02 Δεκεμβρίου 2014

Σε τροχιά πολιτικού αναβρασμού η Τουρκία Επικείμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναστατώνει την Άγκυρα Του Νίκου Στέλγια


Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Μια σύντομη δήλωση του Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην τουρκική εφημερίδα «Χαμπέρτουρκ» υπήρξε αρκετή για να προκαλέσει μεγάλη πολιτική αναστάτωση στην γειτονική Τουρκία. Η δήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο περνά στην σύγχρονη τουρκική ιστορία ως ένα ορόσημο, το οποίο θα μπορούσε να θέσει τέλος στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Το «βιώσιμο» χρέος

imageΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Πώς είναι δυνατόν οι θεσμικοί μας εταίροι και πιστωτές να αθετούν τη δέσμευσή τους για απομείωση του ελληνικού χρέους σε περίπτωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, αφού η ελληνική πλευρά διένυσε την απόσταση που της αναλογεί; Γιατί λένε ότι το χρέος είναι βιώσιμο προκειμένου να αποφύγουν μια παρέμβαση που θα το κάνει διαχειρίσιμο;Η ιστορία των μνημονίων είναι και μια ιστορία αλλεπάλληλων ψεμάτων: Οι ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν πως εφαρμόζουν το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, η Τρόικα κάνει πως ελέγχει και τα βρίσκει όλα καλά τελικά και αφού προηγηθεί ένα θρίλερ πιέσεων που μετά υποχωρούν και κόκκινων γραμμών που μετά ξεθωριάζουν, ενώ στην πραγματικότητα γίνονται τα εύκολα (περικοπές μισθών/συντάξεων, του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και άλλων κρατικών δαπανών, πάντα οριζόντια) και οι μεταρρυθμίσεις που θα συνέβαλαν στην ανάταξη της οικονομίας είτε κακοποιούνται είτε δεν προωθούνται καν.

Ουάσινγκτον και Βαγδάτη εκπαιδεύουν σουνίτες κατά του Ισλαμικού Κράτους

Οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις έχουν εκπαιδεύσει περίπου 2.000 σουνίτες μαχητές στο Ιράκ στο πλαίσιο της μάχης κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. Η ιρακινή κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχούν οι σιίτες όμως επιθυμεί να «βγάλει από το περιθώριο» τους σουνίτες, προσπαθεί να δημιουργήσει «μια ενδιάμεση οντότητα» στο πλαίσιο της οποίας οι ένοπλες ομάδες των σουνιτικών φυλών θα υπερασπίζονται τις επαρχίες τους προτού ενσωματωθούν στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το πόκερ των αγωγών και το τουρκικό χαρτί της Gazprom

http://3.bp.blogspot.com/-QDhbgsBmAgk/UYtp8mFd0GI/AAAAAAAAP3M/Q7NGtvT8PDY/s1600/nabucco.jpeg
Του Χάρη Φλουδόπουλου  Εάν οι μέχρι πρότινος υψηλές τιμές του πετρελαίου και συνακόλουθα του φυσικού αερίου επέτρεπαν μέχρι πρόσφατα στη Μόσχα την πολυτέλεια να μη φείδεται χρημάτων στους σχεδιασμούς της για νέα Project αγωγών, η νέα εποχή των χαμηλών τιμών πετρελαίου, απλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει σπατάλες. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια πρώτη ανάγνωση για τις ανακοινώσεις που αφορούν την ακύρωση κατασκευής του αγωγού SouthStream, ενός έργου του οποίο το κόστος σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις έχει αυξηθεί κατά περίπου 50% από το αρχικό μπάτζετ, φτάνοντας τα 30 δισ. δολάρια. Μια δεύτερη ανάγνωση ωστόσο των χθεσινών προσεκτικών δηλώσεων του Β. Πούτιν, αφήνει ένα παράθυρο για το μέλλον: ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εάν η Ευρώπη δεν θέλει το έργο, τότε αυτό δε θα γίνει», πετώντας με αυτόν τον τρόπο το «μπαλάκι» στην πλευρά των Βρυξελλών.

NY Times: Ηττα Πούτιν, ο South Stream …πηγαίνει Τουρκία


NY Times: Ηττα Πούτιν, ο South Stream …πηγαίνει Τουρκία
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαδιμίρ Πούτιν, δήλωσε χθες ότι ματαιώνεται ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου, South Stream, ένα μεγαλειώδες σχέδιο που αποσκοπούσε να διασφαλίσει τη ρωσική κυριαρχία στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά έπεσε θύμα της αυξανόμενης έντασης της Ρωσίας με τη Δύση, αναφέρει ανταπόκριση του Andrew Roth από τη Μόσχα στους NEW YORK TIMES με τίτλο «In Diplomatic Defeat, Putin Diverts Pipeline to Turkey» προσθέτοντας ότι σε μια στιγμή σπάνιας διπλωματικής αποτυχίας ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε την ανακατεύθυνση του αγωγού στην Τουρκία. Χαρακτήρισε την αποτυχία κατασκευής τους αγωγού ως απώλεια για την Ευρώπη και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για αδιαλλαξία.Η απόφαση μοιάζει με σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση Ομπάμα, οι οποίες είχαν εμφανισθεί ανίκανες φέτος έναντι της προσάρτησης της Κριμαίας από τον κ. Πούτιν και της πρόκλησης εξέγερσης στην αν. Ουκρανία.

Καταδίκη Τουρκίας για θρησκευτικές διακρίσεις από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε την Τουρκία για παραβιάσεις των άρθρων 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) και 9 (ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και του θρησκεύεσθαι) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από προσφυγή μελών της μειονότητας των Αλεβιτών.
Η μειονότητα κατήγγειλε ότι οι τουρκικές αρχές δεν αναγνωρίζουν στους χώρους λατρείας τους το ίδιο καθεστώς και δεν παρέχουν τις ίδιες διευκολύνσεις που απολαύουν οι χώροι λατρείας των άλλων θρησκευμάτων.Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των Αλεβιτών της Τουρκίας, που αποτελούν το 15% - 20% του πληθυσμού της χώρας (76 εκατ.), αντλούν στοιχεία από τις παραδόσεις των Σιιτών, των Σουνιτών, των Σούφι και πληθυσμών της Ανατολίας, ενώ οι τελετές τους είναι διαφορετικές από αυτές των σουνιτών –της πλειονότητας των πολιτών της Τουρκίας–, ορισμένοι εκ των οποίων τους θεωρούν αιρετικούς.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου θέλει να πάει Θράκη Προγραμματίζει ιδιωτική επίσκεψη με όλο το υπουργικό κλιμάκιο


Ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη όχι μόνο του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και όλου του υπουργικού κλιμακίου (συνολικά 10 υπουργοί) που θα τον συνοδεύει για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδος – Τουρκίας προετοιμάζει η Άγκυρα, σε μία κίνηση που εκτιμάται ότι λειτουργεί επιβαρυντικά στην ατμόσφαιρα των διμερών σχέσεων. Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τηρούν προς το παρόν «σιγήν ιχθύος» για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Αθήνα εξέταζε διάφορες λύσεις για τον χειρισμό του με όσο το δυνατόν χαμηλότερο επικοινωνιακό αντίκτυπο (ενδεχομένως με την αποφυγή της μετάβασης στη Θράκη όλης της τουρκικής αντιπροσωπείας).

Ιράκ: Συμφωνία με Κούρδους για πετρέλαιο, προϋπολογισμό

Η κυβέρνηση του Ιράκ κατέληξε επισήμως σε συμφωνία σήμερα με τις κουρδικές περιφερειακές αρχές για τον τερματισμό μιας παρατεινόμενης διένεξης σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου και με δημοσιονομικές πληρωμές προς την ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή.
Ιράκ: Συμφωνία με Κούρδους για πετρέλαιο, προϋπολογισμό
 Η κυβέρνηση του Ιράκ κατέληξε επισήμως σε συμφωνία σήμερα με τις κουρδικές περιφερειακές αρχές για τον τερματισμό μιας παρατεινόμενης διένεξης σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου και με δημοσιονομικές πληρωμές προς την ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή.Ο υπουργός Οικονομικών Χοσιάρ Ζεμπάρι δήλωσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εξαγωγή 300.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως από το Κιρκούκ και 250.000 βαρελιών ημερησίως από τη βόρεια κουρδική περιφέρεια μέσω της Τουρκίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τη ματαίωση του South Stream


"Οι χαμένοι είναι σαφώς οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Οι διαμετακομιστικές χώρες, από τις οποίες θα περνούσε ο αγωγός. Γι' αυτές, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, έχει απομείνει μόνο ο ουκρανικός αγωγός."
Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τη ματαίωση του South StreamΉταν δύο χρόνια πριν, Δεκέμβριος του 2012, όταν κάτω από το φως πυροτεχνημάτων, έπεφταν οι υπογραφές για την κατασκευή του αγωγού South Stream. Με αυτόν ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom επιδίωκε την ασφαλή μεταφορά προς την Ευρώπη των παραγόμενων από τον ίδιο ενεργειακών πόρων.
Ακριβώς δυο χρόνια μετά, με την έλευση του Δεκεμβρίου του 2014, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εξέπληξε τους πάντες, ανακοινώνοντας από την Άγκυρα την ακύρωση του έργου, που έτσι και αλλιώς είχε παγώσει.Ο μήκους 930 χιλιομέτρων αγωγός θα μετέφερε το αέριο στην Ευρώπη αποφεύγοντας την Ουκρανία. Θα ξεκινούσε από τον ρωσικό νότο και, αφού διέσχυζε υποθαλάσσια την Μαύρη Θάλασσα, θα έφτανε σε Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία, Ιταλία και Αυστρία.Βάσει του αρχικού προϋπολογισμού, η κατασκευή του αγωγού θα έφτανε τα 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ και το συνολικό κόστος τα 32, ωστόσο στην πορεία τα νούμερα αυτά αναθεωρήθηκαν και αυξήθηκαν κατά 47%.

