20 Μαρτίου 2014

ΕΞΗΝΤΑ ΕΝΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Μυστήριο με φωτογραφία του Αρη Βελουχιώτη

Σάλο έχει προκαλέσει η ανάρτηση στο Διαδίκτυο φωτογραφίας που από το blog «XYZ Contagion» υποστηρίζεται ότι παρουσιάζει το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη. Ερχεται στο φως 69 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ.
Μυστήριο με φωτογραφία του Αρη Βελουχιώτη
Οι διαχειριστές του ιστότοπου, Κλέων Ιωαννίδης και Βασιλική Μετατρούλου, υποστηρίζουν πως είναι η μοναδική καταπρόσωπο εικόνα που αποτυπώθηκε από τον φανοστάτη της πλατείας των Τρικάλων, εκεί όπου οι διώκτες του έστησαν το «τρόπαιό» τους. Θεωρούν ότι η συγκεκριμένη απεικόνιση δεν υπάρχει στην πλούσια βιβλιογραφία για την Εθνική Αντίσταση, τον πρωταγωνιστή της και τις δραματικές τελευταίες ώρες του. Βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ούτε στα βιβλία, ούτε στα ντοκιμαντέρ, ούτε στα εικονογραφημένα αφιερώματα.

Η Δύναμη των τετελεσμένων

Οταν μια Μεγάλη Δύναμη προχωρεί δυναμικά στη δημιουργία τετελεσμένων τα οποία ουδείς έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να τα αμφισβητήσει δυναμικά, τότε αργά ή γρήγορα υπάρχει σιωπηρή αποδοχή και στη συνέχεια εξομάλυνση.Για να διακρίνουμε την προοπτική των εξελίξεων στην Ουκρανία μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, ας ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν:Το 1948 οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία δημιούργησαν τετελεσμένα σε βάρος της Μόσχας εισάγοντας στο Δυτικό Βερολίνο το νέο δυτικογερμανικό μάρκο. Η EΣΣΔ αντέδρασε αποκλείοντας το Δυτικό Βερολίνο για έναν χρόνο και τελικά αποδέχθηκε τα τετελεσμένα.

Le Figaro: Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία θα δώσει νέα ώθηση στη βούληση ορισμένων χωρών να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα

Le Figaro: Η προσάρτηση της Κριμαίας ενισχύει τις πυρηνικές φιλοδοξίες χωρών
Η προσάρτηση της Κριμαίας διαταράσσει τη διεθνή τάξη που εγκαθιδρύθηκε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το 1991. «Καλώς ήλθατε στον Δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο!», προαναγγέλλει ο Ντμίτρι Τρένιν, διευθυντής του Ιδρύματος Κάρνεγκι στη Μόσχα. Το μείζον αυτό γεγονός ενδέχεται να αλλάξει για καιρό τα δεδομένα των διεθνών σχέσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είχαν εγκαταλείψει την Ευρώπη προς όφελος της Ασίας, επιστρέφουν στη Γηραιά Ήπειρο. Η ψύχρανση των σχέσεων Ανατολής-Δύσης μπορεί επίσης να περιπλέξει τη διαχείριση των μεγάλων διπλωματικών θεμάτων αυτής της περιόδου, όπως είναι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ή η διάλυση των χημικών όπλων της Συρίας.

Περνάει ο Στρατός κι ο λαός χορηγός…

Από τις παρελάσεις, που εξελίσσονται σε ακριβό πάρτι για… VIPs, λείπουν αυτοί που πληρώνουν: οι φορολογούμενοι πολίτες
 Των Κώστα Ζαφειρόπουλου, Μάνου Τσαλδάρη
 Θέαμα, και μάλιστα ακριβό, χωρίς άρτο συνεχίζει να προσφέρει στους πολίτες η κυβέρνηση, που -μετά τη διανομή του… πρωτογενούς πλεονάσματος- επαναφέρει την 25η Μαρτίου τις μηχανοκίνητες παρελάσεις, διατυμπανίζοντας πως το κόστος αυτή τη φορά θα κρατηθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 250.000-300.000 ευρώ και θα καλυφθεί από κονδύλια που περιλαμβάνονται στον εθνικό προϋπολογισμό και προβλέπονται στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων. Μόνο που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2010, που προκύπτουν από απαντήσεις σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, το κόστος για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου για την Αθήνα ανέρχεται σε 840.000 ευρώ. Το 2010, στο Πεντάγωνο εκτιμούσαν στην πραγματικότητα ότι το κόστος είναι μεταξύ 3,5-5 εκατ. ευρώ ετησίως. Κάποιοι, δε, ανέβαζαν τη δαπάνη σε διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τον αγωγό Ισραήλ: Οι επενδυτές θα αποφασίσουν αν το φυσικό αέριο θα περάσει από Ελλάδα ή Τουρκία

