18 Ιουλίου 2014

Η Χαμάς στην πολιτική σκακιέρα της Μ. Ανατολής

Στη Λωρίδα της Γάζας οι βόμβες πέφτουν βροχή κι ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς
Η Χαμάς απέρριψε την αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός και ζητεί το «τέλος της επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού».Η Χαμάς ζητεί ακόμη να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας, να ανοίξει το σημείο διέλευσης της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο καθώς και να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοιΗ Χαμάς έχει την στήριξη πολλών Παλαιστινίων, αλλά είναι και μια οργάνωση βαθιά διαιρεμένη. Η στρατιωτική της πτέρυγα βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με την πολιτικό της τμήμα.«Η ανακοίνωση των Ισραηλινών για τερματισμό των εχθροπραξιών δεν σημαίνει τίποτα για εμάς, δεν έχει καμία αξία για τη Χαμάς. Εμείς παλεύουμε όχι για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, αλλά η αδικία και η δυστυχία που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα» δήλωσε ο Σαμί Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς.

Ερντογάν: Τύρρανος ο Σίσι, απειλή για την παγκόσμια ειρήνη το Ισραήλ


O πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε σήμερα το ρόλο της Αιγύπτου και του προέδρου της Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι —τον οποίο χαρακτήρισε «τύραννο»— στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. «Αυτός (ο Σίσι) δεν διαφέρει από τους άλλους (το Ισραήλ). Κι ο ίδιος ο Σίσι είναι ένας τύραννος», υποστήριξε ο Ερντογάν ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, απαντώντας σε ερώτηση για την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ που ακολουθεί πολλές ημέρες βομβαρδισμών εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ και οι «υβριδικές» απειλές

Οι αλλαγές στη γεωπολιτική σκακιέρα επιβάλλουν νέα στρατηγική. Η απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν και η ψυχροπολεμική διαμάχη με τη Ρωσία. Οι νέες τακτικές που χρησιμοποιούν Πούτιν, Κίνα και ΙΚΙΛ και πώς πρέπει να αντιδράσει η Συμμαχία.
Ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ και οι «υβριδικές» απειλέςΕνώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, υπάρχουν κάποιοι που δύσκολα θα βρεθούν σε κάποια παραλία τον φετινό Αύγουστο: εκείνοι που προετοιμάζουν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, το Σεπτέμβριο στο Κάρντιφ.Καθώς οι τελευταίες δυνάμεις της Συμμαχίας ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, η σύνοδος θα πρέπει να απευθυνθεί στο θεμελιώδες ερώτημα: τι ακριβώς θα κάνουν τώρα οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ;
Για πολλούς, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη δώσει την απάντηση με την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επαναδεσμευθεί στην προστασία της Ευρώπης και στην αντιμετώπιση της ρεβιζιονιστικής Ρωσίας.

Στα κατεχόμενα ξένοι βουλευτές για τον εορτασμό της εισβολής

Αντιπροσωπεία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης καθώς και Βουλευτές από το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν όπως επίσης και ο Κυβερνήτης και ο Πρόεδρος της Συνέλευσης της Αυτόνομης Επαρχίας της Γκαγκαουζίας (Μολδαβία) βρίσκονται παράνομα στα κατεχόμενα για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς του κατοχικού καθεστώτος για τα 40 χρόνια της τουρκικής εισβολής.

Μειώνεται ο αριθμός των ισραηλινών διπλωματών στην Τουρκία

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μειώνει τον αριθμό των διπλωματών της χώρας οι οποίοι υπηρετούν στην Τουρκία στο «ελάχιστο απαιτούμενο» επίπεδο σήμερα, μετά τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων, τα οποία συνέδεσε με τη δημόσια κριτική της Άγκυρας για την επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφερε ότι η αστυνομία της Τουρκίας απέτυχε να προσφέρει επαρκή προστασία τόσο στην πρεσβεία της χώρας, όσο και στο ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, σε μια «κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων» και ότι σπεύδει να επαναπατρίσει τις οικογένειες των διπλωματών της χώρας που υπηρετούν στην Τουρκία.
http://www.nooz.gr/

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ



Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ*
Δυο φορές, πριν και μετά τη Χούντα, κεντρώες δυνάμεις στράφηκαν εναντίον του τότε κατεστημένου, της Δεξιάς. Προδικτατορικά η Ένωση Κέντρου κήρυξε «ανένδοτο αγώνα» για τη Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ πρόταξε την Εθνική Ανεξαρτησία, η «Ελλάδα στους Έλληνες». Οι πολιτικές ηγεσίες και στις δυο περιπτώσεις (Γ. και Α. Παπανδρέου) υιοθέτησαν συνθήματα και θέσεις της Αριστεράς (Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία) διεξάγοντας ταυτόχρονα αγώνα εναντίον της («διμέτωπος αγώνας»), προσαρμοσμένο στις συνθήκες. Και στις δυο περιπτώσεις οι δυο ηγέτες κατάφεραν με απίστευτη ευκολία να αναλάβουν την πολιτική ηγεμονία ενός ευρύτατου λαϊκού Κινήματος, στη δεύτερη περίπτωση (ΠΑΣΟΚ) ενσωματώνοντας και ιδεολογικά το μεγαλύτερο μέρος των οπαδών της Αριστεράς. Χαρακτηριστικό και στις δυο περιπτώσεις ήταν ο ριζοσπαστισμός των κοινωνικών (αστικών) δυνάμεων που στήριξαν τον αγώνα και η μαχητικότητά τους.

Η “μητέρα”, η “κόρη” και η κατοχική δύναμη Τουρκία

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/07/Samaras-Anastasiadis03.jpgΤου ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 
Κατά καιρούς, οι σχέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας έχουν «υποφέρει»… Εχουν δοκιμαστεί σε περιόδους κατά τις οποίες δεν προμηνύετο θύελλα και νομίζαμε πως τα πάντα κυλούσαν ομαλά. Θα έλεγα πως πλην της περιόδου της προδοτικής χούντας, οι δύο χώρες είχαν κάποια προβλήματα, αλλά δεν θυμάμαι ποτέ να έχει υπάρξει ρηματική διακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση στην κυπριακή. Την εποχή της δικτατορίας, τόσο ο παρανοϊκός Παπαδόπουλος, όσο και ο ψυχοπαθής Ιωαννίδης αντιμετώπιζαν εχθρικά τον Μακάριο. Η συμπεριφορά τους ήταν και απαράδεκτη και αδικαιολόγητη και έντονα αντικυπριακή.

Δύο «φωτιές» στο Πεντάγωνο

Δύο «φωτιές» στο ΠεντάγωνοΠολλές φορές στη δημόσια διοίκηση οι άστοχες αποφάσεις και η ανευθυνότητα είναι πολύ πιο επιζήμιες από τα επακόλουθα της κρίσης... Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι υποθέσεις που αφορούν στα άρβυλα των φαντάρων αλλά και στα τακάκια των Μιράζ, οι οποίες προκαλούν εκρήξεις στη δυτική πτέρυγα του Πενταγώνου, όπου εδώ και έναν μήνα έχει εγκατασταθεί ο νέος υφυπουργός Αμυνας Γ. Λαμπρόπουλος.