"Όχι" της Ελλάδας στον Νταβούτογλου για επίσκεψη στην Θράκη

"Όχι" της Ελλάδας στον Νταβούτογλου για επίσκεψη στην Θράκη
Την άρνηση της κυβέρνησης συνάντησε το αίτημα του  πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να επισκεφθεί τη Θράκη , κατά τη διήμερη επίσκεψη του στην Ελλάδα, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.Ο κ. Νταβούτογλου υπέβαλε το αίτημά του αυτό με ρηματική διακοίνωση την οποία η τουρκική διπλωματία απέστειλε στις ελληνικές διπλωματικές αρχές το βράδυ της Δευτέρας, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.Η ελληνική πλευρά που μάλλον αιφνιδιάστηκε από την αξίωση Νταβούτογλου να επισκεφθεί τη Θράκη, απαντά ότι στο διήμερο πρόγραμμα της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας δεν υπάρχει επίσκεψη στη Θράκη. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα», είπε στο protothema.gr πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

ΒΒG: Ο Τσίπρας «μπλοκάρει» την ποσοτική χαλάρωση

Ο Μάριο Ντράγκι θέλει να συμπληρωθεί η ποσοτική χαλάρωση με μεταρρυθμίσεις από τις κυβερνήσεις. «Σκοντάφτει» στην ενίσχυση των κομμάτων διαμαρτυρίας και στον κίνδυνο πρόωρων εκλογών κυρίως στην Ελλάδα. Η κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Ο Τσίπρας «μπλοκάρει» την ποσοτική χαλάρωση - Οι κίνδυνοι πρόωρων εκλογών στο ΝότοΜόλις δύο ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενώ τα μεγέθη για την οικονομία της ευρωζώνης αποδεικνύονται απογοητευτικά, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Η προσοχή του Μάριο Ντράγκι όμως, μπορεί να μην στρέφεται τόσο στο «μέτωπο» της οικονομίας, αλλά κυρίως στο «μέτωπο» της πολιτικής.Σε εκτενές άρθρο, το πρακτορείο Bloomberg εξηγεί πως η ΕΚΤ αποδεικνύεται δέσμια των πολιτικών εξελίξεων στον ευρωπαϊκό Νότο και κυρίως στην Ελλάδα. «Σε κάθε ομιλία τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες και κυρίως ο Μάριο Ντράγκι, καλούν τις κυβερνήσεις να συμπληρώσουν τις δράσεις της ΕΚΤ με αναδιάρθρωση των οικονομιών τους και μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχθούν οι επενδύσεις. Η απάντηση – από την κωλυσιεργία σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, μέχρι το επενδυτικό πρόγραμμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που ακόμη αργεί – απογοητεύει» σχολιάζει το Bloomberg.

Νέα έγγραφα-φωτιά για τα άρματα

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ Εγγραφα που βρέθηκαν στα γραφεία της Rheinmetall στη Βρέμη θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεργασίας Ελλήνων και Γερμανών εισαγγελέων αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα με αντικείμενο τα άρματα. Οι εισαγγελείς από τη Γερμανία ανήκουν στην εισαγγελία του Μονάχου και ερευνούν το κατά πόσο η εταιρεία Krauss Maffei Wegmann έκανε παράνομες πληρωμές για τις προμήθειες των αρμάτων μάχης και των πυροβόλων PzH-2000.

Oι Γερμανοί συνάδελφοι των εισαγγελέων του Μονάχου σε μια άλλη υπόθεση, εκείνη της Rheinmetall, στη Βρέμη, έπεσαν αναπάντεχα σε κάποια ευρήματα που φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι της γερμανικής εταιρείας STN Atlas δεν είχαν φροντίσει να παραμερίσουν, καθώς αφορούσαν περίοδο κατά την οποία οι «χρήσιμες πληρωμές» (Nuetzliche Aufwendungen - NA) ήταν νόμιμες στη Γερμανία, εξέπιπταν μάλιστα από τη φορολογία.

Που ποντάρει ο Baghdadi του Ισλαμικού Κράτους

Του Yoram Schweitzer  Στις 7 Νοεμβρίου 2014, τα αεροσκάφη της συμμαχίας που πολεμά την οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο Bόρειο Ιράκ, πραγματοποίησαν μιαν απόπειρα δολοφονίας των ηγετών της ISIS, συμπεριλαμβανομένου και του Abu Bakr al-Baghdadi, του επικεφαλής της οργάνωσης. Αν και η προσπάθεια απέτυχε, υπογράμμισε το γεγονός πως ο Baghdadi αποτελεί έναν κύριο στόχο τόσο των εξωτερικών, όσο και των εγχώριων εχθρών του. Οι πράξεις του Baghdadi κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν καταστήσει σαφές ότι, ενώ αναλαμβάνει υπολογισμένα ρίσκα, έχει την πρόθεση να διατηρήσει την τρέχουσα πορεία του. Επομένως, κατά πάσα πιθανότητα, ζυγίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πράξεών του με προσοχή, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασής του να ανακηρύξει τον εαυτό του χαλίφη και να εγκαθιδρύσει το Ισλαμικό Κράτος σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.Ο Baghdadi θεωρεί προφανώς ότι η ιδιότητα του χαλίφη που έχει αποδώσει στον εαυτό του, του δίνει πολλά πλεονεκτήματα:

Η "Σύνοδος της υπέροχης απομόνωσης"

http://s4.reutersmedia.net/resources/r/?m=02&d=20141201&t=2&i=996037130&w=580&fh=&fw=&ll=&pl=&r=LYNXNPEAB01ATΤου Κώστα Ράπτη
Αποτελεί ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας η δυνατότητά της να διατηρεί θερμές σχέσεις με ανταγωνιστικές μεταξύ τους χώρες ταυτόχρονα, αλλά και να “στεγανοποιεί” τις αμοιβαία επωφελείς πλευρές των διμερών της σχέσεων από τα σημεία τριβής ή διαφωνίας. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα της ιδιόμορφης θέσης της στο διεθνές σκηνικό, που δεν επιτρέπει τη γλώσσα των τελεσιγράφων α λα αμερικανικά και καθιστά, ελλείψει ακλόνητων συμμαχιών, αναγκαία τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές.Η ευρύτερη Μέση Ανατολή αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα αυτής της ευελιξίας, καθώς η Μόσχα καταφέρνει να έχει θερμές σχέσεις λ.χ. τόσο με το Ιράν ή την Παλαιστιανική Αρχή όσο και με το Ισραήλ, τόσο με την Τουρκία όσο και με την Αίγυπτο του στρατάρχη Sisi ή Κυπριακή Δημοκρατία.

Βενιζέλος: τα είπε στους Τούρκους όπως η Λευκωσία!

Βενιζέλος: τα είπε στους Τούρκους όπως η Λευκωσία!
Νέο μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που επανέλαβε και μετά τη συνάντηση που είχε αργότερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Έκκληση από τον Γλέζο για τη Δυτική Θράκη

Το Βολικό Παιχνίδι της Θράκης

137361218761631
Μια επίσκεψη στην Θράκη της Αλεπούς της Τουρκικής Διπλωματίας ο οποίος ταυτόχρονα είναι και σύγχρονος συνομιλητής του Χέγκελ αν πραγματοποιηθεί θα είναι βούτυρο στο ψωμί του καθεστώτος Ταγίπ Ερντογάν αλλά και της Ελληνικής κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.Τα όσα συνηθισμένα θα εκτυλιχθούν θα αποτελέσουν διαπραγματευτικό όπλο στο εσωτερικό πολιτικό παίγνιο σε Ελλάδα και Τουρκία το οποίο και βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Πρέπει να επισημανθεί  πως η στρατηγική της Τουρκίας και της Ελλάδας στα εθνικά ζητήματα βασίζεται σε φοβίες , καχυποψίες και σε σύνδρομα. Αποτελούν ένα εύκολο κι ανέξοδο τρόπο για επαύξηση του φανατισμού και της καχυποψίας σε όλα τα επίπεδα, η οποία προσφέρει και αύξηση της συσπείρωσης της εκλογικής βάσης στα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα σε Ελλάδα και Τουρκία ενόψει των σοβαρών δοκιμασιών τους στους επόμενους μήνες.

Γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραήλ και Παλαιστινίων

Ένα σχέδιο ψηφίσματος για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων με με κυρίαρχο στόχο την τελική συμφωνία θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα μέσα του Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε χθες, ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ. Ο Ριγιάντ Μανσούρ εξήγησε ότι το κείμενο που είναι Γαλλικής εμπνεύσεως θα πρέπει αφενός να ορίσει την προθεσμία των διαπραγματεύσεων για την οριστική ειρηνευτική συμφωνία και αφετέρου να θέσει τη δυνατότητα μιας δεύτερης προθεσμίας για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. «Οι Γάλλοι πιέζουν όλο και περισσότερο, προσπαθούν να συγκεντρώσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και νομίζω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουν», δήλωσε ο Ριγιάντ Μανσούρ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προκλητική αυθάδεια της Τουρκίας με στόχο τη Θράκη

«Μίνι υπουργικό συμβούλιο» στη Θράκη σκοπεύει να κάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μετά το ελληνοτουρκικό συμβούλιο κορυφής, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 5-6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διαβιβαστεί η επιθυμία του Τούρκου πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη Θράκη αμέσως μετά την ελληνοτουρκική σύνοδο, μαζί με τους δέκα υπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που θα τον συνοδεύουν στην Αθήνα.Το τουρκικό «αίτημα» έχει προκαλέσει αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι αργά χθες το βράδυ αναζητούσε έναν κομψό τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής διπλωματικής αυθάδειας.

"Κατασκευάζουν" επεισόδιο κατά του τουρκικού προξενείου στην Θεσσαλονίκη

Image ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

''Αλλαγή στόχου'' επιχειρεί να εμφανίσει ο Τουρκικός τύπος όσον αφορά την ένταση που επικράτησε τα ξημερώματα της Κυριακής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς ομάδα αγνώστων κουκουλοφόρων εκτόξευσε βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, μπροστά στο τουρκικό προξενείο. Έτσι με σειρά δημοσιευμάτων - ''στηριζόμενα'' κυρίως σε τηλεγράφημα του τουρκικού κρατικού πρακτορείου τύπου ''Ανατολή'', εστιάζουν στους τίτλους τους ότι η επίθεση έγινε στο Τουρκικό Προξενείο (TURKISH CONSULATE GENERAL IN THESSALONIKI ATTACKED BY MOLOTOV COKTAILS, είναι ο τίτλος του ''Ανατολή'').Σύμφωνα με την Αστυνομία, το περιστατικό συνέβη στις 2 το πρωί, στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Δημητρίου Γούναρη, μπροστά στο τουρκικό πρακτορείο.

ΗΠΑ: Δεν συμφωνούμε με αυτό που θέλει η Τουρκία για δημιουργία no fly zone, στα σύνορά της με τη Συρία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συζητά ενεργά με την Τουρκία ένα φάσμα προτάσεων σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των συνόρων της χώρας αυτής με τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή της δημιουργίας μιας ασφαλούς περιοχής, προς το παρόν όμως οι δύο πλευρές δεν είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου σχεδίου, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Η Ψάκι διευκρίνισε ότι συνεχίζουν να υφίστανται διαφορές με την Άγκυρα σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να καταστούν ασφαλή τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Νωρίτερα, το Πεντάγωνο αποπειράθηκε να υποβαθμίσει την ιδέα της δημιουργίας μιας ουδέτερης ζώνης κατά μήκος των συνόρων, στην οποία θα προσφέρεται ασφάλεια στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και στους πρόσφυγες.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Δυο «φρεγάτες τσέπης» στην Ανατολική Μεσόγειο

https://strategyreports.files.wordpress.com/2013/02/astraph2l.jpg?w=630&h=420
Τουλάχιστον δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) περιπολούν αυτήν τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόσω κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με την τουρκική αστική τάξη για τον έλεγχο κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και διαύλων μεταφοράς τους στις ευρωπαϊκές αγορές.Στα ανοιχτά της Κύπρου, περιπολεί η πυραυλάκατος «ΡΟΥΣΣΕΝ». Επισήμως, από 19/11 έως 28/12 έχει ενταχθεί στη δύναμη της επιχείρησης του ΟΗΕ «UNIFIL» που περιπολεί στα ανοιχτά του Λιβάνου, επιτηρώντας την τήρηση της εκεί ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο, ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανακληθεί και να στρέψει γι' αλλού πλώρη αν παραστεί ανάγκη... Προηγούμενα στην ίδια περιοχή έπλεε η πυραυλάκατος «ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ».

Διπλωματική νότα από τη ρωσική πρεσβεία στην Ποντγκόριτσα

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ποντγκόριτσα επέδωσε διπλωματική νότα στο υπουργείο Εξωτερικών και Ένταξης στην ΕΕ του Μαυροβουνίου ζητώντας εξηγήσεις για διαφημιστικές πινακίδες με αντιρωσικά συνθήματα που εμφανίστηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας.Ανώνυμη ομάδα που αυτοοαπακαλείται “Οι Πατριώτες του Μαυροβουνίου” νοίκιασε διαφημιστικές πινακίδες και τοποθέτησε στα μέσα Νοεμβρίου αφίσες με συνθήματα κατά της Ρωσίας, όπως “Καλύτερα μία μπανάνα στο χέρι παρά η ρωσική μπότα στο σβέρκο μου” με το λογότυπο του ΝΑΤΟ στη κορυφή και μία λίστα με όλες τις ρωσικές επενδύσεις που απέτυχαν στο Μαυροβούνιο.

