31 Ιουλίου 2014

Ο αντίκτυπος μιας πτώχευσης THE ECONOMIST

Χθες τα μεσάνυχτα έληξε η προθεσμία μέσα στην οποία έπρεπε να έχει βρει η Αργεντινή με ποιον τρόπο θα αποφύγει μια ακόμη στάση πληρωμών, την όγδοη της ιστορίας της. Η περιπέτεια που την έχει οδηγήσει εκεί όπου βρίσκεται σήμερα άρχισε το 2001 και βέβαια με τη στάση πληρωμών που κήρυξε τότε η χώρα. Οι περισσότεροι από τους πιστωτές της δέχτηκαν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με άλλους τίτλους στις δύο αναδιαρθρώσεις που έγιναν το 2005 και το 2010. Ορισμένοι πιστωτές, όμως, καθοδηγούμενοι από το ισχυρό hedge fund NML Capital, πήραν άλλο δρόμο. Αγόρασαν μαζικά τα πάμφθηνα ομόλογα της Αργεντινής μετά την πτώχευσή της, με σκοπό να κυνηγήσουν την αποπληρωμή τους στο ακέραιο της ονομαστικής τους αξίας συν τους τόκους με προσφυγές στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης, στης οποίας το δίκαιο υπάγονταν τα αρχικά ομόλογα.

Εκτίναξη του δημόσιου χρέους της ΠΓΔΜ Ο ΥΠΟΙΚ της χώρας ανέφερε ότι η χώρα εξυπηρετεί έγκαιρα τις υποχρεώσεις της


Εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος της ΠΓΔΜ, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε πριν από μερικές ημέρες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανήλθε στο 44,8% επί του ΑΕΠ ή σε απόλυτους αριθμούς στα 3,6 δισ. ευρώ (το ύψος του ΑΕΠ της ΠΓΔΜ υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ). Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές στα Σκόπια, στο ύψος του χρέους της ΠΓΔΜ που γνωστοποίησε το ΔΝΤ δεν συμπεριλαμβάνεται ο νέος δανεισμός 500 εκατ. ευρώ από την πρόσφατη έκδοση επταετούς ευρωομολόγου της χώρας. Εάν υπολογιστούν και τα 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση του ευρωομολόγου, τότε το δημόσιο χρέος της ΠΓΔΜ ανέρχεται στο 51% επί του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο ποσοστό δημοσίου χρέους που καταγράφεται στην ιστορία της ΠΓΔΜ.

Μυστικό σχέδιο Μέρκελ-Πούτιν για την Ουκρανία


Σε μυστικό σχέδιο που απεργάζονται Γερμανία και Ρωσία για να επιτευχθεί ειρηνική λύση στο αδιέξοδο της Ουκρανίας, αναφέρεται αποκλειστικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent.Όπως αναφέρεται, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Πούτιν βασίζουν το ειρηνευτικό τους σχέδιο σε δύο άξονες: τη σταθεροποίηση των συνόρων της Ουκρανίας και την οικονομική τόνωση της χώρας, κυρίως μέσω μίας νέας ενεργειακής συμφωνίας με τη Μόσχα για τη σταθερή παροχή φυσικού αερίου. Ωστόσο, το σχέδιο φέρεται να προβλέπει, επίσης, ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Κριμαίας και την προσάρτησή της από τη Ρωσία, ενδεχόμενο δύσκολο, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Υπόλογος για εθνοκάθαρση ο UCK

xasim tatsiΤης Ελλης Πάνου-Ηγετικές πολιτικές φυσιογνωμίες στο Κόσοβο αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο παραπομπής τους σε ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -όπως δολοφονίες, απαγωγές, σεξουαλική βία- κατά Σέρβων και Ρομά, σύμφωνα με τον εισαγγελέα που ήταν επικεφαλής τριετούς έρευνας.Οι κατηγορίες στοιχειοθετούνται από την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες από τον Κλιντ Γουίλιαμσον, τον Αμερικανό εισαγγελέα που είχε οριστεί από την Ε.Ε. το 2011 να ερευνήσει τις εθνικές εκκαθαρίσεις που έγιναν στο Κόσοβο μετά τον τερματισμό των συγκρούσεων το 1999. Ο Γουίλιαμσον δεν κατονόμασε τους υπόπτους, αλλά τους περιέγραψε ως «ανώτερα στελέχη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» (UCK), που συμμετείχαν στις συγκρούσεις κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς.

ΠΓΔΜ Σε ρηχά νερά το θέμα της ονομασίας…


ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΛΓΟΥΤου Τάσου Τσακίρογλου  Χωρίς να κομίσει νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά δίνοντας έμφαση στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η γερμανική, έφθασε, χθες, στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος και, όπως δήλωσε ο κ. Νίμιτς, ο κ. Βενιζέλος τού ζήτησε να συνεχίσει τις προσπάθειες. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ τόνισε ότι στο παρελθόν έχει προτείνει κάποιες ιδέες που απορρίπτονταν από τη μία ή την άλλη πλευρά.
 Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για μια χρήσιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Νίμιτς, με τον οποίο, όπως σημείωσε, έχουν μακρά και πολυετή σχέση και τόνισε: «Κάναμε μια πολύ καλή επισκόπηση. Είπαμε αυτά που έχουμε να πούμε. Επί της ουσίας ισχύουν όσα έχω πει δημοσίως στη Βουλή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όσα είπα κατά την επίσκεψή μου στα Σκόπια».

Η Βαγδάτη Προειδοποιεί τις Εταιρείες που Σχεδιάζουν Αγορά «Λαθραίου» Κουρδικού Πετρελαίου

http://si.wsj.net/public/resources/images/BN-DU009_0721ku_G_20140721165553.jpgΗ κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποίησε χθες, Τρίτη, τις εταιρείες που σχεδιάζουν να αγοράσουν «λαθραίο» πετρέλαιο από το Κουρδιστάν ότι θα φροντίσει να κατασχεθούν τα φορτία αυτά, μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που δικαίωσε τη Βαγδάτη διατάζοντας την κατάσχεση 1 εκατομμυρίου βαρελιών αργού από τάνκερ που είχε αγκυροβολήσει στα ανοιχτά του Τέξας.«Το υπουργείο θα συνεχίσει να κυνηγά τα φορτία αυτά στο μέλλον, προσάγοντας στα δικαστήρια τους αγοραστές και κατάσχοντας τα προς πώληση φορτία», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ Ασίμ Τζιχάντ.

Reuters για Αργεντινή: Οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας θα εξαρτηθούν από το πότε θα βρεθεί λύση

Reuters για Αργεντινή: Οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας θα εξαρτηθούν από το πότε θα βρεθεί λύση
Η έκταση των συνεπειών στην οικονομία της Αργεντινής από τη νέα χρεοκοπία της, μετά την αδυναμία συμφωνίας με τους πιστωτές της - κερδοσκοπικά ταμεία (hedge funds) - που ζητούσαν να αποπληρωθούν πλήρως για τα ομόλογά τους, θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα χρειασθεί για να βρει μία λύση με αυτούς, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Αν και είναι δύσκολη, η κατάσταση απέχει πολύ από το χάος που ακολούθησε το οικονομικό κραχ την περίοδο 2001-2002, όταν η οικονομία της Αργεντινής κατέρρευσε μαζί με το χρεοκοπημένο κράτος της. «Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη χρεοκοπία, δεν υπάρχει πρόβλημα φερεγγυότητας, επομένως τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα λυθεί αυτή», δήλωσε αναλυτής του χρηματοπιστωτικού οίκου Goldman Sachs.

Συμφωνία με τις ΗΠΑ δίνει "ανάσα" στα ΕΑΣ

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της αμερικανικής εταιρείας ATK υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ, Σωτήρης Χριστογιάννης και ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας, Νταν Όλσον, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει:
- Τη συμπαραγωγή 94.669 πυρομαχικών μάχης και 14.448 πυρομαχικών ασκήσεων για τα ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι ύψους 12,7 εκατομμυρίων ευρώ.
-Την υλοποίηση της συμφωνίας της ATK με την αμερικανική κυβέρνηση για την παραγωγή των βλημάτων 40L60 των 40 χιλιοστών για τις ανάγκες της αμερικανικής αεροπορίαςΤο πρόγραμμα διάρκειας 5 ετών βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αποφέρει στα ΕΑΣ 13 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ενα γεωτρύπανο που αλλάζει τις ισορροπίες

Ενα γεωτρύπανο που αλλάζει τις ισορροπίες
Ως μετάβαση σε μία νέα εποχή για την ελληνική βιομηχανία υδρογοναθράκων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απόκτηση από την Energean Oil&Gas ιδιόκτητου γεωτρύπανου, με το οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει στην επόμενη φάση της αξιοποίησης των κοιτασμάτων του Πρίνου, αλλά επίσης αυτών σε Κατάκολο και Ιωάννινα εφόσον επιβεβαιωθούν οι ελπίδες για αξιοποιήσιμα κοιτάσματα.  Σε μία περίοδο που η χώρα μας επιδιώκει να εισέλθει στον διεθνή χάρτη των υδρογονανθράκων, η κίνηση της Energean της προσφέρει μία σημαντικότατη ευελιξία.Αλλωστε το γεωτρύπανο, που ονομάστηκε Energean Force και αγοράστηκε από τη γερμανική εταιρεία KCA Deutag, έχει σημαντικές δυνατότητες καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάθος θάλασσας 13-220 μέτρων, με μέγιστο βάθος γεώτρησης τα 6.700 μέτρα. Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι μελλοντικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βαθιά νερά, που κυριαρχούν σε πολλές από τις υποσχόμενες θαλάσσιες περιοχές στην Ελλάδα.

Πράγα 1948 και Bίλνιους-Kίεβο 2013

Οι κυρώσεις ακριβαίνουν την ενέργεια
Tον Φεβρουάριο του 1948 στην Πράγα οι μη κομμουνιστές υπουργοί παραιτήθηκαν όταν ο ηγέτης του K.K. και πρωθυπουργός της Tσεχοσλοβακίας Γκότβαλντ απέρριψε το σχέδιο Mάρσαλ. Aκολούθησαν διαδηλώσεις και κινητοποίησης, που επέβαλαν στον πρόεδρο Mπένες να δεχθεί μονοκομματική κυβέρνηση του K.K., μία εξέλιξη που στη Δύση ονομάσθηκε Πραξικόπημα της Πράγας και θεωρήθηκε ως η αρχή του Ψυχρού Πολέμου. Σε τρεις μήνες θα ακολουθούσε ο αποκλεισμός της χερσαίας πρόσβασης του Δυτικού Bερολίνου από τον Σοβιετικό Στρατό, που θα κρατούσε ένα χρόνο.
Aπό ότι φαίνεται οι ιστορικοί του μέλλοντος θα καταγράψουν τη Σύνοδο Kορυφής της E.E. στο Bίλνιους στα τέλη του περασμένου Nοεμβρίου και τις ταραχές που ακολούθησαν στην πλατεία Mαϊντάν στο Kίεβο ως ορόσημο παρόμοιας σημασίας με τα δραματικά γεγονότα της Πράγας το 1948.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι στο χθεσινό κύριο άρθρο τους οι Financial Times προειδοποιούν ότι έκλεισε ένα κεφάλαιο είκοσι πέντε ετών στις σχέσεις Δύσης - Pωσίας, καθώς αρχίζει μία άγνωστης διάρκειας δύσκολη περίοδος.

Η Ρωσία θα λυγίσει από την πολιτική της Αρθρο του Χάμις Μακ Ρέι στην Independent

Θυμηθείτε γιατί η σοβιετική αυτοκρατορία κατέρρευσε. Ηταν η αδυναμία του κλειστού οικονομικού συστήματός της να παραγάγει πλούτο
Θυμηθείτε γιατί η σοβιετική αυτοκρατορία κατέρρευσε. Ηταν η αδυναμία του κλειστού οικονομικού συστήματός της να παραγάγει πλούτο Αυτός δεν είναι ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος. Οι νέες αναβαθμισμένες οικονομικές κυρώσεις δεν θα λυγίσουν ξαφνικά τη χώρα του Πούτιν. Θα «φρενάρουν», όμως, την εξέλιξή της σε μια πλήρως ανεπτυγμένη οικονομία, με όλο τον πλούτο και τα οφέλη που απολαμβάνει η δυτική Ευρώπη και που σιγά σιγά αποκτούν οι πρώην «δορυφόροι» της στην ανατολική Ευρώπη. Αυτό θα είναι, ωστόσο, το λιγότερο κακό αποτέλεσμα για τη Ρωσία, η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις τιμές στον κλάδο ενέργειας. Εάν οι τιμές αυτές υποχωρήσουν ή παραμείνουν στάσιμες, η χώρα θα γλιστρήσει προς τα πίσω στην οικονομική αποτυχία των τελευταίων ημερών της σοβιετικής εποχής. Αν αυτό φαίνεται υπερβολικά δραματικό, θυμηθείτε γιατί η σοβιετική αυτοκρατορία κατέρρευσε.

Συμμαχική παρενόχληση

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα είναι μια σοβαρή παρενόχληση για την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, άλλωστε ο Κέρι το είπε με τη γνωστή σκληρή δήλωσή του στο μικρόφωνο, που νόμιζε κλειστό. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στον προκάτοχο του Μπέικερ που την άνοιξη του 1992 κάλεσε την κυβέρνηση Σαμίρ να επικοινωνήσει αν θέλει να πει κάτι με το τηλεφωνικό κέντρο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά δεν είμαστε και πολύ μακριά.Οι εντάσεις ΗΠΑ-Ισραήλ για τη Γάζα είναι η ορατή πλευρά του παγόβουνου, καθώς εδώ και σχεδόν έναν χρόνο η κυβέρνηση Νετανιάχου παρακολουθεί με αμηχανία έως έντονη ανησυχία την αργή, δύσκολη, αλλά από ό,τι φαίνεται, τη μη αντιστρέψιμη πλέον προσέγγιση Ουάσιγκτον-Τεχεράνης, που αποτελεί στην κυριολεξία τον εφιάλτη της ισραηλινής διπλωματίας.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ Το Βερολίνο πιέζει Τουρκία και Ελβετία να επιβάλλουν εμπάργκο στη Μόσχα

Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να πείσουν πολλές χώρες-μη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν και εκείνες κυρώσεις στη Ρωσία, παρόμοιες με τις ευρωπαϊκές και αυτές που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, εξαιτίας της υποστήριξης της Μόσχας στους αυτονομιστές αντάρτες που συνεχίζουν τις μάχες στην ανατολική Ουκρανία.
Το Βερολίνο πιέζει Τουρκία και Ελβετία να επιβάλλουν εμπάργκο στη ΜόσχαΕκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε τς πληροφορίες ότι το Βερολίνο διεξάγει συνομιλίες με χώρες όπως είναι η Ελβετία και η Τουρκία, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ για την επιβολή περαιτέρω μέτρων τα οποία στοχοθετούν πλέον τομείς της ρωσικής οικονομίας—αυτούς της ενέργειας, της τραπεζικής και της άμυνας αλλά και το στενό περιβάλλον του Βλαντημίρ Πούτιν. «Γίνονται συνομιλίες με χώρες όπως η Ελβετία και η Τουρκία», είπε.
Ενας άλλος Γερμανός αξιωματούχος είχε δηλώσει μερικές ώρες νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως η γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να διευρυνθεί ο κατάλογος των κρατών τα οποία λαμβάνουν μέτρα εναντίον της Μόσχας.

Το όραμα της διαλυμένης Ευρώπης

Βασίλης Τσακίρογλου Κάποιος αγανάκτησε στην Ελλάδα, κάποιος είναι έτοιμος να σκίσει την ευρωπαϊκή του ταυτότητα, βαθύτατα απογοητευμένος από τη σημερινή εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν είναι ούτε ένστολος, ούτε καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών -ούτε καν η Χάρις Αλεξίου.  Είναι ένας Ιρλανδός κριτικός λογοτεχνίας, ο οποίος ζει μόνιμα στην Ελλάδα και αποφάσισε να διαδηλώσει την απέχθειά του για την ΕΕ δημοσιοποιώντας τις απόψεις του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Irish Times.Υπό τον τίτλο «Γιατί δεν είμαι πλέον Ευρωπαίος», ο Richard Pine αποκηρύσσει και αποκαθηλώνει τα ιδανικά που κάποτε τον γοήτευσαν ενώ σήμερα απλώς τον εξοργίζουν. Ο Ιρλανδός διανοούμενος, ο οποίος λέει ότι έχει διατελέσει συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης επί πολιτιστικών θεμάτων γράφει χαρακτηριστικά: «Το όραμα μιας Ευρώπης ενωμένης μέσω των διαφορετικών της πολιτισμών δεν είναι ισχύει πια. Η Ευρώπη έχει μολυνθεί από χυδαία, κενά νοήματος συνθήματα που προσβάλλουν τη νοημοσύνη, όπως το «ενότητα μέσω της διαφορετικότητας», κάτι που αποτελεί δείγμα διπροσωπίας των πολιτικών για να εξυπηρετήσουν την πολιτική της Μερκελοποίησης, για να κάνουν τους λαούς να πιστέψουν ότι ο καθένας είναι μοναδικός ενώ στην πραγματικότητα τους ομογενοποιούν όλους συστηματικά».