08 Δεκεμβρίου 2014

«Η Τουρκία είναι κεντρικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο»

Με το δεδομένο ότι η Τουρκία δεν προσπαθεί να εξαιρεθεί από το έργο του φυσικού αερίου στην  Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα, γνωρίζει, ήδη, ότι η Τουρκία είναι ο κεντρικός φορέας σε ενεργειακά έργα στην περιοχή, σύμφωνα με απόψεις ειδικών, όπως γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.Η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν το Σάββατο να ενισχύσουν την ενεργειακή  συνεργασία κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου  Τουρκίας- Ελλάδας.Στη Σύνοδο Κορυφής παρέστησαν ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Έλληνας ομόλογός του, Αντώνης Σαμαράς, στην Αθήνα.

E.E.-Ρωσία: Η μεγάλη σκακιέρα A Mέρος

Photo: Mathew Schwartz/Flickr
Η ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν στην Τουρκία ότι ματαιώνει την κατασκευή του αγωγού «Νότιο Ρεύμα» (South Stream), ενός πρότζεκτ που οδήγησε στην κατάρρευση μιας τράπεζας και μιας κυβέρνησης στη Βουλγαρία, δημιούργησε μεγάλο πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «στρατηγικό πρόβλημα» τη Ρωσία, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου, την Τρίτη, ο Μάρος Σέφκοβιτς, ανώτατος υπάλληλος της Ε.Ε. για την Ενέργεια, θα συγκεντρώσει τους υπεύθυνους υπουργούς των 8 χωρών από τις οποίες θα παιρνούσε το «Νότιο Ρεύμα» (Αυστρία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Ιταλία, Ελλάδα και Ρουμανία) για να αποφασίσουν για την τύχη του εγχειρήματος. Τον περασμένο χρόνο η Ε.Ε. είπε στους εκπροσώπους των 8 χωρών ότι το εγχείρημα δεν ήταν συμβατό με το δίκαιο της Ε.Ε. καθώς στον αγωγό δεν θα επιτρεπόταν η διέλευση άλλου αερίου εκτός από εκείνο που εξορύσσει η Gazprom. Στην Ε.Ε. η μεταφορά αερίου πρέπει να είναι ξεχωριστή από την εξόρυξη και την εμπορία του.

Γερμανία-Ρωσία στα Βαλκάνια: η μεγάλη σκακιέρα Β Μέρος

Τον περασμένο Μάιο διαταράχθηκαν για πρώτη φορά σε τέτοιο σημείο οι προσωπικές σχέσεις του προέδρου Πούτιν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο Πούτιν φαίνεται, κατά τη γερμανική εκδοχή, ότι της είχε υποσχεθεί ότι δεν θα χαιρετούσε δημόσια την υπέρ της αποσχιστικής πλατφόρμας ψήφο των ρωσόφιλων της Ανατολικής Ουκρανίας. Την εβδομάδα που ακολούθησε το επίσημο ανακοινωθέν του Κρεμλίνου, η Μέρκελ για πρώτη φορά από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης δεν βγήκε στο τηλέφωνο στον Πούτιν, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε γεωμετρικά η απόσυρση γερμανικών κεφαλαίων από τη ρωσική αγορά. Καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος είναι ο μόνος συνομιλητής στη Δύση που ο Πούτιν παίρνει στα σοβαρά -οι δύο τους μιλάνε ο ένας τη γλώσσα του άλλου, με τον Πούτιν να μιλάει πολύ καλύτερα γερμανικά απ' ό,τι η Μέρκελ ρωσικά- το εμπάργκο φαίνεται ότι στοίχισε σοβαρά στον Ρώσο πρόεδρο. Δεν είναι μυστικό ότι από τον περασμένο Μάιο οι Ρώσοι εκμυστηρεύονται ανοιχτά στους Γερμανούς συνομιλητές τους ότι το «παρατράβηξαν στην Ουκρανία» και ότι τώρα «χρειάζονται βοήθεια για να βρεθεί μία δίοδος εξόδου»

ΤΑ ΔΩΔΕΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ



Ο Πούτιν κατήγγειλε σε πρόσφατη ομιλία του ότι οι ΗΠΑ οργανώνουν σε χώρες με ανεπιθύμητα καθεστώτα επαναστάσεις χρησιμοποιώντας διάφορες ελκυστικές για τον πολύ κόσμο ονομασίες όπως «Αραβική Άνοιξη», «πορτοκαλί επανάσταση» στην Ουκρανία, «επανάσταση της ομπρέλας» στο Χογκ Κογκ κλπ. Η Κίνα παρουσίασε σε βίντεο τα 12 βήματα προετοιμασίας αυτών των επαναστάσεων από την έναρξη ως την ολοκλήρωσή τους. Επειδή πολλά λέγονται για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ άμα γίνει κυβέρνηση και επειδή ζήσαμε και την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή, καλό είναι να δούμε πως περιγράφουν οι Κινέζοι τα πράγματα.

«Τρίζει» και το σκανδιναβικό μοντέλο


«Μια χώρα που δεν υπάρχει…». Αυτό ήταν το σκληρό σχόλιο της βρετανικής «Ιντιπέντεντ» για τη Σουηδία, τη χώρα που αποτελούσε πρότυπο για όλες τις άλλες του δυτικού κόσμου σε επίπεδο ελευθερίας της έκφρασης, ατομικών ελευθεριών, πολιτικού πολιτισμού και κοινωνικής ευμάρειας. Η θέση της βρετανικής εφημερίδας, που συνοψιζόταν στη φράση «Ξεχάστε όσα ξέρατε για τη Σουηδία», επέκρινε ακριβώς αυτό το σουηδικό μοντέλο, με αφορμή την κατάρρευση της κυβέρνησης σε λιγότερο από τρεις μήνες μετά το σχηματισμό της-ρεκόρ, όχι μόνο για τη Σουηδία, αλλά και για τις πιο ασταθείς χώρες! Το πλήγμα στην κεντροαριστερή κυβέρνηση, που εμφανιζόταν ως συνέχεια της παλιάς, ισχυρής Σοσιαλδημοκρατίας του Βορρά, δεν είναι το μόνο που δείχνει ότι όλα πια αλλάζουν στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα, ακόμη και αυτό το περίφημο σκανδιναβικό μοντέλο. Νορβηγία και Φινλανδία, χώρες που παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς τα τελευταία χρόνια, αισθάνονται πια τους τριγμούς της παγκόσμιας πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Μπορεί οι τρεις χώρες να παραμένουν στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους δείκτες ευημερίας, όπως φαίνεται στο δείκτη Legatum, για παράδειγμα (Legatum Prosperity Index, που θέτει τις χώρες αυτές στην πρώτη δεκάδα της ευημερίας), ωστόσο, έχει καταρριφθεί η άποψη περί της «σκανδιναβικού ονείρου».

Κραυγή αγωνίας συγγενών αγνοουμένων Άσσιας

SigmaLive Οργή, πίκρα, απογοήτευση, θλίψη, αγανάκτηση, πόνο, αλλά και απύθμενη αγάπη και σεβασμό προς τα αγαπημένα πρόσωπα που είδαν για τελευταία φορά το μαύρο καλοκαίρι του 1974, κρύβουν οι συγκλονιστικές μαρτυρίες ατόμων που είχαν συλληφθεί από τους Τούρκους στην Ασσια μαζί με 70 άμαχους πολίτες οι οποίοι στη συνέχεια δολοφονήθηκαν στο χωριό Ορνίθι, καθώς και συγγενών των αγνοουμένων της Ασσιας.Περιγράφουν τα βάσανα που έζησαν στα χέρια των Τούρκων μετά την κατάληψη της Ασσιας την 14η Αυγούστου του 1974 και τον ψυχολογικό πόλεμο που τους έκαναν. Αλλοι πάλι θυμούνται τις τελευταίες στιγμές που είδαν τα συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, που στη συνέχεια καταγράφηκαν στη λίστα με τα ονόματα των αγνοουμένων, και ζητούν όπως τα λείψανα που τους δίδονται, μετά την ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DNA, να μην είναι ελλειπή αλλά να εξαντλούνται όλες οι προσπάθειες εντοπισμού οστών και στους χώρους όπου αυτά μετακινήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Εξηγήσεις για τον «South Stream» ζητεί η Σερβία

Εξηγήσεις για τον «South Stream» ζητεί η Σερβία Αντιδράσεις για την παραίτηση της Μόσχας από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.
Σε συνεχή επικοινωνία με τη Μόσχα βρίσκεται η πολιτική ηγεσία της Σερβίας, προσπαθώντας να κατανοήσει του λόγους που ώθησαν τη Ρωσία να παραιτηθεί από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream".
Επίσης, το Βελιγράδι προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας επιθυμεί να αποσπάσει τη δέσμευση της Ρωσίας ότι η Σερβία στο μέλλον δεν θα μείνει χωρίς αέριο. Το γεγονός ότι η Σερβία οικονομικά, έχει πληγεί περισσότερο από κάθε χώρα απ' όπου θα περνούσε ο αγωγός αναγκάζει τη σερβική πολιτική ηγεσία να αναζητήσει τρόπους που θα περιορίσουν τη ζημιά. Έτσι, επιδιώκει να αποκομίσει αντισταθμιστικά οφέλη είτε μέσω μίας νέας συμφωνίας για το φυσικό αέριο που εισάγει, είτε από την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία.

Η Αμερικανική Αδελφότητα των Χριστιανών Φονταμενταλιστών

http://www.topontiki.gr/photos/570x/pod_2611_037_cmyk1417165301.jpg
Στην Αμερική υπάρχει μια ομάδα ακραίων χριστιανών φονταμενταλιστών, οι οποίοι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τους σημερινούς τζιχαντιστές της Μοσούλης, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο που σκέφτονται – ή δεν σκέφτονται, καθώς άγονται και φέρονται από τις παρακρούσεις τους. Αυτοί οι υπερσυντηρητικοί Αμερικανοί δεν χάνουν ευκαιρία με το που ανοίγουν κάθε πρωί τα μάτια τους να βλέπουν να εξυφαίνονται συνωμοσίες από τους φιλελεύθερους σιωνιστές για την ανατροπή του πολιτεύματος των ΗΠΑ, για την ανάρρηση ή την αποπομπή προέδρων και τη χειραγώγηση της παγκόσμιας ιστορίας σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.Το αστείο της υπόθεσης δεν είναι οι υπερβολικοί και κατά μείζονα λόγο αστήρικτοι φόβοι τους, όσο ότι επιδιώκουν οι ίδιοι όλα εκείνα για τα οποία κατηγορούν τους άλλους! Διάφορες οχληρές ομάδες χριστιανών παραφρόνων, με αποτρόπαιες απόψεις, κατάφεραν – όσο κι αν φαίνεται αυτό εξωπραγματικό – εν τη ενώσει τους να αναδείξουν έναν δικό τους πρόεδρο, αφού διέθεσαν για την εκλογή του πακτωλό χρημάτων και καθοδήγησαν την πολιτική του προς επίτευξη των δικών τους εφιαλτικών ονείρων, που είναι να καταστήσουν την Αμερική μια πανίσχυρη θεοκρατική αυτοκρατορία, η οποία θα ηγηθεί ενός πραγματικού Αρμαγεδδώνα εναντίον της Μέσης Ανατολής.

Γνώμη: Ανοιχτές πληγές


Αργά ή γρήγορα η τρέχουσα διαπραγμάτευση με την τρόικα, τους δανειστές και τους θεσμικούς εταίρους της χώρας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα ολοκληρωθεί. Το κόστος θα καταμετρηθεί, ως συνήθως θα επιμερισθεί με τρόπο που θα εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις για το δίκαιον του πράγματος -τέσσερα χρόνια τώρα το ίδιο συμβαίνει- και η πολιτική τάξη, αλλά και το πολιτικό σώμα, θα επιστρέψουν στις συνήθεις ασχολίες τους... Οι πρώτοι, οι εξ επαγγέλματος ασχολούμενοι με την πολιτική και τα κοινά, θα αναζητούν τους «180» ή τους «121», προκειμένου να δικαιώσουν την αφήγησή τους για το δέον γενέσθαι. Οι δεύτεροι, οι πολίτες, με όση αντοχή ψυχής έχει απομείνει, σε μια κοινωνία καθημαγμένη, θα ετοιμάζονται για τις «γιορτάρες μέρες». Το μνημόνιο, αργά ή γρήγορα, θα εκμετρήσει το ζην. Οι πολιτικές που επέβαλε, ίσως και να μετριασθούν...

Αναζωπύρωση κρίσεων

Παρατηρούμε στη διεθνή σκηνή έντονα φαινόμενα αναζωπύρωσης κρίσεων. Καθ' όλη τη διάρκεια του επόμενου χρόνου αναμένεται να εντατικοποιηθούν ή ακόμα και να διευρυνθούν οι εστίες κρίσεων αφού -όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας- καταγράφεται (α) γεωπολιτική αναδιάταξη, και (β) ψυχροπολεμικό κλίμα. Πιο κάτω κωδικοποιώ ορισμένες πιθανές εστίες-περιοχές αναζωπύρωσης.
http://thumbs.dreamstime.com/x/world-money-crisis-illustration-17738647.jpg
1. Στην Ουκρανία υπονομεύεται η οικονομική, πολιτική και κυρίως η ενεργειακή συνεργασία της Γερμανίας με τη Ρωσία από τους ΝΑΤΟϊκούς ηγεμονικούς κύκλους. Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ρωσία προμηθεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 30% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, το 35% σε πετρέλαιο και το 26% σε στερεά καύσιμα. Ο εφοδιασμός αυτός περνά εξ ολοκλήρου από το έδαφος της Ουκρανίας.
2. Η εκεχειρία του Μινσκ ενώ θεωρητικά είχε αφετηρία την 5η Σεπτεμβρίου 2014, επί της ουσίας δεν εφαρμόστηκε με αποτέλεσμα τη διαιώνιση της ουκρανικής κρίσης.
3. Το οικονομικό περιβάλλον των ασιατικών χωρών: στην Κίνα η Κεντρική Τράπεζα μειώνει τα επιτόκια. Επιπλέον, οι εκλογικές ακροβασίες της κυβέρνησης Άμπε στην Ιαπωνία έχουν πλήξει περισσότερο απ' όσο φαίνεται την οικονομία. Και στις δύο περιπτώσεις επηρεάζεται σαφώς και το χρηματικό-πιστωτικό σύστημα της Δύσης.

