11 Ιουνίου 2014

Ιράκ: Oι «τζιχαντιστές» κατέλαβαν το μεγαλύτερο διυλιστήριο

Στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ στην πόλη Μπαϊτζι προωθήθηκαν οι μαχητές της οργάνωσης ΙΚΙΛ. Οι ισλαμιστές αντάρτες κρατούν ομήρους 48 διπλωμάτες στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη. Υπό τον έλεγχο των ανταρτών και η πόλη Τικρίτ.
Ιράκ: Oι «τζιχαντιστές» κατέλαβαν το μεγαλύτερο διυλιστήριο-Όμηροι Τούρκοι διπλωμάτες
Οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη της Μοσούλης, προωθήθηκαν προς την πόλη Μπαϊτζί, όπου λειτουργεί μεγάλη μονάδα διύλισης πετρελαίου, πυρπόλησαν το δικαστικό μέγαρο και ένα αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.Τα διυλιστήρια της πόλης φυλάσσονταν από δύναμη 250 φρουρών. Σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας, οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ έστειλαν αντιπροσωπεία από σεΐχηδες τοπικών φυλών για να τους πείσουν να αποσυρθούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι φρουροί πείσθηκαν να αποσυρθούν υπό τον όρο ότι θα μεταφερθούν ασφαλώς σε άλλη πόλη.Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι αντάρτες του ΙΚΙΛ προειδοποίησαν την τοπική αστυνομία και τις στρατιωτικές δυνάμεις να μην προβάλουν αντίσταση.Οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ έφθασαν χθες το βράδυ στην πόλη με 60 οχήματα και απελευθέρωσαν κρατουμένους.

Το Ιράν ρίχνει… Αγκυρα


 Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ, στην Άγκυρα  REUTERS/Umit BektasΤου Νικόλα Ζηργάνου Με τη συνοδεία ενός αντιπροέδρου, επτά υπουργών, του κεντρικού τραπεζίτη και δεκάδων επιχειρηματιών έφτασε τη Δευτέρα ο Χασάν Ροχανί στην Αγκυρα, όπου πραγματοποίησε την πρώτη, τα τελευταία 18 χρόνια, επίσημη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στην Τουρκία. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ τη χαρακτήρισε «ιστορική» και υπογράμμισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών υπερβαίνουν τον διμερή χαρακτήρα και επηρεάζουν ολόκληρη την περιοχή. Τόσο ο πρόεδρος Γκιουλ όσο και ο πραγματιστής μεταρρυθμιστής Ροχανί συνέπεσαν στη θέση για «μια Μέση Ανατολή απαλλαγμένη από όπλα μαζικής καταστροφής», ενώ υποστήριξαν «το δικαίωμα κάθε χώρας στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας».

Ενισχύεται ο τουρκικός στρατός Τουρκία: Δείτε Ερντογάν και Γκιούλ με στολή... Top Gun

Με κάθε επισημότητα, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας μπήκαν στο κόκπιτ των νέων επιθετικών ελικοπτέρων που κατασκευάστηκαν εξολοκλήρου από την τουρκική αεροπορική βιομηχανία

Μέρα με τη μέρα η τουρκική πολεμική μηχανή ενισχύεται όλο και περισσότερο. Σε μια εντυπωσιακή τελετή που έγινε την Τρίτη στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Αμπντουλλάχ Γκιουλ παρουσίασαν το νέο όπλο τους: Τα επιθετικά ελικόπτερα «ATAK», τα οποία κατασκευάστηκαν εξολοκλήρου στην Τουρκία από την τουρκική αεροπορική βιομηχανία.

Νταβούτογλου: Όμηροι ισλαμιστών 80 Τούρκοι στο Ιράκ

Η Άγκυρα επισήμανε ότι 49 τούρκοι πολίτες κρατούνται όμηροι μετά την κατάληψη του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη σήμερα, όπως και 31 ακόμη, οδηγοί φορτηγών που απήχθησαν χθες Τρίτη από έναν σταθμό ανεφοδιασμού στην ίδια πόλη.
Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε κρατούν ομήρους 80 τούρκους πολίτες, τους οποίους έπιασαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στην Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.Το τουρκικό ΥΠΕΞ επισήμανε ότι 49 τούρκοι πολίτες κρατούνται όμηροι μετά την κατάληψη του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη σήμερα, όπως και 31 ακόμη, οδηγοί φορτηγών που απήχθησαν χθες Τρίτη από έναν σταθμό ανεφοδιασμού στην ίδια πόλη.

Stratfor: Η κατάληψη της Μοσούλης ανατρέπει τα δεδομένα στο Ιράκ

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε κατέλαβε -χωρίς μεγάλη αντίσταση- τη Μοσούλη. Η χρήση των δυνάμεων ασφαλείας της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν για την ανακατάληψη της Μοσούλης και πώς περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η διαμάχη μεταξύ Βαγδάτης και Αρμπίλ για τον έλεγχο πετρελαιοφόρων περιοχών. Ο ρόλος της Συρίας.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Nouri al-Maliki κήρυξε κατάσταση υψηλού συναγερμού στο Ιράκ στις 10 Ιουνίου και ζήτησε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, καθώς αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ. Αυτό σηματοδοτεί μια σοβαρή επιδείνωση στην προσπάθεια που καταβάλλει τον τελευταίο μήνα η Βαγδάτη να περιορίσει τη συγκεκριμένη ομάδα στις περιοχές της Φαλούτζας και της Αρ Ραμαντί, όπου οι αντάρτες κατέλαβαν εδάφη στις αρχές του έτους.

Το φαινόμενο Ματέο Ρέντσι ερεθίζει την Ε.Ε.

Προτού κλείσει τις 100 πρώτες ημέρες του στην εξουσία, ο 39χρονος Ματέο Ρέντσι, πρώην δήμαρχος Φλωρεντίας, έγινε κιόλας επικοινωνιακό και πολιτικό φαινόμενο. ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
«Η νίκη του κ. Ρέντσι μάς δίνει ένα πολύτιμο μάθημα, επιβεβαιώνοντας ότι μια συστημική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος». Αυτή ήταν η κεντρική εκτίμηση που διατύπωναν στο κύριο άρθρο της περασμένης Δευτέρας οι βρετανικοί Financial Times, με αφορμή μια σημαντική συνέντευξη του Ιταλού πρωθυπουργού σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η Αλβανία, η Ε.Ε. και ο... σκορπιός

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ Στο αμέσως επόμενο διάστημα η γειτονική μας Αλβανία θα λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε. Ο επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε ανακοίνωσε ότι «έχει ενθαρρυνθεί από τις μεταρρυθμίσεις που προωθούν τα Τίρανα» και κατόπιν τούτου η Κομισιόν εισηγείται στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ, να δώσει το πράσινο φως. Η Ελλάδα ανήκει στις ελάχιστες -προσωπικά δεν γνωρίζω άλλη εκτός από την Ιταλία και ίσως την Αυστρία- χώρες που θέλουν πραγματικά την Αλβανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια και προσπαθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων της να βοηθήσει.

Σε Εφαρμογή το Σχέδιο Τριχοτόμησης του Ιράκ


Υπό τον έλεγχο μιας ισλαμικής οργάνωσης, του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Λεβάντε (ISIL), βρίσκεται από χθες η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, η Μοσούλη. Το παραδέχθηκε, άλλωστε, με ανακοίνωσή του και το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι ζητούσε από το Κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να του δώσει τη δυνατότητα να επιχειρήσει την ανακατάληψη της συγκεκριμένης πόλης και των γύρω περιοχών.

Τουρκία: Ακυρώθηκε η καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη της κοινωνιολόγου Πινάρ Σελέκ

http://derwombatdotnet.files.wordpress.com/2014/01/fft2mm1397592.jpg?w=800
Το Ακυρωτικό Δικαστήριο στην Τουρκία ακύρωσε σήμερα την επίμαχη καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη που επέβαλε το 2013 στην τουρκάλα κοινωνιολόγο Πινάρ Σελέκ για τη συμμετοχή της σε βομβιστική επίθεση το 1998 στην Κωνσταντινούπολη, την οποία η ίδια αρνείται. Η Σελέκ, στην οποία έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, θα δικαστεί εκ νέου από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, έγινε γνωστό από το Ακυρωτικό Δικαστήριο. Η 43χρονη σήμερα Πινάρ Σελέκ είχε συλληφθεί το 1998, μετά μια έκρηξη στη αγορά των μπαχαρικών της Κωνσταντινούπολης, κατά την οποία επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περί τους εκατό τραυματίστηκαν.

Τι σημαίνει η κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές

http://nstatic.tanea.gr/18595507_APTOPIX_Mideast_Iraq_JPEG_06219.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTQlMmYwNiUyZjEwJTJmMTg1OTU1MDdfYXB0b3BpeCttaWRlYXN0K2lyYXEuanBlZy0wNjIxOS5qcGcmdz02NjAmaD0zNzYmc3Q9dHJ1ZSZiZz0xNjc3NzIxNSZjcj10cnVlJmF0PTQ%3dΤου Κώστα Ράπτη
Υπάρχει κάτι που να ενώνει, μέσα στις τόσες αντιπαραθέσεις τους, τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ιράν, του Ιράκ και του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν; Υπάρχει, και είναι η απειλή του “Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την Ανατολή” (ISIS), της τζιχαντιστικής οργάνωσης, η οποία μετά την κατάληψη του συνόλου της επαρχίας της Νινευή, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Μοσούλης, έκανε ένα αποφασιστικό βήμα υλοποίησης του “οράματος” που αποτυπώνει ο τίτλος της.

Μπουλέντ Γκιοκάι: Ο Ερντογάν έγινε ισλαμο-κεμαλιστής Οσο ακόμη αντέχει η οικονομία θα κυβερνά όπως οι επίγονοι του Ατατούρκ

Μπουλέντ Γκιοκάι: Ο Ερντογάν έγινε ισλαμο-κεμαλιστής
 Με ασφυκτική λογοκρισία στον Τύπο, γιγαντιαία σκάνδαλα, αυταρχική εξουσία και άγρια καταστολή των διαδηλώσεων, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τη δημοκρατία στη χώρα του όσο και οι μεγάλοι πρώην εχθροί του: οι κεμαλιστές πολιτικοί, δικαστικοί και «πασάδες» του στρατού. Αυτό λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Μπουλέντ Γκιοκάι, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κιλ της Βρετανίας, ένας από τους πλέον έγκριτους νέους αναλυτές σε ζητήματα διεθνούς και ενεργειακής πολιτικής στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή. «Ο Ερντογάν έγινε ισλαμο-κεμαλιστής» λέει ο τακτικός σχολιαστής σε εφημερίδες και κανάλια στην Τουρκία και στην Ευρώπη. Αλλά ο ισλαμιστής που ακολουθεί πλέον πιστά τις μεθόδους του Κεμάλ και των επιγόνων του σαρώνει, ξανά και ξανά, στις κάλπες. Γιατί; «Το μεγάλο του όπλο είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, παρ' όλο που αυτή η επιτυχία δεν του ανήκει» και έχει ημερομηνία λήξης μάς εξηγεί ο Γκιοκάι.

Ο Ευρωπαίος Ασθενής

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-06/makr7614-thumb-large.jpg
ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣΗ D-Day, η ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία, η 6η Ιουνίου 1944, σημαδεύει την αρχή του τέλους του πιο αιματηρού πολέμου, του Β΄ Παγκοσμίου. Για πολλούς ιστορικούς, ο πόλεμος είχε αρχίσει το 1914, με το ξέσπασμα του Μεγάλου Πολέμου, ουσιαστικά ενός μείζονος ευρωπαϊκού εμφυλίου, ο οποίος αργότερα ονομάστηκε Α΄ Παγκόσμιος, και τερματίστηκε το 1945, με την πτώση του Βερολίνου και τις ρίψεις ατομικών βομβών στην Ιαπωνία. Η Ευρώπη ήταν ο γενέθλιος τόπος και των δύο πολεμικών επεισοδίων – η Σκοτεινή Ηπειρος, όπως την ονόμασε ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ. Και στην Ευρώπη οι αλλαγές ήταν σαρωτικές, από κάθε άποψη: στον Πρώτο πόλεμο συνετρίβησαν τέσσερις αυτοκρατορίες, γεννήθηκε μία παγκόσμια υπερδύναμη, ξέσπασε μία επανάσταση, επαναχαράχθηκαν σύνορα, η φρίκη της μαζικής εξόντωσης σφράγισε ανεξίτηλα τον ψυχισμό του Ευρωπαίου ανθρώπου και άλλαξε τον πολιτισμό.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ Λουκασένκο: «Εγώ πρόσφερα στον Μιλόσεβιτς το πυραυλικό σύστημα S-300»

Λουκασένκο: «Εγώ πρόσφερα στον Μιλόσεβιτς το πυραυλικό σύστημα S-300»
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάνταρ Λουκασένκο, αποκάλυψε ότι πρόσφερε στη Σερβία το πυραυλικό σύστημα S-300 πολύ πριν την έναρξη των NATOϊκών βομβαρδισμών το 1999. Την αποκάλυψη αυτή έκανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πολίτικα” του Βελιγραδίου που δημοσιεύεται σήμερα. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποιεί αύριο επίσημη επίσκεψη στη Σερβία.“Πρόσφερα στον Μιλόσεβιτς το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 όπως επίσης και βοήθεια σε μαχητικά αεροσκάφη” αναφέρει στη συνέντευξή του ο Αλεξάνταρ Λουκασένκο.

Ο νέος πρωθυπουργός στο Κόσοβο κατηγορείται για 300 δολοφονίες και 400 εξαφανίσεις! ​Είναι ο πρώην διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού


Ο νέος πρωθυπουργός στο Κόσοβο κατηγορείται για 300 δολοφονίες και 400 εξαφανίσεις!
​Ο πρώην διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), Ραμούς Χαραντινάι είναι ο νέος πρωθυπουργός όπως αποφάσισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Παρότι το κόμμα του Χάσιμ Θάτσι κέρδισε τις εκλογές, δεν μπόρεσε να βρει πολιτικούς συμμάχους για το σχηματισμό κυβέρνησης και μετά από επτά χρόνια στην εξουσία θα περάσει στην αντιπολίτευση.Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχουν η «Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου» (LDK) του Ίσα Μουσταφά, η «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου» του Ραμούς Χαραντινάι και η «Πρωτοβουλία για το Κόσοβο», του Φατμίρ Λιμάι ενώ ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσει το κίνημα «Αυτοδιάθεση» του Άλμπιν Κούρτι.
Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως και ο πρόεδρος της βουλής θα προέρχονται από τη «Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου».