09 Σεπτεμβρίου 2014

Η μεγάλη γκάφα του Ντέιβιντ Κάμερον στην Σκωτία

Οσμή πανικού στο Westminister. Τα λάθη στρατηγικής του Ντέβιντ Κάμερον και η αποτυχία του να παρουσιάσει έστω και ένα πειστικό επιχείρημα. Ο κίνδυνος οικονομικής καταστροφής και η έλλειψη εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό.
Το δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας με το ερώτημα της ανεξαρτησίας για την Σκωτία, αιφνιδιαστικά έγινε ανησυχητικό και απρόβλεπτο. Μέχρι πριν λίγες ημέρες, οι περισσότεροι παρατηρητές υποστήριζαν πως παρά τη φασαρία, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να αποσπαστεί η Σκωτία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα, μόλις εννέα ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο εφησυχασμός διαλύθηκε.

Πρώτο βήμα στη συμφωνία για τα ελληνικά τοπωνύμια στα έγγραφα Αλβανών πολιτών

Σε αυτή αναφέρθηκε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας Ιλιριάν Μουσταφαράι.
Πρώτο βήμα στη συμφωνία για τα ελληνικά τοπωνύμια στα έγγραφα Αλβανών πολιτών
Στην πορεία εφαρμογής της συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας για τα ελληνικά τοπωνύμια στα προσωπικά έγγραφα (πιστοποιητικά και διαβατήρια) Αλβανών πολιτών αναφέρθηκε, μιλώντας σε χθεσινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού "NEWS24" των Τιράνων, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας Ιλιριάν Μουσταφαράι. Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν, τον περασμένο Μάιο, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ντίτμιρ Μπουσάτι αντίστοιχα, προβλέπει -μεταξύ άλλων- ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι αλβανικές αρχές θα πρέπει να διορθώσουν τα ελληνικά τοπωνύμια στα διαβατήρια και τα πιστοποιητικά των Αλβανών πολιτών βάσει των επίσημων καταλόγων που έχει υποβάλει η Ελλάδα στον ΟΗΕ και των στάνταρτ του ICAO. Μέχρι τότε, θα ισχύει το "μορατόριουμ" για την ελεύθερη διέλευση των Αλβανών πολιτών που στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα αναγράφεται στην αλβανική γλώσσα ο τόπος γέννησής τους στην Ελλάδα.

Στο PKK θα καταλήξουν τα όπλα που στέλνονται στο Ιράκ, λένε οι Τούρκοι

Η Τουρκία εκφράζει φόβους ότι τα όπλα που προμηθεύει η Δύση στις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, θα πέσουν στα χέρια των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. "Τα όπλα που πηγαίνουν εκεί (στο Ιράκ) δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων" δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Μακρόχρονη η μάχη κατά ISIS από τις ΗΠΑ


Στέλνει όπλα στις κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ η Βρετανία

<Η Βρετανία στέλνει βαριά πολυβόλα και πυρομαχικά αξίας 1,6 εκατ. στερλινών (2 εκατ. ευρώ) στις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.Το φορτίο πρόκειται να φθάσει στο Ιράκ αύριο και το κόστος της μεταφοράς θα ανέλθει σε 475.000 στερλίνες."Οι κουρδικές δυνάμεις παραμένουν σημαντικά λιγότερο καλά εξοπλισμένες από το Ισλαμικό Κράτος και τις βοηθούμε να αμυνθούν, να προστατεύσουν τους πολίτες και να απωθήσουν το Ισλαμικό Κράτος", δήλωσε ο Φάλον.