Σοφιανός Χρυσοστομίδης: Ο ήπιος λόγος της ανανέωσης

 Του Γιάννη Παπαθεοδώρου, Ενθέματα
 Για την αντιδογματική γραφή του Σοφιανού Χρυσοστομίδη
Η πένα του, διαμορφωμένη από νωρίς, διαθέτει εμφανή πλεονεκτήματα: ανοιχτοί ορίζοντες του κοσμοπολιτισμού, λόγια παιδεία, γνώση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, δυνατότητα ιεράρχησης της πληροφορίας, προσήλωση στη δημοκρατική αντιπαράθεση απόψεων, μακριά από τη λεκτική βία και τον ευτελισμό του αντιπάλου. Το κυριότερο, ωστόσο, είναι η ικανότητά του να κατανοεί τον κόσμο με όρους αλλαγής, με εκείνες τις απαραίτητες «στοχαστικές προσαρμογές», που προκρίνουν τις κατάλληλες –ή, έστω, πιθανές– συμμαχίες ως απαραίτητο μηχανισμό της διάνοιξης ενός (ακόμη πιο) δημοκρατικού μέλλοντος και μιας ήπιας ηγεμονίας για την αριστερά. Κι αν ο σοσιαλισμός «άργησε μια μέρα», ο Σ.Χ. διαβλέπει από νωρίς τις δυνατότητες που υπάρχουν γι’ αυτή τη μόνη Αριστερά που τον ενδιαφέρει, την ανανεωτική Αριστερά: τις δυνατότητες κριτικής παρέμβασης στον δημόσιο χώρο, με έναν αντιρητορικό τόνο που προσπερνάει τις ανέξοδες διακηρύξεις για να οδηγηθεί στην ουσία των πραγμάτων: τις δυνατότητες θετικών συμβολών και προτάσεων, πέρα από την καταγγελία.

Η ανάσα του Ν. Ρωμανού

image
Οι εκκρεμότητες που μας άφησε ο Δεκέμβρης 2008 είναι πολλές: Διαφορετικές αφηγήσεις της ιστορίας, διχασμός ανάμεσα σε εκείνους που κρατούν την αθωότητα μας μαζικής νεανικής εξέγερσης και σε εκείνους που προτάσσουν τους βαναδαλισμούς και τις ακρότητες, μια εκπληκτική αποτυχία της πολιτικής να δώσει απαντήσεις που έκτοτε μόνο βαθαίνει, ξεγύμνωμα των μηχανισμών καταστολής που άλλοτε δαιμονοποιούνται και από άλλους αγιοποιούνται, συμφιλίωση με την ιδέα ότι για διάφορους λόγους και με διάφορες αφορμές μπορεί να γίνεται πόλεμος στους δρόμους της Αθήνας, η απόλυτη δόξα της κουλτούρας της βίας χωρίς εξηγήσεις και χωρίς καμία προσπάθεια να προληφθεί η επανάληψη της διάχυσής της.Ακόμη και το ιστορικό γεγονός, η εν ψυχρώ δολοφονία ενός παιδιού, του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τον ειδικό φρουρό Επ. Κορκονέα, διαβάζεται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την ιδεολογική και αξιακή φόρτιση κάθε προσώπου και κάθε συλλογικότητας.

ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ... Διαφωνίες στο Βελιγράδι για τους όρους ένταξης στην ΕΕ

Διαφωνίες στο Βελιγράδι για τους όρους ένταξης στην ΕΕΟ πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Ίβιτσα Ντάτσιτς, αντέδρασαν στους ισχυρισμούς του προέδρου της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς ότι οι Βρυξέλλες θα θέσουν όρο για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την αναγνώριση του Κοσόβου επισημαίνοντας ότι η Σερβία παραμένει στην ευρωπαϊκή πορεία και ότι κανένας από την ΕΕ δεν ζήτησε επίσημα αναγνώριση του Κοσόβου.
“Η Σερβία εδώ και πολύ καιρό οικοδόμησε την πολιτική της, ώστε να είναι η καλύτερη και η πιο υπεύθυνη για τα συμφέροντα του λαού”, τόνισε ο κ. Βούτσιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους που του ζήτησαν να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Νίκολιτς ότι στο Βελιγράδι για την ένταξη στην ΕΕ θα τεθεί όρος η αναγνώριση του Κοσόβου. “Η Σερβία θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεργάζεται με τους φίλους της και στην Ανατολή και στη Δύση”, ανέφερε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Ο ρόλος του κ. Τσίπρα

TSIPRAS
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Α. Τσίπρας έδωσε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη (ΣΚΑΙ, 1/12). Έδειξε ότι κατέχει πλέον πλήρως τις επικοινωνιακές δεξιότητες που αρμόζουν σε έναν πολιτικό αρχηγό κόμματος που διεκδικεί τη λαϊκή εντολή; Με λόγο καθησυχαστικό επιδίωξε να προσεγγίσει τμήματα του εκλογικού σώματος που είναι συνδέονται περισσότερο με τα άλλοτε κραταιά κόμματα εξουσίας.Αλλά ποιος είναι ο καλύτερος ρόλος για τον κ. Τσίπρα; O ρόλος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που διαθέτει ισχυρά κοινωνικά ερείσματα για να δημιουργεί πίεση στην κυβέρνηση και να εκφράζει τμήματα της κοινωνίας που δεν υπομένουν πλέον την πολιτική και οικονομική κατάσταση; Ή o ρόλος του Πρωθυπουργού μίας κυβέρνησης που θα κληθεί να σύρει τη χώρα προς τα εμπρός μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές εγχώριο και διεθνές περιβάλλον;

