06 Δεκεμβρίου 2014

Αχμέτ Νταβούτογλου: «Δεν αναγνωρίζουμε συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ«Καμία τριμερής συνεργασία δεν μας απειλεί. Κανείς δεν μπορεί να μας απειλήσει. Αλλά όλες οι συμφωνίες για τις ΑΟΖ πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης από όλους», δηλώνει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τις συναντήσεις του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
«Καμία τριμερής συνεργασία δεν μας απειλεί. Κανείς δεν μπορεί να μας απειλήσει. Αλλά όλες οι συμφωνίες για τις ΑΟΖ πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης από όλους», δηλώνει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τις συναντήσεις του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Η Ελλάδα και η Τουρκία επεξεργάζονται μια φόρμουλα που θα επιτρέψει την απόσυρση του "Μπαρμπαρός" από την ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά ταυτόχρονα θα σχηματοποιεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει συγκεκριμένο ρόλο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και πριν τη λύση του Κυπριακού, τονίζει σε συνέντευξή του στην "Κ" ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβουτογλου.Μιλώντας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του, Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο του τρίτου Ανώτατου συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα, ο κ. Νταβουτογλου διαμηνύει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την αξιοποίηση των πηγών ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο, δηλώνει ευθέως ότι η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει ενδεχόμενη οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξυ Ελλάδας και Αιγύπτου, και καλεί την Αθηνα να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η ανάλογη διαδικασία μεταξύ Τουρκίας και Ελλαδας.

Μια στάλα ντροπή έχετε;

  Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συγκέντρωση των ανθρώπων με αναπηρία.
    Όταν η διαδήλωση που ξεκίνησε από το υπουργείο Εργασίας επιδίωξε να προσεγγίσει το Υπουργείο Οικονομικών επενέβησαν… τα ΜΑΤ.    Είδαμε εικόνες όπως αυτή, με τους κυρίους των ΜΑΤ να κάνουν… λαβές με τα πόδια τους στα… αμαξίδια των αναπήρων.    Είδαμε εικόνες όπως αυτή, που ξεπερνούν την δυνατότητα της στήλης να προβεί σε σχολιασμό χωρίς να λερώσει το στόμα της

Ο «καλός τσάρος» Πούτιν και η στρατηγική του «πολιορκημένου φρουρίου»

Ο Πρόεδρος ζωγράφισε με ωραίες λέξεις την εικόνα μιας δυνατής και ενωμένης Ρωσίας
Στην ετήσια ομιλία του προς το ρωσικό έθνος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζωγράφισε με ωραίες λέξεις την εικόνα μιας δυνατής και ενωμένης Ρωσίας, με τον εαυτό του στον ρόλο του «καλού τσάρου», που εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία του λαού, σε μια χώρα η οποία πολιορκείται διαρκώς από εχθρούς.Διότι στα μάτια του προέδρου, η Ρωσία ζει σε έναν τρομακτικό κόσμο, όπου αντίπαλοι συνωμοτούν ακούραστα για να υπονομεύσουν, να εξαπατήσουν, και να καταστρέψουν το έθνος.
Και όλα αυτά δεν ήταν απλώς μια πολιτική του Ψυχρού Πολέμου, αλλά μια πρακτική των ανταγωνιστών της Ρωσίας εδώ και αιώνες. Ακόμα και χωρίς την σύγκρουση στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έβρισκαν ένα άλλο πρόσχημα για να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις. Είναι η αναπόφευκτη αντίδραση στην άνοδο της Ρωσίας, είπε ο Πούτιν.

ΠΥΡΗΝΙΚΑ, «ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ», ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΔΡΟΜΟ Στα σκαριά ο «ιστορικός συμβιβασμός» ΗΠΑ - Ιράν

Η Τεχεράνη επέλεξε αμερικανικής κατασκευής αεροπλάνα F-4 για να πλήξει στόχους των τζιχαντιστών στο Ιράκ, ενώ οι ΗΠΑ διεμήνυσαν την ικανοποίησή τους γι' αυτή την ενέργεια...
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Η Τεχεράνη επέλεξε αμερικανικής κατασκευής αεροπλάνα F-4 για να πλήξει στόχους των τζιχαντιστών στο Ιράκ, ενώ οι ΗΠΑ διεμήνυσαν την ικανοποίησή τους γι' αυτή την ενέργεια... «Είναι προφανές ότι εάν το Ιράν επιτίθεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή και στην περίπτωση που αυτή η δράση περιορίζεται στο Ισλαμικό Κράτος και έχει συνέπειες γι' αυτό, τότε η δράση αυτή έχει αποτέλεσμα το οποίο θα είναι τελικά θετικό», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σχολιάζοντας την αποκάλυψη ότι ιρανικά μαχητικά πλήττουν στόχους του Isis εντός του Ιράκ.
Παρά δε το γεγονός ότι, επισήμως, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε ότι «σε αυτό το σημείο, οι εκτιμήσεις μας αναφορικά με το εάν είναι ορθή μια συνεργασία μας με το Ιράν δεν έχουν αλλάξει και γι' αυτό δεν θα το κάνουμε», είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι η Ουάσινγκτον «κλείνει το μάτι» στην Τεχεράνη. Κι αυτή, με τη σειρά της, μοιάζει να ανταποκρίνεται στο... φλερτ, όπως άλλωστε δείχνει και το γεγονός ότι σε αυτές τις επιχειρήσεις της επέλεξε να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη -τα Φάντομ F-4, τα οποία είχε αποκτήσει την εποχή του Σάχη...

Το «χνάρι» του Διγενή και της... Τουρκίας

Το γραφικό λιμάνι της Κερύνειας με τα πλεούμενα και το βυζαντινό κάστρο στο φόντο που έπαιξε σπουδαίο ρόλο και στη Φραγκοκρατία.ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

ΠΩΣ Η ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΣΤΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΗΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ Ενας «επιτήδειος ουδέτερος» γείτονας

Ενας «επιτήδειος ουδέτερος» γείτονας  Του Γιώργου Kαπόπουλου kapopoulos@pegasus.gr
«Mεγάλος ασθενής» ήταν η ονομασία που είχε δοθεί στην Oθωμανική Aυτοκρατορία στην περίοδο της παρακμής της, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και τη διάλυσή της το 1918, όταν δεν μπορούσε να επηρεάσει τις βλέψεις και τις στοχεύσεις των μεγάλων δυνάμεων της Eυρώπης στα Bαλκάνια και στη Mέση Aνατολή.«Eπιτήδειος ουδέτερος» ήταν ο χαρακτηρισμός της Tουρκίας για την περίοδο από τις παραμονές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το 1938 μέχρι και την αποφασιστική υπέρ των συμμάχων τροπή των εξελίξεων το καλοκαίρι του 1944. Στην περίοδο αυτή, η Tουρκία υπό τον διάδοχο του Kεμάλ Iνονού, αφού πήρε ως προκαταβολή από τη Γαλλία το 1938 τη συριακή επαρχία της Aλεξανδρέττας, στη συνέχεια κατόρθωσε να κρατηθεί ουδέτερη, με τη Bρετανία, τη Σοβιετική Eνωση αλλά και τη Γερμανία να αρκούνται στη διασφάλιση της μη προσχώρησης της Άγκυρας στο αντίπαλο στρατόπεδο.

ΡΩΣΙΑ Η ρωσική αρκούδα και οι «κυνηγοί» της Δύσης - Ο οικονομικός πόλεμος έχει... πυρηνικά το ρούβλι και το πετρέλαιο

