10 Νοεμβρίου 2014

Ποιες ανατροπές σηματοδοτεί η τριμερής του Καΐρου

Συγκροτείται ένας δεύτερος στρατηγικός άξονας δίπλα σ' εκείνο που φτάνει από την Αθήνα στο Τελ Αβίβ και κερδίζεται ένας ακόμη ισχυρός περιφερειακός σύμμαχος
Ελλάδα και Κύπρος έχουν τώρα μια νέα βάση για την αναδόμηση της γεωπολιτικής θέσης τους, την κατάκτηση στρατηγικού ρόλου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, την προάσπιση των δικαίων και των δικαιωμάτων τους στις γύρω θάλασσες και την απόκρουση της διεκδικητικής στρατηγικής της Τουρκίας.
Με τη συμφωνία κορυφής του Καΐρου, έβαλαν -όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς- τα «θεμέλια» για μια «πολυσήμαντη ιστορική συνεργασία» στην ενέργεια, την οικονομική ανάπτυξη και τον πόλεμο στην τρομοκρατία. Κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει όλες τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και να συμπράξει σε μία συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού. Πάνω από όλα, όμως, αφού υπογράμμισαν «την καθολική ισχύ της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας», αποφάσισαν «να προχωρήσουν το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όπου αυτό δεν έχει γίνει ακόμη».

ΑΟΖ για εσωτερική κατανάλωση

Με ένα πολύ προσεκτικό Κοινό Ανακοινωθέν, Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος ανακοίνωσαν τη σύσφιγξη της συνεργασίας τους στον τομέα των υδρογονανθράκων, καλώντας όλες τις χώρες της περιοχής να συμπράξουν σε αυτήν, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας. Το Κοινό Ανακοινωθέν αναφέρει συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ότι οι τρεις χώρες αποφάσισαν «...να προχωρήσουν το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, όπου αυτό δεν έχει γίνει ακόμα...».
Ο αναγνώστης μπορεί να παρατηρήσει ότι στο επίσημο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αλλά αντιθέτως υιοθετείται μια απολύτως αόριστη φράση «θαλάσσιες ζώνες», (Maritime zones), η οποία δεν απαντάται ως όρος πουθενά, ούτε στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά ούτε και στα κείμενα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).

Μήνυμα με δύο αποδέκτες: τον πρόεδρο και τη Χίλαρι


Με το βλέμμα στις εκλογές του 2016
Μήνυμα με δύο αποδέκτες: τον πρόεδρο και τη Χίλαρι
Οι Αμερικανοί «έστειλαν την Τρίτη ένα σαφέστατο μήνυμα όχι μόνο στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αλλά και στη Χίλαρι Κλίντον - απέρριψαν την  πολιτική τους και τους πολιτικούς αυτής της πολιτικής» δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Κεντάκι Ραντ Πόουλ, ένας από τους «παράγοντες» του κόμματος. Ηταν μια αποκαλυπτική αναγνώριση ότι οι ενδιάμεσες εκλογές της 4ης Νοεμβρίου αποτέλεσαν ένα πρώτο στάδιο των προεδρικών εκλογών του 2016. Αλλωστε οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι με αυτό στο μυαλό τους έκαναν προεκλογικό αγώνα και μέσα από αυτό το πρίσμα (θέλουν να) βλέπουν τα αποτελέσματα.
Η σαρωτική επιτυχία τους δεν σημαίνει ότι έχουν ανοιχτό τον δρόμο για τον Λευκό Οίκο. Πολλά μπορεί να συμβούν στα δύο χρόνια από σήμερα και η περίπτωση του Μπαράκ Ομπάμα είναι ενδεικτική. Πριν ακριβώς από δύο χρόνια είχε κερδίσει εύκολα την επανεκλογή του, αλλά έκτοτε η «εικόνα» του κακοποιήθηκε, καθώς ακόμη και ιστορικής αξίας πολιτικές του, όπως η νομοθεσία για την Υγεία και πρόνοια, παρανοήθηκε, ενώ ο ήπιος τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τις κρίσεις στο εξωτερικό χαρακτηρίστηκε από τους Ρεπουμπλικανούς - και βρήκε ανταπόκριση - «προδοσία».

