13 Μαρτίου 2014

ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Βουλγαρία: «Ναι» στην κατασκευή του «κάθετου» αγωγού αερίου IGB

Την πλήρη υποστήριξη της βουλγαρικής κυβέρνηση στην κατασκευή του "κάθετου" ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου (IGB) εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Krasin Dimitrov μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Βουλγαρία: «Ναι» στην κατασκευή του «κάθετου» αγωγού αερίου IGBΌπως είπε, πρόκειται για ώριμο και εξαιρετικής σημασίας έργο το οποίο θα συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο με δυνατότητα επέκτασης στα 5 δις. Η τελική επενδυτική απόφαση, όπως ανακοίνωσε το ίδιο συνέδριο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Π. Μίχαλος θα ληφθεί φέτος και ο αγωγός μπορεί να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2016. Ήδη διεξάγονται συζητήσεις για την τροφοδοσία του IGB με αέριο από τον αγωγό ΤΑΡ αλλά και από την πλωτή εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου, δυναμικότητας έως 5 δις. κυβικών μέτρων ετησίως που σχεδιάζει η ΔΕΠΑ στην περιοχή της Καβάλας. Η εταιρεία, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Σ. Παλαιογιάννης είναι σε συζητήσεις με βουλγαρικές και ρουμανικές εταιρίες για τη συμμετοχή τους στο έργο.

Τουρκικό δικαστήριο λέει «ναι» για εμπορικό κέντρο στο πάρκο Γκεζί Απορρίφθηκε προσφυγή για ακύρωση της ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ

Τουρκικό δικαστήριο λέει «ναι» για εμπορικό κέντρο στο πάρκο Γκεζί
Νεο-οθωμανικά οράματα του Ερντογάν: μακέτα που απεικονίζει το τεράστιο εμπορικό κέντρο που θέλει να χτίσει η τουρκική κυβέρνηση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και θα εχει τη μορφή ενός, υπό κλίμακα, στρατοπέδου του 19ου αιώνα.

Η DHKP-C ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατο 22χρονου στην Πόλη

Από: Sigmalive/ΚΥΠΕ Νέες διαστάσεις παίρνει η χθεσινή δολοφονία του 22χρονου Μπουράκ Τζαν Καραμάνογλου στην πλατεία Οκμεϊντανί της Κωνσταντινούπολης, καθώς την ευθύνη για τη δολοφονία του, ανέλαβε σήμερα η ακροαριστερή οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (DHKP-C).
Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ο Καραμάνογλου ήταν μέλος της ισλαμικής οργάνωσης που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ “Κασίμπασα 1453”.Στην ανακοίνωσή της, η ακροαριστερή οργάνωση αναφέρει ότι απάντησαν σε πυρά της άλλης ομάδας και από τη σύγκρουση σκοτώθηκε ένα άτομο και άλλα δύο τραυματίστηκαν. Αναφέρουν ακόμη ότι έβαλαν φωτιά στο γραφείο προεκλογικού συντονισμού του ΑΚΡ και άνοιξαν πυρ σε όχημα του κόμματος.

Ελβετία: ‘Ξεσπάθωσε’ κατά του Τούρκου για τη γενοκτονία

Το 2007 ο ηγέτης του μικρού Τουρκικού Εργατικού Κόμματος, ενός αριστερού κόμματος, ο Ντογκού Περιντσέκ, κατά τη διάρκεια σχετικής διάλεξης είχε αρνηθεί ότι η Τουρκία διέπραξε γενοκτονία, εις βάρος των Αρμενίων το 1915, αποκαλώντας την αρμενική γενοκτονία «ένα διεθνές ψέμα».
Η Ελβετία είχε επιβάλει διοικητικό πρόστιμο στον Τούρκο πολιτικό. Ο Περιντσέκ είχε καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έλαβε την «σοφή» απόφαση, ότι η απόφαση της Ελβετίας κατέλυε την ελευθερία του λόγου.