Κάποιοι μπορεί να το θεωρούν θεία δίκη. Κάποιοι άλλοι τύχη των Δυτικών. Κάποιοι θα μπορούσαν να δουν ένα εξαιρετικά πετυχημένο σχέδιο. Γεγονός είναι ότι από την περίοδο της κλιμάκωσης της σχέσης με τη Ρωσία και την κατάρριψη του αεροπλάνου της Malaysian Airlines τον Ιούνιο, η τιμή του πετρελαίου έχει κατρακυλήσει από τα 115 δολ. στα 67 δολ. / βαρέλι, στερώντας από τη Μόσχα ένα εξαιρετικά ισχυρό όπλο.
Η ρωσική αρκούδα και οι «κυνηγοί» της Δύσης - Ο οικονομικός πόλεμος έχει... πυρηνικά το ρούβλι και το πετρέλαιο Με την προσάρτηση της Κριμαίας και την ενεργή ανάμειξη στα τεκταινόμενα στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία υπενθύμισε στους Δυτικούς κάποια? κατάλοιπα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου: Χάρη πρωτίστως στο πυρηνικό της οπλοστάσιο, δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας αντίπαλος ισοδύναμος σε όρους στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Πρόκειται για τη βασική αρχή που διατηρούσε την ισορροπία της παγκόσμιας τάξης επί δεκαετίες και η οποία τελικά ανατράπηκε με... οικονομικά μέσα. Η ΕΣΣΔ νικήθηκε οικονομικά και γι' αυτό οι Δυτικοί αποφάσισαν να πολεμήσουν τη σημερινή Ρωσία με οικονομικά μέσα.Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, οι κλιμακούμενες κυρώσεις και η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στοιχίζουν στη Ρωσία (απώλειες εσόδων) πάνω από 140 δισ. δολ. (113 δισ. ευρώ) ετησίως. Εκτιμάται ότι από την αρχή του χρόνου Ρώσοι έχουν βγάλει στο εξωτερικό πάνω από 100 δισ. δολ. (81 δισ. ευρώ). Η Ρωσία έχει ήδη δηλαδή στερηθεί πόρους αξίας μεγαλύτερης του ελληνικού ΑΕΠ. Το δε ρούβλι έχει καταγράψει μεγάλες απώλειες από την αρχή του έτους, ενώ τη Δευτέρα σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τη ρωσική κρίση το 1998.

Gazprom: Η Τουρκία 'νέος στρατηγικός μας εταίρος' στο φυσικό αέριο

http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/573CD54605AFDD4C43BB752CA518BED5.jpg
Ο ρόλος της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου "θα εκμηδενισθεί" προς όφελος της Τουρκίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom Αλεξέι Μίλερ, λίγες ημέρες αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του σχεδίου του αγωγού South Stream. "Ο ρόλος της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης θα εκμημεδισθεί. Oι αποστολές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα γίνονται από εναλλακτικές οδούς", δήλωσε ο Αλεξέι Μίλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24."Λάβαμε απλώς μία οριστική απόφαση για τη δημιουργία εναλλακτικών οδών για τους αγωγούς", πρόσθεσε αποκαλύπτοντας ότι στη θέση της Ουκρανίας, η Ρωσία ποντάρει στην Τουρκία, "τον νέο στρατηγικό της εταίρο στον τομέα του φυσικού αερίου".
 

«Σκάνδαλο η συμπεριφορά της τουρκικής Δικαιοσύνης»

«Σκάνδαλο η συμπεριφορά της τουρκικής Δικαιοσύνης»Mία κοινωνιολόγος από την Τουρκία που έχει καταφύγει στη Γαλλία, η Πινάρ Σελέκ, ανακοίνωσε ότι ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης εναντίον της κατά τη διάρκεια της δίκης που διεξήχθη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Σελέκ κατηγορείται για μία επίθεση που διαπράχθηκε πριν από 16 χρόνια για την οποία εκείνη δηλώνει αθώα.Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Λυών (κεντροανατολικά) όπου εκείνη διαμένει εδώ και μερικούς μήνες, η Σελέκ υποστήριξε ότι οι δικηγόροι της ζήτησαν αναβολή προκειμένου να απαντήσουν στο αίτημα που υπέβαλε ο εισαγγελέας και ότι η νέα ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για την 19η Σεπτεμβρίου.

Πούτιν εναντίον όλων!


Πούτιν εναντίον όλων!
Οι τόνοι ήταν -όπως αναμενόταν- άκρως πατριωτικοί και υψηλοί στη χθεσινή, καθιερωμένη ετήσια ομιλία του Ρώσου προέδρου για την κατάσταση του έθνους, που ήταν γεμάτη με λόγια εμψυχωτικά για τους «εντός» και ψυχροπολεμικά για τους «εκτός των τειχών» της χώρας.Κατά τον Βλαντιμίρ Πούτιν λοιπόν, η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν εθνικό καθήκον και η πολιτική της Μόσχας στο Ουκρανικό απόλυτα σωστή, όπως δείχνουν οι εξελίξεις και ο «ξεκάθαρος κυνισμός» με τον οποίο η Δύση διαχειρίζεται την κρίση, χρησιμοποιώντας την ως πρόσχημα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο την οικονομική της καταστροφή.

Γαλλία: 60 εκατ. στους Αμερικανούς που μεταφέρθηκαν με τα τραίνα της SNCF σε στρατόπεδα συγκέντρωσης


Το Παρίσι θα καταβάλει 60 εκατομμύρια δολάρια στους Αμερικανούς που μεταφέρθηκαν με τα τραίνα της εταιρείας γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF) προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, βάσει μιας συμφωνίας που σύναψε με την Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι διαπραγματευτές.
Η συμφωνία αυτή, που θα υπογραφεί τη Δευτέρα, αφορά τη δημιουργία ενός ταμείου αποζημιώσεων στο οποίο η Γαλλία θα προσφέρει 60 εκατομμύρια δολάρια υπέρ των «μερικών χιλιάδων» μη Γάλλων που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή των οικογενειών τους, διευκρίνισε η Γαλλίδα πρέσβειρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πατριατσιανά Σπαρασινό-Τιελέ.

Κάθε επιζών, που πλέον έχει την αμερικανική υπηκοότητα, θα λάβει περίπου 100.000 δολάρια, σύμφωνα με τη διπλωμάτη.

Πρόσθετη βοήθεια στην Ιορδανία υποσχέθηκε ο Ομπάμα

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε πρόσθετη βοήθεια στην Ιορδανία, νέες δανειακές εγγυήσεις προς το Αμάν στη συνάντησή του με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ στο Λευκό Οίκο

O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τους επόμενους μήνες να καταβάλουν προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον θα αυξήσει το ποσό της βοήθειας που προσφέρει στη σύμμαχό της στη Μέση Ανατολή, την Ιορδανία, στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από μία συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ στο Λευκό Οίκο όπου σημείωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο το εάν η Τεχεράνη θα αδράξει την ευκαιρία που της δόθηκε για την επίτευξη συμφωνίας στις συνομιλίες που διεξάγει με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι «ισχυροί άνδρες» ξαναγράφουν την Ιστορία

Ο Σι Τζινπίνγκ αναδεικνύεται στον πιο σημαντικό ηγέτη της Κίνας μετά τον Μάο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλε σε έναν από τους γείτονες της Ρωσίας. Ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι διοικεί με σιδηρά πυγμή την Αίγυπτο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέχει στην Τουρκία ένα προεδρικό μέγαρο που επισκιάζει τον Λουδοβίκο τον 14ο.

Ζούμε στην εποχή των ισχυρών ανδρών της πολιτικής.Οι άνδρες αυτοί δεν είναι κατ' ανάγκη αυταρχικοί. Μπορεί να είναι και καλόπιστοι δημοκράτες.Ενώ ο Ερντογάν γίνεται όλο και πιο αυταρχικός, ο Ναρέντρα Μόντι στην Ινδία και ο Σίνζο Άμπε στην Ιαπωνία δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υπονομεύσουν τη φιλελεύθερη συνταγματική τάξη στις χώρες τους.Ο συνεκτικός ιστός μεταξύ αυτών των πολιτικών, γράφει ο Φίλιπ Στίβενς στους Financial Times, είναι μια προσέγγιση των διακρατικών σχέσεων και της εθνικής κυριαρχίας που παραπέμπει περισσότερο στον 19ο αιώνα παρά στο δεύτερο μισό του 20ού.

Τριγμούς προκαλούν τα Μιστράλ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στη Βασιλεία.
Παραμονές Χριστουγέννων του 2010, ο Γκωλικός πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε μια απόφαση που προκάλεσε αίσθηση διεθνώς και εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον: η Γαλλία ανέλαβε να παραδώσει στη Ρωσία δύο τελευταίας τεχνολογίας πολεμικά σκάφη Μιστράλ, καθένα από τα οποία μπορεί να μεταφέρει 16 ελικόπτερα, τέσσερα αποβατικά οχήματα, 13 άρματα μάχης, 450 στρατιώτες και ένα φορητό νοσοκομείο.Επί προεδρίας του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, αυτή η στρατηγική γέφυρα γαλλορωσικής συνεργασίας κινδυνεύει να ανατιναχθεί, προκαλώντας μεγάλους τριγμούς στις σχέσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Παρίσι. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ολάντ ανέστειλε την παράδοση του πρώτου εκ των δύο Μιστράλ, ευθυγραμμιζόμενος με τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους σε βάρος της Ρωσίας, λόγω του ρόλου της στην ουκρανική κρίση.

Το Πεκίνο ονειρεύεται μια κινεζική Ασία;

Η Κίνα ίσως μελετά αλλαγή της στρατηγικής της απέναντι στην αμερικανική παρουσία στην ασιατική ήπειρο
Το Πεκίνο ονειρεύεται μια κινεζική Ασία;
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε σε μια «Ασία για τους Ασιάτες». Ποιες είναι άραγε οι προθέσεις του Πεκίνου;

Αξίζει να αναρωτηθούμε αν το τελευταίο σύνθημα που υιοθέτησαν οι κινέζοι αξιωματούχοι «Η Ασία για τους Ασιάτες» είναι απλώς μια εθνικιστική πόζα για εγχώρια κατανάλωση ή αν σηματοδοτεί μια πραγματική αλλαγή πολιτικής.Η πιο έγκυρη αναφορά στην «Ασία για τους Ασιάτες» ακούστηκε τον Μάιο κατά τη διάρκεια κεντρικής ομιλίας του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Σε μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση ο Σι παρουσίασε το όραμα της Κίνας για μια νέα περιφερειακή τάξη ασφαλείας, για την οποία, όπως λέει και το σύνθημα, υπεύθυνοι θα είναι οι Ασιάτες.\

Δύο διδακτικές ιστορίες για τον Αλέξη Τσίπρα

duo-didaktikes-istories-gia-ton-aleksi-tsipra
Ιστορία Πρώτη. Στις αρχές του 2008 οι δημοκρατικοί πολίτες απογοητευμένοι από την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, αναζητούσαν διέξοδο στους όμορους χώρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ - μόλις έχει περάσει από τον μπαρουτοκαπνισμένο Αλέκο Αλαβάνο στα χέρια ενός νεαρού που εμφανίσθηκε δυο χρόνια νωρίτερα στην πολιτική σκηνή με μαλλί «καρφάκι» - αρχίζει να κερδίζει έδαφος και οι δημοσκοπήσεις τον υπολογίζουν στο 20%. Τα στελέχη του σπεύδουν να μιλήσουν για επανάληψη του θριάμβου της ΕΔΑ το 1958. Και ύστερα ήλθε ο Δεκέμβρης...

Τι πρέπει να περιμένουμε από το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

ti-prepei-na-perimenoume-apo-sumboulio-sunergasias-elladas-tourkias
Το theTOC επικοινώνησε με τον Σταύρο Λυγερό και τη Μαριάννα Πυριώτη ζητώντας τους μιαν εκτίμηση για το τι πρέπει να περιμένουμε από το σημερινό Συμβούλιο Συνεργασίας Λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη των εργασίων του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, το theTOC επικοινώνησε με τους δημοσιογράφους Σταύρο Λυγερό και Μαριάννα Πυριώτη, ζητώντας τους μιαν εκτίμηση για τι πρέπει να αναμένουμε .

Τί θα πει ο Τσίπρας στον Νταβούτογλου

Συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου θα έχει το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν την αναχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού
ti-tha-pei-o-tsipras-ston-ntaboutoglou
|

Υπέρμαχος μιας «ενεργά φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής», κατά τη διατύπωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που εμπλέκεται στη χάραξη της κομματικής θέσης στα θέματα Υπουργείου Εξωτερικών, μιας πολιτικής που την ίδια στιγμή θα θέτει κόκκινες γραμμές, αναμένεται να εμφανισθεί ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση με τον Αχμ. Νταβούτογλου.Μια συνάντηση που πραγματοποιείται κατόπιν επιθυμίας της Άγκυρας, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Μνημείο ραγιαδισμού

http://www.tovima.gr/oldPhotos/franklin/11822377.jpg
Εκκλησίες στα Κατεχόμενα της Κύπρου μετατράπηκαν από τους τούρκους εισβολείς σε τζαμιά, στάβλους, καφετέριες, καζίνα, ακόμη και σε νεκροτομεία. Η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσελεούσας (αριστερά) στην κατεχόμενη Κατοκωπιά έχει μετατραπεί σε στάβλο, ενώ το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου στην κατεχόμενη επαρχία Αμμοχώστου έγινε από τους στρατιώτες του Αττίλα και τους εποίκους αποθήκη με πατάτες
Γιάννος ΧαραλαμπίδηςΗ εξευμενιστική πολιτική που έφερε το «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ μας και η οποία τροφοδοτεί την τουρκική απειλή και αδιαλλαξία στο Αιγαίο και στο Κυπριακό δεν έχει ούτε μέση, ούτε αρχή, ούτε τέλος.Απόδειξη τούτου συνιστούν οι νέες δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, ενώ από τη μια μιλά για αποτροπή και για υποστήριξη εθνικών συμφερόντων που τελούν υπό τουρκική απειλή, από την άλλη, για να καλοπιάσει τους Τούρκους, όχι μόνο τζαμί τους υποσχέθηκε στην Αθήνα, αλλά, ταυτοχρόνως, πρόσθεσε: «Για εμάς, όχι μόνο ένα τζαμί, αλλά και η μουσουλμανική, η οθωμανική κληρονομιά στην Ελλάδα είναι μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς».Για τους ραγιάδες αυτή είναι μια ορθή προσέγγιση. Μνημείο ραγιαδισμού. Άλλωστε, πώς αλλιώς να δικαιολογηθούν οι υποκλίσεις, η αποδοχή και ο συμβιβασμός με την κατοχή, εάν δεν στηρίζονται στο σύνδρομο της σκλαβιάς, όπως αυτό προκύπτει ως οθωμανική κληρονομιά.

Ο Θεοτοκόπουλος πριν γίνει Ελ Γκρέκο

Τι γνωρίζουμε για την Κρήτη του 16ου αιώνα και την κοινωνία της, μέσα στην οποία γεννήθηκε, μαθήτευσε και εργάστηκε ο νεαρός Δομήνικος Θεοτοκόπουλος;
Η «Προσκύνηση των Μάγων» όπως τη ζωγράφισαν ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Η «Προσκύνηση των Μάγων» όπως τη ζωγράφισαν ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Νεκρός στο Πακιστάν ένας από τους διεθνείς «εγκεφάλους» της αλ-Κάιντα

Νεκρός κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο βόρειο Πακιστάν έπεσε ένας από τους «εγκεφάλους» πίσω από τις διεθνείς τρομοκρατικές επιχειρήσεις της αλ-Κάιντα, Αντνάν Σουκριζουμάχ, όπως ανακοίνωσε ο πακιστανικός στρατός.Πιστεύεται πως είχε υπηρετήσει στη θέση που άλλοτε κατείχε ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, Σεΐχης Χαλίντ Μοχάμεντ.Ο Σουκριζουμάχ κατηγορείται πως εμπλεκόταν σε σχέδια για τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, συμμετείχε σε σχέδιο επίθεσης στο Μετρό της Νέας Υόρκης το 2009.

Για κοινή αναγνώριση της Παλαιστίνης από την ΕΕ πιέζει το Βέλγιο


Η βελγική διπλωματία πιέζει για κοινή αναγνώριση της Παλαιστίνης από την ΕΕ, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα στον βελγικό Τύπο, ενώ το βελγικό Κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την επόμενη εβδομάδα σχετικό ψήφισμα.
Από την πλευρά του, το βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει αφενός τις σχετικές εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αφετέρου τον αντίκτυπο που θα έχει η επικείμενη τοποθέτηση του νέου Ειδικού Εντεταλμένου της ΕΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.Σε σχόλια στον EUobserver, Βέλγος διπλωμάτης τόνισε «Η εικοσαετής ειρηνευτική διαδικασία δεν έχει καρποφορήσει, η Ευρώπη αισθάνεται απόγνωση από την έλλειψη καλής διάθεσης από το Ισραήλ. Όμως δεν ήρθε ακόμα η ώρα για να τα παρατήσουμε» ενώ πρόσθεσε πως το Βέλγιο συνομιλεί με άλλα κράτη μέλη που σχεδιάζουν από κοινού την αναγνώριση της Παλαιστίνης, αν αυτό χρειαστεί.

Μίνι σύνοδος για το Κυπριακό στην Αθήνα Νταβούτογλου προς Σαμαρά: Ελάτε να λύσουμε μαζί το Κυπριακό


Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Το βράδυ της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και οι συνεργάτες του μοιράστηκαν με την «Κ» και τον τουρκικό τύπο μια σημαντική πληροφορία.
Κατά τη συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συμφωνήθηκε η άμεση πραγματοποίηση μιας μίνι συνόδου για το Κυπριακό. Η έκτακτη μίνι σύνοδος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών και του Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού ΥΠΕΞ και σε αυτή θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και κυρίως στην ΑΟΖ.

Ο Νταβούτογλου ζητά από τον Σαμαρά να πιέσει τον Αναστασιάδη Για την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών


Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Σύμφωνα με μια πληροφορία, η οποία διαδίδεται στους δημοσιογραφικούς κύκλους της γειτονικής Τουρκίας λίγη ώρα πριν την άφιξη του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να πείσει την Λευκωσία για την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα της ΑΟΖ. Η νέα πληροφορία, η οποία φτάνει στην «Κ» αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου θα ζητήσει από τον Έλληνα ομόλογο του να «πιέσει» τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για την ομαλοποίηση της γενικής ατμόσφαιρας στην Κύπρο.

Στο μικροσκόπιο τρεις πρώην υπουργοί για το C4I

Νέα ανάκριση για το σκάνδαλο της προμήθειας του C4I αρχίζει με απόφαση-έκπληξη του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών, που συνεδρίασε υπό την προεδρία της προέδρου Εφετών κυρίας Ισιδώρας Πόγκα. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του βουλεύματος που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» η ανακρίτρια κυρία Μαρία Νικολακέα καλείται να εξετάσει και «τη δράση των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται, ως αναγκαίο παρεμπίπτον ζήτημα» και αυτό δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα, σύμφωνα με ρητή απόφαση των μελών του Συμβουλίου, παρότι υπάρχει θέμα παραγραφής. Κρίνουν μάλιστα ότι πρέπει να ελεγχθούν ποινικά από την πλευρά της Siemens ο διευθυντής κ. Διονύσης Δενδρινός, αλλά και οι Αμερικανοί οι οποίοι υπέγραψαν τη σύμβαση (εταιρεία SAIC) διότι «προκάλεσαν στα πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να τελέσουν τα κακουργήματα της απιστίας, αλλά και της ψευδούς βεβαίωσης». Παράλληλα ποινική δίωξη έχει ήδη ασκηθεί και εναντίον των μελών της Επιτροπής Παραλαβής του Συστήματος για ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση.

Η Κατάδυση του Πετροδολαρίου και η Ανάδυση του Χρυσού

γράφει ο Κάσσανδρος Η βύθιση της τιμής του πετρελαίου δημιούργησε μια παράπλευρη απώλεια, το πετροδολάριο.Το πετροδολάριο ήταν το αποτέλεσμα της πώλησης του πετρελαίου σε δολάρια τα οποία ανεξαρτήτως εθνικότητας αγοραστή ,εδιδοντο στις πετρελαιοπαραγωγές Χώρες. Το πλεόνασμα των δολαρίων αυτών επέστρεφε,κατα το μεγαλλιτερο μέρος στην Οικονομία των ΗΠΑ ,κυρίως χρηματιστηριακά.Με την πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου αφαιρέθηκε έσοδο ύψους 1,5τρις δολαρίων ετησίως από τις πετρελαιοπαραγωγές Χώρες και έπαψε να δημιουργήται πλεόνασμα . Οι πετρελαιοπαραγωγές Χώρες όχι μόνο δεν επενδύουν πλέον στην Δυτική Οικονομία αλλά αποσύρουν και καταθέσεις για να καλύψουν καταναλωτικές δαπάνες των προϋπολογισμών τους.

Ο Πούτιν προσφέρει πλήρη αμνηστία για επαναπατρισμό κεφαλαίων


https://i0.wp.com/news.makedonias.gr/wp-content/uploads/2014/08/poutin.jpg?fit=1024%2C1224
Πλήρη αμνηστία για επαναπατρισμό κεφαλαίων στη Ρωσία, πρότεινε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο ετήσιο διάγγελμά του, στη Γενική Συνέλευση στο Κρεμλίνο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πρόταση, αφορά όλο το ποσό και για πάντα. Σίγουρα, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο που πρόκειται να λάβει την σχετική απόφαση , τι σημαίνει ακριβώς πλήρης αμνηστία. Σημαίνει, σημείωσε,  ότι αν κάποιος νομιμοποιήσει το κεφάλαιο του και την περιουσία του εντός της Ρωσίας θα πάρει σαφείς εγγυήσεις ότι δεν θα διωχθεί νομικά και δεν θα ερωτηθεί για την πηγή των εσόδων του . Δεν πρόκειται να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ή να αντιμετωπίσει φορολογικά θέματα. Ας το κάνουμε τώρα αυτό , τόνισε, αλλά θα είναι μόνο για μία φορά.   Η κλίμακα της Ρωσικής οικονομίας θα πρέπει να συνάδει με τον ιστορικό της ρόλο, υπέδειξε, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να βγει από την παγίδα της μηδενικής ανάπτυξης.
Σύνταξη: Νίκος Κέττηρος
Πηγή: Στέλλα Κοκκίνου
ΡΙΚ ΚΥΠΡΟΥ

Η Ελλάδα είναι στο χείλος της καταστροφής



Η Ελλάδα είναι στο χείλος της καταστροφής Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Αυτή η χώρα λίγο πριν από τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την    Επανάσταση του 1821 για την απελευθέρωση της από τον Οθωμανικό ζυγό,  βρίσκεται στις μέρες μας πραγματικά στο χείλος της αβύσσου. Μερικοί που δεν καταλαβαίνουν την κρισιμότητα της περιόδου αυτής,  ίσως νομίζουν τα περί αβύσσου αποτελούν δημοσιογραφικές υπερβολές.
Άλλοι μπορεί να σκεφθούν ότι περάσαμε και χειρότερα, άρα και πάλι θα την σκαπουλάρουμε μια και στο τέλος πάντα υπάρχει ο από μηχανής Θεός που μας τραβάει από τα μαλλιά και γλυτώνουμε από τον πνιγμό.Όμως το πρόβλημα το μεγάλο και το σοβαρότερο, δεν είναι ούτε η κατάσταση της οικονομίας, ούτε οι δανειστές, ούτε η επιθετικότητα της Τουρκίας, ούτε η τρόικα και το ΔΝΤ ή η Μέρκελ και η παρέα της.

ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ BARBAROS Υπό όρους θετική η Λευκωσία στην επανέναρξη των συνομιλιών

Στην προσπάθεια οριστικοποίησης της φόρμουλας που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην επανάληψη των δικοινοτικών συνομιλιών βρίσκονται Αθήνα και Άγκυρα, καθώς οι Α.Σαμαράς και Α.Νταβούτογλου συμφώνησαν ότι χωρίς την αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση και των διμερών σχέσεων.
Υπό όρους θετική η Λευκωσία στην επανέναρξη των συνομιλιών

Με τον Α.Νταβούτογλου όμως να ζητά επιτακτικά συναίνεση της Ελλάδας για επιβολή της συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου «ολόγυρα στο νησί», αποσυνδέοντας το φυσικό αέριο από την Λύση του Κυπριακού, τα περιθώρια ουσιαστικής συνεννόησης είναι περιορισμένα.