Σε άλλη αφίσα, σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN, προβάλλεται η ρήση του κομμουνιστή πολιτικού Μίλοβαν Τζίλας ότι “η Ρωσία πάντα χρησιμοποιούσε τους Μαυροβούνιους φίλους ως “διαπραγματευτικό εργαλείο”.

Η Μέρκελ προωθεί την εκπαίδευση των μεταναστών

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της σχεδιάζει να ενισχύσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση νεαρών μεταναστών, καθώς και Γερμανών νέων που είναι γόνοι οικογενειών μεταναστών.

«Πρέπει να τη βελτιώσουμε», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κυβέρνησης στο Βερολίνο αναφερόμενη στην πρόσβαση στα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, προσθέτοντας ότι «ο ρυθμός (εισόδου των νέων αυτών στο σύστημα) μπορεί να αυξηθεί».

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης καυτηρίασε εξάλλου το ότι πολλές αιτήσεις για εργασία ή και κατάρτιση απορρίπτονται απλώς και μόνο επειδή ο αιτών ή η αιτούσα έχει ξένο όνομα.

Αντικομμουνισμού… “εγκώμιον”

Αντικομμουνισμού… “εγκώμιον”
 Νίκος Μπογιόπουλος στον enikoΑς πάρουμε μια γεύση από την τελευταία «ανάλυση» του υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά, του κ.Βορίδη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 40χρονα της ΝΔ:Παρατήρηση πρώτη: Αυτά που ακούσαμε δεν έρχονται από την εποχή του Ελλάς – Ελλήνων - Χριστιανών. Αυτά εκπορεύονται από την Ελλάδα του Ελλάς - Ελλήνων - Μνημονιακών.Παρατήρηση δεύτερη: Ο ακροδεξιός λόγος ακόμα και στην πιο «σοβαρή» εκφορά του δεν παύει να είναι ιδεολογικά αδαής. Ίσως μάλιστα αυτός να είναι ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους της ακροδεξιάς ρητορικής: Η ευκολία της που την κάνει να φλερτάρει διαρκώς με την ευήθεια. Εν προκειμένω οι ακροδεξιοί, βρισκόμενοι σε κατάσταση διαρκούς μειονεξίας λόγω της ηθικής αναπηρίας των ιδεών και των πρακτικών τους, εκείνο που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν είναι η έννοια της ιδεολογικής κυριαρχίας με την έννοια της ηθικής υπεροχής. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το εξής: Ποτέ, κυρίες και κύριοι, η Αριστερά και οι κομμουνιστές δεν διέθεταν ιδεολογική κυριαρχία στην ελληνική κοινωνία. Διότι πολύ απλά αν διέθεταν την ιδεολογική κυριαρχία θα διέθεταν και την πολιτική κυριαρχία.

Οι Τούρκοι βάζουν πλάτη στους τζιχαντιστές

Οι Τούρκοι βάζουν πλάτη στους τζιχαντιστές
Επίθεση ένοπλων εξτρεμιστών και βομβιστών αυτοκτονίας που εφόρμησαν από τουρκικό έδαφος αντιμετώπισαν χθες οι Κούρδοι μαχητές που υπερασπίζονται το Κομπάνι. Τόσο οι Κούρδοι της Τουρκίας, όσο και οι πεσμεργκά στο Κομπάνι, κατήγγειλαν ότι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι είχαν τη βάση τους εντός τουρκικού εδάφους, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σε κρατική αποθήκη σιτηρών, εξαπέλυσαν επίθεση σε φυλάκιο των Κούρδων και έγινε φονική μάχη για πολλή ώρα, μπροστά στα μάτια των Τούρκων συνοριακών φρουρών. Δύο τζιχαντιστές, ένας με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά και ένας με γιλέκο αυτοκτονίας, σκοτώθηκαν όταν πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς δίπλα από το συνοριακό πέρασμα του Μουρσιτπινάρ.

