01 Μαρτίου 2014

Χρυσή Αυγή: Πολιτικά κίνητρα, αντιφασιστικές ευκολίες και κράτος δικαίου

Χρυσή Αυγή: Πολιτικά κίνητρα, αντιφασιστικές ευκολίες και κράτος δικαίου  Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ -H άρση της ασυλίας και των βουλευ­τών της Χρυσής Αυγής στους οποίους δεν είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις είναι μια πρόσθετη έν­δειξη ότι με νομικό όχημα την κατηγο­ρία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση προωθείται ο αποκλεισμός του κόμματος αυτού από τις ευρωεκλογές και πιθανότατα από τις εθνι­κές εκλογές.Ο αποκλεισμός αυτός, όπως και προ καιρού η σύλληψη και προφυλάκιση ηγετικών στελεχών της, χαϊδεύει το αντι­φασιστικό αίσθημα της πλειονότητας των πολιτών, αλλά αυτό δεν είναι διαβατήριο δημοκρατικότητας. Το αντίθετο μάλιστα.

Για μια χούφτα φιστίκια

http://img.syrostoday.gr/articles/flash/euagoras_pallikaridis.jpg

«Λευκό Ρόδο» σε πείσμα του χειμώνα!

http://cdn.sansimera.gr/media/photos/main/White_Rose.jpg
«Πρέπει να αντιστρέψουμε την κοινή αντίληψη και να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι η σκληρότητα μιας κατάστασης ή οι οδύνες που επιφέρει που οδηγούν τους ανθρώπους να συλλάβουν μια άλλη κατάσταση πραγμάτων, όπου όλα θα είναι καλύτερα για όλους· αντίθετα, τη στιγμή που μπορούμε να συλλάβουμε μια άλλη κατάσταση πραγμάτων, βλέπουμε υπό νέο φως τα βάσανα και τις οδύνες μας και αποφασίζουμε ότι είναι ανυπόφορες» (Jean-Paul Sartre, 1943).

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναθέτει υπερεξουσίες στη διαβόητη υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) για να αναχαιτίσει το τσουνάμι των αποκαλύψεων στο Διαδίκτυο και να χτυπήσει τον «εσωτερικό εχθρό»...

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναθέτει υπερεξουσίες στη διαβόητη υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) για να αναχαιτίσει το τσουνάμι των αποκαλύψεων στο Διαδίκτυο και να χτυπήσει τον «εσωτερικό εχθρό»...

ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ Η ΣΕΡΒΙΑ * Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Η ουκρανική κρίση προμοτάρει τους βαλκανικούς αγωγούς

ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ επιπλοκές και «απώλειες», μείζονος σημασίας ωστόσο, προκαλεί η πολιτική κρίση στην Ουκρανία. Υπό την απειλή της υποχρεωτικής αναδιοργάνωσης του ενεργειακού χάρτη, Ρωσία, Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκουν να προδικάσουν το αποτέλεσμα με σκοπό τη διατήρηση ή την ανατροπή, αναλόγως την περίπτωση, των υφιστάμενων γεωπολιτικών ισορροπιών.
Κανείς δεν ξεχνά τι συνέβη στις αρχές του 2009, όταν η Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών των Βαλκανίων, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας, της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Ελλάδας, «χτυπήθηκε» ταυτόχρονα από τρεις εξωγενείς παράγοντες: από τις μεγάλης διάρκειας και ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες, την αναστολή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την οξεία οικονομική κρίση.

Άποψη: Δύσκολη η επόμενη ημέρα ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ*

Η Ουκρανία έφτασε στο χείλος της αβύσσου, αλλά το ενδεχόμενο μιας εμφύλιας σύρραξης αποσοβήθηκε – προς το παρόν. Η διχασμένη ουκρανική κοινωνία πρέπει τώρα να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί μια σειρά από κρίσιμα προβλήματα: την επίτευξη πολιτικής σταθερότητας και την οικοδόμηση θεσμών στηριζόμενη σε πολιτικούς διεφθαρμένους, άπειρους ή ανίκανους (και με τους ολιγάρχες να κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο), την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας χωρίς την υποβολή στην εξαιρετικά επώδυνη θεραπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τη διατήρηση της ενότητας της χώρας και τη μελλοντική σχοινοβασία μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης.

