08 Οκτωβρίου 2014

ΘΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ* Η Ελλάδα πλησίον ενός τόξου κρίσεων

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-10/cyprusmap-thumb-large.jpg
Η γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Βόρεια Αφρική, περιλαμβάνοντας ολόκληρη σχεδόν τη νότια όχθη της Μεσογείου αλλά και μεγάλα τμήματα της ενδοχώρας μέχρι τον Περσικό Κόλπο και την υπο-σαχαρική Αφρική, αποτελεί ουσιαστικά ένα γιγάντιο τόξο –ενίοτε αλληλοτροφοδοτούμενων– κρίσεων. Η χώρα μας βρίσκεται πολύ κοντά, αλλά ευτυχώς όχι εντός των γεωγραφικών ορίων της εν λόγω περιοχής αστάθειας και συγκρούσεων. Δεν είμαστε, όμως, αρκούντως μακριά για να αποφύγουμε ορισμένες από τις συνέπειες των συγκρούσεων αυτών, ενώ η εμπλοκή πολιτικο-οικονομικών και στρατιωτικών οργανισμών στους οποίους ανήκει η Ελλάδα μάς καθιστά, έστω και εμμέσως, μέρος του προβλήματος. Προφανώς η σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία, οι εμφύλιες συρράξεις στην Εγγύς Ανατολή και η μετατροπή ορισμένων χωρών σε αποτυχημένα κράτη και εστίες εξαγωγής αστάθειας εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους και για τη χώρα μας παρά την απουσία άμεσης εμπλοκής μας. Παραδόξως, η τρέχουσα συγκυρία προσφέρει και μια ευκαιρία προστασίας των ελληνικών ζωτικών συμφερόντων, συσσώρευσης διπλωματικού κεφαλαίου και αύξησης περιφερειακής επιρροής.

EE: Αδιέξοδο στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ -Αλβανία: Εμφαση στο κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το «αδιέξοδο» στο οποίο βρίσκεται η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και η «οπισθοδρόμηση» που έχει σημειωθεί σε καίριους τομείς του κράτους δικαίου, υπογραμμίζει η ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει για έκτη συνεχή χρονιά τη θετική εισήγησή της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, κάνοντας μία αποτίμηση της συνολικής σωρευτικής προόδου που έχει σημειώσει η χώρα τα τελευταία έτη. Ωστόσο, αυτή τη φορά η θετική εισήγηση της Επιτροπής συνοδεύεται από επικριτική γλώσσα για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου σε μια σειρά θεμάτων.

Απορρίπτεται εμμέσως το αίτημα Απρόθυμο το Πεντάγωνο έναντι της ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Απρόθυμο το Πεντάγωνο έναντι της ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας
Απορρίπτει το αμερικανικό Πεντάγωνο την πρόταση της Τουρκίας για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης ασφαλείας στη μεθόριο με την Συρία. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου έσπευσε πάντως να συμπληρώσει ότι «είναι ένα ζήτημα για το οποίο συνεχίζεται η συζήτηση».
«Αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι των στρατιωτικών επιλογών (σ.σ. η δημιουργία ζώνης ασφαλείας). Με αυτό το δεδομένο, εκτιμώ ότι είναι θέμα για το οποίο συνεχίζεται η συζήτηση» δήλωσε ο ναύαρχος Τζον Κέρμπι. Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα αεροπορικά πλήγματα δεν είναι αρκετά για να σώσουν το Κομπανί, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν και χερσαίες δυνάμεις. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είχε δηλώσει ότι η αποτροπή της πτώσης του Κομπανί στα χέρια του χαλιφάτου δεν είναι στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ.

Αμερικανικά ΜΜΕ: "Νέα δοκιμασία" στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία

http://www.kurdpress.com/En/Images/News/Larg_Pic/1-6-1393/IMAGE635443981023081043.jpg
Σε «νέα δοκιμασία» εισέρχονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και δημοσιεύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και σε ιστοτόπους ειδησεογραφικών οργανισμών υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις εναντίον της Τουρκίας και ιδίως κατά του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενδεικτικά του κλίματος που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, σε σχέση με την στάση της έναντι των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), είναι δημοσιεύματα σε μεγάλες εφημερίδες. Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς αναφέρεται στην «αυξανόμενη ανησυχία» ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων για την «αδράνεια» της τουρκικής κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της προέλασης του ΙΚ στη συριακή πόλη Κομπάνι, στη μεθόριο με την Τουρκία.