Ενεργειακό πόκερ στην Ανατολική Μεσόγειο


Η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, ο ρόλος του Ισραήλ, οι προσδοκίες των Αμερικανών και οι αντιδράσεις της Τουρκίας
Τα χαρτιά της τράπουλας στο γεωπολιτικό πόκερ της Ανατολικής Μεσογείου μετακινούνται με μεγάλη ταχύτητα τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη. Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκονται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Κύπρο, Ισραήλ και, μελλοντικά, Λίβανο ή και Ελλάδα. Οι έμπειροι παρατηρητές σημειώνουν ότι η Αίγυπτος αναδεικνύεται χώρα- «κλειδί». Είναι πλέον σαφές ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί τη σταθεροποίηση του καθεστώτος του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και κινείται διακριτικά αλλά σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπαράκ Ομπάμα: μετά την ήττα στο εσωτερικό ποντάρει στο εξωτερικό

Μετά την επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο ο Λευκός Οίκος είναι πολύ πιθανό να στραφεί στην προσέγγιση με το Ιράν και στην «απελευθέρωση» του διεθνούς εμπορίου
Αδράνεια, σχεδόν παράλυση στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με ένα εχθρικό πλέον Κογκρέσο που κυριαρχείται από τους Ρεπουμπλικανούς; Καιρός για επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική. Πολύ πιθανό να το σκεφτεί έτσι ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές. Ολο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι στο λυκόφως της προεδρίας του θα επιχειρήσει να αφήσει τη σφραγίδα του εκτός συνόρων, τουλάχιστον σε δύο ζητήματα: την προσέγγιση με το θεοκρατικό Ιράν και την υιοθέτηση μεγάλων συμφωνιών για «απελευθέρωση» του διεθνούς εμπορίου με την Ευρώπη και τις χώρες του Ειρηνικού - αμφιλεγόμενων συμφωνιών για τις οποίες ήδη τρίβουν τα χέρια τους πολλές πολυεθνικές κολοσσοί.  

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ακούσει τους Κούρδους Γουιτάτ Ακράουι: Οι Κούρδοι πιο κοντά σε ανεξάρτητο κράτος

Γουιτάτ Ακράουι: Οι Κούρδοι πιο κοντά σε ανεξάρτητο κράτος
Αν δεν ήταν οι Κούρδοι μαχητές, το Κομπάνι, μια πόλη ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία, θα είχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εδώ και καιρό. Όμως οι Κούρδοι αντιστέκονται κερδίζοντας το θαυμασμό ολόκληρου του κόσμου. Η δρ Γουιτάτ Ακράουι, διακεκριμένη Κούρδισα δικηγόρος προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ζει στη Δανία, μίλησε στον Φιλελεύθερο για τη σημασία που έχει η μάχη στο Κομπάνι. Η σκληρή αντίσταση που προβάλλουν αποδεικνύει και την τεράστια θέληση που έχουν οι Κούρδοι να υπερασπιστούν τα δίκαιά τους. Ένας αγώνας που φέρνει πιο κοντά το όνειρο ενός κουρδικού ανεξάρτητου κράτους.Όπως ανάφερε η δρ Γουιτάτ Ακράουι, οι Κούρδοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν το όνειρό τους να χαθεί. Δίνουν σκληρές μάχες, τόσο στο πολεμικό όσο και στο διπλωματικό πεδίο για να καταφέρουν επιτέλους να ζουν ελεύθερα και δημοκρατικά στο δικό τους κράτος. Τα εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι πολλά και το μεγαλύτερο ακούει στο όνομα Τουρκία. Οι Κούρδοι αισθάνονται προδομένοι από τη μέχρι τώρα στάση της Άγκυρας. Τείνουν χέρι φιλίας και συμφιλίωσης, ωστόσο δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε βήμα προς τα πίσω. Σύμφωνα με τη δρα Γουιτάτ Ακράουι έχουν όλα τα μέσα και τη θέληση να δημιουργήσουν ένα δημοκρατικό, στέρεο και δυνατό κράτος μέσα σε μια περιοχή ασταθή και γεμάτη προβλήματα.
Γράφει: Ξένια Τούρκη

