16 Ιουνίου 2014

Μετά το Ιράκ έρχεται η σειρά του Αφγανιστάν;

Τηρουμένων των αναλογιών το χάος που άφησαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ θα μπορούσε να φθάσει και στο Αφγανιστάν. Οι δύο χώρες που απασχόλησαν την αμερικανική στρατιωτική μηχανή επί μια δεκαετία κινδυνεύουν από τζιχαντιστές.

Έπειτα από μήνες δισταγμών ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατέστρωσε ημερολόγιο αποχώρησης των δυνάμεών του από το Αφγανιστάν. Μετά το 2014 θα παραμείνουν 9.800 στρατιώτες πριν την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων το 2016 με τη λήξη της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να γυρίσει η χώρα σελίδα στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Περισσότερο πετρέλαιο θέλουν οι Κούρδοι του Ιράκ Αύξηση του μεριδίου των πωλήσεων

Το ένα τέταρτο των εσόδων από το ιρακινό πετρέλαιο, διεκδικεί η αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Η κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν πιστεύει ότι το μερίδιό της στις συνολικές πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου πρέπει να αυξηθεί και να είναι στο 25% της συνολικής παραγωγής, ανέφερε ο επίσημος εκπρόσωπός της.Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι οι περικοπές του προϋπολογισμού από τη Βαγδάτη έχουν αναγκάσει την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική στις πωλήσεις πετρελαίου εκτός του ελέγχου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.Ο Σαφέν Ντιζαγιέ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Παιδείας της περιφερειακής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν και πλέον επίσημος εκπρόσωπος της αυτόνομης κυβέρνησης, είπε ότι ενώ βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών η κυβέρνηση με έδρα την Αρμπίλ αναμένεται να λάβει το 17% των ιρακινών εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου, η συνολική αποτίμηση θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερη με βάση την αύξηση του πληθυσμού και της παραγωγής πετρελαίου.

Κούρδοι, αλεβίδες και τζιχαντιστές, οι πονοκέφαλοι του Ερντογάν

Αόριστο έως σχετικά αρνητικό είναι το πολιτικό τοπίο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο σημείο μηδέν της προεκλογικής περιόδου εν όψει των εκλογών για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
Η αοριστία μεγεθύνεται λόγω της επέλασης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (Συρίας)», η οποία έχει μεν θεωρητικά μια διάσταση θετικής προοπτικής για τον Ερντογάν, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της η ιστορία αυτή δημιουργεί συνθήκες μάλλον αρνητικές γι' αυτόν.

Μια επίσκεψη με νόημα

Οι συνεχείς κρίσεις, στη Συρία, στην Ουκρανία, στην Τουρκία και τώρα στο Ιράκ, επηρεάζουν σημαντικά τις διεθνείς εξελίξεις γενικά και το διεθνή συσχετισμό δυνάμεων στον ενεργειακό τομέα ειδικότερα. Με αυτό ως δεδομένο, η επίσκεψη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν κ. Αλίεφ στη χώρα μας προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία.Χώρα με ενδιαφέρουσα ιστορία αλλά και θέση με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, και με σαφή προσανατολισμό στο διεθνή ενεργειακό χάρτη, το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί προνομιακό και ενδιαφέροντα συνομιλητή, πράγμα που σημαίνει ότι μια τέτοια επίσκεψη σε μια τέτοια περίοδο δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να περιορισθεί μόνο στα ειδικά ζητήματα που συνιστούν και προσδιορίζουν τις σχέσεις της Ελλάδας με τη χώρα αυτή. Αντίθετα, θα πρέπει να επεκταθεί και στις γενικότερες εξελίξεις στο διεθνή ενεργειακό χάρτη και να αποτελέσει έτσι ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας πιο ουσιαστικής συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.

ICT: Αγωγός από Ισραήλ προς Τουρκία "Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για πρόοδο στο Κυπριακό"



ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΗ Τουρκία θα μπορούσε να γίνει σημαντικός προορισμός και διαδρομή για νέες πηγές φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο και το Ιράκ, και στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου ένας αγωγός από το Ισραήλ προς την Τουρκία, που θα περνά από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία για το Κυπριακό.

Τουρκία: Κοινό υποψήφιο για την προεδρία ανακοίνωσε η κεμαλική αντιπολίτευση Κεντροαριστερή και ακροδεξιά


Τα δύο βασικότερα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, θα είναι ο κοινός τους υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου στην Τουρκία.Οι επικεφαλής του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) προχώρησαν στην σχετική ανακοίνωση από κοινού στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

ΆΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ: “ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΤΟΝΕ ΓΕΝΝΗΣΕ”



Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
http://img.pathfinder.gr/clubs/images/2/152202/7.jpg«Πριν κάμποσο καιρό, πάνου στη Λιάκουρα, στο αετοχώρι το Δαδί, ρώτησα ένα παιδί ως οχτώ χρονώ:
- Τον ξέρεις τον Άρη;
- Ναι, μου λέει. Τον ξέρω.
- Τον είδες ποτέ σου;
- Όχι. Μα τόνε ξέρω.
- Πώς είναι;
- Τρεις βολές πιο αψηλός απ' τον πατέρα μου. Κι έχει ένα μεγάλο-μεγάλο κόκκινο άλογο. Και πίσω τον ακολουθάει πάντοτες ένας τρανός αητός με μια σημαία.
Μιαν άλλη φορά, στα Τρίκαλα, ρώτησα ένα “αετόπουλο” που πέρναγε τις γραμμές του οχτρού μεταφέροντας μαντάτα στους αντάρτες μέσα στο κούφωμα ενός καλαμιού.
- Γιωργή, τον ξέρεις τον Άρη;
- Τόνε ξέρω.
- Τον είδες ποτέ σου;
- Τον είδα με τα μάτια μου.
- Πώς είναι;

Αδιαλλαξία και κλιμάκωση

Δέκα μέρες μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι το μήνυμα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ προς τον Πούτιν είναι μια επίδειξη αδιαλλαξίας: Πήρες την Κριμαία, έχασες την Ουκρανία, που είναι η μόνη δυνατή όδευση για την εξαγωγή Φυσικού αερίου, καθώς δεν θα επιτρέψουμε την παράκαμψή της μέσω του αγωγού Southstream.Ετσι οι όποιες υποσχέσεις για παραχωρήσεις του Κιέβου στις Ανατολικές Επαρχίες προσλαμβάνονται πλέον από το Κρεμλίνο ως δόλωμα, που μαζί με την απειλή περαιτέρω κυρώσεων εξανάγκασαν τη Μόσχα να αναγνωρίσει τη νομιμότητα της εκλογής Ποροσένκο. Προφανώς ο νεοεκλεγείς "βαρόνος της σοκολάτας" συνεχίζει τις πολεμικές επιχειρήσεις είτε με παρότρυνση είτε με πίεση των ΗΠΑ. Στην αδιαλλαξία ο Πούτιν απαντά με ελεγχόμενη κλιμάκωση: Στέλνει τεθωρακισμένα και αντιαεροπορικούς πυραύλους στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ, και με την κατάρριψη του ουκρανικού μεταγωγικού να είναι μια έμπρακτη αιματηρή προειδοποίηση.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Σε ελληνικά χέρια περνά ξανά το σχολείο της Ιμβρου

Σε ελληνικά χέρια περνά ξανά το σχολείο της ΙμβρουΤo δημευμένο εδώ και σχεδόν 50 χρόνια κτίριο του ελληνικού δημοτικού σχολείου στα Αγρίδια της Ιμβρου παραχωρήθηκε και πάλι από τις τουρκικές αρχές, με τη μορφή της προσωρινής αμισθί και επ' αόριστο παραχώρησης, στην ελληνική κοινότητα, με σκοπό να λειτουργήσει γυμνάσιο - λύκειο.Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την επαναλειτουργία από την αρχή της σχολικής χρονιάς, με έναν μικρό αριθμό μαθητών, του δημοτικού σχολείου στους Αγίους Θεοδώρους, που είναι και η πατρίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.Η υπογραφή της παραχώρησης έγινε από τον Τούρκο έπαρχο της Ιμβρου προς τον νεοϊδρυθέντα Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ιμβρου, παρουσία του προέδρου του Συνδέσμου και εκπρόσωπου των μειονοτικών ιδρυμάτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφιών της Τουρκίας, Λάκη Βίγκα, και του αντιπροέδρου του Συνδέσμου και αντιπροέδρου του Συλλόγου Ιμβρίων Ιωακείμ Καμπουρόπουλου.

Βόρειο Ιράκ: Έγερση Τουρκομάνων και σύσταση πολιτοφ/κής

Νέο μέτωπο φαίνεται πως ανοίγει στο πολύπαθο Ιράκ, αυτή τη φορά μεταξύ Κούρδων και Τουρκομάνων. Φοβούμενοι την ενίσχυση των Πεσμεργκά στην περιοχή του Κιρκούκ, οι Τουρκομάνοι του Ιράκ, σχηματίζουν τη δική τους πολιτοφυλακή, προφανώς υπό τις ευλογίες της Τουρκίας.
«Είμαστε αποφασισμένοι να σχηματίσουμε ένοπλη δύναμη. Είμαστε υποχρεωμένοι να αμυνθούμε», δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ο εκπρόσωπος των Τουρκομάνων, Ερσάντ Σαλιχί. Υπενθυμίζουμε, ότι οι Τούρκοι έχουν στο παρελθόν θέσει πολλές φορές θέμα Μοσούλης και Κιρκούκ σε δηλώσεις που γινόντουσαν από την εποχή του Τουργκούτ Οζάλ, ενώ χρησιμοποιούσαν πάντα τους Τουρκομάνους για να παρεμβαίνουν στην περιοχή.

Διατλαντική εταιρική σχέση

http://www.euintheus.org/wp-content/uploads/2013/01/iStock_000009920511Small-612x336.jpg
ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ Ευρωπαίοι (και Αμερικανοί) πολίτες γνωρίζουν για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ή TTIP (Transatlantic Tradeand Investment Partnership). Πρόκειται για συμφωνία που από το φθινόπωρο του 2012 τελεί υπό καθεστώς διαπραγμάτευσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ΗΠΑ. Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων της TTIP έγινε τον Νοέμβρη 2013 στις Βρυξέλλες και ο τρίτος γύρος συνεχίστηκε τον Δεκέμβριο 2013 στην Ουάσινγκτον. Η ίδια πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να ανακοινώσει τον περασμένο Σεπτέμβρη πως οι πρόεδροι Barroso, VanRompuy και Obama, μίλησαν για μείωση των κανονιστικών φραγμών στο εμπόριο ώστε να μπορέσουν οι οικονομίες της ΕΕ και των ΗΠΑ να επωφεληθούν από τη διατλαντική εμπορική και επενδυτική εταιρική σχέση. Ωστόσο, υπάρχουν εύλογες απορίες σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Το δις εξαμαρτείν και η πτώση της Δύσης στην Μεσοποταμία: Το κενό ισχύος στο Ιράκ και την Συρία -ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΕΤΗΣ*

Η σημερινή κατάσταση στο Ιράκ δεν αποτελεί έκπληξη. Όπως καταδείξαμε και τον Αύγουστο του 2013 στο άρθρο της Καθημερινής «Η Μεσοποταμία φλέγεται για το Χρίσμα του Προφήτη», είχε προβλεφθεί η γεωπολιτική έκρηξη και αστάθεια του Ιράκ παρότι τα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ ασχολούντο με τη Συρία, όταν (τα τελευταία) δεν ασχολούντο με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Απλώς το Ιράκ ήταν «ηφαίστειο που σιγόβραζε».Σήμερα το Ιράκ αποσταθεροποιείται λόγω των επανειλημμένων επιπόλαιων και μη ρεαλιστικών αποφάσεων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και της Βρετανίας το 2003 (αμερικανο-βρετανική εισβολή στο Ιράκ και πτώση Σαντάμ Χουσέιν) που απελευθέρωσαν τις δυνάμεις της αποσταθεροποίησης της Αλ-Κάιντα στην Μεσοποταμία.

Το μανιφέστο της νέας, αμερικανικής Δεξιάς

Οι συντηρητικοί συνήθως πιστεύουν ότι ο καπιταλισμός είναι μια μηχανή που μπορεί να θεραπεύεται από μόνη της. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι πολιτικοί της Δεξιάς άργησαν να συνειδητοποιήσουν τα βαθιά, δομικά προβλήματα που δυσκολεύουν τη ζωή πολλών ανθρώπων στη νέα οικονομία, με τη στασιμότητα ως προς την κοινωνική κινητικότητα, τις διευρυνόμενες ανισότητες και την ενδημική ανασφάλεια.Τελευταία, όμως, ορισμένοι συντηρητικοί, ανοιχτοί στη μεταρρύθμιση, έχουν βαλθεί να αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο αυτά τα προβλήματα. Ορισμένοι εξ αυτών δημοσίευσαν πρόσφατα ένα πολιτικό μανιφέστο που τιτλοφορείται «Χώρος για Ανάπτυξη» και συνιστά το πιο συνεκτικό πρόγραμμα που έχει παράξει η αμερικανική Δεξιά στον 21ο αιώνα.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη Σκωτία


Το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας υπερβαίνει κομματικές, ηλικιακές και ταξικές γραμμές.
Η Σκωτία, αρχές του καλοκαιριού του 2014, είναι γεμάτη ανθρώπους που κάνουν πράγματα για πρώτη φορά. Λαμβάνουν μέρος σε εκστρατείες, πηγαίνουν σε δημόσιες συζητήσεις, μιλούν για το μέλλον τους με ένα πάθος που δεν είχαν δείξει ποτέ.Εκατό ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για την απόσχιση ή μη της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, η αναμονή της ψήφου επηρεάζει βαθύτατα τον πληθυσμό. Εως πρόσφατα, τόσο η βρετανική κυβέρνηση όσο και τα μέσα ενημέρωσης του Λονδίνου εξέφραζαν βεβαιότητα ότι οι Σκωτσέζοι θα πουν ένα ηχηρό «όχι» στην απόσχιση. Τώρα κανείς δεν είναι πια τόσο σίγουρος.«Από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου θα είμαστε απολύτως κυρίαρχοι», λέει ο εμβληματικός άνδρας του Κόμματος για την Ανεξαρτησία της Σκωτίας (SNP), Τζιμ Σίλαρς. «Θα έχουμε για πρώτη φορά στην Ιστορία την ισχύ στα χέρια μας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν στις 10 μ.μ. και ένα λεπτό θα συνεχίσουμε να κρατάμε την ισχύ ή θα την έχουμε επιστρέψει».