Παιχνίδια με τη φωτιά

Για καταστροφικές συνέπειες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μίλησε χθες ο επικεφαλής της ρωσικής τράπεζας VTB μετά την επιβολή των νέων αμερικανικών κυρώσεων.
Την άποψη αυτή δίχως αμφιβολία συμμερίζονται τραπεζίτες και πολιτικές ηγεσίες στην Ευρωζώνη-ΕΕ, χωρίς να μπορούν να το πουν επί του παρόντος ανοικτά, καθώς η Σύνοδος Κορυφής των 28 επέλεξε σε πιο συγκρατημένους τόνους να δηλώσει ότι ακολουθεί την Ουάσιγκτον.
Πρόκειται δίχως υπερβολή για παιχνίδια με τη φωτιά, σε ένα ήδη σε ακραίο βαθμό επιβαρημένο παγκόσμιο κλίμα: Ηδη η συνεχής μείωση της ποσοτικής επέκτασης από τη Fed έχει επιβραδύνει την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα και πλήττει τις εξαγωγές της ΕΕ. Αν προσθέσουμε στο παραπάνω δεδομένο τη βροχή των εξοντωτικών κυρώσεων που επέβαλαν ή σχεδιάζουν να επιβάλουν οι αμερικανικές αρχές σε μεγάλους τραπεζικούς ομίλους στη Γαλλία και τη Γερμανία μαζί με τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και θα εκτοξεύσουν στα ύψη το κόστος της ενέργειας, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια χιονοστιβάδα πολιτικών επιλογών που μόνον ένας αφελής μπορεί να πιστέψει ότι θα θίξουν επιλεκτικά και χειρουργικά τη Ρωσία του Πούτιν.

Αγνοια κινδύνου - υποτίμηση αντιπάλου

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20140718/engine/assets_LARGE_t_942_43796200_type12128.jpg
Οταν ο Πούτιν αποφάσισε να αντιδράσει δυναμικά στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αποσπάσουν την Ουκρανία από την επικυριαρχία της Ρωσίας, με πρώτο βήμα την προσάρτηση της Κριμαίας και δεύτερο την απόσχιση της Ανατολικής και της Νότιας Ουκρανίας, προφανώς έκανε την εκτίμηση ότι οι όποιες αμερικανικές κυρώσεις στο απευθείας εμπόριο της χώρας του με τη Δύση, αλλά και στην ενέργεια, θα ήσαν διαχειρίσιμες.
Η προσέγγιση του Κρεμλίνου είχε ιστορική νομιμοποίηση: Την εποχή της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου στη δεκαετία του '80 με τον Ρίγκαν στον Λευκό Οίκο και τους πυραύλους Πέρσινγκ και Κρουζ απέναντι στους SS-20 η Δυτική Γερμανία πρώτα του Σμιτ και στη συνέχεια του Κολ, η πιο εκτεθειμένη χώρα της Δυτικής Ευρώπης στις δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, αγνόησε τις αμερικανικές κυρώσεις και ανέπτυξε τη στενή εμπορική και ενεργειακή σχέση με τη Σοβιετική Ενωση.

ΧΡΗΣΗ ΔΑΚΡΥΓΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Τουρκία: Διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα

Οι ειδικές μονάδες της τουρκικής αστυνομίας έκαναν σήμερα χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων ύδατος για να διαλύσουν εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι έριχναν πέτρες εναντίον του ισραηλινού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη διαμαρτυρόμενοι για την χερσαία επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Γάζας.
Τουρκία: Διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα
Οι διαδηλωτές κρατούσαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες, φώναζαν συνθήματα όπως "Δολοφόνο Ισράηλ, φύγε από την Παλαιστίνη!" ή "Εβραίε δολοφόνε!" και έσπασαν παράθυρα του προξενείου με ραβδιά και πέτρες.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, μερικοί από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να διεισδύσουν μέσα στον περίβολο του προξενείου κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες.Στην Άγκυρα, πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος τουρκικού ισλαμοσυντηρητικού κόμματος, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης, καθώς και βουλευτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν στη διάρκεια της νύκτας μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ.

Η Βηρυτός προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ

Ο Λίβανος προσέφυγε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ λόγω "των επικίνδυνων και επανειλημμένων παραβιάσεων της εθνικής του κυριαρχίας" από την χώρα αυτή, αναφέρεται σε ανακοίνωση του λιβανικού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με την Βηρυτό, το Ισραήλ έριξε μεταξύ της 11ης και της 14ης Ιουλίου συνολικά 102 οβίδες πυροβολικού κατά του εδάφους του. Σύμφωνα με υπολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, 9 ρουκέτες ερρίφθησαν από τον Λίβανο κατά του Ισραήλ την ίδια περίοδο.