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ Συνάντηση Σαμαρά - Νταβούτογλου για αποκλιμάκωση της έντασης στις 5 Δεκεμβρίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ελληνοτουρκική κρίση, μετά τις πολεμικές ιαχές του αρχηγού του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου ο οποίος την Κυριακή είπε ότι η Αγκυρα έχει δώσει εντολές για κανόνες εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συνάντηση Σαμαρά - Νταβούτογλου για αποκλιμάκωση της έντασης στις 5 Δεκεμβρίου Ωστόσο, σε μια προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης αποφασίστηκε συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου στις 5 Δεκεκμβρίου.
Η συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών θα γίνει στο πλαίσιο του 3ου τακτικού ετήσιου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, στις 5-6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Νωρίτερα η «Η» ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός, εκτιμώντας ότι πρόκειται για αναμενόμενη κλιμάκωση της προκλητικότητας εξαιτίας της συμφωνίας του Καϊρου, η ανησυχία είναι έκδηλη. Σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Κ. Παπούλια για τις εξελίξεις ενώ πηγές που επικαλείται το «Βήμα» ανέφεραν: «Εχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τον πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνον στο Αιγαίο, αλλά και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θα ήταν έκπληξη για μας εάν οι Τούρκοι δεν είχαν έως τώρα και αυτοί τέτοιους κανόνες».

Ανοιχτή πληγή το Κόσοβο «Θερμό επεισόδιο» μεταξύ των πρωθυπουργών Σερβίας και Αλβανίας «Θερμό επεισόδιο» μεταξύ των πρωθυπουργών Σερβίας και Αλβανίας

«Θερμό επεισόδιο» μεταξύ των πρωθυπουργών Σερβίας και Αλβανίας
Πολιτικό «θερμό επεισόδιο» μπροστά στις κάμερες για το Κοσσυφοπέδιο στιγματίζει την πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της Αλβανίας στο Βελιγράδι εδώ και 68 χρόνια, η οποία ήλθε σε ήδη τεταμένο κλίμα λόγω του πρόσφατου επεισοδίου στον ποδοσφαιρικό αγώνα όπου «παρεισέφρησε» σημαία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας». Η αναφορά του Έντι Ράμα στο Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου εξόργισε τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος κατήγγειλε «πρόκληση» διαμηνύοντας ότι η Σερβία ουδέποτε θα αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. «Έχουμε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις για το Κόσοβο, αλλά η πραγματικότητα είναι μία και δεν αλλάζει. Το ανεξάρτητο Κόσοβο είναι μία αδιαμφισβήτητη περιφερειακή και ευρωπαϊκή πραγματικότητα και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό» δήλωσε ο Έντι Ράμα κατά τη συνέντευξη Τύπου για να εισπράξει την οργή του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Κύπρος: Οι αθέατες πλευρές της κρίσης

Κύπρος: Οι αθέατες πλευρές της κρίσης
Προφανώς η Τουρκία προκαλεί με την αποστολή σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και προφανώς επίσης η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα ακώλυτης άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων. Είναι όμως εξίσου προφανές ότι η δικαιολογημένη καταγγελία των τουρκικών προκλήσεων δεν αρκεί στην πορεία επίλυσης του προβλήματος και τερματισμού της 40χρονης κατοχής τμήματος της μεγαλονήσου. Οι σχετικά συγκρατημένες αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα (ΟΗΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ), που προτρέπουν και τις δύο πλευρές να μην προβαίνουν σε ενέργειες που υποσκάπτουν τον διακοινοτικό διάλογο, το αποδεικνύουν.Η πρόσφατη κρίση δεν πρέπει να μας εκτρέψει από την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, και οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει περισσότερες πιθανότητες αίσιας κατάληξης, αν ο διεθνής παράγοντας πεισθεί ότι η στρατηγική της ελληνοκυπριακής πλευράς κατατείνει στην επίλυση και όχι στην περιπλοκή του προβλήματος.