Ισραήλ: Οι επενδυτές θα αποφασίσουν αν το φυσικό αέριο θα περάσει από Ελλάδα ή ΤουρκίαΕνώπιον του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για την Αθήνα - Παπούλιας: Θα θέλαμε η μεταφορά στην Ευρώπη να γίνει μέσω της Ελλάδας Συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με βασικό αντικείμενο τα ενεργειακά.Όπως προέκυψε από την συζήτηση, η ενεργειακή συνεργασία είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί την Ελλάδα και το Ισραήλ, όπως και η μεταφορά του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.Ο κ. Λίμπερμαν, στις δηλώσεις του, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το πώς θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο, είτε μέσω σταθμού υγροποίησης είτε μέσω αγωγού, και για το εάν αυτός ο αγωγός θα περνάει μέσα από την Ελλάδα ή την Τουρκία, ενώ απέδωσε πολύ μεγάλο βάρος στον ιδιωτικό τομέα, στους επενδυτές δηλαδή που κάνουν την εξόρυξη του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι περιμένει τη μελέτη.

Ιστορία χιλιάδων χρόνων κάτω από τη λάσπη


http://www.opendemocracy.net/files/imagecache/article_xlarge/wysiwyg_imageupload/537772/1866228_0.jpgΤου Τάσου Σαραντή  Μπορεί να πρόκειται για ένα ζωντανό μουσείο επικών διαστάσεων, αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για την τουρκική κυβέρνηση για να την εξαφανίσει διά παντός από τον χάρτη. Πρόκειται για την αρχαία πόλη Χασάνκεϊφ, που βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με ιστορία 12.000 χρόνων και άλλα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η περιοχή υπήρξε σταυροδρόμι συνάντησης πανάρχαιων πολιτισμών, όπως των Χετταίων, Ασσυρίων, Βαβυλωνίων, Μήδων, Περσών, Αρμενίων, αλλά και των Ελλήνων. Σήμερα στην περιοχή ζουν οι Κούρδοι ως απόγονοι των Καρδούχων και των Μήδων.

Τουρκία: Τρεις άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν

Από: Sigmalive/AΠΕ -Δύο στρατοχωροφύλακες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σήμερα σε ανταλλαγή πυρών σε ένα οδόφραγμα στη νότια Τουρκία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για μια "τρομοκρατική επίθεση".
http://previous.presstv.ir/photo/20140320/355493_Turkey-shooting-Nigde.jpg

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε στα περίχωρα της πόλης Ουλουκίσλα, στην επαρχίας της Νίγδης, όταν οι ένοπλοι δράστες που επέβαιναν σε ένα φορτηγό άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που πραγματοποιούσαν ελέγχους σε έναν αυτοκινητόδρομο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.Οι δύο από τους ενόπλους συνελήφθησαν ενώ ένας τρίτος κατάφερε να διαφύγει και αναζητείται. Ο οδηγός του φορτηγού, το οποίο ήταν κλεμμένο, σκοτώθηκε επίσης ενώ άλλοι πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.

To "σώσε" με τροπολογία για τις απελάσεις μεταναστών Πηγή:www.capital.gr

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, με επίκεντρο την επίμαχη τροπολογία που αποσύρθηκε και επανήλθε δύο φορές και προβλέπει απελάσεις μεταναστών που καταγγέλλουν ψευδώς ρατσιστική βία εναντίον τους από μέλη των σωμάτων ασφαλείας.
Για την τροπολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, ενώ ήδη στο ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται σύσκεψη με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, προκειμένου να οριστικοποιήσουν την τελική απόφασή τους.
Η τροπολογία προκάλεσε ενδοκυβερνητική διαφωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη να ανακοινώνει την επανακατάθεσή της όταν λίγη ώρα νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε δηλώσει ότι την αποσύρει.Η ίδια τροπολογία είχε και χθες αποσυρθεί για να επανακατατεθεί πάλι την ίδια μέρα, από τον κ. Γρηγοράκο.

Λίγο πριν από τη στροφή;

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ«Τέλος Εποχής» ή σε πιο παραδοσιακή γαλλική διατύπωση «Fin de Regne» (Τέλος Βασιλείας) για την πολιτική της μονομερούς δημοσιονομικής λιτότητας στην Ευρωζώνη;Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση με ορίζοντα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, καθώς οι ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου είναι ένα κρίσιμο ορόσημο - το αναμενόμενο απειλητικό για την πολιτική σταθερότητα της Ε.Ε. - Ευρωζώνης μήνυμα που θα προκύψει από τις κάλπες είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνει ήδη δρομολογημένες εξελίξεις.Εκτός απροόπτου προερχόμενου από Ανατολάς, αν και είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι ουδείς από τους εμπλεκομένους επενδύει στην όξυνση της κρίσης στην Ουκρανία.

Τα «μαθήματα» του Πενταγώνου DAVID IGNATIUS*

Οι φωτογραφίες από τις πρόσφατες επιχειρήσεις των ρωσικών ειδικών δυνάμεων (Spetsnaz) στην Κριμαία μιλούν από μόνες τους: αυτοί οι άνθρωποι δρουν υπό άκρα μυστικότητα, φορούν στολές χωρίς διακριτικά, συχνά με καλυμμένα πρόσωπα, είναι εξαιρετικά πειθαρχημένοι και αποφασισμένοι. Η διπλωματική απάντηση των ΗΠΑ στη ρωσική επέμβαση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρχίζουν να αφομοιώνουν τα στρατιωτικά «μαθήματα» που τους προσέφερε αυτή η κρίση. Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι η ρωσική επιχείρηση στην Κριμαία αποτελεί τυπικό παράδειγμα ταχύτατης ανάπτυξης ειδικών δυνάμεων προς επίτευξη περιορισμένων στόχων. «Αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το επίπεδο πειθαρχίας, εκπαίδευσης και συνεργασίας μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων», σημειώνει ο Πολ Σάντερς, διευθυντής του Κέντρου για το Εθνικό Συμφέρον.

Ποιος "πληρώνει" τις κυρώσεις στη Ρωσία;

Ρωσία: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Ρώσων του εξωτερικού
Του Κώστα Ράπτη Η ουκρανική κρίση έχει φέρει στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς μιαν ενδιαφέρουσα ανατροπή: μέχρι πρότινος η Γερμανία βρισκόταν σε θέση να επωφελείται από την κρίση και να αγνοεί τις εκκλήσεις των εταίρων, αλλά και του υπερατλαντικού παράγοντα, για μια λιγότερο περιοριστική οικονομική πολιτική. Τώρα, η Γερμανία βρίσκεται σε θέση αμυνόμενου, προσπαθώντας να διαφυλάξει τα συμφέροντά της απέναντι στις πιέσεις που της ασκούνται πανταχόθεν στον όνομα της κοινής ασφάλειας.

Κριμαία: Το νέο status quo μεταξύ Δύσης και Ρωσίας Ερωτήσεις και απαντήσεις με την αρωγή του διευθυντή Ερευνών του ΙΔΙΣ


Τι οδήγησε στην απόσχιση της Κριμαίας; Θα κλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία; Πώς χειρίστηκε το ζήτημα η Ευρώπη; Γιατί τηρεί χαμηλούς τόνους η Γερμανία; Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Ρωσίας; Ερωτήσεις και απαντήσεις στο naftemporiki.gr για τη διεθνή κρίση στην Κριμαία με την αρωγή του διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνου Φίλη.

Απαγόρευσαν διαφήμιση του κόμματος του Ερντογάν

http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/17EA66404611DE5FD8DE5E0BCC666EBF.jpg
Την απαγόρευση μετάδοσης συγκεκριμένης πολιτικής διαφήμισης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αποφάσισε χθες βράδυ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος απείλησε με κατάργηση του σχετικού νόμου.Πρόκειται για διαφήμιση η οποία άρχισε να μεταδίδεται από τα τουρκικά τηλεοπτικά μέσα μία μέρα μόλις πριν την απαγόρευση και είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση, καθώς πρόκειται για μια διαφήμιση υπερπαραγωγή με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι τρέχουν ανάμεσα σε τζαμιά και υπό τον ήχο της προσευχής από όλες τις γωνιές της πόλης για να προστατεύσουν την τουρκική σημαία.

Ο Γκιουλ απορρίπτει τα περί ξένου δακτύλου (REUTERS, A.P., AFP)


Ο πρόεδρος Γκιουλ στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη.
ΑΓΚΥΡΑ. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις του προέδρου Γκιουλ και της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με τα τεκταινόμενα στην τουρκική πολιτική σκηνή έγιναν σαφείς χθες με τις δηλώσεις, από τη μία πλευρά, του υπουργού Μεταφορών, σύμφωνα με τις οποίες οι ηχογραφημένες συνομιλίες που συγκλονίζουν την κυβέρνηση «προέρχονται από την Αμερική», και από την άλλη του προέδρου Γκιουλ, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά τα περί ξένων μηχανορραφιών. «Δεν δέχομαι τους ισχυρισμούς περί ξένων δυνάμεων και δεν τους βρίσκω ορθούς. Δεν πιστεύω σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας, σαν να υπήρχαν κάποιοι που προσπαθούν να καταστρέψουν την Τουρκία» είπε ο Γκιουλ στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Δανία. «Φυσικά η Τουρκία έχει τους προαιώνιους αντιπάλους της στον κόσμο. Κάποιες ομάδες εγκωμίαζαν τη δουλειά μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Τώρα που μας επικρίνουν γιατί να το κάνουμε θέμα; Τέτοιου είδους σχόλια αφορούν τριτοκοσμικές χώρες».

O ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών στην Αθήνα: Ο «Λεβιάθαν» μάς φέρνει πιο κοντά

O ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών στην Αθήνα: Ο «Λεβιάθαν» μάς φέρνει πιο κοντά  Το νήμα της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής σχέσης, η οποία επισφραγίστηκε από τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου τον περασμένο Οκτώβριο και την υπογραφή περισσότερων από δέκα συμφωνιών στο διμερές Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ξαναπιάνουν Ελλάδα και Ισραήλ με τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν στην Αθήνα.Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η επίσκεψη δεν είναι ανεξάρτητη από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς στην ισραηλινή πλευρά επικρατεί προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσει η ΕΕ αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες του Ισραήλ με την Παλαιστινιακή Αρχή. Συγκεκριμένα, οι Ισραηλινοί επιδιώκουν να διασφαλίσουν και μέσω της Αθήνας ότι δεν θα υπάρξει από τις Βρυξέλλες καμιά υπόνοια για ενδεχόμενο εμπάργκο έναντι του Ισραήλ, καθώς και να εξασφαλίσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις.

Η Τουρκία φοβάται με όσα γίνονται στην Κριμαία


Ο Χρήστος Ιακώβου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, μέσω ενός πολύ εμπεριστατωμένου άρθρου στο Sigmalive, εξηγεί γιατί η Τουρκία φοβάται τις εξελίξεις στην Κριμαία.
Η ρωσική στρατιωτική παρουσία την Κριμαία καθώς επίσης και η ευδιάκριτη προοπτική προσάρτησή της από τη Μόσχα προκαλεί γεωστρατηγική αναταραχή και αμηχανία στην Τουρκία σε σχέση με την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα. Θέματα όπως ο βαθύς και ιστορικώς ριζωμένος φόβος έναντι της στρατιωτικώς υπέρτερης Ρωσίας, η ενεργειακή εξάρτηση και η πολιτική για τις οδούς ναυσιπλοϊας στην Μαύρη Θάλασσα άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια και να αποτελούν κεντρικά σημεία της επανεξέτασης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Συνεπώς, οι εξελίξεις στην Κριμαία αποτελούν σημαντική στρατηγική πρόκληση για την Τουρκία.Η Ρωσία από τα τέλη του 18ου αιώνα έβλεπε την Κριμαία ως το ζωτικό χώρο που της εξασφάλιζε πρόσβαση στα θερμά ύδατα της Μεσογείου. Εκεί άρχισε να δημιουργεί το στόλο της Μαύρης Θάλασσας και στην πορεία εγκατέστησε μεγάλο αριθμό ρωσικού πληθυσμού για να σταθεροποιήσει την έλεγχο επί της περιοχής.

Η κατεχόμενη Κύπρος και η ελεύθερη Κριμαία

http://7imeres.gr/wp-content/uploads/2013/07/katexomena.jpgΑν υπάρχει κάποια ομοιότητα των εξελίξεων στην Κριμαία με την Κύπρο, αυτή δεν είναι οι αποσχιστικές ενέργειες των Τουρκοκυπρίων, είναι ότι και στις δύο χώρες η πλειοψηφία του λαού πήρε αποφάσεις με δημοψηφίσματα, που δεν σεβάστηκε η διεθνής κοινότητα. Κατά τα άλλα η Κριμαία και η κατεχόμενη Κύπρος δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση. Τόσο ο Ουκρανός πρέσβης όσο και κυβερνητικοί κύκλοι της Κύπρου κάνουν λόγο για ομοιότητες μεταξύ των δυο γεγονότων, κάποιοι μάλιστα υποβάλλουν ότι δεν πρέπει να υποστηρίζει η Κύπρος την αυτοδιάθεση των Ρώσων της Κριμαίας γιατί εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την αυτοδιάθεση των Τουρκοκυπρίων. Αλλά, ακριβώς αντίθετη είναι η πραγματικότητα. Στην κατεχόμενη Κύπρο ουδέποτε υπήρχε πλειοψηφία Τουρκοκυπρίων, αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία ήταν Ελληνοκύπριοι για 3.000 χρόνια και εκδιώχθηκαν από τον στρατό της Τουρκίας, οι περιουσίες τους κλάπηκαν, οι εκκλησίες τους λεηλατήθηκαν και οι Τουρκοκύπριοι εγκαταστάθηκαν παράνομα στις περιοχές των Ελληνοκυπρίων.

ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΗΠΑ - Ε.Ε., ΔΕΝ ΤΑ «ΣΠΑΕΙ» ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ Σε «δύο ταμπλό» παίζει η Τουρκία για την Κριμαία

 Η Άγκυρα έχει ένα «χαρτί» σε αυτή την κρίση και σκοπεύει να το αξιοποιήσει. Tου Γιώργου Παυλόπουλου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Κιρίμογλου. Η Άγκυρα έχει ένα «χαρτί» σε αυτή την κρίση και σκοπεύει να το αξιοποιήσει.
«Ο δρόμος βρίσκεται πρωτίστως στη διπλωματία και όχι στις κυρώσεις», έλεγε πρόσφατα υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος στην εφημερίδα Zaman, αναφερόμενος στην κρίση της Ουκρανίας. Την ίδια δε στιγμή, οι περισσότεροι Τούρκοι αναλυτές συμφωνούν ότι, για την ώρα, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία είναι περισσότερο «για το θεαθήναι». Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως η χώρα του συντάσσεται πλήρως με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, η Άγκυρα φροντίζει να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα. Οι καιροί, άλλωστε, το απαιτούν.

Τουρκία: «Μάχη» στις δημοτικές εκλογές δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ιδιαίτερα σκληρή αναμένεται ότι θα είναι η «μάχη» που θα δοθεί για τους δήμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), όπως δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις.Βάσει της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία Konsensus και δημοσιεύεται στον τουρκικό Τύπο, στην Κωνσταντινούπολη προηγείται ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, ο νυν Δήμαρχος της πόλης Καντίρ Τοπμπάς, με ποσοστό 44,4%. Ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουσταφά Σαριγκιούλ ακολουθεί με ποσοστό 40,8%.