Τουρκία, η άλλη όψη

Το ότι η Τουρκία έχει προβλήματα με όλους τους γείτονές της αλλά και με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία λόγω της πολιτικής της στη Συρία είναι γνωστό. Αυτό που πρέπει να αναδειχθεί, καθώς στην Αθήνα συνήθως είτε υπερτιμούμε, είτε υποτιμούμε τον ανατολικό μας γείτονα, είναι ότι ενώ υπάρχει δυσαρέσκεια για τις επιλογές των Ερντογάν - Νταβούτογλου, ουδείς αμφισβητεί την ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη και σε ισχυρό παίκτη στη διεθνή σκηνή.Χθες έφτασε στην Αγκυρα ο Πούτιν, παρά την απόκλιση των δύο χωρών για την Κριμαία και τη Συρία. Προχθές αναχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος και πριν από μία εβδομάδα ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν.
Χθες, εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπαμπατζάν έδωσε συνέντευξη Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ομάδας του G20 από την Τουρκία.
Οι μικρομεγαλισμοί και οι ιδεοληψίες του πρωθυπουργού Νταβούτογλου είναι βαρύνων παράγων για την απομόνωση της Αγκυρας στη Μέση Ανατολή, όμως αν θέλουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα, προβάλλει μία ευρύτερη κρίση: μία κρίση προσαρμογής τόσο της Τουρκίας όσο και των μεγάλων δυνάμεων στην ανάδειξη της χώρας ως ενός από τους σημαντικούς πόλους ισχύος σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το αδιέξοδο της αμερικανικής πολιτικής σε Συρία και Ιράκ

Το αδιέξοδο της αμερικανικής πολιτικής σε Συρία και ΙράκBarnard Anne Αμερικανικά και συριακά αεροσκάφη βομβάρδισαν διαδοχικά αυτή την εβδομάδα τη συριακή πόλη Ράκα δίνοντας την εντύπωση ότι ο Ομπάμα συνεργάζεται με τον Ασαντ, παρ' όλο που επισήμως ο Λευκός Οίκος στοχεύει στην απομάκρυνση του σύρου προέδρου. Το γεγονός ότι η αμερικανική πολιτική στη Συρία και στους τζιχαντιστές του ISIS είναι αλλοπρόσαλλη και ότι δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά έχει γίνει πλέον πεποίθηση στην Ουάσιγκτον και στους λίγους σήμερα φίλους της στη Μέση Ανατολή.Δύο και πλέον μήνες μετά την εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση με το ISIS και τη Συρία - κάτι που καθόλου δεν ήθελε ο Ομπάμα - οι τζιχαντιστές του IS όχι μόνο δεν έχασαν έδαφος αλλά αναπτύχθηκαν σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Συρίας, γεγονός το οποίο έφερε και πάλι στην επιφάνεια το ερώτημα: Είναι σωστή η αμερικανική στρατηγική; Είναι δυνατόν η Αμερική να πολεμά τους τζιχαντιστές και να αφήνει άτρωτο τον Ασαντ; Μπορεί να εξοντωθεί το «μίασμα των σκληρών ισλαμιστών» χωρίς να εξαφανιστεί το καθεστώς Ασαντ;

Η «πρωτεύουσα» του ISIS, Ράκα, στο στόχαστρο των δυτικών

Η «πρωτεύουσα» του ISIS, Ράκα, στο στόχαστρο των δυτικών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εντείνουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, με περισσότερες από 30 επιθέσεις στη Ράκα μέσα σε ένα βράδυ, ανακοίνωσε η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Syrian Observatory for Human Rights - SOHR) με έδρα το Λονδίνο.
Παράλληλα, μία ακόμη μία οργάνωση της αντιπολίτευσης με έδρα τη Ράκα, έκανε λόγο για περίπου 30 αεροπορικά χτυπήματα της συμμαχίας με στόχους βορειοδυτικά της πόλης. Προγενέστερα χτυπήματα είχαν ως στόχο το Κομπανί, κοντά στα τουρκικά σύνορα, με τις επιθέσεις στη Ράκα να σηματοδοτούν κλιμάκωση των επιχειρήσεων στην περιοχή.

Σε συνοριακό φυλάκιο με τη Συρία Λίβανος: Υπό κράτηση η σύζυγος του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους

Λίβανος: Υπό κράτηση η σύζυγος του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους
Ο στρατός του Λιβάνου συνέλαβε και κρατεί τη σύζυγο και έναν από τους γιους του ηγέτη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι που προσπάθησαν να περάσουν από τη Συρία στο έδαφος του Λιβάνου πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με αξιωματούχους των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας.Οι αξιωματούχοι απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν το όνομα και την εθνικότητα της γυναίκας, την οποία περιέγραψαν ως "μία από τις συζύγους" του αλ-Μπαγκντάντι.Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας As-Safir, ο λιβανικός στρατός κρατεί την γυναίκα "σε συντονισμό με ξένη υπηρεσία Πληροφοριών".
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Περιβαλλοντική μελέτη για Άκκουγιου ενέκρινε η Άγκυρα

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/06082012EDIT6_1.jpgΤην περιβαλλοντική μελέτη για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου απέναντι από την Κύπρο ενέκρινε η τουρκική κυβέρνησης λίγο πριν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φτάσει στην Άγκυρα ως κίνηση καλής θέλησης προς την Μόσχα. Την εγκατάσταση του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου ανέλαβαν τουρκικές και ρωσικές εταιρείες και χαρακτηρίζεται ως ένα τεράστιο πρόγραμμα το οποίο θα στοιχίσει 20 δις δολάριο.Την περιβαλλοντική μελέτη ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας της Τουρκίας  και αποτελείται από τρεις χιλιάδες σελίδες για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας. 
Πηγή: Άννα Αντρέου-ΡΙΚ ΚΥΠΡΟΥ

Στρατιωτικοί των ΗΠΑ στο στόχαστρο Τζιχατιστών

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1e/Department_of_state.svg/220px-Department_of_state.svg.png
Το FBI προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στοχεύουν να επιτεθούν εναντίον μελών των ειδικών και στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.Σύμφωνα με δελτίο πληροφόρησης που συνέταξαν το FBI και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (Department of Homeland Security), τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων καλούνται να διαγράψουν από τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οτιδήποτε θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή των εξτρεμιστών ή να αποκαλύψει ότι εργάζονται στον στρατιωτικό τομέα. Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συλλέξει πληροφορίες κατά τις οποίες μαχητές του ΙΚ έχουν ορίσει στόχους εντός των ΗΠΑ.Το Πεντάγωνο είχε πρόσφατα δώσει εντολή στα μέλη του προσωπικού του να ελέγξουν τι αναρτούν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μετά τις επιθέσεις του περασμένου Οκτωβρίου στον Καναδά, που στοίχισαν τη ζωή σε δύο στρατιώτες.
Επιμέλεια: Μαρία Τσαγγάρη
Πηγή: AΠΕ-PIK KYΠΡΟΥ

Τον Μάρτιο θα επαναξιολογηθούν οι προϋπολογισμοί Γαλλίας, Ιταλίας και Βελγίου

Τρεις μήνες παράταση μέχρι τον προσεχή Μάρτιο πήραν Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο καθώς τότε θα αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν οι προϋπολογισμοί τους περνούν τη δεύτερη αξιολόγηση.
Η Γαλλία έχει ένα έλλειμμα που υπερβαίνει το όριο και που θα εξακολουθήσει να το υπερβαίνει έως το 2017. Για την Ιταλία και το Βέλγιο, το πρόβλημα τίθεται από το ύψος του χρέους τους.
«Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές: ο χρόνος που απομένει δεν πρέπει να είναι χαμένος χρόνος. Θα πρέπει αυτό το τρίμηνο να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Και είναι επίσης σαφές πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διαστάσει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών.
Με άλλα λόγια δηλαδή να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων. Αυτή η απειλή απευθύνεται κυρίως προς τη Γαλλία από τον ίδιο τον πρώην υπουργό των Οικονομικών της Πιέρ Μοσκοβισί. Το Παρίσι θα μπορούσε θεωρητικά να αντιμετωπίσει ένα πρόστιμο που θα ξεπερνά τα 4 δις ευρώ. Οι τρεις χώρες ενθαρρύνονται λοιπόν να προχωρήσουν άμεσα σε μεταρρυθμίσεις.Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε πως η Επιτροπή θα κρίνει κάθε περίπτωση ξεχωριστά:

Πίσω, στη γραμμή Mαζινό!

Ολες οι ελπίδες για αντιστροφή της διολίσθησης της Eυρωζώνης στοναποπληθωρισμό και στην ύφεση έχουν πλέον επικεντρωθεί στον επικεφαλής της EKT Nτράγκι και στη δυνατότητα του προέδρου της Eπιτροπής Γιούνκερ να του παράσχει την αναγκαία πολιτική στήριξη να προχωρήσει στα αντισυμβατικά μέτρα. Όπως πριν από κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα, όλοι περιμένουν να δουν τι θα δηλώσει ο κεντρικός τραπεζίτης της Eυρωζώνης την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου στην καθιερωμένη συνέντευξη Tύπου μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της EKT.Σταθερή στην εμμονή της στη λιτότητα η Γερμανία οροθετεί, πλαισιώνει, κάνει ότι μπορεί για να συρρικνώσει και να περιορίσει την εμβέλεια των όποιων αποφάσεων του Nτράγκι και ταυτόχρονα απονευρώνει κάθε συμπληρωματική υποστηρικτική πρωτοβουλία του προέδρου της Eπιτροπής Γιούνκερ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πακέτο των 300 δισ. για την ανάπτυξη.