Πύραυλοι ως μέσο αντίστασης

Η διπλωματία και η πολιτική πέθαναν στην Εγγύς Ανατολή. Τη θέση τους παίρνουν οι πύραυλοι της Χαμάς. Για τους Παλαιστίνιους είναι πράξη αντίστασης. Αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τον πρόεδρο Αμπάς.
Το σκηνικό είναι το ίδιο, όπως το 2008 και το 2012. Βομβαρδισμοί στη Γάζα, ρουκέτες στο Ισραήλ. Από τη μια η ισραηλινή πολεμική μηχανή, και από την άλλη πύραυλοι. Πάνω από 180 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από τον άμαχο πληθυσμό.

ΗΠΑ Και η Ελλάδα σε παγκόσμια έρευνα για τον αντιαμερικανισμό

Και η Ελλάδα σε παγκόσμια έρευνα για τον αντιαμερικανισμό
Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Τουρκία καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην έρευνα για τον αντιαμερικανισμό, που πραγματοποίησε το Pew Research Center σε 44 χώρες απ΄ όλο τον κόσμο και ερωτήθηκαν 44 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Ντέιλι Νιους».
Στην κατάταξη με τα υψηλότερα ποσοστά που έχουν αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Μετά την Αίγυπτο (85%) και την Ιορδανία (85%), «ακολουθούν και μέλη του ΝΑΤΟ», όπως υπογραμμίζεται: η Τουρκία (73%), η Ρωσία (71%), τα Παλαιστινιακά Εδάφη (66%), η Ελλάδα (63%), το Πακιστάν (59%) και ο Λίβανος (57%).

Ερντογάν: "Απόπειρα συστηματικής γενοκτονίας" οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20140716/engine/newego_LARGE_t_1101_54373731_type12128.jpg
Ο Tούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε σήμερα τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας «απόπειρα συστηματικής γενοκτονίας» των Παλαιστινίων.«Δεν είναι η πρώτη φορά που είμαστε αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση. Από το 1948 κάθε μέρα, κάθε μήνα και κυρίως τον μήνα του ραμαζανιού παρακολουθούμε μια απόπειρα συστηματικής γενοκτονίας» από την πλευρά του Ισραήλ, υποστήριξε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής του με μουσουλμάνους ηγέτες από διάφορες χώρες στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο «την αδράνεια» της διεθνούς κοινότητας απέναντι στον ισραηλινό βομβαρδισμό του παλαιστινιακού θύλακα.«Η ανθρωπότητα χάνεται στην Παλαιστίνη», κατήγγειλε ο τούρκος πρωθυπουργός καλώντας εξάλλου τους μουσουλμάνους να κάνουν «την αυτοκριτική τους» όσον αφορά τις διαφορετικές θέσεις τους σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ισραήλ: Τουρκία και Κατάρ υπεύθυνοι για την απόρριψη της εκεχειρίας από τη Χαμάς


Το Ισραήλ κατηγορεί την Τουρκία και το Κατάρ ότι ευθύνονται για την απόρριψη της αιγυπτιακής πρότασης εκεχειρίας στη Γάζα από τη Χαμάς.Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν ισχυρίζεται ότι η Τουρκία και το Κατάρ σαμποτάρισαν την πρόταση εκεχειρίας, ασκώντας πίεση στη Χαμάς να μην την αποδεχτεί.«Η Χαμάς ήταν έτοιμη να δεχθεί την πρόταση της Αιγύπτου, όμως το Κατάρ που θέλει να δει τους Αιγύπτιους να έρχονται σε δύσκολη θέση είπε στη Χαμάς να απορρίψει την πρόταση», δήλωσε ο κ. Λίμπερμαν στο Νορβηγό ομόλογό του, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ.