03 Δεκεμβρίου 2014

Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στην Ανατολική Ουκρανία.-Ανατολική Ουκρανία: Οι Έλληνες στην πρώτη γραμμή της εμπόλεμης ζώνης

Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στην Ανατολική Ουκρανία. Του Στέλιου Ελληνιάδη
Στέλιος Ελληνιάδης Έφτασα το πρωί στο Κίεβο, ενημερώθηκα από τους δικούς μας, έβγαλα φωτογραφίες και τράβηξα βίντεο εκεί που γίνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο του «μαϊντάν» και αναχώρησα με τρένο για την εμπόλεμη ζώνη, γιατί κανένα αεροδρόμιο δεν λειτουργεί στα ανατολικά. Μετά από 658 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών, έφτασα και διανυκτέρευσα στην πόλη Ζαπαρόζιε, απ’ όπου ξεκινάω το πρωί για να διανύσω οδικώς τα 320 χλμ. ως τη Μαριούπολη. Η διαδρομή από βορρά πάει νότια και μετά ανατολικά, αντί για το σύνηθες, ανατολικά και μετά νότια, για να αποφευχθεί το πέρασμα από περιοχές που η ανταλλαγή πυρών είναι μόνιμη κατάσταση. Λόγους ανησυχίας δεν έχω, γιατί το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον και γιατί έχω εμπιστοσύνη στους συμπατριώτες μας που ξέρουν τι κάνουν και πώς το κάνουν. Η κατάσταση είναι πολύ πιο ζόρικη απ’ ό,τι φαίνεται από μακριά και δεν χρειάζεται να είσαι εμπειρογνώμων για να το καταλάβεις. Το μυρίζεις, στην ατμόσφαιρα.

Αυτονομία και αυτοπεριορισμός

Συντάκτης: Θανάσης Γιαλκέτσης
Ο Γάλλος φιλόσοφος Βενσάν Ντεκόμπ γνώρισε προσωπικά τον Κορνήλιο Καστοριάδη στους κόλπους της ομάδας Socialisme ou Barbarie, της οποίας έγινε μέλος το 1964. Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα συνέντευξης του Ντεκόμπ, που δημοσιεύτηκε στην ιταλική περιοδική επιθεώρηση «Alfabeta2».

ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ El Greco στο Βυζαντινό Μουσείο

Η Κοίμηση της Θεοτόκου, 1565-1567. Ζωγράφος: Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου, 1565-1567. Ζωγράφος: Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.
Κατερίνα I. Ανέστη Ολοι οι χώροι του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου αξιοποιούνται για να γίνουν μήτρα, να δεχθούν την μοναδική μουσειακή και επιστημονική κατάθεση των επιρροών -οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, πολιτικών- που διαμόρφωσαν τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, που τον έκαναν τον κορυφαίο του χρωστήρα που διεθνώς κυριάρχησε ως Εl Greco.

ΠΕΝΘΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΧΩΡΑ Η 23χρονη Τουρκάλα που έγινε με το θάνατό της η ηρωίδα της Γερμανίας

Η 23χρονη Τουρκάλα που έγινε με το θάνατό της η ηρωίδα της Γερμανίας
Το τελευταίο «αντίο» είπαν περισσότεροι από χίλοι άνθρωποι στην Τουγτσέ Αλμπαϊράκ, τη φοιτήτρια, που δολοφονήθηκε στην προσπάθειά της να σώσει δύο έφηβες από βιασμό.
Η 23χρονη φοιτήτρια έχασε τη ζωή της πριν από μερικές ημέρες, την ημέρα των γενεθλίων της, ενώ νοσηλευόταν σε κώμα για δύο εβδομάδες έπειτα από επίθεση που είχε δεχθεί από νεαρούς σε ένα πάρκινγκ.