Παραπληροφόρηση και αποπληροφόρηση

INFORMATION
Είχαν κάποτε ρωτήσει έναν βασιλιά:«Αν σου αφαιρούσαν όλα τα ερείσματα της εξουσίας σου - τον πλούτο, τον στρατό, τους συμβούλους - και σου επέτρεπαν, προκειμένου να διατηρήσεις την εξουσία σου, να κρατήσεις μόνο ένα, ποιο θα ήταν αυτό;» Εκείνος, είχε απαντήσει χωρίς δισταγμό: «Οι πληροφορίες».
Έκτοτε, πολύ συχνά και με πολύ οδυνηρό τρόπο διαπιστώσαμε πως ο ρόλος της δημοσιογραφίας δεν περιορίζεται, δεν πρέπει να περιορίζεται σε μια απλή μετάδοση πληροφοριών.Πολλές φορές, ούτε καν η αλήθεια δεν αρκεί.Απαιτείται και ανάλυση και διασταύρωση και δράση για την προστασία του λαού.Θα ρωτήσει κανείς: Με ποιον τρόπο η δημοσιογραφία μπορεί να προστατέψει τον λαό;Υπάρχει ένας μηχανισμός. Είναι ο μηχανισμός της έγκαιρης προειδοποίησης.

Το δράμα των αγνοουμένων. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

agnoouantigoΠαρακολουθώ το θέμα των αγνοουμένων, εδώ και πολλά χρόνια. Δώσαμε μάχες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Ευρωκοινοβούλιο και όχι μόνο.
Προσωπικά δεν έχω δικό μου αγνοούμενο, όμως αυτό δεν έχει σημασία. Κάθε μαυροντυμένη μάνα που διαχρονικά στέκεται με την μαυρόασπρη φωτογραφία στο χέρι και αναζητά το παιδί , τον άνδρα ή τον αδελφό, είναι η ίδια η Κύπρος μας,  που  κτυπά τις πόρτες των ισχυρών της γης  ζητώντας δικαιοσύνη και τις βρίσκει, δυστυχώς, ερμητικά κλειστές και τις καρδιές παγωμένες.

Η νέα κοσμοθεωρία του «σουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν

Την πολιτική, την επιστήμη, τη μουσική, την ιστορία – κάθε πιθανό όπλο χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθειά του να πείσει τους συμπατριώτες του να επιστρέψουν στις μουσουλμανικές παραδόσεις, απορρίπτοντας τις δυτικές επιρροές.
«Οι επαφές ανάμεσα στη Λατινική Αμερική και τον ισλαμικό κόσμο ανάγονται στον 12ο αιώνα. Μουσουλμάνοι ναυτικοί έφθασαν στην αμερικανική ήπειρο 314 χρόνια πριν από τον Κολόμβο, το 1178. Ο ίδιος ο Κολόμβος είδε ένα τζαμί σε έναν λόφο στην ακτή της Κούβας», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνάντησης με μουσουλμάνους από τη Λατινική Αμερική. Ο Ερντογάν θα ήθελε να αλλάξει τα βιβλία της παγκόσμιας ιστορίας, που ως γνωστόν αναφέρουν ότι η αμερικανική ήπειρος ανακαλύφθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492. Επειδή όμως οι ιστορικές πηγές που μιλούν για τη μουσουλμανική πρωτιά δεν πείθουν την πλειονότητα των ιστορικών, ο Ερντογάν θα αρκεστεί στο να διδαχθεί η εκδοχή αυτή στα σχολεία της Τουρκίας.

BBC: Σε άθλιες συνθήκες το προσωπικό στο Ακρωτήρι Εξαντλημένο το προσωπικό, κακό το φαγητό και ταλαιπωρημένα Tornado

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο μόνο 16 από τα συνολικά 102 Tornado της βρετανικής RAF πληρούν ακόμα όλες τις προδιαγραφές εμπλοκής.
Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Βρετανία ρεπορτάζ του BBC που αναφέρει πως μόνο ελάχιστα από τα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado στη βάση Ακρωτηρίου είναι πλήρως λειτουργικά, καθώς και ότι το προσωπικό της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) στην Κύπρο έχει καταβαραθρωμένο ηθικό και είναι εξαντλημένο.
Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο επικαλείται μέλος της RAF (που δεν κατονομάζεται για λόγους ασφαλείας) με ίδια γνώση της κατάστασης, ο οποίος σε επιστολή του αναφέρει πως το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας παραμελεί τη βάση στο Ακρωτήρι. Ενδεικτικά σημειώνει ότι το προσωπικό εδάφους εκεί έχει χρειαστεί να καταφύγει σε μερίδες από τα τρόφιμα ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονται για εκτοπισμένους Ιρακινούς.

