27 Αυγούστου 2014

Η Αμφίπολη και το κράτος της ...πλάκας

Ο πλανήτης στρέφει το βλέμμα του στην Αμφίπολη: Φήμες & σενάρια για τον τάφο [εικόνες]
Κι εκεί που ήμασταν απασχολημένοι με τα «μπάνια του λαού» μάθαμε αίφνης ότι κοντά στις Σέρρες -στην περιοχή της Αμφίπολης- επίκειται μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη για την οποία θα μιλάει ολόκληρος ο πλανήτης.
      Μόνο που η ανακάλυψη αυτή δεν ήταν καινούργια - οι ανασκαφές είχαν αρχίσει στην δεκαετία του 60 αλλά  έμειναν «παγωμένες» για 50 ολόκληρα χρόνια! Στις αρχές της δεκαετίας του 60 ο αρχαιολόγος Δ. Λαζαρίδης είχε σαφείς ενδείξεις ότι ο τύμβος της Αμφίπολης  κρύβει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Χρειάστηκε όμως μισός αιώνας και ο προσωπικός αγώνας της αρχαιολόγου Αικ. Περιστέρη για να βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια - επί υπουργίας Τζαβάρα- και  η αρχαιολογική σκαπάνη να χτυπήσει φλέβα.  
     

Οι πολλαπλές όψεις του τζιχαντισμού και το παγκοσμιοποιημένο Ισλάμ

Νέες εποχές: Η απειλή του ριζοσπαστικού φονταμενταλισμού
Περισσότερα από δέκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τρία χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν η αισιοδοξία όσων διέβλεπαν κάμψη των τρομοκρατικών ενεργειών και υποχώρηση του φονταμενταλισμού διαψεύδεται πανηγυρικά. Μόνο τους τελευταίους μήνες οι συγκρούσεις στη Συρία κλιμακώθηκαν με απίστευτη ένταση, με αποτέλεσμα πάνω από τον μισό πληθυσμό της να ζει σε συνθήκες συνεχούς μετακίνησης υπό τον φόβο του θανάτου ή της καταστροφής, εκατοντάδες κορίτσια απήχθησαν από την οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, γυναίκες δικάζονται και καταδικάζονται  στο Σουδάν από δικαστήρια της σαρία επειδή παντρεύτηκαν χριστιανούς, ο αμερικανός  δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ αποκεφαλίστηκε on camera πριν από λίγες ημέρες κάπου στην έρημο του «Ισλαμικού Κράτους» του ΙΚΙΣ.

Μπορεί να απαγορευτεί το μίσος;

Θανάσης ΓκότοβοςΓράφει: Θανάσης Γκότοβος«Ανήκουμε στη Δύση», λέμε και επαναλαμβάνουμε στον τόπο αυτό, πολύ πριν από τη γνωστή ρήση του Έλληνα πολιτικού για το πού ανήκει πολιτικά η Ελλάδα. Ένα από τα χαρακτηριστικά που προβάλλει διαχρονικά η Δύση όταν η ίδια αυτάρεσκα αντιπαραβάλλεται με τα (πρώην) κομμουνιστικά και τα σημερινά αυταρχικά ισλαμικά μοντέλα διακυβέρνησης είναι ότι η ελευθερία του λόγου έχει προτεραιότητα απέναντι στο δικαίωμα του πολίτη (ή μιας κοινότητας πολιτών) να μην γίνεται αποδέκτης προσβλητικών ή ψευδών ή απλώς επιστημονικά λανθασμένων ή βλάσφημων για τον ίδιο και την κοινότητα στην οποία ανήκει, μηνυμάτων.

Task Force Black: CIA-MI6 συστήνουν «εταιρία… δολοφόνων» για το IS

Το «ως εδώ και μη παρέκει», φαίνεται πως έχει γίνει πλέον συνείδηση στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, με αποτέλεσμα μετά την εξαιρετικά επιτυχή συνεργασίας των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των δυο χωρών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, προχωρούν στη σύσταση ομάδας όπως η «Task Force Black» που εξουδετέρωσε την Αλ Κάιντα στο Ιράκ (σε δύο χρόνια 3.500 νεκροί…), με μια αποστολή που είναι εξαιρετικά σαφής και τελεί υπό την ηγεσία της CIA…
Πρόκειται στην κυριολεξία για «ομάδα δολοφόνων» που αποστολή τους είναι με αστραπιαίες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, να επιδιώξουν να εξολοθρεύουν σημαίνοντα αλλά και μεσαία στελέχη του Ισλαμικού Κράτους (IS) στη Συρία και το Ιράν, ή οπουδήποτε αλλού εντοπιστούν.

100 χρόνια από την έναρξη του Μεγάλου Πολέμου

100 χρόνια από την έναρξη του Μεγάλου Πολέμου

Του Χρήστου Ιακώβου
Συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος είναι και πιο γνωστός ως ο Μεγάλος Πόλεμος. Ονομάστηκε έτσι διότι εξαπλώθηκε πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο αναμειγνύοντας όλες τις τότε μεγάλες δυνάμεις. Πρόκειται για τον πρώτο πόλεμο κατά τον οποίο χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα η τεχνολογία και, ως εκ τούτου, υπήρξε ο μεγαλύτερος και πιο πολύνεκρος πόλεμος που γνώρισε μέχρι τότε η ανθρώπινη ιστορία.Τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στις οικονομικές συνθήκες των αρχών του 20ου αιώνα και στις επεκτατικές βλέψεις των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μονίμου ανταγωνισμού μεταξύ τους, συντηρώντας την υποβόσκουσα αντιπαράθεση. Τα σχέδια και η εξέλιξη του πολέμου έγιναν αποκλειστικά με βάση τη γεωπολιτική θέση κάθε έθνους.

Η Κύπρος έχει να μας διδάξει

Αν επρόκειτο να διδαχθεί η Ελλάδα από το πώς η de facto διχοτομημένη Κυπριακή Δημοκρατία οριοθέτησε την ΑΟΖ, υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο, έχει καλώς.
Κάποιοι στην Ελλάδα -ακόμα και αριστεροί- δεν εννοούν να αντιληφθούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος, εδώ και 54 χρόνια, πλήρες μέλος του ΟΗΕ εξ αρχής και μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, από το 1962, ενώ έχει ενταχθεί και στην Ε.Ε. ως πλήρες μέλος από το 2014, με τη σύμφωνη γνώμη και της κυπριακής αριστεράς, συμπεριλαμβανομένων των Κυπρίων κομμουνιστών. Από την υπερπενηντάχρονη διαδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει πολλά να διδαχθεί και η Ελλάδα.

Δύο μέτρα, δύο σταθμά

http://www.okulturlari.net/resimler/askeri-muze-resimleri/askeri-muze-01.jpgΟ​​ταν επισκέπτεσαι το Πολεμικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, αισθάνεσαι περίεργα. Το μέγεθος του ίδιου του κτιρίου, η μεγαλοπρέπειά του και, γενικά, η όλη φροντίδα της τουρκικής πολιτείας στον περιβάλλοντα χώρο μα και στο εσωτερικό του, φέρουν μια σημειολογία που σαφώς παραπέμπει σε ένα κράτος –και μια κοινωνία εν τέλει;– που είναι, ας πούμε, «φιλόστρατο». Σε αντίθεση, το μάλλον παρηκμασμένο –σε ό,τι αφορά όχι το περιεχόμενο αλλά τη φροντίδα, την αισθητική και ευρύτερη μουσειακή επιμέλεια– δικό μας Πολεμικό Μουσείο μοιάζει να «φωνάζει» ότι, αρχικά έστω, υπήρξε γέννημα ενός απολυταρχικού στρατοκρατορικού καθεστώτος, που όχι μόνο δεν υπάρχει πια, αλλά συνιστά και κάτι σαν μαύρη τρύπα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Αρα, από μια άποψη και το ίδιο το Μουσείο μοιάζει με θλιβερό αναχρονισμό – και είναι κρίμα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ HURRIYET Ιστορικό ελληνικό κτίριο στον Μαρμαρά γίνεται ισλαμικό λύκειο

Θύμα της τελευταία μόδας δημιουργίας ισλαμικών σχολείων στην Τουρκία φαίνεται πως έπεσε ένα ιστορικό ελληνικό κτίριο στην Αρτάκη του Μαρμαρά, το οποίο τον 19ο αιώνα λειτουργούσε ως ελληνικό σχολείο.
Ιστορικό ελληνικό κτίριο στον Μαρμαρά γίνεται ισλαμικό λύκειο
Σύμφωνα με αποκάλυψη της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, το κτίριο, το οποίο παρέμενε κλειστό τα τελευταία πέντε χρόνια, πρόκειται να γίνει ισλαμικό λύκειο.
Το άρθρο, το οποίο επικαλείται πληροφορίες της εφημερίδας Erdek Turizm, επισημαίνει ότι η τοπική αρχή που ασχολείται με θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και οι περιφερειακές αρχές έχουν εγκρίνει ήδη την μετατροπή του ισλαμικού λυκείου, ενώ οι κάτοικοι επισημαίνουν τις εντατικές προσπάθειες που γίνονται για να ανοίξει από την τρέχουσα κιόλας σχολική χρονιά. Άλλοι κάτοικοι, ωστόσο, υπογραμμίζουν τον κίνδυνο το κτίριο να χάσει την ιστορική του ταυτότητα.

