26 Φεβρουαρίου 2014

Αναζητείται (και άμεσα) η προεδρία της Ελλάδας

Αλέξανδρος ΤάρκαςΗ σκληρή αλήθεια ότι οι υπερχρεωμένες χώρες διαθέτουν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών και η διπλωματική αρχή ότι τα μικρά κράτη είναι προτιμότερο να μην εμπλέκονται στις διαμάχες των ισχυρών θέτουν ασφαλώς ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην άσκηση της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.
Γιατί, πραγματικά, πόσες πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει η ελληνική προεδρία στο εξωτερικό, την ώρα που κυρίαρχη εικόνα στο εσωτερικό είναι ο κυριακάτικος πανικός των κυβερνητικών στελεχών ενώπιον της τρόικας ή όταν συνεχίζεται το τρίμηνο άτυπο βέτο των δανειστών στα επόμενα βήματα ενίσχυσης των τραπεζών;

Η ύβρις και οι συνέπειές της

Η ύβρις και οι συνέπειές της
Του Πανίκου Παναγιώτου
Από την εποχή του Ομήρου, η ύβρις ταυτίστηκε με την αυτοκαταστροφή του ανθρώπου. Εμπερικλείει αλαζονεία, αυταρχικότητα, προσβολή, επίδειξη δύναμης και υπεροπτική αντιμετώπιση προσώπων και γεγονότων. Και όταν η ύβρις εγκαθίσταται σε μυαλά πολιτικών, τότε τις συνέπειες δεν τις πληρώνουν μόνο οι εραστές της, αλλά λαοί και έθνη. Η Ιστορία βρίθει τέτοιων περιπτώσεων.Ο ακατανίκητος στον διαχρονικό λόγο της αλήθειας Ευριπίδης, στο έργο του «Τρωάδες», σκιαγραφεί την αλαζονεία της εξουσίας, μια συνήθη πραγματικότητα κάθε εποχής. Άλλωστε, οι αρχαίοι Έλληνες τα είπαν όλα, αγγίζοντας τον κόσμο μέσα στους αιώνες.
Η ύβρις συνετέλεσε σε εθνικές καταστροφές, ενώ πάμπολλα είναι τα παραδείγματα σε διεθνές επίπεδο. Ηγέτες κάθε ιδεολογίας που υπερεκτίμησαν την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμή τους και στην προσπάθειά τους να επιβληθούν και να κυριαρχήσουν σε βάρος φυσικών κανόνων, οδηγήθηκαν τελικά σε ήττες και καταστροφές. Όταν ο άνθρωπος υπερβαίνει τους άγραφους νόμους της ηθικής, που οριοθετούν τη λογική του μέτρου, τότε επέρχεται η πτώση.

Γερμανία: Το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει ρυθμιστεί

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=616692&v=0&q=80&w=300&h=225
Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε πιθανότητα να καταβάλει αποζημιώσεις στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, ωστόσο πρότεινε οι δύο πλευρές να συνεργαστούν σε κοινά σχέδια, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών.Η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Γερμανίας ζητώντας "ηθική δικαίωση" αλλά και την επιστροφή των λύτρων που είχαν καταβληθεί το 1943 για την απελευθέρωση των χιλιάδων Εβραίων που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστικά έργα από τους Ναζί.

Ουκρανία όπως Γιουγκοσλαβία

Σήμερα στην αρχή του 2014 η συγκυρία θυμίζει το 1991: μια κρίσιμη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στροφή και μια περιφερειακή κρίση που την περιπλέκει. Τότε η κρίση στη Γιουγκοσλαβία που ξέσπασε λίγους μήνες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στο Μάαστριχτ. Σήμερα μια βαριά τραυματισμένη Ευρωζώνη, με τον Νότο στα όρια αντοχής σε αναμονή των κινήσεων του Ντράγκι και του σοκ των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών βρίσκεται, πρώτον, μπροστά στο ενδεχόμενο εκτροπής πόρων για την ενίσχυση της Ουκρανίας και, δεύτερον, του συνολικού κόστους μιας ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Φλερτάρει με το ΝΑΤΟ το Μαυροβούνιο




Την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ επιθυμεί το 42% των πολιτών της χώρας σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Ipsos. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου για τη Δημοκρατική Μετάβαση, Ντράγκαν Κοπρίβνιτσα οι απόψεις των πολιτών ωστόσο είναι μοιρασμένες καθώς το 41% δηλώνει ακόμα αντίθετο.

Πάντως το ποσοστό των πολιτών που έχουν αρνητική άποψη μειώθηκε καθώς στις προηγούμενες μετρήσεις το "όχι" υπερτερούσε του "ναι". Την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ υποστηρίζει η κυβέρνηση αλλά και το αντιπολιτευόμενο κόμμα "Θετικό Μαυροβουνίο".

Τουρκικά πολεμικά και «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ Κύπρου

Πρωτοφανής πρόκληση παραμονές άφιξης τουρκοκύπριου διαπραγματευτή σε Αθήνα
Τουρκικά πολεμικά και «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ Κύπρου
Πρωτοφανής τουρκική πρόκληση, παραμονές της άφιξης του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή για το κυπριακό στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνεται τούτες τις ώρες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνοδευόμενο από άλλα δύο πλοία και μία τουρκική φρεγάτα συνεχίζει ανενόχλητο της έρευνές του εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ένα δεύτερο πλοίο του τουρκικού πολεμικού  ναυτικού βρίσκεται νοτιότερα και παρακολουθεί την όλη επιχείρηση.

Μετράει αντίστροφα το ρολόι του Ερντογάν

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/article2663509.ece/BINARY/w460/erdoganprotests.jpg
Πόσο μπορεί να τεντωθεί το σύστημα στην Τουρκία και να μη σπάσει με όλα όσα θα μεσολαβήσουν μέχρι τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου; Αυτό είναι, πλέον, το καυτό ερώτημα. Το σχοινί τεντώνεται τούτη τη φορά στη βάση χειροπιαστών πραγμάτων. Πολύ πιο χειροπιαστών από ό,τι συνέβη στην Ουκρανία ή συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Οι πιέσεις που ασκούνται αυτή τη στιγμή είναι: πρώτον, η επίδραση της διαφθοράς-σκανδαλολογίας, δεύτερον, η αντίδραση της πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης και τρίτον, η στάση της κυβέρνησης Ερντογάν που αρνείται ή παραβλέπει τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς και επιπρόσθετα επιδεικνύει ολοένα αυξανόμενο αυταρχισμό.

«ΚΑΙΕΙ» Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ Η Κριμαια το νέο πεδίο μάχης - Ασκήσεις πολέμου με εντολή Πούτιν

Η Κριμαια το νέο πεδίο μάχης - Ασκήσεις πολέμου με εντολή Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να γίνουν άμεσα ασκήσεις για να διαπιστωθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων στο δυτικό τμήμα της Ρωσίας σήμερα, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, προβαίνοντας σε μια επίδειξη της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος εν μέσω των εντάσεων με την Δύση όσον αφορά την Ουκρανία.
«Σύμφωνα με μια διαταγή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας οι δυνάμεις της Δυτικής Στρατιωτικής Διοίκησης τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας στις 14:00 (12:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο μια ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Παρά τις αντιδράσεις Υπογραφή Γκιουλ (και) στο νόμο για τους διορισμούς δικαστών

Υπογραφή Γκιουλ (και) στο νόμο για τους διορισμούς δικαστών
Επικυρώθηκε την Τετάρτη από τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ο αμφιλεγόμενος νόμος που ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στους διορισμούς των δικαστών και των εισαγγελέων.Ο νόμος τροποποιεί τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων της Τουρκίας, ενός από τους υψηλότερους δικαστικούς θεσμούς της χώρας, ενισχύοντας τις εξουσίες του υπουργού Δικαιοσύνης, κυρίως στους διορισμούς των δικαστών.
Επικριτές του Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζουν τον νόμο αντισυνταγματικό και υποστηρίζουν πως πρόκειται για μία αυταρχική αντίδραση στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την κυβέρνηση.

ΟΥΡΚΙΑ: «ΜΟΝΤΑΖ Η ΥΠΟΚΛΟΠΗ» ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, «ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ» ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ «Αρχιληστή, πάρε το ελικόπτερο και φύγε»

Τα όριά του τείνει να αγγίξει το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, αφού η αντιπαράθεση δεν αφορά πλέον τις πολιτικές διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αλλά σχετίζεται με αντιπαράθεση επί ενός μείγματος αφ' ενός πραγματικών περιστατικών και ισχυρισμών και αφ' ετέρου διασκέδασης των εντυπώσεων και αυταρχισμού από πλευράς κυβέρνησης.Τη βγάζει δεν τη βγάζει ο Τούρκος πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές του Μαρτίου... Η σκανδαλολογία έφτασε χτες στο απόγειό της με τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας, προϊόν υποκλοπής, στην οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να συνομιλεί με τον γιο του Μπιλάλ, ζητώντας να απομακρύνει ο δεύτερος από την κατοικία του μεγάλο χρηματικό ποσό. Από τη συνομιλία προκύπτει ότι ο γιος έχει φροντίσει να απομακρύνει σημαντικά ποσά, αλλά ότι απομένουν στην κατοικία ακόμη 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ανήκουν στον πρωθυπουργό.

Τουρκία: Eνα έθνος στα πρόθυρα της παράνοιας

Αν και η λέξη «αναταράξεις» δεν υπάρχει στα τουρκικά, είναι μάλλον η καλύτερη περιγραφή για την κατάσταση της πολιτικής ζωής στην Τουρκία αυτές τις μέρες. Εχουμε άλλες λέξεις όμως, πολλές, από αυτές που εκφράζουν «ένταση», «πόλωση», «ανδρισμό», και είναι όλες αυτές που ταλαιπωρούν το τουρκικό κράτος. Η Τουρκία είναι μια ρευστή χώρα γεμάτη συγκρούσεις και αντιφάσεις. Η διάθεση αλλάζει κάθε εβδομάδα, καμιά φορά και κάθε μέρα. Μέχρι πρότινος η χώρα εθεωρείτο ένας επιτυχημένος συνδυασμός Ισλάμ και δυτικής Δημοκρατίας, ένας ισχυρός πόλος εξουσίας στη Μέση Ανατολή. Αυτή η άποψη φθίνει ταχύτατα και το ποτάμι που είναι η Τουρκία κυλάει γρηγορότερα από ποτέ. Με τις τοπικές, προεδρικές και γενικές εκλογές να επίκεινται, η χρονιά είναι γεμάτη ηχηρή πολεμική και σιωπηλές ανησυχίες.