16 Απριλίου 2014

Νιγηρία:Το προφίλ της Μπόκο Χαράμ

Τον τρόμο σκορπά στην Νιγήρια η Μπόκο Χαράμ. Τη νύχτα της Μ. Δευτέρας ομάδα ενόπλων της ισλαμιστικής οργάνωσης απήγαγαν τουλάχιστον 100 κορίτσια από σχολείο θηλέων στην πολιτεία Μπόρνο, στα Βορειοανατολικά της χώρας. Η τύχη των μαθητριών παραμένει άγνωστη, ενώ αρκετά παιδιά κατάφεραν να ξεφύγουν.Την ίδια ημέρα 75 νεκροί και 150 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης στην πρωτεύουσα Αμπούζα. Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη ενέργεια στην πόλη. Από τις αρχές του 2014 στα χτυπήματα της οργάνωσης έχουν σκοτωθεί σχεδόν 800 άνθρωποι.Η Μπόκο Χαράμ ιδρύθηκε από τον Μοχάμεντ Γιουσούφ, το 2002. Στόχος της η ίδρυση ισλαμικού κράτους στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα, στο οποίο θα εφαρμόζεται η Σαρία. Η ιδεολογία του ριζοσπαστικού Ισλάμ έχει πολλά κοινά σημεία με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Στη διάλεκτο Χαούσα, Μπόκο Χαράμ σημαίνει: «Η δυτική παιδεία είναι αμαρτία». Οι οπαδοί της είναι εχθροί της δυτικής σκέψης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Σκάνδαλο-μαμούθ στο Κόσοβο

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Ντελ, μετά τη λήξη της θητείας του προσελήφθη από την κατασκευαστική Bechtel, η οποία -μέσω της δικής του μεσολάβησης- ανέλαβε να κατασκευάσει τον πανάκριβο «Πατριωτικό Αυτοκινητόδρομο»
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
 Το νόμιμο είναι και ηθικό; Καίριο το ερώτημα, που απαντάται κατά το δοκούν και κατά το… συμφέρον από ισχυρούς πολιτικούς κι επιχειρηματικούς παράγοντες σχεδόν σε κάθε γωνιά του καπιταλιστικού μας κόσμου. Πόσω μάλλον στη βαλκανική μας γειτονιά, που (δυσ)φημίζεται διεθνώς για τις σχέσεις διαπλοκής και διαφθοράς μεταξύ πολιτικής κι επιχειρηματικής ελίτ.Το ίδιο -αναπάντητο προς το παρόν- ερώτημα περί νομιμότητας και ηθικής τίθεται και στην περίπτωση του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Κόσοβο, Κρίστοφερ Ντελ, ο οποίος μετά τη λήξη της θητείας του προσελήφθη από τον αμερικανικό κατασκευαστικό κολοσσό Bechtel, που -μέσω της δικής του μεσολάβησης- ανέλαβε να κατασκευάσει την οδική αρτηρία σύνδεσης της Πρίστινας με τα Τίρανα, παρά το εξοντωτικό κόστος για τον προϋπολογισμό του Κοσσυφοπεδίου.

David Ignatius: Η Ουκρανία πιό σημαντική για τη Ρωσία παρά για τη Δύση


David Ignatius: Η Ουκρανία πιό σημαντική για τη Ρωσία παρά για τη ΔύσηΣτην μεσοπρόθεσμη συνολική αποδυνάμωση της Ρωσίας, εάν συνεχίσει την επιθετική της πολιτική προς την Ουκρανία, προσβλέπει ο Πρόεδρος Ομπάμα, σύμφωνα με άρθρο γνώμης του David Ignatius στην WASHINGTON POST με τίτλο «The cost of Putin’s adventurism in Ukraine», σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος διαβλέπει στην ουκρανική κρίση μια ασυμμετρία συμφερόντων,  καθώς το μέλλον της Ουκρανίας σημαίνει περισσότερα για την Ρωσία του Βλαδιμίρ Πούτιν από ό,τι για τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη.Ο Πούτιν, όπως επισημαίνεται, εκμεταλλεύτηκε αυτή την ανισορροπία προσαρτώντας την Κριμαία και υποκινώντας τις εξεγέρσεις στην αν. Ουκρανία, ως πρελούδιο ίσως της επέμβασης.  Από την άλλη πλευρά όμως ο Πρόεδρος Ομπάμα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην διατήρηση της -βασιζόμενης σε κανόνες- διεθνούς τάξης, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στον Πούτιν.

Ο γεωστρατηγικός άξονας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος Οι τουρκικοί σχεδιασμοί για την περιοχή

map01-06042012.jpg
By Ιωάννης Θ. Μάζης (06/04/2012)Από την εικόνα της παγκόσμιας καταναλώσεως ενεργειακών πόρων προκύπτει ότι το 2005 «το φυσικό αέριο κάλυπτε το 23% της συνολικής διεθνούς ενεργειακής καταναλώσεως και κατετάγη αμέσως μετά το πετρέλαιο (37% της συνολικής καταναλωθείσης διεθνώς ενέργειας) και τον άνθρακα (24%)» [1].

Ειδικότερα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως η κατανάλωση φυσικού αερίου το 2007 «έφθασε τα 471Gm3, ποσότητα πού αντιστοιχεί στο 17 % της παγκόσμιας αγοράς» [2].

Κύριοι προμηθευτές της τον ίδιο χρόνο και μάλιστα με ρυθμούς αυξητικούς 3% ετησίως ποσότητες πού καλύπτουν άνω του ημίσεως της καταναλώσεως παγκοσμίως είναι η Ρωσική ομοσπονδία που την προμηθεύει με το 1/4 των συνολικών αναγκών της μέσω της ρωσικής Gazprom, και ακόμη η Νορβηγία, και η Αλγερία. Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία (23%), ο Καναδάς (11%), η Νορβηγία (9%) και η Αλγερία (7%) εξάγουν το 50% του φυσικού αερίου τους στις διεθνείς αγορές.

Οι Δυτικοί σύμμαχοι του Πούτιν Γιατί η ευρωπαϊκή ακροδεξιά είναι με το μέρος τού Κρεμλίνου

Mitchell A. Orenstein Δεδομένου ότι ένας από τους λόγους που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλε στην Κριμαία, όπως είπε, ήταν να αποτρέψει τους «Ναζί» από την εξουσία στην Ουκρανία, ίσως αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το καθεστώς του πλησιάζει όλο και πιο πολύ τα ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη. Αλλά, και στις δύο περιπτώσεις, τα κίνητρα του Πούτιν δεν είναι κυρίως ιδεολογικά. Στην Ουκρανία θέλει απλά να αρπάξει έδαφος που πιστεύει ότι δικαίως του ανήκει. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι η υποστήριξή του στα περιθωριακά κόμματα θα αποσταθεροποιήσει τους εχθρούς του και θα εγκαταστήσει στις Βρυξέλλες πολιτικούς οι οποίοι θα επικεντρωθούν στη διάλυση της ΕΕ και όχι στη διεύρυνση της.

Μπαίνει και η Αίγυπτος στο παιχνίδι των αγωγών

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο κινδυνεύει η συνεργασία του Ισραήλ με την Κύπρο
 Του Τάσου Τσακίρογλου
 Ανακατατάξεις στο θέμα των «συμμαχιών» για τους αγωγούς εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη φέρνει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η επαναπροσέγγιση Ισραήλ – Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος στην «Daily Sabah»: «Το Ισραήλ αναμένεται να εγκαταλείψει την Κύπρο και να κάνει εταίρο την Τουρκία».Το δημοσίευμα αναφέρεται στις συνομιλίες του Τελ Αβίβ με το Κάιρο και την Αγκυρα, επιλογή που, εάν ευοδωθεί, θα προκαλέσει πλήγμα σε Κύπρο και Ευρώπη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κατασκευή του αγωγού της Τουρκίας αναμένεται να ξεκινήσει το 2015.

Ουκρανία: Το βήμα χωρίς επιστροφή

Του Κώστα Ράπτη Μετά από την “ειλικρινή και ζωηρή ανταλλαγή απόψεων”, όπως ονομάζεται στη διπλωματική γλώσσα, που είχε με τον Barack Obama τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin απευθύνθηκε τηλεφωνικώς την Τρίτη στην Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel για να της μεταφέρει το ανησυχητικό μήνυμα ότι η δραματική κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία τα τελευταία 24ωρα “θέτει τη χώρα σε τροχιά εμφυλίου πολέμου”.Οι αγωνίες της συνομιλήτριάς του, πάλι, αποτυπώνονται στο ανακοινωθέν της καγκελαρίας το οποίο αναφέρει ότι “παρά τις επιμέρους διαφορές στην ερμηνεία των τρεχουσών εξελίξεων, η προετοιμασία των προγραμματισμένων συνομιλιών στη Γενεύη, αποτέλεσε το επίκεντρο της τηλεφωνικής συζήτησης”.

Γεωπολιτικό θρίλερ

Το παρελθόν πάντοτε μας επηρεάζει καθοριστικά για το πώς σκεπτόμαστε το μέλλον, και η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται από την κρίση στην Ουκρανία: Ολοι όσοι μιλούν για κίνδυνο επιστροφής στον Ψυχρό Πόλεμο έχουν κατά νου τη συντεταγμένη σύγκρουση δύο μπλοκ, δύο ιδεολογιών και δύο μοντέλων που κυριάρχησε στη διεθνή σκηνή από το 1947 μέχρι το 1989-91.Η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή, για να μην πούμε εφιαλτική: Στη σκιά μιας παρατεταμένης ψυχροπολεμικής σύγκρουσης Δύσης-Ρωσίας θα υπάρξει πολλαπλασιασμός της αστάθειας και της αβεβαιότητας αλλά και των ασύμμετρων απειλών σε παγκόσμια κλίμακα.
Πρώτον θα υπάρξει ιδανικό πεδίο ενίσχυσης της κάθε είδους θρησκευτικής και εθνικιστικής τρομοκρατίας από τον Καύκασο μέχρι την ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς η σημερινή συνεργασία Ουάσιγκτον-Μόσχας για τη Συρία και το Ιράν θα διακοπεί.

Αρχίζει η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου Εννέα χρόνια θα διαρκέσουν τα έργα, με το κόστος να εκτιμάται στα 20 δισ. δολάρια

Η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στις ακτές της Μεσογείου αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο, εφόσον ληφθεί έγκριση ύστερα από σχετική περιβαλλοντική μελέτη.Τα κατασκευαστικά έργα του σταθμού Άκκουγιου, που βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο, θα διαρκέσουν εννέα χρόνια. Το έργο αναμένεται να κοστίσει περίπου 20 δισ. δολάρια.Ο σταθμός θα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες και θα κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία Rosatom.Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανσαμεντ, η Τουρκία σήμερα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό από ξένες πηγές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο τουρκικός στρατός φακελώνει τους Αλεβίδες και την Αριστερά Προσωπικά στοιχεία συλλέγει το Πολεμικό Ναυτικό


Του Νίκου Στέλγια Στη ναυτική βάση Γιόλτζουκ του Μαρμαρά, το αρχηγείο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ελέγχει προσωπικά στοιχεία των αξιωματικών του τουρκικού στόλου.Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη.Ένα νέο σκάνδαλο, το οποίο έχει στο επίκεντρο του το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκει αντίκτυπο στον τουρκικό τύπο. Με αφορμή το δημοσίευμα της Τετάρτης της «Cumhuriyet», η τουρκική κοινωνία εστιάζει για μια ακόμη φορά στο φαινόμενο του φακελώματος στον τουρκικό στρατό.Την Τετάρτη, η «Cumhuriyet» αναφέρει ότι στη ναυτική βάση Γιόλτζουκ του Μαρμαρά, το αρχηγείο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχει προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο των προσωπικών στοιχείων των αξιωματικών του τουρκικού στόλου. Στο νέο φακέλωμα συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες, οι οποίες αφορούν την προσωπική ζωή των αξιωματικών.

Παγιδευμένος στη διπλωματία ο ανεκτίμητος Απόλλωνας Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς


Παγιδευμένος στη διπλωματία ο ανεκτίμητος Απόλλωνας
Για να σωθεί, ο γυμνός Απόλλωνας πρέπει να υποβληθεί αμέσως στις απαραίτητες για την αποκατάστασή του εργασίες τις οποίες έχουν ήδη προσφερθεί να εκτελέσουν πολλά μουσεία - της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων και το Λούβρο, της Βρετανίας και της Ιταλίας (REUTERS)

Deutsche Welle: Τι ήθελε στο Κίεβο ο επικεφαλής της CIA; «Οι ΗΠΑ κατευθύνουν τις ενέργειες της Ουκρανίας» λέει η Μόσχα


Deutsche Welle: Τι ήθελε στο Κίεβο ο επικεφαλής της CIA;Ρωσικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο αρχηγός της CIA Τζ. Μπρέναν μετέβη το Σάββατο μυστικά στο Κίεβο. Η Μόσχα επιρρίπτει στην μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ ότι οργάνωσε την επιχείρηση ενάντια στους ρώσους αυτονομιστές, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle.
Πρόκειται για μια είδηση που χρειαζόταν επειγόντως το Κρεμλίνο, παρατηρεί το Der Spiegel, σχολιάζοντας την είδηση των ρωσικών ΜΜΕ που ήθελαν τον επικεφαλής της CIA, Τζον Μπρέναν να μεταβαίνει το περασμένο Σαββατοκύριακο με απόλυτη μυστικότητα στο Κίεβο, εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε την Ουάσιγκτον να τοποθετηθεί αναφορικά με τον στόχο της επίσκεψης του αρχηγού της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας.

Σύροι εξεγερμένοι με αμερικανικά όπλα!

Επιμέλεια: Παναγιώτης Γρηγορίου-Βίντεο δείχνει αντάρτες με ρουκέτες κατασκευασμένες στις ΗΠΑ.Αναλυτές αναφέρουν ότι ο εξοπλισμός ενδέχεται να προέρχεται από άλλη χώρα εκτός των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία, ίσως εν γνώσει της Ουάσιγκτον Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο δείχνουν Σύρους εξεγερμένους να χρησιμοποιούν εξοπλισμό που μοιάζει να είναι αμερικανικές αντιαρματικές ρουκέτες, δήλωσαν ειδικοί, τα πρώτα σημαντικά αμερικανικής κατασκευής όπλα που χρησιμοποιούνται στον εμφύλιο στη Συρία. Αυτό θα ήταν ένα σημάδι μιας περαιτέρω διεθνοποίησης της σύγκρουσης, με νέες ρουκέτες που φέρονται να προέρχονται από τη Ρωσία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν να έχουν εντοπιστεί στα χέρια των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα η αυθεντικότητα των βίντεο, ενώ κάποιοι αναλυτές αναφέρουν ότι ο εξοπλισμός ενδέχεται να προέρχεται από άλλη χώρα εκτός των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία, ίσως εν γνώσει της Ουάσιγκτον.

Εμπλοκές στο Αιγαίο, δύο χρόνια μετά -ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο οι Τούρκοι. Επειτα από σωρεία προκλήσεων τους τελευταίους μήνες, χθες σημειώθηκαν δύο εμπλοκές ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά, η μία βόρεια της Σαμοθράκης και η άλλη νοτιοδυτικά της Λήμνου. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια που σημειώνεται εμπλοκή.Το απόγευμα της Τρίτης σχηματισμός 4 τουρκικών F-16, όλων οπλισμένων, εισήλθε στο FIR Αθηνών και παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο (ΕΕΧ) στο Βόρειο Αιγαίο. Η Πολεμική Αεροπορία απογείωσε δύο ζεύγη F-16 και ξεκίνησε τη διαδικασία αναχαίτισης. Οταν τα ελληνικά μαχητικά έφτασαν σε απόσταση 1,5 μιλίου, τα τουρκικά έκαναν στροφή και στράφηκαν εναντίον τους, προχωρώντας έτσι σε εμπλοκή. Αυτό συνέβη και τις δύο φορές, και βόρεια της Σαμοθράκης και νοτιοδυτικά της Λήμνου, κάτι που δείχνει ότι δεν ήταν ένα τυχαίο συμβάν, αλλά ότι υπήρχε πρόθεση κλιμάκωσης.

Πέτρος Θεοχαρίδης- Τι δεν λέει το Ρόιτερ για το φυσικό αέριο

ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι προκάλεσε εντύπωση το τελευταίο ρεπορτάζ του Ρόιτερ για το φυσικό αέριο και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της περιοχής μας. Σε άλλους, προκάλεσε εντύπωση αλλά και ανησυχία, αφού «αποκαλύπτει» πως η καθυστερήσεις στην Κύπρο οδηγούν το Ισραήλ σε άλλες λύσεις και ειδικά σε συνεργασία με την Τουρκία.Προκάλεσε εντύπωση όμως και κάτι άλλο: Το γεγονός ότι το ρεπορτάζ δείχνει να μην λαμβάνει καθόλου υπόψη το τι γίνεται στο Ισραήλ. Όπου, η ανάπτυξη του κύριου κοιτάσματος που αφορά εξαγωγές -του Λεβιάθαν- καθυστερεί για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, το γεωτρύπανο που θα κάνει τις επόμενες γεωτρήσεις -περιλαμβανομένων κι αυτών για πετρέλαιο σε μεγάλο βάθος- έχει καθυστερήσει κατά τέσσερις μήνες να κατασκευαστεί, κάτι που προκαλεί καθυστέρηση σε όλο το πρόγραμμα γεωτρήσεων.

Η Αυτονομία των Κούρδων Ξεκινά απο τις Επαρχίες Σιρνάκ και Χακάρι

Ο Χριστιανισμός στη Μέση Ανατολή μετά την “Αραβική Άνοιξη”

Ο Χριστιανισμός στη Μέση Ανατολή μετά την “Αραβική Άνοιξη”
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ
Ο όρος «Αραβική Άνοιξη» χρησιμοποιήθηκε δημοσιογραφικά από το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, τον Ιανουάριο του 2011, για να προσδιορίσει τις λαϊκές εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες είχαν σκοπό την ανατροπή δικτατορικών καθεστώτων και την αντικατάστασή τους με δημοκρατικά εκλελεγμένες κυβερνήσεις. Ο όρος αυτός αποτελεί υπαινιγμό προς την «Άνοιξη των Λαών», εν σχέσει με τις επαναστάσεις στην Ευρώπη το 1848 και, ως δυτικό κατασκεύασμα, αποτελεί μία από τις πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιείται αδόκιμα ένας όρος με ευρωπαϊκές ιστορικές παραστάσεις και εμπειρίες.
Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, διάφοροι αναλυτές είδαν τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο ως το ιστορικά ισοδύναμο της κατάρρευσης του κομουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη το 1989, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι στην Ανατολική Ευρώπη ήταν καθολικό το αίτημα να υιοθετήσουν οι κοινωνίες τις δημοκρατικές δομές της δυτικής Ευρώπης.