23 Ιουνίου 2014

Ερντογάν, PKK, Κούρδοι της Συρίας και κουρδική τοπική κυβέρνηση στο Ιράκ: Διαίρει και βασίλευε

Τα τελευταία χρόνια, τα πάνω κάτω στο κουρδικό ζήτημα έχει φέρει η σταδιακή μετακίνηση της τουρκικής πλευράς, της οποίας η δήλωση του εκπροσώπου του ΑΚΡ, ότι οι κούρδοι του Ιράκ έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, έρχεται ως τελική κατάληξη. Ο Ερντογάν έχει ακολουθήσει μια διπλή, αν όχι τριπλή, στρατηγική που στη βάση της έχει μια πολιτική διαίρει και βασίλευε απέναντι στις ηγεσίες των Κούρδων της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράκ προκειμένου να διασφαλίσει πολλαπλά συμφέροντα της Τουρκίας.

Η άγνωστη Τουρκία του Ερντογάν

Η άγνωστη Τουρκία του Ερντογάν

Την αυγή της 17ης Δεκεμβρίου 2013 ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει πολυτελείς κατοικίες στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. «Θα σε συλλάβουν», φέρεται να προειδοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, τον στενό συνεργάτη του Μεχμέτ Αλί Καχραμάν. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε πληροφορηθεί για τη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας. «Αν μπορείς, σκάσ' το» του είπε. Δεν μπόρεσε, ήταν ήδη αργά. 

Ανατροπές στη Μέση Ανατολή

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/06/SYRIA-ISRAHL01-22JUNE2014-500x332.jpgΗ ταχεία κατάληψη από τους σουνίτες Ισλαμιστές μεγάλων περιοχών του Ιράκ δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο για το Ιράκ, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Από τη μια επισημοποιείται ο ντε φάκτο διαμελισμός του Ιράκ σε τρεις οντότητες, την κουρδική στο Βορρά, τη σουνιτική στο κεντρικό Ιράκ και τη σιιτική στον Νότο. Ερωτηματικό παραμένει αν η σημερινή σιιτική κεντρική κυβέρνηση θα μπορέσει να κρατήσει τη Βαγδάτη. Ερωτηματικό επίσης παραμένει κατά πόσον οι Ισλαμιστές θα καταφέρουν να εδραιώσουν τον έλεγχό τους στις περιοχές που κατέλαβαν δημιουργώντας μια νέα κρατική οντότητα. Αν το πετύχουν, ενδεχομένως θα περιλαμβάνει και τμήματα της Συρίας και θα είναι μια μεγάλη ανατροπή. Από την άλλη οι Κούρδοι του Ιράκ επωφελήθηκαν της ευκαιρίας και κατέλαβαν την πόλη Κιρκούκ, σημαντικό πετρελαϊκό κόμβο στο βόρειο Ιράκ.

Γερμανία-Ολλανδία συζητούν απόσυρση Patriot από Τουρκία

Αυξάνονται συνεχώς οι πιέσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία με προφανή στόχο να συνετίσει την αμετροεπή ηγεσία της, που… εξειδικεύεται σε αποφάσεις που αφορούν τη δυτική Συμμαχία, με κύριο χαρακτηριστικό «μια στο καρφί και μια στο πέταλο».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, η Γερμανία και η Ολλανδία συζητούν να αποσύρουν τις συστοιχίες του αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς Patriot στα τέλη του έτους, τα οποία είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία για να προστατεύσουν τη χώρα, από την υποτιθέμενη απειλή που συνιστούσε το βαλλιστικό οπλοστάσιο του συριακού καθεστώτος.Στο αιτιολογικό της καταρχήν πρόθεσης, αποτυπώνεται αφενός η ολοκλήρωση της μεταφοράς του χημικού οπλοστασίου εκτός της χώρας και αφετέρου τη δυσκολία επάνδρωσης των συστημάτων με εναλλαγή στρατιωτικού προσωπικού ανά περιόδους, λόγω έλλειψης αρκετών εξειδικευμένων στα συστήματα αυτά αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων των χωρών αυτών.

ΚΙΝΑ: Ταυτόχρονη «εισβολή» σε Ελλάδα-Ισραήλ, η στρατηγική λογική

Εναλλακτική λύση σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την Ελλάδα ή συμπληρωματικότητα και σαφής στρατηγικός σχεδιασμός για περαιτέρω περιορισμό του κόστους μεταφοράς των κινεζικών προϊόντων στις δυτικές αγορές;
Μάλλον το δεύτερο αναζητά η Κίνα με τη μαζική δραστηριοποίησή της στην αγορά του Ισραήλ, όπου σύμφωνα με την επιχειρηματική εφημερίδα «Globes», προηγείται σε διαγωνισμό για την κατασκευή νέου λιμένα, κατατροπώνοντας τον ανταγωνισμό, καθώς η προσφορά της China Harbour Engineering Company Ltd. είναι πολύ πιο οικονομική από το ένα περίπου δισεκατομμύριο δολάρια που είχε προταθεί.
Η διαφαινόμενη επιτυχία έρχεται μετά από αυτή του Μαρτίου, όταν και κινεζική προσφορά επικράτησε σε διαγωνισμό για τη σιδηροδρομική σύνδεση του Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, με τον λιμένα Ασντόντ στη Μεσόγειο, σε μια σιδηροδρομική γραμμή 300 χιλιομέτρων με την επωνυμία «Red-Med» που θα μεταφέρει εμπορεύματα. Χρονοδιάγραμμα του έργου είναι η πενταετία.

ΔΗΛΩΣΗ - ΣΟΚ ΠΟΛΩΝΟΥ ΥΠΕΞ Κάνουμε στοματικό στις ΗΠΑ και δεν παίρνουμε και αντάλλαγμα

O Πολωνός υπουργός Εξωτερικών φαίνεται πως πιστεύει ότι η συμμαχία της χώρας του με τις ΗΠΑ δεν αξίζει τίποτα, αφού σε μία ιδιαίτερα αποκαλυπτική δήλωσή του, ο Radoslaw Sikorski παρομοιάζει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών με τη... σεξουαλική σχέση δύο εραστών και συγκεκριμένα με το στοματικό σεξ!Κι όμως, σύμφωνα με το πολωνικό περιοδικό «Wprost», σε συνομιλία που είχε ο Sikorski με τον Jacek Rostowski, βουλευτή και πρώην υπουργό, ο Πολωνός ΥΠΕΞ ακούγεται να λέει ότι η Πολωνία προσφέρει... στοματικό σεξ στις ΗΠΑ και εκείνες δεν δίνουν τίποτε σε αντάλλαγμα!

SPIEGEL «Ρουά ματ στη βασίλισσα» Μέρκελ

Το άρθρο επικεντρώνεται στις προσπάθειες αποδυνάμωσης της γερμανίδας καγκελαρίου στην ΕΕ κυρίως λόγω της πολιτικής λιτότητας, στην οποία εμμένει. Όπως υποστηρίζει το άρθρο, στην προσπάθεια αυτή συμβάλουν εκτός από το τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Μεσολαβητής των "κουρασμένων' νοτίων

Όπως αναφέρει το άρθρο οι προεργασίες για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής του αντικαγκελαρίου και πρόεδρου των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ξεκίνησαν πριν από μήνες. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η διατύπωση διακριτών σοσιαλδημοκρατικών θέσεων.

Κινέζικο χρήμα: Η «φασαρία», η ουσία και η επόμενη μέρα

του Φώτη Κόλλια
Κινέζικο χρήμα: Η «φασαρία», η ουσία και η επόμενη μέρα Οι τέσσερις επιδιώξεις των Κινέζων και τι πέτυχαν στην «απόβαση» των τελευταίων ημερών. Οι ελληνικές υποδομές, οι χρηματοδοτήσεις εταιρειών και πώς συνδέονται με τις ναυπηγήσεις πλοίων. Ποιες επενδύσεις έρχονται, ποια «αγκάθια» παραμένουν.
Οι επαφές Ελλάδας – Κίνας μπορεί να πυκνώνουν σε πολιτικό επίπεδο, καθώς τον επόμενο μήνα αναμένεται συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στη Ρόδο, αλλά οι επιδιώξεις του Πεκίνου παραμένουν αμετάβλητες. Η τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στη χώρα μας κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο με τα προηγούμενα ταξίδια κινέζων αξιωματούχων.

Γερμανικές εταιρείες εγκαταλείπουν το Ιράκ

Η κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ πλήττει τις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Πολλές από αυτές εγκαταλείπουν το Ιράκ ή αποσύρουν τα στελέχη τους από τις περιοχές των συγκρούσεων.«Πρόκειται για μια τραγωδία. Ελπίζω να επιστρέψει η σύνεση στο Ιράκ μετά από αυτή την αιματοχυσία», λέει στην Deutsche Welle o Ερνστ Γιόαχιμ Τραπ, επιχειρηματίας στον κλάδο των κατασκευών, από το Βέζελ της Γερμανίας.Ο Τραπ διευθύνει μια οικογενειακή επιχείρηση που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Ο τελευταίος άρχισε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο Ιράκ το 1952. Οι επαφές του πατέρα του άνοιξαν αργότερα το δρόμο για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στον Ερνστ Γιόαχιμ Τραπ, ο οποίος αναφέρεται στο μυστικό της επιτυχίας όσον αφορά τις συναλλαγές στο Ιράκ.

Λύση σε βάρος ΗΠΑ, Ισραήλ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ-Η τουρκική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν δημιουργεί προβλήματα στο Ισραήλ, υπό την έννοια ότι στόχος της είναι ο στρατηγικός εγκλωβισμός του από αραβικά και μουσουλμανικά κράτη. Η αναρχία και η χαώδης κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, αφενός, αυξάνει τις ασύμμετρες απειλές σε βάρος του Ισραήλ και της Δύσης, αφετέρου, αποτυπώνει την αποτυχία των Αμερικανών στην περιοχή να δημιουργήσουν συνθήκες ασφαλείας. Και στο Ιράκ και στη Συρία, καθώς και μακρύτερα στη Λιβύη και στο Αφγανιστάν, ενώ στην Παλαιστίνη η κατάσταση παραμένει πάντοτε πολεμική.

Οι Γερμανοί επιστρέφουν στα Βαλκάνια! Παγίδα που στήνουν στο Σκοπιανό

Είκοσι τρία χρόνια μετά το Μάαστριχτ και την απόφαση της Γερμανίας για διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που οδήγησε σε δύο από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην καρδιά της Ευρώπης, το Βερολίνο επιχειρεί να επιστρέψει στην περιοχή, προωθώντας αυτή τη φορά την πολιτική και οικονομική σφαίρα επιρροής του και δημιουργώντας «ανάχωμα» στη ρωσική παραδοσιακή διείσδυση στα Βαλκάνια. Την εποχή που η διεύρυνση της ΕΕ είναι σχεδόν παγωμένη λόγω τόσο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, των έντονων θεσμικών αδυναμιών της ΕΕ, αλλά κυρίως λόγω του ξενοφοβικού κύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, η απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου να συγκαλέσει, υπό την αιγίδα της, Σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο, είναι ενδεικτικό του μηνύματος που στέλνει.

Λάθη στην εξωτερική πολιτική

Σάββας Καλεντερίδης Στο άρθρο μας της Παρασκευής υποσχεθήκαμε ότι θα εξηγήσουμε στους αναγνώστες μας τι σημαίνει για τις ισορροπίες στη Μεσοποταμία, στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο ο πλήρης έλεγχος του Κιρκούκ από τους Κούρδους.Οταν ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα του Ιράκ, το 2005, το οποίο αναγνώριζε αυτονομία στους Κούρδους που κατοικούσαν στις περιφέρειες Ντόχουκ, Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια, καθώς και το δικαίωμα να έχουν τους δικούς τους πρόεδρο και πρωθυπουργό και τα δικά τους υπουργικό συμβούλιο και Κοινοβούλιο, το Κιρκούκ, αν και αποτελεί παραδοσιακή πόλη του Κουρδιστάν, δεν συμπεριελήφθη στα όρια του αυτόνομου κουρδικού κράτους. Το άρθρο 140 του νέου Συντάγματος προέβλεπε καταμέτρηση του πληθυσμού και διεξαγωγή δημοψηφίσματος έως τις 31/12/2007, για να αποφασίσουν οι πολίτες της πλούσιας σε πετρέλαιο περιφέρειας αν αυτή θα ανήκε στην επικράτεια του Κουρδιστάν ή της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης.

Ο τρίτος κύκλος της Αραβικής Ανοιξης

Σπύρος ΛίτσαςΚαθώς οι τζιχαντιστές της ISIS έμπαιναν στη Μοσούλη σήκωναν τον δείκτη προς τον ουρανό, σχηματίζοντας το Allahu Akbar. Το γνωστό Takbir σε αυτήν τη σκηνή λειτουργούσε ως η άηχη πολεμική κραυγή των τρομοκρατών, μια προειδοποίηση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Η ISIS αποτελεί μια νέα γενιά τζιχαντιστών του σαλαφιστικού χώρου που έρχονται να λάβουν τη σκυτάλη του χάους από την Αλ Κάιντα. Στόχος τους, να δημιουργήσουν ένα κράτος που θα εκτείνεται από τις ζώνες ελέγχου τους στη Συρία και θα εκτείνεται και στο Ιράκ. Το πραγματικά ανησυχητικό στοιχείο στη δράση της ISIS δεν είναι ότι επέτυχαν να ελέγχουν στρατιωτικά τη Μοσούλη, τη Φαλούτζα και την Τικρίτ ούτε ότι στα λάφυρα του πολέμου της Μοσούλης συμπεριλαμβάνουν 425.000.000 δολάρια και έξι UH-60 Blackhawk ελικόπτερα. Τα χρήματα πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να τα «ξεπλύνουν», ενώ δεν έχουν τους πιλότους να πετάξουν τα ελικόπτερα. Η πραγματική ανησυχία αφορά το ότι αυτή η οργάνωση με τη δράση της ανοίγει τον τρίτο κύκλο της Αραβικής Ανοιξης, που πλέον αφορά τη βίαιη αλλαγή συνόρων στη Μέση Ανατολή, την οικοδόμηση των προϋποθέσεων για εντατικοποίηση της ρήξης μεταξύ σουνιτών και σιιτών σε όλη την περιοχή, αλλά και την αναπροσαρμογή των στρατηγικών δεδομένων.

Ο Πούτιν στη γωνία

Η Μόσχα θέλει επειγόντως να τερματιστούν οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς επείγεται να αποφύγει νέο κύμα πιο σκληρών κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Η στιγμή είναι συγκυριακά ευνοϊκή για το Κίεβο και τη Δύση, λόγω της μειωμένης ανάγκης φυσικού αερίου κατά τη θερινή περίοδο. Ετσι καταγράφονται εξελίξεις έξω από τη φαντασία μερικούς μήνες πριν, όταν η Ρωσία μέσα σε τρεις βδομάδες κατελάμβανε και προσαρτούσε την Κριμαία.Προσβάλλονται στόχοι επί ρωσικού εδάφους και το Κρεμλίνο δείχνει μια αυτοσυγκράτηση. Αν η παραπάνω κατάσταση πραγμάτων παραταθεί, ο Πούτιν κινδυνεύει από κατακτητής της Κριμαίας να καταγραφεί ως ο υπεύθυνος για την οριστική απώλεια του συνόλου της Ουκρανίας.

Η Αλβανία υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, ο Σαμαράς συμφωνεί

Μετά βαΐων και κλάδων, λοιπόν, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ και μάλιστα υπό ελληνική προεδρία θα ανακηρύξει στα τέλη της εβδομάδας την Αλβανία επισήμως χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ. "Η Ελλάδα θα επιδιώξει να επιτύχει συναίνεση των κρατών-μελών για την αποδοχή της υποψηφιότητας της Αλβανίας", δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Καλά, δεν χρειάστηκε να μοχθήσει καθόλου η κυβέρνηση της Αθήνας για το θέμα αυτό, αφού από τις αρχές Ιουνίου ο αρμόδιος για τη Διερεύνηση κομισάριος της ΕΕ Στέφαν Φούλε είχε ανακοινώσει την απόφαση της Κομισιόν. Ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα άλλωστε είχε γράψει τότε ότι "η Κομισιόν έχει δώσει ένα ισχυρό "Ναι" χωρίς επιφυλάξεις για την Αλβανία". Η Κομισιόν καλά έκανε.

Σχέσεις Κούρδων και Εβραίων: Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου ή μήπως εχθρός μου;

«Oι Άραβες θα αντιμετωπίσουν μέσα σε δύο δεκαετίες τη δεύτερη Νάκμπα [καταστροφή] τους μετά την Παλαιστίνη». (Getty Images) Το 1966, ο ιρακινός υπουργός Άμυνας Αμπντ αλ-Αζίζ αλ-Ουκαγίλι κατηγόρησε τους Κούρδους του Ιράκ για προσπάθεια δημιουργίας «ενός δεύτερου Ισραήλ» στη Μέση Ανατολή. Ισχυρίστηκε επίσης ότι «η Δύση και η Ανατολή υποστηρίζουν τους αντάρτες να δημιουργήσουν ένα νέο κράτος του Ισραήλ» στο βόρειο τμήμα της πατρίδας του, όπως είχε συμβεί το 1948, στις ακτές της Μεσογείου. Ένας Άραβας σχολιαστής είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι αν θα συμβεί κάτι τέτοιο, «οι Άραβες θα αντιμετωπίσουν μέσα σε δύο δεκαετίες τη δεύτερη Νάκμπα [καταστροφή] τους μετά την Παλαιστίνη». Είναι σαν μια επανάληψη της ιστορίας.Αυτοί οι ισχυρισμοί λένε πολλά για τις αντιλήψεις των Ιρακινών, πάνω από τέσσερις δεκαετίες μετά την ίδρυση του κράτους του Ιράκ, όπως αντιλαμβάνονται το Ισραήλ ως το απόλυτο κακό στην περιοχή. Τέτοιες κατηγορίες επαναλαμβάνονται σήμερα από ορισμένα αραβικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ισχυρίζονται ότι το Κουρδιστάν ακολουθεί τα χνάρια του «Γιαχουντιστάν» («Γη των Εβραίων»). Από τη σκοπιά των Κούρδων και των Ισραηλινών, αυτού του είδους οι διασυνδέσεις και οι παραλληλισμοί αποσκοπούν να δαιμονοποιούν και να απονομιμοποιούν τους δύο, υπονοώντας ταυτόχρονα τις σχέσεις μεταξύ τους ως παράνομες.