Άποψη: Σκληρά διλήμματα για τη Ρωσία

Η Μόσχα, με τα πολλαπλά εργαλεία προώθησης των συμφερόντων της σε μια χώρα που θεωρεί φυσική της προέκταση, δεν καθόρισε τις εξελίξεις. Παρά μόνο, αίροντας τη στήριξή της στον Γιανουκόβιτς, τον άφησε βορά στις ορέξεις της αντιπολίτευσης και των Ευρωπαίων εταίρων της. Ακόμη και στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας επέλεξε να τηρήσει διακριτές αποστάσεις. Είτε γιατί δεν ήθελε να νομιμοποιήσει τη διαδικασία είτε γιατί έκρινε ότι, σε πρώτο χρόνο, το παιχνίδι ήταν χαμένο. Αυτό τώρα της δίνει μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων τόσο έναντι της μεταβατικής κυβέρνησης και της Δύσης όσο και απέναντι στους ρωσόφωνους. Ολοι αναμένουν δείγμα γραφής του Κρεμλίνου, με τα μέχρι τώρα μηνύματα να κρίνονται ως ηθελημένα αμφίσημα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ Το στρατηγικό λιμάνι του Βορρά

http://www.portnet.gr/images/stories/limani_thessaloniki_piso.jpgΤην περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το συνέδριο του Economist, όπου μεταξύ των άλλων συζητήθηκε το μέλλον των λιμανιών της χώρας. Ποια εξ αυτών θα πωληθούν και με ποια μορφή; Με την αγορά από τον ενδιαφερόμενο του πλειοψηφικού πακέτου ή διά της παραχώρησης τμημάτων του, όπως των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) κ.λπ.;
Πειραιάς και Θεσσαλονίκη συγκέντρωσαν, όπως ήταν φυσικό, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και για μεν τον Πειραιά οι παράμετροι που συνυπολογίζονται είναι οικονομικές, με τις όποιες κοινωνικές ή και πολιτικές προεκτάσεις. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για την τύχη του οποίου δεν θα έχει λόγο αποκλειστικά και μόνον η ελληνική κυβέρνηση, αλλά, πίσω από τις κουρτίνες, και το ΝΑΤΟ. Γιατί μπορεί ο Πειραιάς να δέχεται περισσότερα κοντέινερ και κρουαζιερόπλοια, να διακινεί εκατομμύρια επιβάτες, το λιμάνι της όμως θεωρείται υψίστης στρατηγικής σημασίας για τους σχεδιασμούς της Ατλαντικής Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εποικοδομητικό ρόλο της Ρωσίας στο Κυπριακό ζητεί ο Τσιτσέκ

sigmalive/ΚΥΠΕ Η Τουρκία ανέμενε από την Ρωσική Ομοσπονδία να αναλάβει έναν πιο «ισορροπημένο και εποικοδομητικό ρόλο στο Κυπριακό», δήλωσε ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ.Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα “Κίπρις”, ο κ. Τσιτσέκ συναντήθηκε χθες στην Άγκυρα με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν.
Χαρακτήρισε την επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας σημαντική και ουσιαστική, επισημαίνοντας ότι η τελευταία επίσκεψη Ρώσων επισήμων στην Τουρκία ήταν το 1998 και σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εντείνουν τις αμοιβαίες επισκέψεις τους, γιατί «οι φίλοι θα πρέπει να συναντώνται πιο συχνά».

Δηλώσεις Έρογλου «Συμφωνία που θα ικανοποιεί μόνο τη μια πλευρά, δεν θα είναι μόνιμη» -

«Συμφωνία που θα ικανοποιεί μόνο τη μια πλευρά, δεν θα είναι μόνιμη»Λευκωσία: Μια συμφωνία που θα ικανοποιεί μόνο τη μια πλευρά δεν μπορεί να είναι μόνιμη, δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου, λέγοντας πως αναζητούν μια λύση που θα απαντά στο ερώτημα «ποιο είναι το αύριο σε αυτά τα εδάφη και θα επιτυγχάνει τη διαβίωση χωρίς ανησυχίες» καθώς και να ικανοποιεί και τους Τ/κΌπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας (MÜSİAD), ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι πολλές χώρες της ΕΕ, των ΗΕ και άλλες είναι υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών με στόχο μια συμφωνία. «Εμείς θέλουμε η λύση που θα βρουν οι Τ/κ με τους Ε/κ να είναι μόνιμη. Μακάρι οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία».