Αθήνα και Λευκωσία συμμάχησαν με την Αίγυπτο του Σίσι

Δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεων της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας το Σάββατο το μεσημέρι στο Κάιρο: "Θέλω να γίνει απολύτως καθαρό ότι σε αυτή την τριμερή συνεργασία, Ελλάδα και Κύπρος θα στηρίξουμε την Αίγυπτο σαν πρέσβεις στην ΕΕ" διακήρυξε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον δικτάτορα της αραβικής χώρας Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά το τέλος των συνομιλιών τους στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Ο Κύπριος Πρόεδρος επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Ελληνα πρωθυπουργού: "Θα ήθελα να μεταφέρω ότι κατά τις συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά συμφωνήσαμε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν τον πιο ισχυρό πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ενωση" υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ο Νίκος Αναστασιάδης. Προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι καμία πολιτική δύναμη στην Ελλάδα ή στην Κύπρο δεν εξανέστη με τις δηλώσεις των δύο ηγετών.

Η Πτώση της πόλης Kobane της Συρίας μάλλον Αποφεύγεται, ο Πόλεμος όμως κατά του Ισλαμικού Κράτους διαρκεί πολύ ακόμη

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2014/11/turkey5227.jpgΤου Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.-Οι πολιορκία της πόλης Kobane της Συρίας
Υποστηρικτές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και των Κούρδων του Ιράκ πολεμούν στην Kobane.Μετά από συγκρούσεις περισσότερο από ένα μήνα από τα μέσα του Σεπτεμβρίου 2014 , οι Τζιχαντιστές πολιορκούν τη συνοριακή συριακή πόλη Kobane, μόλις 2-3χλμ από την Τουρκία.Έχουν καταστεί πρόσφυγες 200.000 Κούρδοι και 500-600 ανήμποροι να μετακινηθούν έχουν εγκλωβιστεί μέσα στην πόλη. Δημιουργείται ανθρωπιστική κρίση.Την πόλη υπερασπίζουν 2.000 Κούρδοι πολεμιστές, και όπως οι ίδιοι χαρακτηρίζονται, ως οι 300 του Λεωνίδα. Νεκροί μετά από έξι σχεδόν μήνες είναι περίπου 804, εξ ων 481 Τζιχαντιστές, 302 μαχητές και 21 Κούρδοι κάτοικοι, από τότε που οι Τζιχαντιστές επιτέθηκαν στην πόλη Kobane.

Γιατί η Άγκυρα επιλέγει την κλιμάκωση


Του Κώστα Ράπτη Η δήλωση του αρχηγού του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ότι οι δυνάμεις της γείτονος πρόκειται να εφαρμόσουν τους αναθεωρημένους κανόνες εμπλοκής, τους οποίους παρέλαβαν από τον Πρωθυπουργό Ahmet Davutoğlu, σε περίπτωση που έρθουν αντιμέτωπες με το ναυτικό της Ελλάδας ή του Ισραήλ στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, αποτελεί μια προσπάθεια της Τουρκίας να μετατοπίσει τις εξελίξεις περί τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου στο πεδίο που θεωρεί ότι την ευνοεί: αυτό της απειλής χρήσης βίας.Υπενθυμίζει δε μια μεγάλη αλήθεια: ότι το ενδεχόμενο οριστικοποίησης και νομιμοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου το οποίο συχνά η Άγκυρα επισείει (και η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει) ως απειλητική εναλλακτική επιλογή δεν αποτελεί τον πυρήνα των τουρκικών επιδιώξεων: αντίθετα, αυτές παγίως αναφέρονται στον έλεγχο του συνόλου του νησιού και της θαλάσσιας περιοχής που το περιβάλλει.