Βρομάει μπαρούτι στον Λίβανο


 Μέλη της Χετζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα, στον Δυτικό Λίβανο, τιμούν δύο συντρόφους τους που σκοτώθηκαν στις μάχες του περασμένου Σαββατοκύριακου με την αλ Νούσρα REUTERS/ Ahmad Shalha
REUTERS/ Ahmad Shalha
Η κλιμάκωση της έντασης στη μεθόριο του Λιβάνου δεν οφείλεται μόνο στην απειλή των εξτρεμιστών σουνιτών να διασπείρουν τον διεστραμμένο «ιερό» τους πόλεμο και εντός της λιβανέζικης επικράτειας. Υπάρχει πάντα και η έχθρα με το Ισραήλ. Χθες στον νότιο Λίβανο, άλλο ένα θερμό επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στις σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ μαχητών της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού, που σταθμεύει κοντά στις επονομαζόμενες Φάρμες Σεμπάα, μια μικρή διαφιλονικούμενη περιοχή στα -κατεχόμενα από το Ισραήλ- Υψίπεδα του Γκολάν, στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Λιβάνου και Συρίας.

Στη δίνη των προσφύγων η τουρκική οικονομία

Τεράστιο πρόβλημα για την Τουρκία αποτελεί η διαχείριση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που συρρέουν από τη Συρία και το Βόρειο Ιράκ, ζητώντας ασφαλές καταφύγιο από τους τζιχαντιστές. Οι πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση.
http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2014/10/syriakurd1459.jpg
Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομία... των προσφύγων. Τα τεράστια κονδύλια που απαιτούνται για τις υποδομές φιλοξενίας αλλά και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας τεράστιος αριθμός προσφύγων στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πλέον ένας μεγάλος πονοκέφαλος για την τουρκική κυβέρνηση.Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο Σύριους στο έδαφός της. Για την Τουρκία δεν είναι μόνο οι Σύριοι πρόσφυγες το πρόβλημα. Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται και πάλι οι αριθμός των προσφύγων από το Βόρειο Ιράκ μετά το μπαράζ επιθέσεων της ισλαμικής οργάνωσης IS και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι Κούρδοι της Συρίας που συρρέουν κατά χιλιάδες στην Τουρκία για να αποφύγουν τη βιαιότητα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

DW: «Το Κομπάνι συμβολίζει το μέλλον των Kούρδων»

Κομπάνι, μια πόλη στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία με μεγάλη στρατηγική σημασία για τους Κούρδους, αλλά και ψυχολογική, όπως επισημαίνει ο Γκύντερ Ζόιφερτ, εμπειρογνώμων σε θέματα Τουρκίας του Ινστιτούτου Επιστήμη και Πολιτική στο Βερολίνο, σε συνέντευξη στη Deutsche Welle.
Θα τερματιστεί η ειρηνευτική διαδικασία με το ΠΚΚhttp://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2014/10/syriakurd1464.jpg«Πριν από ενάμιση χρόνο ο αρχηγός των Κούρδων στην Τουρκία, Αμπντουλάχ Οτσαλάν έκλεισε ειρήνη με την Τουρκία. Από την άλλη εξήγγειλε ένα κοινωνικό μοντέλο συμβίωσης διαφόρων εθνοτήτων και θρησκειών στην Εγγύς Ανατολή που στηρίζεται στο μοντέλο της άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας. Αυτό το μοντέλο έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί στο Κομπάνι. Που σημαίνει ότι για τους Κούρδους της Τουρκίας και κυρίως για τους οπαδούς του ΠΚΚ, το Κομπάνι έχει μεγάλη συμβολική σημασία ως τόπος, όπου για πρώτη φορά το κοινωνικό μοντέλο του πολιτικού τους ηγέτη έγινε πραγματικότητα. Στα μάτια τους το Κομπάνι συμβολίζει το μέλλον των Κούρδων στην Εγγύς Ανατολή».Ποιες όμως θα ήταν οι συνέπειες σε περίπτωση που η πόλη πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος; Για την Τουρκία, όπως υποστηρίζει ο γερμανός πολιτολόγος θα είχε βαρύνουσες επιπτώσεις.

Το Kobane πέφτει, η Τουρκία φλέγεται, οι ΗΠΑ πελαγοδρομούν

http://edge.liveleak.com/80281E/ll_a_s/2014/Oct/7/LiveLeak-dot-com-6dd_1412718265-Kemal_on_fire_1412718803.jpg.resized.jpg?d5e8cc8eccfb6039332f41f6249e92b06c91b4db65f5e99818bdd6944a42d8df8b90&ec_rate=230Του Κώστα Ράπτη
Σε ομιλία του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο herkul.org στις 4 Οκτωβρίου, λίγο μετά την ψηφοφορία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση υπέρ της στρατιωτικής εμπλοκής σε επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Fethullah Gülen, άλλοτε σύμμαχος και τώρα μέγας αντίπαλος του Tayyip Erdoğan, τάχθηκε κατά της ανάμιξης σε στρατιωτικές περιπέτειες “εδώ και κεί”, προχωρώντας σε έναν τολμηρό παραλληλισμό. “Είθε ο λαός μας να μην ζήσει καταστάσεις όπως του Α΄ Πρώτο Παγκοσμίου Πολέμου, όπου το Κομιτάτο “Ένωση και Πρόοδος” παρασύρθηκε από τις φιλοδοξίες του, θυσιάζοντας την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτό το μεγάλο κράτος καταστράφηκε. Ελπίζω να μη συμβεί το ίδιο και με το διάδοχο κράτος, γιατί τότε το έθνος μας δεν θα ανακάμψει”. Η σκοτεινή “προφητεία” του Gülen έχει κατά μία έννοια ήδη επαληθευτεί, καθώς εν μέσω των ισχυρών περιφερειακών κραδασμών που επιδεινώνει η στάση των Τούρκων ιθυνόντων, η γειτονική χώρα βιώνει το τελευταίο 24ωρο πρωτοφανείς καταστάσεις – σε μιαν ιδιόμορφη αντιστροφή του ρητού του Kemal Atatürk “ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο”.

Από τις Κάνες στο Μιλάνο

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ο σκληρός για την Ευρωζώνη, για να παραφράσουμε τον πρώτο στίχο του Ελιοτ από την «Ερημη Χώρα», και κυρίως για τη Γαλλία. Πριν από τέσσερα χρόνια ο Σαρκοζί στη μοιραία συνάντηση της Ντοβίλ υπετάγη και επισήμως στη Μέρκελ με αντάλλαγμα τον όρο «Μερκοζί», που άφηνε στο Παρίσι τα προσχήματα του ήσσονος εταίρου σε ένα ηγεμονικό δίδυμο. Η ελεγχόμενη χρεοκοπία (συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα) που συμφώνησαν τσάκισε αμέσως την Ιρλανδία και λίγους μήνες μετά την Πορτογαλία, ενώ οι αγορές έκαναν την πίεσή τους αισθητή σε Ισπανία, Ιταλία αλλά και την ίδια τη Γαλλία.Εναν χρόνο αργότερα στις Κάνες ο Σαρκοζί δεν μπόρεσε να αποσπάσει από τη Μέρκελ την αύξηση του πλαφόν του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να καλύπτει ενδεχόμενη διάσωση Ισπανίας - Ιταλίας, παρά τον ρόλο του κακού αστυνομικού που έπαιξε με απαξιωτικές σε βάρος της Αθήνας τοποθετήσεις. Σήμερα ο Ολάντ, που και αυτός με τη σειρά του υπετάγη στη γερμανική Ευρωζώνη, δηλώνει ότι δεν μπορεί να προσαρμοσθεί εμπρόθεσμα και ότι θέλει παράταση χρόνου.

O παράγοντας ISIS: Μία συζήτηση του Ταρίκ Αλί με τον Πάτρικ Κόκμπερν

Πως διαμορφώνεται το σκηνικό στη νοτιανατολική Τουρκία και στη Μέση Ανατολή
O παράγοντας ISIS: Μία συζήτηση του Ταρίκ Αλί με τον Πάτρικ ΚόκμπερνΗ συζήτηση του Ταρίκ Αλί με τον ανταποκριτή του Independent στη Μέση Ανατολή, Πάτρικ Κόκμπερν για την εμφάνιση του ISIS, τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή και την αμηχανία της Δύσης απέναντι στο σκηνικό που διαμορφώνεται.H επέλαση του Iσλαμικού Κράτους, αποτελεί τον παράγοντα που τοποθετεί νέα δεδομένα στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το Barikat μεταφράζει και παρουσιάζει τη συζήτηση του Ταρίκ Αλί με τον ανταποκριτή του Independent στη Μέση Ανατολή, Πάτρικ Κόκμπερν για την εμφάνιση του ISIS, τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή και την αμηχανία της Δύσης απέναντι στο σκηνικό που διαμορφώνεται. Οι παραπομπές προστέθηκαν από το Barikat προς βοήθεια των αναγνωστών, ειδικά όσον αφορά πρόσωπα, έννοιες ή εν προκειμένω θρησκευτικές διαφορές που παραμένουν θολές στον πέραν της Μέσης Ανατολής πληθυσμό.

Γκιουλέν στον Ερντογάν: Θα διαλύσεις την Τουρκία


Γκιουλέν στον Ερντογάν: Θα διαλύσεις την Τουρκία

  Προειδοποίηση απεύθυνε προς τον τουρκικό λαό και την κυβέρνηση ο αυτοεξόριστος τις ΗΠΑ ιμάμης, Φετουλάχ Γκιουλέν, σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει τυχόν πολεμική εμπλοκή της Τουρκίας, στο Ιράκ ή τη Συρία. Οι τουρκικές αρχές πρέπει να αποφύγουν κάθε εμπλοκή που θα οδηγήσει τον τουρκικό λαό να βιώσει ξανά τη θλίψη που βίωσε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Αυτοί που μετέτρεψαν την Τουρκία σε ‘έξυπνο’ κράτος δεν πρέπει να ξεπεράσουν τις φιλοδοξίες τους και να εμπλέξουν την Τουρκία σε πόλεμο γιατί θα οδηγήσουν τον λαό σε μια συμφορά παρόμοια με αυτή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο Γκιουλέν σύμφωνα με την ιστοσελίδα http://www.defence-point.gr.

Εμπόδια Ερντογάν τώρα στην Κύπρο

http://media.megatv.com/filesystem/images/20141006/engine/mega_o_53761_1305164_type12250.jpg
Αλλη μία λάθος επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν. Αντί να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τη λύση του Κυπριακού ως εργαλείο για να ενταχθεί στο ενεργειακό παζλ της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ταγίπ Ερντογάν διολισθαίνει στον δρόμο της έντασης με την Κύπρο, και κατ’ επέκταση με την Ελλάδα. Αντί να επικεντρώσει την προσοχή του στο μείζον πρόβλημα που έχει μπροστά του, που είναι η αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», στη δημιουργία του οποίου ο ίδιος συνέβαλε σημαντικά, προχωρεί σε παρενοχλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Προφανώς, δυσανασχετεί για την εκκολαπτόμενη τετραμερή συνεργασία Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ελλάδας. Αλλά αντί να θέτει εμπόδια όχι μόνον στην Κύπρο, αλλά και σε μεγάλες ενεργειακές πολυεθνικές, θα εξυπηρετούσε πολύ καλύτερα τα τουρκικά συμφέροντα εάν έλυνε το Κυπριακό.

Η κρίση στην Ευδαίμονα Αραβία

Παρατηρητήριο Μέσης Ανατολής
Με το βλέμμα του κόσμου στους Σουνίτες Γαζήδες του Ισλαμικού Χαλιφάτου στην Μεσοποταμία και το Λεβάντε, άλλες εξελίξεις περνούν απαρατήρητες στην περιοχή από τη διεθνή επικαιρότητα. Μεσούσης της αυξανόμενης έντασης της σύγκρουσης Σουνιτών και Σηιτών στην Μεσοποταμία με τους Σουνίτες να επιδιώκουν την μείωση της σηιτικής επιρροής στο Ιράκ και την Συρία, έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες η αντίστροφη διαδικασία στην Υεμένη, και συγκεκριμένα η προέλαση και κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά από τους Σηίτες της φυλής Χούτι της Βόρειας Υεμένης. Η εν λόγω εξέλιξη είναι εφάμιλλη σε γεωπολιτική σημασία με την δημιουργία του Ισλαμικού Χαλιφάτου στην Μεσοποταμία.

Η τζιχάντ πιέζει τον ερντογανισμό

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-10/08s1turk1-thumb-large.jpg
Mετά την προεδρική εκλογή και την ανάδειξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ανώτατο αξίωμα, έχει γραφεί ότι ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας κατά τα τελευταία δώδεκα χρόνια εδραιώνεται ακόμη περισσότερο, φέρνοντας πια την πολιτειακή δομή στα μέτρα των προσωπικών φιλοδοξιών του. Η απευθείας εκλογή στο προεδρικό αξίωμα έδωσε πρωτοφανή πολιτική ισχύ και κύρος στον Ερντογάν, τέτοια που του επιτρέπουν να συνεχίσει ακάθεκτος την ιδιότυπη μεταμόρφωση του τουρκικού κράτους, με ένα μείγμα αποκεμαλοποίησης και εξισλαμισμού. Η επιλογή του, «υποτακτικού» και πάντως μη διαθέτοντος αυτόνομη πολιτική υπόσταση, Αχμέτ Νταβούτογλου για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ενδεικτική των μακροπρόθεσμων σχεδίων του Ερντογάν. Ο μοναδικός ηγέτης μακροπρόθεσμα θα είναι ο πρόεδρος, κατά το αμερικανικό μοντέλο, ακόμη κι αν χρειαστεί αλλαγή του ισχύοντος Συντάγματος.

Kατηγορεί τη Δύση ο Ερντογάν


Η κουρδική πόλη Κομπανί στη Βόρεια Συρία, σε ελάχιστη απόσταση από τα τουρκικά σύνορα, κινδυνεύει να πέσει από ώρα σε ώρα στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους» (I.S.). Οι Κούρδοι της Τουρκίας ξεσηκώνονται εναντίον της Αγκυρας, ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιμερίζουν ευθύνες στην τουρκική κυβέρνηση για την ενδυνάμωση των τζιχαντιστών. Σε πείσμα όλων αυτών, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε χθες τιμητής της Δύσης, υποστηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αυτή ευθύνεται για τη διαγραφόμενη τραγωδία, καθώς αγνόησε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του.«Το πρόβλημα του ISIS δεν πρόκειται να λυθεί με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Η τρομοκρατία δεν θα σταματήσει όσο δεν συνεργαζόμαστε με προοπτική μια επιχείρηση χερσαίων δυνάμεων... Αυτή τη στιγμή, το Κομπανί βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώσης», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια επίσκεψής του σε καταυλισμό Σύρων προσφύγων στην πόλη Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, για να προσθέσει: «Είχαμε προειδοποιήσει τη Δύση. Ζητήσαμε τρία πράγματα. Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ουδέτερη ζώνη στο έδαφος και εκπαίδευση των μαχητών της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης».

Ανταρσίες στους προϋπολογισμούς

«...Δεν έχει σχέση με τη Γαλλία. Η Γαλλία δεν βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση, όπως άλλες χώρες, που τις έχουν πιάσει από το λαιμό. Εχω βάσιμες ελπίδες ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατά τρόπο που θα είναι προς το γενικότερο συμφέρον της Ευρώπης και ειδικότερα της Ευρωζώνης...».
Με αυτό τον ωμό τρόπο, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, σε χθεσινές συνεντεύξεις του, διαχώρισε τη θέση της χώρας του από τις «άλλες», όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, καθώς φτάνει, στις 15 Οκτωβρίου, η ώρα της κρίσης για τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Χάγη Είμαστε ήδη μπροστά σε μια νέα ιταμή πρόκληση της Αγκυρας


Ηταν ήδη προφανές, εδώ και καιρό, πως η Αγκυρα κάτι προετοίμαζε. Το έδειξε με τις επισκέψεις Ερντογάν και Νταβούτογλου στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Αλλά και με τα όσα πρόβαλλε για ενεργότερη εμπλοκή της Ελλάδας στην αναζήτηση λύσης. Φαινόταν ακόμη από την απόπειρά της να παζαρέψει τη συμμετοχή της στη συμμαχία του ελεύθερου κόσμου ενάντια στους τζιχαντιστές. Εβγαινε και μέσα από την πάγια πρακτική της να στρέφει την προσοχή των μαζών προς τα δυτικά, κάθε φορά που αντιμετωπίζει εσωτερικές δυσκολίες. Και γινόταν ακόμη πιο πιθανό αμέσως μετά την ανακοίνωση συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας, της Λευκωσίας και του Καΐρου, για την αξιοποίηση του πλούτου στις μεταξύ τους θάλασσες.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα «μηδενικά»

Στην «Ελευθεροτυπία» (23 Σεπτ. '14) είδα ολοσέλιδο κείμενο-καταγγελία με τίτλο «Τα τέσσερα μηδενικά των Ενόπλων Δυνάμεων», υπογραφόμενο «Ο Στρατιωτικός Κ.Τ.». Με τον τίτλο υπονοεί, σαφώς, τέσσερις τελευταίους υπουργούς Αμυνας. Αφού προηγουμένως εκτοξεύει ένα πυροτέχνημα.  Γράφει: «Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η επιχειρησιακή ικανότητα των Ε.Δ. της Χώρας άγγιξε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο το 2008, πράγμα που προσέδιδε στην Πολιτική Ηγεσία της Χώρας (δηλαδή, τους κ.κ. Καραμανλή και Μεϊμαράκη) το πλεονέκτημα να συζητάει από ισχυρή θέση τα εθνικά θέματα...».
Ο συγγραφεύς νομίζω ότι αγνοεί παντελώς τα τεκταινόμενα της εποχής ή αν τα γνωρίζει σκοπίμως, ίσως, τα διαστρεβλώνει.