Δεκεμβριανά 1944: Οταν κοντέψαμε να γκρεμίσουμε την Ακρόπολη

Κομπάνι: Να σωθεί η "χώρα" της άμεσης δημοκρατίας και των ελεύθερων γυναικών

Ελλάδα Μπροστά στην εικόνα των προσφύγων και της ανθρωπιστικής κρίσης ο ρ/ Στο Κόκκινο, το ΚΕΘΕΑ, η Αλληλεγγύη για Όλους, το Συντονιστικό κοινωνικών ιατρείων-φαρμακείων και η ΑΔΕΔΥ οργανώνουν πανελλαδική εκστρατεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες του Κομπάνι με τη συμμετοχή δήμων και ραδιοφωνικών σταθμών όλης της χώρας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΖΟΝ ΚΕΡΡΙ Απίστευτη πρόκληση των ΗΠΑ: Εγραψαν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» στη σύνοδο του ΝΑΤΟ - Εφυγε έξαλλος ο Βενιζέλος

Απίστευτη πρόκληση των ΗΠΑ: Εγραψαν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» στη σύνοδο του ΝΑΤΟ - Εφυγε έξαλλος ο Βενιζέλος
Πρόκληση από τις ΗΠΑ κατά της Ελλάδας, καθώς στην σύνοδο του ΝΑΤΟ ανέγραψαν τα Σκόπια ως «Μακεδονία», γεγονός που ανάγκασε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εγκαταλείψει την συνεδρίαση.Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρρι.Σε μια σκληρή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών περιγράφει το σκηνικό προβοκάτσιας που έστησαν οι ΗΠΑ στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για το μέτωπο κατά των τζιχαντιστών και εξηγεί γιατί ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών δεν μετείχε τελικά.

Η Θράκη στο προσκήνιο με δύο τρόπους

Του Κώστα Ράπτη
Οι πληροφορίες ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu ζήτησε να μεταβεί στη (Δυτική) Θράκη το Σάββατο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, επικεφαλής δεκαμελούς ομάδας υπουργών της γείτονος, δημιούργησαν την αναμενόμενη αναστάτωση. Όχι μόνο διότι μία τέτοια κίνηση θα επισκίαζε πλήρως την διεξαγωγή του Συμβουλίου δημιουργώντας εντός ελληνικού εδάφους έναν τουρκικό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό στην προσπάθεια εκτόνωσης των εντάσεων που συσσώρευσε η παρουσία του ερευνητικού σκάφους Barbaros στην θαλάσσια δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

«Το βαπόρι απ’ την …Κορέα» και τα Αντισταθμιστικά Οφέλη

Παραγγελίες ύψους 12 εκατ δολαρίων σε ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού από κορεατικά ναυπηγεία έχει αποδώσει μέχρι τώρα, η πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών και της γενικής γραμματείας του επί των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ), η εφαρμοζόμενη πολιτική  αξιοποίησης της λεγόμενης Οικονομικής Διπλωματίας ως στρατηγικού εργαλείου.Για να μπούμε στο πνεύμα,  η πολιτική αυτή στη συγκεκριμένη περίπτωση έγκειται, με δυο λόγια, στο να συμφωνούν δυο μέρη – στο πλαίσιο αμοιβαίου οφέλους – να παίρνουν δουλειά οι εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού μιας χώρας (όπως η Ελλάδα) από Ναυπηγεία άλλων χωρών, στα οποία Ελληνες εφοπλιστές αναθέτουν  σε αυτά ναυπηγήσεις πλοίων τους υπερπολλαπλάσιας αξίας.
Και τέτοιες χώρες είναι, για παράδειγμα η Κίνα, η Κορέα και η Ιαπωνία.