Η τριμερής Σύνοδος του Καΐρου και η δύσκολη εξίσωση της ΑΟΖ


Η τριμερής Σύνοδος του Καΐρου και η δύσκολη εξίσωση της ΑΟΖ
Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδος στο Κάιρο, η εντολή που είχε δοθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν ότι το θέμα των θαλασσίων ζωνών έπρεπε με κάθε τρόπο να συμπεριληφθεί στο κείμενο της Διακήρυξης που θα επισφράγιζε την τριμερή συνεργασία. Το αρχικό προσχέδιο δεν ήταν, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αυτό που θα ήθελε η ελληνική πλευρά, αλλά κατόπιν άοκνης προσπάθειας η σχετική αναφορά κρίνεται αρκετά ικανοποιητική.Είναι δε σαφές, προσέθεταν διπλωματικές πηγές, ότι καταβάλλεται μία σαφής προσπάθεια σύνδεσης της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τους ενεργειακούς πόρους που έχουν ανακαλυφθεί ή πρόκειται να ανακαλυφθούν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και με τον σεβασμό στις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Με τον τρόπο αυτό, προέκυψε τα ακόλουθο αποτέλεσμα:

Newsweek: «Η Τουρκία σύμμαχος του ISIS κατά των Κούρδων»

Σύμμαχο του Ισλαμικού Κράτους χαρακτηρίζει την Τουρκία το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek», επικαλούμενο μαρτυρία πρώην μαχητή των τζιχαντιστών, την ώρα που οργιάζουν οι φήμες ότι ο «χαλίφης», Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι τραυματίστηκε σοβαρά από αμερικανικούς βομβαρδισμούς κοντά στη Μοσούλη. Πάντως, οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το σαουδαραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια δεν επιβεβαιώθηκαν από το Πεντάγωνο ούτε από την ιρακινή κυβέρνηση.
«Οι διοικητές του ISIS μάς έλεγαν να μη φοβόμαστε τίποτα, γιατί έχουμε πλήρη συνεργασία με τους Τούρκους», δήλωσε στο «Newsweek» ένας μετανοημένος τζιχαντιστής με το ψευδώνυμο Σέρκο Ομέρ, ο οποίος είχε στρατολογηθεί ως τεχνικός επικοινωνιών. Οπως ανέφερε, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, με την άδεια του τουρκικού στρατού, έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τις δυνάμεις τους μέσω του τουρκικού εδάφους, για να ενισχύουν τους τζιχαντιστές οι οποίοι μάχονται τους Κούρδους πεσμεργκά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Φατίχ Ακίν: Δεν είναι κακό να είσαι Νο 1 δημόσιος κίνδυνος

Πώς ο τουρκικής καταγωγής γερμανός σκηνοθέτης έσπασε κάθε ταμπού στην Τουρκία γυρίζοντας μια ταινία επικών διαστάσεων με αφορμή τη γενοκτονία των Αρμενίων
«Η γενοκτονία των Αρμενίων με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή» λέει ο Φατίχ Ακίν. «Πραγματικά  όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ήταν τρομερό ταμπού για τους Τούρκους και  απαγορευόταν να ειπωθεί το οτιδήποτε γι' αυτό το θέμα. Και αυτό βέβαια με έκανε ακόμη περισσότερο περίεργο». Η περιέργεια του τουρκικής καταγωγής γερμανού σκηνοθέτη, γνωστού από τις επιτυχίες «Μαζί/Ποτέ», «Η άκρη του ουρανού» και «Soul Kitchen», είχε ως αποτέλεσμα μία από τις πιο συζητημένες ευρωπαϊκές ταινίες των ημερών μας. Η ταινία λέγεται «The cut», ένας τίτλος που μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά ως «Η κοπή», αφού το θέμα της είναι το απότομο, βίαιο, απάνθρωπο «κόψιμο» ενός ανθρώπου από την οικογένειά του, την οποία αργότερα θα προσπαθήσει να ξαναβρεί «οργώνοντας» ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη με τα πόδια. Το «The cut», που έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα του στο 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (μετά την παγκόσμια πρώτη της στη Βενετία τον Σεπτέμβριο), παρακολουθεί την πορεία ενός Αρμένη, του Ναζαρέτ Μανουγκιάν (τον υποδύεται ο γαλλοαλγερινός ηθοποιός Ταχάρ Ραχίμ), ο οποίος, έχοντας γλιτώσει στο παρά πέντε από τη γενοκτονία, προσπαθεί πια να ανακαλύψει τα ίχνη των μοναδικών προσώπων της οικογένειάς του που κατάφεραν να σωθούν, των δύο κορών του. Η οδύσσειά του θα έχει δεκάδες σταθμούς από την Ευρώπη ως την Αφρική και από εκεί στην Κεντρική Αμερική και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εκδίκηση της Ιστορίας

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια μία ανιστόρητη αφέλεια και πολιτική ορθότητα σκίαζε την Ευρώπη: η πτώση του Τείχους έλυνε το γερμανικό πρόβλημα, καθώς η ενιαία Γερμανία θα πλαισιωνόταν από την οικονομική, νομισματική και πολιτική ενοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου, μας έλεγαν οι Μιτεράν - Κολ, ενώ από τη Μόσχα ο Σεβαρντνάτζε, υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, κήρυττε το τέλος της ιδεολογικής αντιπαράθεσης Ανατολής - Δύσης και προέβλεπε έναν αγγελικό κόσμο όπου θα κυριαρχούσαν τα «πανανθρώπινα ιδανικά». Διόλου παράδοξο που λίγο μετά ο Φουκουγιάμα μας ανήγγειλε το «τέλος της Ιστορίας»!Είκοσι πέντε χρόνια μετά η Ιστορία μας εκδικείται και με το παραπάνω:- Το νέο γερμανικό πρόβλημα, η προσπάθεια αδιαπραγμάτευτης επιβολής του γερμανικού μοντέλου στην Ευρωζώνη, απειλεί με διάλυση όχι μόνον την ΟΝΕ, αλλά το σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Χωρίς να το ομολογούν δημόσια πολλοί στο Βερολίνο με την άκαμπτη εμμονή τους στη λιτότητα, μας διαμηνύουν εμμέσως, πλην σαφώς ότι, αν η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν συνεχιστεί με τους όρους τους, δεν τους ενδιαφέρει.

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ Μετά την Αίγυπτο έρχεται συμφωνία και με το Ισραήλ

«Αέρα» για την προετοιμασία και πραγματοποίηση νέας Τριμερούς Συνάντησης, αυτήν τη φορά με την Κύπρο και το Ισραήλ, ώστε να αναπτυχθεί πλήρως ο «διάδρομος» ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνει η Διακήρυξη του Καΐρου, στην οποία συμφώνησαν το Σάββατο ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι και ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης.

Νίκος Αναστασιάδης, Αλ Σίσι και Αντώνης Σαμαράς δίνουν τα χέρια
Ο Ν. Αναστασιάδης στις 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα, όπου στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου θα δώσουν ώθηση στις διμερείς σχέσεις τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και στο κεφάλαιο της Ασφάλειας που λόγω της κατάστασης στη Συρία δημιουργεί νέες προκλήσεις.Επίσης την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στην Αθήνα υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας του ισραηλινού ΥΠΕΞ με επικεφαλής τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Νισίμ Μπεν Σιτρίτ για διαβουλεύσεις με τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Αναστάσιο Μητσιάλη και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν διερευνητικές επαφές με σκοπό την προετοιμασία νέας Τριμερούς μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ, η οποία φυσικά θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Αθήνα προς Άγκυρα: «Έχουμε κι εμείς κανόνες εμπλοκής»

Αθήνα προς Άγκυρα: «Έχουμε κι εμείς κανόνες εμπλοκής» Αθήνα: «Έχουμε κι εμείς κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τον πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θα ήταν έκπληξη για μας εάν οι Τούρκοι δεν είχαν έως τώρα και αυτοί τέτοιους κανόνες».
Πρόκειται για δήλωση ανώτατης στρατιωτικής πηγής στο «Βήμα» ως απάντηση στον αρχηγό του τουρκικού ναυτικού επιτελείου, ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου, που δήλωσε, την Κυριακή, ότι η Άγκυρα καθορίζει κανόνες εμπλοκής για την Ανατολική Μεσόγειο.Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δεν θέλησαν να σχολιάσουν τη δήλωση του Τούρκου ναυάρχου, θεωρώντας την ως «άνευ περιεχομένου» και λέγοντας απλώς ότι συμφωνούν απόλυτα με τις εκτιμήσεις της ανώτατης στρατιωτικής πηγής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Προσθέτουν, επίσης, ότι οι τουρκικές δηλώσεις γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης προς την τουρκική κοινή γνώμη.