26 Ιουνίου 2014

Βαρύ τίμημα πληρώνει η Τουρκία για τους αντάρτες

BEN HUBBARD – CEYLAN YEGINSU / THE NEW YORK TIMES
Σύροι πρόσφυγες στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων του Κιλίτς, στην Τουρκία, αναμένουν κάποια κρατική αρωγή.
Η επέλαση των μαχητών της τζιχάντ στο Ιράκ και η ομηρία των Τούρκων διπλωματικών στη Μοσούλη είχε μία ακόμη επίπτωση: τη διακοπή του επικερδούς διασυνοριακού εμπορίου μεταξύ Τουρκίας - Ιράκ. Ενόσω τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών ήταν ανοικτά, η Τουρκία επέτρεπε τη διέλευση ανταρτικών ομάδων κάθε είδους, προς τα πεδία μαχών της Συρίας, στην προσπάθειά της να ανατρέψει τον Μπασάρ αλ Ασαντ. Αυτή η τακτική, όμως, δημιούργησε πρόσφορο έδαφος στη Συρία για την ενίσχυση σουνιτικών ένοπλων οργανώσεων, υπεύθυνων για τον πόλεμο-αστραπή εναντίον του ιρακινού στρατού τον τελευταίο μήνα.
Σήμερα, με την άνοδο του ISIS, η τουρκική κυβέρνηση πληρώνει το τίμημα των επιλογών της αυτών.

Επενδύσεις με βάση τη σαρία Στα ισλαμικά χρηματοοικονομικά προϊόντα επικεντρώνει η Βρετανία


Στα ισλαμικά χρηματοοικονομικά προϊόντα επικεντρώνει η Βρετανία
Λονδίνο: Παγκόσμιο κέντρο στη διαπραγμάτευση ισλαμικών χρηματοοικονομικών προϊόντων επιδιώκει να γίνει η Βρετανία η οποία προχώρησε χθες Τετάρτη στην έκδοση πενταετούς κρατικού ομολόγου 200 εκατ. στερλινών.Η Βρετανία είναι η πρώτη δυτική χώρα που εισήλθε στην αγορά των ισλαμικών ομολόγων (sukuk), η οποία αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 17% και προβλέπεται να φθάσει τα 2,67 τρισ. δολάρια μέχρι το 2017.Η σαρία, ο εμπνευσμένος από το Κοράνι, θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης των μουσουλμάνων απαγορεύει την καταβολή τόκων και ως εκ τούτου οι αποδόσεις των sukuk εξαρτώνται από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και όχι από τις ημερήσιες διακυμάνσεις των αγορών.

Παρά την αντίθεση της ΕΕ Η Gazprom και η αυστριακή ÖMV υπέγραψαν συμφωνία για τον South Stream


Η Gazprom και η αυστριακή ÖMV υπέγραψαν συμφωνία για τον South Stream
Βιέννη: Η δημόσια επιχείρηση αερίου της Ρωσίας, η Gazprom, οριστικοποίησε σήμερα, Τρίτη, τη συμφωνία με τον όμιλο πετρελαίου και αερίου της Αυστρίας ÖMV για την κατασκευή ενός τμήματος του αμφιλεγόμενου αγωγού South Stream στην αυστριακή επικράτεια, παρά την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υλοποίηση αυτού του επενδυτικού σχεδίου.Η υπογραφή της συμφωνίας από τους διευθύνοντες συμβούλους της Γκάζπρομ και της ÖMV έγινε στη Βιέννη, λίγο πριν ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν φθάσει στην πρωτεύουσα της Αυστρίας για επίσημη επίσκεψη.Ο αγωγός South Stream, η κατασκευή του οποίου εκτιμάται ότι θα κοστίσει 40 δισ. δολάρια, σχεδιάζεται για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη.

ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ Τρομάζουν την Αγκυρα τα σενάρια κουρδικού κράτους

Τρομάζουν την Αγκυρα τα σενάρια κουρδικού κράτους  Του Γιώργου Παυλόπουλου
Συναγερμός έχει σημάνει στην Άγκυρα το ενδεχόμενο να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του Κουρδικού και μάλιστα πολύ σύντομα. Η αιτία δεν είναι άλλη από την κατάσταση χάους και διάλυσης που επικρατεί στο Ιράκ, η οποία καθιστά πολύ πιο ρεαλιστική την υλοποίηση του εθνικού πόθου των εκατομμυρίων Κούρδων που ζουν διεσπαρμένοι σε διάφορες χώρες (κυρίως Τουρκία, Ιράκ, Συρία και Ιράν) να αποκτήσουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος, με αφετηρία την ήδη αυτόνομη και de facto ανεξάρτητη περιοχή των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

Χωρίς τους Κούρδους δεν υπάρχει λύση στο Ιράκ

Διαθέτουν τους πόρους και τον οπλισμό για να αναχαιτίσουν τους τζιχαντιστές αλλά ζητούν ανταλλάγματα
Νίκη σε αυτόν τον πόλεμο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους Κούρδους του Ιράκ. Το ξέρουν καλά στη Βαγδάτη και στις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πήγε στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, για να πείσει την ηγεσία να μπει αποφασιστικά στη μάχη κατά των τζιχαντιστών. Αντάλλαγμα; Περισσότερα κέρδη από το πετρέλαιο, χωρίς δημοσιονομικό έλεγχο από την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη. Οι Κούρδοι είναι σήμερα ενωμένοι, στρατιωτικά ανώτεροι και μακριά από τις καταστροφικές διαμάχες που ξεσπούν μεταξύ των Αράβων. Εχουν ένοπλες δυνάμεις ικανές να αναχαιτίσουν την προέλαση των εξτρεμιστών της οργάνωσης ISIS στο Ιράκ. Αλλά δεν τις ρίχνουν στη μάχη, λόγω της σκληρής διαμάχης με τη Βαγδάτη για τη μοιρασιά των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Thomas L. Friedman Το ISIS και το SISI

Το Βήμα - The New York Times
https://s.yimg.com/bt/api/res/1.2/MrpIksl0PjzMAI7hIKMwpQ--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Zmk9aW5zZXQ7aD0yMDI7cT03NTt3PTMyNA--/http://media.zenfs.com/el_GR/News/protothema_gr/3742504A56E0A911B664CCDAE54D279B.jpg
Ο τελευταίος μήνας προσέφερε μία γεύση στον κόσμο από αυτό που η ισραηλινή αναλύτρια Ορίτ Πέρλοβ περιγράφει ως τα δύο κυρίαρχα αραβικά μοντέλα διακυβέρνησης: το ISIS και το SISI. Το ISIS φυσικά είναι το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας, η αιμοσταγής σουνιτική οργάνωση που σμιλεύει ένα νέο κράτος από τις σουνιτικές περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Το SISI, φυσικά, δεν είναι «πράγμα»: είναι ο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, ο νέος ισχυρός άνδρας/ πρόεδρος της Αιγύπτου, του οποίου το καθεστώς καταδίκασε σε φυλάκιση αυτή την εβδομάδα με κατασκευασμένες κατηγορίες τρεις δημοσιογράφους του Al Jazeera - ένα μεγάλο έθνος που συμπεριφέρεται τόσο μικρόψυχα. Το Isis και ο Σίσι, υποστηρίζει η Πέρλοβ, ερευνήτρια σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο για της Εθνική Ασφάλεια του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ είναι απλά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: η μία ανυψώνει τον «θεό» ως τον κριτή της πολιτικής ζωής και η άλλη το «εθνικό κράτος».

Το Ιράκ, η Ουκρανία και το... σφυρί των ΗΠΑ του George Friedman

Οι στρατηγικές επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών σε Ιράκ - Ουκρανία και οι γεωπολιτικοί περιορισμοί. Τα αντιμαχόμενα μέρη, η παροχή εγγυήσεων και οι οικονομικοί δεσμοί. Ο... διστακτικός Ομπάμα και το παράδειγμα του Αΐζενχάουερ.
Το Ιράκ, η Ουκρανία και το... σφυρί των ΗΠΑ Τις πρόσφατες εβδομάδες, ήρθαν στην επιφάνεια κάποιες ανολοκλήρωτες δουλειές του διεθνούς συστήματος.
Είδαμε ότι η μοίρα της Ουκρανίας δεν έχει ακόμα καθοριστεί, ούτε όμως και η σχέση της Ρωσίας με την Ευρώπη. Στο Ιράκ μάθαμε πως η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και η δημιουργία ενός νέου ιρακινού πολιτικού συστήματος δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημα του πως μπορούν να συμβιώσουν τα τρία μέρη του Ιράκ. Οι γεωπολιτικές καταστάσεις σπανίως επιλύονται από μόνες τους, με «καθαρό» ή μόνιμο τρόπο.

Στην Τουρκία αύριο ο Κούρδος πρωθυπουργός

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί αύριο ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν Nechirvan Barzani, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού εξωτερικών στην πρωτεύουσα των Κούρδων και την άρνησή τους να λάβουν μέρος σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον σημερινό σιίτη πρωθυπουργό Νούρι Αλ Μαλίκι.
Η επίσκεψη του Κούρδου πρωθυπουργού στην Άγκυρα, θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Ιράκ και την προέλαση της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και την Ανατολή (ISIS). Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν πιθανά βήματα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης για το Ιράκ, αναφέρει το δημοσίευμα του κουρδικού ενημερωτικού συγκροτήματος rudaw.net.