24 Αυγούστου 2014

ΠΓΔΜ: Αυστηρές ποινές σε όσους συμμετέχουν σε ξένους πολέμους Τους τελευταίους μήνες, επτά πολίτες της ΠΓΔΜ σκοτώθηκαν σε Συρία και Ιράκ


Την ποινοκοποίηση της συμμετοχής πολιτών της ΠΓΔΜ σε ξένους πολέμους ανήγγειλε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα δήλωσε ότι θα υπάρξουν σχετικές τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα οι οποίες θα αποσταλούν στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του επείγοντος.Όπως δήλωσε η κ.Γιανκούλοφκσα, η ελάχιστη ποινή φυλάκισης για όσους πολίτες της χώρας συμμετέχουν σε ξένους πολέμους και για όσους στρατολογούν πολίτες της χώρας για να συμμετάσχουν σε τέτοιες δράσεις θα είναι πέντε χρόνια.Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι οι προταθείσες αυτές αλλαγές θα παράσχουν στη χώρα ισχυρότερα και πιο κατάλληλα εργαλεία για την μάχη κατά των παγκόσμιων απειλών της ασφάλειας και κυρίως κατά της τρομοκρατίας.

Στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους ολόκληρη η επαρχία Ράκα στη Συρία

Η επαρχία έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών μετά την κατάληψη της αεροπορικής βάσης Τάμπκα.-
ΠΗΓΗ: skai.gr

Στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) έπεσε τελικά η αεροπορική βάση Τάμπκα, τελευταίο προπύργιο των καθεστωτικών δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη βορειοανατολική επαρχία της Ράκα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Με την κατάληψη της βάσης της Τάμπκα, οι τζιχαντιστές έχουν ουσιαστικά εκδιώξει τις συριακές τακτικές δυνάμεις από την επαρχία της Ράκα, η οποία βρίσκεται πλέον εξολοκλήρου υπό τον έλεγχό τους.Είναι η πρώτη επαρχία της Συρίας που καταλαμβάνουν στο 100% οι τζιχαντιστές.

Πιο κοντά στην ανεξαρτησία είναι οι Κούρδοι του Ιράκ

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
«Αν η Δύση δεν μας στηρίξει, θα υποστεί η ίδια πολύ σύντομα τις συνέπειες, όπως έδειξε με τον πιο έντονο τρόπο η κτηνώδης δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ», ισχυρίζονται οι Κούρδοι.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΑΡΜΠΙΛ, ιρακινό Κουρδιστάν. «Το ιρακινό Κουρδιστάν βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή του παγκόσμιου αγώνα εναντίον της πιο ειδεχθούς μορφής τρομοκρατίας. Αν η Δύση δεν μας στηρίξει, θα υποστεί η ίδια πολύ σύντομα τις συνέπειες, όπως έδειξε με τον πιο έντονο τρόπο η κτηνώδης δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ». Αυτό είναι το λάιτ-μοτίφ της τοπικής κυβέρνησης των Κούρδων, στο βόρειο Ιράκ, όταν αναφέρονται στη δραματική κρίση που προκάλεσε η επέλαση των φανατικών ισλαμιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στη δυτική Συρία και το βόρειο Ιράκ. Υπό την οπτική αυτή, οι Κούρδοι αξιωματούχοι δικαιολογούν τις πιεστικές εκκλήσεις τους στη Δύση για βαρύ οπλισμό ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον αδυσώπητο εχθρό.

Η πολιτεία του αποβιώσαντος σύρου προέδρου και το παρασκήνιο της διαδοχής του ΧΑΦΕΖ ΑΛ ΑΣΑΝΤ

Εούντ Μπαράκ: «Ηταν ίσως ο πιο σημαντικός παράγων ανάμεσα σε όσους αναζήτησαν ειρηνική λύση στο Μεσανατολικό»
ΧΑΦΕΖ ΑΛ ΑΣΑΝΤ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  18/06/2000-Ευσταθιάδης Στάθης
Ο τελευταίος των μεγάλων του αραβικού κόσμου Στην αρχή ο Εμίλ Λαχούντ, ο πρόεδρος του Λιβάνου, νόμιζε πως έφταιγε η τηλεφωνική γραμμή. Είχε ρωτήσει κάτι τον συνομιλητή του, που του μιλούσε από τη Δαμασκό, και δεν έπαιρνε απάντηση. Οταν όμως τον ξαναρώτησε και πάλι δεν πήρε απάντηση τότε ανησύχησε. Φοβήθηκε ότι κάτι συνέβαινε με αυτόν που του τηλεφωνούσε, τον Χάφεζ αλ Ασαντ, και άρχισε να φωνάζει τρομαγμένος. Οι φόβοι του ήταν δικαιολογημένοι. Ηταν ο πρώτος που έμαθε πως ο πρόεδρος της Συρίας είχε πάθει καρδιακή προσβολή μέσα στο γραφείο του, στο κέντρο της Δαμασκού, απ' όπου του τηλεφωνούσε. Ο «Μπίσμαρκ των Αράβων» για τους οπαδούς του, ο «ματωμένος σατράπης» για τους εχθρούς και τους αντιπάλους του, πέθανε λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου 10 Ιουνίου. Με τον θάνατό του εξέλιπε και ο τελευταίος των Μεγάλων του αραβικού κόσμου.

Ενδοϊσλαμικός πόλεμος

ΘΑΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ*Η θρησκεία ξαναβρήκε τον κεντρικό της ρόλο στη Μέση Ανατολή. Ο Μωάμεθ ίδρυσε την τέλεια θρησκεία που δεν επιδέχεται βελτιώσεις ώστε κάθε ανατρεπτικό τζιχάντ (ιερός πόλεμος) να επαναφέρει την κοινωνία των πιστών στο αρχικό πρότυπο. Κοσμικά πειράματα σαν τον εθνικισμό του Μπάαθ δεν έχουν πια θέση στα τοπικά καθεστώτα, με εξαίρεση, ακόμα, τη Συρία. Η ριζοσπαστική Αλγερία στη Βόρεια Αφρική και η Αίγυπτος αποτελούν πεδία μαχών με πρωταγωνιστές τους στρατιωτικούς και τους θρησκευόμενους. Η μεγάλη ωστόσο σύγκρουση ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες διαδραματίζεται στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Μετά την αποτυχία τους να ανατρέψουν την άρχουσα αλεβιτική μειοψηφία του καθεστώτος Ασαντ, οι σουνίτες αντάρτες στράφηκαν στο κατακερματισμένο Ιράκ που έχει υπάρξει κληρονομιά του ανωφελούς υιού Μπους.

Μίσος για όλους

KENAN MALIK*/ THE GUARDIAN -Πριν από λίγα χρόνια, ήμουν καλεσμένος σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC. Μεταξύ των καλεσμένων ήταν και η συγγραφέας Εβα Φίγκες, Εβραία που έφυγε ως πρόσφυγας από τη ναζιστική Γερμανία και σφοδρή επικρίτρια του Ισραήλ. Η Φίγκες είπε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να φτιάξει θαλάμους αερίων για να εξολοθρεύσει τους Παλαιστινίους, αν δεν φοβόταν μήπως αυτό μαθευτεί. Δεν ήταν εντυπωσιακό μόνο το ίδιο το σχόλιο της Φίγκες αλλά και το γεγονός ότι ο μόνος που αντιπαρατέθηκε μαζί της γι’ αυτό ήμουν εγώ. Το να λες -χωρίς να διαθέτεις το παραμικρό στοιχείο- ότι οι Ισραηλινοί θα ήθελαν να φτιάξουν θαλάμους αερίων, με δεδομένη την ιστορία του Ολοκαυτώματος, ξεπερνά τα όρια.

Αυτά που είδατε στο βίντεο τα επιβάλει όλα το Κοράνι και η Σούννα (παράδοση)

Αυτά που είδατε στο βίντεο τα επιβάλει όλα το Κοράνι και η Σούννα (παράδοση)Του καθηγητή ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ, http://www.philenews.com
Με “πολιτικά ορθό ” λόγο και προσεγμένες διατυπώσεις Δυτικοί ηγέτες , ΜΜΕ και επιστήμονες στον Δυτικό κόσμο, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους και ταυτόχρονα προσπαθούν να ερμηνεύσουν τον πρόσφατο αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζών Φόλεϊ, που οι τζιχαντιστές του λεγόμενου Χαλιφάτου (Ισλαμικού Κράτους) κρατούσαν αιχμάλωτο εδώ και δυο περίπου χρόνια.Με ελάχιστες εξαιρέσεις προερχόμενες από χριστιανούς, Εβραίους και πολιτικά συντηρητικούς κύκλους, όλοι στην “φιλελεύθερη” Δύση της προόδου και της ανοχής, αποφεύγουν όπως “ο διάβολος το λιβάνι” να διασυνδέσουν τον σφαγιασμό, με τις επιταγές του Ισλάμ, όπως αυτές είναι καταγραμμένες στο Κοράνι, που θεωρείται Θεόπνευστο και ο άκτιστος Λόγος του Θεού, και διατυπωμένες στα Χαντίθ και την Σίρα.

ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΛΕΞΕ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΚΙΟΥΛ Ο σουλτάνος ‘καθαρίζει’ την αυλή του

Υστερα από αλλεπάλληλες εκλογικές νίκες με επιστέγασμα την ανάδειξή του στον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν βάζει πλώρη για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα του εξασφαλίσει ενισχυμένες εξουσίες, αντάξιες ενός... σουλτάνου.
Ο σουλτάνος ‘καθαρίζει’ την αυλή του
Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» στο εσωτερικό του κόμματός του, όπου οι συσχετισμοί είχαν πάρει αρκετά δυσάρεστη τροπή για τον κραταιό άνδρα του ΑΚΡ το τελευταίο διάστημα.Λίγες ημέρες πριν από το πολυαναμενόμενο έκτακτο συνέδριο στις 27 Αυγούστου -το οποίο πλέον εξελίσσεται σε τυπική διαδικασία- όπου θα εκλεγεί επισήμως ο νέος πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πρόωρα το όνομα του «εκλεκτού» του, του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η διπλή απουσία και το δίλημμα της ΕΕ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ-

Από την αρχή της κρίσης της Ευρωζώνης οι ΗΠΑ έκαναν αισθητή την παρουσία τους, καλώντας δημόσια και πιέζοντας παρασκηνιακά με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο τη Γερμανία να προσαρμοσθεί στη γραμμή πλεύσης που είχε χαράξει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Fed.Η αντίσταση του Βερολίνου υπήρξε σκληρή και αν σήμερα αναμένονται κινήσεις στροφής στην Ευρωζώνη από τους Γιούνκερ και Ντράγκι με την αποδοχή της γερμανικής πλευράς, αυτό οφείλεται περισσότερο στον κίνδυνο αποπληθωρισμού και ύφεσης παρά στη συνεχή πίεση της Ουάσιγκτον.

Τα λάθη των ΗΠΑ και το χρέος του Ομπάμα

Εγραφα την περασμένη Κυριακή για τα «δεινά» του Μπαράκ Ομπάμα και τα μύρια προβλήματα, εσωτερικά και εξωτερικά, που χαρακτηρίζουν τη δεύτερη θητεία του στην αμερικανική προεδρία, χωρίς να γνωρίζω ότι το τελευταίο διάστημα εξελισσόταν μια ανθρώπινη τραγωδία που άγγιζε και τον ίδιο. Οι τζιχαντιστές, που εξόπλισαν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, κρατούσαν (και συνεχίζουν να κρατούν) πολλούς ομήρους, ανάμεσά τους και πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι είχαν «καταδικαστεί» στην εσχάτη των ποινών από τους πιο φρικιαστικούς τρομοκράτες, που συναγωνίζονται σε βιαιότητα τους ναζί.

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ- Ο ανένδοτος του Μενέντεζ για να ξανακουστεί η Φωνή της Ελλάδας


Ουάσιγκτον: Μιχάλης Ιγνατίου-Οταν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ενημερωθήκαμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αποφασίσει για... οικονομικούς λόγους να καταργήσει την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής και έτσι να γλιτώσει το «μυθικό» ποσό των 400.000 δολαρίων σε έναν προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με τον Τάσο Ζαμπά, στενό φίλο του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, σπεύσαμε να ενημερώσουμε τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για μία μεγάλη αδικία εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και της ίδιας της Αμερικής.

Οι σταυροφορίες, οι τζιχαντιστές και το νεύμα Ομπάμα στον Άσαντ

Οι σταυροφορίες, οι τζιχαντιστές και το νεύμα Ομπάμα στον Άσαντ
  • Χαρίτος Πάνος Λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται κι αν ανατρέξει κανείς στις σελίδες της, θα διαπιστώσει πως αυτό ισχύει απόλυτα για κάποια μέρη. Έχουν περάσει σχεδόν χίλια χρόνια από την τελευταία φορά που η περιοχή βίωνε περιστατικά αντίστοιχης βιαιότητας και παραλογισμού με τα σημερινά.
    Δέκα αιώνες πριν, ξεκίναγε η πρώτη Σταυροφορία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι Σταυροφόροι στράφηκαν κατά της Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων Τούρκων και το εντυπωσιακό στοιχείο εκείνης της περιόδου είναι πως η πτώση των Σελτζούκων ξεκίνησε από Χαλέπι, ακολούθησε η Δαμασκός, έπειτα η Μοσούλη, η Βασόρα, η Βαγδάτη για να καταλήξουν στην Ιερουσαλήμ.
  • Παγκοσμιοποίηση ή χρηματιστικοποίηση;

