12 Σεπτεμβρίου 2014

Το Ισλαμικό Κράτος προβληματίζει την Άγκυρα Η νέα δυναμική στην Μεσοποταμία ενδέχεται να ενισχύσει το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα


Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Η Άγκυρα προσεγγίζει με ιδιαίτερο προβληματισμό τα νέα αμερικανικά σχέδια για την αντιμετώπιση και την αναχαίτιση της δράσης του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και στο Ιράκ.Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία δεν υπογράψει την κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Ακόμη, η τουρκική κυβέρνηση δεν δίνει το πράσινο φως για την χρήση των τουρκικών βάσεων και της νατοϊκής βάσης Ίντζιρλικ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν στο στόχαστρο τους το Ισλαμικό Κράτος. Στα πλαίσια των επαφών τους με τους υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν τις βασικές ενστάσεις της Άγκυρας στο ζήτημα της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Κουρδικό


  • Κούρτης Θανάσης Τα δρώμενα και οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση και Εγγύς Ανατολή δεν προκαλούν έκπληξη σε όσους γνωρίζουν σε βάθος την παλαιότερη και πρόσφατη ιστορία της περιοχής.
  • ΟΗΕ: Νέα διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης κρατών


    REUTERS/CARLO ALLEGRI
    Σε μια ιστορική συνεδρίαση, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε στις 9 Σεπτεμβρίου ψήφισμα που ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη προστασία χρεοκοπημένων κρατών.

    Ασύμμετρη κλιμάκωση

    Το παιχνίδι είναι οριακό και επικίνδυνο, αν όχι τυχοδιωκτισμός («adventurism»), για να χρησιμοποιήσουμε έναν αγαπημένο όρο της σοβιετικής και της ρωσικής διπλωματίας που καθιερώθηκε από την εποχή του Μολότοφ και του Γκρομίκο και χρησιμοποιείται συχνά από τον Λαβρόφ. Οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ με προεξάρχουσα τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία δέχθηκε την εκεχειρία για να αποφύγει στρατιωτική συντριπτική ήττα, απειλούν με νέες κυρώσεις προφανώς για να δώσουν την εντύπωση ότι έτσι βοηθούν το Κίεβο στη διαπραγμάτευση με τους εξεγερθέντες και επί της ουσίας με τη Μόσχα του καθεστώτος αυτονομίας των δύο Ανατολικών Επαρχιών.

    Εισήλθαν σε περιοχές του κεντρικού και νότιου Αιγαίου «Σουρωτήρι» έκαναν το Αιγαίο δύο τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου!

    «Σουρωτήρι» έκαναν το Αιγαίο δύο τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου!Σε 28(!) παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προέβησαν δύο τουρκικά «κατασκοπευτικά» αεροσκάφη τύπου CN-235
    Συνολικά 28 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πραγματοποίησαν δύο τουρκικά αεροσκάφη που εισήλθαν εντός του FIR Αθηνών χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερώσει -ώστε να λάβουν σχετική άδεια- τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.Επρόκειτο για δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235 που έχουν προσφάτως ενταχθεί στο οπλοστάσιο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Τα τουρκικά «κατασκοπευτικά» αεροσκάφη τον τελευταίο καιρό επιχειρούν να χαρτογραφήσουν περιοχές «ειδικού» ενδιάφεροντος για την Άγκυρα, προσπάθεια την οποία συνέχισαν και σήμερα Πέμπτη μπαινοβγαίνοντας στον ελληνικό εναέριο χώρο.

    Οι μύθοι του Μπράιζα για το αέριο

    Πολύ ενδιαφέρουσες οι συμβουλές του Αμερικανού «γκουρού» της διπλωματίας και ειδικού επί των ενεργειακών υποθέσεων, Μάθιου Μπράιζα, για τον τρόπο που θα έπρεπε η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τη Ρωσία και να διαχειριστεί το όλο ζήτημα της πιθανής κρίσης τον προσεχή χειμώνα, σε περίπτωση διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Νέα Κομισιόν με υποσχέσεις...

    Το νέο σχήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε χθες ο εκλεγμένος πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Εχοντας διανύσει μία από τις πλέον καθοριστικές περιόδους στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μπροστά της τη μεγάλη πρόκληση, να πείσει τους πολίτες της ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.
    Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ παρουσίασε χθες τους νέους επιτρόπους Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ παρουσίασε χθες τους νέους επιτρόπους Με γνώμονα ακριβώς την πρόκληση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι ανοιχτή στις μεταρρυθμίσεις κι αυτό αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, στην επιλογή των προσώπων για τη νέα της σύνθεση.
    Το νέο σχήμα λοιπόν περιλαμβάνει επτά αντιπροέδρους, στην πραγματικότητα έξι και την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, καθένας από τους οποίους θα ηγείται μιας ομάδας εργασίας, που θα συντονίζει τη δουλειά των άλλων επιτρόπων, σε σχήματα που θα αλλάζουν κάθε φορά, με κριτήριο την καλύτερη ανταπόκριση σε αντίστοιχα σχέδια δράσης.

    Συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων από Κύπρο – Αίγυπτο

    ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
    Τη συμφωνία για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα όρια της ΑΟΖ της Κύπρου με την ΑΟΖ της Αιγύπτου επικύρωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμιντέλ αλ Σίσι. Με την ενέργειά του αυτή το νέο καθεστώς του Καΐρου επικυρώνει στην ουσία και τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ του 2003 ανάμεσα στις δύο χώρες, την οποία είχε προσπαθήσει να υπονομεύσει η Τουρκία στη διάρκεια της διακυβέρνησης Μόρσι. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός που δείχνει πως η στάση της Αιγύπτου στο θέμα αυτό δεν μεταβάλλεται μετά τη σταθεροποίηση του καθεστώτος και ότι δεν λαμβάνει υπόψη της τις ενστάσεις της Τουρκίας. Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδεχομένως να προϊδεάζει για θετικές εξελίξεις και σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

    ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ, ΣΤΗ 13Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ... Ο κατά Ομπάμα «πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας»

    Επίδειξη ισχύος έκανε ο Μπ. Ομπάμα, που κατηγορείται από τους αντιπάλους του για αδράνεια και αναποφασιστικότητα. «Η Αμερική -είπε- είναι σε καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος».
    Επίδειξη ισχύος έκανε ο Μπ. Ομπάμα, που κατηγορείται από τους αντιπάλους του για αδράνεια και αναποφασιστικότητα. «Η Αμερική -είπε- είναι σε καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα για να αντιμετωπίσε Του Γιώργου Παυλόπουλου-ΗΜΕΡΗΣΙΑ
    Η συριακή αντιπολίτευση, οι Κούρδοι «πεσμεργκά» και η... Σαουδική Αραβία, θα είναι οι μοναδικοί ενεργοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον στις αεροπορικές επιθέσεις που προανήγγειλε χθες τα ξημερώματα ο Μπαράκ Ομπάμα κατά των «τζιχαντιστών» του Ισλαμικού Κράτους, σε Ιράκ και Συρία. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε πως «η Αμερική θα ηγηθεί ενός ευρέως συνασπισμού κατά της τρομοκρατικής απειλής», ο ένας μετά τον άλλο, οι στενοί σύμμαχοί του απέκλειαν το ενδεχόμενο να συμβάλουν ενεργά στις όποιες επιχειρήσεις. «Δεν μας ζητήθηκε να συμμετέχουμε και ούτε πρόκειται να συμμετέχουμε», ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάιμαγερ, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος ήταν εξίσου σαφής: «Η Βρετανία δεν θα λάβει μέρος σε κανενός είδους αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία», είπε.