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Ελεύθεροι οι γιοι των πρώην Υπουργών στην Τουρκία

Η δικαιοσύνη αποκαταστάθηκε", δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου σήμερα να αφήσει ελεύθερους και τους πέντε τελευταίους συλληφθέντες της επιχείρησης 17ης Δεκεμβρίου για το σκάνδαλο διαφθοράς.Ανάμεσα στους πέντε που αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι είναι και οι δύο γιοι των πρώην Υπουργών, οι Μπαρίς Γκιουλέν και Σαλίχ Τσάλαγιαν, καθώς και ο επιχειρηματίας Ρεζά Σαράφ.Ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι ήταν μια απόφαση που την περίμεναν. "Τώρα προσπαθούν να κλείσουν τον φάκελο της διαφθοράς", δήλωσε ο ηγέτης του CHP.

Με μηδενικό κόστος

Το 1991 ο Μπους πατήρ χαρακτήρισε τη σύγκρουση στη Γιουγκοσλαβία υπόθεση της Ευρώπης των τότε 12. Λίγους μήνες αργότερα, η Ουάσιγκτον πιεζόταν να παρέμβει, για να ανταποκριθεί καθυστερημένα το καλοκαίρι του 1995 στη Βοσνία. Σήμερα ο Ομπάμα παρεμβαίνει εξ αρχής αποφασιστικά στην Ουκρανία, ψέγει την ΕΕ, δηλαδή τη Γερμανία, για ανεπαρκή στήριξη των φιλοδυτικών δυνάμεων και τώρα, μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς, προσπαθεί να κατοχυρώσει ερείσματα στη μεταβατική κυβέρνηση.

Τουρκία: Κόλαφος το Στέιτ Ντιπαρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Εκτενή αναφορά στην Άγκυρα κάνει σε έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εκτενές κι αναλυτικό είναι το κεφάλαιο για την Τουρκία, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σ’ όλο τον κόσμο. Μεγάλο μέρος των αναφορών σχετίζονται με τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη κι άλλες πόλεις της χώρας και τη βία που χρησιμοποίησαν οι αρχές, τη δίκη της Εργκενεκόν, τις μηνύσεις που υπέβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων, τους αντιτρομοκρατικούς νόμους και πως χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, τις φυλακίσεις και διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων κ.α.

Ρωσική εισβολή στην Κριμαία: Ενα τέλεια εκτελεσμένο σχέδιο -Γιατί ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να εμπλακεί σε πόλεμο

http://static.in.gr/webstatic/3D16E120F25958533D9708EACDB7676D.jpgΗ ιστορία επαναλαμβάνεται και την ώρα που ο Πούτιν διαβεβαίωνε ότι θα σεβαστεί την ακεραιότητα της Ουκρανίας, η Ρωσία εκτελεί συντονισμένα ένα ακόμη «σενάριο Αμπχαζίας» -το ίδιο σενάριο δηλ. που είχε ακολουθήσει το 2008 με την επέμβαση στην αποσχισθείσα δημοκρατία στον πόλεμο με την Γεωργία.Το σχέδιο ήταν άριστα και με απόλυτη ακρίβεια οργανωμένο. Αμέσως μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς και τις πρώτες εντάσεις στη χερσόνησο της Κριμαίας ο Πούτιν έδωσε εντολή για μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια στη νότια Ρωσία και τα σύνορα με την Ουκρανία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.000 στρατιωτών. Την εμφάνισή τους εν τω μεταξύ έκαναν τα πρώτα τανκς στους δρόμους της Συμφερόπολης, πρωτεύουσας της Κριμαίας.

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΠΓΔΜ: Διαλύεται την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η διάλυση της Βουλής της ΠΓΔΜ και αμέσως μετά η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, η διεξαγωγή των οποίων πιθανολογείται για τις 27 Απριλίου, μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.
Το βράδυ, συγκαλείται εκτάκτως η εκτελεστική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι για να τοποθετηθεί επί του αιτήματος του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση, DUI του Αλί Αχμέτι, για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

TUSIAD:To κυπριακό συνυφασμένο με ενεργειακό μέλλον Τουρκίας

Από: sigmalive/ΚΥΠΕ  Το Κυπριακό έχει ξεφύγει πλέον από τις δικές του ιστορικές διαστάσεις και σχετίζεται με την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, δήλωσε ο Πρόεδρος της τουρκικής ένωσης βιομηχάνων και επιχειρηματιών (TUSUAD) Μουχαρρέμ Γιλμάζ, επισημαίνοντας ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα καθορίζεται από τη στρατηγική αναζήτησης ενεργειακής ασφάλειας. Ο πρόεδρος του TUSIAD δήλωσε ότι "αυτή τη φορά μπορούμε να περιμένουμε να υπάρξει λύση", προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό μπορούν να είναι η αρχή μιας νέας εποχής για το ενεργειακό μέλλον της Τουρκίας.