    http://4.bp.blogspot.com/-91ahdfnwi9Q/U1AHO_BtPfI/AAAAAAAAF68/UyT3kssj2DI/s1600/Too-Pig-To-Fail-300x195.jpgΤου ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ*
     Ο όρος παγκοσμιοποίηση είναι εξαιρετικά ασαφής, παρά το ότι χρησιμοποιείται ευρύτατα για να περιγράψει την εξέλιξη του σύγχρονου καπιταλισμού. Αλλοτε υποδηλώνει τη διεύρυνση της παγκόσμιας αγοράς εμπορευμάτων, άλλοτε τη διόγκωση της εξαγωγής κεφαλαίου και των άμεσων ξένων επενδύσεων, άλλοτε τη δημιουργία παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού δικτύου, άλλοτε την εμφάνιση βιομηχανικού καπιταλισμού στον πρώην Τρίτο Κόσμο, κι άλλοτε όλα αυτά μαζί κι ακόμη περισσότερα, όπως τη μετανάστευση της εργασίας. Καμία όμως από αυτές τις τάσεις δεν είναι καινούργια. Ο καπιταλισμός, βλέπετε, είναι εκ φύσεως παγκόσμιος, όπως είχαν διαπιστώσει ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ενγκελς στο «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» ήδη από το 1848.

    Στο στόχαστρο της BND και η Αλβανία

    Ξεχωριστό ενδιαφέρον αποκτά η επικείμενη επίσκεψη του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στη Γερμανία μετά τις αποκαλύψεις του Spiegel ότι και η χώρα του βρίσκεται στο στόχαστρο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.
    Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) παρακολουθεί εδώ και χρόνια εκτός από την Τουρκία και την Αλβανία. Η τελευταία φέρεται να περιλαμβάνεται στο λεγόμενο «προφίλ αποστολών» που αναθέτει η γερμανική κυβέρνηση στην μυστική υπηρεσία ήδη πριν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 2009. Στις παρακολουθήσεις της στην Αλβανία, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών φέρεται να εστιάζει περισσότερο στο οργανωμένο έγκλημα.

    ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ Στον αστερισμό του Νταβούτογλου

    Ο σε λίγες μέρες εντολοδόχος πρωθυπουργός της γείτονος, μπορεί θεωρητικά να μην έχει τις γνωστές προδιαγραφές του Ερντογάν, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, ο χώρος των εγγύς διεθνών ισορροπιών φέρει τη σφραγίδα του
    Δεν είναι μόρτης με κουτσαβάκικο περπάτημα όπως ο προκάτοχός του. Δεν είναι ρήτορας, αλλά ούτε και ιερό πρόσωπο που λατρεύουν οι οπαδοί του κόμματος. Το σημαντικότερο κοινό του με τον Ερντογάν, πέρα από τη νεοοθωμανική ρητορική, είναι το ζώδιό του. Ψάρια αμφότεροι και μάλιστα έχουν γεννηθεί, με διαφορά πέντε χρόνων, την ίδια μέρα, στις 26 Φεβρουαρίου.

    ΑΓΚΥΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ Δύο κουρδικές διαστάσεις με πολλές προεκτάσεις

    Το Κουρδικό διεθνώς έχει αλλάξει μορφή. Οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ και της Συρίας μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Το «μέτωπο» όμως εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν περιλαμβάνει προς το παρόν την Τουρκία
    Το Κουρδικό, με την εσωτερική και τη διεθνή διάσταση, και η κατάσταση με το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», τη Συρία και το Ιράκ είναι τα περίπλοκα και καυτά ζητήματα απέναντι στα οποία καλείται να σταθεί όρθια η Αγκυρα.
    Ο Κούρδος μαχητής στη Συρία είναι ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος αλλά οι ομοεθνείς του στην Τουρκία φαίνεται να έχουν άλλη γνώμη Πρόκειται για το σημαντικότερο και ζωτικό πλέγμα ζητημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η τουρκική πολιτική ηγεσία με τη νέα της μορφή. Με πρωθυπουργό τον Αχμέτ Νταβούτογλου και πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στοχεύει τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα.Η ζωτική σημασία έγκειται στο γεγονός ότι το όλο πλέγμα μπορεί να ενισχύσει αλλά και να καταστρέψει την εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.Ως προς το Κουρδικό, οι διαστάσεις είναι μεν δύο, αλλά έχουν πολλές προεκτάσεις, οι οποίες συνδέονται.

    Διασκελισμός Rolls Royce με μηχανή Rover

    • -Πρωθυπουργός της Τουρκίας ο μέχρι τούδε Υπουργός Εξωτερικών 

    • Δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε τις πολιτικές στο εσωτερικό της χώρας, ούτε τις πολιτικές στο εξωτερικό της, αλλά θα ακολουθεί πιστά τις διαταγές που του δίνει ο αρχηγός του…

    • ΔΙΔΑΞΕ ισλαμική φιλοσοφία όντας επίκουρος καθηγητής στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας και συνδέθηκε πολιτικά με τον Ερντογάν, σε μία σχέση αρχηγού προς στρατιώτη ταγμένο στην πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν