19 Ιουλίου 2014

Γκιούλ: Προτεραιότητα της Τουρκίας η συναιτερική λύση - See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/145563#sthash.Uo8Ztpwz.dpuf

Από: Sigmalive Ως μια από τις προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας χαρακτήρισε την επίλυση του Κυπριακού, ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπτουλλάχ Γκιουλ, ο οποίος βρίσκεται από το απόγευμα παράνομα στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της 20ης Ιουλίου.Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπτουλλάχ Γκιουλ έγινε δεχτός μετά την άφιξη του στα κατεχόμενα σε επίσημη τελετή στην λεγόμενη προεδρία και ύστερα είχε συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα. Στην συνέχεια σε τελετή του απονεμήθηκε “το μετάλλιο κράτους” του ψευδοκράτους.Ο κ. Γκιουλ συναντήθηκε και με την λεγόμενη πρόεδρο της “βουλής” Σιμπέλ Σιμπέρ καθώς και με μέλη του “υπουργικού” συμβουλίου. Στην συνέχεια δόθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου Γκιουλ-Ερογλου.

Ο μεγάλος γρίφος της διεθνούς πολιτικής

Σπύρος ΛίτσαςΣτη διεθνή πολιτική δεν υπάρχουν «εύκολα» συμπεράσματα ή απαντήσεις. Από την εποχή του Θουκυδίδη και του Αναξίμανδρου του Μιλήσιου, στόχος της διεθνούς πολιτικής δεν είναι να αποδώσει δικαιοσύνη αλλά «δίκη», ώστε, όπως αναφέρει ο Adam Watson στο «Η Εξέλιξη της Διεθνούς Κοινωνίας» (εκδόσεις «Ποιότητα»), να διευθετήσει μια κρίση δίχως να καταρρεύσει ο ουρανός στα κεφάλια της ανθρωπότητας.Για άλλη μια φορά το Ισραήλ βρίσκεται στις φλόγες. Ουσιαστικά από το 1948 δεν έχει απολαύσει το αγαθό της ειρήνης, είτε πολεμώντας εναντίον όμορων αραβικών κρατών είτε αντιμετωπίζοντας «τυφλά» τρομοκρατικά χτυπήματα στο εσωτερικό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δημιουργία του εθνικού οίκου του Ισραήλ έρχεται μετά το ειδεχθές έγκλημα της εβραϊκής γενοκτονίας από τους ναζί. Ο οντολογικός προσδιορισμός του κράτους είναι ιδιαιτέρως φορτισμένος λόγω της απόλυτης καταστροφής που επέβαλε το ολοκληρωτικό έγκλημα της «Τελικής Λύσης» και το οποίο επανέρχεται ως εφιάλτης, ξανά και ξανά, κάθε φορά που ένα τραυματικό γεγονός έρχεται να αυξήσει την πολιτική ρευστότητα στην περιοχή.

Κυπριακό: Ομοιότητες με την εποχή του Αττίλα

Σάββας ΚαλεντερίδηςΑσφαλώς στην εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, όπως υπάρχουν πράγματα που λέγονται για να εξυπηρετήσουν κάποιον σκοπό. Αυτό θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ισχύει και για τα περί το Κυπριακό. Ομως όσα ειπώθηκαν δημοσίως μεταξύ Αθηνών - Λευκωσίας, με αφορμή την απαράδεκτη δήλωση του πρέσβη Μητσιάλη στη Λευκωσία και την ακατανόητη σιωπή της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο κατάπτυστο και προκλητικό κείμενο που κατέθεσε η Τουρκία επισήμως στην Ε.Ε., στο οποίο αποκαλείται ως «τεθνεώσα» η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πέραν πάσης λογικής.Της αθλιότητας της Τουρκίας προηγήθηκε ένα αχαρακτήριστο ολίσθημα του γ.γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ, πρέσβη Α. Μητσιάλη, ο οποίος, επισκεπτόμενος τη Λευκωσία στο πλαίσιο των διεργασιών και των διαπραγματεύσεων που γίνονται για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, σε δημόσια δήλωσή του εξίσωσε το θύμα με τον θύτη, ενώ μίλησε και για τουρκοκυπριακό λαό, εξισώνοντας Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους!

Ολοταχώς… στην οδό της απωλείας βαδίζουν οι Σκοπιανοί

Νέα μεγάλη αλβανική διαδήλωση έλαβε χώρα στα Σκόπια, με αφορμή την καταδίκη έξι Αλβανών για την δολοφονία πέντε Σλάβων, το Πάσχα του 2012. Οι Αλβανοί καταδικάστηκαν από το σκοπιανό δικαστήριο ως «τρομοκράτες», γεγονός που έχει εξαγριώσει την αλβανική μειονότητα (25% του πληθυσμού περίπου) του ασταθούς γειτονικού κρατιδίου, το οποίο παρά ταύτα εξακολουθεί να προπαγανδίζει κατά της ελληνικής ιστορίας, της μνήμης και του πολιτισμού.
Η ΠΓΔΜ είναι ήδη μια χώρα υπό κατάρρευση, βαθιά διαιρεμένη. Είναι ένα τεχνητό κρατικό μόρφωμα που δημιουργήθηκε, από τον Τίτο, για να αποτελέσει όχημα διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας, με την συνεργασία, δυστυχώς, και της τότε ηγεσίας της ελληνικής αριστεράς.
Το μόρφωμα αυτό έγινε ανεκτό από τις μετέπειτα κυβερνήσεις της δεξιάς και του κέντρου, προς όφελος της «ελληνογιουγκοσλαβικής συνεργασίας», υπό την πίεση των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα, μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, να αποβεί εκ νέου ένας ακόμα βραχνάς για την Ελλάδα, η οποία στο διάστημα 1990-2014, μάλλον δεν προέβη και στις βέλτιστες των επιλογών για την επίλυσή του.

Κυπριακό: Ομοιότητες με την εποχή του Αττίλα

http://1.bp.blogspot.com/-X632Hdep-wE/T2t8BqxJa3I/AAAAAAAAFYI/8XgnnhTmJSI/s400/Theofilos%2Bgeorgiadhs%2Bmnhmeio.jpg
Θεωρώ φρόνιμο πριν να τοποθετηθεί ο καθείς στο  ανώτερo σημείωμα να έχει κατά νού αυτό που τονίζεται στο κείμενο πως δεν είναι η κατάλληλη ώρα για εύκολα συμπεράσματα και πως αντίθετα είναι η ώρα για  την εξαγωγή χρήσιμων και κρίσιμων δεδομένων από τα όσα έλαβαν χώρα.Για την Διεθνή  πολιτική σκέψη και την Τουρκική διπλωματία Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν έναν ενιαίο αδιαίρετο χώρο αυτό διαφάνηκε και απο την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν στην μαρτυρική Μεγαλόνησο όσο και απο τις μετέπειτα θέσεις του και τοποθετήσεις του. Για όσους δεν γνωρίζουν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, έχει σημαντική δράση επι του κυπριακού ζητήματος (ζήτημα εισβολής και κατοχής) ώς επίσης φέρεται να αποτελεί την πρόταση των Δημοκρατικών για τον  επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Η Αμερικανική διπλωματία με τρόπο εμφατικό αποδίδει την δέουσα γεωπολιτική και γεωστρατηγική υπεραξία στην Κύπρο η οποία αυτόματα συνιστά και μείωση της Τουρκικής βαρύτητας.