Σκάνδαλο στα Σκόπια με εμπλοκή της ΑΚΤΩΡ;

 Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή τον αυτοκινητόδρομο Ντέμιρ Κάπια-Σμόκβιτσα, τον οποίο κατασκευάζει η ελληνική εταιρία Άκτωρ. Οικονομικό σκάνδαλο καταγγέλλει η αντιπολίτευση.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), μέσω του εκπροσώπου της Πέτρε Σιλέγκοφ, κατήγγειλε «οικονομικό σκάνδαλο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στο οποίο εμπλέκονται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ».
Σύμφωνα με τον κ. Σιλέγκοφ, το σκάνδαλο αυτό «ξεδιπλώνεται» με τη μορφή του ξεπλύματος χρήματος και έχει ως εξής: Τις πρώτες δέκα ημέρες των τελευταίων μηνών εισέρχονται στην ΠΓΔΜ οργανωμένα, με λεωφορείο, έλληνες πολίτες, οι οποίοι δεν ασχολούνται με την κατασκευή του συγκεκριμένου αυτοκινητόδρομου, αλλά μεταβαίνουν στο υποκατάστημα της Stopanska Banka στο Νεγκότινο, από όπου αποσύρουν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους και τα παραδίδουν στην Αθηνά Ζιώγα ,φοροτεχνικό της Άκτωρ. Στη συνέχεια τα άτομα αυτά αναχωρούν για την Ελλάδα. Η Stopanska Banka είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο Γκιούλ κλείνει τα σχολεία του ισλαμιστή κληρικού Γκιουλέν

http://www.lifo.gr/icache/550/384/2/640628_ErdoganGulen.jpg«Πλάτη» στον Ερντογάν βάζει ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, κλείνοντας, δια προεδρικού νόμου, τα σχολεία του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.
 Ο Τούρκος πρωθυπουργός βρίσκεται στη δίνη σκανδάλων διαφθοράς, που κατά τον Ερντογάν, έχουν ενορχηστρωθεί από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, του οποίου το δίκτυο "Hizmet " ασκεί επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα.
 Η εκπαίδευση είναι κεντρικής σημασίας για την αποστολή του κινήματος του Γκιουλέν. Εκατομμύρια μαθητές προετοιμάζονται στα εκπαιδευτικά κέντρα που σχετίζονται με τον κληρικό προκειμένου να πετύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις στα δημόσια γυμνάσια και τα πανεπιστήμια.Οι εντάσεις μεταξύ του Ερντογάν και του πρώην συμμάχου του κληρικού που βρίσκεται στις ΗΠΑ, υποβόσκει εδώ και χρόνια, αλλά ξεχείλισε με το σκάνδαλο που ξέσπασε τον περασμένο Δεκέμβριο και ενέπλεκε επιχειρηματίες κοντά στον πρωθυπουργό και τρεις υπουργούς.

Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των βασανιστηρίων ζητεί να επιτραπεί ο προαυλισμός του Οτσαλάν στο Ιμραλί και η τηλεφωνική επικοινωνία με τους οικείους του

http://kurdpress.com/En/Images/News/Larg_Pic/19-12-1392/IMAGE635300492819760195.jpg
Να επιτραπεί ο προαυλισμός του Οτσαλάν στις φυλακές Ιμραλί και η τηλεφωνική επικοινωνία με τους οικείους του, ζητάει από την Τουρκία με έκθεσή της η Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT).
Με έκθεση της για την Τουρκία, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των Βασανιστηρίων και της απάνθρωπης η ταπεινωτικής μεταχείρισης (CPT) καλεί τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν στον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπτουλάχ Οτσαλάν να προαυλίζεται καθημερινά στις φυλακές Ιμραλί όπου κρατείται καί να του επιτραπεί να επικοινωνεί τηλεφωνικώς με τα μέλη της οικογένειας του.Η τηλεφωνική επικοινωνία του Οτσαλάν με την οικογένεια του θα πρέπει να επιτραπεί, ακόμη κι αν οι κλήσεις του παρακολουθούνται και διακόπτονται όποτε κρίνεται αναγκαίο, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Δ.Αβραμόπουλος: Οι προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Κοινή συνεδρίαση των Ανωτάτων Συμβουλίων των Τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων
Δ.Αβραμόπουλος: Οι προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
«Η Ελλάδα οφείλει να διευρύνει τον ρόλο της ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από την αναβαθμισμένη συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς, καθώς στόχοι της συμμετοχής μας είναι η εξασφάλιση του μέγιστου εθνικού οφέλους, η δημιουργία ικανών συνθηκών προβολής της εθνικής ισχύος και η ενεργός συμμετοχή μας στη συνδιαμόρφωση των όρων ασφαλείας του περιφερειακού και διεθνούς περιβάλλοντος».
Την επισήμανση αυτή έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Ανωτάτων Συμβουλίων των Τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Η πολιτική του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η παράσταση σημαίας της χώρας στις διεθνείς ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για την προστασία της διεθνούς νομιμότητας και των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ» πρόσθεσε.Αναφερόμενος τους άξονες προτεραιότητας για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εστίασε στους εξής:

Deutsche Welle: H Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους

Ευθύνη των πιστωτών να κατανεμηθούν καλύτερα τα βάρη, λέει ο Τζ. Σακς
Deutsche Welle: H Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέουςΒερολίνο .Η πολιτική της λιτότητας έχει και όρια, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος κοινωνικών συγκρούσεων, εκτιμά ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, καλώντας τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε αναδιάταξη της ελληνικού χρέους.«Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι εύκολη, αλλά είναι σαφώς θετική» εκτιμά ο γνωστός καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και άλυτα προβλήματα, όπως αυτό της Ελλάδας. «Το χρέος της χώρας είναι υπερβολικά υψηλό. Η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της. Ο χρόνος ωρίμανσης των δανείων θα πρέπει να επιμηκυνθεί και να μειωθούν τα επιτόκια», υποστηρίζει ο Τζέφρι Σακς. Μιλώντας προς την Wiener Zeitung o αμερικανός οικονομολόγος τονίζει ότι «και οι πιστωτές έχουν μια ευθύνη να κατανεμηθούν καλύτερα τα βάρη, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας».

Restart για την ευρωπαϊκή άμυνα;

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣΣήμερα είναι κοινά αποδεκτή παραδοχή στην Ρωσία και στη Δύση ότι η αιφνιδιαστική επίθεση της Βόρειας Κορέας κατά την Νότιας τον Ιούλιο του 1950 -που οδήγησε σε μια διεθνή πολυεθνική αιματηρή εμπλοκή τριών χρόνων- δεν είχε καμιά σχέση με την επιθετική στρατηγική της ΕΣΣΔ και πολύ περισσότερο δεν προανήγγειλε ανάλογες κινήσεις της Μόσχας στην Ευρώπη.Είτε με σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, είτε με καλόπιστη παρερμηνεία των προθέσεων της άλλης πλευράς, οι ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Τρούμαν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Ατσεσον και Φόρεσταλ δημιούργησαν ένα κλίμα πανικού στη Δυτική Ευρώπη για επικείμενη σοβιετική επίθεση και έθεσαν ως κατεπείγουσα προτεραιότητα τη συγκρότηση του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ με ογκώδεις συμβατικές δυνάμεις που θα εξισορροπούσαν τις σοβιετικές στρατιές στην Ανατολική Γερμανία. Ισχυρή συμβατική άμυνα της Δυτικής Ευρώπης σήμαινε επανεξοπλισμό της Βόννης, άρα χειραφέτηση της Γερμανίας από τις εναπομένουσες δουλείες του κατοχικού καθεστώτος που διατηρούσαν ακόμη ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία.

Αλαζονεία της εξουσίας α λα τούρκα- Πηγή:www.capital.gr

Θρήνος και οργή στην Τουρκία στην κηδεία του 15χρονου Μπερκίν-Δεκάδες συλλήψεις σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα
Του Κώστα Ράπτη-Την ημέρα που υπέκυψε στα τραύματά του ο 15χρονος Berkin Elkan μετά από 269 ημέρες σε κώμα, διέρρευσε στο YouTube άλλο ένα ηχητικό ντοκουμέντο με συνομιλίες Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων. Επρόκειτο για τις συνδιαλέξεις που είχε στις 19 Δεκεμβρίου (δύο ημέρες μετά το ξέσπασμα του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς για το οποίο είχαν συλληφθεί και δύο γιοι υπουργών) ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, και πλέον υπουργός Εσωτερικών, Efkan Ala, με τον νομάρχη Κωνσταντινουπόλεως Hüseyin Avni Mutlu και τον επικεφαλής της Αρχής Τηλεπικοινωνιών (ΒΤΚ) Tayfun Acarer. Ο πρωθυπουργικός συνεργάτης επιδίωκε πάση θυσία να συλληφθεί ο δημοσιογράφος Mehmet Baransu (άλλοτε ήρωας του κυβερνητικού στρατοπέδου, λόγω των αποκαλύψεών του που άνοιξαν την υπόθεση Ergenekon) και να κλείσει η ιστοσελίδα του, στην οποία δημοσιεύονταν στοιχεία της ανάκρισης για το σκάνδαλο διαφθοράς.

Πολιτικά παιχνίδια με την Αγία Σοφία από τον Ερντογάν- ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Το σημαντικότερο ίσως εσωτερικό εμπόδιο στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν να είναι το γεγονός ότι η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο από τον ίδιο τον Κεμάλ το 1935.
Στη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επέλεξε να παρέμβει με εμφατικό τρόπο στη συζήτηση που διεξάγεται στην Τουρκία σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο Πατριάρχης τόνισε πως αν η Αγία Σοφία, που από το 1935 λειτουργεί ως μουσείο, πρόκειται να μετατραπεί πάλι σε χώρο λατρείας, «θα πρέπει να λειτουργήσει ως εκκλησία, διότι γι’ αυτό κτίστηκε».Η δήλωσή του είχε ένα άμεσο αποτέλεσμα, κινητοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου κατέθεσε ερώτηση για το θέμα, ζητώντας να μάθει κατά πόσον η Κομισιόν συμφωνεί ή διαφωνεί «με την άποψη πως εάν πρόκειται η Αγία Σοφία να μετατραπεί σε κάτι διαφορετικό από ό,τι είναι σήμερα, αυτό να είναι σε εκκλησία προκειμένου να προστατευτεί η πολιτιστική και ιστορική της ταυτότητα».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ Συνεχείς «συνεκπαιδεύσεις» στα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα

Από τις χτεσινές ασκήσεις συνεκπαίδευσης Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών

ΓΕΣ
Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική άσκηση στη Μαγνησία όπου συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και η επίλεκτη μονάδα Αμερικανών πεζοναυτών 22η Marine Expenditionary Unit, στο πλαίσιο του περιλάλητου Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ για το 2014. Αλλη μια συνεκπαίδευση που δείχνει την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.Οι τέτοιες κοινές ασκήσεις, που προωθούνται συστηματικά από την ελληνική κυβέρνηση, σχετίζονται άμεσα με τα προτάγματα του ΝΑΤΟ, αντανακλούν τις προσπάθειες της ελληνικής άρχουσας τάξης να αναβαθμίσει την επιρροή και το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. «Η "Πρωτοβουλία Συνδεδεμένες Δυνάμεις" είναι άλλο ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου μας για το ΝΑΤΟ του 2020.

Το τέλος του μεταψυχροπολέμου

Αν λάβουμε υπόψη ότι η Ουάσιγκτον έδωσε ένα ισχυρό χαστούκι στον Πούτιν στο θέμα του Κοσόβου, η κρίση στη Γεωργία το 2008 και η σημερινή κρίση στην Ουκρανία αποτελούν τα πεδία της ρωσικής αποζημίωσης
Αυτό που ουσιαστικά διακυβεύεται από την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι, από τη μια, το είδος του ρόλου που θέλει να διαδραματίσει η Ρωσία στο διεθνές σύστημα και, από την άλλη, η προσπάθεια της Δύσης να περιορίσει τον γεωπολιτικό χώρο επιρροής της Ρωσίας, με σκοπό να την παρεμποδίσει να επανέλθει ηγεμονικά στον ευρασιατικό χώρο. Η αποφασιστικότητα της Ρωσίας να προχωρήσει σε χρήση στρατιωτικής βίας καταδεικνύει τη γεωστρατηγική της επιστροφή, με μεγαλύτερες ηγεμονικές τάσεις στον σχεδιασμό της. Κύρια προσπάθεια της Ρωσίας είναι να διατηρήσει τον πρώην σοβιετικό χώρο υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου, τον οποίο εκλαμβάνει ως ζωτικό χώρο, και να αποκόψει τη δυτική πρόσβαση στην Κασπία Θάλασσα και την Κεντρική Ασία. Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν αναμενόμενη και πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη λογική που επέβαλε τη δράση της στη Γεωργία το 2008.

Η σχέση Μέρκελ - Πούτιν «σκοντάφτει» στην Ουκρανία -ALISON SMALE / THE NEW YORK TIMES

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.Από τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις πάτησαν στην Κριμαία, στις 28 Φεβρουαρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησαν στο τηλέφωνο τέσσερις φορές. Σε διάστημα δέκα ημερών, η Μέρκελ προχώρησε από το να προειδοποιεί τον Πούτιν να αποφύγει οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβάλει σε κλιμάκωση της έντασης, στο να χαρακτηρίζει παράνομα τα σχέδια της Κριμαίας για δημοψήφισμα.

Ουκρανία: Αφορμή για «νέα Γιάλτα»

Ραμπίδης Μιχάλης Ένας από τους πολλούς Ρώσο-Τουρκικούς πολέμους του 17ου αιώνα είχε ως κατάληξη την υπογραφή της συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή στις 10-7-1774 με όρο μεταξύ άλλων στον οποίο η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να χαρίσει την Κριμαία σε άλλο κράτος. Διαφορετικά η Τουρκία (Τάταροι πλέον του 10%) είχε το δικαίωμα να την διεκδικήσει και πάλι.
Η Δυτική Ουκρανία που ενσωματώθηκε στην ΕΣΣΔ λίγο πριν και μετά τον Β΄Π.Π. αποτελούσε στο παρελθόν μέρος της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας, με Ουκρανική γλώσσα, θρησκεία τον Ουνιτισμό  και ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηρίστηκα, στοιχεία που την κρατούσαν πάντα μακριά από την Μόσχα.  Αποτελούσε ανέκαθεν την κοιτίδα του Ουκρανικού εθνικισμού και μάλιστα κατά την διάρκεια του Β΄Π.Π. συνεργάσθηκε με τους ΝΑΖΙ.  <<Η Ουκρανία ανήκει στους Ουκρανούς έξω όλοι οι ξένοι>> διακηρύσσουν και σήμερα Νεοναζί, Δεξιός Τομέας, ελεύθεροι σκοπευτές, κλπ.

Τουρκία, ο νέος μεγάλος ασθενής

Αν η Γηραιά Ηπειρος συνολικά σκιάζεται από την απειλή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου Δύσης-Ρωσίας με υψηλό κόστος και για τις δύο πλευρές, για την Αθήνα σε σχέση με τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία δεν υπάρχει απειλή αλλά βεβαιότητα. Ο ανατολικός γείτονας της χώρας μας θα είναι, για άγνωστης διάρκειας χρονική περίοδο, ένας νέος μεγάλος ασθενής -ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τις αρχές του 19ου αιώνα για την Οθωμανική Αυτοκρατορία- με απρόβλεπτες εσωτερικές εξελίξεις και εξωτερικές παρενέργειες.Την απάντηση στη σημερινή παροξυσμική κρίση, όπου τόσο ο Ερντογάν όσο και οι αντίπαλοί του υιοθετούν ρητορική θεσμικής εκτροπής, δεν θα τη δώσουν οι τοπικές εκλογές στα τέλη του μήνα, όπου η πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ είναι δεδομένη, με ζητούμενο μόνο το προβάδισμά του σε σχέση με την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση.

Αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από την τουρκική πολιτική

Ενας από τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που πλημμύρισαν χθες τους δρόμους μεγάλων τουρκικών πόλεων.ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Παρά τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα διαφθοράς, τον ανοιχτό πόλεμο μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του πάλαι ποτέ συμμάχου της, του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, και τη χθεσινή αναζωπύρωση των διαδηλώσεων με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Μπερκίν, η Τουρκία θεωρείται από την Ουάσιγκτον μια σχετικά σταθερή χώρα, όπως εξηγεί σε χθεσινό της άρθρο, στη διαδικτυακή εφημερίδα Al Monitor, η Τουλίν Νταλόγλου. Σε αντίθεση με την Ουκρανία, την οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί σε κρίση, τα γεγονότα στην Τουρκία αντιμετωπίζονται ως μια απλή εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. «Η Τουρκία μπορεί να μην αποτελεί χώρα-πρότυπο και ο Ερντογάν μπορεί να μας αφήνει συχνά άφωνους με τις απροσδόκητες πρωτοβουλίες του, η χώρα όμως αποτελεί νησίδα σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή», λέει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα (2008-2010) Τζέιμς Τζέφριζ.

Βράζει πάλι η Τουρκία Δύο νεκροί στο περιθώριο των διαδηλώσεων για τον χαμό του 15χρονου Μπερκίν

Εικόνα από τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη
Δύο νεκροί, ένας 22χρονος και ένας αστυνομικός, είναι ο απολογισμός των επεισοδίων που σημειώθηκαν στην Τουρκία, στο περιθώριο των διαδηλώσεων για τον άδικο χαμό του 15χρονου Μπερκίν. Ο αστυνομικός έχασε τη ζωή του στην πόλη Τούντζελι εν ώρα υπηρεσίας και από καρδιακή προσβολή. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν το επεισόδιο οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων που έκανε η αστυνομία. Αργά τη νύχτα, η νομαρχία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι ο 22χρονος Μπουράκ Καραμάνογλου έχασε τη ζωή του από σφαίρα σε συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων. Αλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο.

Το δίλημμα της Τουρκίας στην Κριμαία

Η Αγκυρα θέλει να στηρίξει τους μουσουλμάνους Τατάρους αλλά δεν επιθυμεί να βλάψει τις οικονομικές σχέσεις της με τη Μόσχα
Το δίλημμα της Τουρκίας στην Κριμαία
Η Αγκυρα έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Κριμαία, η οποία απέχει μόλις 278 χλμ. από τις τουρκικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί ζουν περίπου 240.000 τάταροι μουσουλμάνοι (περίπου το 15% του πληθυσμού της Κριμαίας), γλωσσικά και εθνοτικά συγγενείς με τους Τούρκους της Ανατολίας, οι οποίοι αντιτίθενται σθεναρά στις ενέργειες της Ρωσίας - κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι υπέστησαν εθνοκάθαρση και μαζικούς εκτοπισμούς επί Ιωσήφ Στάλιν. Η προοπτική ότι θα βρεθούν πάλι υπό ρωσική κυριαρχία τούς τρομοκρατεί. Δύο έχουν σκοτωθεί και αρκετοί έχουν τραυματιστεί σε αντιρωσικές διαδηλώσεις. Αλλά, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία θέλει να προστατεύσει και να υποστηρίξει τους τατάρους συγγενείς της, δεν θέλει επ' ουδενί να βλάψει τις επωφελέστατες οικονομικές σχέσεις της με τη Μόσχα.

Άποψη: Πλήγματα στο κράτος δικαίου IΩΑΝΝΗΣ Γ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ*

Ο θάνατος του δεκαπεντάχρονου Μπερκίν Ελβάν όξυνε ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στην τουρκική κοινωνία. Ο νεαρός Μπερκίν είχε τραυματισθεί στο κεφάλι από δακρυγόνο της τουρκικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων του πάρκου Γκεζί το περασμένο καλοκαίρι και είχε παραμείνει σε κώμα επί 269 ημέρες. Η πρόσθεση ακόμη ενός ονόματος στον κατάλογο των θυμάτων της κρατικής βίας γίνεται σε μια στιγμή που η πίστη των Τούρκων πολιτών στην ύπαρξη κράτους δικαίου δέχεται απανωτά βαριά πλήγματα. Σαν να μην έφθανε η προσπάθεια της κυβερνήσεως να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της τη Δικαιοσύνη και να παρακωλύσει τη διαλεύκανση των υποθέσεων διαφθοράς, η υπόθεση του Μπερκίν υπενθυμίζει την οπισθοδρόμηση αναφορικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.