Αυστηρότερη νομοθεσία για το διαδίκτυο στην Τουρκία


Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πρότεινε με τροπολογία που κατέθεσε στον ήδη ιδιαίτερα αυστηρό νόμο σχετικά με το Διαδίκτυο που ισχύει στην Τουρκία να επιτρέπεται στις αρχές να αποθηκεύουν το ιστορικό περιήγησης των χρηστών σε ιστοτόπους, μεταδίδουν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η τροπολογία προβλέπει επίσης ότι θα διευρυνθεί η δυνατότητα των αρχών να αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστοτόπους χωρίς να έχουν λάβει σχετική δικαστική εντολή, γράφει η εφημερίδα Milliyet. Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση του Διαδικτύου στην Τουρκία είχε ήδη τροποποιηθεί επί το αυστηρότερο νωρίτερα φέτος και ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι τα μέτρα που προωθήθηκαν πλήττουν την ελευθερία της έκφρασης και εντείνουν τη λογοκρισία.

Spiegel: Πώς θα είναι στο μέλλον η Ανατολική Ουκρανία Η εκεχειρία δεν φαίνεται ικανή να αλλάξει τα δεδομένα

Spiegel: Πώς θα είναι στο μέλλον η Ανατολική Ουκρανία«Η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία κρέμεται από μία κλωστή, και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν  εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι. Ολο και περισσότερο, φαίνεται σαν να προτίθεται να δημιουργήσει ένα ρωσικό προτεκτοράτο στην ανατολική Ουκρανία», γράφει το Spiegel.Η απαισιοδοξία κυριαρχεί. O Βιτάλι Κλίτσκο, δήμαρχος του Κιέβου και από τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης που έριξε τον φιλορώσο πρόεδρο Γιανουκόβιτς, δεν πιστεύει στο ειρηνευτικό σχέδιο που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν.«Ο Πούτιν απλώς προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τους πραγματικούς στόχους του. Θέλει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας. Ο πραγματικός σκοπός του είναι: επιστροφή στην ΕΣΣΔ», λέει ο Κλίτσκο στο Spiegel.

Η ψυχασθενική περίπτωση του Ταγίπ Ερντογάν


Η ψυχασθενική περίπτωση του Ταγίπ Ερντογάν

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πλέον ο απόλυτος «άρχοντας» στη γειτονική χώρα μετά και τον εξοστρακισμό από την ενεργό πολιτική ζωή του πρώην προέδρου Αμντουλλάχ Γκιούλ. Εξυπηρετώντας όλες τις επιθυμίες του νέου ηγέτη της Τουρκίας, ο κ. Γκιούλ αναδείχθηκε σε «Φιλιπινέζα» του κ. Ερντογάν τα τελευταία 20 έτη, και λογικό ήταν να τον «ανταμείψει» με την πρόωρη συνταξιοδότησή του. Βεβαίως, μερικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον πιστεύουν πως όταν έρθει το πολιτικό τέλος του νέου προέδρου, ως αποτέλεσμα της αντίδρασης στον απολυταρχισμό που επιβάλλει στο λαό, ο κ. Γκιούλ «θα είναι η καλύτερη εφεδρεία».

Προειδοποιητική βολή προς ΗΠΑ-Βρετανία


Προειδοποιητική βολή προς ΗΠΑ-Βρετανία

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, http://www.philenews.com
Προειδοποιητική βολή έστειλε χθες η Λευκωσία προς τους αγγλαμερικανούς εκφράζοντας την δυσαρέσκεια και δυσφορία της για το γεγονός ότι έχουν διευθετήσει επαφές με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί. Η κυπριακή κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η ενέργεια αυτή να επηρεάσει τις σχέσεις της με ΗΠΑ και Βρετανία, σε μια περίοδο κατά την οποία γίνεται λόγος και από τις τρείς χώρες για «στρατηγική συνεργασία». Ήδη προς τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, όπως και στις εδώ πρεσβείες τους, έχουν γίνει έντονα διαβήματα και έχει εκφραστεί με έντονο τρόπο η αντίθεση της Λευκωσίας σε κινήσεις που οδηγούν βαθμηδόν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Είναι δε προφανές πως οι επαφές Ναμί προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται.

