28 Μαρτίου 2014

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ Από το Κόσοβο στην Κριμαία

https://libcom.org/files/imagecache/article/images/history/CK_building_on_fire_1999%5B1%5D.jpg
Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων -άρχισαν την παραμονή της 25ης Μαρτίου του 1999- από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας που απέφεραν την απόσχιση του Κοσόβου, και τις δραματικές εξελίξεις στην Κριμαία, οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι. Τότε η Δύση, με μια γιγαντιαία στρατιωτική επιχείρηση, που έσπειρε τον θάνατο και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις υποδομές της -μικρής- Γιουγκοσλαβίας, αφαίρεσε από τη Σερβία το Κόσοβο και μερικά χρόνια αργότερα το παρέδωσε στον σύγχρονο βαλκανικό χάρτη ως δεύτερο αλβανικό κράτος. «Ανθρωπιστικούς λόγους» επικαλέστηκαν τότε Αμερικανοί και Ευρωπαίοι για να αποσπάσουν βίαια από ένα σύγχρονο κράτος εδάφη του.

Λόγω περικοπών, το ΝΑΤΟ δεν τρομάζει τη Ρωσία HELENE COOPER – STEVEN ERLANGER / THE NEW YORK TIMES

Ακόμη και η κρίσιμη αμερικανική βάση του Ραμστάιν απειλείται από το νέο, περιορισμένο αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν την Τετάρτη να ενισχύσουν το ΝΑΤΟ, αλλά η στρατιωτική πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι ΗΠΑ, μακράν το ισχυρότερο μέλος του ΝΑΤΟ, έχουν περιορίσει δραστικά τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, ενώ οι ευρωπαϊκές δυνάμες δεν έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη στάθμευαν περίπου 400.000 Αμερικανοί στρατιώτες, έτοιμοι να υπερασπιστούν τη Δυτική Ευρώπη, κυρίως τη Δυτική Γερμανία, από σοβιετική προέλαση. Σήμερα στην Ευρώπη υπηρετούν περίπου 67.000 Αμερικανοί στρατιώτες, εκ των οποίων οι 40.000 στη Γερμανία και οι υπόλοιποι κυρίως στην Ιταλία και τη Βρετανία, ενώ η αμερικανική αεροπορική δύναμη αριθμεί 130 μαχητικά, δώδεκα σκάφη ανεφοδιασμού και τριάντα μεταγωγικά. Στα τέλη του Ψυχρού Πολέμου υπήρχαν στην Ευρώπη οκτακόσια αμερικανικά αεροσκάφη. Την τελευταία 25ετία οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει εκατοντάδες βάσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ραντάρ. «Οι περιορισμένες χερσαίες δυνάμεις στην Ευρώπη δεν προορίζονται για ταχεία προβολή ισχύος έναντι της Ρωσίας», είπε ο αναλυτής Αντονι Κόρντσμαν. «Το πιο εποικοδομητικό πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μην προχωρήσει σε πρόκληση που θα υποχρέωνε τη Ρωσία να απαντήσει».

S.O.S. εκπέμπει η «ΠΣΕ» για την αφύλακτη ελληνοαλβανική μεθόριο

Στο επίκεντρο παραμένει η ενίσχυση της αστυνόμευσης των ακριτικών περιοχών της Ηπείρου, με τις διαμαρτυρίες από μόνιμους κατοίκους, τοπικούς φορείς, αλλά και οργανώσεις αποδήμων να εντείνονται, αφού η Πολιτεία συνεχίζει το κρυφτούλι με όλους όσους διεκδικούν ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων!
Τι κι αν πριν από λίγους μήνες συναντήθηκαν οι δήμαρχοι των ακριτικών Δήμων Πωγωνίου, Κόνιτσας και Φιλιατών γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο; Καμία απολύτως ουσιαστική κίνηση από πλευράς Πολιτείας για να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους εναπομείναντες κατοίκους, αλλά και στους αποδήμους, οι οποίοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, που πλέον το σκέφτονται σοβαρά να επισκεφθούν τα χωριά τους για να περάσουν κάποιες μέρες του Πάσχα ή του Καλοκαιριού.

΄Στρατηγική διαπραγμάτευσης έναντι μιας Τουρκίας στον κατήφορο

http://www.philenews.com/data/2014/03/28/skitso-28032014.jpgΑπλοϊκή /αφελής στρατηγική:  Στο περασμένο μου άρθρο διατύπωσα την γνώμη πως  στο εθνικό μας θέμα έχουμε ανάγκη από άτομα με στρατηγική σκέψη και όχι από άτομα με νομική κατάρτιση (όσο έγκριτοι και εάν είναι οι νομικoί μας.) Στο παρόν άρθρο διαπιστώνω αριθμό δικών μας στρατηγικών ολισθημάτων και καταλήγω με συμπεράσματα. Λόγω έλλειψης στρατηγικής προσέγγισης και αδυναμίας στην επιμέτρηση των στρατηγικών μεγεθών του κυπριακού προβλήματος παραβιάζονται κατά κόρον, από εμάς, στοιχειώδεις κανόνες. Διαπιστώνω, επίσης, μια παντελή άγνοια του γνώθι σαυτόν, μια και εμείς κινούμαστε στα πλαίσια της αφέλειας και του ερασιτεχνισμού, ενώ ο αντίπαλος μας δρα αταλάντευτα και στοχοθετημένα στηριζόμενος στις γνώσεις και στην παράδοση υψηλής στρατηγικής. Η πλευρά μας παραβιάζει στοιχειώδεις  κανόνες όπως:

Σαπίζουν στις φυλακές δεκάδες εκλεγμένοι δήμαρχοι

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/images/almpics/2014/03/2014-03-14.jpg?t=thumbnail_570
Τρεις μόλις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στην Τουρκία, εξακολουθούν να παραμένουν, εδώ και χρόνια, έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές εκλεγμένοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δεκάδες δημοτικοί σύμβουλοι, από δήμους και κοινότητες των νότιων, κυρίως, περιοχών της Τουρκίας. Το απαράδεκτο, όπως χαρακτηρίσθηκε, αυτό γεγονός για μία χώρα-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης στηλίτευσε χθες, με ψήφισμά της, η Ολομέλεια του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδριάζει αυτές τις ημέρες στο Στρασβούργο.

Και οι Αρμένιοι της Συρίας στόχος της Αλ Κάιντα

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/images/almpics/2014/03/Shewaro.jpg?t=thumbnail_570
Τις απρόκλητες επιθέσεις ένοπλων ομάδων εξτρεμιστών εναντίον των αρμενικών πληθυσμών στα χωριά της περιοχής Κεσάμπ της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, καταγγέλλει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.Οπως τονίζουν μέλη της Αρμενικής Επιτροπής, οι ομοεθνείς τους στα χωριά του Κεσάμπ στη Συρία ήταν ο στόχος των τριήμερων βάναυσων επιθέσεων από ένοπλες ομάδες της Αλ Κάιντα, που χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο τη συνοριακή γραμμή Τουρκίας - Συρίας. Ογδόντα Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους, πολλοί κατέφυγαν στους γειτονικούς λόφους, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στις κοντινές πόλεις της Λατάκειας και της Μπασίτ.

Αντίποινα για «ορισμένες χώρες της Δύσης» υιοθετεί η Ρωσία


Αντίποινα εναντίον «ορισμένων χωρών της Δύσης» ανακοίνωσε ότι υιοθετεί η ρωσική κυβέρνηση, απευθύνοντας μια προειδοποίηση που μοιάζει να βάζει στο στόχαστρο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι την ΕΕ στο σύνολό της.Η ΕΕ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, διεύρυνε εδώ και μια εβδομάδα τον κατάλογο των υψηλόβαθμων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης και των προέδρων των δύο νομοθετικών σωμάτων, σε βάρος των οποίων επιβάλλει στοχευμένες κυρώσεις –ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών τους πόρων– με τον κατάλογο να περιλαμβάνει πλέον 33 πρόσωπα.Σε μια ανακοίνωση που παρέχει διευκρινίσεις έπειτα από σχετικό ερώτημα ενός μέσου ενημέρωσης (που δεν κατονομάζεται) σχετικά με την αντίδραση της Ρωσίας στις κυρώσεις που αποφάσισαν «οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλα κράτη περιλαμβανομένου του Καναδά», ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, απάντησε χωρίς να αναφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Τουρκία: Αποπέμφθηκε υφυπουργός επειδή υποστήριζε αγορά κινεζικών πυραύλων


Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ απέπεμψε τον υφυπουργό Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας Μουράτ Μπαγιάρ, ο οποίoς είχε ταχθεί υπέρ της αγοράς πυραύλων εδάφους-αέρος από αμφιλεγόμενη κινεζική εταιρεία, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.Οι λόγοι της αποπομπής του κ. Μπαγιάρ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος εδώ και 10 χρόνια για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, δεν έχουν διευκρινιστεί.Τον Σεπτέμβριο η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αγοράσει πυραύλους εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς από την κινεζική εταιρεία CPMIEC έναντι 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η προτίμηση, ωστόσο, την οποία έδειξε η Τουρκία στη συγκεκριμένη εταιρεία, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ επειδή παρέδωσε οπλικά συστήματα στο Ιράν και τη Συρία, παραβιάζοντας το εμπάργκο, προκάλεσε οργή στους εταίρους της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ευ. Βενιζέλος: Λάθος η δημιουργία αρνητικής συζήτησης για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

Επιστολή αναφορικά με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στους εκκλησιαστικούς, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικοοικονομικούς φορείς της Κρήτης, υποστηρίζοντας πως δεν έχουν πλήρη ενημέρωση για τις προσπάθειες που καταβάλλονται και για τις έως τώρα διασφαλίσεις που έχει πετύχει η Ελλάδα.
Όπως αναφέρει, η Ελλάδα έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει όλα όσα είναι πολιτικώς και οργανωτικώς αναγκαία και εφικτά, εκδηλώνοντας την, με απόσταση, μεγαλύτερη ευαισθησία μεταξύ των μεσογειακών χωρών για το ζήτημα.«Θα ήταν, όμως, λάθος να δημιουργήσουμε μόνοι μας μια αρνητική συζήτηση στη διεθνή τουριστική αγορά, όταν αλλά μεσογειακά κράτη δεν θέτουν καν το θέμα», συμπληρώνει.Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι η Κρήτη «πρέπει να έχει τη βεβαιότητα ότι έχουν διαμορφωθεί πλήρεις και πολλαπλές εγγυήσεις ασφαλείας για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου», τονίζοντας πως το πρόσφατο περιστατικό στις ακτές της Μυκόνου δείχνει ότι από αλλού μπορεί να προκύψει πρόβλημα στη Μεσόγειο και όχι από τις επίσημες δραστηριότητες του ΟΗΕ.

Τουρκία: Βαρύνουσα μεταβλητή


«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση!». Με τη φράση αυτή ο Μάο Τσε Τουνγκ αναδείκνυε ότι κάθε αλλαγή στο status quo -εσωκομματικό, πολιτικό ή γεωπολιτικό- δίνει ανέλπιστες ευκαιρίες στην πλευρά που είναι απομονωμένη.Τη διάσημη φράση του Μεγάλου Τιμονιέρη σίγουρα θα σκέπτεται σε κάποια άλλη διατύπωση ο πολιορκημένος Ερντογάν: Απομονωμένος μετά τη στροφή των ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράν, χωρίς περιφερειακό σύμμαχο μετά την ανατροπή του Μόρσι από τους στρατηγούς, σε αντιπαράθεση με τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη λόγω της αρπαγής των πετρελαίων της κουρδικής οντότητας στο Βόρειο Ιράκ, με το Ισραήλ να κωφεύει στις επανειλημμένες κρούσεις της Αγκυρας για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει από τον Ιούνιο του 2013 μια κλιμακούμενη κοινωνική και πολιτική αμφισβήτηση, την οποία σχεδόν ανοικτά την ερμηνεύει σαν συνωμοσία των ΗΠΑ, με μαριονέτα τον Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η κρίση στην Ουκρανία, τα πυρηνικά και το Μνηνόμιο της Βουδαπέστης

Το 1994 το Κίεβο εγκαταλείπει τα πυρηνικά με εγγύσεις για εδαφική ακεραιότητα
Η κρίση στην Ουκρανία, τα πυρηνικά και το Μνηνόμιο της Βουδαπέστης«Μία από τις παράπλευρες απώλειες της κρίσης στην Ουκρανία μπορεί να είναι η διάδοση των πυρηνικών» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο δρ Τάρας Κούζιο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ουκρανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στον Καναδά. «Ο διαμελισμός της Ουκρανίας αποδυναμώνει επικίνδυνα την παγκόσμια ασφάλεια επειδή ενθαρρύνει εμμέσως πλην σαφώς το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και άλλες κυβερνήσεις να εμμείνουν στις προσπάθειες ή στα όνειρά τους για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Από εδώ και πέρα σε κάθε διαπραγμάτευση για τον πυρηνικό αφοπλισμό οι διεθνείς εγγυήσεις προστασίας που θα δίνονται σε κράτη για να εγκαταλείψουν τις πυρηνικές προσπάθειες θα ακούγονται κούφιες. Πριν από δύο δεκαετίες η Ουκρανία εγκατέλειψε αυτό που ήταν τότε το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, το οποίο κληρονόμησε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, σε αντάλλαγμα για μια επίσημη εγγύηση των συνόρων και της ασφάλειάς της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία» τονίζει ο Κούζιο.

G-8 και G-7, μύθος και πραγματικότητα


Για πρώτη φορά την πόρτα των τότε ακόμη G-7 χτύπησε εκ μέρους της Mόσχας ο Γκορμπατσόφ στη Σύνοδο Kορυφής του Λονδίνου τον Iούλιο του 1990, όταν εκλιπαρούσε για επείγουσα οικονομική αλλά και επισιτιστική βοήθεια της καταρρέουσας τότε EΣΣΔ.Στη συνέχεια, η Pωσία έγινε πλήρες μέλος το 1997, όχι τόσο ως αναγνώριση της ισοτιμίας της ή της οικονομικής της ανασυγκρότησης, αλλά μάλλον ως επικοινωνιακού χαρακτήρα αποζημίωση προς τον Γέλτσιν τόσο για τη διεύρυνση του NATO προς Aνατολάς όσο και για την πλήρη και προκλητική παράκαμψη-αγνόηση της Mόσχας στον χειρισμό της σύγκρουσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία.Aλλωστε, το γεγονός ότι η αναβάθμιση της Pωσίας σε πλήρες μέλος είχε περισσότερο τον χαρακτήρα διευκόλυνσης του Γέλτσιν να αποδεχθεί δυσμενείς για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας του ανατροπές το επιβεβαίωσε τότε και στη συνέχεια η απουσία της Kίνας από την Oμάδα των «8», παρά το γεγονός ότι το μέγεθος της οικονομίας της την καθιστούσε υποχρεωτικό συνομιλητή στις διαβουλεύσεις του Φόρουμ.

Κάλπες στην Τουρκία: Εις το όνομα της τσέπης και του Αλλάχ Εξακολουθεί να είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Ερντογάν


Κάλπες στην Τουρκία: Εις το όνομα της τσέπης και του Αλλάχ
Πρώτο, κρίσιμο, εκλογικό τεστ για τον Ερντογάν μετά τα σκάνδαλα με τις μίζες που συγκλονίζουν την Τουρκία, είναι οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής. Παρά τις αποκαλύψεις για διαφθορά δισεκατομμυρίων, την λαϊκή διαμαρτυρία που έχει αρχίσει από το Πάρκο Γκεζί, και τον αυταρχισμό του «σουλτάνου», οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτο κόμμα, με διαφορά, το κυβερνών ισλαμιστικό AKP.«Πώς εξηγείται αυτό»; ρώτησε το ΒΗΜΑ τον δρα Εμρέ Ερντογάν (απλή συνωνυμία με τον Τούρκο πρωθυπουργό), από το κέντρο πολιτικών ερευνών Infakto, στην Κωνσταντινούπολη.«Δύο παράγοντες διαφωτίζουν τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Πρώτον, οι Τούρκοι νοιάζονται για την οικονομική τους κατάσταση και έχουν την τάση να τιμωρούν οικονομικές αποτυχίες, όπως φάνηκε πριν από τον Ερντογάν, στην διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Οι συνεχόμενες νίκες του ΑΚΡ από το 2002 εξαρτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αποτυχία των προηγούμενων κυβερνήσεων, και από την επιτυχία του ΑΚΡ να κρατήσει ένα υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης. Δεύτερος παράγοντας είναι το σύστημα των ισλαμικών αξιών», μας λέει ο Ερντογάν.

Υλικά για τουρκικό νοσοκομείο στη Γάζα


ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Μικρή εξαίρεση στον ασφυκτικό αποκλεισμό της Γάζας ανακοίνωσε το Ισραήλ, προκειμένου να εισέλθουν στη Λωρίδα δομικά υλικά και ηλεκτρικά εξαρτήματα για την κατασκευή νοσοκομείου με τουρκική χρηματοδότηση. Πρόκειται για ένδειξη της βελτίωσης των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία. Η απόφαση συμπίπτει με τις πληροφορίες ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για το «Μαβί Μαρμαρά». Η έφοδος Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που μετέφερε τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα το 2010, και ο θάνατος εννέα Τούρκων ακτιβιστών είχε προκαλέσει ψύχρανση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Ενα χρόνο αργότερα, η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή νοσοκομείου στη Γάζα μεταφέροντας υλικά μέσω των σηράγγων που συνέδεαν τη Λωρίδα με την Αίγυπτο. Η ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι στην Αίγυπτο, το καλοκαίρι του 2013, και η αντικατάστασή του από τον φιλικό προς το Ισραήλ στρατηγό Σίσι έσφιξε και άλλο τον κλοιό γύρω από τη Γάζα.

Το στοίχημα του Ερντογάν

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αναμένεται να είναι κάτι παραπάνω από τυπική διαδικασία. Μία ανάσα πριν από την Κυριακή, οι εκλογές αυτές ανάγονται σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυβέρνηση.
Διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, στην καρδιά της Κων/πολης, σωρεία σκανδάλων διαφθοράς, απαγόρευση του Twitter και του YouTube. Oι τελευταίοι μήνες κάθε άλλο παρά εύκολοι ήταν για την τουρκική κυβέρνηση. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής αναδεικνύονται έτσι σε κομβικής σημασίας δοκιμασία για τον πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το κατά πόσο θα βγει ενισχυμένος ή αποδυναμωμένος από τη διαδικασία των δημοτικών εκλογών είναι αβέβαιο, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη, η οποία αποτελεί βαρόμετρο, αφού έχει περίπου 15 εκατομ. κατοίκους. Στην ίδια πόλη, είκοσι χρόνια μετά, ο Ερντογάν είχε ξεκινήσει την πολιτική του σταδιοδρομία ως δήμαρχος. Εάν το Kόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) χάσει την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στην Κων/πολη, το μέλλον της κυβέρνησης Ερντογάν διαγράφεται δυσοίωνο.

Ερντογάν κατά οικονομικών αντιπάλων

Τρεις μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, εισαγγελική έφοδος σε εταιρεία συμφερόντων του Γκιουλέν ταράσσει την πολιτική ζωή της χώρας. Ο Ερντογάν θέτει τώρα στο στόχαστρο τους οικονομικούς του αντιπάλους.
H έφοδος στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Καϋνάκ στην Κωνσταντινούπολη, κάθε άλλο παρά θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαία. Ο Όμιλος Καϋνάκ συνδέεται στενά με το κίνημα Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν, έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια και δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς. Σύμφωνα δε με πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τα τελευταία 24ωρα, η κυβέρνηση Ερντογάν επρόκειτο να εξαπολύσει επιθέσεις κατά των αντιπάλων της χρησιμοποιώντας κάθε μέσο.

Τουρκία: Οι διάλογοι στο YouTube που καίνε την κυβέρνηση Ερντογάν για την προβοκάτσια στη Συρία Συζητήσεις απίστευτης επιπολαιότητας που καταπατούν κάθε διπλωματική διακριτικότητα

Συζητήσεις απίστευτης επιπολαιότητας που καταπατούν κάθε διπλωματική διακριτικότητα
Τουρκία: Οι διάλογοι στο YouTube που καίνε την κυβέρνηση Ερντογάν για την προβοκάτσια στη Συρία
Μανδαλίδης ΓιάννηςΑποκαλυπτικούς διάλογους απίστευτης επιπολαιότητας, πέραν από κάθε διπλωματική διακριτικότητα, με στόχο το «στήσιμο» πολεμικής προβοκάτσιας εις βάρος της Συρίας, γεγονός που θα μπορούσε να ανάψει τη φωτιά του πολέμου σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή κρύβουν τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο YouTube και οδήγησαν την κυβέρνηση Ερντογάν να απαγορεύσει υπό το κράτος πανικού τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Στα δύο επίμαχα βίντεο ακούγεται ο διάλογος μεταξύ του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ, του υπουργου Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, του υφυπουργού Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, και του αρχηγού της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.