Το Podemos ενηλικιώνεται και αναζητεί νέα ρούχα

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν στην πρώτη θέση, με 28%, το κόμμα του 36χρονου καθηγητή Πολιτικών Επιστημών και τηλεοπτικού αστέρα Πάμπλο Ιγκλέσιας. Μάλιστα, τα οργανωμένα μέλη του ξεπερνούν τις 200.000.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν στην πρώτη θέση, με 28%, το κόμμα του 36χρονου καθηγητή Πολιτικών Επιστημών και τηλεοπτικού αστέρα Πάμπλο Ιγκλέσιας. Μάλιστα, τα οργανωμένα μέλη του ξεπερνούν τις 200.000.
Η ιστορία ακούγεται οικεία: πέντε χρόνια οδυνηρής λιτότητας, σε συνδυασμό με τη διαφθορά των πολιτικών ελίτ, προκαλούν φαινόμενα κατάρρευσης του παραδοσιακού δικομματικού συστήματος. Σερφάροντας στο κύμα των «Αγανακτισμένων», το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς απογειώνεται δημοσκοπικά, διεκδικώντας στα σοβαρά την πρώτη θέση στις εκλογές του 2015. Πανικόβλητα, τα αστικά κόμματα προσπαθούν να το δαιμονοποιήσουν ως «εξτρεμιστικό, στα αριστερά του Κ.Κ.». Ατελέσφορη προσπάθεια, καθώς όσο πλησιάζει τις κρίσιμες εκλογές, το εν λόγω κόμμα βάζει ολοένα και περισσότερο νερό στο κρασί του. Δύο εκ των κορυφαίων οικονομολόγων του –οι οποίοι ενδέχεται να αναλάβουν τα οικονομικά υπουργεία, στην προοπτική αριστερής κυβέρνησης– κηρύσσουν τη στροφή προς τη μετριοπάθεια με ένα πρόγραμμα «εκτάκτου ανάγκης», το οποίο υιοθετεί ο αρχηγός, παρά τις αντιδράσεις της (πιο) αριστερής πτέρυγας. Οπως ασφαλώς αντελήφθη ο αναγνώστης, μιλάμε για το Podemos και την Ισπανία...

Σούζαν Σάντλερ: «Οι αγορές δεν έχουν πεισθεί ότι θα τα καταφέρετε χωρίς το ΔΝΤ»

Η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς τη διαγραφή κάποιου μέρους του.«Η βιωσιμότητα του χρέους θα επιτευχθεί μόνο όταν η Ελλάδα και οι πιστωτές της κινήσουν όλους τους μοχλούς που την επηρεάζουν» λέει η Σούζαν Σάντλερ

Σούζαν Σάντλερ: «Οι αγορές δεν έχουν πεισθεί ότι θα τα καταφέρετε χωρίς το ΔΝΤ»
Χαλαρότερη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προσαρμογής είναι απίθανο ότι θα ωφελήσει την Ελλάδα, σημειώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» η Σούζαν Σάντλερ. Η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ και σήμερα αναλύτρια στο Center for International Governance Innovation (CIGI), που θα βρεθεί στην Αθήνα για να μιλήσει αύριο, Δευτέρα, στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το ΙΟΒΕ, το CIGI και το γραφείο του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, τονίζει ότι οι αγορές δεν έχουν πεισθεί πως η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια έχει ανάγκη χωρίς την επιρροή του ΔΝΤ. Και προσθέτει ότι η κεντρική πρόβλεψη για την πορεία του ελληνικού χρέους σε ορίζοντα 5-10 ετών δεν μπορεί, με μεγάλη πιθανότητα, να θεωρηθεί βιώσιμη χωρίς τη διαγραφή κάποιου μέρους του υπάρχοντος δημοσίου χρέους.

Νταβούτογλου: Η Τουρκία δε θα δεχθεί συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ



«Αν η Ελλάδα υπογράψει μία συμφωνία (σσ. για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών) με την Αίγυπτο, δεν θα την αποδεχθούμε αν πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτή η συμφωνία δεν θα υπάρχει για εμάς». Μία συνομιλία με τον Αχμέτ Νταβούτογλου είναι πάντοτε ενδιαφέρουσα, είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς μαζί του. Και αναμφίβολα, η παραπάνω αποστροφή του τούρκου Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε σε τέσσερα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετά το τέλος του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας στην Αθήνα, μιλάει από μόνη της.Μπορεί το Κυπριακό να μονοπώλησε το ενδιαφέρον των δημοσίων δηλώσεων του Αντώνη Σαμαρά και του κ. Νταβούτογλου, λόγω της συνεχιζόμενης «κρίσης του Μπαρμπαρός» εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο ο τούρκος Πρωθυπουργός υπήρξε κατηγορηματικός σχετικά με το πώς βλέπει τη θέση της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις στην περιοχή.

Το μυστικό των δανειστών

Σε λίγες ώρες θα λυθούν πολλές απορίες για το τι ακριβώς γυρεύουν οι δανειστές από την Ελλάδα.Στο σημερινό Eurogroup δεν υπάρχουν περιθώρια για μισόλογα. Οι εκπρόσωποι των «σκληρών» του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών θα είναι εκεί και πλέον θα τοποθετηθούν καθαρά απέναντι στο ελληνικό «πρόβλημα».Αυτό το θέατρο του παραλόγου που παίζεται τους τελευταίους μήνες δεν δικαιολογείται μόνο από τις ανεπάρκειες, από την αδράνεια και την ομφαλοσκόπηση της κυβέρνησης.Η τρόικα δίνει την εντύπωση τις τελευταίες ημέρες ότι, ακόμη κι αν της παραδοθούν τα κλειδιά της χώρας, θα θέλει και κάτι παραπάνω. Και με την τακτική αυτή μεγαλώνει την αβεβαιότητα για τη χώρα, τορπιλίζει το πολιτικό κλίμα, υπονομεύει την προσπάθεια της «υποτελούς» (σύμφωνα με τους αντιπάλους της) κυβέρνησης να διασωθεί με τη συγκέντρωση 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και κυρίως απειλεί να καταστρέψει τα όσα με τρομακτικές θυσίες έχει πετύχει μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός.

Ολη η αντιπολίτευση στην Ιταλία υπέρ... εξόδου από το ευρώ!

Στα όρια της παράκρουσης έχει φέρει την Ευρώπη ολόκληρη η γερμανική επιβολή της λιτότητας σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης. Ολων τα μάτια είναι δικαιολογημένα στραμμένα προς τη Γαλλία, όπου οι Γερμανοί με την πολιτική τους εκτίναξαν στα ύψη της δημοσκοπικής δημοφιλίας τη Μαρίν Λεπέν, αναδεικνύοντας πρώτο κόμμα το Εθνικό Μέτωπο που έχει πλέον κάνει σημαία του το κάποτε αδιανόητο σύνθημα «Εξω η Γαλλία από την ΕΕ!». Ελάχιστοι ξένοι έχουν όμως αντιληφθεί τις κοσμογονικές αλλαγές που γίνονται στην πολιτική συνείδηση των πολιτών της Ιταλίας, της τέταρτης σημαντικότερης χώρας της ΕΕ μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία. Το ένα μετά το άλλο τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ιταλία μεταλλάσσονται σε αντι-ΕΕ κόμματα και αμέσως βλέπουν το ποσοστό τους να αυξάνεται σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση λάβει χώρα!

Ενα σκληρό τρίμηνο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ Ολάντ και Ρέντσι παραβίασαν με τους προϋπολογισμούς του 2015 το σύμφωνο σταθερότητας και πήραν τρίμηνη προθεσμία από την Κομισιόν με την παρατήρηση ότι δεν είναι ικανοποιητικός ο ρυθμός διαρθρωτικών αλλαγών και περικοπών. Μια διαπίστωση που συνυπογράφει η Μέρκελ σε χθεσινή της συνέντευξη.
Οι τόνοι ανεβαίνουν και από τις δύο πλευρές, που τρέφουν διαφορετικές προσδοκίες για το τέλος της προθεσμίας:
  • Ολάντ και Ρέντσι πιστεύουν ότι μέχρι τότε ο Ντράγκι θα έχει προχωρήσει σε τύπωμα χρήματος, θα έχει προκύψει αισιοδοξία για επιστροφή στην ανάπτυξη, θα έχει διαμορφωθεί ένα διαφορετικό τοπίο που θα τους επιτρέψει τουλάχιστον επικοινωνιακά να δώσουν εχέγγυα προσαρμογής, την οποία δεν θα μπορούν να υλοποιήσουν, ώστε η διένεξη για την Κομισιόν να παγώσει μέχρι τον Προϋπολογισμό του 2016
  • Μέρκελ και Σόιμπλε που βάλλουν προληπτικά ώστε να οριοθετήσουν τις αναμενόμενες αντισυμβατικές κινήσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, δίχως αμφιβολία θα επιχειρήσουν να ισορροπήσουν την όποια ανοχή τους στην ποσοτική χαλάρωση με ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις προς το Παρίσι και τη Ρώμη αδιαφορώντας για το επιπρόσθετο υψηλό εσωτερικό πολιτικό τους κόστος στη Γαλλία και την Ιταλία.

Ο Αριστοτέλης, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ

http://www.thetoc.gr/images/articles/1/article_44229/anoikti-i-epistrofi-tis-troikas.w_l.jpg
Του ΑΝΤΩΝΗ ΔΑΛΙΠΗ Ολοι γνωρίζουν γιατί δεν υπάρχει συμ-φωνία με την τρόικα, αλλά κανείς από τους πρωταγωνιστές δεν τολμά να το ομολογήσει. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι οι δανειστές θέλουν συνομιλητές με «μέλλον» και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλύψει ότι τον περιμένουν στη γωνία ή καλύτερα στα μαρμαρένια αλώνια…Αυτή ακριβώς τη λογική άργησαν δύο – τρεις μήνες να την καταλάβουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.Γιατί μπορεί στην Ελλάδα να φαίνεται συναρπαστικό το παραμύθι της οργάνωσης λαχειοφόρου αγοράς, με στόχο την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ με την έκδοση περισσότερων αποδείξεων, αλλά οι «προτεστάντες» είναι βέβαιο ότι απεχθάνονται τα λαχεία.Αλλωστε, τα δανεικά τους είναι πολλά για να παιχθούν στη ρουλέτα της ελληνικής πολιτικής.Για να εμπεδωθεί η ευκολονόητη αυτή στάση τους, στην Αθήνα χρειάστηκαν πολλές ώρες φροντιστηρίου.

Η αναιδής Αριστερά και η ντροπαλή «Αριστερά»

http://sxoliastesxwrissynora.files.wordpress.com/2014/06/josc3a9-mujica-1.jpg?w=628&h=424
Συντάκτης: Τάσος Παππάς
Τα καλά μηνύματα για την Αριστερά έρχονται ξανά από τη Λατινική Αμερική. Στην Ουρουγουάη η σκυτάλη περνάει από τον Μουχίκα, τον λαοφιλή πρόεδρο των φτωχών, στον Ταμπαρέ Βάσκες. Τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες αυτής της ηπείρου τα κόμματα και τα μέτωπα της ριζοσπαστικής Αριστεράς κερδίζουν τις εκλογικές μάχες με άνετες πλειοψηφίες και εφαρμόζουν προγράμματα που μειώνουν τη φτώχεια, τις ανισότητες και τον αναλφαβητισμό, πετυχαίνοντας, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο, ρυθμούς ανάπτυξης αδιανόητους για κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

H Αγκυρα βοηθάει τους τρομοκράτες του Ι.Κ. στη Συρία

Ο Σάλεχ Μούσλιμ Μουχάμαντ, ηγέτης του PYD, των κούρδων της Συρίας, με τον ρεπόρτερ της ΕΦΣΥΝ, Νικόλα Ζηργάνο
Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας και συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), Σάλεχ Μούσλιμ, δεν κρύβει τα λόγια του. Κατηγορεί την Αγκυρα ότι βοηθάει τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και τονίζει πως, έστω και χωρίς βαρύ οπλισμό, οι Κούρδοι θα νικήσουν στο Κομπάνι.Χημικός μηχανικός με σπουδές στην Αγκυρα, δούλεψε για δέκα χρόνια στην πετρελαϊκή βιομηχανία στη Σαουδική Αραβία για να επιστρέψει στη Συρία και να πάρει μέρος στην εξέγερση, ο Μούσλιμ, που κατάγεται από το Κομπάνι, συνελήφθη και φυλακίστηκε από το καθεστώς Ασαντ. Το 2003 εκλέχτηκε στην ηγεσία του PYD. Εχει πέντε παιδιά, όμως έχασε τον έναν γιο του που σκοτώθηκε το 2013 σε μάχη με ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία. Τον Μούσλιμ τον συναντήσαμε στις Βρυξέλλες, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, για μια πολύωρη ανοιχτή συζήτηση για το δημοκρατικό πείραμα του Ροζαβά και τα όνειρα των Κούρδων για μια πλουραλιστική αποκεντρωμένη δημοκρατική Συρία.

ΚΟΜΠΑΝΙ: Μια μικρή πόλη με φιστικιές

Γράφτηκε από τον/την Θε­α­νώ Φω­τίου, Ελευ­θε­ρία Τσα­κι­ρο­πού­λου Η ΕΠΟΧΗ
Το  Κομπανί  είναι μια μικρή πόλη 60.000 κατοίκων στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας. Η ιστορία του ξεκινάει με την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που στις αρχές του 20ού αιώνα είχε ακόμη τον έλεγχό όλης της περιοχής. Με τη δημιουργία της Συρίας και της Τουρκίας χαράχτηκαν σύνορα που χώρισαν οικογένειες, κατέστρεψαν δεσμούς και επαναπροσδιόρισαν ταυτότητες. Το  Κομπανί  χτίστηκε γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό που κατασκεύαζαν Γερμανοί , σε συμφωνία με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, για να ενώσουν το Βερολίνο με την Βαγδάτη. Ακόμα και το όνομά του είναι παραφθορά της γερμανικής λέξης Kompanie (εταιρεία). Το  Κομπανί , που στα αραβικά λέγεται Αϊν αλ Αράμπ, που σημαίνει Αραβική άνοιξη κατοικείται κυρίως από Κούρδους, αλλά και από Άραβες, Τουρκμένιους και Αρμένιους. Είναι ένα από τα τρία καντόνια που απαρτίζουν τη Ρoτζάβα, δηλαδή το Συριακό Κουρδιστάν, το οποίο εφαρμόζει μια πολιτική πρωτόγνωρη για τον αραβικό κόσμο και όχι μόνο. Έχοντας εκδιώξει πράκτορες του καθεστώτος Άσαντ το 2011, και παρά την εχθρότητα από σχεδόν όλους τους γείτονές της, η Ροτζάβα όχι μόνο έχει διατηρήσει την ανεξαρτησία της, αλλά αποτελεί ένα αξιόλογο δημοκρατικό πείραμα.