Ισλαμισμός και κοινωνικά δίκτυα

Οι τζιχαντιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης IS ιδεολογικά βρίσκονται στο Μεσαίωνα. Ωστόσο χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σύγχρονη μουσική για να διαδώσουν την ιδεολογία τους.
Μόνο κατ’ επίφαση υπάρχει αντίφαση: από τη μια πλευρά η διάδοση του Κορανίου και από την άλλη, η χρήση κοινωνικών δικτύων όπως Youtube, Twitter, Facebook. Μέσω του διαδικτύου προωθούν την προπαγάνδα τους για την ίδρυση ενός χαλιφάτου και προσπαθούν να κερδίσουν νέους μαχητές. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές ασφαλείας η προπαγάνδα της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» απευθύνεται κυρίως στους νέους. Μάλιστα δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις φωτογραφίες και σε μια μοντέρνα αισθητική χρησιμοποιώντας μουσική χιπ χοπ και ραπ με στόχο να κάνουν γνωστή την IS. Ο Γερμανός ράπερ Ντένις Κούσπερτ, ο οποίος έχει ασπαστεί την ιδεολογία των τσιχαντιστών, σημειώνει μεγάλη επιτυχία και τα βιντεάκια του έχουν πολλά κλικ όταν ανεβαίνουν στο Youtube.

Το Β. Αιγαίο χωρίς σύνδεση με Θεσσαλονίκη – Καβάλα

Το Β. Αιγαίο χωρίς σύνδεση με Θεσσαλονίκη – Καβάλα
Μαζί με το τέλος ενός δύσκολου, ακτοπλοϊκά και τουριστικά, καλοκαιριού για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, οι κάτοικοι έρχονται για άλλον έναν χειμώνα αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα και την απειλή της εγκατάλειψης. Μετά τη συνεχή ταλαιπωρία επιβατών και επισκεπτών όλο το καλοκαίρι, η ΝΕΛ προχώρησε το Σάββατο σε καταγγελία της σύμβασης που αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βορείου Αιγαίου, απέστειλε εξώδικο στον υπουργό Ναυτιλίας, αλλά και δήλωση επίσχεσης υπηρεσιών, ζητώντας καταβολή των μισθωμάτων και άλλων υποχρεώσεων του υπουργείου. Έτσι, από αύριο, το ΕΓ/ΟΓ "Μυτιλήνη" θα παραμείνει δεμένο στο λιμάνι της Καβάλας διακόπτοντας τα δρομολόγιά του.

«Νέους πολίτες» στα Κατεχόμενα θέλει ο Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδης.ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
Σε αδιέξοδο επιδιώκουν να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η Αγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι, ώστε να εφαρμόσουν το σχέδιο Β για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Αυτή είναι η εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης, την οποία εξέφρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδης. Η εκτίμηση δείχνει πόσο επιδεινώθηκε το κλίμα μετά την προκλητική επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα. Μάλιστα έγινε γνωστό και έχει προκαλέσει αίσθηση ότι στα Κατεχόμενα ο κ. Ερντογάν κάλεσε τους επικεφαλής των τουρκοκυπριακών κομμάτων στην τουρκική «πρεσβεία» και τους ζήτησε να σταματήσουν να βάζουν εμπόδια στην αύξηση του πληθυσμού με «νέους πολίτες» από την Τουρκία. Το ότι η συνάντηση αυτή έγινε και η προκλητική αυτή απαίτηση ετέθη επιβεβαιώνονται από διπλωματικές πηγές.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας - Διαβάστε τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας - Διαβάστε τα μέτρα που αποφασίστηκαν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε και επισήμως σήμερα τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.
Σύμφωνα όμως με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, η εφαρμογή των κυρώσεων θα καθυστερήσει μερικές ημέρες.

Σε δοκιμασία μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Του Τάσου Τσακίρογλου
samaras-erntogan
 Σε μια νέα, δύσκολη, φάση φαίνεται ότι έχουν μπει πλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως έδειξαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες αφ’ ενός έφεραν στο προσκήνιο το αδιέξοδο στο Κυπριακό και αφ’ ετέρου ξαναέβαλαν στην ατζέντα των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που χρονίζουν επί δεκαετίες.Η νέα περίοδος που άνοιξε για τη γειτονική χώρα με την ανάληψη της προεδρίας από τον Ταγίπ Ερντογάν σηματοδοτεί έναν αναπροσανατολισμό της εξωτερικής της πολιτικής, την οποία η τουρκική ηγεσία, υπό την πρωθυπουργία του Αχμέτ Νταβούτογλου, αντιμετωπίζει με νέα αυτοπεποίθηση και σκλήρυνση των θέσεών της.

Και σε ένα, και σε δύο, και σε τρία ταμπλό

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής που εντάσσεται στη δεκαμελή συμμαχία προθύμων (ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Πολωνία, Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστραλία και Καναδάς) που θα έχει στόχο να αντιμετωπίσει την απειλή του Ισλαμικού Κράτους.Η Αγκυρα μέχρι σήμερα στηρίζει και το κουρδικό κράτος στο Βόρειο Ιράκ και στην πράξη δεν έχει πάψει να επιτρέπει μέσω των συνόρων της με τη Συρία την τροφοδότηση και ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους. Προφανώς στην τουρκική πρωτεύουσα πιστεύουν ότι έτσι ελέγχουν τις εξελίξεις καθώς κατά περίπτωση οι Κούρδοι Πεσμεργκά μπορούν να ελέγχουν τους Τζιχαντιστές και αντίστροφα.Στα παραπάνω προστίθεται η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συμμαχία Προθύμων κατά του Ισλαμικού Κράτους που στήνει ο Ομπάμα. Ετσι, η Αγκυρα ξεπερνά κατά πολύ το Ισλαμαμπάντ που εδώ και είκοσι χρόνια ενισχύει και χειραγωγεί τους Ταλιμπάν και συγχρόνως είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ουάσιγκτον στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Φοβάται τους Κούρδους αντί τους τζιχαντιστές

Σημερινή-Δεν αναμιγνύεται η Άγκυρα σε πολεμική επιχείρηση Κρίσιμες συνομιλίες του Χέιγκεν στην Τουρκία

Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επαφές που είχε χθες στην Άγκυρα ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσιάκ Χέιγκελ ενόψει μάλιστα και της ανακοίνωσης που αναμένεται την Τετάρτη από τον Μπαράκ Ομπάμα για την επιχείρηση που ετοιμάζεται εναντίον των τζιχαντιστών (ISIL) στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία.

Βρετανικές πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

http://friendsofsyria.files.wordpress.com/2014/04/alalam_635329913264784069_25f_4x3.jpg?w=1920&h=1107

Σημερινή- Πόσα καταλήγουν στα κατεχόμενα; Προς την Κυπριακή Κυβέρνηση, τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί διά του ΥΠΕΞ εξ όσων γνωρίζουμε τίθενται συνήθως οι ερωτήσεις ή γίνονται παραστάσεις προς ξένες κυβερνήσεις, εκτός εάν γίνουν από ανώτερο όργανο όπως τον ίδιο τον Πρόεδρο σε υψηλότερο επίπεδο.

Ασχολίαστες πέρασαν οι αποκαλύψεις της ιστοσελίδας BuzzFeed στις 28 Απριλίου 2014, για τις βρετανικές πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία. Όταν έγραψε ότι η βρετανική κυβέρνηση επέτρεψε σε βρετανικές εταιρείες να πωλήσουν τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών, σφαίρες, μάσκες αερίου και άλλα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού, εβδομάδες μετά την άγρια καταστολή διαμαρτυρομένων (Πλατεία Ταξίμ) στην Τουρκία (που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2013).