FANIA OZ-SALZBERGER* Χρειάζεται να σκαλίζουμε την Ιστορία;


http://www.naftemporiki.gr/fu/p/849306/940/940/0x0000000000c1d8b9/1/epistrofi-sto-spiti.jpgΕ​​ίναι εξαιρετικά δύσκολο αυτές τις ημέρες να είναι κάποιος Ισραηλινός πολιτικά μετριοπαθής. Για περισσότερο από δέκα χρόνια γράφω και δίνω διαλέξεις σχετικά με τον διάλογο μεταξύ Ευρώπης -Ισραήλ, συχνά στο πλαίσιο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Εχω πλέον αποκτήσει εμπειρία στο να ξεχωρίζω την κριτική εναντίον της ισραηλινής πολιτικής (που συχνά αποδέχομαι), τη συμπάθεια για τα αθώα θύματα της σύγκρουσης (που συμμερίζομαι απόλυτα) και τον άκαμπτο, αδαή, γενικευμένο «αντι-ισραηλινισμό» που εύκολα διολισθαίνει σε πλήρη αντισημιτισμό.

Νέος ρόλος για το ΝΑΤΟ;


http://polska-zbrojna.pl/imageslibrary/GetImage/19970
ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ*  Σ​​τις αρχές Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ουαλλία η συνάντηση κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Θα μπορούσε να είναι μια μάλλον συνηθισμένη, διαδικαστικής μορφής συνάντηση (χωρίς θέματα διεύρυνσης –που ενδιαφέρουν τη χώρα μας για προφανείς λόγους– στην ατζέντα) αν δεν είχε προηγηθεί η –εξελισσόμενη– κρίση στην Ουκρανία, που ενδέχεται να μεταβάλει δραστικά το ευρωπαϊκό γεωπολιτικό σκηνικό. Ορισμένα κράτη-μέλη, κυρίως από την πρώην Ανατ. Ευρώπη, πιέζουν για την επαναδιατύπωση, με εμφατικό τρόπο, του παραδοσιακού ρόλου της Συμμαχίας, δηλαδή της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας των μελών της, και ζητούν τη μεγέθυνση του στρατιωτικού ίχνους του ΝΑΤΟ σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία. Συζητείται ακόμη και η «στροφή» της αντιπυραυλικής ασπίδας από τη Μέση Ανατολή (αναρωτιέται, βέβαια, κανείς για τη χρησιμότητα της ασπίδας σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί η προσέγγιση Δύσης - Ιράν) προς τη Ρωσία.

Οι Σαουδάραβες πρέπει να σταματήσουν να εξάγουν εξτρεμισμό

Ed HusainTO BHMA - THE NEW YORK TIMES Την περασμένη εβδομάδα το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έκανε δωρεά ύψους περίπου ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ στα Ηνωμένα Έθνη για την χρηματοδότηση του Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (United Nations Counter-terrorism Center). Ήταν σίγουρα μια ευπρόσδεκτη συνεισφορά. Αλλά ας θυμηθούμε ότι μόλις πέρσι η Σαουδική Αραβία είχε απορρίψει μια θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή η «ήξεις -αφίξεις» στάση του βασιλείου του οίκου των Σαούντ είναι μια αντανάκλαση της ίδιας της εσωτερικής της παραλυσίας στην αντιμετώπιση του σουνιτικού ισλαμικού ριζοσπαστισμού: αφενός θέλει να σταματήσει τη βία, αφετέρου αδυνατεί να απευθυνθεί στον Σαλαφισμό ο οποίος την δικαιολογεί.Ας μιλήσουμε καθαρά: η Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας, η Μπόκο Χαράμ, η Σαμπάμπ κι άλλες είναι βίαιες εξτρεμιστικές σουνιτικές ομάδες και η Σαουδική Αραβία τα τελευταία 50 χρόνια είναι ο επίσημος χρηματοδότης του σουνιτικού σαλαφισμού στην οικουμένη.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας ( ΕΟΑ )

Σημερινή-Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ), (European Defense Agency) που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2004, έχει ως σκοπό την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, καθώς και την προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών. Αποβλέπει επίσης στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας, στη δημιουργία ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικού εξοπλισμού, καθώς και στην προαγωγή της έρευνας.

Στον εν λόγω Οργανισμό ο οποίος εδρεύει στις Βρυξέλλες και είναι υπό την εποπτεία και τον πολιτικό έλεγχο του Συμβουλίου, συμμετέχουν όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης ( ΕΕ ) πλην της Δανίας. Επικεφαλής του Οργανισμού είναι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας .