πετρέλαιο πέφτει, η Βενεζουέλα καταρρέει

Οταν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 25% της οικονομίας της Βενεζουέλας και οι εξαγωγές της σε πετρέλαιο περίπου το 95% των εσόδων της, είναι αυτονόητο πως το Καράκας έχει περιέλθει σε δεινή θέση. H πτώση της τιμής του πετρελαίου συνολικά το τρέχον έτος είναι της τάξης του 40% και παράλληλα εντείνεται ο πόλεμος τιμών στην παγκόσμια αγορά καθώς και ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ. Με το Ιράκ να ακολουθεί πλέον τη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας προσφέροντας στους πελάτες του ελαφρό αργό από τη Βασόρα στις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων 11 ετών, οι τιμές του «μαύρου» χρυσού συνεχίζουν την ελεύθερη πτώση τους, συμπαρασύροντας τη δημοτικότητα του προέδρου της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, και εγκυμονώντας κοινωνικές εντάσεις στη χώρα.

Μεγαλόπνοα σχέδια, σε λάθος εποχή

LENA MAZNEVA,ι DINA KHRENNIKOVA / BLOOMBERG
Οταν την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι αποσύρει τα σχέδιά του για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας (ο λεγόμενος αγωγός Southstream), παρουσίασε ένα εναλλακτικό σενάριο. Η Ρωσία, λοιπόν, θα κατασκευάσει έναν αγωγό προς την Τουρκία, στη συνέχεια θα μεταφέρει διά ξηράς το φυσικό αέριο στην Ελλάδα και κατόπιν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρόκειται για μία ιδέα, η οποία έχει λίγo περισσότερες πιθανότητες να πετύχει από το αρχικό σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Είναι ένα σόου και μόνον», επισημαίνει ο Νεσντέντ Παμίρ, ο οποίος ειδικεύεται σε ενεργειακά θέματα στο πανεπιστήμιο Μπιλκέντ στην Αγκυρα. «Είναι μη ρεαλιστικό το σχέδιο ενός τεράστιου δικτύου φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία για την προμήθεια της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Μπλόφες και ανοιχτά χαρτιά

Νίκος Γ. Δρόσος Νίκος Γ. Δρόσος Όσο κι αν υποστηρίζουμε ότι στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, όπως η παρούσα, όπου το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Τόσο υψηλό ώστε να καθιστά περίπου «μονόδρομο» τις όποιες αποφάσεις καλούνται να λάβουν οι εμπλεκόμενοι…Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!Η υπόθεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αφορά μια κλασσική περίπτωση του γνωστού ρητού: «τα νούμερα δεν βγαίνουν».Πρώτα από όλα, δεν βγαίνουν οι «180».Εκ πρώτης όψεως, τουλάχιστον, το απαραίτητο άθροισμα ψήφων ακόμη και κατά την τρίτη ψηφοφορία, εκείνη της 29ης Δεκεμβρίου, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί.Κατά συνέπεια η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Όμως, και πάλι, τα νούμερα δεν βγαίνουν, σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις για την εξασφάλιση αυτοδύναμης κυβέρνησης.Έτσι, πιθανότατα, η χώρα οδηγείται σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Όμως, και πάλι τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Αγοράστε Ελλάδα ή ξεπουλήστε Ισπανία και Ιρλανδία!

Ζυγίζοντας την κατάσταση και τις πιθανότητες στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των Αθηνών, το Alphaville καταλήγει: αγοράστε... Ελλάδα. Διαφορετικά θα πρέπει όσο φοβάστε τον ΣΥΡΙΖΑ να τρέμετε το Podemos και το Sinn Fein.
Alphaville: Αγοράστε Ελλάδα ή ξεπουλήστε Ισπανία και Ιρλανδία!
Επίσπευση των προεδρικών εκλογών και πιθανότητα να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει τον υποψήφιο της επιλογής της: Δεν χρειάστηκε κάτι παραπάνω για να βουλιάξει 10% ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα.Αυτό σημαίνει πτώση 27% για τον αθηναϊκό δείκτη μέχρι στιγμής στο έτος. Μόνο τα χρηματιστήρια της Πορτογαλίας, της Νιγηρίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν χειρότερη εμφάνιση στο 2014.Η ευθύνη μπορεί να πέφτει στο Eurogroup, όπως γράφει ο David Mackie της JPMorgan: "Προτάθηκε για την Ελλάδα μια δίμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος EFSF, που όμως καθρεφτίζει τη σκληρή γραμμή της τρόικας για πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα, ειδικά όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους. Μετά από αυτή την απόφαση, η ελληνική κυβέρνηση επίσπευσε την ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή προέδρου κατά δύο μήνες, προφανώς για να φύγει το ζήτημα από τη μέση πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το τρέχον πρόγραμμα και το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια".

Socar-ΔΕΣΦΑ: Όλο και... απομακρύνονται οι Αζέροι!


Socar-ΔΕΣΦΑ: Όλο και... απομακρύνονται οι Αζέροι! Μάλλον πρέπει να το παίρνουν απόφαση, εκεί στο μακρινό Μπακού, ότι η πιθανότητα να ολοκληρωθεί η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη κρατική εταιρεία Socar απομακρύνεται. Δε μιλάω για τους εγχώριους πωλητές, που το έχουν πάρει απόφαση από τη στιγμή που η Κομισιόν έδειξε τις διαθέσεις της.Δεν υπάρχει κάποια δήλωση ή υπαινιγμός από την ηγεσία της αζέρικης πετρελαϊκής εταιρείας, η οποία πριν ένα χρόνο, στις 21 Δεκεμβρίου 2013, υπέγραφε πανηγυρικά τη συμφωνία εξαγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ με τίμημα 400 εκατομμύρια δολάρια.Αρκούν ωστόσο μερικά σημάδια. Όπως ότι ο επικεφαλής της Socar, Rovnag Abdullayev, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση της εταιρείας του προς τιμήν των εργαζομένων της, σε μια εκτεταμένη αναφορά στις επενδυτικές δραστηριότητες της εταιρείας του στο εξωτερικό, δεν ανέφερε τίποτε για την Ελλάδα και το ΔΕΣΦΑ.

Αποκαλύψεις Σόιμπλε: Το ξέραμε αλλά δεν το δείχναμε – Η κατάσταση θύμιζε Κάννες την εποχή Παπανδρέου


soimple
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι δεν του προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι οι κκ Σαμαράς-Βενιζέλος αποφάσισαν να επισπεύσουν την Προεδρική εκλογή, καθώς εκτίμησε ότι η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα “γεννά” προβλήματα στην οικονομία, γεγονός το οποίο προκαλεί τροχοπέδη για την κυβέρνηση.
«Υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα η οποία δημιουργεί οικονομικές αναταράξεις. Γι’ αυτό, ακούσαμε την ανακοίνωση Σαμαρά χωρίς να προκαλέσει έκπληξη σε όλους μας καθώς υπάρχουν μυστικά που κάνουμε ότι δεν ξέρουν οι άλλοι ή οι άλλοι κάνουν ότι δεν τα ξέρουμε εμείς. Αλλά τώρα έγινε γνωστή και είναι καλή απόφαση. Στο τέλος όμως την ευθύνη έχουν το ελληνικό κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Επαφές Ισραηλινών με το Μέτωπο Αλ Νούσρα…

Επαφές Ισραηλινών με το Μέτωπο Αλ Νούσρα…Παρατηρητές του ΟΗΕ στα υψώματα του Γκολάν ανέφεραν συχνές επαφές μεταξύ Ισραηλινών και ισλαμιστών εξτρεμιστών, στην περιοχή. «Κυανόκρανοι που επιτηρούν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, δηλώνουν πως έχουν καταγράψει επαφές μελών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων με μέλη της οργάνωσης Μέτωπο αλ Νούσρα, στο Γκολάν», αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Στις αρχές Μαρτίου του 2013 το Ισραήλ αποδέχτηκε την περίθαλψη Σύριων τραυματιών στα νοσοκομεία του. Στις 15 Σεπτεμβρίου όμως ένας τραυματίας μεταφέρθηκε από ενόπλους μαχητές των αντικαθεστωτικών στο ισραηλινό έδαφος, όπου τον περίμενε ασθενοφόρο, το οποίο συνοδευόταν από όχημα του ισραηλινού Στρατού.