Πολιτική κρίση στη Σόφια εξαιτίας του South Stream

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
Η ουκρανική κρίση βγήκε από τα σύνορά της και απειλεί να αποσταθεροποιήσει γειτονικές χώρες. Πρώτο θύμα της η Βουλγαρία, που βρέθηκε μπλεγμένη στη διελκυστίνδα Δύσης - Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και οδεύει προς πρόωρες εκλογές. Από κοντά και η Σερβία, που δέχεται πιέσεις από τους Δυτικούς να μην προχωρήσει το κομμάτι του αγωγού που της αναλογεί, ενώ αύριο μεταβαίνει στο Βελιγράδι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Μοσούλη, η Άγκυρα και η «Κουρδική άνοιξη»

Νίκος Μούδουρος
Ακόμα και αν η ενίσχυση των ισλαμιστικών δομών εξουσίας της ISIS σε Ιράκ και Συρία αποδειχτεί «προσωρινή», η κατάληψη της Μοσούλης από την εν λόγω οργάνωση, έστω και συμβολικά, σπρώχνει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σε μια νέα φάση της ιστορίας της. Η κολοσσιαία αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή και το επίσημο τέλος της λεγόμενης αραβικής άνοιξης – εξελίξεις «συμπυκνωμένες» σήμερα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ – συνοδεύονται μεταξύ άλλων από τα εξής δεδομένα: αύξηση της ιρανικής επιρροής, ενίσχυση της πορείας τριχοτόμησης του Ιράκ, επιβίωση της εξουσίας Άσσαντ σε μια κατεστραμμένη Συρία, μια αποσταθεροποιημένη Αίγυπτος, ένας ισλαμιστικός (σουννιτικός) πόλος εξουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και μια νέα κουρδική πραγματικότητα, σαφέστατα πιο ολοκληρωμένη οργανωτικά, πολιτικά και ιδεολογικά.

ΗΠΑ: Διάλογο με το Ιράν για την αντιμετώπιση τζιχαντιστών του Ιράκ Το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ουάσιγκτον αφήνει ανοικτό και η Τεχεράνη

ΗΠΑ: Διάλογο με το Ιράν για την αντιμετώπιση τζιχαντιστών του Ιράκ
Απευθείας διάλογο με το Ιράν φέρεται να εξετάζει να ανοίξει η Ουάσινγκτον ενώπιον της προέλασης των τζιχανιστών στο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση που επικαλούνται ξένα ΜΜΕ. Ανάλογη ετοιμότητα είχε δείξει τις τελευταίες ημέρες και η Τεχεράνη.
Το ενδεχόμενο προσέγγισης ΗΠΑ με το σιιτικό Ιράν είναι μέτρο της ανησυχίας που επικρατεί για την ενίσχυση της σουνιτικής ISIS στο κεντρικό Ιράκ. Τόσο το βρετανικό πρακτορείο Reuters όσο και η αμερικανική Wall Street Journal επικαλούνται τη Δευτέρα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης Ομπάμα, σύμφωνα με τον οποίο η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη για το άνοιγμα διαλόγου απευθείας με την Τεχεράνη. Στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν επικρατεί μεν παγετός, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να παρατηρείται μία περιορισμένη «χαλάρωση» χάρη στην ορμή των συνομιλιών με για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πώς η κρίση του Ιράκ "συναντά" την ουκρανική

http://localtvkdvr.files.wordpress.com/2014/06/s034291969.jpg
Του Κώστα Ράπτη. Σχολιάζοντας προσφάτως τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι η χώρα του αναμιγνύεται στρατιωτικά στην ουκρανική κρίση, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε δηκτικά: “Να φέρουν τις αποδείξεις. Όπως όταν ο τότε επικεφαλής του State Department, Colin Powel έδειχνε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δοκιμαστικούς σωλήνες που περιείχαν άγνωστες σκόνες”.Δεν είναι μόνο η μακρά παραμονή στην εξουσία που δίνει στον Vladimir Putin να ανακαλεί στη μνήμη γεγονότα που εκτυλίχθηκαν προ 11ετίας. Είναι και η βαθύτερη σύνδεση την οποία έχουν οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης με τη μοίρα του Ιράκ, που τόσο δραματικά επιδεινώθηκε με την προέλαση των τζιχαντιστών την τελευταία εβδομάδα.