Στενές σχέσεις Μόσχας και γαλλικής ακροδεξιάς

«Κατηγορούμαστε αδίκως για αντιευρωπαϊσμό. Θέλουμε, όμως, μία Ευρώπη που θα εκτείνεται από τον Ατλαντικό στα Ουράλια και όχι από την Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες», είπε η κ. Λεπέν.
«Κατηγορούμαστε αδίκως για αντιευρωπαϊσμό. Θέλουμε, όμως, μία Ευρώπη που θα εκτείνεται από τον Ατλαντικό στα Ουράλια και όχι από την Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες», είπε η κ. Λεπέν.
ΠΑΡΙΣΙ. Τις στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ της γαλλικής ακροδεξιάς και του Κρεμλίνου αποκάλυψε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart. Την είδηση επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα στέλεχος του Εθνικού Μετώπου, δηλώνοντας ότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε δάνεια (ύψους 9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα) από την τράπεζα First Russian Czech Bank (FCRB), εξαιτίας του αποκλεισμού του κόμματος από τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα.Τις επαφές μεταξύ Κρεμλίνου και Εθνικού Μετώπου επιβεβαίωσε εμμέσως και η παρουσία αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο συνέδριο του Μετώπου την Κυριακή, όπου η Μαρίν Λεπέν εξελέγη με ποσοστό 100% στην προεδρία του κόμματος.

Αποψη: Στρατηγικά διλήμματα και τακτικοί ελιγμοί Δρ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ*


Πολεμική αποζημίωση ζητά το Κόσοβο από το Σερβία

Πολεμική αποζημίωση ζητά το Κόσοβο από το ΣερβίαΗ νέα κυβέρνηση του Κοσόβου δεν θα θέσει στον διάλογο με το Βελιγράδι όρο την αναγνώριση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας του Κοσόβου, αλλά στη λίστα των αιτημάτων, μεταξύ άλλων, θα συμπεριλάβει πολεμική αποζημίωση και μέρος της περιουσίας του πρώην κοινού κράτους, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Πρίστινας.
Στο σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» της Πρίστινας, γίνεται αναφορά στο θέμα της διαδοχής και ζητούνται μέρος των "θησαυρών" της πρώην Γιουγκοσλαβίας, συγκεκριμένος αριθμός διπλωματικών - προξενικών αντιπροσωπειών και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του πρώην κράτους και μέρος του αρχείου της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Λευκές Σελίδες Ιστορικής Μνήμης

http://2.bp.blogspot.com/-JXfx_ZHA9Ck/T4uY3PRIhAI/AAAAAAAAflE/5-Ag_Qvvl7I/s400/p4-aber.jpg
Η Τουρκική διπλωματία ακολουθεί την πεπατημένη. Σε πρώτο χρόνο έχει αποκρυπτογραφήσει και χαρτογραφήσει σε απόλυτο βαθμό την Ελληνική κοινωνία σε όλα της τα επίπεδα, ως και την ελληνική πολιτική σκέψη. Κατα συνέπεια είναι σε θέση να προβλέψει άριστα τις Ελληνικές αντιδράσεις  σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων.Επενδύοντας στο ψυχροπολεμικό κλίμα και στην Ρωσοφοβία  σε συνδυασμό και με τον αντικομουνισμό επέτυχε  να προωθήσει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς με Αμερικανό-Νατοϊκό μανδύα .Η μόνη φορά που βρέθηκε ενώπιον απρόβλεπτης αντίδρασης ήταν όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου εκστόμισε το περίφημο "Βυθίσατε το Χώρα" έχοντας προειδοποιήσει τον Αμερικανικό παράγοντα πως θα κλείσει επ αορίστου χρόνου την Αμερικανική βάση της Σούδας , η οποία αποτελεί την καρδιά του Αμερικανό-νατοϊκού συστήματος άμυνας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Επί τάπητος η στρατηγική του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους

Την στρατηγική τους κατά του Ισλαμικού Κράτους αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές, στην πρώτη συνάντησή τους, στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στη βελγική πρωτεύουσα.Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι, του στρατηγού Τζον Άλεν ο οποίος συντονίζει το , αλλά και των υπουργών Εξωτερικών των περίπου εξήντα κρατών που συμμετέχουν στο διεθνή συνασπισμό θα είναι η κατάρτιση μίας «στρατηγικής» πέραν από τις αεροπορικές επιδρομές.

«Πειραματόζωο» και πάλι...



Η λήψη πολιτικής απόφασης στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου για την επόμενη μέρα της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι το βασικό και το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες δημιουργούν προβληματισμό εν όψει των πολιτικών εξελίξεων τους προσεχείς μήνες στη χώρα μας. Η επιμονή των εκπροσώπων της τρόικας στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι κατανοητή στο βαθμό που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του υφιστάμενου μνημονίου. Η κυβέρνηση δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις και τώρα πιέζεται να τις υλοποιήσει. Και θα το κάνει γιατί δεν έχει εναλλακτική επιλογή.

Ο Νετανιάχου κήρυξε πόλεμο... στους υπουργούς

Σημειολογικό το στιγμιότυπο: ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαμογελά σαρδόνια πίσω από τζάμι, που φέρει σχέδιο της εβραϊκής επτάφωτης λυχνίας μενορά. | REUTERS / BAZ RATNER
Την απειλή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επισείει απερίφραστα πλέον ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια ύστατη απόπειρα να τιθασεύσει βασικούς κυβερνητικούς εταίρους και υπουργούς, που έχουν σηκώσει ανοιχτά μπαϊράκι εναντίον του για σειρά κρίσιμων θεμάτων, με πρωτεύον το άκρως αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τον ορισμό του Ισραήλ ως «εβραϊκού κράτους–έθνους» 

ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Εσωσαν εκατοντάδες ζωές

Υψηλή αίσθηση του καθήκοντος και της προσφοράς στον συνάνθρωπο επέδειξαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που βοήθησαν εκατοντάδες μετανάστες από τη Συρία να φτάσουν με ασφάλεια στην Κρήτη

Από αριστερά προς τα δεξιά, ο επικελευστής του Λιμενικού, Σταύρος Χανός, ο αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Βασίλειος Γρυπάρης, και ο σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Θεοδόσης Σφυναρολάκης
Από αριστερά προς τα δεξιά, ο επικελευστής του Λιμενικού, Σταύρος Χανός, ο αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Βασίλειος Γρυπάρης, και ο σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Θεοδόσης Σφυναρολάκης
Με την ένταση του αέρα να φτάνει τα 8 μποφόρ και τα κύματα τα έξι μέτρα, τα πληρώματα του ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και της φρεγάτας «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού μετέφεραν με ασφάλεια όλους τους μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο «Μπαρίς», το οποίο έπλεε ακυβέρνητο ανοιχτά της Ιεράπετρας.Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας συνάντησε τον κυβερνήτη και τον διασώστη του ελικοπτέρου και τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Υδρα». Τα τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εξιστόρησαν στον υπουργό την επιχείρηση και κυρίως το περιστατικό με την αεροδιακομιδή μιας εγκύου σε νοσοκομείο του Ηρακλείου. «Επρεπε να πάρουμε μια κοπέλα έγκυο τριών μηνών που απ' ό,τι μας είχαν πει ήταν λιπόθυμη, αφυδατωμένη, με αιμορραγία. Ηταν εξαιρετικά δύσκολη και αυτή η περίπτωση γιατί συνέχισαν να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Επρεπε να προσεγγίσουμε δίπλα στο πλοίο, το κατάρτι απείχε λίγα μέτρα μόνο από το ελικόπτερο. Ηταν λιπόθυμη και αφυδατωμένη. Γι' αυτό χρειάστηκε να την πάρουμε με το φορείο. Αργότερα μας ενημέρωσαν ότι η κατάστασή της είχε βελτιωθεί και ότι είχε ενυδατωθεί πλήρως και το μωρό επίσης ήταν σε καλή κατάσταση», είπε ο κυβερνήτης του Super Puma, σμηναγός Θεοδόσης Σφυναρολάκης.

Μεγάλη αναταραχή...

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», το γνωστό απόφθεγμα του Μάο Τσε - Τουνγκ διαπίστωνε ότι όταν μια ηγεσία είναι απομονωμένη και πιέζεται αποκτά διευρυμένα περιθώρια ελιγμών σε ένα κλίμα συνολικής αποσταθεροποίησης. Αν και δεν υπήρξε μαοϊκός στα νιάτα του, ο Ερντογάν θα πρέπει να κάνει παρόμοιες σκέψεις: Ο Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας του επιτρέπει να αντεπιτεθεί σε μια προσπάθεια άρσης της σημερινής περιφερειακής απομόνωσης της Αγκυρας με ανοικτά μέτωπα με όλους τους γείτονες και όχι μόνον.Ετσι, η Τουρκία επιχειρεί να υποδυθεί ξανά τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου» που διαδραμάτισε επιτυχώς στην περίοδο 1938-1944 αποσπώντας οφέλη και από τις δύο αντίπαλες πλευρές. Προχθές ο Πούτιν έβαλε σε δεύτερο, αν όχι σε τρίτο, πλάνο τη σύγκρουση Μόσχας-Αγκύρας για τη Συρία και προσφέρθηκε να καταστήσει την Τουρκία στρατηγικό κόμβο μεταφοράς ενέργειας, καθώς αν υλοποιηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου που θα αντικαταστήσει τον South Stream, τότε ο ανατολικός μας γείτονας θα φιλοξενεί και τα δύο αντίπαλα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου, το ρωσικό αλλά και τον ΤΑΡ που θα τροφοδοτείται από το Αζερμπαϊτζάν και στο μέλλον πιθανότατα και από το Ιράν.

Τα ενεργειακά «παιχνίδια» της Ρωσίας

Πριν από δύο εβδομάδες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προκάλεσε αίσθηση αποκαλύπτοντας τα ρωσικά σχέδια διείσδυσης στα Βαλκάνια. Ζήτησε από την Ε.Ε. να υιοθετήσει σκληρή στάση έναντι της Μόσχας και επισήμανε ότι η ρωσική επεκτατικότητα δεν σταματάει ούτε στην Ουκρανία ούτε στη Μολδαβία ούτε στη Γεωργία. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε για τη Σερβία. Θα πρέπει να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε ακόμη και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», είπε χαρακτηριστικά. Πράγματι, πριν από λίγες εβδομάδες το Βελιγράδι έστρωσε το κόκκινο χαλί για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή την εβδομάδα οι φιλορωσικές δυνάμεις σχεδόν ισοψήφησαν με τις φιλοευρωπαϊκές στη Μολδαβία, σε μια ήπια μικρογραφία των πολιτικών συσχετισμών στην Ουκρανία. Στη Βουλγαρία, η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία δυσχεραίνει την τήρηση αποστάσεων από Μόσχα και Βρυξέλλες. Ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια, όπως επισήμανε σε πρόσφατο άρθρο της η Τζούντι Ντέμπσι στην ιστοσελίδα carnegieeurope, η πολιτική της Ε.Ε. έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Βοσνία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία) διέπεται από αδιαφορία – στην καλύτερη περίπτωση.

Οικονομική...βαρυχειμωνιά για τη ρωσική «αρκούδα»

http://www.skynews.com.au/content/dam/skynews/business/business/europe/2014/12/03/skynews_454399226.jpg/jcr:content/renditions/skynews.img.1200.745.jpeg
Δραματική στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε χθες η κυβέρνηση της Μόσχας, που για πρώτη φορά παραδέχθηκε αυτό που εδώ και καιρό έχουν προεξοφλήσει οι διεθνείς οργανισμοί και οι παράγοντες της αγοράς: Ότι δηλαδή η «ρωσική αρκούδα» θα πέσει σε?χειμερία νάρκη το 2015, καθώς εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,8% το 2015, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,2%. Εάν η εκτίμηση αυτή επαληθευθεί, η Ρωσία θα περιέλθει σε ύφεση για πρώτη φορά από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, καθώς το 2009 το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 7,9%.Πραγματικά, η οικονομία βρίσκεται σε τριπλή μέγγενη, καθώς στον αρνητικό αντίκτυπο των εμπορικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία (τις οποίες η Μόσχα βλέπει να διατηρούνται σε ισχύ για ολόκληρο το επόμενο έτος) έρχεται να προστεθεί το σοκ από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου κατά 35% σε σχέση με τα υψηλά του Ιουνίου, πάνω από τα 100 δολ./βαρέλι.

ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΙΣΡΑΗΛ - ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ Ελληνοκυπριακή... κίνηση για τον αγωγό «East Med»

Κίνηση... στην παρτίδα σκακιού για την ενέργεια που παίζεται ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία επιδιώκουν η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση με την προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας - Ιταλίας (East Med).

Στόχος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας - Ιταλίας (East Med) να γίνει πρώτης προτεραιότητας ως προς την εναλλακτική πηγή προμήΣτόχος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας - Ιταλίας (East Med) να γίνει πρώτης προτεραιότητας ως προς την εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες θα συναντήσουν τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για θέματα Ενέργειας Μάρος Σέφτσοβιτς ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, όπου και θα συζητήσουν τις δυνατότητες και προοπτικές του «East Med».Στόχος των χωρών της Ελλάδας και της Κύπρου είναι το έργο να γίνει πρώτης προτεραιότητας ως προς την εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ.

Οι προκλήσεις στη Μέση Ανατολή για την Αμερική

Νεκροί Λιβανέζοι στρατιώτες σε ενέδρα κοντά στα σύνορα με τη Συρία
Christofer R. Hill-Τα πιθανά κέρδη από την επαναπροσανατολισμό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προς την περιοχή της Ασίας -Ειρηνικού έγιναν εμφανή μέσα στον Νοέμβριο. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ολοκλήρωσε με επιτυχία την επίσκεψή του στη σύνοδο της APEC στην Κίνα, τη στάση του στη Μιανμάρ για να προωθήσει την πολιτική μετάβαση στη χώρα, πριν τελειώσει με την εξαιρετικά παραγωγική σύνοδο των G20 στο Μπρισμπέιν. Αλλά στη Μέση Ανατολή όπου το διακύβευμα αυξάνεται εβδομάδα με την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την ίδια επιτυχία. Και η συναίνεση για το πως πρέπει να προχωρήσουν είναι ελάχιστη.Ας αναλογιστούμε τις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν, οι οποίες παρατάθηκαν για ακόμη μία φορά, τώρα μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Η παράταση για την επίτευξη μίας οριστικής συμφωνίας, είναι θετικό βήμα - δεν θα έπρεπε να πάνε χαμένες οι προσπάθειες των διαπραγματευτών.

Η ρατσιστική ήττα των ΗΠΑ


Κέζα Λώρη Κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα με τα βίαια επεισόδια που ξεκίνησαν στο Φέργκιουσον και επεκτάθηκαν σε χίλια σημεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα επειδή οι διακρίσεις ήταν σαφείς και η ανισότητα παγιωμένη. Δεν ήταν τα θανάσιμα πυρά εναντίον του 18χρονου Μάικλ Μπράουν ούτε η απόφαση των ενόρκων να μη στείλουν σε δίκη τον αστυνομικό ο οποίος πυροβόλησε που οδήγησαν στην εξέγερση. Αυτά ήταν οι αφορμές. Το αρνητικό πλαίσιο υπήρχε.Δεν θα πάμε πίσω στις βαμβακοφυτείες για να πιάσουμε το νήμα. Να δούμε πώς διαμορφώθηκαν οι ισορροπίες εδώ και περίπου μισό αιώνα. Ποιο είναι το «κοινωνικό κεφάλαιο» των Αφροαμερικανών; Ο Γκλεν Λάουρι το περιγράφει ωραιότατα. Σημειώνει, από τη δεκαετία του '70, ότι για τους έγχρωμους υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας σε σχέση με τους λευκούς με τα ίδια τυπικά προσόντα. Απέδωσε τη διάκριση στο ότι οι Αφροαμερικανοί είχαν μικρότερη πρόσβαση στην ενημέρωση, δεν συμμετείχαν σε κοινωνικά δίκτυα και επιπλέον δεν είχαν την εμπιστοσύνη των λευκών. Αυτές οι παράμετροι παραμένουν.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ Ερντογάν: Οι νεαροί Τούρκοι ξέρουν τον Αϊνστάιν αλλά όχι τους μουσουλμάνους σοφούς!

Τη λύπη του εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν για το γεγονός ότι η τουρκική νεολαία αγνοεί τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα για τους μουσουλμάνους σοφούς, αλλά ξέρει τα πάντα για δυτικές προσωπικότητες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Ερντογάν: Οι νεαροί Τούρκοι ξέρουν τον Αϊνστάιν αλλά όχι τους μουσουλμάνους σοφούς!"Αν τους ρωτήσετε ποιος είναι ο Αϊνστάιν, κάθε νέος έχει κάτι να πει. Αλλά αν τους ρωτήσετε ποιος είναι ο Ιμπν Σίνα, οι περισσότεροι ούτε που τον ξέρουν", δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Ερντογάν στη διάρκεια σημερινής παρέμβασής του σε ένα φόρουμ εκπαιδευτικών στην Αττάλεια (νότια Τουρκία).
Σημειώνεται ότι ο Αβικέννας ή Ιμπν Σίνα είναι ένας πέρσης φιλόσοφος, συγγραφέας, ιατρός και επιστήμονας του Μεσαίωνα και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν η παγκόσμια ιδιοφυΐα της Φυσικής που τιμήθηκε το 1921 με το βραβείο Νόμπελ.

Oι Ιρανοί βομβαρδίζουν θέσεις τζιχαντιστών στο Ιράκ

Και ιρακινά μαχητικά αεροσκάφη μετέχουν τις τελευταίες ημέρες, στις αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους.
Oι Ιρανοί βομβαρδίζουν θέσεις τζιχαντιστών στο Ιράκ
«Έχουμε ενδείξεις ότι έχουν ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές με αεροσκάφη F-4 Phantom, τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης.Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε αεροπορικές επιδρομές από τα ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη κατά του Ισλαμικού Κράτους.Τα ιρακινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στόχους τζιχαντιστών στην επαρχία Ντιγιάλα, η οποία συνορεύει με το Ιράν.Αεροπορικές επιδρομές διεξάγουν καθημερινά στο Ιράκ αμερικανικά αεροσκάφη με την υποστήριξη συμμαχικών μαχητικών από τη Γαλλία, την Αυστραλία και τον Καναδά.Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ στις 8 Αυγούστου και το Σεπτέμβριο ξεκίνησαν παρόμοιες επιδρομές στη γειτονική Συρία.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Από τη μια οι έντιμοι και από την άλλη οι διεφθαρμένοι Σούρλας: Συνεχίζουμε να ανοίγουμε φακέλους διαφθοράς


Σούρλας: Συνεχίζουμε να ανοίγουμε φακέλους διαφθοράς
Δεν υπάρχουν περιθώρια σκέψης για απόκρυψη στοιχείων ή για αποσιώπηση γεγονότων, που κατά την εσφαλμένη αντίληψη ορισμένων επιβάλλονται για το κομματικό συμφέρον, δήλωσε ο γγ Διαφάνειας «Ανοίξαμε και θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε φακέλους διαφθοράς, όπως αυτούς των offshore εταιρειών, τριγωνικών και ενδοομιλικών συναλλαγών, λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών, των πλαστών και εικονικών τιμολογίων κ.λ.π. Θα συνεχίσουμε με προτεραιότητα στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν επιπτώσεις στους θεσμούς και στην οικονομία, όταν μάλιστα εκτιμάται ότι οι απώλειες για την εθνική οικονομία ανέρχονται σε περισσότερα από 15 δισ. ευρώ ετησίως, λόγω της φοροδιαφυγής, που αποτελεί τη βασική αιτία της χρεοκοπίας».

Ισραήλ: Αποτροπή επίθεσης σε πλατφόρμες φυσικού αερίου


http://riknews.com.cy/media/k2/items/cache/8050740158da88b7d746200c659cd43b_L.jpg
Επίθεση Ισλαμιστών σε πλατφόρμες φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, απέτρεψε το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ, ύστερα από σκληρή μάχη, με 8 νεκρούς, περιστατικό ωστόσο στο οποίο δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή.Σύμφωνα με ισραηλινά, αλλά και διεθνή μέσα, στις 12 Νοεμβρίου, ομάδα εξτρεμιστών, παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβε πυραυλοφόρο φρεγάτα της Αιγύπτου, με στόχο να τη ρίξει σε ισραηλινή πλατφόρμα φυσικού αερίου. Κατά τη μάχη, 70 χιλιόμετρα από τις αιγυπτιακές ακτές, τραυματίστηκαν 5 Αιγύπτιοι και 8 αγνοούνται. Είχε εμπλακεί και η αιγυπτιακή αεροπορία.Ύστερα από ανταλλαγή πληροφοριών, ανέλαβε δράση το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ, εξαπολύοντας μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για ανακοπή των τρομοκρατών.Σκότωσε 8, κατέστρεψε 4 από τα ταχύπλοα σκάφη τους και συνέλαβε 32, οι οποίοι σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης μεταφέρθηκαν σε φυλακές υψηλής ασφαλείας και ανακρίνονται.

Γιατί είναι τόσο λαοφιλής ο Πούτιν

Knight Amy -Παρά τις οικονομικές δυσκολίες τα ποσοστά αποδοχής του ρώσου προέδρου ξεπερνούν το 80% – Πώς χρησιμοποιεί την τηλεοπτική προπαγάνδα και την κρίση στην Ουκρανία
Η ρωσική οικονομία ακολουθεί καθοδική πορεία επί αρκετούς μήνες, με τον πληθωρισμό σήμερα στο 8,3%, τα τρόφιμα να εξαφανίζονται από τα ράφια των καταστημάτων, τα κεφάλαια που φεύγουν από τη χώρα να αυξάνονται, το ΑΕΠ να συρρικνώνεται και το ρούβλι να βρίσκεται σε ναδίρ τετραετίας. Ωστόσο οι Ρώσοι, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι πιο ικανοποιημένοι από τον πρόεδρό τους απ' όσο ποτέ στο παρελθόν. Τα ποσοστά αποδοχής του Βλαντίμιρ Πούτιν ξεπερνούν το 80% και οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο Κέντρο Λεβάντα το τελευταίο δίμηνο δείχνουν ότι άνω του 60% των Ρώσων είναι ικανοποιημένοι με την κατεύθυνση που παίρνει η χώρα.Στο παρελθόν, τα έσοδα από το πετρέλαιο ενίσχυαν την υποστήριξη προς τον Πούτιν. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, όταν οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, η αύξηση των τιμών, η μείωση των μισθών και η απώλεια θέσεων εργασίας προκάλεσαν δυσαρέσκεια.

Σταϊνμάγερ: «Θα κρατήσει πολλά χρόνια η κρίση με τη Ρωσία»

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε
Η γερμανική κυβέρνηση «βλέπει» να διαρκεί πολλά χρόνια «η ψύξη» στις σχέσεις με τη Ρωσία. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο  ZDF την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι η κρίση με τη Ρωσία θα πάρει δέκα και πλέον χρόνια για να κοπάσει και σημείωσε ότι οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ «ρίχνουν λάδι στη φωτιά».«Καμιά φορά 14 ημέρες αρκούν για να αρχίσει μια σύγκρουση αλλά ίσως χρειάζονται 14 χρόνια για να σταματήσει», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Όταν ρωτήθηκε αν η σύγκρουση είναι δυνατόν να κρατήσει τόσο μεγάλο διάστημα απάντησε «βεβαίως».Για τον Γερμανό υπουργό το ζήτημα του μέλλοντος της Ουκρανίας δεν έχει λύση. Κατά την εκτίμηση του είναι αδύνατον να αναγνωριστεί διεθνώς η Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας. «Δεν μπορούμε ούτε να αγνοήσουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία ούτε να ξεχάσουμε το ζήτημα και να το αγνοήσουμε. Η σύγκρουση μεταξύ μας θα συνεχίζεται», τόνισε ο κ. Σταϊνμάγερ.